2020-05-23 250 浏览
每年都有去黃大仙嘅習慣,清香幾注,參拜完之後通常就會去到旁邊嘅商場食飯,以往都係食肉,今次就試吓素食啦!潮流興素食,環保對地球又好。日常素食,座位安排舒適,可以揀素食自助餐,又或者小菜套餐,仲有經濟客飯添!我決定食素食自助餐,因為款式選擇多,價錢又平,晚餐每人大約 $118,CP值高!第一碟小食,有我十分喜歡的XO醬炒蘿蔔糕,非常惹味。春卷、腐皮卷、芋頭魚,炸得香脆可口,跟平常飲茶吃到的差不多。熱食方面也跟小菜款式不遑多讓,鮮茄牛仔肉、菠蘿咕嚕肉酸甜開胃。炒三絲、雲耳勝瓜、羅漢齋 皆鹹香惹味。每樣都可以拿少少試了很多的菜式,直情忘記咗自己在素食店呢!比較西方的吃法有自助沙律吧!粟米、青瓜、蕃茄、沙律菜連沙律醬都有,清新又健康。有湯又有糖水,滋潤無比。到最後我好推介嘅甜品就係豆腐雪糕,真係食完一球又一球,食過返尋味。下次初一十五一定會帶媽媽嚟再幫襯!

有湯又有糖水,滋潤無比。