2004-01-26
星期日中午本來想去專食CHEAP野兄介紹o既"泰式生香" , 點知佢地仲放緊新年假冇開門, 行o下行o下就入o左o黎呢度食午飯.店如其名, 呢間o野係入o左舖o既大排檔, 地方好細, 六張圓檯, 罐頭同雜物擺晒出o黎, 係大排檔o既格局, 賣o既係咖啡奶茶三文治, 但周圍貼滿o的明星歌星o係度幫襯o既相, 大概o係因為佢地有o的特別o既自創港式食物, 好似芝士汁撈公仔麵, 蜜汁龍鬚(魷魚鬚)撈公仔麵等等. 我要o左佢地其中一樣特色o野, "勁辣川椒牛肉煎蛋飯", 同一杯熱咖啡.勁辣川椒牛肉煎蛋飯($30) - 聽個名好似好嚇人咁, 但係就完全唔係o個回事. 飯用中湯麵碗上, 牛肉都算幾多, 冇落梳打粉, 加辣椒同炒但一o的都唔辣. o的豉油汁又甜又杰, 古古怪怪咁. 講味道又唔算係差, 但作為特色食物就一o的都唔突出, 30蚊食吉野家o既大牛肉飯仲好食兼抵食過佢. 熱咖啡($10) - 算係有一般大排檔o既質素, 但味道唔濃, 麻麻地. 整體o既印象麻麻. 呢度o既下午茶唔算平, 座底20蚊起, 咁o既價錢呢頭周圍有唔少地方都好過佢. 睇o黎o的明星歌星對食o既口味同要求都唔係咁高.食
食一次就夠喇, 唔會有下次.