2017-08-28 332 浏览
食左咁多年車仔麵最愛都係西環新記,新記的辣汁真係辣得好過癮好啱我口味,每次都一定要食返碗辣汁車仔麵!新記辣汁出名就好多人都知,佢的辣與別不同,係好香,同會令到你回味嘅嗰種辣,食完又會有滿足的感覺。 今日叫左六餸一麵:雞中翼、八爪魚、五香牛肚、紅腸、蘿蔔、菜,油麵,加鹵水汁同辣汁! 雞中翼同牛肚好入味,八爪魚鮮味爽口,值得一讚當然係鹵水汁同辣汁,醬汁帶起成碗麵的整體味覺,個辣汁辣得好鮮味,又辣得好開胃,加少少辣汁已很過癮。食完真心覺得堅好食,暫時係我人生中食過最好食既車仔麵!!
食左咁多年車仔麵最愛都係西環新記
,新記的辣汁真係辣得好過癮好啱我口味
,每次都一定要食返碗辣汁車仔麵

雞中翼同牛肚好入味
,八爪魚鮮味爽口
,值得一讚當然係鹵水汁
同辣汁
食完真心覺得堅好食,暫時係我人生中食過最好食既車仔麵!!
雞中翼、八爪魚、五香牛肚、紅腸、蘿蔔、菜,油麵,加鹵水汁同辣汁!:yummy:
2017-08-28
2017-08-06 269 浏览
其實我本人一直都好喜歡食車仔麵。我同肥膏常常都會食車仔麵,最喜歡就是這些充滿香港特色的味道。當天經過,見這間小店幾乾淨,又沒有甚麼食客,所以立即走入去。天氣好熱,但店內的冷氣沒有開好大… 幾乎是比室外的氣溫低一兩度而已。大熱天時,這樣吃東西,愈食愈熱,又愈食愈焗。我個人喜好車仔麵的辣汁,如果車仔麵的辣汁是正的,就算餸普通都沒所謂。但是這家的辣汁,真的很一般,真的很一般,真的很一般。不辣,不香…也不給多。整個麵的品質就下降了。吃了很多很多個餸,但是沒有一個餸是令我們回味的。也沒有一個餸令我們想起,就覺得好吃。所有的食物都是一般,很一般。到現在想起要打食評,我仍然想不起我吃了甚麼。

其實我本人一直都好喜歡食車仔麵。

大熱天時,這樣吃東西,愈食愈熱,又愈食愈焗。

但是這家的辣汁,真的很一般,真的很一般,真的很一般。
不辣,不香…也不給多。整個麵的品質就下降了。

吃了很多很多個餸,但是沒有一個餸是令我們回味的。
也沒有一個餸令我們想起,就覺得好吃。
所有的食物都是一般,很一般。

到現在想起要打食評,我仍然想不起我吃了甚麼。
2016-12-05 622 浏览
中午途經堅尼地城,之前聽人講新記車仔麺味道唔錯,所以就走左入去試下。款式選擇都幾多,我點了個蘿蔔,咖哩魚蛋,尤魚油麵,份量幾多,咖哩魚蛋好香好惹味,味道不是太辣,黏牙又有彈性;尤魚爽脆,不過呢款水尤本身無咩味,若然配上咖哩味變成咖哩尤魚,應該會好D;蘿蔔夠腍又夠甜,麵就硬身左小小,可以再煮耐D腍D,整體唔錯,湯底同味道都幾像銅鑼灣好出名果間車仔麵,不過果間要食碗半我先夠飽
2015-12-26 1012 浏览
同朋友經過新記,見到入面好多人,就同朋友入去試。我們坐下後,有好多餸揀,就俾好多款餸吸引住,好多野都好想食,樣樣都好正。 選好食物後,大大碗車仔麵就有得食啦  三五知己一齊食車仔麵,當然要和朋友交換餸,一次過試哂大家叫左的餸,四餸變八餸,真係正。呢碗係我嘅,有豬大腸、雞中翼、魷魚、牛根丸、西洋菜、米粉:豬大腸、雞中翼滷得好入味,魷魚好爽!豬大腸確係好食,帶少少甜味,好有驚喜!!呢碗係個朋友嘅,佢揀左八爪魚、牛栢葉、辣豬紅、五香牛腩、菜、粗麵:八爪魚爽彈鮮味,五香牛腩夠淋,肉質鮮嫩,辣豬紅好滑超濃味超正!呢碗係另一個朋友的,佢揀左咖啡魚蛋、紅腸、鹵水蛋、墨魚丸、蠔油冬菇、油麵:咖喱魚蛋夠彈牙富咖哩香味,蠔油冬菇好厚身夠入味!整體樣樣都好好,我們食完好滿意,餸菜好有特色,而且賣相吸引,最重要係好好味,我們會再返嚟食過!
同朋友經過新記,見到入面好多人,就同朋友入去試。

選好食物後,大大碗車仔麵就有得食啦

呢碗係我嘅,有豬大腸、雞中翼、魷魚、牛根丸、西洋菜、米粉:
豬大腸、雞中翼、魷魚、牛根丸

八爪魚、牛栢葉、辣豬紅、五香牛腩

咖啡魚蛋、紅腸、鹵水蛋、墨魚丸、蠔油冬菇
咖喱魚蛋夠彈牙富咖哩香味,蠔油冬菇好厚身夠入味!

2015-12-16
豬大腸、雞中翼、魷魚、牛根丸
八爪魚、牛栢葉、辣豬紅、五香牛腩
咖啡魚蛋、紅腸、鹵水蛋、墨魚丸、蠔油冬菇
2015-12-12 619 浏览
朋友話嚟西環,必定要去西環新記食車仔麵,食完覺得真係超正超好味,味道好啱我口味。蘿蔔清甜多汁,咖喱魚蛋彈牙好有口感,牛孖根夠淋好入味,咬落去有漿住個口既感覺,秘汁鳳爪同豬紅非常入味,超讃再加油麵佢有好多種汁選擇:有辣汁、牛腩汁、鹵水汁、冬菇汁、清湯,可以選幾款都得。我就揀左辣汁、鹵水汁加牛腩汁。辣汁真係辣得好過癮!食完真係想日日嚟食佢個辣汁,上左隱咁!但提提唔係好食得辣既朋友記得小辣。鹵水汁加牛腩汁就香濃惹味!另外,呢到環境衛生,服務態度又好,有好多款餸選擇,真心推介!
朋友話嚟西環,必定要去西環新記食車仔麵
,食完覺得真係超正超好味
,味道好啱我口味

蘿蔔清甜多汁

咖喱魚蛋彈牙好有口感

牛孖根夠淋好入味,咬落去有漿住個口既感覺

秘汁鳳爪同豬紅非常入味,超讃

再加油麵

佢有好多種汁選擇:
有辣汁、牛腩汁、鹵水汁、冬菇汁、清湯,可以選幾款都得。

我就揀左辣汁、鹵水汁加牛腩汁。

辣汁真係辣得好過癮
!食完真係想日日嚟食佢個辣汁,上左隱咁

但提提唔係好食得辣既朋友記得小辣。

鹵水汁加牛腩汁就香濃惹味!

2015-11-28
  • 蘿蔔
  • 咖喱魚蛋
  • 牛孖根
  • 秘汁鳳爪
2015-10-27 534 浏览
見到店面貼左好多明星合照,諗住走入去試吓。都係填紙仔選餸、麵,見到有幼麵,想問下係生麵定全蛋麵,員工答係生麵。。點知黎到一睇,好明顯就係一個全蛋麵,等我仲空歡喜一場。餸菜唔算平,最平$8 ,最貴$10個餸。店裏面影果啲食物相,好豐富,睇落好好味;點知黎到非常失望,生腸有七至八粒碎上,牛筋三條,八爪魚四條碎上,同圖片非常唔一樣。生腸好硬,八爪魚軟身味道ok,牛筋醃料幾香,幾焾,味道校得唔錯。。。。。但可惜, 三餸一面,食了$38 ,只有七成飽,吃得不夠痛快

但可惜, 三餸一面,食了$38 ,只有七成飽,吃得不夠痛快
店舖內的食物照片,生腸和八爪魚看似很肥美,但實際很孤寒
牛孖根,味道OK ,質感較焾,不錯,但一碗只有3條這個size的
傳說中的生腸,細粒,硬,一碗得大約七粒
這就是三餸一面,送咗一條菜 $38
2015-07-11 424 浏览
剛進店,想叫要杯水,店長竟然不給,還說要加錢。我點了金錢肚,店裏沒有也不吭聲,還背地裏換了另外一種肉。其次,面端上來後,我嘗了一口,清湯和腩湯淡而無味…總之,不值得一試。
剛進店,想叫要杯水,店長竟然不給,還說要加錢。

我點了金錢肚,店裏沒有也不吭聲,還背地裏換了另外一種肉。

其次,面端上來後,我嘗了一口,清湯和腩湯淡而無味…
總之,不值得一試。
2015-07-03 870 浏览
因為看電影的緣故,所以逼使自己在懶洋洋的假日,拾起慵懶的身軀「出城」,當然也得順道尋找美食去。本選好了西環一間餐廳午膳,就是對西環不熟悉,加上老公的大意,我們下錯了車站。在烈日下,穿梭西環的街道,人彷彿快要溶掉,另一邊廂,肚子則在奮力地搞打抗議,步伐變得遲緩。正當不欲再走之際,看到路旁兩家車仔麵店,舖內客人也不少,對於一向喜歡車仔麵的我,決定一試西環地道風味,老公於是選了門外貼有明星照的「新記」。 店的後方劃作廚房,座位就以左、中、右三排密集地擺放,牆上貼有麵食的圖文介招,一派街坊小店的模式。甫坐下,旋即聽到一位女士如同在墟市叫賣:「有新鮮韮菜餃子、雲吞剛剛包好。」,為小店帶來一點熱鬧氣氛。依從聲音的方向查看,結果看到兩位女士正在包製餃子與雲吞的情景。特別珍愛手工食物的我,一會定當「捧場」。靜止下來,來一口凍飲,實在太美妙了!先為我們送上的是腐乳通菜。通菜菜莖稍為有點老,不過還是可接受的程度,腐乳醬的味道亦不過不失。老公的六餸油麵出場,觀其堆得滿滿與豐富的料子,肚子餓意更濃。店方為每碗麵食都添上綠色蔬菜,做法真的不錯!雞中翼、牛根丸、腐皮卷、蠔油冬菇、辣豬皮當中,爽彈帶淡淡牛香的牛根丸

忌廉、凍檸茶
靜止下來,來一口凍飲,實在太美妙了!
腐乳通菜
六餸麵

店方為每碗麵食都添上綠色蔬菜,做法真的不錯!
雞中翼、牛根丸、腐皮卷、蠔油冬菇、辣豬皮
雞中翼、牛根丸、腐皮卷、蠔油冬菇、辣豬皮當中,爽彈帶淡淡牛香的牛根丸是最合心意的,其次是中規中矩的蠔油冬菇。

雞中翼的肉質不夠嫩滑,入味度亦較為遜色;腐皮卷像小時候吃過一種混有紅蘿碎的魚蛋,跟真正的腐皮卷不太一樣。辣豬皮被稠密的辣汁包封,入口雖然有欠彈性,但挺惹味的,可是泡在麵湯後,辣汁消失,豬皮剩下的只有一份吃不消的濃甜。
菜肉餃子
剛剛新鮮包製的菜肉餃子又如何?餃子採用了韮菜豬肉作餡料,一咬餃皮顯得厚重,或許餃子餡料實在過於單薄了,因而形成這種強烈差異也說不定。至於韮香就是不太著跡,遺憾沒帶出自家風味!
五餸麵
這是我的五餸油麵,平常絕少那麼貪心,不過碰上我愛的,總是不易樂乎地「剔」!
咖喱魚蛋、八爪魚、辣豬紅
我愛的大多是傳統口味,如咖喱魚蛋、滷味色澤的八爪魚和至愛的辣豬紅。

咖喱魚蛋做得不錯,富彈性外,咖喱香又夠傳神,調味恰好。滷味橙色的入爪魚,軟軟帶微彈,不過味道就如現在坊間的滷味一樣,只有色而無其味,真有點可惜!
辣豬紅
至愛的辣豬紅亦附有豬皮一樣的稠密辣汁,試了兩三粒,軟彈的口感還不錯,可是其後的辣豬紅都給深層燙傷似的,顏色不但變得深黑,並有著如硬塊的口感,只餘內層一丁點是軟的,相信是沒將黏附底部的豬紅清掉,加上長時間受火所致,此問題絕對不難改善!
菜肉雲吞、辣豬皮
菜肉雲吞皮倒是薄滑的,跟菜肉餃的餃子皮的差別頗大,不過饀料的份量和味道便沒分別了!
自港鐵通車,已聽聞不少傳統老商戶及食肆結業的消息,留下的也許在昂貴租金下過著日渡日的活子。沒錯香港是一個自由的經濟體,不過諷刺的是有許多珍貴的舊物和生態,卻不可憑錢財或每年飆升的 GDP來換取或彌補!

「新記」的辣豬皮,入口濃郁惹味,但經傳統甜豉油的麵湯浸泡後,辣豬皮便只遺下死甜的調味,令帶著尋找西環老味兒本意的我,興緻盡失,莫非味愈濃愈化得開?儘管時代變遷,望老地方仍可保留原來的情和味。

2015-06-27
2015-02-13 200 浏览
是日想吃車仔麵到到來新記點了一個牛腩墨魚丸粗麵配熱咖啡,墨魚丸得兩粒沒甚墨魚在丸內,牛腩切得很薄而且沒甚牛腩味明顯煮得不夠火喉,麵剛好煮熟。熱咖啡,我飲了兩啖已經放棄,沒有咖啡香亦沒有咖啡味不喝也罷,白白浪費了十蚊。
牛腩墨魚丸粗麵配熱咖啡
2015-02-13
2014-09-18 216 浏览
是日到來午餐看看點餸紙,選擇頗多,於是揀了8蚊的豬紅,豬皮,粗麵,9蚊的牛腩配腩汁加多一罐6蚊的健怡可樂。點了不到10分鐘一碗車仔麵與可樂上檯,豬紅與豬皮都頗辣,廚房加了一點貢菜沒有什麼味道,牛腩肉少煮的火候未夠有點韌,粗麵軟硬度剛好,牛腩汁被豬紅的辣蓋過了味道。
豬紅,豬皮,牛腩配腩汁粗麵加健怡可樂
選單紙
2014-09-18
2013-10-30 136 浏览
西環很少車仔麵鋪頭,新記特式車仔麵屬少數之一。這天我點了三餸車仔麵套餐,餸是雞翼、雲吞和菜,跟米粉。湯底不算油、味道帶點牛肉味,應該沒有下味精。雞翼是滷水醃過,味很濃肉很軟身,雲吞肉多菜少,皮厚薄適中。米粉香滑,由於即叫即煮所以不會浸得'林'身,入口滑。套餐點了熱菜蜜,沖得好濃,又大杯,抵。
西環很少車仔麵鋪頭,新記特式車仔麵屬少數之一。

三餸車仔麵
套餐點了熱菜蜜,沖得好濃,又大杯,抵。
熱菜蜜
2013-09-22
2013-10-14 111 浏览
成日o係西環食o野,第一次試呢間,好失望。每樣配料盛惠八大元,連蘿蔔同麵底都係,搞錯!但想試,所以我叫o左四 食送 米線加熱飲,用o左$48! 四樣配料係雞翼、豬紅、蘿蔔、生腸,其中只是米線、辣汁同生腸算OK,但係生腸得個爽字,冇腸味。而雞翼令人最失望,好似比個圖"坤" o左咁,個圖又肥又靚又大隻,但實際上味道雖然都唔錯,但真係好好好袖珍!仲賣到咁貴!而豬紅呢,好鹹(得個鹹字,鹹得o黎冇其他味)、好o鞋,疑似係唔知咩"紅",可能係因為銅鑼灣榮記D豬紅好好食又滑又熱又入味,我見新記夠薑收得咁貴,以為都有榮記o個個水準啦,唉點知......! 蘿蔔呢,貴,但味道同份量其實唔錯,不過整到蓉蓉爛爛咁,賣相好核突,望落令人好唔開胃。至於衛生同裝修都算幾好,整齊乾淨,招呼都好,辣汁隨時可以幫你加,臨走會幫你開門,仲會好有禮貌咁講多謝。但係如果食物質素同價錢成正比,咁就好啦!

题外话/补充资料: 我冇食大腸,但見佢好肥,D白色脂肪比例好多……
2013-10-14
2012-05-16 113 浏览
晚上九時,如常不用等位只有少少的七八張枱,選了一張可以看電視先說一點這裡的背景,剛在西環開店(舊店)的時候,已經常常光顧,那時,牆上還貼滿了銅鑼灣新記的報導,而辣汁也同出一轍,落單的紙和價錢也都一樣,可以想得到他們有一點關係,直至搬舖以後,那些報導都沒有了,那紙上的餸也都不盡一樣了,唯一保留了的,就是那個秘製的辣汁是次點了咖哩魚蛋,秘製鳳爪,通菜,粗麵咖喱魚蛋很入味,又香又辣秘製鳳爪則是自家製,很淋也很入味可惜麵底就一貫的水準一般了,粗麵沒有麵味,麵也煮得太久,但拌著那辣汁,這反而做了配菜,只要掛得多點湯就好了說真的,這樣的價錢,在西環可以吃得更好但每次,都會因為那辣汁而再回頭
晚上九時,如常不用等位

只有少少的七八張枱,選了一張可以看電視

是次點了咖哩魚蛋,秘製鳳爪,通菜,粗麵
咖喱魚蛋很入味,又香又辣

秘製鳳爪則是自家製,很淋也很入味

說真的,這樣的價錢,在西環可以吃得更好

但每次,都會因為那辣汁而再回頭

题外话/补充资料: 辣汁加腩汁才能令湯底夠味
2012-05-15
2011-06-09 86 浏览
小小的一間舖放了九張的圓枱,午餐時間都有七八成客人。你已先點了五餸河粉同凍奶茶,我最後都點了三餸加凍檸茶。你點的先到,好多好滿。你說重點是它的辣汁,原來辣汁本身是一舊的醬,將它放入湯拌溶就成辣湯底。但由於你的粉太多了,你只可以食左面的才可以再食了!你比了冬茹同墨魚丸加辣汁我,嘩!冬茹已吸滿了辣汁,好辣!即時要停停等我的檸茶救火。緩和後,走辣汁食墨魚丸!不錯呀~~ 還有試了白蘿蔔,好甜好清好味道!你說豬紅好味道,但我不食的!到我的啦!龍蝦丸,腸仔加鹵水雞亦清湯底。腥仔係廚師腸,花好靚!龍蝦丸無特別,反而個雞亦麻麻地!我的清湯底混了少少你的湯,有少少辣但好味道!另外,他們的檸茶的茶底幾好,茶好味道!

五餸 & 辣汁
你的Order

好靚的腸仔

2011-06-02
你的Order
2010-07-31 56 浏览
唔想去鏞記既應酬飯局, 後來嚟咗新記食車仔麵, 因為好耐好耐都無食過了.究竟呢間新記跟銅鑼灣的是不是一樣呢? 呢道好處係架車可以泊在門口或對面街, 睇住唔怕會抄牌 叫咗個3餸米線魷魚 - 都算是有咬口, 唔會軟稔稔, 好似壞咗咁辣豬紅 - 唔覺辣, 反而覺甜, haha豆卜 - 無特別, 出過水咁話另加通菜一碟 - 好耐無係呢d麵舖食腐乳通菜了, 今日覺得好奇怪, 乜有腐乳亦有豉油嗎? 總之, 每樣食物味道都好似差一點點.....欠什麼呢..
究竟呢間新記跟銅鑼灣的是不是一樣呢?

呢道好處係架車可以泊在門口或對面街, 睇住唔怕會抄牌

叫咗個3餸米線

魷魚 - 都算是有咬口, 唔會軟稔稔, 好似壞咗咁
辣豬紅 - 唔覺辣, 反而覺甜, haha
豆卜 - 無特別, 出過水咁話

總之, 每樣食物味道都好似差一點點.....欠什麼呢..
2010-07-17