2006-01-13 23 浏览
前言:猶記得年紀十歲以下時,每天會與雙親往長發街既鐵皮茶餐廳-「新記」吃早餐,說真的,鐵皮屋的「新記」就真的有三味:好味、風味及人情味,後來鐵皮屋拆除後,就以每天返學既時間表一樣來「新華」,應屹立於該區不下二十年。「新華」-傳統茶餐廳,港式奶茶、麵飽甜點、茶餐特餐、四式麵類,應有盡有,若干年前,絕不有飯類供應,近數年來,轉至有飯類供應,說真的,我喜歡它們沒有飯類供應還要好。特餐:牛油餐飽、火腿奄列、沙爹牛肉麵、咖啡或茶。沙爹牛肉麵-它的沙爹牛肉,為何十年如一日,這麼入味,這麼沙爹......但近年它的牛肉能保持一般水準,但不是最好味的時代,是否因為牛肉既質素隨著時代文明而相對下跌?麵:頂好大光麵,放耐左會諗個隻,主菜是沙爹與湯,有時都吃得多日本的出前一丁,都應食下港式出品。牛油餐飽-多數我會要方飽,因為餐包很重豬油,但間中吃的也無妨。火腿奄列-始終大家可以於家中共享,但它煮的手法,不能相提並論,油立立的。啡咖或茶-好多人會飲奶茶,但我會選擇唂咕,喜歡它不落糖,苦苦地,不是太多餐廳會有,其次我會選擇杏霜。好肚餓時我會加個蛋撻或菠蘿飽,蛋撻,酥皮,真的好酥,很明顯有豬油,菠蘿飽,等如一個膝

特餐:牛油餐飽、火腿奄列、沙爹牛肉麵、咖啡或茶。

好肚餓時我會加個蛋撻或菠蘿飽,蛋撻,酥皮,真的好酥,很明顯有豬油,菠蘿飽,等如一個膝蓋的體積,菠蘿飽的皮很厚,飽肉黃黃地,亦是很重糖份,但,又如何?夠你吃完一筒/一包Lay's or Pringles的脂肪,只不過大家的飲食文化轉了崇洋而矣。

屹立於此區這麼長時間,真的有意義及價值,更勝一間美式快餐店,不是機械作式的。縱然它們的伙記不是太有禮貌,但,又如何?相比於出面的「金玉其外,敗絮其中」的食肆,我寧可選擇老店的呼喝吧!

推介:豬扒會意粉($28),並不包括餐飲,但無懈可擊,大家不妨叫這款,一吃難忘。

I'll give it a salute and this popular song, also it's my favourite leauge - Liverpool song: "You'll never walk alone" and this stands for my sharing.

"When you walk through a storm. hold your head up high. And don't be afraid of the dark......"
2005-12-16 19 浏览
食完麻辣,打算用甜品或雪笆中和一下;走出青山道,看到此茶餐廳外排了一條人龍,好奇心及直覺告知有正野食。一看之下原來是買蛋撻的人龍,開正我的要求;排隊時發現,此帶較少光臨,而看餐廳吊掛的招牌仍是6個位數字的電話號碼,証明歷史悠久,在大時代的沖擊下仍能存在,應有他的獨步單方。等了陣子已有蛋撻出爐,顧客以半打,一打的數量採購,利害!幸運到我時仍有小量,二話不說買下馬上品嘗。蛋撻是酥皮,油皮水皮的層數很多,很鬆化,最主要是多餘油分小,這點除卻不會太油外,亦會較好味,因麵粉味道不會因油太多而蓋過,而做餅師傅的功夫亦需相當了得,因坊間師傅通常油量多加就易於處理酥皮,相反食味會失色。蛋撻內的蛋甜度剛好,表裡的滑順程度一樣,蛋味足,最主要幹掉整個蛋撻後口內仍充滿蛋撻的香味,你會有沖動再進多一個,此點是其他餅店不能做到的。回來看食評才對此食肆多點了解,下次真正要多試其他食品。
回來看食評才對此食肆多點了解,下次真正要多試其他食品。
2005-11-20 21 浏览
好食,細個到依家都無咩點變!
好食,細個到依家都無咩點變!
2005-09-26 15 浏览
特餐好味沙爹牛公仔麵-沙爹湯味夠香及牛肉好食,公仔麵都夠淋。又有牛油餐包、火腿奄列及茶只收22元都OK。沙爹牛公仔麵比其他餐庭好,是他招牌貨要一試。
特餐好味
(非会员)
其實,呢間茶餐廳已經開左好耐....佢個特餐--->沙爹牛肉麵+火腿奄列+餐包+凍飲=$24(全日供應), 已經可以食到好飽。佢d沙爹牛肉, 超好食;而奄列就好有蛋味.一絕;個餐包又夠大。早餐食佢,你應該連lunch已經可以唔駛食。最值得一提就係呢度d蛋撻&麵包, 好多食客都特登坐係到, 等佢新鮮出爐...由其是餐蛋包, 用料好足, 塊午餐肉係厚切,唔同一般麵包鋪咁得個塊"簿cc"午餐肉, 掂!!!仲有其他的吞拿魚包,腿蛋包都唔錯架....
其實,呢間茶餐廳已經開左好耐....
2005-07-19 17 浏览
試過佢的沙嗲牛飯, 相當大碟, 味太咸了點! 出爐麵包無甚特別, 菠蘿, 雞尾和雞批都試過, 比其他麵包舖的更失色!
2005-04-10 27 浏览
今朝食早餐前,決定試多次佢既雞批$4,今次系新鮮出爐,但咬落去都系吾夠鬆化,雞肉冇口感, 始終都系吾得!試埋佢既咖啡曲奇$4;亦系吾得,腍既!
2005-04-10 19 浏览
overall d 食物都正ga.... 蛋tat.... 滑.牛肉面.......正但座耐小小個car位d伙記就......><
牛肉面.......正

但座耐小小個car位d伙記就......><
2005-04-04 20 浏览
去容記前特意黎呢度買佢既麵包,菠蘿包$2.5---一般麵包店水準之上,但不可說是十分好!雞批$3.5---一般啦!皮可再做得鬆化點;旦撻$3.5---相當不俗!酥皮鬆化而且旦滑,兼size不小,值得一試!
2005-03-12 10 浏览
行過買番黎做第2朝既早餐~d包大大個,買左一個墨西哥同一個雞尾包都係~~$5蚊多餡,甜度適中,質地鬆軟,我諗熬食一定好味n倍~!!!!另一次試左蛋撻,葡撻同餐蛋包蛋撻ok啦,我見d人幾打幾打咁買呀~!葡撻就.....遜左d啦,唔正宗so d味道...er..第2朝早餐食左個餐蛋包(唔係腿蛋)d餡勁厚,真係好味到喊呀~必食呀~!好香餐肉味滲左入包入面,我凍冰冰咁食都話正,熱食真係不得了喇~!
行過買番黎做第2朝既早餐~
d包大大個,買左一個墨西哥同一個雞尾包都係~~$5蚊
多餡,甜度適中,質地鬆軟,我諗熬食一定好味n倍~!!!!

另一次試左蛋撻,葡撻同餐蛋包

蛋撻ok啦,我見d人幾打幾打咁買呀~!
葡撻就.....遜左d啦,唔正宗so d味道...er..

第2朝早餐食左個餐蛋包(唔係腿蛋)
d餡勁厚,真係好味到喊呀~必食呀~!
好香餐肉味滲左入包入面,我凍冰冰咁食都話正,
熱食真係不得了喇~!
2004-04-21 23 浏览
今日下午食左佢既雞批,裡面都不過不失, 同出面既冇咩分別,係個批真係好正, 好脆又鬆化~唉...肥死了...><
唉...肥死了...><
2004-03-25 14 浏览
以前好喜歡食依度既菠蘿油, 但發覺現時已經冇以前咁好食囉! 蛋tart就保持水準喇!
2004-03-25 29 浏览
佢d蛋tart經常新鮮出爐因為好搶手港式麵包係佢地既強項波蘿包雞尾包椰絲cream包餐包等又大個又好食係d上班人同街坊既必食早餐
佢d蛋tart經常新鮮出爐因為好搶手
係d上班人同街坊既必食早餐
我細細個已經覺得好味道, 估唔得咁多年來水準維持不變, 十分難得.蛋撻皮香酥鬆化, 蛋的甜度適中, 仲成日都有新鮮出爐.廿零蚊, 有時間去試吓, ?從來都無令我失望過.餐廳分樓上樓下兩層, 都幾乾淨.
蛋撻皮香酥鬆化, 蛋的甜度適中, 仲成日都有新鮮出爐.
廿零蚊, 有時間去試吓, ?從來都無令我失望過.
餐廳分樓上樓下兩層, 都幾乾淨.