2017-10-01 561 浏览
舊式茶餐廳越黎越少,就算去到舊區都唔一定搵到。今日經過長沙灣道,見到呢間茶記格局十分懷舊,門外擺放著舊式餅櫃,入面有各種傳統面包西餅,一下子仿佛坐了時光機回到了七八十年代。一進入店內,職員已經利落地安排我地坐入卡位並端上兩杯熱茶。特餐:茶走,牛油餐包,火腿奄列,沙嗲牛肉麵。茶走無得輸,茶味甘香,練奶份量剛好,不會太甜,入口順滑。牛油餐包上桌已經凉掉,味道普通。火腿奄列蛋味濃郁,切開裏面滿是火腿絲,毫不吝嗇。剛咬下去是帶點焦香嘅蛋味,再咀嚼蛋汁四溢,nice沙嗲牛麵,聽說是新華名物。沙嗲十分惹味,牛肉亦嫩滑,麵質爽口,難怪係必點食物之一。短短不夠三十分鐘嘅用餐時間,只見客人絡繹不絕,年輕人,老人家,一家大細到情侶都有,老牌茶記嘅魅力果然非同凡響。
一進入店內,職員已經利落地安排我地坐入卡位並端上兩杯熱茶。

2017-09-14 3881 浏览
在荔枝角不知有甚麼好吃,走著走著,又行到長沙灣了。因為長沙灣這個地方,總是充滿着奇情的色彩。好像(1)以往十多年前,在葵涌大連排道吃過的大排檔,有一次在護老院下面的茶餐廳,竟然見番那一對熟悉的老夫婦,他們頂手了那間茶餐廳。(2)跟着就是這家茶餐廳,有一次,本來目的是想拍下店內的狀況,讓友人得知這家茶餐廳,竟然,鏡頭一捕捉的那個男生,是友人的朋友?世界上竟然有這麼巧合的事?香港就是這麼細嗎?(3)第三就是,往日與阿姨及姨母上新華閣樓吃午餐的畫面,好像歷歷在目,猶如昨天。不是等了太久,便進端來了沙嗲牛肉麵,沙嗲味仍然香濃,但是牛肉比較老,好像很明顯是過熟;麵條也沒有彈力,完全不煙韌,感覺像是退步了許多。當你剛剛想說「為何幾個月沒有來到新華,怎麼質素好像差了那麼多」的時候,那個火腿奄列立即做為新華挽回不少分數😏🤘🏿。火腿奄列,大大份的模樣,還有經典茶餐廳餐包在旁。奄列仍然有點兒流質在中間,兩邊的蛋也較厚,沒有火腿,但是也不算過熟。凍檸茶味道依然出色,冰粒碎碎的,不會令到凍檸茶因為冰粒融掉之後便淡化,感覺凍檸茶本身是使用冰杯,因此比較凍,可能是比較美味的原因之一。另外檸檬有足足五片,而且不太薄

在荔枝角不知有甚麼好吃,走著走著,又行到長沙灣了。

,猶如昨天。

不是等了太久,便進端來了

火腿奄列立即做為新華挽回不少分數😏🤘🏿。

,兩邊的蛋也較厚,沒有火腿,但是也不算過熟。

。另外檸檬有足足五片,而且不太薄,檸檬夠新鮮,輕輕吉幾下便充滿新鮮檸檬味
,茶底濃香,濃而不澀,保持高水準。

聽聽水吧師傅又投訴昨晚的賽馬賽事,又大熱騎師所連累,真是有趣

2017-05-30 1450 浏览
中學時期飯堂之一(好細個已經有,幾多年歷史真係唔知),與時並進而家有飯食,記以前得意粉咋今日做完運動好肚餓,叫左佢地既午餐,平時茶仔餐包唔好食,佢地既仲熱同鬆軟,如果有多點牛油就好啦,义燒意粉义燒係半筋(唔似肥膏)半肉,今日意粉唔得太淰過左火,奄列又唔會超多油,加埋茶走,好爽呢新華點可以唔講下蛋撻同沙嗲牛肉麵呢!可以話係孖寶其實佢地既麵包同葡撻都唔錯,好多街坊等出爐專登行過來買除左午市做學生生意(因為真係平,37蚊有一餐,仲要係一定夠飽),下午茶都好多人,特別係假期
新華點可以唔講下蛋撻同沙嗲牛肉麵呢!可以話係孖寶
其實佢地既麵包同葡撻都唔錯,好多街坊等出爐專登行過來買
港式茶餐廳
  • 蛋撻
  • 沙爹牛肉麵
  • 熱奶茶
逢星期日早上都會來這裏吃沙嗲牛肉麵和飲美味的凍奶茶 茶濃奶香。 份量很多而且美味,價錢亦都不貴。 侍應叔叔服務一流, 很有親切感。舊式茶餐廳多人時搭枱是常識吧! 美味食物多人食很正常啦! 但搭枱竟遇著怪食客。是咁的,我們一行二人前往餐廳 在門外等候, 當我在這餐廳的收銀老闆在安排我的坐位, 我還未走到被安排的卡位途中,突然坐在中間四人座位的其中一名食客 閃出嚟坐在我被安排的位置上,侍應叔叔即刻上前 勸喻 叫他坐回原來的位置,但厚面皮的人是無敵 勸喻不睬,侍應叔叔叫我們先坐著吧!一有吉枱會再作安排, 但奈何 新華太受歡迎了 門外越來越多人排隊 ,當有吉枱時侍應叔叔上前安排我們轉枱時到給老闆制止了, 我們也不想令侍應叔叔難做。 坐著原位跟著下單了!誰知是惡夢的開始,怪食客一開始是偷望我們,之後偷望完我們再扮望電話再望下我們再偷笑,眼神令人很不安,他吃完東西飲完凍奶茶都不走,一直望來望去。但我們因為下了單和沒有位置可換 美食只好用 9秒9時間狂吞,早上美好星期日感覺就給破壞了。 大家下次見到這個人 千萬不要搭枱 等多陣啦!
逢星期日早上都會來這裏吃沙嗲牛肉麵和飲美味的凍奶茶
, 很有親切感。

2017-05-18 949 浏览
之前睇過食評,抱住一試無妨嘅心態,晚間人流不多,客人入來都有卡位,我即刻叫左個特餐嗲牛面火腿奄列熱奶茶,來左杯熱奶茶ok,有茶味奶味不鞋口我就過關了!再來嗲牛面火腿奄列,嗲牛如之前食評咁,牛肉ok 既,但好小嗲(下次嘗試叫佢多嗲汁先),不過沙嗲係有微微既花生味既,面質太削了,硬身偏幼,其實有好多餐廳都會用較好些少的面,例如東和面咁,面質煮得好的話和一丁不會差太遠。至於火腿奄列係我比較有驚喜,好大份起碼用2.5-3隻蛋做,蛋味一般,但佢做到半生熟剛剛好,加少鹽花夾包食一流!(剛見到人地食緊烘底,好後悔無叫到烘😂)總結:可以一試,但你要食到8-9分既話就唔好來喇!

來左杯熱奶茶ok,有茶味奶味不鞋口我就過關了!

總結:
可以一試,但你要食到8-9分既話就唔好來喇!
2017-05-18
  • 火腿奄列
今日突然又掛住新華新鮮出爐的酥皮蛋撻!趁假日早上, 一於留肚搭車去食, 開心的是依然無令人失望, 新鮮出爐熱辣辣, 滑溜溜無得頂, 依然係我心中的酥皮No.1! 而且不斷供應, 一出爐已經香味撲鼻! 今日仲嗌多個特餐, 不過沙嗲牛同奄列相比蛋撻, 我個人覺得就唔算特別出色了。仲有, 樓面伙計好細心, 態度以香港地茶記服務來說真係上等👍因為張台細,佢地會好主動幫手收碟, 轉用細碟放早餐, 而且見到我枱有包胃藥會主動問要唔要多杯水, 真係唔話得, 謝謝您們👏👏
今日突然又掛住新華新鮮出爐的酥皮蛋撻!

• 酥皮蛋撻
2017-04-12 1208 浏览
我不理會新開的蛋撻王店強調有多少層酥皮,始終是此店最好味。因雞蛋味極濃郁,不油膩,與澳洲牛奶的蛋味相近。經常出爐,熱烘烘。當年港督彭定康去了中環食蛋撻,造就了泰昌。如他來了此店,歷史會改寫。蛋撻與絲襪奶茶都是香港人偉大創作,調和了中西文化。無飲食文化(世上無英國菜)的英國人,當然讚嘆不已。今次是賣剩品,仍暖烘烘。旁邊有暖櫃,雞尾包保持溫度。如要懷舊,此茶餐廳正好,紙巾摺成雪糕筒形(平面),況且常餐口碑頗佳,主角是沙嗲牛肉麪。
我不理會新開的蛋撻王店強調有多少層酥皮,始終是此店最好味。
蛋撻
今次是賣剩品,仍暖烘烘。
旁邊有暖櫃,雞尾包保持溫度。
外卖自取
  • 酥皮蛋撻
2017-04-09 716 浏览
其實,我本人對茶餐廳嘅食物係零抵抗力嘅。我真係好鍾意去茶餐廳到食嘢,就算叫我朝朝食沙嗲牛肉麵我都覺得好OK (雖然會好肥), 但係真係好食。之前都已經食過新華茶餐廳,嗰次就係同友人去食楊洲炒飯。嗰次我都覺得好好食,因為啲飯炒得幾乾身,而且啲蝦都幾多同幾大粒。講返今次先,我食左沙嗲牛肉麵嗰個餐,佢啲沙嗲牛肉次次食都好惹味,有好香嘅花生醬味,同埋佢啲沙嗲醬可以足以令到啲湯有晒沙嗲味。牛肉嘅質感都ok, 唔會話太硬或者太鬆。而個火腿奄列入面真係有足料火腿嫁,完全唔係話得幾條。個杯奶茶當然都係重點,係lunch飲返杯奶茶,特別覺得醒神。佢茶味好濃,而且啲淡奶嘅比例都好好, 真係正宗茶餐廳奶茶嘅味。總之就好好啦

而個火腿奄列入面真係有足料火腿嫁,完全唔係話得幾條。

總之就好好啦
2017-03-20
  • 沙嗲牛肉麵
2017-03-21 1072 浏览
由於今日要返教會練歌的關係,所以只能怱忙地食一餐,就和至愛揀一齊食這間快靚正的茶記了。很快便有了決定,選了2號火腿奄列$37,再加兩個蛋撻,$6一個火腿奄列,中上質素蛋有蛋味,爽滑這間茶記的蛋撻頗有名氣,蛋味香濃,皮酥,鬆化可口雖然是簡單的一餐,不過這日好有意義,當然最重要是可以與至愛共度啦希望更多的茶肆也可以好像這間茶記般長做長有。每當聽到有一些有多年回憶﹑老字號食店捱不住貴租而要結業也好心傷的,也有些無力感,只有「珍惜眼前店」
火腿奄列,中上質素蛋有蛋味,爽滑
這間茶記的蛋撻頗有名氣,蛋味香濃,皮酥,鬆化可口

2017-03-14
2017-03-20 717 浏览
這星期有一天需在長沙灣附近工作,和同事一起午飯。因她以前經常到長沙灣,對附近環境比較熟悉。她說帶我到一間比較舊式,但有水準的茶記。愛美食的我當然說好!因很想吃點飯,我點了芙蓉蛋飯。另外,也點了杯熱奶茶。芙蓉蛋飯,蛋煎得不太油,有蛋味。裡面材料也夠,有火腿絲、义燒小粒。芙蓉蛋下已下了一點豉油汁,所以吃起來整體也不會覺得乾。奶茶奶的比例稍嫌多了點。下次光顧時一,一定要要求少奶。

因很想吃點飯,我點了芙蓉蛋飯。另外,也點了杯熱奶茶。

奶茶奶的比例稍嫌多了點。下次光顧時一,一定要要求少奶。
2017-03-15 717 浏览
這個蛋撻好有蛋味,撻邊又夠脆,保持熱度,可以入得口進食,食落去没有油膩感覺,這個唔錯,不過size就細一些,價錢都可以接受,6元一個,差不多賣晒,好快又會有新鮮出爐。
2017-03-15
蛋撻
我最愛茶記!地上最強沙嗲牛肉麵道地嘅茶餐廳已經來越小呢個折法嘅紙巾亦好耐冇見你間餐廳最出名嘅係沙嗲牛肉麵沙嗲好香沙嗲味個麵底,非常彈牙👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個炒蛋奄列,好大份火腿有好多,完全冇偷工減料個蛋!仲有蛋汁添我哋叫咗個凍檸茶走甜呢啲道地茶餐廳,茶底非常靚濃郁得來唔會苦走甜最好味唔使叫小冰,都唔會有半杯冰嘅情況睇晒成個餐牌每樣野都唔超過$50非常貼地的價錢兩個人午餐都係$80
我最愛茶記!地上最強沙嗲牛肉麵
道地嘅茶餐廳已經來越小
呢個折法嘅紙巾亦好耐冇見
你間餐廳最出名嘅係沙嗲牛肉麵
沙嗲好香沙嗲味
個麵底,非常彈牙👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
個炒蛋奄列,好大份
火腿有好多,完全冇偷工減料
個蛋!仲有蛋汁添
我哋叫咗個凍檸茶走甜
呢啲道地茶餐廳,茶底非常靚
濃郁得來唔會苦
走甜最好味
唔使叫小冰,都唔會有半杯冰嘅情況
睇晒成個餐牌每樣野都唔超過$50
非常貼地的價錢
兩個人午餐都係$80

2017-03-01 814 浏览
工作日子,午膳時間步行來,大約十五分鐘,但是還要過來吃茶餐。以往外婆在對面住,間中可與母親來。沙嗲牛肉麵又求其了,還是熱麵配冷肉,沙嗲醬不多。麵條也不太彈,太淋的。奄列不錯,內裏不是太熟,餐包HEA了點。奄列內裏火腿不少,蛋不算熟過龍,味道富蛋香。但永遠最美味的都是凍檸茶,即使今天冷了一點,大約只有十五、六度,仍然聽到不少食客喝凍檸茶。檸檬味鮮香,茶味濃郁,是凍檸茶的模範。戳兩下已喝到濃郁檸香,只有新華凍檸茶,才經得起時間考驗。
工作日子,午膳時間步行來,大約十五分鐘,但是還要過來吃茶餐
。以往外婆在對面住,間中可與母親來
沙嗲牛肉麵又求其了
,還是熱麵配冷肉,沙嗲醬不多。麵條也不太彈,太淋的。
奄列不錯,內裏不是太熟,
但永遠最美味的都是
檸檬味鮮香,茶味濃郁
2017-01-09 1022 浏览
係大家最愛既 Blue monday,好唔容易終於到左lunch time約左幾個係附近番工既朋友搵左間茶記就沖左入去醫肚。筆者極速叫左個沙嗲牛肉飯,本身都冇期望d 咩,飽肚就好。點知上碟賣相唔差喎,食左兩啖,嘩!牛肉一d 都唔韌,厚得黎又不失牛肉既軟熟質感,正!洋葱新鮮爽口,啱啱熟左但又唔會有生洋葱陣味。個飯真係落足料,牛肉基本上可以話成碟都係。當lunch 周圍都係咁既價錢既時候,呢間茶記真係首選。去開或者經過長沙灣既朋友記得去走個轉喇

• 沙嗲牛肉飯
2017-01-08 929 浏览
呢到嘅蛋撻。。。perfect!!望落酥皮雖然有點厚,但層次分明。咬落熱辣辣又鬆脆嘅酥皮吸引到不愛吃酥皮的,也忍不住一口一口的咬下去。那皮確是鬆到不得了。中間蛋黃是最愛。熱辣辣,滑嘟啫 (滑到可以用飲管啜!),甜道剛好。檸檬水也很滿足!差不多有半個檸檬,水是燙的 (好夠熱)。p.s. 許多食店連簡單的檸檬水(茶)都可以很差。水唔熱, 檸檬只有1.5片已是閒事。一次喺米線舖點嘅凍檸檬茶嘅檸檬已篤過。以為上枱前幫客人篤埋,點知飲落完全冇檸檬味.. 😵
呢到嘅蛋撻。。。perfect!!
熱檸檬水
檸檬水也很滿足!差不多有半個檸檬,水是燙的 (好夠熱)。