2008-01-29
12月15日, 睇黃子華越大鑊越快樂前. 登龍街食煲仔飯主要有2間, 1間係大大地既茶餐廳黎既, 好乾淨企理但係舖頭冇乜人. 另一間比較up dup, 又細間, 但係門口人龍不絕…哈哈, 邊間係正宗既我估係人都識揀啦~係門口ling左飛就等叫. 仲可以邊等邊睇menu邊落單. 不過都係入座先開始整, 大概要等4個字先有得食, 如果肚餓叫住d小食先都唔錯~ 因為其實佢都係一間茶餐廳黎既~ ::: 鮑貝田雞飯::: $55 坐我地對面既一位叔叔教路, d飯黎到就開蓋倒豉油. 跟住就cup蓋, 直到冇晒白煙先開始食~ 呢個鮑貝既貝好似bb象拔蚌甘, 咬落幾煙韌~ 不過個貝本身應該無乜味. 好靠d豉油吊味. 田雞就ok, 幾滑, 咬落有彈性咁啦.::: 北菇蝦醬肉眼根飯::: $50 + $5 (凍奶茶)都唔知個肉眼根係乜野, 其實好似d乾乾地既肉片~ 個飯冇乜蝦醬味, d肉有點兒太乾瘦, 咬落冇乜彈性, 但係因為佢真係好濃味. 送飯一流!! 2個煲仔飯都有濃濃既炭香味. 飯焦可以一大塊起出黎, 熱個陣有少少脆不過凍咗都幾癡牙~ 食煲仔飯, 除左飯焦要有之外我覺得個豉油都係精髓. 而呢度既豉
::: 鮑貝田雞飯::: $55
食煲仔飯, 除左飯焦要有之外我覺得個豉油都係精髓. 而呢度既豉油就真係好出色. 質地杰杰地, 香濃冶味又夠甜, 淋在滲出炭香既白飯上, 嘩~ 就係咁, 好正~!!
咪睇佢舖頭updup就以為佢d侍應會惡死. 一d都唔係. 要讚企係門口既哥哥仔態度非常好. 首先好好聲氣甘應付左d等得唔耐煩既人. 我得1個人等緊位未齊人佢都叫我入去坐住先. 佢怕其他人會打尖wor! 唯一要彈既就真係好逼有d焗, 希望可以擴闊d個鋪啦…