招聘中
21天前
薪金面议
21天前
2023-03-12 64 浏览
去咗一間泰式餐廳,款式好多,而且食落都好正宗。幾乎所有嘅泰國菜呢度都有得食呢款泰式柚子蝦沙律,柚子蝦沙律係一道好傳統嘅泰國菜,配上新鮮嘅蝦仁同埋柚子,味道好鮮甜,好開胃!份量非常多,仲有啲腰果,口感豐富再嚟就係馬拉盞炒通菜啦!馬拉盞係泰國嘅傳統醬,加上炒好嘅通菜,味道好香,辣度適中,好啱啲唔太食辣嘅人食嘅。建議可以加啲飯一齊食,送飯一流!最後就係串燒沙嗲啦!豬肉、牛肉同埋雞肉都有啲泰式香料,味道好惹味,肉質都好嫩,沙嗲醬甜甜地,好夾!

2023-03-06 103 浏览
假期嘅時候同朋友相聚朋友介紹有間好好食嘅泰國餐廳,話一定要試吓!❤️入邊嘅裝修都好有泰國嘅特色一同行四個人所以就可以每樣嘢都叫啲嚟試吓首先一定着叫咗四個椰青先,又香又清甜😆叫咗個小食串燒,有雞牛豬,個醬汁非常之好食甜甜地,串燒又惹味,之後叫左一個飛天通菜,有啲帶鹹味蝦香,幾開胃😋講到泰國菜一定要食個麵包軟殼蟹!!尤其是嘅咖喱汁非常之帶椰汁香味,配埋麵包一流🤭朋友都越食越開多🤣軟殼蟹配咖喱汁都好好食之後再叫多一份薄餅又係可以配咖喱一流絕配!因為有位朋友對食蟹有敏感所以就嗌多一個青咖喱,咁就可以做配薄餅另一個口味😂青咖喱嘅味道同另一個有唔同感覺,青咖喱就帶啲辣,但係又係越食越好食😋啱晒有啲人比較鍾意多一種味蕾嘅衝擊😎之後再叫做一個燒鱔,感覺就有少少似鰻魚,有燒過嘅再塗上醬汁,魚肉好嫩口😋之後又叫多咗一個咖喱牛腩🤣咖喱牛腩就感覺唔係太過突,出前邊色嘅兩個㗎呢度比較太出色啦🤣因為咖喱牛腩真係唔使套餐再配多個沙律可以,十分之抵食😋呢間餐廳性價比好高🤭原本想好想叫芒果糯米飯,不過經理話星期五前一日實在太好賣了🥲佢哋係人手自己整所以都比較熱賣🙌🏻想食嘅就最好平日😆
假期嘅時候同朋友相聚

一同行四個人所以就可以每樣嘢都叫啲嚟試吓
首先一定着叫咗四個椰青先,又香又清甜😆

之後再叫多一份薄餅又係可以配咖喱一流絕配!

佢哋係人手自己整所以都比較熱賣🙌🏻想食嘅就最好平日😆

2023-03-06 77 浏览
曾經食過尖沙咀分店既我,今日經過灣仔,見到佢就再次向朋友推薦呢間。點解我會咁推薦呢間,一來環境係夠舒服,樓底高,座位與座位之間係闊落,完全唔會感到有壓迫。二來,食物質素一直KEEP住水準!我地4人叫左3種唔同既咖哩,有面包焗咖哩軟殼蟹、泰式青咖哩同巴東牛腩。係三款咖哩之中,最出色係面包焗咖哩軟殼蟹。面包鬆軟鬆軟,咖哩相對有少少香甜,軟殼蟹炸到脆脆地,好夾!另外青咖哩就椰香味重D而且辣D,用黎點薄餅就最岩,香口惹味。巴東牛腩就比較適合配飯食。係小食方面,我超級推介每次都會點既串燒同燒鱔!串燒有雞牛豬各2串,雞係3款之中最好味,肉質最嫩。而燒鱔就連朋友平時唔食魚都讚口不絕!因為佢燒到岩岩好,鱔既外皮已查左秘制醬汁,即使唔點旁邊既泰式汁已經好夠味,一點都唔腥!勁推薦比大家食泰國野點少得叫番個馬拉盞通菜同一人一個椰青呢

食泰國野點少得叫番個馬拉盞通菜同一人一個椰青呢
2023-03-04
2023-03-05 77 浏览
星期六下午經過這間餐廳被它的裝潢吸引,於是試一試,店員安排我們坐卡位,位置寛闊舒適,非常適合朋友或一家大細聊天。我們點了一份馬拉盞通菜,串燒拼盤,燒膳,面包蟹,青咖哩雞,薄餅,沙律和牛腩,最重要點我最喜歡的椰青。馬拉盞通菜味道美味,充滿泰或風味,令我十分驚喜。串燒併盤有豬,牛,雞,配以獨有醬汁,串燒肉不會老,點醬汁十分惹味,而外表都十分吸引。燒膳最令我意思不到,肉質鮮甜,只有很少骨,而且味道甜甜地,非常開胃。面包蟹賣相吸引,面包點咖哩汁非常惹味,咖喱汁有蟹和蛋白,口感豐富,喜歡食蟹一定要試。青咖哩雞味道辣辣地..配以薄餅令人一試難忘,辣度適中,喜歡少辣的朋友一定會喜歡。牛腩肉質很軟林林,非常入味,配以白飯一流。飲品一定要飲椰青,椰青肉十分美味,配以咖哩解漏一流☺️

馬拉盞通菜味道美味,充滿泰或風味,令我十分驚喜。

牛腩肉質很軟林林,非常入味,配以白飯一流。

飲品一定要飲椰青,椰青肉十分美味,配以咖哩解漏一流☺️
2023-03-04
  • 椰青
2023-02-23 135 浏览
因為呢間餐廳午巿 12:50前離座有9折,所以呢間餐廳係我其中一個飯堂。📖平時基本上我都只會點午巿餐牌上的套餐,但係呢間我心血來潮,打開左個 A la carte menu 睇,居然比我發現左鐵板蠔仔炒蛋!所以我今次除了叫一個午餐,仲點左一個我在午餐之外,仲加多一份炒蛋。🍜 主食落單之後唔洗5分鐘就上枱,我點左冬陰公海鮮金邊粉。天氣凍嘅時候,食一碗冬陰公真係會令個人暖返晒!本身唔係好食得辣,但係佢呢個辣道係岩岩好,好㘃味但又唔會辣到流晒汗咁。用料都好足,蝦都有三粒,仲有啲草菇,蟹柳,魚蛋片咁。$75蚊仲包埋飲品,係灣仔區黎講,都算係合理價錢了。🍳個鐵板蠔仔炒蛋就等得耐少少,差唔多等左4個字先上枱,可能因為好少人會 Lunch 叫主餐牌吧 🤣。上枱果下見到滿滿蓬鬆嘅炒蛋條就好興奮!不過呢… 其實個鐵板只係容器黎,無乜實際用途。震撼完之後就打卡起筷,個炒蛋的確幾好食,不過因為佢係炒蛋,所以好多蠔都甩晒出黎。但係師傅無偷工減料,炒蛋下面係有一大堆炒蠔仔架。味道幾好,咸咸地又脆口,唔會比潮州鋪嘅煎蠔餅差,只係炒蛋始終係炒蛋,比較散,要不停夾,食起上黎就無蠔餅咁爽皮。🧋飲品我點左凍檸茶少冰少甜,
📖
🍜
🍳
🧋
飲品我點左凍檸茶少冰少甜,呢個係等左超過半個鐘先上,而且黎到唔覺有少甜,有少少可惜😂😂
🆗
總體而言,呢到環境幾舒服,價錢又合理,食物又 ok,我應該會再黎。可能下次未必淨係睇 lunch menu, 會嘗試主餐牌嘅其他野食。
冬陰公海鮮金邊粉
鐵板蠔仔煎餅
2023-02-22
冬陰公海鮮金邊粉
鐵板蠔仔煎餅
  • 冬蔭功
這個位於灣仔的一間以泰、越、星馬菜為主的東南亞餐廳,該餐廳由泰藉廚師主理,於香港經營已有20多年了!餐廳環境不錯,裡面很舒適,帶點熱帶風情和優雅的感覺!喜歡吃泰國菜或東南亞菜式的朋友,非常推薦去品嚐一下,或許大家也會像我一樣喜歡上這裡的味道,😋encore完再encore呢!以下是我的綜合兩次到訪的食後感分享:拚盤(蝦餅,魚餅,春卷,肉碎生菜包)$218😋食後感:-這是泰式的小食拚盤,份量十足,以小食來計可以4人食,2人食可以當1個正餐-蝦餅和春卷都炸得好香脆,放久了也很脆,好味👍🏻-魚餅味道少少燶,好味👍🏻-肉碎生菜包味道不錯,咸味剛好,不太辣,份量也算多,所以胃口小的也可以當一個正餐鹽焗烏頭 $128😋食後感:-鹽焗條魚好香,裡面嘅肉都有少少鹽味,好味👍🏻-也可以點酸酸甜甜嘅醬食,好滋味泰式蝦炒金邊粉 $108😋食後感:-賣相好特別,第1次見有蛋包住嘅金邊粉,幾好味👍🏻-味道係甜甜地咸咸地,不辣的,個人比較喜歡少辣,可以加少少辣就Perfect-好足料份量也算多泰式青咖哩(雞)$88印度薄餅 $32蒜蓉包 $32😋食後感:-好濃味的青咖哩少少辣,足料裡面有雞、瓜、薯仔和一些配料-適

餐廳環境不錯,裡面很舒適,帶點熱帶風情和優雅的感覺!

以下是我的綜合兩次到訪的食後感分享:

拚盤(蝦餅,魚餅,春卷,肉碎生菜包)$218
😋食後感:
-蝦餅和春卷都炸得好香脆,放久了也很脆,好味👍🏻
-魚餅味道少少燶,好味👍🏻

鹽焗烏頭 $128
😋食後感:
-鹽焗條魚好香,裡面嘅肉都有少少鹽味,好味👍🏻
-也可以點酸酸甜甜嘅醬食,好滋味

泰式蝦炒金邊粉 $108
-賣相好特別,第1次見有蛋包住嘅金邊粉,幾好味👍🏻
-好足料份量也算多

泰式青咖哩(雞)$88
印度薄餅 $32
蒜蓉包 $32
😋食後感:
-好濃味的青咖哩少少辣,足料裡面有雞、瓜、薯仔和一些配料
-適合點包吃,所以再額外Order咗印度薄餅和蒜蓉包,個人覺得印度薄餅比較夾,印度薄餅就咁食都好香脆鬆軟,好味👍🏻叫咖哩必點
-蒜蓉包就咁食都好味👍🏻

泰式奶茶 $25
😋飲後感:
-泰式奶茶一向偏甜,但這裡的不會太甜剛剛好,好飲👍🏻

雖然這裡還有越、星馬菜,不過我們這兩次點的大部分都是泰國菜,下次有機會再品嚐其他菜式吧🤤

💁🏻‍♀️溫馨提示:這裡上菜的速度是比較慢,大家要有等的心理準備,不過好的東西係值得等待的!
  • 鹽焗烏頭
  • 拚盤(蝦餅
  • 魚餅
  • 春卷
  • 肉碎生菜包)
  • 印度薄餅
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 泰式青咖哩
2023-02-14 95 浏览
食品不错。 但订位的时候没有说明有时间限制,待到了才说只能逗留1个小时30分钟。 感觉有时间限制应该订位的时候说。 服务员态度一般。 食品还算不错。 但软壳蟹有点让我失望。 没有蟹味,更多的是油炸面粉
2023-02-14
庆祝纪念
情人节
2023-02-07 181 浏览
住在新界西的我們一年也來不上幾次 灣仔,本身計畫 去 食 波士頓火焰🔥牛扒結果,晚上6:45去到 波士頓 大排長龍,飢腸轆轆的老公大人已經等唔到呢個牛扒餐,所幸過對面 尋尋覓覓 牛扒餐,走過修頓球場 發現這間 東南亞餐廳,計畫不是它,但奈何要醫肚 😅進去本身兩個人 安排坐 窄窄閉閉二人台 ,話音未落,好友 三人 撞正也來呢間餐廳食飯,真係好奇妙 👏🤩 我們即刻轉口大大聲講 ‘五個’!!!!!超開心 服務員💁‍♀️安排我們去二樓 靠近窗邊 閣樓位置 大大圓桌 做得真是舒服寫意 旁白呢仲有垂釣的 小夜燈 氣氛浪漫有泰國風味~ 五人有說有笑~ 五人消費總共$680係灣仔算係 唔錯👍坐的又舒服菜式 : 去骨海南雞~(配啲醬超好食)芝士海鮮焗南瓜飯~ 炒雜菜~菠蘿炒飯~冬陰功湯粉~椰子西米露糕~
五人有說有笑~
五人消費總共$680係灣仔算係 唔錯👍坐的又舒服
菜式 :
去骨海南雞~(配啲醬超好食)
芝士海鮮焗南瓜飯~
炒雜菜~
  • 冬蔭功
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 椰汁西米糕
2023-02-05 130 浏览
疫情前這間食肆一直是我最愛光顧的頭三位,每個月總要去一次,之後二變一,地方也縮細,我明白疫情後大部份食肆也希望追回疫情前的生意額,但個半小時吃個晚飯,才個多小時便趕收拾,菜末到齊已想催結帳真係好趕客,又或是别給食客加單啦,一坐下就告之只能下單一次。食物水準已經下降,那個芒果糯米飯,芒果酸至不能入口,這種質素可以拿出來奉客,還要被催促兩次,這樣的趕客招數,你絕對成功
2023-02-03
2023-02-01 131 浏览
我不嬲都好鍾意食東南亞嘢食,其中泰國菜更加係我嘅至愛,多得有呀哥帶我去呢間位處灣仔嘅泰國餐廳,我先可以食到一餐如斯美味嘅泰國料理盛宴。餐廳嘅裝修勁靚勁有泰國feel,座位闊落坐得舒服。食物方面,不得不提嘅係椒鹽軟殼蟹。佢外層酥脆內裡柔軟,面頭有好多炸香嘅蒜粒,食落口個口感好豐富。青咖哩雞都好好食,個咖哩汁微辣又充滿香料餘韻,水準十分之高,拎黎撈白飯食一流呀。仲有九層塔炒肉碎都好正,真係有好足料嘅九層塔,絕對唔係用粉炒出黎,肉碎個辣味微酸帶鑊氣,肉汁飽滿,撈飯食可以食兩三碗。奶油大蝦係呀哥嘅最愛,奶油唔漏,蝦肉蝦膏鮮甜。炒飯就係我嘅心水,尤其個臘腸同港式嗰啲有些少唔同,果然係正宗泰式風味。嘢飲都一試難忘。奇異果沙冰果味清香,解膩開胃。原個椰青唔單淨止椰汁清甜,果肉都軟嫩可口,而家再諗起都流口水呀。

2023-01-26 257 浏览
相信這是灣仔區內比較適合香港人口味的泰菜,味道較其他泰菜餐廳來得溫和易入口,怕辣的應該會很喜歡。食泰菜一定要飲冬陰公,餐廳有大及小的份量,今天選了小的,用碗上。如選大的,是用火鍋上的,有明火保持溫度,買相及味道都較好。小的有一隻蝦開邊,大的有兩隻開邊。這個湯酸酸辣辣很惹味!這裡的冬陰公相對不會太辣,較易入口。餐廳另一吸引我一吃再吃的是,這裡有提供其他餐廳較少有的椰青冬陰公,顧名思義就是加了椰青的冬陰公,味道酸辣帶清甜,相當美味。青咖喱雞,豆跟茄子挺新鮮及好味,雞肉正常但不夠滑,辣味溫和帶甜。點了烤薄餅配這道菜,薄餅熱呼呼、香酥帶甜,非常出色。燒牛柳沙律:這個較一般,主要是牛柳質素一般。蒜蓉炒貴妃苗:這個炒得夠火候,上菜時溫度保持得很好,兼用生熟蒜炒,味道很好。芒果糯米飯:兼有黑白糯米,軟糯香甜,芒果新鮮、酸甜度恰好,配上不會過甜的椰汁,讓人想起旅遊泰國的回憶~椰青:今天的椰青相當新鮮青嫩,揭開蓋時椰水多到滿瀉,味道清香潤甜,椰肉嫩滑味美,這個一流。不過,這要看彩數,上次點的椰青就比較「成熟」,椰肉也刮不出來。整體用餐感覺很好,食物大多數都味道不錯,環境充滿泰國風,侍應友善,讓人有點去了

冬陰功湯(細)

青咖喱雞
烤薄餅

燒牛柳沙律:這個較一般,主要是牛柳質素一般。
燒牛柳沙律

蒜蓉炒貴妃苗

芒果糯米飯

椰青

整體用餐感覺很好,食物大多數都味道不錯,環境充滿泰國風,侍應友善,讓人有點去了旅行的感覺。如果人手能夠多一點就更好。

冬陰功湯(細)
青咖喱雞
烤薄餅
蒜蓉炒貴妃苗
芒果糯米飯
椰青
  • 椰青冬陰公
天氣咁凍,最好就係食吓東南亞嘢,感受吓夏天既感覺❤️‍🔥想試呢間「新泰東南亞餐廳」好耐,今日終於有機會一試啦!位於灣仔大王東街,舖頭都幾大間,有兩層,好適合一班朋友一齊嚟食😋今晚早咗少少食,所以可以影到呢個畫面,但七點幾其實都坐滿晒人,所以如果想食都記得要book位呢!食左三道菜,逐一介紹下先😋(餐牌係最底俾大家慢慢睇)第一味係:泰式青木瓜沙律🥗有青木瓜、洋蔥、腰果,配上少少酸辣汁,超級開胃有時出面食啲青木瓜件好硬好實,呢間餐廳既青木瓜沙律就好爽口!同埋腰果既份量都好充足,食到多啲層次既口感😝第二味係香芒軟殼蟹米紙卷🥭一碟有八舊,好岩朋友分享👭睇個橫切面就個呢個米紙卷幾有誠意:有芒果、軟殼蟹、洋蔥、牛油果、生菜、檬粉、蘿蔔建議添酸醬食,增加檬粉既水份會更有口感😋😚第三味係燒焗蒜蓉帶子(另外加左芝士)帶子超大隻!同埋焗完都唔乾身,好食最正係帶子邊佈滿左蒜蓉同芝士睇圖就見到啲芝士幾煙韌🥳清晒成碟完全無難度😝 但想健康啲就唔好口痕話加芝士啦😛順帶一提呢間餐廳既職員都好周到晚市咁忙都會不斷幫忙添水 服務好好👍🏽見隔離檯食麵包咖喱同羊架,好香😋下次黎會想食下🥳

天氣咁凍,最好就係食吓東南亞嘢,感受吓夏天既感覺❤️‍🔥

食左三道菜,逐一介紹下先😋
(餐牌係最底俾大家慢慢睇)

第一味係:泰式青木瓜沙律🥗
泰式青木瓜沙律

有青木瓜、洋蔥、腰果,配上少少酸辣汁,超級開胃
同埋腰果既份量都好充足,食到多啲層次既口感😝

第二味係香芒軟殼蟹米紙卷🥭
香芒軟殼蟹米紙卷

一碟有八舊,好岩朋友分享👭
睇個橫切面就個呢個米紙卷幾有誠意:
有芒果、軟殼蟹、洋蔥、牛油果、生菜、檬粉、蘿蔔
建議添酸醬食,增加檬粉既水份
會更有口感😋😚

第三味係燒焗蒜蓉帶子(另外加左芝士)
燒焗蒜蓉帶子

帶子超大隻!同埋焗完都唔乾身,好食
最正係帶子邊佈滿左蒜蓉同芝士
睇圖就見到啲芝士幾煙韌🥳
清晒成碟完全無難度😝 但想健康啲就唔好口痕話加芝士啦😛

順帶一提呢間餐廳既職員都好周到
晚市咁忙都會不斷幫忙添水 服務好好👍🏽

見隔離檯食麵包咖喱同羊架,好香😋
下次黎會想食下🥳
2023-01-11
泰式青木瓜沙律
香芒軟殼蟹米紙卷
2023-01-01 173 浏览
訂位時已經通知用餐時間90分鐘,食到55分時放低筷子,有位男職員即刻走過來說,食物齊曬未,需唔需要order甜品,我哋未回應佢,佢已經話不需要甜品就給我哋埋單,同趕客有冇分別,唯有下次唔會再去,完了☺️
呢間泰國嘢已經食過好多次,灣仔同尖沙咀都有好方便。今次嚟到灣仔呢間分店,好近地鐵站,更加係樓高三層,入面嘅座位好闊落舒適,唔會好迫,入面嘅裝修仲好有泰國東南亞風情,未去到泰國就當自己去咗曼谷一轉喇🤭餐牌同我之前嚟都冇乜點變,都係傳統泰國嘢,價錢唔貴,又好食,性價比高。麵包焗咖喱軟殼蟹 $208好鍾意食泰國嘅咖喱,因為唔會好辣,又唔會好似日本嗰種咁甜,配上蛋同洋蔥,好香呀🤤麵包焗完外脆內軟,鬆軟嘅麵包點上咖喱汁令人一啖接一啖,不知不覺間吸入好多澱粉質🤣軟殼蟹都冇慳料,切好哂一件一口size食落好方便!咖喱汁同麵包真係絕配,不過想食晒成個包都有啲難度🤣個包都幾大!值得一讚係佢挖空咗個大包,入面啲包就係擺咗喺出面比我點咖喱汁,冇浪費到個包!芒果糯米飯 $68食泰國嘢點少得芒果糯米飯,喺泰國見到街邊一盒盒咁買,有時都唔敢食,喺香港餐廳食就好似會乾淨啲🤣雖然而家係冬天,但啲芒果都超級甜,好淋好多汁。最驚喜係佢嘅糯米飯係雙色,即係普通糯米同埋紫米!紫米煙靭有咬口,加埋普通糯米飯一齊食好有口感。椰汁好香,唔會係罐頭死甜嗰種,作為飯後甜品一流!正呀,大滿足嘅一餐🤰🏼

麵包焗咖喱軟殼蟹 $208

芒果糯米飯 $68

正呀,大滿足嘅一餐🤰🏼
  • 芒果糯米飯
2022-12-23 132 浏览
估唔到呢間係灣仔既泰國菜餐廳都幾高質,睇落仲好抵食,而且環境好舒服乾淨得黎又好闊落,一大班人黎食都冇問題呀。叫左蒜蓉炒貴妃苗,幾特別嘅菜式,唔會好鹹,個口感有啲似芽菜,新鮮炒起非常好食。叫咗個紅咖喱鴨肉,鴨嘅份量好多同埋好大舊,同埋咖喱味道都夠,非常好味, 咖喱一定要配包,於是叫咗個印度酥餅,估唔到又係勁多份量,四個人都夠食。另外叫咗個青咖喱羊架,咁嘅價錢俾咗三大舊羊架,十分之抵食,估唔到青咖喱配羊又幾夾。最後叫左條魚烏頭,店員介紹食青檸蒸烏頭,有別於明路蒸烏頭,佢嘅青檸味會燶啲同埋會開胃啲,烏頭又唔會話好聲,新鮮好味。飲品方面叫咗泰式咖啡唔會好似平時飲開嗰啲死甜,因為佢有特別調製過,所以都幾特別。

2022-12-04