招聘中
23天前
薪金面议
23天前
2022-12-20 80 浏览
嗰陣時食到一半….發現有蛋白質 (曱甴 )"。即刻唔想食 地下又有一隻 個兜嘢有兩隻嗰陣時食黃咖喱 仲配埋包…兩個字唔掂….以後都唔會再想食 有關黃咖喱青咖喱乜咖喱嘅嘢⋯⋯
嗰陣時食到一半….
發現有蛋白質 (曱甴 )"。
即刻唔想食 地下又有一隻 個兜嘢有兩隻
嗰陣時食黃咖喱 仲配埋包…
兩個字唔掂….
以後都唔會再想食 有關黃咖喱青咖喱乜咖喱嘅嘢⋯⋯
2022-12-18 154 浏览
My family and I have been to this restaurant multiple times before, but today's experience was a letdown. Not sure if there was a change in managers or chefs. We ordered our usual dishes that included, but was not limited to - the pomelo salad, tom yum, and pork neck. All of these dishes only tasted average in comparison to previous tastings. At the end of the meal when we asked for a takeaway box, we were informed that each box would cost a whopping $3. The box wasn't extremely large and nor did they advertise this anywhere in the restaurant or the menu. We're truly upset and will be trying out other Thai restaurants now.
2022-12-13 25 浏览
食泰國菜唔一定要去九龍城,朋友介紹灣仔新泰東南亞餐廳,餐廳地方夠大,足足有三層樓,裝潢充滿泰式格調,座位寬敞,食物以泰、越、星馬菜為主,由泰藉廚師主理。南瓜焗咖喱海鮮,海鮮包括青口、大蝦、魷魚、魚柳等,精選多種香料製成的黃咖哩不辣,但仍有濃濃的咖哩香,全部海鮮均沾滿香濃的咖喱,非常惹味,印度薄餅鬆軟似麵包但又脆脆的,沾咖哩實在太配了!泰式濕炒海鮮河:河粉之上是濃濃的獻汁,而且鋪滿豐富的海鮮和配料,海鮮新鮮爽口,並且用上泰國寬身河粉,嘅滑溜又有口感。

2022-12-12 129 浏览
同事約咗我放工去食飯傾偈。因為同事喜歡食泰國菜,book咗去灣仔大王東街新泰東南亞餐廳,餐廳共有三層高,店內裝潢以木製傢俬為主, 具有泰國風情,座位寬敞舒適。泰式燒春雞釀香茅黃飯:原隻春雞釀入香茅黃薑飯,焗至金黃色,春雞外脆內嫩, 脆卜卜的雞皮肉質非常滑溜多汁, 雞肉醃得惹味咸香,雞嘅肉汁完全融入黃薑飯當中,飯粒粒分明沾滿醬汁香,味道濃郁。沙律菜爽口,味道酸甜,非常開胃。串燒沙嗲豬肉:串燒跟沙嗲永遠是絕配,燒得外焦內嫩,油香豐溢,配上味道濃郁的沙嗲醬,味道甜甜的帶點花生的香味。令人回味無窮,一串一串吃不停。

2022-12-06 137 浏览
只要有一段時間無食泰國野🇹🇭就一定會想食😂呢個係不變既定律,而今日就趁住假期既早上去食個泰式早午餐啦🥣。🐒紅咖喱鴨💰$88🐒印度酥餅💰$32咖喱同酥餅係無可能分開🍛而鴨呢個選項係咖喱入面都少見,所以就嗌左個一試🦢食落件件都啖啖肉,都完全唔肥🫓酥餅趁熱食好酥脆,紅咖喱唔辣,點薄餅食絕配。🐒青咖喱羊架💰$108一碟有3件,仲有唔少配菜🥦而羊架好軟熟,又厚肉🐏食落好滿足,仲要呢個配搭都好少地方有得食。🐒青檸蒸烏頭💰$168呢個係店員推介,果然無介紹錯,明爐蒸就食得多,但青檸蒸就真係第一次🍋食落好開胃,而食得辣既朋友就唔可以錯過。🐒蒜蓉炒貴妃苗💰$75份量都好多,用嚟做開胃菜好適合🈴️🐒泰式凍咖啡💰$38

🐒紅咖喱鴨💰$88

🐒印度酥餅💰$32

🫓酥餅趁熱食好酥脆,紅咖喱唔辣,點薄餅食絕配

🐒青咖喱羊架💰$108

🐒青檸蒸烏頭💰$168

🐒蒜蓉炒貴妃苗💰$75

份量都好多,用嚟做開胃菜好適合🈴️
🐒泰式凍咖啡💰$38
2022-11-24 145 浏览
今日約咗朋友去灣仔行街,行完街好肚餓又唔想食中菜,朋友提議去食泰國菜,這間泰國菜朋友帶我來,入到店舖裝修很有泰國風格,店員很有禮貌,細看餐牌有很多選擇,越望越肚餓每一樣我都很想食。點了一個椰青冬陰功湯,這個湯出面好少見因為加咗椰青嘅冬陰功,湯底多了一份椰香嘅清甜味,配料勁多,海鮮有蝦,不同嘅菇類,飲一口冬陰功湯,酸辣味道剛剛好,飲完很開胃。這個馬拉盞炒芥蘭,芥蘭新鮮食入口卜卜脆,很爽口,加上馬拉盞來炒非常好味。這個紅咖喱海鮮加薄餅,紅咖喱真係好出色,辣得來又有椰奶香,薄餅外脆內軟,而且熱辣辣,點少少咖喱來食,非常美味。點了一份串燒,串燒調味幾正!就算唔點汁都好惹味,肉質嫩滑,我點了一個越式蟹肉炒粉絲,表面放滿蟹肉,吃一口味道剛剛好,有很多材料,有芫荽,芹菜,粉絲口感軟硬適中,食入口爽口彈牙,而且粉絲吸收了醬汁的味道,和蟹肉一齊食10分夾,材料相當豐富。這個椰青沙冰好好飲,椰青好大個而且好多水,表面啲沙冰好濃的椰奶味,飲一口椰汁清甜而且好香,入口透心涼,飲椰青仲可以食埋啲椰肉,椰肉好軟熟一刮就刮到出嚟,椰青每日運到十分新鮮。
點了一份串燒,串燒調味幾正!就算唔點汁都好惹味,肉質嫩滑,

2022-11-24 218 浏览
灣仔有一間都幾大型嘅泰國菜餐廳,就係呢間佔地三層嘅新泰東南亞餐廳。我哋二話不說就落單,泰式炸蝦餅每次都係必點菜式,切開咗嘅蝦餅總共有八件,每件都漲卜卜夠厚身。蝦餅炸得香口又夠乾身,彈牙得嚟又有蝦味,點埋泰式甜辣醬簡直就係絕配。馬拉盞炒通菜都幾大碟,通菜新鮮夠爽口,馬拉盞充滿鹹香,又唔會過辣。我仲叫咗杯芒果沙冰,襯返泰國菜式,一路食一路覺得透心涼。甜品當然要叫芒果糯米飯。佢嘅芒果淨係睇色澤都知靚嘢,又腍又甜又香。糯米飯就用上黑白糯米,配埋海量嘅椰漿,真係冇得頂。
馬拉盞炒通菜
我仲叫咗杯芒果沙冰,襯返泰國菜式,一路食一路覺得透心涼。
芒果沙冰
甜品當然要叫芒果糯米飯
芒果糯米飯
佢嘅芒果淨係睇色澤都知靚嘢,又腍又甜又香。
糯米飯就用上黑白糯米,配埋海量嘅椰漿,真係冇得頂。
馬拉盞炒通菜
芒果糯米飯
灣仔三層樓高嘅泰國餐廳!拼盤 $218絕對抵食推介,啱晒選擇困難嘅你,可以試均不同小食又可以一同分享,每樣都新鮮香脆,份量性價比高!串燒(6串)$88豬牛雞串燒肉質口感不錯,加埋醬汁更惹味!香芒軟殼蟹米紙卷 $88整體層次口感都非常豐富,香芒同軟殼蟹好夾,味道配搭一流,加上米紙卷咬口真不錯!泰式生蝦 $98超級新鮮嘅生蝦,冰鎮上菜保持住鮮味,加上泰式酸辣醬入口超讚!咖哩蝦 $188 / 印度酥餅 $32 / 蒜蓉包 $32咖哩都係必食之一,甜中帶微微辣,撈勻埋酥餅同蒜蓉包簡直昇華一個絕妙配搭!參峇炒通菜 $75炒通菜夠晒香濃入味,足料之餘再搭上小辣,入口更有風味!越式燒春雞釀香茅黃飯 $188不得不承認燒春雞真心好味道,切開雞肉好鮮嫩入味,每一口都肉汁豐富,再配上黃羌飯整體好完美!綠豆沙冰 $38泰國椰青 $45龍眼𣲙 $38泰式甜品小拼盤 $88加一服務費新泰東南亞餐廳 (興旺閣) (灣仔)灣仔大王東街21-23號興旺閣地下至2樓
灣仔三層樓高嘅泰國餐廳!

拼盤 $218

串燒(6串)$88
豬牛雞串燒肉質口感不錯,加埋醬汁更惹味!

香芒軟殼蟹米紙卷 $88

泰式生蝦 $98

咖哩蝦 $188 / 印度酥餅 $32 / 蒜蓉包 $32

參峇炒通菜 $75
炒通菜夠晒香濃入味,足料之餘再搭上小辣,入口更有風味!

越式燒春雞釀香茅黃飯 $188

綠豆沙冰 $38
泰國椰青 $45
龍眼𣲙 $38

泰式甜品小拼盤 $88

加一服務費

新泰東南亞餐廳 (興旺閣) (灣仔)
灣仔大王東街21-23號興旺閣地下至2樓
2022-11-17 2394 浏览
之前都幫襯過幾次,覺得質素味道都幾穩定😋🍢串燒沙嗲 $88叫咗🐥雞🐮牛🐷豬各兩串,可以mix款式👍🏼沙嗲醬好香,重🥜花生味,一定要點😽🥘泰式青咖喱(🐥雞 )$88 配 印度薄餅 $32咖喱同印度薄餅係絕配👍🏼 青咖喱叫咗店員🤏🏼小辣,所以唔算話好🌶辣。入邊除咗🐥雞肉之外都會有啲蔬菜(🎃南瓜、豆、🍆茄子等),感覺健康啲🍀✨🍜喇沙蝦米線 $78喇沙🥥椰汁味好重,係我鐘意嘅口味😍 入面仲有豆卜、🦐蝦、🥚蛋、🐟魚片,份量十足🌟 配埋滑嘟嘟嘅米線~好夾!十分推介🌟🌟✨🥭芒果糯米飯 $68芒果都算淋滑冇渣亦都甜。糯米有⚫️黑⚪️白糯米兩款,⚪️白糯米比較軟糯,而⚫️黑糯米則比較有咬口,各有特色🌟 上面亦加上大量🥥椰漿❤️❤️❤️環境:4.2/5餐廳都幾大,我地被安排咗係二樓,牆上都有好多泰式嘅裝飾🇹🇭服務:4/5天氣轉涼,服務員都自動安排暖水👍🏼另外叫咗甜品會問你使唔使另上❤️食物:4/5🌟推介喇沙蝦米線和芒果糯米飯Revisit: yes

之前都幫襯過幾次,覺得質素味道都幾穩定😋

🍢串燒沙嗲 $88

🥘泰式青咖喱(🐥雞 )$88 配 印度薄餅 $32

✨🍜喇沙蝦米線 $78

✨🥭芒果糯米飯 $68

環境:4.2/5
餐廳都幾大,我地被安排咗係二樓,牆上都有好多泰式嘅裝飾🇹🇭

服務:4/5

食物:4/5
🌟推介喇沙蝦米線和芒果糯米飯

Revisit: yes
  • 芒果糯米飯
  • 喇沙蝦米線
2022-11-14 3524 浏览
今日同朋友去咗灣仔,每次我哋過嚟灣仔,多數都會幫襯呢間泰國餐廳,因為啲嘢好好食,職員招呼又好,最緊要係坐得好舒服。新泰東南亞餐廳,餐廳地方好大有三層,所以喺度食飯,坐得特別舒適。紅咖哩 88元配印度酥餅,咖哩味道好香帶少少辣味,食到咖哩有香茅,香蔥,洋蔥味,味道香辣口感又柔和,配埋啱啱焗起嘅印度酥餅真係一絕,酥餅又香又脆,沾小小咖哩汁一齊食,口感非常特別。椰青冬陰功 158元, 冬陰功湯底加咗椰青,香辣得嚟又帶點清甜平衡返個辣味,冬陰功嘅材料都好豐富,有蝦,椰青肉,蘑菇仔,菜,洋蔥,整體味道酸酸甜甜又香又辣飲完真係特別開胃。第一次飲都咁好味嘅冬陰功湯。泰國街邊豬肉串 68元,豬肉串燒到好香,入口熱辣辣,燒香咗嘅豬肉仲保留到原有嘅肉汁,加上香料嘅調味,又香口又好食,剛剛燒起重要有焦香味咸魚炒芥蘭 75元,芥蘭好新鮮好嫩,入口清甜爽脆,爆香咗嘅鹹魚同蒜粒味道好香完全同芥蘭味道融為一體,味道好有層次。越式蟹肉炒粉絲 98元,呢個簡直係必食嘅推介,一上枱已經聞到好香嘅味道,粉絲炒到好乾身,完全吸收曬蟹肉嘅鮮味,口感同味道都做得好出色,真係好好食。椰青沙冰 58元,沙冰真係又清涼又解渴,最配合
泰國街邊豬肉串 68元,

咸魚炒芥蘭 75元,
芥蘭好新鮮好嫩,入口清甜爽脆,爆香咗嘅鹹魚同蒜粒味道好香
完全同芥蘭味道融為一體,味道好有層次。
越式蟹肉炒粉絲 98元,
椰青沙冰 58元,
沙冰真係又清涼又解渴,最配合食泰國菜,平時飲開淨椰青,今次加埋沙冰好似飲極都有咁份量非常充足
  • 冬蔭功
2022-11-08 162 浏览
今日嚟到sun Thai 食泰國菜,餐廳總共有三層,第二層環境最靚,你嘅可以揀喺戶外嘅圓枱食嘢,最適合一大班朋友同埋家庭聚會。我哋總共試左10道菜,大部份都有驚喜。羊肉串燒啲汁都好入味,啲肉夠彈牙,不過羊肉味略嫌唔夠多。泰式柚子蝦沙律味道好清新,有少少柚子加落Salad度,甘甘甜甜甘。鐵板蠔仔炒蛋好特別,唔同我平時食開泰國菜嗰啲蠔仔炒蛋,仲有銀芽加埋落去一齊炒,絕對值得一試。豬頸肉沙律少少辣,配埋生菜幾好味,食到停唔到口。最值得推介同埋最驚喜嘅係蕉葉烤鱸魚。因為喺屋企真係整唔到,佢用左一個好出色嘅香料一齊烤鱸魚,味道真係好特別好香濃,平時食開清蒸,呢一個烤魚真係好特別。而且價錢都唔貴,$128咋。最後埋單7個人先 一千蚊,真係超值,可以再食多幾次呀。
豬頸肉沙律少少辣,配埋生菜幾好味,食到停唔到口。
最後埋單7個人先 一千蚊,真係超值,可以再食多幾次呀。
蕉菜烤鱸魚
蕉菜烤鱸魚
2022-11-02 148 浏览
今日落咗灣仔處理少少文件,整完野開始有啲肚餓,同朋友喺OpenRice望吓附近有咩好食,無意中發覺一間泰國嘅餐廳,無論價錢,性價比同食物都好吸引,即刻過去試吓即刻過去試吓。新泰東南亞餐廳,地址係灣仔大王東街21號興旺閣地下至2樓,餐廳面積非常闊落空間感好足夠坐得真係好舒適。另外值得一讚嘅就係店員服務態度非常之好,每一樣細節都照顧周到。泰式炸春卷。春卷擺碟非常美觀,外邊炸到金黃色,非常香脆,入邊嘅材料都幾豐富,食到肉碎,蘿蔔絲,粉絲,加上愚魯嘅調味外脆內軟。飛天通菜。通菜吸收左嘅調味,味道少少香辣,通菜本身都好鮮嫩,最欣賞就係配搭埋洋蔥,令到個味道層次好豐富。泰式生蝦,每次食泰國嘢都係必食之選,蝦肉味道好鮮甜,肉質爽口彈牙,加蒜蓉同辣椒吊起個鮮味。配埋旁邊嘅泰式酸辣醬,味道酸酸甜甜,又香又開胃。明爐燒烏頭。烏頭size好大望落去已經好吸引。用泰式湯汁煲一陣令到個鮮味更加突出。烏頭肉質比較結實,食落去魚味比較香。另外香料配搭得啱啱好食落去味道好有層次。馬沙文牛腩配烤餅,呢個牛腩真係有驚喜,咖喱汁偏向甜帶少少棷香,用嚟送飯真係一流,牛腩炆到好軟腍一啲都唔鞋口而且牛肉味好香,另外烤餅熱辣辣Ji
馬沙文牛腩配烤餅,呢個牛腩真係有驚喜,咖喱汁偏向甜帶少少棷香,用嚟送飯真係一流,牛腩炆到好軟腍一啲都唔鞋口而且牛肉味好香,另外烤餅熱辣辣Jim少少咖喱汁真係冇得頂。簡直係絕配。
2022-10-31 121 浏览
本人在10月31日, 當時職員叫我地上1/f, 1/f 計埋我地都係得3張格有客,我地12點10分落了海南雞飯凍檸茶,海鮮湯粉加熱奶茶, 海南雞飯12點20分到都算正常,但飲品同碗海粉12點35先到,但遲過我地黎既食客,無論叫焗飯,炒粉都到,我地d飲唔同湯粉12點35分先黎,同佢地個泰國女職員叫cindy講叫佢睇吓有冇流單,佢check都唔check, 就教訓我地,話d野係廚房出,廚房出咩佢就派咩,有先後次序,咁即係話遲黎先上岸啦,e間單服務態度超差,食物都不覺好食
2022-10-31
經過門口見到12:50pm前埋單有9折,午市套餐又幾抵食,$75包一杯熱飲,不過今日唔想食粉麵同飯,所以就單嗌咗啲海鮮🐟 入到去環境唔錯,座位超舒服又闊落🥰 (以下價錢為原價)🦐 泰式柚子蝦沙律 $98呢個前菜好開胃,酸酸地帶少少辣,有好多配料,包括柚子、蝦、魷魚圈、腰果等。蝦同魷魚圈都好彈牙有咬口;柚子份量足,新鮮爽口,加埋啲泰式醬汁好清新。🦑 燒原隻魷魚 $98頭尾比較脆身,中間就彈牙唔會膠,屬於軟Q嗰種。本身已經有調過味,可以再點埋醬汁,少少辣🌶️🥥 椰青 $45椰子水超級清甜爽口,解辣一流,椰子肉好厚肉同埋滑嫩、容易刮唔會老,食完都好飽肚👍🏻男經理態度好好,其他東南亞籍嘅staff都幾nice💯

🦐 泰式柚子蝦沙律 $98

🦑 燒原隻魷魚 $98

🥥 椰青 $45

男經理態度好好,其他東南亞籍嘅staff都幾nice💯
2022-10-22 125 浏览
如果要食泰國餐廳,呢一間一定係首選!同同事嚟食,我哋嗌咗燒扇貝,呢個真係超級好食,啲蒜香味好重,而且本身扇貝都好大粒!燒原隻魷魚本身個醬汁已經調得好好,而且魷魚都笑得幾好,唔會話太乾身。一路傾偈一路食夠晒方便!越式蟹肉炒粉絲,呢一個炒粉絲真係好有驚喜,本身啲蟹肉非常之多,唔會好鹹,同埋啲粉絲炒得好乾身唔會好濕,會想一啖接一啖咁食!我自己就冇嗌到泰式奶茶,但係呢度嘅泰式飲品都非常之多!千層糕非常之正宗,食完之後真係以為自己去咗泰國一轉🤣

我自己就冇嗌到泰式奶茶,但係呢度嘅泰式飲品都非常之多!

千層糕非常之正宗,食完之後真係以為自己去咗泰國一轉🤣