2018-12-02
好耐都冇食過泰國菜啦,今次要簡返間出色嘅泰國菜黎食!係經朋友介紹之後,就黎到尖沙咀都有分店嘅新泰食。一入到去個餐廳,已經見到有非常舒服嘅坐位,佢有啲位唔係淨係得張椅子,而上面仲有小枕頭係上面,坐得非常舒服!咁我地就落完單了,第一道黎嘅係泰式濕炒海鮮河。呢一種濕炒嘅河粉一直都係我嘅至愛,食落嘅時候果然冇令我失望。大大片嘅河粉正正係泰式嘅特別之處,亦都非常好味!之後就黎左蜜糖燒肋骨,呢道菜亦都好吸引我。不過好似係其他嘅泰國餐廳會比較少見到燒肋骨,但係呢間餐廳都燒得好好味,唔會話燒到件肋骨乾哂,入面仲有好多肉汁。另外,我覺得食左個幾特別嘅餸,就係炒秋葵啦,因為自己本身好少食。但係食落嘅時候都幾鐘意,辣辣地,都幾惹味,配飯食都係一流。我地仲叫左個南瓜焗海鮮飯,呢個焗飯都尚算唔錯,不過就希望可以食到更多入面嘅南瓜溶,但焗出黎嘅飯都好重南瓜味。當然,我地仲叫左好多野食,亦都好好味,食左個非常好味又滿足嘅晚餐!