2008-03-17 5 浏览
今晚4個人本來打算食吉列不過有位朋友話唔舒服...就去左板長... 又等左1個鐘都未有位再諗住行去德興... 行行下話咳個位朋友就話不如試下新德里... 佢上次食過好好食.......................食完... 大家都懷疑佢係咪記錯左第2間(包括佢自己...........)比較好食既係Orion Ring雖然都係比唔上Burger King個d...我想比較可取既地方就係夠平......(其實係我地唔想食飽... 之後再走去食甜湯je!)還要多謝佢提供左一個幾舒服既環境俾我地傾足一晚計(註: 睇番openrice提供既圖片肯定我地係無去錯第間)實在有點名過其實.......
今晚4個人
本來打算食吉列
不過有位朋友話唔舒服...
就去左板長... 又等左1個鐘
都未有位
再諗住行去德興
... 行行下話咳個位朋友就話
不如試下新德里... 佢上次食過好好食

.......................
食完... 大家都懷疑佢係咪記錯左第2間
(包括佢自己...........)
比較好食既係Orion Ring
雖然都係比唔上Burger King個d...

我想比較可取既地方就係夠平......
(其實係我地唔想食飽... 之後再走去食甜湯je!)

還要多謝佢提供左一個幾舒服既環境
俾我地傾足一晚計

(註: 睇番openrice提供既圖片
肯定我地係無去錯第間)

實在有點名過其實.......
Orion ring
2008-03-17 13 浏览
公元二OO八年三月十四日星期五晚上八点半兩人叫了....(1)免治羊肉咖哩角(4件):唔油,好好味!(我比一個笑) (2)印式薄餅naan二籃:夠熱但味道一般ok啦! (我比一個OK)>_<(3)新德里羊肉:唔,D肉冇味!(我比一個喊) =.="(4)香辣Vandaloo燴雞:雞肉得個鹹字無雞肉味,啲汁得過辣字無香辣味!(我比一個喊!) =.="服務方面,由於是星期五顧客太多,等位的人塞滿門口都無職員招待及無安排等位次序,有點混亂,有待改善。環境ok...裝修簡潔,厠所乾淨。P.S. 雖然係地下入口有職員派VIP九折咭(星期一至四先有得用),但係我食嗰日是星期五無得用。由於食完之後覺得名過於實食一次就夠,所以我就隨手送咗比係門口等緊位的情侶。
公元二OO八年三月十四日星期五晚上八点半

兩人叫了....

(1)免治羊肉咖哩角(4件):唔油,好好味!(我比一個笑)

(3)新德里羊肉:唔,D肉冇味!(我比一個喊) =.="

環境ok...裝修簡潔,厠所乾淨。

就隨手送咗比係門口等緊位的情侶。
免治羊肉咖哩角(4件)
新德里羊肉
香辣燴雞
2008-03-09 8 浏览
1ST ROUND, 食印度炒飯+ 鐵板烤魚炒飯, 炒得香, 不過通例是沒有甚麼材料, 加上烤魚, 剛剛好2ND ROUND, 烤餅+新德里特色燴雞烤餅, 向上的一面軟熟, 底乾身, 厚身口感好, 烤餅本身是沒有甚麼味道的, 點上燴雞的咖哩汁是絕配!服務繼續那麼好, 餐牌更新了, 價格亦略作調整, 不過, 還是心中首選的六星咖哩餐廳!
1ST ROUND, 食印度炒飯+ 鐵板烤魚
2ND ROUND, 烤餅+新德里特色燴雞

2008-03-07 19 浏览
跟幾位外籍朋友的飯局,他們不約而同地都對重慶大廈的印度菜很有興趣,但很多時也都是可望而不可即,經過也不敢貿然進來的,是晚就由我充當一次導遊。在重慶吃了幾年,都算是試了好幾間餐廳,不過要吃正宗又有水準的印度菜,我還是會到這裡。這裡舖不大,只得座位三十來個,就算是閒日也都座無虛席的,先訂位為上算。店子還是老樣子,燈光帶藍又偏暗,加上幾幅富印度色彩的畫,氣氛一貫的詭異。天時暑熱,來一支印度啤酒消消暑。是晚沒有Cobera,只有Kingfisher,冰涼夠凍,一樂也。來這裡也不用多研究菜單,因為主理人James多會拍拍心口,說:「Leave it to me, my friend!」就好像去吃壽司對大師傅大喝一聲「omakase」一般,是對其完全的信任。只交帶了幾樣是晚想吃的,就是甜naan、香辣羊肉mutton vindaloo及芝士菠菜sag paneer,其餘就任其發揮。先來幾片胡椒脆餅papadum,這裡的是製得薄薄又脆口,即烤即吃,上檯時暖暖的。餅內有切碎了的原粒黑胡椒,塗上甜醬及青薄荷醬,吃起來也辣辣的;炸雞塊murg pakora上檯時熱辣辣,隱約的還是滋滋作響的。表面略脆,雞肉

先來幾片胡椒脆餅papadum,這裡的是製得薄薄又脆口,即烤即吃,上檯時暖暖的。餅內有切碎了的原粒黑胡椒,塗上甜醬及青薄荷醬,吃起來也辣辣的;炸雞塊murg pakora上檯時熱辣辣,隱約的還是滋滋作響的。表面略脆,雞肉用香料及乳酪醃得嫩滑,不用添加任何醬料,已很美味;隨之而來的,是串燒魚fish tikka,叫得tikka的,是用長鐵枝將肉塊穿起,放進土烤爐烤熟的一種煮法。這個的烤魚,表面略脆,有陣陣的煙薰味道。魚肉切大件,軟滑又有魚鮮味,醃肉及烤製的功夫俱有水準;

吃過前菜,就來主菜。印式薄餅naan三籃,分別是原味、蒜頭及甜味,個人最喜歡的,就是加入了椰絲及碎乾果的甜味薄餅,因為甜味跟咖哩的辣,配合得不錯。此味甜薄餅,沒有在餐牌上的,想試就跟James說一聲吧!薄餅即叫即烤,熱辣辣又乾脆,配上任何一款咖哩,也都適合。

幾款咖哩,陸續送來。香辣羊肉mutton vindaloo是預早指定的菜色,亦是一早交帶要加強辣度的。味道果然比平時的辣,除了加入了很多辣椒,茴香及芫茜的味道濃重,很是對辦。羊肉是羊腩的部份,炆得入味,但口感有點韌;橙紅色的是干燒雞chicken bhuna,是將肉放入油及各式香料一起,泡至入味的一種煮法。這裡的做得不算乾身,雞肉是一貫的嫩滑,加上香辣的紅咖哩汁,可以輕易的幹掉一大塊薄餅;芝士波菜sag paneer是將碎菠菜放進芝士去煮,成杰身,味道反而不會如想像中濃重,但也有一點膩口的感覺,只淺嚐;因友人喜吃芝士,最後追加一味串燒芝士paneer tikka,一磚磚的印度芝士,味道不算濃烈,是奶加檸汁或醋所製成的,口感跟水牛芝士的口感相若。這味串燒芝士,吃起來軟滑,加上燒烤的香味,也有特色。

最後的甜品,是照例的獨沽「兩味」,是印式甜湯丸gulab jamun及印度雪糕Kulfi。兩者皆以練奶為基本材料,當然是甜得驚人。甜湯丸是麵粉加奶搓成的圓球,再浸糖水,個人來說,止於一口。Kulfi口感似冰淇淋,不算滑,也很甜,卻是解辣的能手。

最後來一杯原味的lassi,為這一餐豐富的印度菜劃上句號。埋單每人百五蚊,吃得飽飽,值得一試。

後記:要在重慶大廈由地面順利的去到目的地,還是要過五關斬六將的,通過重重的人牆。不然就眼明手快的抓著該店的帶路者,才比較從容一點﹝當然抓錯了別的店子的,也要考驗一下如何脫身了﹞
星期日晚上約八時, 一班朋友到重慶大廈吃咖哩, 進到電梯口, 已有一堆人在門口派傳單招待食客, 但我們始終情歸新德里。等了二十分鐘, 終於可以點我們的招牌菜色:黃咖哩羊肉- 羊肉片仍保持嫰滑, 份量足夠三人吃,黃咖喱香濃帶少辣, 咖喱不會蓋過羊羶味, 汁伴白飯, 惹味無窮。印度烤餅- 4隻味道:芝士/蒜蓉/洋蔥/蒜蓉, 皮夠軟熟香脆, 新鮮熱辣, 配合咖喱汁,真是絕配!素菜咖哩角- 不太辣, 內面係咖哩薯蓉及雜菜, 素食人士首選, 好飽肚! 白汁咖哩雞- 個汁香濃而略帶椰香, 辣中帶點甜味, 雞肉尚算有彈性, 富有口感!地方雖不算大, 可供十張桌子擺放, 裝飾雖然簡單, 但環境頗清潔整齊, 富地道特色, 價錢合理

黃咖哩羊肉- 羊肉片仍保持嫰滑, 份量足夠三人吃,

2008-02-28 17 浏览
和朋友第一次去重慶大廈食咖哩...滿懷希望有得食好野~~um.....ok la. .可能佢地掛住賭馬~煮得麻麻叫了四件素咖哩角(熱烘烘,但味道尚可,不宜叫咁多)芝士烤餅(油油地,芝士味好少)咖哩羊(賣相像很辣,但食落很淡,無咖哩味,但羊肉算好味)瑪沙利烤雞(由於咖哩肉既淡味,顯得這味餸好夠味,個味和隻雞都算幾好味)但食完後..落樓....感覺到肚痛.. . 可能食不慣掛..
叫了
四件素咖哩角(熱烘烘,但味道尚可,不宜叫咁多)
芝士烤餅(油油地,芝士味好少)
咖哩羊(賣相像很辣,但食落很淡,無咖哩味,但羊肉算好味)

2008-02-22 26 浏览
一直都好想去重慶試地道咖哩,係open rice見到食評都唔錯,決定試一試.同男朋友二個人叫左:素咖哩角一隻$5 (正呀,好熱辣辣)芝士烤餅$16 (一般)瑪莎拉烤雞$48 (推介,D味好特別又惹味.但份量好少,得幾件)香濃腰果汁炸芝士$40 (好食呀,有少少似薯仔)新德里特色炒飯$55 (一般)芒果乳酪$22汽水一支$9整體黎講我會再去,年紀比較大既Uncle服務態度好好呀!
一直都好想去重慶試地道咖哩,
係open rice見到食評都唔錯,決定試一試.

同男朋友二個人叫左:
素咖哩角一隻$5 (正呀,好熱辣辣)
芝士烤餅$16 (一般)
香濃腰果汁炸芝士$40 (好食呀,有少少似薯仔)
新德里特色炒飯$55 (一般)
芒果乳酪$22
汽水一支$9

整體黎講我會再去,年紀比較大既Uncle服務態度好好呀!

2008-02-15 15 浏览
之前幾年都情人節都去新德里食晚餐, d o野食的確唔錯, 今年都唔覺佢加價, 只是每碟餸都細左, 職員d 廣東話都好似好左。不過廚房煮得太慢, 等左成個鐘先有得食....炸芝士, 得兩粒, 不過好好味, d 醬好重奶味之前有網友話唔收開瓶費...假的, 開瓶費收左我40大元
炸芝士, 得兩粒, 不過好好味, d 醬好重奶味
之前有網友話唔收開瓶費...假的, 開瓶費收左我40大元
2008-02-08 17 浏览
After reading all the positive reviews abt the restaurant me and my boyfrd decided to give the place a try.Service was excellent. Very friendly waiters who invited you to be a member, and the food was served quite promptly.Free round crisp served as munchies. Good with the green tandoori-ish sauce n chili sauce provided on the table.Potato yoghurt: nth special but tasted lovely enough. Must try for yoghurt fans. Great for neutralising out the spicy flavours!House naan (naan with egg): Yummy! Sof

House naan (naan with egg): Yummy! Soft, great dipped in curry dishes...

Chicken tikki masala: Ordered it with the extra tomatoey flavours. Packed with spices, delectable.
Sauce so good that we ordered--

Mint paratha: quite good but couldnt taste too much of the mint. There're otha flavours availabel too.

Fried cheese: only 2 or 3 in the bowl, quite filling, got a coconutty substance inside which i didnt quite like.

Very satisfying meal overall, worth trying. What bugged me a little was that no Middle Eastern locals were at the place, maybe next time i'll give the other 'messes' (restaurants) at Chungking Mansion a try.

Free on the house crispy snack
Potato yoghurt, veg samosa, chicken tikki masala, house naan, mint
Fried cheese
2008-02-02 21 浏览
之前老公生日, 所以同佢黎試下新德里!我地叫左馬沙拉會雞, 新德里咖哩雞, 芝士烤餅, 蒜蓉烤餅, 甜乳酪, 牛奶球!馬沙拉會雞: 我幾鍾意新德里咖哩雞: d味好特別, 我老公鍾意, 但唔係人人受得兩款烤餅都唔錯, especially蒜蓉烤餅!! 我地用烤餅點果d咖哩食, 好好味呢~!totally we have spent about $15x, nice experience! people there are mostly nice!!! some of them speak excellent cantonese but some don't understand cantonese~PS: 大家要有心理準備佢d雞係唔多架!~!
之前老公生日, 所以同佢黎試下新德里!

馬沙拉會雞: 我幾鍾意
新德里咖哩雞: d味好特別, 我老公鍾意, 但唔係人人受得

PS: 大家要有心理準備佢d雞係唔多架!~!
2008-02-01 10 浏览
尋晚我同另外兩位小姐黎食飯,六點幾到,全場首張座上客,我地點了以下食品:酸奶一杯<== 朋友話幾好飲芒果酸奶兩杯<== 一般素咖喱角三隻<== 唔錯,又抵食,五蚊隻鐵版燒雞(五件) <== 唔錯,肉嫩特濃鮮茄羊肉<== 唔覺得緊羊,唔"蘇",汁好味咖喱牛<== 唔係所唸既咖喱,唔問佢唔知邊個係羊邊個係牛既order,應該同我襯個唔同類的咖喱會好啲。個味其實唔錯既。白飯一個烤餅一份炸鮮奶球(三粒) <== 完全唔合我口味,勁甜,送黎果陣貌似一個雪糕杯放了三粒大紅提咁。味道口感好似啲蛋糕麵包球浸完入鍊奶糖水咁。薄脆<== 咖喱王係坐低就送的特色小吃<== 薄脆上加洋蔥醉同唔記得咩,只係八蚊,但唔會再叫,好油,放耐左會林,完全唔"特色"啤酒三枝埋單: 331 <== 咖喱王入vip有折,呢度入會員都無優惠其實平時我多數去咖喱王,不過見呢度comments咁多,就黎食囉。呢度幾好坐,唔太迫,所以我地可以坐成晚囉,相比咖喱王就無咁好坐。至於食方面,個人覺得咖喱王好食啲。服務上,咖喱王的johnny會比食物意見,
酸奶一杯<== 朋友話幾好飲
芒果酸奶兩杯<== 一般
素咖喱角三隻<== 唔錯,又抵食,五蚊隻
鐵版燒雞(五件) <== 唔錯,肉嫩
特濃鮮茄羊肉<== 唔覺得緊羊,唔"蘇",汁好味
白飯一個
烤餅一份
薄脆<== 咖喱王係坐低就送的
啤酒三枝

其實平時我多數去咖喱王,不過見呢度comments咁多,就黎食囉。呢度幾好坐,唔太迫,所以我地可以坐成晚囉,相比咖喱王就無咁好坐。至於食方面,個人覺得咖喱王好食啲。服務上,咖喱王的johnny會比食物意見,呢度亞james都好好人。新德里有個好野係,你可以帶wine去飲,唔收開瓶費。
2008-01-15 9 浏览
其實好幾次想黎試試正宗的印度菜..因為男朋友愛吃咖哩..第一次去重慶大廈這個地方..到大廈門口..男朋友說..沒有太多HK人入去..當我睇緊座大廈既時候..有一個印度人派餐廳的宣傳單張給我..接過後..竟有一堆印度人迎面上來..於是我入重慶大廈的時候..係手拎一疊餐廳的宣傳單張..之後直行一陣..有管理員問我去邊度食..我地講"新德里"於是佢就叫我跟住個"肥仔"佢指既係一個肥肥地既印度人..佢帶我地行左好多路..去左個後巷就示意我地上3樓..我地上到..有幾個單位..走進去..發覺地方比我想像中大..我同男朋友一早已諗定食咩..之後男朋友用英文落ORDER(佢係外國讀書的..英文唔係問題)..但..有D印度菜既名..佢會讀錯..因為不是英文拼音..那落ORDER的印度人同我地講中文..於是我男朋友放棄用英文落ORDER..落完ORDER佢俾份表我地..叫我地填少少資料..原來係做MEMBER..哈..之後上左個素咖哩角..我鐘意食呢個..入邊係咖哩薯仔..大大件..好好味..佢地示意我地沾上紅色的醬..甜甜辣辣咁..再黎一個係送既..好似米餅咁一片片..都唔太清楚係咩..但幾好食..好脆..沾上另一種綠色的醬..甜的..之後上一個芝士烤餅..好好食呀..我差D食埋我男朋友個份..D芝士煙煙UN UN..可以係個口拉一條芝士絲出黎..真係好多芝士..之後有咖哩雞(Chicken Masala)..見到男朋友都幾愛吃..仲有叫左個炒飯(Pulao)..我就覺得一粒粒好散..會好快涼左呀個飯..本來我地仲想試下個牛奶糖球(Gulab Jamun)..但已經好飽LU..食唔落..走LU..但搞笑就係..我走行過重慶大廈門口..D印度人同樣又派
宣傳單張俾我.今次冇拎..佢地兩次個目標都剩係我..冇派俾我男朋友..哈!
素咖哩角
唔知係咩..脆脆地..似米餅既口感
左邊係芝士烤餅..上係炒飯..右既係MASALA雞
2008-01-10 14 浏览
叫左咖哩雞,炒飯,芝士麥餅...全部都好好味又抵食不過新德里炒雜菜唔係咁arm自己口味有少少怪怪地p.s.去重慶食野好好玩呀!一開始o係茫茫人海中狂搵新德里卡片!!d服務都好好!!!好有風味!!!讚!!!p.s.乜openrice有折架咩?有咩折頭?
叫左咖哩雞,炒飯,芝士麥餅...全部都好好味
又抵食
不過新德里炒雜菜唔係咁arm自己口味
有少少怪怪地

p.s.去重慶食野好好玩呀!
一開始o係茫茫人海中狂搵新德里卡片!!
d服務都好好!!!
好有風味!!!
讚!!!

p.s.乜openrice有折架咩?有咩折頭?
2008-01-08 12 浏览
This restaurant is one of my favorite Indian restaurants in Hong Kong. Cheap and tastes really good! I like their Roti and Naan!
2008-01-08 7 浏览
之前完全無諗過可以入重慶食野...見到openrice的評語不錯就試試吧入到去又唔係咁恐怖話比人迫住sale野呀反而係大廈出面就有派下宣單咁啦同我女友一入去就有幾個管理員等住你查詢重同我叫個新德里人帶我地等升降機一出就係門口入面有外國人, 有香港人亦有印巴人幾有情調呀, 有波睇timmenu 全中文分類夠清晰落單: 素咖哩角x2 ($5 each 得呀~好硊口又夠抵!) 芝士烤餅($15 主餐\必備) 新德里燴雞($55 愈食會愈辣, 點烤餅一流) 新德里炒飯($55 係炒得幾干身, 食完辣無咩味, 點返d醬味又出返黎) 芒果奶昔($22 幾香, 解解渴吧)如果你第一次去要登記做member我問佢\openrice 而家重有無折佢\都話有下次再去試埋其他款!~
之前完全無諗過可以入重慶食野...
見到openrice的評語不錯就試試吧

入到去又唔係咁恐怖話比人迫住sale野呀
反而係大廈出面就有派下宣單咁啦
同我女友一入去就有幾個管理員等住你查詢
重同我叫個新德里人帶我地等升降機
一出就係門口

入面有外國人, 有香港人亦有印巴人
幾有情調呀, 有波睇tim
menu 全中文分類夠清晰

芝士烤餅($15 主餐\必備)
新德里燴雞($55 愈食會愈辣, 點烤餅一流)
芒果奶昔($22 幾香, 解解渴吧)

如果你第一次去要登記做member
我問佢\openrice 而家重有無折佢\都話有
下次再去試埋其他款!~
新德里炒飯