2019-08-27 467 浏览
老闆好好人呀 係咁傾計講返食物!叫左蔥油雞大陽蛋飯!完全比佢大陽蛋吸引!真心係好食呀 !雞係juicy 蔥油唔會好油 唔會好salty仲有湯送 湯中有魚蛋試埋同事的咖哩 都係好食架價錢算平啦今時今日
老闆好好人呀 係咁傾計
仲有湯送 湯中有魚蛋

試埋同事的咖哩
都係好食架
價錢算平啦今時今日
2019-08-04 696 浏览
今次第二次黎The Mills做野,見到有一間店鋪食牛腩粉麵,就試一試,見門面裝修唔錯,但有位短髮姨姨態度有點差,正常見客人食完野會問一問你要唔要,但個姨姨直接伸手係係碗邊等你講唔要就拎走。問一句仲要唔要好難?普通粉麵價錢,熱飲加$7 ,凍似就加$10。一碗牛腩麵$38再加一杯凍奶茶$10,咁就成為$48。奶茶不過不失,但牛腩麵 少得可憐,麵量方面三四啖就食晒,牛腩有四舊,還有少少碎既牛肉。牛腩味道偏淡,麵分量少。下次應該唔會再黎。

普通粉麵價錢,熱飲加$7 ,凍似就加$10。

一碗牛腩麵$38再加一杯凍奶茶$10,咁就成為$48。

牛腩味道偏淡,麵分量少。

下次應該唔會再黎。
2019-07-17 575 浏览
讚:1. 服務勁好,笑容滿面,明明就收店都叫客慢慢食2. 腸粉做得幾好噃,滑溜,卷得好,唔會入口好似爛晒咁彈1. 豬潤麵質感奇怪,係爽口既,但中間又有種黏住口既質感,奇2. 麵有啲鹼水味呃,可能叫雲吞麵會好少少?服務咁好,會再比多次機會
讚:
1. 服務勁好,笑容滿面,明明就收店都叫客慢慢食
2. 腸粉做得幾好噃,滑溜,卷得好,唔會入口好似爛晒咁

2. 麵有啲鹼水味

呃,可能叫雲吞麵會好少少?服務咁好,會再比多次機會
2019-07-10 533 浏览
是日係南豐紗廠開工,到食晏時間諗唔到食咩,落雨又想行到去愉景新城咁遠,有同事推薦呢間既豬手好味,見到唔算多人唔駛等位就試試佢。一開始以為多數啲文青地方既餐廳都會係又貴又細份,但呢間就岩岩相反,唔算貴,份量對女仔黎講又岩岩好。因為我自己本身好中意食豬手,叫左個南乳豬手撈麵,個豬手好入味,肉質夠淋,但個汁用黎撈麵有少少咸。另外仲有配個魚片湯,味道都唔錯,唔會話好重味精或者淡而無味。個侍應見我食豬手,就即刻主動攞個碗仔畀我放骨,幾貼心。南豐紗廠唔算多餐廳,呢間都算係平得黎幾高質,值得再encore!

侍應見我食豬手,就即刻主動攞個碗仔畀我放骨,幾貼心。

2019-07-09
午餐
2019-06-29 480 浏览
翻新後的南豐紗廠充滿文青風格,四處可見藝術塗鴉,除左影下靚相,扮下文青當然要醫下肚位於南豐紗廠地下的新大光燈,裝修以工業風為主調,環境簡潔舒適,唔會坐得太迫。這裡的餐單以粥粉麵飯為主,一碗食得出心思的魚蛋河+油菜再簡單的料理都考功夫,河粉爽口略彈牙,湯底好清…不是手打魚蛋,不過有魚蛋+魚片各三粒/片,算是足料!油菜翠綠而且唔會油,蠔油唔會太鹹蠔味十足總結: 食魚蛋粉既價錢,但環境衛生,坐得舒服,食物質素亦唔差,讚

當然要醫下肚

這裡的餐單以粥粉麵飯為主,一碗食得出心思的
魚蛋河+油菜
蠔味十足

午餐
2019-05-30 533 浏览
新光燈都算係飯堂,經常黎幫襯,一來食物質素高,價錢親民如果大家去食我會推介大家牛腩飯同埋豬手撈粗。牛腩好味,加上腩汁調較得香噴噴,好正豬手加上果皮調味,食落冇咁大罪疚感,講笑呢兩樣必食
新光燈都算係飯堂,經常黎幫襯,一來食物質素高,價錢親民

如果大家去食我會推介大家牛腩飯同埋豬手撈粗。
牛腩好味,加上腩汁調較得香噴噴,好正
豬手加上果皮調味,食落冇咁大罪疚感,講笑

呢兩樣必食
豬手撈粗
牛腩飯
豬手撈粗
牛腩飯
2019-05-13 526 浏览
南豐紗廠開幕啦雖然好多店都仲裝修緊 冇乜野行但已經有唔少文青打卡 因為空間感十足.新大光燈-主打港式料理牛腩飯 配湯&熱飲 $40牛腩炆得好淋又入味 仲有牛筋添湯就好重胡椒味 個人不太喜歡
南豐紗廠開幕啦
雖然好多店都仲裝修緊 冇乜野行
但已經有唔少文青打卡 因為空間感十足
新大光燈-主打港式料理
牛腩飯 配湯&熱飲 $40
牛腩炆得好淋又入味 仲有牛筋添
湯就好重胡椒味 個人不太喜歡
2019-05-05 543 浏览
假日嚟到南豐紗廠打卡影相之餘緊係要黎食下野啦入邊簡左好耐 都係咖啡店 輕食為主唯獨地下走廊位有間香港特色餐廳入面有主打嘅 蝦子麵 粥 炸倆等等我地叫左碗 鯇魚粥 同肉丸粥粥底好綿 綿到好似唔係用米煲嘅咁似食緊米糊咁 鯇魚 好新鮮 冇咩骨另外叫咗碟叉燒腸同炸兩腸粉皮夠滑炸兩入邊條 油炸鬼好脆 不過就多左少少油叉燒就夠入味 不過cut 左一啲 有啲冇切斷整體呢餐都唔錯工作人員都好親切 快手 盡快安排位置價錢方面 係南豐紗廠比較 算係抵食得閒過黎 都值得嘗試
假日嚟到南豐紗廠打卡影相之餘
價錢方面 係南豐紗廠比較 算係抵食
得閒過黎 都值得嘗試
  • 炸兩
2019-05-03 460 浏览
公司附近新開既南豐紗廠,入面有好多間餐廳,都係主打文青路線,但價錢就比較高檔呢。呢間算係比較平價既粥店,裝修都算幾有特色,臨近月尾=糧尾,作為窮人的我Lunch就當然係要平食,所以就同同事黎左呢間食。我就點左個艇仔粥,個粥都算多料既,有魚肉、有魷魚、有蝦,30蚊貨仔,味道算唔錯,都鮮甜的,對得住佢個價啦。因為嫌食粥太淡口,所以我地就點多個炸兩,share黎食,炸兩係即製,入面個油炸鬼好脆,味道就一般。除返開,埋單都是40蚊,平食但質素都唔錯,值得推薦呢。
公司附近新開既南豐紗廠,
入面有好多間餐廳,都係主打文青路線,
但價錢就比較高檔呢。

呢間算係比較平價既粥店,
裝修都算幾有特色,

臨近月尾=糧尾,
作為窮人的我Lunch就當然係要平食,
所以就同同事黎左呢間食。

艇仔粥

我就點左個艇仔粥,個粥都算多料既,
有魚肉、有魷魚、有蝦,
30蚊貨仔,味道算唔錯,
都鮮甜的,對得住佢個價啦。

炸兩

因為嫌食粥太淡口,
所以我地就點多個炸兩,share黎食,
炸兩係即製,入面個油炸鬼好脆,
味道就一般。

除返開,埋單都是40蚊,
平食但質素都唔錯,值得推薦呢。
艇仔粥
2019-05-02 306 浏览
因為附近無咩餐廳,所以去南豐紗廠嘅話,都通常食哩間。店舖細細,但佢嘅裝修都好啱大家去打卡,可能佢位於打卡熱點裡面,所以裝修都靚之前都嚟過哩間分店食過2次,想同大家分享下我試過嘅3款食物 第一次食,食鳳城水餃撈粗麵,佢係分開湯水餃一碗,撈粗麵一碟嘅,都會有1-2條菜。粗麵嘅份量好多。水餃入面嘅材料係有蝦嘅,個味道都唔差,正正常常。第二次就係食北菇雞球粥,個粥都算大碗。佢嘅材料好足,您會食到好多菇同雞肉,味道就同出邊粥舖差唔多,無咩特別。今次試咗豬潤麵,一碗麵入面有大約4-5塊豬潤,每塊豬潤都係厚砌嘅,真係好厚! 有足足1cm咁厚,豬潤嘅口感係滑嘅,但滑得嚟有少少粉 佢個湯麵係幼麵,對於男仔嚟講哩個份量可能比較少,唔夠食。
因為附近無咩餐廳,所以去南豐紗廠嘅話,都通常食哩間。

之前都嚟過哩間分店食過2次,想同大家分享下我試過嘅3款食物

佢個湯麵係幼麵,對於男仔嚟講哩個份量可能比較少,唔夠食。
2019-04-30
2019-04-28 254 浏览
帶住小朋友去完南豐紗廠玩完,近近地想飲杯野唇下肚,去到門口見到有間食粥麵就入去坐,店內無bb椅,但見到我地帶小朋友都無話唔歡迎,點了雲吞麵,鮮蝦腸粉同熱華田,雲吞麵正常份量,不算特別多或少,叫待應給了小碗分比小朋友,麵不重皀水味,也不多味精味,可以給小朋友吃,雲呑也不錯,鮮蝦腸粉美中不足是沒有分開豉油上,淋了豉油才拿過來,但蝦是大隻的,一碟用了6隻,熱華田中規中矩,價錢方面,三樣加起來才$68,在南豐紗廠算便宜又不錯了。
鮮蝦腸粉
雲呑麵
熱華田
鮮蝦腸粉
雲呑麵
未入去,門口個短髮嬸嬸態度已經唔好,好似喺門口等佢安排入座啲人係嚟食免費餐咁嘅態度,入到去,部份店員態度繼續惡劣,態度語氣都係晚娘或債主面口,見到有人喺門口等,個白髮肥阿伯,極度不耐煩語氣,加厭惡表情大聲呼叫:「兩個叫佢等下啦!」其實人哋都係啱啱到,你自己的店員問佢幾多位人哋答兩位,好正常咁樣,冇催佢冇盛,對待普通人都唔需要咁嘅態度,何況對客?入去食嘢附送「負能量無限」!講返食物,其實真係好普通,唔係難食,又唔可以話好食,只係佢喺the mills 嚟講係低價,但係食完影響心情,一定冇下次!
入去食嘢附送「負能量無限」!
2019-03-25 459 浏览
第一次買向這餐廳點叫外賣。價錢58至60一碗牛腩麵,價錢也絕不便宜。以為質量會ok所以一班人叫外賣。到餐後,發現每一份的份量也極少,小朋友也吃不飽,但收費要幾近$60,極之不合理。雲吞加上麵的份量也不足外賣的半碗。最後全部人無奈要再買別的午餐,取代這令人愈食愈嬲的撈麵小吃。有人的撈麵沒有加蠔油,要被迫吃乾撈麵。還要麵本身也煮得不夠軟。連有人的牛腩撈也是完全沒有加進牛肉汁的乾撈麵。也沒有按要求給予餐具。

也沒有按要求給予餐具。
外卖送餐
最好放支大光燈系門口等客人容易搵啊第三次去他The Mills, 上兩次都未開食店,今早來到入去大堂,所有鋪頭都無開,又無directory同地圖,又無人問,再走出去,睇到遠處有人走入旁邊,原來就系果度,真系幾難搵,起碼有D指示或者牌在柱上面好D嘍。雖然裡面都幾多人,但服務員見到外面有客就馬上招呼,又等住你叫乜,仲厲害系落單快,出餐仲快,吾使一分鐘,好適合工廠區上班。沙爹牛肉麵~無乜沙爹味,比較甜,牛肉OK啦!麵就吾多彈口,煙肉炒蛋多士~很難得在這樣茶餐廳檔次能食到比較真的煙肉,炒蛋也很嫩滑,仲睇到有D蛋白,多士用上厚多士,牛油幾香。雪菜肉絲公仔麵~ 雪菜不咸,吾會一舊舊上,肉絲不算多,中上水平。咖啡~ 是即沖,有點苦但帶香味,奶味不夠。
最好放支大光燈系門口等客人容易搵啊

沙爹牛肉麵
~無乜沙爹味,比較甜,牛肉OK啦!麵就吾多彈口,

煙肉炒蛋多士

雪菜肉絲公仔麵
~ 雪菜不咸,吾會一舊舊上,肉絲不算多,中上水平。

咖啡
~ 是即沖,有點苦但帶香味,奶味不夠。
沙爹牛肉麵不夠沙爹味
煙肉腸仔
煙肉炒蛋
  • 煙肉
2019-02-22 523 浏览
第一次入南豐紗廠,到處都係文青咖啡室,我同老婆都不是咖啡控。行完紗廠便到附近找食店,見餐牌都OK,就入去。 見餐牌都係魚蛋粉麵,驚喜是4X多蚊竟然有冷熱飲品跟,單拼$36起。平時都係食過牛腩,見有豬潤即時叫個雙拼,牛腩都幾淋身,肉質都幾入味,湯吳算好油淋淋;豬潤一般茶餐廳都無得食,見佢好似好大塊,但好有咬口,而且吳會太熟。飲品吳會有太大期望,凍檸茶不過不失,吳算好多冰。
豬潤牛腩河
2019-02-14