2025-05-18 0 浏览
傳統潮州菜為主打的小店,店內採用木質傢俬與昏黃燈光,營造懷舊氛圍,適合輕鬆用餐。韮菜豬紅表現不俗,韮菜清香與豬血的軟嫩搭配得宜,醬汁濃郁,帶來豐富層次,展現潮州菜的樸實風味。蠔仔粥同樣穩陣,鮮蠔新鮮,粥底濃稠滑順,淡淡的海鮮香氣讓人回味,溫暖而踏實。價錢方面尚算可以,每人花了大約 100 元左右,與老支宵夜聊天隊啤是不錯的選擇,然而,店內空間狹窄,高峰期座位擁擠,私密性不足。空氣中偶爾有油煙味,影響舒適度。適合追求潮州滋味的食客,但細節需改善。
2025-04-09
2025-05-04 0 浏览
新豐記位於葵芳信芳街,屬潮州家常小菜為主,營業模式以中午及晚市為重心。堂食配置為2人卡位與4人枱混合,供應類別涵蓋滷水、炒菜、羹湯、飯類及煎物。當日用餐組合為五道菜式,依實際出菜順序與桌面結構記錄如下:首道為滷水拼盤,冷盤類型,使用橢圓白瓷碟盛裝,內容包括滷蛋、鴨胗、豆腐與豬耳切片,配甜醬與辣醬各一。第二道為瑤柱炒豆苗,歸入熱炒蔬菜類,使用深碟,豆苗快炒後鋪乾瑤柱絲,表層乾料居多,第三道為煎蠔餅,。第四道為蠔仔肉碎泡飯,屬主食類,單人碗裝,內含蠔仔與豬肉碎,湯色偏白,附湯匙與羹。最後出場為粟米魚肚羹,羹湯類,粟米粒與蛋花分佈平均,魚肚處理後切段,稠度接近例湯與羹中間。全餐五道菜式依照冷盤—蔬菜—煎物—主食—羹湯流程排序,功能區分明確,出菜節奏每道間隔平均5分鐘。出品風格偏實用,無裝飾,屬街坊飯局型定位,適合2至4人共餐。
2025-05-01 0 浏览
同朋友去葵興「新豐記」食飯,店喺街角幾好搵,入去氣氛好似舊時茶肆,木枱同燈光暖暖的,用餐感覺幾舒服。點咗韮菜豬紅,韮菜鮮嫩,豬血軟滑,醬汁濃濃地好入味,簡單但好食。蠔仔粥都幾正,鮮蠔多,粥底滑溜,食落有海鮮味,暖胃又滿足。服務員幾nice,上菜快,會問要唔要加湯,熱氣撲鼻端上枱好有誠意。店內環境懷舊,坐低同朋友傾計好relax。不過有啲小問題。座位窄咗啲,人多時逼到要縮起身,講嘢有時聽唔清楚。油煙味偶爾飄過來,略為影響心情。
2025-04-08
2025-03-31 50 浏览
葵興街頭打冷,店面低調但有種舊香港味道,坐低即刻有種街坊的感覺。點咗韮菜豬紅,韮菜清香,豬血軟嫩,醬汁濃郁,簡單但夠味,幾有型。蠔仔粥好正,鮮蠔嫩滑,粥底濃稠,帶點海鮮香,食落暖胃又滿足。服務員態度OK,上菜快,熱氣撲鼻端上枱,夠貼心。環境有懷舊感,適合同朋友輕鬆聚會,影吓街頭風相。但座位逼咗啲,高峰期人多時坐得唔夠舒服,油煙味有時飄過來,略為掃興。份量唔多,食量大嘅可能要多叫幾款。潮人街頭飯點,值得一試但唔完美。
2025-03-07
$100 (宵夜)
2025-03-17 56 浏览
好有鑊氣而且開到好夜!岩哂我呢啲夜食飯嘅人 。🦆鵝片,肉質鮮嫩,肥瘦岩岩好🥬瑤柱扒豆苗,呢碟菜可以同大酒樓,或者高級中菜廳媲美🌟🌟🦑椒鹽鮮魷的外皮酥脆,內裡鮮嫩,椒鹽的香氣讓這道菜更加提味,配埋啤酒真係一流🦪蠔餅,潮州的經典小吃,外脆內軟,啲蠔仲好大粒,份量好夠!大推🐮蜜汁薯仔牛柳粒🌟🌟薯仔外皮脆脆,又有蜜汁甜蜜蜜,相當好食 。牛柳粒都林唔鞋🥔🥩🦐黃金蝦球,雖然賣相一啲都唔黃金,但味道唔差,仲好熱辣辣,啲蝦都大隻彈牙 。
好有鑊氣而且開到好夜!岩哂我呢啲夜食飯嘅人 。

🦆鵝片,肉質鮮嫩,肥瘦岩岩好

🥬瑤柱扒豆苗,呢碟菜可以同大酒樓,或者高級中菜廳媲美🌟🌟

🦪蠔餅,潮州的經典小吃,外脆內軟,啲蠔仲好大粒,份量好夠!

• 瑤柱扒豆苗
2025-03-14 43 浏览
主打潮洲打冷的小店,雖然裝修簡樸,但卻充滿地道風味。這次我們點了幾道招牌菜,包括豬紅、西蘭花帶子、瑤柱豆苗、蠔餅和鵝片滷水拼盤。豬紅是潮洲打冷的經典菜式,新豐記的豬紅口感滑嫩,搭配微辣的醬汁,非常開胃。不過,醬汁的味道稍嫌單一,如果能多一點層次感會更完美。這道菜以西蘭花和帶子為主,帶子鮮甜彈牙,西蘭花則保持了脆嫩的口感,整體搭配清新不膩。可惜帶子的份量略少,吃起來有點不夠過癮。瑤柱豆苗是一道簡單卻考驗功夫的菜式,新豐記的豆苗炒得翠綠爽脆,瑤柱的鮮味完全融入其中,每一口都能感受到濃郁的海味。蠔餅是潮洲打冷的必點菜式,這裡的蠔餅外皮炸得金黃酥脆,內裡蠔肉鮮嫩多汁,蘸上魚露更是風味十足。不過,蠔餅稍嫌油膩,吃多了會有點負擔。鵝片滷水拼盤是潮洲菜的靈魂,新豐記的滷水味道濃郁,鵝片肉質軟嫩,滷得入味。但拼盤中的其他配料(如豆腐和豬耳)稍顯普通,未能完全襯托出鵝片的風采。
2025-03-05
$80 (宵夜)
2025-01-28 58 浏览
平時見幾多人食年二九試下即奶野,的野酒樓價量得一半又唔好食,108蜜薯仔牛柳粒如圖大碟牛柳得幾粒,88生炒骨得半碟,瑤柱豆苗半碟份量仲金菇扮瑤柱,西蘭花帶子算好的但都係半碟份量,食到尾茶都無仲好意思收加一,茶樓價茶餐廳份量質素都無,永不再去,難怪咁多人北上做節食飯
2025-01-28
2024-11-16 138 浏览
我買個大羊腩煲,問嘅時候話有,叫我俾咗錢先,俾完錢叫我等一陣,點知等咗30分鐘有多,冇湯汁俾我,叫我唔夠湯汁就加水就得,返到屋企打開,勁大陣燶味,以後都唔會幫襯。
2024-11-16
30 分钟 (外卖自取)
其他
终於開始凍啦❄️係時候打邊爐🍲 食羊腩煲 Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️見到有間打冷有羊腩煲食🐑見凍凍地就入左去試啦😋是但食評🌟💬✰環境🙂普通大排擋feel🙂都算幾光猛都叫乾乾淨淨幾張圓枱加D圓櫈無咩花巧裝修🔨✰羊腩煲 ($398) 🐑 煨左😟都係基本配置有個爐hit住仲有一兜生菜同腐乳一上枱 都幾大兜 入邊有炸支竹 白蘿蔔 冬菇 馬蹄 🍲羊腩都俾得幾多 有骨 有肉 份量係幾足🐑羊腩本身係幾入味 食到花椒八角味同藥材味 南乳味都幾夠可惜佢本身有小小煲燶左😟食到小小燶左果隻苦澀味😟幾百蚊竟然係有燶味 真係失望到爆😟羊唔算好腍 有D咬口 但唔會咬唔開果隻 都合格既🐑✰潮式炸蠔餅 ($88) 🦪 多蠔 唔腥 好食😋炸到好似奄烈咁 都落得幾多蛋🥚食落好實在唔會食極都係得D脆脆好多蔥 好香 愛蔥既一定好開心🌿D蠔都落得幾多 唔會腥 都鮮甜 🦪洗得幾乾淨 無殼本身調味唔係好咸 點埋魚露就剛剛好👍

是但食評🌟💬

洗得幾乾淨 無殼
本身調味唔係好咸 點埋魚露就剛剛好👍
潮式炸蠔餅
潮式炸蠔餅
🙃你係金菇嚟架咋🙃瑤柱豆苗 $88都好食既其實如果餐牌寫金菇扒豆苗我都覺得可以丫黃金蝦球 $108 好食,炸漿好脆,比較細碟但值得一試豉椒炒蜆 $9x不過不失正常發揮除左炒蜆有三隻唔開,所以食物都比我清哂味道係ok 黃金蝦球有驚艷到我睇落有少少細碟,但都有十隻八隻既太肚餓 唔記得影相到佢嚟個「瑤柱」豆苗 果下有啲攪笑先拍照留念一下💀
🙃你係金菇嚟架咋🙃

瑤柱豆苗 $88
都好食既
其實如果餐牌寫金菇扒豆苗我都覺得可以丫

黃金蝦球 $108
好食,炸漿好脆,比較細碟但值得一試

豉椒炒蜆 $9x
不過不失正常發揮

除左炒蜆有三隻唔開,所以食物都比我清哂
味道係ok
黃金蝦球有驚艷到我
睇落有少少細碟,但都有十隻八隻既

太肚餓 唔記得影相

到佢嚟個「瑤柱」豆苗 果下有啲攪笑先拍照留念一下💀
瑤柱豆苗
瑤柱豆苗
  • 黃金蝦球
2022-05-19 1166 浏览
2022年5月18號晚上,大約7點幾,叫咗圖中嘅幾個餸最後加咗一個西檸骨,西檸骨就沒有影相,就咁睇西檸骨係最差嘅檸檬都沒有一片,就係煎炸好嘅豬扒煎剪好一件件再回汁,就真係只有執一片檸檬都冇但叫西檸骨唔係應該好似京都骨嗰啲一粒粒嘅骨咩?呢度就好難理解乾炒牛河無一層油喺底值得一讚,河粉係用幼河粉,味道係足夠,但牛肉係冇味嘅唔似豬肉唔似牛肉嘅肉片,唔知以為係假嘅,河粉都幾香有啲似用豬油炒。炒菜正常味,沒有過老鹹淡。我唔食菜心嘅炒菜心嗰碟冇食,講唔到意見椒鹽鮮魷每一嚿椒鹽都好均勻脆漿唔算過厚同太薄,魷魚都算不過不失,美中不足是魷魚沒有芥花欠点口感豬紅入味夾不散的,但太過鹹,韭菜浸咗喺底,就超級咸🙊🙊粟米魚肚羹味道稀杰息中,但係啲魚肚有枕超級龍嘅雪氣味,唔食魚肚係冇問題嘅

我唔食菜心嘅炒菜心嗰碟冇食,講唔到意見
2021-08-22 893 浏览
讚1.服務幾跌眼鏡地唔錯,啲叔叔個個都幾好脾氣,外面仲有人排隊都同客講慢慢諗,唔使急2.煎牙帶魚係夠鹹身,係送酒嘢,瑤柱蠔仔粥既米粒完整,蠔仔多兼飽滿,同埋入口唔係一味死鹹既味彈1.環境就真係油左啲既2.一開波就放個花生酸菜呢啲三寶比客,食左先醒起呢啲係要收錢既嘢,印象中好少打冷鋪會咁做

1.環境就真係油左啲既
2021-07-28 508 浏览
葵芳小巷食打冷 潮州人煮夠地道潮式煎壕餅 $75 外脆內軟超級香 沾埋魚露食更香🦢鹵水鵝腸 $75 鵝腸鹵得夠入味 但鵝腸本身帶硬 牙力唔好嘅你地 就要花d時間咬著名鹵水鵝 $90 香噴噴嘅鹵鵝肉 肉汁溝埋鹵水到 一齊食超級入味 但肉質唔算嫰口 建議下次可以食 佢地嘅鹵水鵝片韭菜豬紅🐷🥬 $55 真係值得一讚嘅 本身我唔食豬紅 但係佢地嘅豬紅 竟然會無血腥味 濃郁嘅調味掩蓋 豬紅嘅血腥味😵‍💫 第一次可以食到 好幾舊韭菜豬紅 真係一試就愛上 佢地舖頭嘅豬紅
葵芳小巷食打冷 潮州人煮夠地道

濃郁嘅調味掩蓋 豬紅嘅血腥味😵‍💫
第一次可以食到 好幾舊韭菜豬紅
真係一試就愛上 佢地舖頭嘅豬紅
2021-06-20 460 浏览
/ 同屋企人去親葵芳行街,多數都會去食打冷🤤,而呢間真係由細食到大,就算而家搬左屋,都仲會返黎食👍🏻📍豉椒炒蜆📍滷水鵝腸(配豆腐底)📍三寶 (花生、菜莆、鹹菜)📍豆腐火腩📍菜心📍白粥💬我地今次無叫到煎蠔餅,因為比較熱氣,但鵝腸配豆腐底一樣出色,好好食😋!炒蜆都好有鑊氣,唔錯👍🏻呢間打冷真係可以encore好多次,我同屋企人都食極唔厭🙈💕
/ 同屋企人去親葵芳行街,
多數都會去食打冷🤤,
而呢間真係由細食到大,
就算而家搬左屋,都仲會返黎食👍🏻

📍豉椒炒蜆
📍滷水鵝腸(配豆腐底)
📍三寶 (花生、菜莆、鹹菜)
📍豆腐火腩
📍菜心
📍白粥

💬我地今次無叫到煎蠔餅,因為比較熱氣,
但鵝腸配豆腐底一樣出色,好好食😋!
炒蜆都好有鑊氣,唔錯👍🏻

呢間打冷真係可以encore好多次,
我同屋企人都食極唔厭🙈💕

2020-04-26
  • 鵝腸 (配豆腐底)
味道正正常,不過不失。上菜速度快,阿叔非常熱情介紹。但疫情下,專登5點去食晚飯,諗住小啲客人,見到侍應、老闆、廚房冇見到一個正常帶番口罩,食完急急腳走人。傳菜時口罩放下巴仲要口水花噴噴講野,忍唔住叫佢帶番好個口罩,疫情期間真係唔會再去。
煎蠔餅
金銀蛋莧菜