2016-08-25 2932 浏览
小妹今次搵食搵到深水埗,深水埗呢個地方岀名多平民又地道的餐廳,食物種類繁多。今次行行下福榮街發現一間新裝修的車仔麵舖,被他懷舊創意裝修吸引住,加上幫襯食客超多,著個舖頭都坐滿。小妹決定去了解下有幾好食先。呢個名好熟悉,再仔細想原來是位於呢間舖的前幾間舖位。先知道呢間新裝修的舖是文記的第一分店。怪不得有似曾相識的感覺。舖內裝修很有特色,以懷舊慨念為主。左邊有出介紹舖內十大必食推介的車仔麵餸,而坐位設計就參照舊時的大排檔。雖然坐位有點窄而密,但食一碗麵的時間還可接受。十大必食推介,今次小妹就嘗試雞中翼跟玻璃魷魚。食物的種類跟總舖差不多,但落單方法就不同。總舖是要客人戚麵檔前排隊落單,然後自取碗麵到坐位。而新舖即改用落單紙落單,客人選擇後在紙上畫下交給侍應就可以。選擇都好周到,例如辣度,葱的多少都可以選擇。而醬汁都多選擇,有沙嗲汁,秘制辣汁,咖哩汁。小妹很喜愛這個懷舊碗。辣魷魚,凰爪,墨魚卷配幻麵,沙嗲汁$34十大必食推介的辣魷魚,爽口,但辣味不太重,可能被沙嗲汁蓋過了。反而小妹推介凰爪,大大隻夠入味。幼麵口感還可以,份量一般。沙嗲汁不會大濃味。鹵水雞翼,芝心丸,豬腩肉配粗麵,辣汁 $36再
小妹今次搵食搵到深水埗,深水埗呢個地方岀名多平民又地道的餐廳,食物種類繁多。今次行行下福榮街發現一間新裝修的車仔麵舖,被他懷舊創意裝修吸引住,加上幫襯食客超多,著個舖頭都坐滿。小妹決定去了解下有幾好食先。[文記車仔麵]呢個名好熟悉,再仔細想原來是位於呢間舖的前幾間舖位。先知道呢間新裝修的舖是文記的第一分店。怪不得有似曾相識的感覺。舖內裝修很有特色,以懷舊慨念為主。左邊有出介紹舖內十大必食推介的車仔麵餸,而坐位設計就參照舊時的大排檔。雖然坐位有點窄而密,但食一碗麵的時間還可接受。十大必食推介,今次小妹就嘗試雞中翼跟玻璃魷魚。
小妹很喜愛這個懷舊碗。
辣魷魚,凰爪,墨魚卷配幻麵,沙嗲汁$34
反而小妹推介凰爪,大大隻夠入味。
辣魷魚,凰爪,墨魚卷配幻麵
幼麵口感還可以,份量一般。沙嗲汁不會大濃味。
辣魷魚,凰爪,墨魚卷配幻麵
鹵水雞翼,芝心丸,豬腩肉配粗麵,辣汁 $36
再來十大必食推介的雞中翼,記憶上對比總舖大隻,肉質嫩滑。
豬腩肉不會大肥,配上秘制辣汁,好味。
鹵水雞翼,豬腩肉,芝心丸配粗麵4
粗麵口感比幻麵優勝多,口感較好。
鹵水雞翼,豬腩肉,芝心丸配粗麵4
兩人共食70元,每人3種餸,價錢都算平民。
  • 鹵水雞翼
2016-08-20 851 浏览
新開的舖在深水埗区呢講也算貴,但也值得,因地方整潔,有台湾和日本麵舖的感覺,隻碗夠大湯水足,選料多而好好味,值得經常去光顧,可以講在香港最出色的(車仔麵)我現在每週光顧3--4次
  • 車仔麵
文記開左好多年有時候放工差唔多凌晨2點幾文記都開緊 辛苦曬班阿姐文記最特別係要在門口排隊叫野特別推薦 瑞士雞翼 餃子 運動完可以食 牛筋豆漿都夠味玻璃魷魚都好Q但可能有小小貴距一個菜都要8蚊起不過距的味道係好值尼個價錢份量都夠 好好食深水埗最出名 最好食車仔麵 一定係文記次次去我都一定要排隊入去但係排隊都好快 入去唔驚無位坐所以唔係要特別入去羅位不過人多就另計啦 哈哈
文記開左好多年
次次去我都一定要排隊入去
但係排隊都好快 入去唔驚無位坐
所以唔係要特別入去羅位
不過人多就另計啦 哈哈
嘩,大熱天時,呢間舖都咁多人排隊,因為今日好想食車仔麵,所以熱都排呢間,行開就見得多,食就第一次食。佢哋食物放晒出嚟,真係花多眼亂到一個點,先揀粉麵,除咗粗/幼/河/米呢啲大路嘢,好少見車仔麵有薯粉,所以叫呢個。餸就揀左鳳爪,螺肉,豬油渣。作為一個健康寶寶油渣呢啲嘢有機會梗係叫,佢同隔離專賣油渣麵果間周記啲油渣唔同整法,文記呢啲大舊啲,切開小件再油炸,口感是爽一些,咬落有油花,口感不同,好獨特。佢哋湯底幾好飲,唔會咸到痴線。但咁多人排隊又真係誇張咗少少。

2016-08-07
  • 豬油渣
2016-08-05 643 浏览
要數香港地道美食, 一定少不了車仔麵。深水埗, 一個香港傳統舊區, 來這裡吃香港地道美食, 更有一番風味。文記位於深水埗心臟地帶, 人流多, 再加上美食當前, 排隊點餸的人更多。排了十五分鐘汗流浹背終於可點餸。食車仔麵始終油麵最正宗美味, 皆因夠爽口彈牙。除了餐牌推薦招牌瑞士雞翼,另外還點了墨魚丸、雞肉腸、鮮蝦腐皮卷、生菜。瑞士雞翼成為招牌菜當之無愧, 雞翼又滑又入豉油味。墨魚丸美味又彈牙。鮮蝦腐皮卷也不錯但稍嫌細條。然而, 最精髓的竟然是枱面最不起眼的花椒油, 朋友介紹不添此油,便吃文記也枉然。添了一勺子, 喝一口湯底, 舌頭即時麻了, 但一點都不覺辣, 感覺很特別。各位去吃一定要添些試試。大家多多支持地道美食啦!
要數香港地道美食, 一定少不了車仔麵。

文記位於深水埗心臟地帶, 人流多, 再加

車仔麵
花椒油
大家多多支持地道美食啦!
2016-08-03
車仔麵
花椒油
2016-07-22 804 浏览
黎呢間車仔麵,首先要忍受戶外排隊。場地就無乜好講,典型車仔麵格局,廚房係門口果種,唯地方整潔,我最怕有些車仔麵店一地滑沰沰又黑,呢度絕對無問題車仔麵既餸間間大同小異,我認為車仔麵成功與否有兩項因素,第一必然是湯底,第二是自家製辣醬,大家想一想有那間出名的是沒有自家製辣醬?呢度的湯底非常鮮味,絕對唔覺味精,車仔麵有無落師傅(加味精)其實好易食得出,濃味得黎食完又口渴十居其九是味精作怪,食得多就食得出味精的味。而自家辣醬亦一流,真係食到口水長流,又唔會辣到你食唔到。今次我揀河粉,是類似金邊粉果種較薄身而滑,配合湯底一齊食真係一流。既然講得稱霸,當然唔簡單喇,餸是關鍵的一環,佢能夠做到樣樣精,不是行貨,樣樣有水準,呢下手真係有難度,今次點了牛根同豬腩肉,牛根絕對唔會靭,半黏半啫呢狀,又入晒味,正!豬腩肉不是淋晒果種,少少硬有𡁻口,肥膏佔得不多,不會令人食一兩舊就有反胃感覺最後反而要提提煎釀三寶,我認為是必試,魚肉唔會甩晒出黎果下好難做到,而且彈牙,豉油又適中不會太鹹,加少少甜醬辣醬一流,唯一要注意的是她不會替你翻炸,我未試過浸湯弄熱是什麼味道,不喜歡冷食物的朋友要注意一下喇
黎呢間車仔麵,首先要忍受戶外排隊。
2016-07-17 607 浏览
今日終於初嘗文記車仔麵,大熱天時排了大概十五分鐘,食後感就是名過於實。食車仔麵最令人興奮就係唸揀咩揀餸嘅時候,而且呢度係排住隧揀餸,比完錢先坐底,所以排隧時一定要唸定食咩。打算食柚皮同最出名嘅韮菜餃已經賣晒,當時只是中午時段,失望。最後揀咗:豬手:好淋,都ok豬皮:淋同有d咖哩味,比較細磈,見到有d仲有毛喺上面大腸:ok淋但唔算好入味,有d糕喺入面雞翼:甜甜地瑞士汁味,不過又未去到好好食,唔明點解話出名我叫咗幼面, 個面唔彈牙,好鞋口另外個湯我冇加辣,甜甜地,好怪,好深色以為腩汁味,點知好似甜豉油咁味...所以食剩一嚿豬手冇食,因為感覺好「漏」。我老公嗰碗(冇影相)有加辣,不過都係甜。佢揀咗:魚片頭:竟然唔係炸而係白雪雪潮州魚蛋咁,食落口唔彈,仲好勁味精味。出名嘅玻璃尤魚:爽口,正常紅腸:正常冇特別總括黎講唔明點解咁多人排隊,其實真係好一般至麻麻地

豬手:好淋,都ok
豬皮:淋同有d咖哩味,比較細磈,見到有d仲有毛喺上面

大腸:ok淋但唔算好入味,有d糕喺入面
雞翼:甜甜地瑞士汁味,不過又未去到好好食,唔明點解話出名

我叫咗幼面, 個面唔彈牙,好鞋口

我老公嗰碗(冇影相)有加辣,不過都係甜。
佢揀咗:

魚片頭:竟然唔係炸而係白雪雪潮州魚蛋咁
,食落口唔彈,仲好勁味精味。

出名嘅玻璃尤魚:爽口,正常
紅腸:正常冇特別

總括黎講唔明點解咁多人排隊,其實真係好一般至麻麻地

2016-07-15 384 浏览
深水埗,不只再是維記的天下。福榮街的文記車仔麵出現長長人龍,加上上次在銅鑼灣榮記失望的經歷,我一定要重新找回車仔麵的感覺。行過福榮街,文記卻無人不曉。晚上八點,兩家分店都已經排了很多人。我和男朋友去了舊店過幾個鋪位的新店,裝璜很新,燈光猛。似是剛新開不久吧?這十大推介不知是不是客人選的?就點了其中四款試一試!點餐都十分自助,紙仔也印得不馬虎,彩印令人睇得更舒服。而且價錢有平有貴,如何選擇,適隨尊便。我點了以下的: 瑞士雞翼,手打魚肉,玻璃辣魷魚,蘿蔔,都係十大推介。盛惠四十五元。瑞士雞翼同蘿蔔仲好入味,而且沒有已經浸到好淋的感覺。雞翼依然好結實,甜甜的非常入味!計我話令人驚喜係秘製辣汁湯底,一呷之下感覺好濃郁。加上辣醬有內涵,不會死辣,溶入腩汁後有奇妙的化學作用,加埋辣菜圃就差不多了!魚肉也很好,不過略嫌有點碎,不太吃到!其他都很滿意!不消十五分鐘就食完,加上小店地方不大也不要坐太久,總結就是好食到想加底。正!
這十大推介不知是不是客人選的?就點了其中四款試一試!

魚肉也很好,不過略嫌有點碎,不太吃到!其他都很滿意!
2016-07-03 566 浏览
今日去到深水埗行吓食吓,通常比我感覺呢D舊區都係有好隱世食店又平又好味,,呢次就試吓文記車仔麵!價錢唔算貴!雞亦尖好入味,好淋……個湯底好濃,正!朋友的.比左D猪大肠我試,同樣好味!不過衛生就一般,同埋都坐得麻麻舒服!
價錢唔算貴!
雞亦尖好入味,好淋……個湯底好濃,正!
朋友的.比左D猪大肠我試,同樣好味!
不過衛生就一般,同埋都坐得麻麻舒服!
2016-06-29 594 浏览
經同學介紹,專程黎食酸辣粉,企喺門口睇定餐牌,排隊去買,然後坐低食,酸辣粉只係25蚊一碗,可以再加其他餸,我加咗菜心同魷魚,加埋43蚊,我比較欣賞嘅係菜心,因為酸辣粉啲辣湯滲入到菜心裡,十分好味,而酸辣粉也是我食過咁多間中最為欣賞及鍾愛嘅,辣味是正宗的川味辣椒,湯汁的味道也很好,酸辣的味道適中,是我在香港食過最正宗嘅酸辣粉!其他嘅實在比唔過呢間,辣味多過酸味,仲要啲薯粉唔入味,有啲過分到用米粉整!總之呢間嘢嘅酸辣粉真系正,有機會會再黎。
2016-06-29
  • 酸辣粉
2016-06-28 453 浏览
食文記一定要夜晚晚打完波去食 別具風味~Yeah Y(^_^)Y去到見門口有十幾個人排隊揀餸是基本⋯⋯條隊都算快,只要⋯你瘋狂諗住啲瑞士雞翼嘅話多數排隊>點完餸>俾錢>坐底P.S. 鄉音呀姐們會好堅持幫你拎碗麵埋位 媽禾有得食喇~~扮健康揀薯粉又幾正我嘅皇牌選擇:必必必食瑞士雞翼-超入味瑞士汁,肥肥的~煮得淋淋吔,正到爆牛筋-OMG 又淋又入味~骨膠原在我口中蔓延開去魚肉-唔腥,勝在呀姐心情好俾勁多,直頭可以開心分享一半俾友人,幫你個朋友子加多個餸加腐乳通菜是必須的,十幾蚊大大碟,食通菜係食佢個種洗唔乾淨渠味(btw玻璃尤魚上次試過 個人覺得無必要encore)提醒:::: 來到文記,一定要加佢秘製麻辣油!!不!得!了!係碗頹麵精華所在!(唔食得辣都建議你要加幾滴試試佢)再叫呀姐幫你加啲 辣菜甫(免費)方為人上人之食法~~~凍檸茶唔簡單,茶有茶味(好重要)!車仔麵係佬食中既典範,我支持文記!

多數排隊>點完餸>俾錢>坐底

P.S. 鄉音呀姐們會好堅持幫你拎碗麵埋位
媽禾有得食喇~~
扮健康揀薯粉又幾正

我嘅皇牌選擇:

必必必食瑞士雞翼-超入味瑞士汁,肥肥的~煮得淋淋吔,正到爆

牛筋-OMG 又淋又入味~骨膠原在我口中蔓延開去

(btw玻璃尤魚上次試過 個人覺得無必要encore)

(唔食得辣都建議你要加幾滴試試佢)

再叫呀姐幫你加啲 辣菜甫(免費)方為人上人之食法~~~

凍檸茶唔簡單,茶有茶味(好重要)!

車仔麵係佬食中既典範,我支持文記!
  • 瑞士雞翼
2016-06-27 333 浏览
同朋友去深水埗黃金電腦廣場買嘢前見肚餓, 走左去呢間好出名既文記車仔麵食番個午餐先,去到門口排咗非常之多人,我叫咗個河粉、豬手、豬紅、豬油渣、通菜加多杯凍奶茶,個湯底加埋啲牛腩汁非常之好、 河粉係幼條那種非常之滑,連湯一齊食, 豬手煮得好入味同好淋, 骨膠原非常豐富, 豬紅都住得好有味 好滑,通菜非常鮮新鮮同清洗得好乾淨都好爽口好食, 豬油渣炸得好香口,河粉同豬油揸 一齊食都好好食, 凍奶茶走普普通通 茶味同奶味都還可以
、 河粉係幼條那種非常之滑,連湯一齊食
2016-06-24 389 浏览
今晚在深水埗食左個車仔面,好好味,好多餸可以選擇,而且好地道,鹵水牛展,鹵水豬大腸,生菜,油面,因為實在太多款式可以選擇,所以我選在最愛嘅3款,豬大腸好好味,小小臭臭地,好地道好味好滑有彈牙,生菜好新鮮,無青味,鹵水牛展,鹵水味好濃,牛展有嚼頭,湯底好濃味,正吖
2016-06-24
2016-06-18 562 浏览
黎到深水步, 通常都搵D地道野食, 通常都係車仔面呢間車仔面 送菜算唔錯雞翼尤其地好食!不過我通常都會點埋加大 因為本人食量都幾大 唔夠飽@@喜歡周圍試車仔面既人 可以試下!
黎到深水步, 通常都搵D地道野食, 通常都係車仔面
呢間車仔面 送菜算唔錯
雞翼尤其地好食!
不過我通常都會點埋加大
因為本人食量都幾大 唔夠飽@@

喜歡周圍試車仔面既人 可以試下!
2016-06-03
2016-06-17 365 浏览
過開來深水埗買野, 因為趕時間所以食碗車仔麵醫肚就算勒, 呢度既配料都幾多選擇又好似好吸引, 平時只叫 2-3 款餸既我今次叫左 5 款餸試試先, 包括有豬大腸, 魚肉青椒, 魚肉茄子, 蝦卷, 瑞士雞翼, 再叫多杯菊花蜜潤一潤先, 先試豬大腸係皮薄裡面有小小肥膏 , 煮得唔夠淋唔夠入味 , 味道一般般可以接受啦,魚肉青椒、魚肉茄子即係煎三寶每樣一件色澤光鮮 , 味道正常 OK ,蝦卷就真係麻麻地勒,味道好一般 , 唔爽口彈牙, 最後係瑞士雞翼好JUICY 應該係鎮店之寶勒, 好入味肉質嫩滑個瑞士汁仲好 SWEET。
  • 瑞士雞翼