2007-07-21 22 浏览
不去新發,也會來這裡,因為這裡也有蛋糕麵包新鮮出爐,還有多一個賣點,就是佢夠「舊」。頭頂轉轉的牛角扇,功效不太好的抽油煙裝置,直角卡位等等,也都是這裡的增值位。次次來這裡,也是在辦某一類事情。下午四時,驕陽似火,還是找一處地方喝杯咖啡,吃件餅較化算。麵包櫃內,選擇不多,就隨便選了卷蛋及合桃蛋糕,來襯托一杯「溶」一點的咖啡。卷蛋奶油不夠多,蛋糕卻也幾鬆軟。另外一邊,因為合桃水準不濟,是「益」的,大大影響食趣。咖啡是茶檔水準,夠苦夠力。懶懶的坐著,看一眾上了年紀的食客在討論金融股市及時市,時間很快便過。埋單22蚊,繼續上路。

埋單22蚊,繼續上路。

2007-02-02 10 浏览
再一次尋找冰室的故事,今次故事主人翁,到紅墈寶其利街"文華冰廳".樓底高,光線猛,典型舊式冰室格,買份報紙入去馬經送奶茶,典型到極的麻甩格.只見四周食客,大多是中年男子或長者,一杯啡茶,一個菠蘿包,一個早上.其奶茶不夠濃,亦不夠滑.$2一個菠蘿包,面頭包皮鬆化,包身反而沒甚味道.早餐$17,凍飲加三皮,外面大多加$2,難道這處的凍飲,比熱飲更好聲譽?我們也還不自在一個幾毫,但對老一輩的人來說,一蚊大過天.有必要減至與市場掛勾,才算合理吧.

2006-11-23 23 浏览
應該係紅磡區最耐茶餐廳,一切都很古舊包括人和物。早餐時份,大部份人都係嘆報紙,無人趕住返工。叫個早餐有餐肉煎蛋、沙爹牛肉麵同奶茶。餐肉唔係用靚,質感略差。沙爹牛肉唔錯,無落梳打粉,麵質都幾好。不過杯奶茶就差D,好「鞋」。舊式茶餐廳,人倩味濃,伙計可以做緊同時又坐度食,伙計同食客打成一片都好難分。
2006-11-06 10 浏览
我鍾意佢個懷舊feel,牆上仲係當年既平果綠漆油,極似我以前住過既"戰後樓"裝修.佢地好似仲係自已焗面包,餅盒係舊款好吸引^o^不過有樣野幾不滿,就係睇到佢地用微波爐"叮"d炒面俾人食>_< 真係要扣分呀....
佢地好似仲係自已焗面包,餅盒係舊款好吸引^o^
2006-04-15 9 浏览
今天乘著假期part-time賺點外快, 工作前先到這裡吃個早+午餐.特別喜歡舊式食肆, 因為已經愈來愈少了...來到茶餐廳, 當然又是例牌特餐...到底一間沒有特餐的茶餐廳, 還能算是間茶餐廳嗎? 可恨現在有些"茶餐廳"真的已沒有特餐了...沙爹牛肉麵+火腿奄列+牛油方飽+茶走=$18(這裡涷飲可是加$3的). 立即聽到開鑊做奄列的"滋滋聲". 火腿奄列蛋已全然是蛋餅, 牛油方飽是軟軟的, 沙爹牛肉麵不過不失, 簡而言之, 這是一個傳統的特餐.聽到阿姐提起鮮油多($5), 想起來這邊的機會不多, 便又要了一份. 上桌時多士是剛烘起, 又熱又脆, 夾著兩塊四方形加起來略少於十元紙幣的鮮油, 看著鮮油呈半溶化狀, 一咬下去, 壓力令鮮油溶得更快, 滲進多士內......還能不佩服香港的茶餐廳文化嗎?阿姐一直保持有禮, 動作勤快利落, 雖不至熱情如火(那倒會讓人吃不消...), 室內卻飄蕩著一股淡淡的人情味...

特別喜歡舊式食肆, 因為已經愈來愈少了...

2006-04-07 5 浏览
捉o左母親大人出o黎食早餐。呢間老茶位於紅磡舊區,格局如「美都」,但味道未至於「美都」翻版;如果唔係巴士改道,相信佢比依家仲冷清。叫o左合桃牛油蛋糕、卷蛋同熱啡2 杯。合桃牛油蛋糕較窄身,唔係好重牛油味,合桃亦都無「益」,中規中矩。卷蛋係肥大(東海堂雜果卷size)、多圈、多cream(唔係厚cream )版,銷得好快:o係我坐底45 分鐘內已銷o左2 條(唔係2 件,係2 大條)。靚姐見我母親大人對煙敏感,幫我o地搬位搬完一次又一次,好。唯一可惜既係,咖啡比較水,仲係ready-made o個隻。
捉o左母親大人出o黎食早餐。

靚姐見我母親大人對煙敏感,幫我o地搬位搬完一次又一次,好。

2006-03-18 14 浏览
二十蚊一個豬扒飯又真係幾抵食,豬扒肉質幾硬下,而個洋蔥汁就幾好,洋蔥亦唔係太多"刺激",可以入口,志在飽肚可以一試,但凍飲要加$3就太過令人反感.
30-10-2005 1523不過硬左少少囉。與MC小姐係P記打完羽毛波後,行過去食個午飯/tea,佢就點了腿蛋治烘底加熱檸樂加薑,而我就要了豉油豬扒飯加凍檸樂。佢話檸樂唔夠熱,反而我杯凍既不錯,原因係可樂係用枝裝,夠曬氣。反觀豬扒就硬左些少,豉油的甜味挺特別,飯就一粒粒得來唔算硬正。埋單廿幾蚊,不算便宜,但作為餐廳文化的遊歷都可以一來,不過埋邊空置的地方似乎浪費左。
30-10-2005 1523

不過硬左少少囉。

2005-11-24 12 浏览
早前午飯時間經過見倒呢間舊式茶餐廳,最鐘意就係去啲有咁舊得咁舊的茶餐廳,好想搵日試下,10日前終於去試一試。午飯時間,又唔係好餓,所以叫了最愛的午餐,有沙爹牛肉麵、牛油方包、香腸煎蛋同熱檸茶。碗牛肉麵都唔算細,都幾好味,唔知點解放耐咗都唔腍仲好爽口,幾好;香腸煎蛋熱辣辣,係傳統用好多油來煎果隻,可能就係呢個原因覺得特別好味;杯茶都不過不失啦,埋單$18。見其他人好多都叫飯食,佢啲飯係用載通粉果隻碟上的,個size又唔係幾大,啱晒午飯,諗住下次一定要試下飯餐。今日去幫襯食飯,叫咗個咖哩薯仔雞翼飯,加飲品一杯,好抵,$20。個咖哩汁好夠味,辣度啱啱好,薯仔又夠多同夠晒腍,啱晒鐘意食薯仔的我。雞方面係用雪藏雞全翼斬件再炸先煮汁,本人較喜歡滑雞多啲,所以就只係覺得呢方面麻麻地啦。我覺得$20已經超出咗水準喇,起碼佢啲咖哩唔似快餐店果啲成層油浮晒響面啦。不過原來個飯好大架都,我都食唔晒就飽晒喇。另外我朋友叫咗生炒牛肉飯,係即炒架,熱辣辣咁,質素就普通啦,不過都好夠料同炒得幾香下,一樣都係連嘢飲$20,真係抵。得閒再去試下其他嘢。

2005-09-19 11 浏览
睇完食評今日去試o左豉油豬排飯,朋友就要午餐A。豬排一般啦,我嫌佢"乾"o左少少,但係就好鍾意個飯d豉油甜甜o地,好啱"送"飯。朋友要o既午餐出乎意料地,個餐飽好好味!义燒意粉得好少义燒,多番dd就更好o勒!
2005-09-12 6 浏览
呢度既午餐以豬扒為主1) 鮮茄豬2) 洋蔥豬3) 豉油豬款款都試過, 最愛都係豉油豬加蛋多豉油!!!
呢度既午餐以豬扒為主

1) 鮮茄豬
2) 洋蔥豬
3) 豉油豬

款款都試過, 最愛都係豉油豬加蛋多豉油!!!
2005-06-16 10 浏览
記住多豉油啊~
2004-12-27 7 浏览
拆禮物日仲有點手尾要做,晨咁早已經出動去了紅磡。以為晨早八點咁早會無咩人,點知又係周街都係人,好多食肆都已開門做生意,隱約覺得好有生氣,希望05年會是越來越旺的一年。周圍搵早餐吃,有檔吃粥的唔係幾對路,見呢度個樣夠晒歷史,就到了這裡飲奶茶。基本上覺得,其實每一個老區,也有一間有番咁上下年紀的港式茶餐廳,好似白宮、祥利、星座、美都等。今朝來到,人客一點不在少數,我一個人也要行左個幾圈至搵到位。叫個最基本的早餐A,腰通加煎腸蛋,例牌茶走。份量足夠,吃完很滿足。埋單好似係18蚊﹝定係16蚊,唔記得﹞,覺得如吃早餐,與其去左右隔離的茶記,不如試試這裡。
(非会员)
2004-12-19 11 浏览
係好耐以前就好食.以前佢唔賣飯連公仔麵都冇.只有意粉,通粉,麵包奶茶真係一流以前下午茶我都會去食佢新鮮出盧蛋撻...好味..(以前)
2003-11-24 11 浏览
$18就有個經濟客飯,有魚香茄子,椒鹽骨....基本茶餐廳有o既佢都有水平同永利果d o既茶餐廳差唔多,真係抵食
水平同永利果d o既茶餐廳差唔多,真係抵食