2021-03-26 38 浏览
夏天好快就到啦,所以我們趁着這幾天還有點寒意所以約了幾個好朋友去品嚐一下川菜的風味,川菜出名就是麻辣所以要在這些氣溫下才感受到他獨有的味道和個性,這一間餐廳是我朋友介紹給我去嘗試的,位置非常之方便就在旺角附近這間店主推介最出名就是冷鍋酸辣水煮魚,這個菜的魚肉非常之多而厚薄非常之適中還有魚肉也非常之新鮮咬落非常之Q彈性還有很多配菜豆芽同酸菜.口感爽脆而湯底方面有一點點辛辣亦帶一點點麻辣的味道這個配合做得非常之出色,唔怪之得咁多人叫這道菜式還有一個農家炒臘肉也非常之夠味道肉香味濃用來配飯真的一流,另外一個泡椒肥腸也相當好味那些非常好味而且又不肥膩可能是因為泡椒帶點鹹和酸感覺配合非常之好,當然食川菜一定要食我至愛的水晶粉因為放在湯來吸收精華真的是人間一絕。
也非常之夠味道肉香味濃用來配飯真的一流,另外一個泡椒肥腸
因為放在湯來吸收精華真的是人間一絕。
2021-03-25 113 浏览
喜歡吃酸菜魚的人,我絕對會推介這一間。通常在外吃辣,酸菜魚是必點的一款菜式。這裡的酸菜魚一來夠辣(我叫了中辣),二來極欣賞的是,魚片多到好像吃不完的一樣。是有一點誇張,但對比起之前吃的,那些三兩下就吃完了,這裡夾極都有。三來魚肉好滑嫩👍🏻唯一覺得美中不足的是,寬粉很少,只有幾條。另外都試到它的雞煲,可以轉為打邊爐,但我們沒有。可能因為為了振邊爐的湯應夠濃,所以雞煲的底料較咸、重口味。雞肉頗嫩,但因為香料太多,沒什麼雞味。涼菜,經典的涼拌青瓜,味道很一般,算是難吃。蔥爆牛肉,牛肉嫩、京蔥夠多,味道不錯。叫了小辣、味道較淡。(可能因為雞煲和青瓜都過咸)
喜歡吃酸菜魚的人,我絕對會推介這一間。

通常在外吃辣,酸菜魚是必點的一款菜式。
三來魚肉好滑嫩👍🏻
唯一覺得美中不足的是,寬粉很少,只有幾條。
酸菜魚

涼菜,經典的涼拌青瓜,味道很一般,算是難吃。

蔥爆牛肉,牛肉嫩、京蔥夠多,味道不錯。
叫了小辣、味道較淡。(可能因為雞煲和青瓜都過咸)

2021-03-23 99 浏览
好難搵唔藍既川菜,酸菜魚嘅湯底味道好,配菜有芽菜同水間粉,魚滑(但感覺加左好多令魚鬆軟嘅粉),分量都多,兩個女仔冇叫飯都飽。口水雞都滑,花生香口,不俗。整體都在水準以上,可以再幫襯😍😋

口水雞都滑,花生香口,不俗。

整體都在水準以上,可以再幫襯😍😋
2021-03-22 50 浏览
好想吃中菜,想起一年前吃過捌壹壹外賣印象不錯,這天和朋友試試堂食。點了炸墨魚餅作為前菜,一碟六件配泰式辣醬。墨魚餅比較薄身,卻不失口感,爽口彈牙。回鍋肉不算太辣,除了肉片還有紅椒和青椒,味道平衡,京蔥也很香脆。回鍋肉切成薄片,夠入味,入口軟腍,配白飯一流。酸菜魚點了少辣,上桌好大一盤,三至四個人吃最適合。魚肉較厚身,口感滑嫩,而且魚肉份量非常多,性價比高。酸菜味道比較酸,很適合本身愛吃酸菜的我,配搭魚肉一起吃,能令整道菜感覺不會很膩。除了魚片和酸菜另外還有水晶寬粉,咬下去很Q彈,寬粉很能掛汁,美味又夠飽肚。芒果沙冰透心涼又香甜,吃辣配沙冰夠解辣。荔枝沙冰味道更加清新,解膩非常。

點了炸墨魚餅作為前菜,一碟六件配泰式辣醬。

墨魚餅比較薄身,卻不失口感,爽口彈牙。

回鍋肉切成薄片,夠入味,入口軟腍,配白飯一流。

酸菜魚點了少辣,上桌好大一盤,三至四個人吃最適合。

魚肉較厚身,口感滑嫩,而且魚肉份量非常多,性價比高。

芒果沙冰透心涼又香甜,吃辣配沙冰夠解辣。
荔枝沙冰味道更加清新,解膩非常。
2021-03-20
午餐
2021-03-22 41 浏览
好耐冇食雞煲啦,好想約個friend 一齊食下,襯仲有晚市堂食,一於試吓依家雞煲好,之前試過佢地嘅酸菜魚都好有水準。因為兩個女仔就唔打邊爐啦,其實食完雞煲係可以加料打邊爐嘅。蒜香油麥菜麻辣蒜香青瓜-有青瓜中和麻辣,唔會太辣,想食少少辣野可以一試麻辣雞煲-我哋叫咗少辣,上枱就聞到雞煲香味,多料,少少麻,唔太辣,雞肉滑又入味。藍莓沙冰,蜂蜜雪梨梳打-每人加杯嘢飲又透心涼又解辣黑糖糍芭-甜品必食黑糖糍芭,外脆內軟,煙煙靭靭,黑糖醬另上,唔會破壞糍芭嘅脆,想甜啲可以點黑糖麵包
因為兩個女仔就唔打邊爐啦,其實食完雞煲係可以加料打邊爐嘅。
蒜香油麥菜

藍莓沙冰,蜂蜜雪梨梳打-每人加杯嘢飲又透心涼又解辣

2021-03-16 73 浏览
老公收早同約左個朋友又遲遲唔簡食咩記得呢間OpenRice book 有折但即日無得book咁唔緊要啦呢間都多好評7點幾到都唔洗等位原本想食酸菜魚但有未試過用酸菜魚打邊爐最後都係食返雞煲見佢有個鮑魚雞煲就試左手撕包菜花膠 蟹子丸肥牛 ‘ 開頭一打開以為D雞係熟哂🙈🙈原來都要烚多陣(可能係面頭)肥牛比較硬身 平時火鍋放題的好食D雞呢煲大既都無一隻😓😓味道係ok 既店員服務都幾好不過價錢就唔值😓😓3個人食左9百多都唔飽題外話 店既廁所好污糟建議唔好借廁所🙈🙈
老公收早同約左個朋友

題外話 店既廁所好污糟
建議唔好借廁所🙈🙈
2021-03-15
2021-03-12 103 浏览
很久沒有在旺角吃晚飯了,看到這間名字很特別的店舖”捌壹壹”便進內試試😂 餐廳位於旺角旺區,非常容易到達。所有顧客入內需先量體溫,店內更提供梳化位。餐牌食品種煩繁多,雞煲鍋物打邊爐四川涼菜甜品等都一應俱全,食物重口味另人想再回味。必食冷鍋酸菜魚,魚塊份量極多相當抵食,酸菜湯濃郁入口有輕微小辣,鍋內伴有透明涼粉,一啖湯一啖粉簡直是絕配。無骨口水雞非常適合我這愛辣人士,麻辣醬汁屬多麻中辣,吃了嘴唇有點麻,正😋雞件滑嫩啖啖肉,與麻辣蒜蓉青瓜一樣送飯一流。本想再點個黑糖糍粑,可惜太飽了,留待下次吧!
2021-03-08
  • 酸菜魚
2021-03-11 73 浏览
對於喜歡吃辣的人,川菜就特別啱口味。 今次經朋友介紹來到旺角的捌壹壹,餐廳座無虛席 就知味道也不會差得去哪裏。農家小炒肉 這道一上枱就香味撲鼻,青辣椒和韭菜滲透肉香,而且鑊氣夠,整碟辣度適中( 中辣), 豬肉細嫩,滿口麻辣鮮香, 果然夠農村風味。麻婆豆腐豆腐口感順滑,吃得出濃厚的豆豉和豆瓣醬味道。 而且吃到口裏,嘴唇舌頭都是麻麻的,完美突出川菜的麻辣特點。尖椒皮蛋皮蛋風味獨特,尖椒脆嫩多汁,雖然口感味道各異,但作為開位清涼小菜,實在是不二之選。少爺炒飯這碟少爺炒飯實在抵食,先說份量,至少能吃飽二人份。 炒飯裏有蝦仁豆腐粒肉粒,即使單點 炒飯也不覺得單調。而且炒飯爽口不油膩,尤其超重花椒味,非常獨特,微微的辣,吃得過癮。我們還點了炸小饅頭, 揸得金金黃黃的,外脆內軟,熱辣辣, 值得推薦。 飲品方面無論藍莓沙冰和蜂蜜生薑茶都大大杯,微微一口,中和一下辣味,感覺清新舒服。

農家小炒肉

麻婆豆腐

尖椒皮蛋

少爺炒飯

疫情之前在深圳食過一間酸菜魚餐廳,質素及服務都很好,今日就試試在旺角食川菜餐廳-捌壹壹。一入餐廳店員已經叮囑要量體溫,消毒雙手及填寫資料,做足防疫措施。餐廳環境乾淨,枱與枱的距離不會太擠擁,而且有隔板,燈光柔和,感覺幾舒服。我跟朋友點了餐廳主打的冷鍋酸菜魚(走辣),另外幾款小食,包括:口水雞(BB辣)、川北涼粉(BB辣)、黑糖糍粑,飲品則點了蜂蜜雪梨茶及冬瓜茶。首先上菜的是黑糖糍粑,見網上不少人都推介。我們點了小份,約有五件左右,糍粑灑上了豆粉,另外配有黑糖醬。外皮脆口,內裏似糯米糍。糍粑本身味道淡,但有糯米香,配上黑糖後十分好吃,感覺似甜品。外脆內軟的口感亦增添滋味。之後就到大家都很期待的招牌冷鍋酸菜魚。特意點走辣是因為想試清楚魚肉味道和質素,不會被麻辣酸辣等香料掩蓋。酸菜魚擺盤別緻,魚肉分量亦很多!上邊有炸乾蒜及菊花花瓣做點綴,而鍋底則有薯粉、金菇等配料。雖然是例牌,但我覺得份量亦足夠四人分享。先講魚肉質素,十分滑溜,容易入口,魚肉亦結實不會過於鬆散,質素很高,果然不負眾望!稍有不足是某幾塊魚肉有小骨,進食時要小心。配料亦高質,酸菜分量足夠,不會過咸過酸,很開胃。另外金菇及薯粉亦被

先講魚肉質素,十分滑溜,容易入口,魚肉亦結實不會過於鬆散,質素很高,果然不負眾望!稍有不足是某幾塊魚肉有小骨,進食時要小心。配料亦高質,酸菜分量足夠,不會過咸過酸,很開胃。另外金菇及薯粉亦被湯汁浸得入味,配上炸乾蒜很惹味。

至於口水雞已經去骨,雖然點了微辣但是仍有一定辣度,雞肉整體嫩滑,但雞胸位有少少鞋口,雞皮及雞肉中間有一層脂肪啫喱,辣味凍食十分滋味。

至於川北涼粉份量頗多,同樣點了微辣,但辣度則比口水雞強,可能涼粉比較索汁,把底下的辣油都牢牢鎖住。涼粉幼切、滑口,配合走辣的酸菜魚食更加好味。

飲品方便,蜂蜜雪梨茶頗有誠意,杯裝,底部有頗多雪梨蓉,清涼解辣;至於罐裝冬瓜茶味道有點偏甜,但吃過麻辣後喝一口則十分解辣。

此川菜餐廳整體質素幾高,亦有點似之前在深圳吃過的酸菜魚。可能疫情關係,店舖亦未算坐滿人客,外面亦不見人龍排隊,但似乎外賣生意不錯,下次有機會要再試其他菜式!
2021-03-07
  • 黑糖糍粑
  • 必食冷鍋酸菜魚
  • 口水雞
2021-03-02 966 浏览
喺旺角近麥花臣球場, 這間『捌壹壹』 主打酸菜点, 烤魚鍋,水煮魚,雞煲等 一系列經典川辣美食。味道正宗之餘又唔貴, 實在係鍾意食麻辣,川辣朋友一大喜訊。😍😍酸菜魚午餐$68星期日也提供平日嘅午餐。 酸菜魚也不過68蚊! 連白飯一碗及飲品, 睇埋個質素就知超高性價比! 唔會因為係午餐份量將就細份量,相反非常有睇頭, 魚肉差不多有十塊八塊, 魚肉夠厚又超嫩滑,唔介意佢有少少骨。 湯底夠酸又夠香, BB 辣度啱啱好。 湯底還有大量芽菜, 水晶寬粉,酸菜, 極度滿足!仲有碗白饭配濃味酸菜確角係唔錯! 唔怕唔夠飽!水煮魚午餐$68渴望想食嘅程度同酸菜魚一樣,叫埋啦!最後都可以KO 曬!! 就知味道出色~紅通通嘅水煮魚賣相好醒神, 吃到人熱血沸騰 ,越吃越上癮! 麻香川辣恰到好處, 魚肉特別鲜特別滑! 墊底菜也是非常豐富, 青瓜好入味!~鹽焗手撕雞午餐$30下午茶嘅價錢~ 手撕雞肉雖然份量唔算太多, 不過雞肉幾入味, 有麻油香👍😋 抵食!番茄炒蛋$65食左咁多酸辣,水煮濃味菜, 這個番茄炒蛋正好平衡一下。 而且可以解辣, 因為味道偏甜。 家常小炒有特別夠鑊氣,蛋做得好滑~ 轉個頭已經 JKO 曬

酸菜魚午餐$68

水煮魚

水煮魚午餐$68
渴望想食嘅程度同酸菜魚一樣,叫埋啦!
最後都可以KO 曬!! 就知味道出色~

鹽焗手撕雞午餐$30

番茄炒蛋

番茄炒蛋$65
食左咁多酸辣,水煮濃味菜, 這個番茄炒蛋正好平衡一下。 而且可以解辣, 因為味道偏甜。 家常小炒有特別夠鑊氣,蛋做得好滑~ 轉個頭已經 JKO 曬~

凍檸茶
茶味夠, 又唔苦澀 👍😍
香油海蜇

香油海蜇$38
雖然海蜇唔算好粗, 但係非常爽口, 有麻油香,配合青瓜,口感爽脆, 又係抵讚嘅前菜!
酥炸花枝丸

酥炸花枝丸
熱辣辣即叫即炸,夠香口, 花之丸好彈牙!

各樣菜色都相當滿意, 酸菜魚及水煮魚尤其出色
, 苦悶嘅疫情下給了我一點力量~

水煮魚
番茄炒蛋
香油海蜇
2021-03-02 87 浏览
好耐無出街食飯 以前會唸食咩好 以家開返食市 第一時間 緊係想食火鍋 ,水煮魚 ,或者雞煲這些選擇,捌壹壹這間餐廳選擇多,價錢合理,位於旺角交通方便小食我們選擇了兩款 麻辣海蜇BB辣 爽口惹味 當飯前小食十分不錯尖椒皮蛋皮蛋色香味俱全 金黃色的皮蛋 十分少見 食落口感有蛋黃的味道 口感特別 非常好味😋必食冷鍋酸菜魚酸菜魚酸辣爽口 魚片鮮嫩滑溜 魚味非常濃郁 而且魚片片得非常到位;食落口淡淡肉質 .湯底微微酸辣味十分開胃 配上一碗飯最好不過 連湯底都飲埋干煸四季豆四季豆每次都要在外食 因為在家吃不到那麼好味這裏的四季豆表皮炸得非常香脆爽口 然後落鑊快炒 火喉十足 橄欖菜做調味 十分香口惹味😋

小食我們選擇了兩款
麻辣海蜇BB辣 爽口惹味 當飯前小食十分不錯

尖椒皮蛋

必食冷鍋酸菜魚
連湯底都飲埋

干煸四季豆
四季豆每次都要在外食 因為在家吃不到那麼好味
2021-02-13 94 浏览
近期悶悶哋想食下啲辣嘢刺激下味蕾, 朋友介紹有間位於旺角的四川菜主打酸菜魚和麻辣雞, 心血來潮就買外賣和屋企人分享下。必食冷鍋酸菜魚屋企有五個人所以叫了一個加大碼,其實都只係260, 估唔到真係咁大盆, 分開了兩大盤滿滿的。 因為全家不是太好辣,所以叫了小辣, 雖然加熱後越滾越辣,辣度尚可以接受。魚片依然嫩滑新鮮,不是碎濕濕都幾完整, 好夠味,有好多酸菜、辣椒還有薯粉伴底, 抵食夾大件,好味。重慶麻辣雞鍋叫了半份量但也不少, 雖然成窩眼見是紅紅的很辣, 但食落去又不是太死辣,係有層次的辣, 有點麻麻,辣辣的感覺, 鷄肥瘦適中 十分嫩滑。

必食冷鍋酸菜魚

必食冷鍋酸菜魚(加大碼)

重慶麻辣雞鍋

重慶麻辣雞煲(半份)

2021-02-04
10 分钟 (外卖自取)
必食冷鍋酸菜魚(加大碼)
重慶麻辣雞煲(半份)
  • 重慶麻辣雞鍋
  • 必食冷鍋酸菜魚
2021-02-12 85 浏览
禁止了晚市堂食後,很久沒吃雞煲了,今晚雞煲心癮起,決定買回家吃個夠~重慶麻辣雞煲(大)份量超多,有兩大盒,和家人三人也吃不完,麻香味很棒,雞肉也嫩滑,咬下每口都啖啖肉~回鍋肉豬肉肥瘦部分分佈平均,材料還有尖椒、蔥、椰菜,炒得香口惹味~干煸四季豆難度高的一道小菜,要炒得香、炒得乾,外賣回到家吃也很美味~黑糖糍粑(大)糍粑一向是我最愛必點的~質感軟軟又有口感~沾上黑糖吃,也不覺太甜膩,作為雞煲後甜品最適合不過~
禁止了晚市堂食後,
很久沒吃雞煲了,
今晚雞煲心癮起,
決定買回家吃個夠~

重慶麻辣雞煲(大)
份量超多,有兩大盒,
和家人三人也吃不完,
麻香味很棒,雞肉也嫩滑,
咬下每口都啖啖肉~

回鍋肉
豬肉肥瘦部分分佈平均,
材料還有尖椒、蔥、椰菜,
炒得香口惹味~

干煸四季豆
難度高的一道小菜,
要炒得香、炒得乾,
外賣回到家吃也很美味~

黑糖糍粑(大)
糍粑一向是我最愛必點的~
質感軟軟又有口感~
沾上黑糖吃,也不覺太甜膩,
作為雞煲甜品最適合不過~
2021-02-03
  • 黑糖糍粑
  • 重慶麻辣雞煲
2021-02-10 83 浏览
最愛雞煲打邊爐,自役情以來,真係食少咗好多😂😂心癢癢,今日一於買返去屋企食啦😜😜老婆想食酸菜魚,我就想食雞煲,諗起位於旺角奶路臣街嘅811兩者可以滿足曬喎🤩🤩點了麻辣小龍蝦雞煲微辣份量一啲都唔少,小龍蝦有成十多隻,再加半隻雞😝雖然是微辣還是紅噹噹的, 望到都流口水😋😋加上媽媽送來的花膠,真係變咗豪華雞煲,仲有幾隻象拔蚌仔,食完打埋邊爐🥰🥰麻辣小龍蝦又麻又香,雖然唔係太多肉,食埋蝦頭都真係非常之香呀雞份量都算多,而且非常嫩滑,應該是先有處理過特別一讚個麻辣嘅醬汁,真係好地道,正正常是川菜嘅味道,之後再加水打邊爐,個湯底都依然好正酸菜鱼老婆都大讚👍魚片鮮甜嫩滑,刀工好好,配菜都很多,起碼兩條魚吧😍😍性價比高,份量足.味道正,外賣依然好好味!🤭

點了麻辣小龍蝦雞煲微辣

雞份量都算多,而且非常嫩滑,應該是先有處理過

性價比高,份量足.味道正,外賣依然好好味!🤭
外卖自取
午餐很便宜,價錢$55至$68套餐仲送白飯/面和飲品。我們叫了一個招牌水煮魚,雖然係優惠價錢,但魚肉的份量亦有好多。大辣真的很辣,是我喜歡的, 魚肉非常之滑不會有腥味。配菜同單點一樣,一點都不馬虎。另外因為朋友不太喜歡吃魚,叫了一個水煮肥牛,肥牛都頗為厚身的,牛味很濃。配菜方面入邊有青瓜、牙菜、西芹、蔥、水晶粉。青瓜出奇地很入味很好吃。這個我們叫了中辣,試過大辣之後覺得大辣更出色!辣子雞是我們吃川菜必點的,也是叫了中辣,麻辣味好香,中辣亦夠辣。他們把雞切得非常的少,所以有些骨頭炸過之後可以直接吃掉。食完辣野要叫一個炸饅頭配煉奶作結尾,可以沖淡一下辣味。完美!
午餐很便宜,價錢$55至$68套餐仲送白飯/面和飲品。

2021-02-03