旺角呢間天婦羅居酒屋近期大熱吖,終於有機會嚟食❣️襯著中秋節假期,同男朋友起屋企耍廢左大半日,於是乎落街尋覓美食,本身知道《捌加廿陸》好近男朋友屋企,但係之前望極都唔見有,原來佢位置起平時唔會去行果條街😆我地諗住未肚餓就七點先落去啦,點知已經係人龍🥹排左成粒鐘先入到居酒屋🏮。未入去前,店面設計好有特色,連路過既小朋友都一眼睇得出係食日本野😚😚,店內座位係有吧枱同樓上的榻榻米,(見網上話原來3人以上可以打電話訂位坐樓上)坐吧枱既大多數1-2位,個人喜歡坐吧枱,因為可以望住師傅即炸天婦羅🍤療癒感❣️《捌加廿陸》最出名係即叫即炸、自家製天婦羅,主食中最受歡迎係自選天婦羅丼定食,定食奉送白飯[可轉冷/熱烏冬或蕎麥面]、龍蝦味噌湯、前菜,共有27種天婦羅供選擇。今次我地夾埋揀咗11種無相同😎🤎自選天婦羅丼配白湯蕎麥麵大粒爆滿廣島蠔、黑虎蝦、秋葵、蟹柳、金菇、四季豆。熱湯有白湯/黑湯,白湯味道似豬骨湯,好好味喎,黑湯係鰹魚湯下次先試🙌🏻,天婦羅想食邊款自己揀,呢個概念真係好正🫰🏻🧡自選天婦羅丼配冷烏冬紫蘇蝦膠、牛肉餅、粟米芯、茄子、蓮藕,牛肉餅勁似壓扁左既牛筋丸,炸紫蘇似薯片,食唔出紫蘇獨有既味道👅,

🤎自選天婦羅丼配白湯蕎麥麵

🧡自選天婦羅丼配冷烏冬
紫蘇蝦膠、牛肉餅、粟米芯、茄子、蓮藕,牛肉餅勁似壓扁左既牛筋丸,炸紫蘇似薯片,食唔出紫蘇獨有既味道👅,其他配菜都好食😋,冷烏冬份量多,最尾係難得地食唔晒!

💛雞皮餃子🥟
估唔到雞皮代替餃子皮,係咁有口感同好好食,肉餡似免治雞肉,兩者配搭完美😍

🩷炸菠蘿雪糕🍦
第一次食呢款甜品,菠蘿天婦羅外脆內帶少少酸,再配「香港品牌CocoBerry」既曲奇妙趣雪糕,一冷一熱既配搭,食飽都吾覺太膩❣️

本身以為餐廳收九點,擔心緊會唔會唔夠時間食啦🙀好彩望真啲,逢星期日至四收晚上9點半,星期五及六就收10點☺️午市時段仲免收加一添。整體來講,《捌加廿陸》有外表亦有內涵,或許天婦羅未至於超好食,但勝在有特色,都值得下次再嚟幫襯,男朋友話齋「要食好野就係要排隊比耐性既!」
自選天婦羅丼配冷烏冬
牛肉餅天婦羅
自選天婦羅丼配白湯蕎麥麵
  • 自選天婦羅丼
2023-10-03 54 浏览
平時搭車經過嘅時候就會被佢地嘅大招牌吸引,而家裝修都好有風格,出面咁大招牌,入面貼滿日式街頭風格海報,加上上面仲有榻榻米座位,好有feel啊!咁啱同friend喺附近行街就決定一齊上嚟食下天婦羅 佢地嘅價錢都唔貴,可以自選套餐或者單點,30蚊就有基本底,跟住再按自己需求加加自己鍾意嘅天婦羅。我就揀咗蝦同南瓜嘅天婦羅。不過可惜嘅係我哋坐喺榻榻米座位上,落單嘅時候要特登行返去櫃檯換返普通鞋,喺服務方面上未做到最好不過話返食物嘅話,我嗌烏冬配蝦同南瓜天婦羅,真係好好味。烏冬帶飯啲份量都夠,好鮮美,天婦羅炸得剛剛好,蝦同南瓜都好好食。總括來講,呢間舖頭嘅食物同環境都好不錯

咁啱同friend喺附近行街就決定一齊上嚟食下天婦羅
總括來講,呢間舖頭嘅食物同環境都好不錯
2023-09-27
2023-10-02 119 浏览
一開始bookmark係因為佢個環境🤣不論係d燈籠定牆身都好吸睛。本人最鍾意佢嘅牆身design, 係用唔同poster 或者雜誌貼滿晒,夠特別💛佢分別有丼同多款單點天婦羅配搭,有d 似車仔麵咁,呢個做得幾好。因為set 好咗果d 未必樣樣啱食👍🏻所以同朋友分別單點:天婦羅自由配搭🌱白湯烏冬+ 黑虎蝦+ 蟹柳 + 半熟蛋 + 牛肉餅+紫菜:牛肉餅多肉汁彈牙重牛味,幾出色。半熟蛋就熟咗少少,冇咩流心。黑虎蝦蝦身爽口,啖啖肉。🌱飯+ 黑虎蝦 + 廣島蠔 + 那哥魚 + 穴子 + 帆立貝:廣島蠔鮮味濃郁,唔會炸得過熟。穴子味道微甜,肉質唔會炸到乾柴咁。那哥魚彈牙十足兼煙韌,味道偏淡小食🌱雞皮餃子: 餡料滿滿,炸到脹卜卜。雞皮口感十足,煙煙韌韌有啃口🌱炸魷魚: 呢個係期間限定小食,所以係另一個menu 上。份量多而且厚切片,酥脆可口,酌酒一流👍🏻總結:所有嘢都炸得好香脆,唔會覺得好油膩,食完冇飽濟感😋👉🏻溫馨提示: 約12:30 去到,bar 枱已坐滿,之後坐上層榻榻米。由於上層要除鞋,所以最好預先著對易除易著嘅鞋去🤣🤣唔係下下上上落落都好煩吓

天婦羅自由配搭

小食

總結:所有嘢都炸得好香脆,唔會覺得好油膩,食完冇飽濟感😋

2023-10-02
#乜乜飲食日記🔺適合1-4人 🔺建議3位以上訂枱好啲🔺樓上榻榻米雅座,有鞋架放鞋,記得著條鬆身褲去 🔺傾計打卡一流 🔺準備排隊的心———————————————「放工同朋友坐在榻榻米上,訴說近況,聽下音樂,有種忘憂的快樂🍊」———————————————🍊自選天婦羅定食$30起,炸皮薄得黎酥脆~不錯!有得叫Set丼,又有得車仔麵式逐件自選定食,可以豐檢由人,想食乜就食乜~》首推!!。黑虎蝦--幾鮮。廣島蠔--好肥美。流心半熟蛋—好有趣。本菇--保留到食材的水份,Like! 》正常發揮。穴子--係一款實正的魚。芝麻雞翼茄子、竹輪、蓮藕等等》麻麻地。鮮帶子--唔夠鮮甜軟熟。定食的龍蝦味噌湯太咸,送一片酸瓜和橙,略嫌唔夠解膩。。牛油蒽飯—牛油好香,不過少返啲啲都夠做。蕎麥冷麵—麵同湯都清淡啲,正正可以一解天婦羅的油膩感🍊雞皮雞翼--雞皮包住少少肉,都幾香🍊磯燒鮑魚配帶子-- 磯燒鮑魚賣相一般但味道幾香口,炸得剛剛好,不過性價比唔算高🍊炸魷魚酥--細細舊都幾好食,最緊要係唔靱唔痴牙🍊炸菠蘿雪糕》揀咗藍色的海鹽雪糕,味道唔算好出,炸菠蘿炸完熱熱地,即刻甜度急升,值得一試,雖然天婦羅主打,如果甜
———————————————
———————————————

🍊自選天婦羅定食$30起,炸皮薄得黎酥脆~不錯!

黑虎蝦

》首推!!
。黑虎蝦--幾鮮
。廣島蠔--好肥美
。流心半熟蛋—好有趣
。本菇--保留到食材的水份,Like!

》正常發揮
。穴子--係一款實正的魚
。芝麻雞翼茄子、竹輪、蓮藕等等

》麻麻地
。鮮帶子--唔夠鮮甜軟熟
。定食的龍蝦味噌湯太咸,送一片酸瓜和橙,略嫌唔夠解膩。
。牛油蒽飯—牛油好香,不過少返啲啲都夠做
。蕎麥冷麵—麵同湯都清淡啲,正正可以一解天婦羅的油膩感

🍊雞皮雞翼--雞皮包住少少肉,都幾香
鮑魚帶子

🍊炸魷魚酥--細細舊都幾好食,最緊要係唔靱唔痴牙

🍊炸菠蘿雪糕
》揀咗藍色的海鹽雪糕,味道唔算好出,炸菠蘿炸完熱熱地,即刻甜度急升,值得一試,雖然天婦羅主打,如果甜品可以用燒代替炸,可能會令喉嚨舒緩啲

🍊飲品唔算多選擇,聽聞可以算攜酒精飲品,不過未試過

後記:
🔹值得一提裝修真係好別緻,滿場的Poster由哥哥張國榮到近代禰豆子都有,非常打咭able,慢慢逐張睇都會好開心,然後杯墊仲係黑膠碟樣,好有趣!
🔹乜乜8點幾都見到門外有人排隊,極度建議訂枱呀
🔹學生醫護有9折,可以畀信用咭

回頭率:🍊🍊🍊/5
消費:每位~$170
黑虎蝦
鮑魚帶子
  • 雞皮餃子
呢間近油麻地嘅日式天婦羅專門店,外表裝修超搶眼!招牌用上燈箱,牆上都貼左好多日本同港產片poster,十分有特色。樓下係bar枱,二樓係榻榻米。▪️自選天婦羅丼($30起)($108)🥢可以揀冷熱烏冬/冷熱蕎麥麵,定食包括有龍蝦味噌湯及前菜。✨香蔥牛油飯 (+$8)超香牛油味,仲有大量嘅蔥喺上面,真係餸飯一流!✨廣島蠔($18)比想像中大,又好新鮮✨秋葵($12)秋葵亦都十分大條✨半熟蛋($12)估唔到呢隻半熟蛋都係炸! 流心半熟蛋係必要叫之一!✨紫蘇蝦膠($12)彈牙得黎好有蝦味✨紫菜 ($8)紫菜咁薄都可以炸成天婦羅🤣香脆可口呢✨茄子 ($8)炸茄子沾上柴魚醬汁越食越滋味~▪️自選天婦羅丼 ($84)🥢✨冷蕎麥麵配有Wasabi ,令冷麵味道不再單調~✨鮮帶子 ($18)又大粒又鮮甜✨黑虎蝦 ($12)呢個都係必叫之選,十分大隻嘅虎蝦✨帆立貝($12)海鮮愛好者必叫~呢個價錢叫絕對唔算貴!✨牛肉餅 ($12)牛肉餅好彈牙,好香牛肉味✨希靈魚 ($12)識落又香脆又香甜✨那哥魚 ($18)好似未食過呢種魚就叫黎試下🤣魚肉好滑嫩▪️雞皮餃子($48)用雞皮包住豬肉,口感少少煙靭再咬落去滿滿嘅

▪️自選天婦羅丼($30起)($108)🥢
可以揀冷熱烏冬/冷熱蕎麥麵,定食包括有龍蝦味噌湯及前菜。

✨香蔥牛油飯 (+$8)
超香牛油味,仲有大量嘅蔥喺上面,真係餸飯一流!

✨廣島蠔($18)
比想像中大,又好新鮮

✨秋葵($12)
秋葵亦都十分大條

✨半熟蛋($12)
估唔到呢隻半熟蛋都係炸! 流心半熟蛋係必要叫之一!

✨紫蘇蝦膠($12)
彈牙得黎好有蝦味

✨紫菜 ($8)
紫菜咁薄都可以炸成天婦羅🤣香脆可口呢

✨茄子 ($8)
炸茄子沾上柴魚醬汁越食越滋味~

▪️自選天婦羅丼 ($84)🥢

✨冷蕎麥麵
配有Wasabi ,令冷麵味道不再單調~

✨鮮帶子 ($18)
又大粒又鮮甜

✨黑虎蝦 ($12)
呢個都係必叫之選,十分大隻嘅虎蝦

✨帆立貝($12)
海鮮愛好者必叫~呢個價錢叫絕對唔算貴!

✨牛肉餅 ($12)
牛肉餅好彈牙,好香牛肉味

✨希靈魚 ($12)
識落又香脆又香甜

✨那哥魚 ($18)
好似未食過呢種魚就叫黎試下🤣魚肉好滑嫩

▪️雞皮餃子($48)
用雞皮包住豬肉,口感少少煙靭再咬落去滿滿嘅肉汁,十分香!配上柚子豉油,鹹中帶點柚子味。

▪️唐揚魷魚鬚 ($38)
鹹香可口魷魚酥✨呢個亦係期間限定嘅小食

▪️炸菠蘿海鹽味雪糕 ($28)
呢份係期間限定嘅甜品🤩炸菠蘿真係第一次見🧐見到佢配搭咁特別就即刻叫!配上海鹽味雪糕,酸酸甜甜,冷熱交加。

▪️蘋果汁($10)
唔會好假嘅蘋果汁味,清甜可口

▪️提子汽水($18)
正常波子汽水味道
✍🏻整體:
乜都可以做天婦羅嘅居酒屋真係好少有,又有好多海鮮選擇~而環境令人覺得好似去左日本咁🏮
2023-08-27 330 浏览
這天同事推介來到窩打老道這家新開的日式天婦羅專門店來試試。這裡樓下是長窄巷的吧枱位,3-4位的話樓上榻榻米可能比較寬躺,店內大紅燈籠高高掛,牆上貼滿了日本雜誌、動畫或發票等,真有置食東京澀谷小店的感覺。食物方面,首推自選天婦羅,20多款天婦羅有海鮮、肉、蔬菜等不同選擇,可配飯、烏冬或喬麥麵(熱或冷),至於天婦羅,我這天選了黑虎蝦、鮮帶子、牛肉餅及南瓜配白湯烏冬,yummy!有選擇困難的話,可考慮天婦羅蝦滑蛋飯定食,滑蛋香滑,大蝦亦炸得香口彈牙啖啖肉,價錢亦相宜。小食方面,邪惡的雞皮餃子真是香脆可口,會一試愛上。

自選天婦羅丼

天婦羅蝦滑蛋飯定食
自選天婦羅丼
天婦羅蝦滑蛋飯定食
  • 天婦羅丼
位於窩打老道,在好景商場後面的街道,一向都有不少高質店,而位於良心小店Liberty Coffe & Wine Cafe 隔離,有一間門面充滿歌舞妓町的 "捌加廿陸"(當日文讀會有驚喜😌)店內有兩層,下層像吧枱,非常熱鬧,上層的座位有4個,塌塌米配上旁邊的日系動漫和廣告相的牆身,一下子像真正日本一樣。💫💫重點💫💫食物以即叫即炸的天婦羅為招牌菜 ,會有一款為自選天婦羅定食,$30起跳,配上 +$8,+$12,+$18 的選項,帶有港式車仔麵味道。至於今餐點了 : 🔸活虎蝦天婦羅🔸活虎蝦本不容易,要以天然海藻自然養殖,新鮮捕撈後急速冷凍以確保新鮮度蝦身紮實Q彈,入口彈牙美味,吃得到的好品質特質為低脂高蛋白,配上天婦羅,蝦肉入口彈牙紥實,全晚最佳。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸土佐豆腐🔸先冷凍,後煎香,佈滿鰹魚片,麵粉,醬汁的豆腐。換來一咬爆漿,口口香脆。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸雜錦天婦羅🍤🔸餐單總共有27款可選擇,$30起跳,配上 +$8,+$12,+$18 的選項,可選擇飯,冷烏冬,蕎麥麵,帶有港式車仔麵味道。當中有比較少見的那個魚,紫蘇蝦膠,穴子,比較特別。但是這一點我覺得已經會是一個優勝點。評

💫💫重點💫💫

至於今餐點了 :

🔸活虎蝦天婦羅🔸

蝦身紮實Q彈,入口彈牙美味,吃得到的好品質
特質為低脂高蛋白,配上天婦羅,蝦肉入口彈牙紥實,全晚最佳。

🔸土佐豆腐🔸

先冷凍,後煎香,佈滿鰹魚片,麵粉,醬汁的豆腐。
換來一咬爆漿,口口香脆。

🔸雜錦天婦羅🍤🔸

當中有比較少見的那個魚,紫蘇蝦膠,穴子,比較特別。

但是這一點我覺得已經會是一個優勝點。

🔸磯燒鮑魚配帶子🔸

新鮮,即叫即製,帶點酒香,美味度一流。

🔸特盛海鮮天丼🔸

包括黑道蝦兩隻,那哥魚,帆立貝,魚喜 魚,金菇,秋葵。

當中那哥魚為店家自家製手打魚板,再去骨,又脆又彈牙。

🔸海老穴子丼 🔸

穴子,星鰻是也。色上去口感和鰻魚有分別,肉厚新鮮,沒有太多骨,炸後仍保持到水份。

🔸黑糖蕨餅🔸

🔹後感🔹

店內暫沒有酒牌,有玻璃樽身汽水或波子汽水,一樽有feel。
或可暫時自攜酒水到來,喝著Sake,望着紅色燈籠,和在牆身尋找你喜歡的動漫或人物,吃着一碟碟的天婦羅,價錢又實惠,日本味重之餘也不失港式味道,絕對是旺角的推介,難怪八點後依然人龍不斷

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

特盛海鮮天丼
黑糖蕨餅
  • 那哥魚天婦羅
2023-08-21 300 浏览
一入舖頭上咗樓上坐榻榻米, 有鞋架比你放好對鞋。牆上面貼咗好多唔同嘅日本風poster/art, 另外有啲紅色燈籠吊住, 打卡一流。亦有disco ball射住+播緊city pop, 個氣氛幾好😄樓上坐位闊落, 榻榻米好乾淨👍🏻不過可能個場炸天婦羅, 地下比較滑, 有一陣油味+(唔sure係咪清潔劑香味), 嗅落唔太舒服🤧-寫紙仔落單, 好快就有嘢食, 叫咗雞皮餃子好好食🤤😋熱辣辣鮮炸真係令到個雞皮好脆好香, 個餡多汁飽滿, 點咗柚子醋汁食少少酸甜味好夾😍另外叫咗個唐揚魷魚鬚就不過不失, 其實都好食分量亦足, 但我自己會想留quota食其他嘢🤣-自選set天婦羅叫咗鰻魚蠔蓮藕茄子本菇南瓜配白湯烏冬, 天婦羅overall炸得比較薄脆👍🏻比較推介鰻魚同南瓜😄個烏冬係比較幼身, 食落都ok煙韌😛, 但個白湯底就偏向味精豬骨味, 唔鍾意呢種味嘅朋友建議叫另外一款湯/冷烏冬。個set有包漬物, 味噌湯, 同一舊生果。-員工服務都周到同nice☺️-整體嚟講係幾抵食, 香港主打天婦羅嘅餐廳唔算多, 推介一試👍🏻

員工服務都周到同nice☺️

自選天婦羅set
2023-08-20
自選天婦羅set
2023-08-20 228 浏览
旺角$30起天婦羅定食!多達27款即叫即炸天婦羅任你揀😆—————餐廳分2層,樓下係bar枱,有居酒屋感覺🍶樓上係榻榻米,有啲私隱度又舒服😌呢度係車仔麵式嗌法,先揀飯麵,再加自己想要嘅天婦羅,天婦羅選擇多達27款!-自選天婦羅定食 ( $30 )除咗白飯,仲有冷熱烏冬/蕎麥麵可以揀,夏天咀熱梗係食冷麵啦,麵嘅份量都好多!天婦羅由$8-$18不等,視乎中意食啲咩~普通啲嘅南瓜🎃、茄子🍆,到特別啲嘅穴子、鮮帶子、牛肉餅同原條竹輪都有!仲有啲期間限定嘅item添😌 天婦羅炸粉好薄,即叫即炸,呢個價錢絕對超值👍🏻-另外仲有小食,推介大家要試雞皮餃子 ( $48 )🥟,雞皮超爽!另外期間限定嘅炸菠蘿雪糕 ( $28 )都好正,有冰火交融嘅感覺🤤
旺角$30起天婦羅定食!多達27款即叫即炸天婦羅任你揀😆
—————

自選天婦羅定食 ( $30 )

2023-08-16 322 浏览
旺角新開天婦羅居酒屋 主打多款唔同天婦羅 可以自選$8-$18天婦羅 一件一件咁點 店內環境幾有氣氛 2樓有燈籠打卡位 容易影到靚相 簡單記錄下.佢哋天婦羅做得幾出色 炸粉比較薄如果坐樓下吧台 天婦羅炸完即刻面前拎比你亦都肯定保持到天婦羅外層夠脆當然亦都有蘿蔔蓉天婦羅汁的確有少少日本風味(又有d想去日本旅行啦).以下三款天婦羅 係佢哋獨有 比較特別⭐️牛肉餅 ⭐️那哥魚 ⭐️紫蘇蝦膠但個人會比較鐘意 ⭐️半熟蛋天婦羅$12咬開流心效果做得好好 外面薄薄一層炸漿超長⭐️穴子天婦羅$18 好食😍⭐️黑虎蝦$12⭐️活虎蝦天婦羅$30 (期間限定)👍🏻炸漿可以緊貼到蝦肉 唔會骨肉分離而店員極力推介期間限定活虎蝦😋會感覺到蝦肉鮮甜d 彈牙d⭐️金菇天婦羅$8👍🏻炸到開花 勁靚仔👍🏻而其他天婦羅都比一般大件少少小食 ⭐️雞皮餃子$48有5隻 係邪惡增肥之選 夠香口 都好好食.⭐️蒲燒鰻魚丼$88首先呢個價錢 一定冇鮮鰻魚 炭燒果種質素👌🏻但係佢地鰻魚都好足料 超大塊 冇咩骨 都ok👌🏻飯粒比較軟 我會鍾意珍珠米有口感 粒粒分明啲.⭐️炸菠蘿雪糕表面雪糕 可以自己選擇 今次選擇左海鹽味👌🏻因為佢哋炸物做得出色 所以當然
佢哋天婦羅做得幾出色 炸粉比較薄
如果坐樓下吧台 天婦羅炸完即刻面前拎比你
亦都肯定保持到天婦羅外層夠脆
當然亦都有蘿蔔蓉天婦羅汁
的確有少少日本風味(又有d想去日本旅行啦)
以下三款天婦羅 係佢哋獨有 比較特別
⭐️牛肉餅 ⭐️那哥魚 ⭐️紫蘇蝦膠
但個人會比較鐘意 ⭐️半熟蛋天婦羅$12
咬開流心效果做得好好 外面薄薄一層炸漿
超長⭐️穴子天婦羅$18 好食😍
⭐️黑虎蝦$12
⭐️活虎蝦天婦羅$30 (期間限定)
👍🏻炸漿可以緊貼到蝦肉 唔會骨肉分離
🤨但如果俾我揀烤焦糖菠蘿配雪糕 會開心d🙈
佢哋跟餐會有小食 同埋湯
午市免+1學生/醫護有九折
整體天婦羅高質 先係重點 啱晒鍾意天婦羅嘅朋友
#捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)
地址:旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖
⭐️評分:
味道:4/5 天婦羅4.5
環境:4/5 bar台位迫左啲3分 但樓上好靚好闊落
服務:3.5/5
抵食:4/5
2023-08-11 173 浏览
/📍hong kong捌加廿陸是一間在旺角新開的小店,主打天婦羅。店內以燈箱招牌、燈籠、懷舊日本poster等等裝修,樓上位置還有榻榻米,非常有特色又很適合打卡~<自選天婦羅定食> 自選天婦羅定食是以類似車仔麵形式點餐,可以選擇自己喜歡的天婦羅,再配搭飯烏冬或蕎麥麵。另外套餐也包括漬物、麵豉湯及甜品,特別是麵豉湯令我們印象非常深刻,因為他們使用龍蝦熬製,味道非常鮮,有濃濃的海鮮味!我們試了很多款天婦羅,除了有比較多見到的蝦、茄子、南瓜等等,還有很多非常特別的材料,例如紫蘇蝦膠、牛肉餅、那個魚、金菇、鮮帶子,都是很有很有創意及特色的天婦羅<雞皮餃子>平常真的不太會吃雞皮,因為覺得很油膩和不健康,但這個雞皮餃子很有驚喜!雞皮煎得很脆,但也保留了一點油脂感,裡面包著餃子餡,整體非常多汁,是一個很高質很有創意的餃子<天婦羅大虎蝦>餐廳最近也推出了期間限定的大虎蝦,有機會可以試試,蝦很新鮮,炸粉很薄,推薦給喜歡吃海鮮的你~<炸豆腐>期間限定菜式還有這個炸豆腐,豆腐很滑,外面炸得很脆,配上特製醬汁令整體更濕潤,味道更提升!@baka_
📍hong kong

<自選天婦羅定食>

<雞皮餃子>

<天婦羅大虎蝦>

<炸豆腐>
@baka_tempura

🥢 自選天婦羅定食 / 雞皮餃子 / 天婦羅大虎蝦 / 炸豆腐
Price: HKD $180/person
31-39 Waterlood Road,
Mong Kok
#CHRISTIEinhongkong
#CHRISTIE_旺角
回家嘅路上最近出現咗一個特別顯眼嘅舖面,今日早放工返到屋企樓下趁未人多即刻試下餐廳裏面係傳統嘅居酒屋設計,分開上下兩層我哋坐喺下面嘅吧枱位餐單比較簡單,但係每樣都好想試吓🤭天婦羅好似車仔麵嘅形式自己選擇背面個頁都有預先設定好天婦羅丼仲有小食同一啲基本嘅Soft drink仲有期間限定嘅Menu可以留意吓👍🏻👍🏻如果甜品有啲更清爽嘅選擇就好了見大家都推介雞皮餃子我都點咗一客同朋友share食炸得啱啱好唔太油,好食!叫咗期間限定上面嘅活虎蝦天婦羅炸得非常好,入口都有新鮮嘅蝦味蝦肉唔夠彈牙爽口,店舖負責人同廚師了解後都即刻同我哋道歉,免收咗呢兩隻虎蝦天婦羅😯小店真係好有人情味,亦會時時檢討食物質素我自選咗冷烏冬天婦羅揀咗流心蛋、廣島蠔、牛肉餅3款都好好食!牛肉餅係自家製手打牛肉,好濃郁嘅牛肉味,推介!冷烏冬都非常有驚喜,好有口感,非常適合宜家焗熱嘅天氣跟定食仲有一個龍蝦味增湯、醃蘿蔔、水果,全部都係水準以上店只服務態度非常好😊等有酒牌時再嚟試其他唔同嘅天婦羅,期待!

餐廳裏面係傳統嘅居酒屋設計,分開上下兩層
我哋坐喺下面嘅吧枱位

餐單比較簡單,但係每樣都好想試吓🤭
天婦羅好似車仔麵嘅形式自己選擇
背面個頁都有預先設定好天婦羅丼
仲有小食同一啲基本嘅Soft drink

仲有期間限定嘅Menu可以留意吓👍🏻👍🏻
如果甜品有啲更清爽嘅選擇就好了

見大家都推介雞皮餃子
我都點咗一客同朋友share食
炸得啱啱好唔太油,好食!

叫咗期間限定上面嘅活虎蝦天婦羅
炸得非常好,入口都有新鮮嘅蝦味

我自選咗冷烏冬
天婦羅揀咗流心蛋、廣島蠔、牛肉餅
冷烏冬都非常有驚喜,好有口感,非常適合宜家焗熱嘅天氣

跟定食仲有一個龍蝦味增湯、醃蘿蔔、水果,全部都係水準以上

• 雞皮餃子
  • 牛肉餅
  • 冷烏冬
旺角又有新店登場😆~捌加廿陸這個名字好特吃,原來是店主第一句學的日文🇯🇵(取髒話的諧音)🤣,很有創意又令人有共鳴!店鋪設計走懷舊風,日系裝修及燈箱招牌,好像進入了日本小巷的居酒屋~ 牆壁貼滿了日本漫畫、動漫、電影等較前衛的海報和雜誌,樓上還設有塌塌米,非常適合打卡📸-餐牌分為自選天婦羅配搭和丼飯🍚,還有多款特色小食,部分更加是店主自己創作!▫️▫️▫️▫️▫️自選天婦羅定食 ($30) 車仔麵的方式搭配自己想要的配料😆!可以選擇主食:飯、冷/熱烏冬、冷/熱蕎麥麵~ 每份定食附送龍蝦味噌湯及前菜,味噌湯用上龍蝦熬煮,好有鮮味!我和朋友都選了冷烏冬和蕎麥麵,烏冬扁身彈牙,掛上鰹魚昆布汁好好味!🥹-▫️鮮帶子($18)|超大粒肥美的鮮帶子天婦羅!粉漿好薄,朋友都說肥美到有2S級以上😆▫️廣島蠔($18)|飽滿的廣島蠔🦪 蠔味好濃!▫️ 那哥魚($12)|外面很少吃到的那哥魚,將魚肉製成魚膠狀,彈牙有咬口,外層好鬆化!▫️ 半熟蛋($12)|[推介🌟]巨型的半熟蛋天婦羅~ 要將蛋白成形,再將蛋黃呈流心狀,難度極高💯 香濃蛋味超吸引~▫️牛肉餅($12)|自家製牛肉餅,吃下去好像扁身的牛肉球,好紮實!▫️紫蘇蝦膠 (

▫️▫️▫️▫️▫️
自選天婦羅定食 ($30)

▫️廣島蠔($18)|飽滿的廣島蠔🦪 蠔味好濃!

▫️紫蘇蝦膠 ($12)|紫蘇葉包裹著自家製蝦膠,口感彈牙有鮮味,紫蘇葉炸得好薄脆!

▫️紫薯 ($12)|日本紫薯,香甜但不大驚喜~
▫️粟米芯 ($12)|粟米芯味道正常,水準OK!
▫️雞皮餃子($48/ 5隻)|[推介🌟]最初會好怕好油膩,但雞皮脆身不會太多油,餃子餡做到多汁到滿瀉!極度推介~

▫️磯燒鮑魚配帶子 ($68)|經過醬油和昆布慢火煮,再表面有層薄薄的天婦羅,外脆內彈牙又入味!

▫️▫️▫️▫️▫️
📍捌加廿陸天婦羅居酒屋 (旺角)
🗺️ 旺角窩打老道31-39號翠園大廈一期地下33A號舖
2023-07-25 224 浏览
捌加廿陸天婦羅居酒屋🎌好耐冇食全天婦羅宴啦😍😍😍今次嚟到呢間新店,裝修十分有特色!一入到去係長長嘅𝗕𝗮𝗿枱。平日夜晚黎都差唔多坐滿,我就同朋友去咗上層坐𝘁𝗮𝘁𝗮𝗺𝗶🤣🤣 由於好肚餓,我哋就好似放題咁樣叫😂😂 差唔多全個𝗺𝗲𝗻𝘂都𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿晒🤣 全部都即炸熱辣辣送上枱,上菜時間亦都好快手,所以唔使急住一次過叫晒。等我同大家介紹返最難忘嘅菜式🤣鮮帶子🐚- 超大粒而且皮薄新鮮!必叫!當日都𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲咗😇😇鰻魚🐟- 脆卜卜!炸左之後更加帶出咗鰻魚嘅鮮味😋希靈魚🐠- 驚喜之作❤️‍🔥‼️平時都好少食希靈魚,之前食放題就食得多🤣已經好耐冇食。原來希靈魚天婦羅係咁好食🤣🤣 味道好𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲❤️ 唔知道點形容,但係真係一定要試!那哥魚🐡- 第一次聽那哥魚🐡🐡🐡 咬落去好得意,好似食緊天婦羅魚蛋咁!好有魚味且超彈牙😋😋😋 十分推介❣️金菇🍄- 金菇都炸得十分出色💯唔會太油膩而且脆卜卜😋 炸咗之後菇味更濃🤤🤤正!雞皮餃子🥟- 平時都唔食雞皮,所以雞皮餃子更加少食。但係見店員落力推介,就𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗🤣 果然冇推介錯,真係好好食😋 好𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆好濃郁!如果鍾意食雞皮嘅人,就更加要叫!真心覺得所有魚類同海鮮都做得
捌加廿陸天婦羅居酒屋🎌

希靈魚🐠

那哥魚🐡

金菇🍄

雞皮餃子🥟

真心覺得所有魚類同海鮮都做得好好👍🏻 店員都會好細心逐一介紹🥰 性格比又高😍😍 十分推介大家去試吓‼️
2023-07-24 251 浏览
油麻地新開的日式餐廳 主打天婦羅🍤 一行6人被安排了樓上雅座 塌塌米 紙仔下單📝 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 海老穴子丼 $𝟗𝟖轉咗黑湯烏冬 穴子🟰星鰻 懶人點餐 唔洗諗😂套餐包括麵豉湯+漬物+生果 有穴子 /黑虎蝦/蟹柳/南瓜/本菇/紫菜/四季豆 同事點咗蕎麥麵話媽媽地 太"lum" 一撮撮咁 烏冬好食啲 是日生果係哈密瓜🍈唔甜😅 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 食物方面還好 無encore意欲 就係普通的炸物 食完個身好大陣油煙味!餐廳抽氣有待改進
油麻地新開的日式餐廳 主打天婦羅🍤
一行6人被安排了樓上雅座 塌塌米 紙仔下單📝