2020-04-03 45 浏览
今日同老婆兩個行吓街買餸返屋企預備晚餐🥣咁岩經過灣仔街市!嗰度最多海鮮買!順便買返屋企打邊爐⋯⋯咁啱經過見到一間裝修比較簡潔乾淨嘅店舖!不期然咁就入咗去睇吓!🍢🍢振興肉丸🍡🍡睇到始創於1967年!嘩!幾耐歷史喎⋯⋯原來出自大埔!標榜🤩原味👍天然👍健康👍店舖種類相當多,但係因為係第一次買!所以老婆只買咗四包!試吓先!香菇貢丸大大粒⋯⋯好香香菇味!都非常彈牙!魚蛋小籠包外層彈牙嘅魚蛋!內裏包含小籠包嘅鹹含豬肉!味道配搭都唔錯⋯⋯非常惹味!牛筋丸百分之百信牛肉!無豬肉同雜肉!依家出面買牛筋丸係冇牛肉嘅!所以特登要買來試吓!果然牛味香濃!炙燒芝心丸呢個相信係我個乖女😘最鍾意食㗎啦⋯⋯芝士味非常香濃!內含香濃忌廉芝士雙重內餡!

🍢🍢振興肉丸🍡🍡

睇到始創於1967年!嘩!幾耐歷史喎⋯⋯原來出自大埔!
標榜🤩
原味👍天然👍健康👍

香菇貢丸

大大粒⋯⋯好香香菇味!都非常彈牙!
魚蛋小籠包

牛筋丸

炙燒芝心丸

2020-03-19 38 浏览
現在買歷史悠久的振興肉丸,除了在大埔和灣仔的專門店外,還可到遍佈香港、九龍和新界的分銷處如超市、凍肉食品店或市塲等買,非常方便。今天試了灣仔店的零添加牛筋丸,非常滿意。一包$45的牛筋丸,只有八粒,價錢並不便宜。但每粒牛筋丸都非常有份量,牛肉味濃,有𡁻口,吃得出是手打而非機製,非常彈牙。標榜零人造色素、零防腐劑、零味精,令人吃起來也感健康,而且味道也不錯。我今天不是將牛筋丸放火煱,而是用来炒西蘭花,牛筋丸不會過鹹,吃得出原味。

2020-03-06
外卖自取
2019-11-27 68 浏览
冬天最好同三五知己打邊爐,打邊爐除了要有個爐同埋有火之外最重要是要吃什麼呢?肥牛是必要的,金菇是必要的,菜都是必要的,還差什麼呢?就是不可或缺的丸,但去哪裡買丸最好吃呢?因為我個人對丸的要求系非常高,這間正正可以滿足所有願望。極鮮牛丸,牛肉多粉少,牛味香濃,還要是香港製的。牛筋丸,除了彈性十足,難得的是這個沒有加味精。再來川辣牛丸,這個辣辣地有川椒味,不是太辣椒味香。牛骨濃汁牛丸,這個非常特別,用了牛骨濃湯來做,這個牛丸味道更濃,而且彈性十足。要照顧一些不吃牛肉的朋友,墨魚丸,我懷疑是用了新鮮墨魚做的,真的跟平時吃的不一樣,這個特別鮮甜。豬骨濃汁貢丸就好了,香菇味出眾,又不失豬肉香味,這個平衡做得不錯。黑椒牛丸,椒味十足,肉味香濃。最後老闆還推介了有骨魚皮,聽到有骨都好嚇人,但這個魚皮是用鱔魚皮做的,炸得很脆,連骨也可以一起吃。

極鮮牛丸,牛肉多粉少,牛味香濃,還要是香港製的。
牛筋丸,除了彈性十足,難得的是這個沒有加味精。
再來川辣牛丸,這個辣辣地有川椒味,不是太辣椒味香。
黑椒牛丸,椒味十足,肉味香濃。
2019-11-27 352 浏览
昨午在銅鑼灣時代廣場飲茶,之後陪表哥行去鵝頸橋買火鍋料, 準備今晚圍爐大會. 表哥選擇到 振興肉丸.   此店不同一般凍肉鋪,  看來企理乾淨.店家以 原味, 天然, 健康 出品作口號.  我們真想試試.細看牆上資料, 此店原來於大埔有老鋪及工場, 有 50 多年經驗和歷史, 更可以吃得放心, 我們先買工場天天出品的 炸魚丸, 魚角.  接著去大冰櫃, 各找至愛.   我揀了最適合火鍋的 牛骨濃汁牛丸, 牛筋丸. 黑椒牛丸.又買了厚燒玉子,原味及海苔味, 各一包.黑毛豬火腿片, 香箱仿蟹棒.表哥夠豪氣, 買齊:  美國安格斯牛小排, 美國肩肉肥牛片, 安格斯牛柳, 安格斯牛肉. 牛魔王至愛 !雲吞, 魚丸, 我們都仲意.傳統川辣牛丸, 豬肉濃汁貢丸, 墨魚丸無添加.火鍋或 做早餐, 有 芝士小籠包, 魚蛋小籠包, 麻辣小籠包, 松露小籠包.  台式墨魚丸沖繩亞古豬,  鹿兒島一口豚粒, 濟州豬腩肉,  好吸引.火鍋必備 炸魚皮 , 分別買香港製造有骨,  越南無骨, 大家試 試. 今次火鍋有齊各人喜愛的 肉丸,彈牙爽口,  結結實實, 肉味濃, 調味佳,  食得精彩.  墨魚丸, 魚蛋
我們先買工場天天出品的 炸魚丸, 魚角.
又買了厚燒玉子,原味海苔味, 各一包.
黑毛豬火腿片, 香箱仿蟹棒.
雲吞, 魚丸, 我們都仲意.
傳統川辣牛丸, 豬肉濃汁貢丸, 墨魚丸無添加.
沖繩亞古豬,  鹿兒島一口豚粒, 濟州豬腩肉,  好吸引.
今次火鍋有齊各人喜愛的 肉丸,彈牙爽口,  結結實實, 肉味濃, 調味佳,  食得精彩.  墨魚丸, 魚蛋夠鮮味.
振興買齊火鍋食品方便快捷。
除了火鍋之外,  買回 的肉丸, 可以留作早餐,煮粉, 滾粥, 炒麵都係好.
振興出品正, 包裝衛生清晰. 我們會繼續買.
  • 牛骨濃汁牛丸
  • 牛筋丸. 黑椒牛丸
  • 炸魚丸
  • 魚角.
  • 傳統川辣牛丸
  • 豬肉濃汁貢丸
  • 墨魚丸無添加
2019-11-20 169 浏览
每日返工,午餐都食在餐廳,比較悶,如果放工無約會,好想回家休息一下,吃個自家飯。於是廚房雪櫃內, 必要有準備.朋友介紹去灣仔街市,  振興肉丸,  52  年老字號, 大埔設有工廠自家製造.肉丸  ~  每日新鮮送到,  看看玻璃櫃內,  有 炸魚旦, 魚角, 魚腐, 魚片, 可放湯, 撈粉麪, 蒸炒, 煲粥. 我先買回家試 試.大型雪櫃內, 陳列了各式不同肉丸, 包裝清晰.牛肉丸,  零 添 加牛筋丸, 黑椒牛丸. 百分百牛肉製, 正合愛吃牛肉的我.牛骨濃汁牛丸,   又好特別,  必買 !!店長推介:   零添加系列:新品種, 吃得更健康, 因為零添加系列不含人造色素, 無防腐劑及 香精, 我買了 零添加牛筋丸, 和 零添加墨魚丸.健康豬香菇貢丸.店長介紹此貢丸, 嚴選健康豬肉, 少脂肪.  我也買一包試 試.魚丸 ~ 大大粒.  火鍋最好.小籠包 ~ 也有四款:  鮮豬肉, 芝士, 麻辣, 松露. 做早餐, 配白粥. 還有  Diamond beef: 來自 紐西蘭牛肉眼扒, 來個西式晚餐, 煎肉眼扒也不錯.冰鮮雞翼都有。也有燒鱔,松葉蟹腳, 大虎蝦.肉丸方便收藏及煮食,我要入貨
於是廚房雪櫃內, 必要有準備.
肉丸  ~  每日新鮮送到,
大型雪櫃內, 陳列了各式不同肉丸, 包裝清晰.
牛骨濃汁牛丸,   又好特別,  必買 !!
店長推介:   零添加系列:
我買了 零添加牛筋丸, 和 零添加墨魚丸.
健康豬香菇貢丸.
魚丸 ~ 大大粒.  火鍋最好.
小籠包 ~ 也有四款:  鮮豬肉, 芝士, 麻辣, 松露.
做早餐, 配白粥.
還有  Diamond beef:
來自 紐西蘭牛肉眼扒, 來個西式晚餐, 煎肉眼扒也不錯.
冰鮮雞翼都有。
也有燒鱔,松葉蟹腳, 大虎蝦.
肉丸方便收藏及煮食,我要入貨了.  店員細心用冰袋包裝, 把我們的購物分成兩袋, 保冷, 方便攜帶.   店門外可以停車,駕車來買或上網訂購也可,服務方法好好。
今晚回家立即食,我最仲意牛丸,濃郁牛味,品質優,爽口, 味道出眾。
黑椒牛丸, 少辣, 更惹味.
香菇貢丸,   肉質鮮甜多汁, 香彈,  富香菇味, 無豬肉腥味,
媽媽愛吃海產,所以鯪魚球墨魚丸 她最喜歡。
小籠包, 重美味,我吃到口不停.

肉丸煮粉麪,蒸炒, 吃得方便快捷。實在是新派人仕,廚房之寶。
食入口的東西要有要求。必要食健康,有益食物.
2019-11-13 119 浏览
大埔振興肉丸在灣仔開了分店,可以一嚐名丸的味道,就進去看看。買了肉丸,晚餐就試試。打開包裝,內裡仍有真空包裝,乾淨衛生,摸了肉丸後也不會覺得雙手油膩。極鮮牛肉丸,用上新西蘭草飼牛,味道天然健康,質地也不韌。豬骨濃汁貢丸,豬肉和脂肪分佈均勻,鮮甜多汁。牛骨濃汁牛丸,名副其實的又濃又多汁,這款丸用上澳洲牛丸,牛孖筋打碎製成,帶點牛骨湯味。川辣牛丸,有微微麻辣的味道,口感過癮。黑椒牛丸、墨魚丸、牛筋丸,無添加,零味精、零人造色素、零防腐劑,連味精雞粉都沒有加進去,味道既天然,又原汁原味。我最鍾意墨魚丸,因打開包裝後,飄來很香濃的墨魚味,丸子口感彈牙,裡面還包著粒粒的墨魚肉。有骨魚皮,放進口裡吃到門膳味道,雖然魚皮是連骨一起炸,但骨超軟,而且很香脆。

大埔振興肉丸在灣仔開了分店,可以一嚐名丸的味道,
就進去看看。
買了肉丸,晚餐就試試。
極鮮牛肉丸,用上新西蘭草飼牛,味道天然健康,質地也不韌。
豬骨濃汁貢丸,豬肉和脂肪分佈均勻,鮮甜多汁。
川辣牛丸,有微微麻辣的味道,口感過癮。