2023-04-11 613 浏览
今日想同大家分享一個好食嘅體驗,就係去咗灣仔嘅一間餐廳食港式點心同埋振興肉丸。呢度嘅豬骨濃汁貢丸同健康豬肉丸真係好好味,啱啱啱熱熱啲上枱,夠彈牙夠鮮美,真係食得出佢哋用嘅係新鮮材料同埋好手藝。而家再講下啲牛丸,黑椒牛丸同牛骨濃汁牛丸都好好食,特別係牛骨濃汁個湯底更加香濃,一食就捨唔得停。呢間餐廳真係好重視食材嘅新鮮度同埋品質,令到啲食物味道更加突出同埋健康。而且啲價錢亦都好實惠,平時食飯嘅時候真係好啱嚟呢度食下午茶同埋晚餐。

2023-04-03
2022-07-09 1430 浏览
每逢打邊爐、打風前夕,都好鍾意落街買振興肉丸,今日係銅鑼灣咁啱經過見到門市,又忍唔住走去打個白鴿轉。胡椒豬肚貢丸貢丸同胡椒豬肚一向都係我favour ,今次竟然兩樣至愛走埋一齊,毫不猶豫就想買來試吓。貢丸超級爽口彈牙,而且非常Juicy,真係有淡淡的胡椒豬肚味!好出色!五香肉丁餃子呢個餃子味道非常創新,冇諗過餃子都可以有五香玉丁味。餃子皮薄,肉丁餡料多,帶辣,令人開胃!下次再買振興肉丸會繼續嘗試佢其他一啲創新嘅口味,相信依然會有驚喜!

胡椒豬肚貢丸

五香肉丁餃子

2022-06-25 807 浏览
平時食lunch 經過見到都無入去睇下,今日和同事飯後好奇入去睇吓,原來店舖都幾乾淨企理,產品仲好多元化,雪櫃內放有多款火鍋食材、急凍海產、高級扒類、肥牛、魚丸、肉丸等,而且丸類不含人造色素和防腐劑,保證食得健康,我仲買咗胡椒豬肚貢丸和蝦丸返屋企食。先講胡椒豬肚貢丸,呢款來自台灣的貢丸,口感彈牙,入口有好重胡椒微辛,又帶出豬肚味道,惹味!另一款由香港製造嘅蝦丸,食到蝦肉的鮮甜可口,咬落去爽脆彈牙,有嚼勁,口感極佳。

2022-06-14 660 浏览
聽就聽過好耐呢間振興肉丸, 但就從來都未試過, 因為今個星期日打邊佬所以買黎試下!🤩佢地包裝一袋袋, 價錢都幾實惠, 其實同一般凍肉舖所選擇嘅肉丸價錢其實差唔多, 而且方便衛生, 日後都可以多的係到買野👍🏾除左肉丸, 仲有好多唔同種類嘅打邊爐食品, 例如燒賣, 餃子, 另外發現佢哋有冷藏嘅餸買, 價錢由$49-69不得, 呢個都好岩我呢的想食住家餸時又冇時間買餸既人!我見到有咖喱牛腩, 炆豬軟骨, 梅菜扣肉, 糖醋一字骨, 瑞士汁雞翼, 一口牛柳, 呢的都係$45而已豉汁涼瓜豬頸肉, 欖菜肉碎四季豆, 沙嗲牛肉芥蘭, 潮式豬耳呢的都係大約$59-69我買左菠菜丸, 好彈牙, 菠菜味都幾出, 白煮都好食!

我買左菠菜丸, 好彈牙, 菠菜味都幾出, 白煮都好食!

2022-01-10 1223 浏览
之前從HKTV Mall訂過振興肉丸打邊爐,覺得十分不錯。今天剛剛經過灣仔,特別再到門市看看有沒有好推介。振興肉丸位於灣仔堅拿道西,剛好是銅鑼灣和灣仔之間,地點方便就腳。買滿指定價錢還附上冰袋,十分細心體貼。適逢聖誕節,門口更貼了不同裝飾十分有節日氣氛。這裏貨品種類十分多,令人花多眼亂。最終選了三包較有特色的丸回家品嚐。冬陰功蝦球 (⭐⭐⭐⭐💢)冬陰功香料十分香濃,一咬下去有點像流心的感覺,吃起來味道有點辣,十分開胃。麻辣魚蛋小籠包 (⭐⭐⭐⭐💢)魚蛋外皮吃起來彈牙爽口,豬肉餡料麻辣味重,吃起來十分惹味,適合配搭味道較淡的湯底。牛肉芝心丸 (⭐⭐⭐⭐💢)相比起豬骨貢丸,牛肉丸較為硬身,有嚼口。入面包著了軟芝士,吃來味道層次感豐富。總括而言,振興肉丸出品多元化,適合現代健康都市人。下次經過也會買多幾包回家品嚐。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~振興肉丸 灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖推介菜式:冬陰功蝦球,麻辣魚蛋小籠包,牛肉芝心丸👍🏻地點方便👍🏻價錢大眾

冬陰功蝦球 (⭐⭐⭐⭐💢)

麻辣魚蛋小籠包 (⭐⭐⭐⭐💢)

牛肉芝心丸 (⭐⭐⭐⭐💢)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
振興肉丸 灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖
推介菜式:冬陰功蝦球,麻辣魚蛋小籠包,牛肉芝心丸

👍🏻地點方便
👍🏻價錢大眾
2021-12-28 687 浏览
之前在超市有吃開他的牛丸,比一般嘅有肉味,經過銅鑼灣才知道他的店舖有很多其他的味道。見到有麻辣及冬陰功味的肉丸,很特別,即刻買返屋企,方便得閒攞出嚟食。今日煮開辛辣麵,即刻加埋呢兩粒做餸,好正!土麻辣小籠包,魚肉包住辣粉及肉碎,咬開充滿肉汁,麻辣味濃,很特別。冬陰公蝦球,肉質彈牙,咬開蝦球,內裏的冬陰功醬像黃金流沙,微辣,開胃,很喜歡這個味道。這個食完經過要買返擺喺雪櫃隨時加餸。見佢有其他肉丸做緊特價,清埋屋企嗰啲,下次可以再嚟入新口味。

今日煮開辛辣麵,即刻加埋呢兩粒做餸,好正!土

2021-12-07
2021-12-19 325 浏览
Preparing to head back home, I walked past 振興肉丸 and knowing that they are famous for the meatball for over 50 years, I decided to buy some of their balls. It was located at Canal Road West, few minutes walk from Causeway Bay MTR.Even though they catered for take-away, the shop was spacious and offered a wide range of meatball such as fish, beef, pork, prawn, squid and others etc. For take-away, they provided cooler bag so that their meatball can maintain the coldness and freshness before we reac

For take-away, they provided cooler bag so that their meatball can maintain the coldness and freshness before we reached home. It was designed nicely as well.

Xiao Long Bao fish ball (spicy flavour) - Xiao long bao was special in a way that the skin was of fish meat, thus it was soft and smooth, with pork filling inside mixed with chilli pepper powder, thus it was juicy and chewy, slightly spicy as well.

Thai style fish ball - The filling inside was of tom yum gong flavour, thus it was very flavourful and slightly spicy and sour, surprisingly complimenting nicely with the fish ball, which was chewy and smooth.
2021-12-19 289 浏览
成日喺超市見到振興肉丸,但都無特別買,銅鑼灣行街突然見到原來他有專賣店,而且裏面有勁多款式,因為在家工作經常自己煮,選咗幾款方便中午加餸。揀咗佢嘅豬骨濃汁貢丸,墨魚丸及牛骨清湯牛肉丸。估唔到佢仲有個環保袋方便我拎走,好貼心啊!這幾款都是我經常吃的丸,今次又是貪方便的一餐,煮咗清湯烏冬,用振興嘅丸做餸,發現他的肉丸真的真材實料!豬骨濃汁貢丸,吃起來真的很有汁,因為我本身湯底是清湯,更加突顯這個貢丸的味道,吃起來更好味。牛骨清湯牛肉丸,牛丸彈牙,很濃的牛肉味,和平時街市買開的果然有分別。墨魚丸,爽口彈牙,很有鮮味,真的食到墨魚的肉質。下次去開又要揀下其他款式嚟試試先。

墨魚丸,爽口彈牙,很有鮮味,真的食到墨魚的肉質。

下次去開又要揀下其他款式嚟試試先。

2021-11-21
2021-12-14 224 浏览
在家裡冰箱發現兩款新食物,所以煮了一些來吃!第一款肉丸是冬陰公蝦球。蝦球外層是很彈牙,是尋常的蝦滑。流心內餡是冬蔭公口味的,微辣,帶一點點酸。口味配搭很特別,而且很美味!第二款是麻辣小籠包。它是小籠包造型的魚蛋。它的外皮是魚肉,很有彈性;裡頭是一些肉餡,肉碎肥瘦比例很合理,餡料不油膩,同時口感不會太過粗糙。辣度算是中辣,但辣度不會停留口腔,所以對我來說,這個辣度是吃下去讓人爽快的辣。整體來說,我覺得這家的海鮮肉丸根基很紮實,創意配搭亦很合理,所以我挺喜歡這些蝦丸及魚蛋!
在家裡冰箱發現兩款新食物,所以煮了一些來吃!
2021-12-12 107 浏览
幾天前去了振興肉丸買丸,買幾包放冰箱缺做個儲備,晚上唔想煮飯都可以煮個粉麵,簡單方便又快捷。    店內貨品非常多款式,有台灣肉丸類外,更有急凍海鮮、扒類、肉類、火鍋及同燒烤食品供應。        振興肉丸採用新鮮材料,百分百香港製造無添加人造色素、無香精同無防腐劑   冬蔭公蝦球喜歡冬陰公就唔好錯過,時不時都想食,呢隻丸就可以滿足到,夠晒特別,咬開中間內饀會有冬蔭公醬汁,好有泰式風味 麻辣小籠包天然魚肉外皮配麻辣內饀,熱辣辣入口超惹味,碎肉連汁流出來配埋粉麵,超正。   大埔振興肉丸 銅鑼灣店地址: 灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖大埔振興肉丸
幾天前去了振興肉丸買丸,買幾包放冰箱缺做個儲備,
晚上唔想煮飯都可以煮個粉麵,簡單方便又快捷。

振興肉丸
採用新鮮材料,百分百香港製造
無添加人造色素、無香精同無防腐劑

冬蔭公蝦球
喜歡冬陰公就唔好錯過,時不時都想食,呢隻丸就可以滿足到,
夠晒特別,咬開中間內饀會有冬蔭公醬汁,好有泰式風味

麻辣小籠包

大埔振興肉丸 銅鑼灣店
地址: 灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖

大埔振興肉丸
题外话/补充资料: 多款式...
2021-12-11 110 浏览
#振興肉丸歷史悠久始於1967年,一直保持着經營健康、天然、不加味精,各種丸百分百原汁原味製作。#踏進店舖,一排排的雪櫃,放著不同類型的丸類,令人眼花繚亂!1.麻辣小籠包:魚肉混合紅辣粉製作而成的外皮,形狀外表看來像小籠包,一咬落去肉汁四濺,帶少許麻辣的感覺,在配上鮮味的肉碎,簡直令到舌尖上的味蕾爆發出來,這一種麻香的感覺華香濃的肉碎非常合拍,具四川風味。2.冬陰功蝦球:虾肉混合魚皮製成表皮,難怪蝦球彈牙爽口,內裏包著冬陰功汁,吃的時候要小心,有一口冬陰功汁上流沙一般慢慢滲透出來,帶少許微辣,酸酸甜甜,非常惹味和開胃,充滿泰國的風味,吃起來一彈一軟,口感豐富,令人驚喜!
2021-12-10 95 浏览
天氣開始轉涼,是時候吃火鍋啦。每次在家吃火鍋,除了買肥牛和烏冬,不同種類的肉丸也是我必買的食材。之前去過位於灣仔的振興肉丸買丸回家,非常好食,所以今天再次去光顧啦。品牌在1967年由陳南奎先生創立,主打以鐵棒錘打牛肉造肉丸,粒粒有嚼勁,粒粒彈牙美味。 店內長期有大量客人,深得街坊歡迎,主力做街坊生意。店內貼滿品牌的報道,非常厲害。這次只選了兩款肉丸,一款是冬蔭公蝦球,一款是麻辣小籠包。冬蔭公蝦球充滿冬蔭公香,味道帶辣,好有泰國風味。而是麻辣小籠包則是魚丸,辣度更加高。

之前去過位於灣仔的振興肉丸

店內貼滿品牌的報道,非常厲害。

2021-12-09
2021-12-09 72 浏览
天氣開始冷起來,人人都想打邊爐,所以今天跟朋友在銅鑼灣逛街,想起銅鑼灣街市在鵝頸附近,出名平靚正,就走來逛逛買買火鍋料,見到這間振興肉丸,上網一看原來好出名,在大埔開到來銅鑼灣,所以我就入了少許貨來試試。話就話肉丸專門店,但它挺多其他貨賣,雲吞、水餃、火鍋肉類都有。不過肉丸想必最出色,款式實在太多,最後買了芋泥貢丸、爆漿牛骨濃湯牛丸、麻辣小籠包和冬蔭功蝦丸。牛骨濃湯牛丸激讚,超好味~裡面有湯汁爆出來,果真肉丸專家。
,果真肉丸專家。

2021-12-08 77 浏览
最近好鍾意食肉丸, 丸子簡單易煮, 好方便!今晚嚟咗呢度選購一啲肉丸帶返屋企食。此店為50年老字號, 售賣一系列天然又健康嘅食品, 肉丸無添加人造色素、無添加防腐劑。豬骨濃汁貢丸 - 用上豬腿肉混合香菇而製成, 肉味鮮香, 配合新鮮豬肉, 豬骨濃湯汁滲入貢丸中, 肉汁幾豐富! 貢丸質地軟硬度適中, 口感彈牙, 特別鮮香!牛骨清湯牛丸 - 咬開有油花, 牛肉味香濃, 好彈牙, 多汁又好味😋零添加墨魚丸 - 以 100%新鮮墨魚製造🦑, 裏面加入墨魚頭及墨魚鬚, 鮮味十足! 食到有粒粒墨魚肉, 爽脆又彈牙, 口感豐富~

2021-11-20
用餐时段
  • 零添加墨魚丸
  • 豬骨濃汁貢丸
2021-12-07 71 浏览
終於到咗冬天,係一個打邊爐嘅季節~阿媽話想買啲肉丸返屋企打邊爐🍲見到電視賣廣告有大埔振興肉丸,經過灣仔見到佢嘅分店,就想試吓~麻辣小籠包之前食親嘅小籠包都係唔辣嘅,今次想試吓呢種辣味小籠包~打邊爐整熟咗之後,入邊係爆餡嘅小籠包,有好多肉汁流晒出嚟~好Juicy,食落覺得辣辣地,幾有刺激感冬陰功蝦丸同樣係第一次試冬陰功味嘅蝦丸,打邊爐淥熟咗之後食落覺得幾彈牙~同樣都係辣辣地,幾大粒,入邊有好多蟹籽粒粒咁,幾正

麻辣小籠包

冬陰功蝦丸