2019-08-28 235 浏览
同同事食午餐,知道有間新嘅台式餐廳喺單車徑,一於八卦去試吓!入到去見到有飄書櫃,問吓個侍應係咩黎嘅,原來係可以借書睇,個感覺都幾文清,本身諗住坐戶外,但係太熱30幾度,最後揀返室內坐!佢個點餐系統係喺電話睇嘅,唔Menu,好彩都係幾簡單易用!我點左一個午餐 $68 竟然已經有滷肉飯,三杯雞,同埋云耳,即刻覺得好滿足,份量好大,建議大家可以share食!我同朋友都覺得個三杯雞幾好食,反而滷肉飯唔夠多汁,過雲耳就好大路嘅,不錯!朋友個餐有個涼拌,呢個好食!個花枝丸麵湯底都唔錯,有少少失望就係個花枝丸係冇炸嘅,變咗唔夠嘢未,唔知店家遲下會唔會轉變,我哋已經反影 $71,我覺得我嗰個比較抵食!可能因為朋友加咗$9換烏龍茶!我杯菊花茶好足料,好正!溫馨提示,地點有啲難搵!

佢個點餐系統係喺電話睇嘅,唔Menu,好彩都係幾簡單易用!

可能因為朋友加咗$9換烏龍茶!
我杯菊花茶好足料,好正!

溫馨提示,地點有啲難搵!
2019-08-18 331 浏览
提前訂位嘅晚餐,之前經過見到假日比較多人嘅餐廳,所以今次訂定位.一行五人見到佢廣告有個幾吸引嘅藍莓蛋糕,竟然賣晒,比較失望,店員話要提早訂定,所以大家留意呢一點.叫咗兩杯冰沙,一杯係芒果一杯係士多啤梨,二樽冷凍泡茶,冰凍解喝,一個字~ 正👍🏻呢度好多小食,豬手喺呢度嘅服務員推介,佢哋話呢個好好味,所以就試咗,食落真係有幾正,冇令我失望,好入味個皮好脆,同埋好大嚿!仲有個雀籠好特別,當然要影返張相先啦!跟住叫咗鹽素雞,芝麻雞,呢個就冇乜特別,正常!但芝麻蝦有驚喜,好入味!見到有黑松露花枝丸,呢個可以一叫,花枝丸好結實,入邊有啲類似魷魚粒.食得出唔係平價貨。仲有蚵仔煎,肥嘟嘟蚵仔,好味!隔離枱飮燉湯,我朋友見到又叫,蟲草花排骨燉湯,好入味無味精。仲有海鮮爐端燒,海虎蝦大大隻,鮑魚正常不韌。呢度個服務都幾好幾有心!總括嚟講我會再嚟幫襯👍

仲有海鮮爐端燒,海虎蝦大大隻,鮑魚正常不韌。

呢度個服務都幾好幾有心!
總括嚟講我會再嚟幫襯👍
2019-08-17
2019-08-16 286 浏览
將軍澳平日跑步徑多開左間台灣菜,同朋友去試下佢,最鍾意搵文青野睇佢裝修好靚靚。晚上去坐出面都好涼爽,我們叫左爐端燒海鮮拼盤同牛牛拼盤,加多個牛肉麵同野飲,每人大概150蚊左右,都唔算太貴
睇佢裝修好靚靚

牛肉麵
牛肉麵
2019-08-14 186 浏览
見到海旁有間新店,叫戀上台式料理幾得意,同埋見到佢有個外賣位專賣台式飲品好吸引!行完幾間終於返轉頭入去試試.我哋兩個人叫咗一個滷肉飯Share,一疊士多啤梨骨,一個三杯雞,我最後嗌多個芋圓豆腐花,朋友嗌咗杯咖啡沙冰,不過台灣飲品我自己唔好,所以冇叫.先講滷肉飯 $50,分量正常,跟三小碟,個味道就好大路,冇乜特別,正常發揮.士多啤梨骨 $78 其實好似咕嚕肉加咗士多啤梨,一開頭以為士多啤梨味其實唔係,不過就幾好食,份量都OK三杯雞 $78 反而呢個有驚喜,好家庭式,好入味好香,唔似連鎖店嗰啲口味同食材.總括嚟講食物不錯最後叫咗一碗豆腐花芋圓, $38 幾好食.

總括嚟講食物不錯

最後叫咗一碗豆腐花芋圓, $38 幾好食.

2019-08-13
2019-08-11 241 浏览
相對其他台式食店,呢間相對貴小小,諗住應該都會好食既,咁就叫左個雞扒肉燥飯食,再叫左杯台式飲品,盛惠一百二十幾蚊,一反到屋但打開個外賣賣相都可以既,只係問都冇問直接放左d沙律醬係塊雞扒度,呢樣好差,本人係唔食沙律醬既!主食白飯已經係要加錢,但白飯得面果層係入到口,入面大部份的飯都係硬既,d肉燥勁一般,成個餐只係食左幾啖,呢個價錢可以有好多選擇,整體係好失望既,簡單的雞扒肉燥飯都可以咁難食,真係唔會再去幫襯!
外卖自取
2019-08-11 141 浏览
一開始叫左 三個小食 鹵水雞翼 鹽酥雞芝麻雞全翼 爐端燒 食材 👍🏻👍🏻 叫左一份牛肩肉 一份豬 一份脆肉瓜 再來叫左一份台灣牛肉麵 個湯略為淡左小小飲品種類繁多餐廳分室外同室內 室外裝飾 好簡約 感覺好舒服
一開始叫左 三個小食 鹵水雞翼 鹽酥雞
飲品種類繁多

餐廳分室外同室內 室外裝飾 好簡約 感覺好舒服
2019-08-07
2019-08-11 126 浏览
見星期日得閒,同女朋友去海旁拍拖,見到呢間戀上台式料理幾特別幾舒服,所以就揀咗呢間,因為女朋友唔食太多,咁就簡單點左幾個菜,炸雞扒入味同埋幾多汁,幾新鮮!口水雞都幾好味,又係幾入味!因為我哋幾鍾意食雞,就再加多個滷水雞翼😂都係幾惹味😆叫多個麻辣牛舌送酒 , 滿足了!女朋友仲叫咗一杯士多啤梨奶蓋,平時好少飲呢啲嘢,佢話幾得意少少帶咸,都係好開胃好新鮮又有啲士多啤梨肉!問埋佢意見,佢都話下次可以再試,餐牌見仲有燒肉都係幾十蚊每款,所以可以一試.整體價錢唔貴環境又唔錯可以一試!

叫多個麻辣牛舌送酒 , 滿足了!

整體價錢唔貴環境又唔錯可以一試!
2019-08-11 87 浏览
魯肉飯套餐味道適中 , 不會太咸 , 份量都幾大 , 加埋三小碟 幾好送飯 !套餐有杯菊花茶 , 都幾好飲 !食品不是太過濃味 比較啱我自己口味比較鐘意呢度既戶外環境,好舒服,好適合養狗仔既我,慢慢嘆,慢慢飲返杯,傾下偈,睇下書,睇落甜品都幾吸引,下次可以試試!
魯肉飯套餐

套餐有杯菊花茶 , 都幾好飲 !

食品不是太過濃味 比較啱我自己口味

2019-08-11
  • 魯肉飯
2019-08-11 77 浏览
唔記得咗係邊度見到新開張,所以專登行去試吓。係屋企行去大約10分鐘,不過如果係地鐵站行去應該要成20分鐘。今日天氣好好,我地選擇咗坐outdoor。我地叫左2個lunch set 同埋另外加左一份炸雞扒。set 1 冷泡白挑烏龍茶 - 清清地,啱我。Set 2 - 黑糖珍珠奶茶 - 茶好飲,唔太甜,珍珠夠Q好食😋Set 1 - 牛肉麵 - 牛肉夠淋但唔會散晒,麵質彈牙,湯有料夠味,有少少少辣,正😋😋😋Set 2 - 秘製炸豬扒滷肉飯 - 朱扒味道好好食,炸得剛剛好!外脆又juice😋😋😋額外叫咗個炸雞扒 - yummy 😋

我地叫左2個lunch set 同埋另外加左一份炸雞扒。

set 1 冷泡白挑烏龍茶 - 清清地,啱我。

額外叫咗個炸雞扒 - yummy 😋
2019-08-03 162 浏览
這間餐廳我在它試業期內去試,點解我會知有呢間嘢?是無聊打開OpenRice 看到呢間是new的,而且是暑假沒有事可做便帶埋小朋友一起去。港鐵站出,附近又沒有大型商場的天橋連接,要行成半小時,天氣又熱得要死,正當想放棄掉頭,轉個彎終於找到,門前的餐牌一看午餐的種類有七至八項算多,入內坐下侍應便走來話要用手機掃QR code自己落單,我心想吓…這間餐廳連人手落單都慳番,我按了很耐又不懂於是又叫侍應教,相信年長的人士肯定不懂按,發覺手機網食物與餐牌種類少得多,只有三至四款選擇,覺得有些騙了,行了那麼耐全身出汗已濕透,只好無奈地去試吓,攪了十分鐘多才下單,(我倒不如去大X樂、大X活食好過,去到收銀一叫一付錢,攪掂!方便快捷)。我的兒子喜歡吃飯,於是叫了魯肉飯餐給他,一來嚇死人…那麼細小的飯碗,我家的飯碗還大(連吉X家的細牛肉飯碗都大過它)覺得很揾笨還收$54,而餐包一杯免費飲料,我點了凍柚子茶,淡而無味似冰水。之後我再帶兒子到X木餐廳再吃一餐才飽。至於餐廳內環境,我是坐玻璃窗旁,可能外面全都是花草樹木包圍,窗外有很多昆蟲爬行及蚊飛過影響食慾。餐廳內傢具裝飾以及枱櫈笨絶老土不夠時尚,這餐廳位置非常偏僻,相信不是住在樓上的住戶,根本沒有人知道有間嘢。吃完左右都沒有商場好逛,還要走上半小時才到外面的大型商場 。整體這間餐廳不值一去(去大型商場的X木台式休閒餐廳還好)
2019-07-23
午餐
2019-07-23 30 浏览
這餐廳新開業就來嚐鮮買午餐外賣,但只有滿滿的問題:1. 份量嚴重不足,滷肉飯飯量只有正常家庭飯碗大小,任何正常人都不夠飽。加$10 鹽酥雞小食也是聊聊數顆青提子大小的雞粒。2. 味道過咸,滷肉跟鹽酥雞亦然,沒有其他味道,就死咸。3. 出品不一,在等候外賣準備時,同枱有另一客人亦點了滷肉飯,他有一塊很大的紫菜而我沒有,不能因為外賣包裝會令紫菜軟化而不提供,房間有很多獨立包裝的紫菜。4. 服務差評,我進餐廳說要叫外賣,侍應非常勉強的去拿餐牌給我,而第一次把外賣拿給我時,並沒有鹽酥雞,我提醒下才說要廚房立刻煮,最後多等了10分鐘,而且沒有把餐具放進袋裡。總體來說,服務好壞我不是太介意,反而是食物出品太差,兩款食物都死咸,不會再試。
這餐廳新開業就來嚐鮮買午餐外賣,但只有滿滿的問題:
2. 味道過咸,滷肉跟鹽酥雞亦然,沒有其他味道,就死咸。

外卖自取
2019-07-22 264 浏览
之前我都曾經介紹過幾間將軍澳海旁新開的餐廳,而我今次幫襯嗰陣都係前兩日先開張😂今次間台式餐廳同樣有室內同露天幾張餐枱選擇,環境確實不錯室內播放着國語歌,例如周興哲JJ😍不過始終餐廳新開張所以一切仍有些混亂,餐牌上暫時有些菜式未能供應,包括我最想食嘅甜品🥺不過相信過多一段時間餐廳應該會熟悉了有大大進步🤔餐廳主張要自己用電話scan code上網落單,但始終數據太慢變相食物圖片load不到,由於不熟手點菜過程又用了很多時間,並且不是個個都喜歡用自己手機點菜,我個人就不是太喜歡這一點,比較喜歡人手直接下單🤔明白餐廳可能想省略人手功夫,但如果餐廳提供ipad等電子儀器讓客人落單咁就唔同說法🤔👓傳統手工滷肉飯配溫泉蛋 $78聽聞算係餐廳嘅招牌好菜🤔滷肉的確均勻有半肥瘦肉,但略嫌滷汁不夠重味惹味。溫泉蛋流心滑嘟嘟,如果蛋身冰凍少少加強多些和熱飯冷熱交融的感覺會更佳!評分:6.8/10👓鹽酥大大雞扒麵 $78湯底食唔出係咩熬制,但夠濃咸度適中唔錯。雞扒果然好大塊亦夠香脆,調味適中正常。評分:6.5/10👓香酥排骨飯 $78香脆個皮炸得唔厚粉,排骨肉身厚啖啖肉,配埋碗白飯好飽。同樣有兜麻醬附上,但唔點
傳統手工滷肉飯配溫泉蛋

👓傳統手工滷肉飯配溫泉蛋 $78
評分:6.8/10
鹽酥大大雞扒麵
👓鹽酥大大雞扒麵 $78
評分:6.5/10
香酥排骨飯
👓香酥排骨飯 $78
香脆個皮炸得唔厚粉,排骨肉身厚啖啖肉,配埋碗白飯好飽。同樣有兜麻醬附上,但唔點都得唔係話真係話好夾味😂
評分:6.5/10
千層三星蔥拉餅

👓千層三星蔥拉餅 $36
蔥餡唔夠多蔥味又唔夠香,主要淨係食到薄餅粉皮味。質感唔算太香脆,似薄餐,仲有少少黑焦燶底。
評分:5/10
台式雜錦三腸拼盤

👓台式雜錦三腸拼盤 $48
有台式腸、墨魚腸、糯米腸、芝麻雞翼。台式腸可再燒得香脆焦濃香口點,不過本身由於係脆皮腸所以果皮脆脆地甜甜地味道質感還好。
反而糯米腸出乎意料地新奇好食,外面是脆脆的皮內裏全是糯米飯卷成的,味道淡淡地但已足夠👍🏻
數人聚餐時不妨一叫👍🏻
評分:7/10
鹽酥雞
👓鹽酥雞 $34
反而依個個皮略粉可以再酥脆少少,味道唔夠惹味要再鹹啲!另配有七味粉可自行落。
評分:5.5/10
茉香綠茶(左) 百香果茶 (右)

👓茉香綠茶(左) $28
味道稍為清淡,微微茉香,主要是茶味。
評分:6/10
👓百香果茶 (右) $30
以為剩係得百香果,點知仲有橙、蘋果、奇異果、提子。味道似水果茶,冰凍鮮甜👍🏻
評分:7.5/10
凍頂烏龍冷泡茶
👓凍頂烏龍冷泡茶 $28
夠冰凍,但烏龍茶味較為淡🤔
評分:6/10
台式雜錦三腸拼盤