2024-07-16 144 浏览
又係搵食時間😋位於柯士甸站有一間好出名米之蓮推介高質煲仔飯~非常惹味😏米飯🍚好香噴噴😜廣式臘味煲仔飯它具有濃郁鹹香、油潤細膩、焦香可口的獨特口感😂米飯香氣撲鼻😍川味肉碎生菜包生菜清脆爽口🫠肉碎鮮嫩口感😏有一種麻辣味道🤣好有川特色😋瑤柱上湯田園時蔬有一種清新柔和的口感,湯頭清澈透亮,味道清鮮不膩😗菜心質地脆嫩😋芒果特飲具有濃郁的芒果香氣、滑順甘甜的口感🥵清涼解渴😜士多啤梨特飲濃郁甜美的香氣、軟滑細緻的質地、甜中帶酸的滋味😍好適合消暑😂餐廳環境優美😘店員好細心為我們服務😘值得一讚🥰

廣式臘味煲仔飯

川味肉碎生菜包
生菜清脆爽口🫠肉碎鮮嫩口感😏有一種麻辣味道🤣好有川特色😋

芒果特飲
具有濃郁的芒果香氣、滑順甘甜的口感🥵清涼解渴😜

餐廳環境優美😘店員好細心為我們服務😘值得一讚🥰

2024-07-04
2024-07-14 168 浏览
這家位於佐敦的餐廳無疑是一個隱藏的美食天堂。首先,環境佈置充滿優雅氛圍,而用餐時的私密性更是讓人賓至如歸。推薦的幾道招牌菜也都令人驚艷。廣式臘味煲仔飯可謂臘肉界的「王中之王」,肉汁鮮香,飯香酥脆,層次豐富。南安板鴨和黑土五常米的完美組合,臘味更是悠然滲透米飯,入口即化。黑松露雞煲更是絕佳,濃郁的松露香氣與雞肉的鮮美完美融合。此外,小炒王和特飲也絕不容錯過。前者香口惹味,後者清甜爽口,無疑是餐後的絕佳選擇。總的來說,這家餐廳集優雅裝潢、正宗粵菜和創新小吃於一身,是佐敦的一張亮麗名片,值得一訪。

2024-07-10
2024-07-10 248 浏览
講起香港一啲特色美食,我諗煲仔飯都算係一款唔錯嘅選擇🤩透過煲仔嘅熱力令飯煮熟👏🏻加上臘味、臘腸等一齊蒸。特別滋味👍🏻老公今次帶我去佐敦一間好傳統嘅煲仔飯店唔知味道如何呢?(5⭐️最高)港式臘味煲仔飯(5⭐️)味道香濃可口當中有臘肉、臘腸、臘鴨。😋我覺得最滋味就係臘鴨😘,因為嗰種臘鴨油慢慢滲入飯裏,加入煲仔飯豉油、同埋飯焦一齊食真係好滋味呀⋯⋯💋甜蜜咕嚕肉(5⭐️)值得一提的是當中的甜酸醬是拉絲的,不是普通的甜酸醬所做😍。豬肉肥瘦均勻、外皮炸脆卜卜,加上三色椒及菠蘿🍍。特別開胃,小朋友最喜歡👍🏻。瑤柱上湯田園時蔬(5⭐️)菜心吸收咗上湯嘅滋味,所以份外香甜,而且瑤柱份量好足料🥰芒果特飲(5⭐️)好特別的特飲, 芒果味夠濃,但又唔會太酸😝士多啤梨特飲(5⭐️)當中加入了少少菠蘿汁,所以會帶有甜香嘅感覺😉

港式臘味煲仔飯(5⭐️)
港式臘味煲仔飯

甜蜜咕嚕肉(5⭐️)
甜蜜咕嚕肉

瑤柱上湯田園時蔬(5⭐️)
瑤柱上湯田園時蔬

菜心吸收咗上湯嘅滋味,所以份外香甜,而且瑤柱份量好足料🥰

芒果特飲(5⭐️)
芒果特飲

好特別的特飲, 芒果味夠濃,但又唔會太酸😝

士多啤梨特飲(5⭐️)
士多啤梨特飲

當中加入了少少菠蘿汁,所以會帶有甜香嘅感覺😉
港式臘味煲仔飯
甜蜜咕嚕肉
  • 廣式臘味煲仔飯
呢間喺佐敦🚇嘅憶食尚絕對係一間非一般嘅🐖臘味煲仔飯餐廳,雖然佢門面比較平凡😅,但入到去裝修十分之講究🤩,環境闊落舒適,加埋佢哋主打嘅🍶茅臺土黑豬臘腸,美味非凡😍超出我想像!呢度除咗銘茶🫖之外,有多款特色飲品🍹,夏天熱辣辣一路飲住🧊凍冰冰嘅特飲再食煲仔飯🍚爽呀!廣式🇨🇳臘味煲仔飯係佢哋嘅招牌菜🏅,入面有佢哋皇牌茅臺🍶土黑豬臘腸、臘肉🐖、臘鴨王南安板鴨🦆同埋用黑土種植嘅五常米🍚。臘腸同埋臘肉🍖十分之鮮味,入口有淡淡茅臺醬香🍶,加上仲係好嫩嘅臘鴨肉🦆層次好豐富,臘味香滲晒入🍚煲仔飯極之好味。呢度啲職員💪亦好細心幫我哋撈勻啲飯,食到中至尾段職員亦會不斷幫我哋🥄刮起煲邊香脆嘅飯焦,💁🏻‍♀️服務十分之體貼!川味肉碎🥬生菜包有少少川式香辣🌶️好惹味,加上入面有唔少佢哋👍皇牌嘅茅臺土黑豬🍖臘腸粒粒,用新鮮嘅生菜🥬包住啲肉碎一齊食好🤤清爽。脆炸🔥一口豆腐都好高質,脆皮好薄🥰而且乾身貼服,加上又唔少嘅🧄炸蒜,食起上來😋咸香美味。

2024-07-07 115 浏览
近日俾我發現到香港暫時食過最好食既煲仔飯,於是我就同朋友一齊去食,去到餐廳見到啲裝修好似食緊高級西餐咁好有驚喜。今次係食午餐,我哋一共叫咗三款野,同兩杯飲品。🔸️川味臘味煲仔飯煲仔飯上枱嘅時候由職員打開煲蓋,睇到熱辣辣嘅煙飄出嚟心情好激動啊,首先係個賣相好似樣板咁靚,每一片材料都切得好均勻,而且擺放整齊,已經感受到質素嘅保證,而且啲飯焦係啱啱好去到金黃香脆而不過硬。 臘肉肥瘦適中而最特別嘅係要講返川味臘腸係有啲香辣嘅感覺呀我呢個唔係食得辣嘅都叫做食到,我覺得平時唔食辣嘅都可以試吓,喺出邊係食唔到呢個味嘅。🔸️黑松露雞煲起初我以為會係火鍋咁樣,點知上枱打開蓋嘅時候,我簡直有一種食緊鐵板燒嘅感覺,見到每一件雞都有汁包裹住,而且喺面仲有份量好多嘅黑松露醬,撈勻左之後每一塊雞都有黑松露醬,雞肉同黑松露醬嘅味好突出,而且唔會過鹹,我覺得係全餐嘅亮點,呢一煲雞有驚喜。🔸️娃娃菜(配搭上干瑤柱及蝦米)呢一碟菜睇落平平無奇,但其實佢嘅乾瑤柱味非常濃郁,娃娃菜配上干瑤柱及蝦米我品嚐到嘅係XO醬嘅味啊,令我覺得配搭嘅乾瑤柱同埋蝦米應該係上品嚟👍🏻🔸️兩杯飲品分別係🥭芒果特飲同埋🍓士多啤梨特飲,兩杯飲品都係比較清香

🔸️川味臘味煲仔飯

🔸️黑松露雞煲

🔸️娃娃菜(配搭上干瑤柱及蝦米)

🔸️兩杯飲品分別係🥭芒果特飲同埋🍓士多啤梨特飲,兩杯飲品都係比較清香輕盈,可以沖淡餸菜嘅油膩感,滿意😃

會再次光顧😆因為想再食王牌煲仔飯

💸平均每位消費$290
2K
2024-07-03 5399 浏览
今日放咗工同朋友去食煲仔飯,知道🍲憶食尚臘味煲仔飯老闆是臘味製造商,距離香港200公里的廣東河源擁有自家農場,對食材精挑細選,臘味大都是以自己飼養的土黑豬和重慶黑毛豬製作,難怪煲仔飯咁香口😍👅⋄⋄====—====—====—====—✦ 煲仔飯 ✦🍲川味臘味煲仔飯($177/2人份)煲仔飯集川味臘腸、港式臘肉及南安板鴨於一身。川味臘腸來自重慶萬盛黑山,高海拔約800米的川式風味,二肥八瘦土黑豬鮮肉,配以當地優產花椒特製,肉質紮實,麻辣辛香🌶️港式臘肉是深圳傳統手作,與香港風味結合,土豬肋條腩肉烘烤,茅台酒醬香,爽口不膩😋黑豬川腸麻辣辛香之味,米飯清甜可口,配上甜豉油,風味十足😍⋄✦ 煲仔菜 ✦🦐🥬瑤柱蝦米雜菜煲🥦($117)湯底可稱為上湯質素,海味如瑤柱、蝦米配以大量新鮮蔬菜,材料認真每一口都非常滿足😌⋄✦ 小菜 ✦🐷拔絲咕嚕肉($127)咕嚕肉以三次不同油溫的調控,達到肉粒外脆內嫩,不失鮮味,還能看到拔絲效果,濃郁口感且香氣四溢😝⋄✦ 飲品 ✦🍸西柚紅菜頭梳打($39)香甜爽口的西柚和自然甜蜜的紅菜頭調製成梳打飲料,清新爽口🧊—🍹西柚雪碧梳打($39)西柚汁與雪碧調製而成,冰涼解渴又

====—====—====—====—
✦ 煲仔飯 ✦
🍲川味臘味煲仔飯($177/2人份)

黑豬川腸麻辣辛香之味,米飯清甜可口,配上甜豉油,風味十足😍

✦ 煲仔菜 ✦
🦐🥬瑤柱蝦米雜菜煲🥦($117)

✦ 小菜 ✦
🐷拔絲咕嚕肉($127)

✦ 飲品 ✦

🍸西柚紅菜頭梳打($39)
香甜爽口的西柚和自然甜蜜的紅菜頭調製成梳打飲料,清新爽口🧊

🍹西柚雪碧梳打($39)
西柚汁與雪碧調製而成,冰涼解渴又消暑👍🏻
====—====—====—====—
📌店名:憶食尚臘味煲仔飯’
📍地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
2024-07-02
  • 瑤柱蝦米雜菜煲
  • 咕嚕肉
上次經過見到呢間煲仔飯專門店,裝修好雅致,野食睇落好豐富,今晚就同朋友試吓。廣式臘味煲仔飯 $177呢款煲仔飯有齊廣式鮮肉臘腸、廣式臘味同南安板鴨,臘腸以鮮肉製作,最特別係用上茅台調味,令入口帶少許酒香,肉味香濃🐷幾款臘味嘅油香滲入米飯之中,粒粒分明,飯底仲有煲仔飯嘅靈魂-金黃飯焦😍脆卜卜好好食川味肉碎生菜包 $157肉碎加上辣椒炒香,辣味適中,唔太嗆口之餘又幾惹味,鍋巴為呢道菜式畫龍點睛,鍋巴鬆脆香口,伴上微辣嘅肉碎更加滋味瑤柱上湯娃娃菜 $87上湯帶濃郁嘅瑤柱香味,娃娃菜索晒湯汁嘅味道更顯鮮甜芒果特飲 $39 士多啤梨特飲 $39食完比較濃味嘅臘味再飲返啖清爽嘅特飲零舍開心,2款特飲都係以雪碧為主調,再加上果汁,甜度適中,冰涼清爽🧊📌憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖評語店員友善好客裝修雅致,坐得舒服🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指

廣式臘味煲仔飯 $177

川味肉碎生菜包 $157

瑤柱上湯娃娃菜 $87
上湯帶濃郁嘅瑤柱香味,娃娃菜索晒湯汁嘅味道更顯鮮甜

芒果特飲 $39 士多啤梨特飲 $39

📌憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

評語
店員友善好客
裝修雅致,坐得舒服

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#憶食尚 #佐敦煲仔飯 #米芝蓮食家 #真材實料 #懶人煲仔飯 #懶人恩物 #臘味煲仔飯零售包 #川味臘腸煲仔飯 #廣式臘肉 #bojarfan #Claypot
2024-06-21 134 浏览
🍱餐廳名稱:憶食尚臘味煲仔飯🏫地址: 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖心血來潮想食煲仔飯,天氣熱辣辣又想坐得舒服啲,諗起好耐之前去過佐敦呢間高級小店專吃煲仔飯的,一於再次來食,水準仍保持不變,今晚仍是食得很滋味❤️~廣式臘味煲仔飯煲仔飯上枱熱辣辣的,加入蔥花、芫荽及豉油,非常美味😋,材料有臘腸、臘肉及臘鴨,其中的臘肉半肥瘦的,實在頂呱呱,臘腸同臘鴨也是水準以上,配上米飯非常匹配,另外值得一讚的是飯焦是卜卜脆的,非常香口👍~椒鹽一口骨炸得剛剛好,惹味之選,配水果及菠蘿特飲很適宜,值得一試!~秘製XO雞髀菇四季豆調味佳,四季豆新鮮,雞髀菇鮮嫩,肉質軟嫩多汁,好味😋總括來講,店內環境寬敞整潔,坐得舒適,員工服務有禮,係食高級煲仔飯的好選擇,值得推介👍
🍱餐廳名稱:憶食尚臘味煲仔飯
🏫地址: 佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖

~廣式臘味煲仔飯

~椒鹽一口骨
炸得剛剛好,惹味之選,配水果及菠蘿特飲很適宜,值得一試!

~秘製XO雞髀菇四季豆
調味佳,四季豆新鮮,雞髀菇鮮嫩,肉質軟嫩多汁,好味😋

2024-06-13 98 浏览
文匯街呢間煲仔飯已經開左好耐口碑都唔錯,但一直冇機會試,今次經過呢邊決定同朋友試一試佢😋裝修雅致,座位唔會好逼夾,坐得好舒服第一印象已經非常好👍🏼🍚廣式臘味煲仔飯 $177完全被呢部超足料嘅煲仔飯所驚豔!好大煲,而且齊晒油鴨、臘腸、臘肉三種食材,用左招牌茅台臘腸,好香酒味~米飯方面粒粒分明,飯焦係真·香脆,唔係韌口黐牙嗰種😻😻🐓黑松露雞煲 $167第一次食黑松露嘅雞煲,原來比想像中更好食喎😲黑松露份量啱啱好,唔會掩蓋原本香口嘅雞煲,雞肉方面有少少焦香脆口,值得一試! 🥬瑤柱上湯田園時蔬$97食咗咁多肉,食一款清爽嘅蔬菜就最啱啦。瑤柱湯底浸透蔬菜,口感爽脆,食得非常舒服😙🍹特飲 $39入面包括左菠蘿汁、橙汁同雪碧。酸酸甜甜既氣泡飲品,成個人都醒神晒🧊茶飲方面有玄米、菊花、普洱、鐵觀音可以選擇,我哋就揀左咗菊花茶,食完飯解一解膩就啱晒啦

🍚廣式臘味煲仔飯 $177

🐓黑松露雞煲 $167

🥬瑤柱上湯田園時蔬$97

🍹特飲 $39

2024-06-09 85 浏览
今日老公帶我嚟食世一煲仔飯《憶食尚》,佢哋嘅臘味真係世一,佢哋嘅煲仔飯無論由臘味至到用嘅大米,都係精心製作精心挑選,尤其臘腸,醬香茅臺酒與土豬鮮肉獨家秘製,適配香港風味調製,嗰種茅台嘅香係我從來未食過架,鍾意飲茅台嘅我哋非常欣賞呢個臘腸,佢哋有自家製工場,全部都係餐廳自家製品牌出品,餐廳入邊都好多買走返屋企自己整嘅臘味架,我自己都忍唔住買咗包臘腸返屋企🤣另外佢哋都可以外賣煲仔飯返去自己整,仲可以連煲一齊買返去整世一煲仔飯🥢廣式臘味煲仔飯呢度嘅煲仔飯真係世一,我試過最好食嘅!首先,佢嘅臘腸真係特別!用咗茅台釀製嘅臘腸,味道香濃,入口Q彈有咬口,臘鴨同臘肉都一流,滋味濃郁,再嚟講下啲飯焦,啲飯焦煮得啱啱好,香脆唔焦口,啲飯底又唔會太濕,啲飯粒都係啱啱好,原來佢哋嘅米都係精心挑選過,餐廳選用五常大米,五常市地處果龍江省南部,擁有肥沃黑土地🥢甜蜜咕嚕肉咕嚕肉炸得鬆脆但係咬落又唔會覺得好油膩,啲肉嘅質地彈牙,醬汁亦都調得好好酸甜平衡🥢瑤柱上湯田園時蔬瑤柱加湯底清甜仲滲透埋蔬菜嘅鮮甜,食落去唔會覺得膩,而且蔬菜煮完仲係翠綠而且咬落爽脆,煮嘅火候啱啱好🍹餐廳特飲特飲有菠蘿汁,帶嚟咗一陣濃郁嘅菠蘿香氣

🥢廣式臘味煲仔飯

🥢甜蜜咕嚕肉

🥢瑤柱上湯田園時蔬

🍹餐廳特飲
特飲有菠蘿汁,帶嚟咗一陣濃郁嘅菠蘿香氣,清新爽口,再加入橙汁,帶嚟一抹酸酸嘅滋味,特飲嘅最後成份係雪碧,啲氣泡令飲品更加清爽,而啲檸檬酸味同甜味互相配合,而另一杯加咗金巴利汁呈淡紅色,金巴利汁嘅獨特味道帶嚟一陣甜香,同埋淡淡嘅果味,令整杯飲品有啲特別嘅層次感同質感,而且兩杯特飲都唔會太甜啱晒我

餐廳另外有玄米、菊花、普洱、鐵觀音可以選擇,我哋選擇咗玄米茶,飲落有淡淡嘅焦香,入口滑順,帶出一種淡淡嘅甘甜,而且飲落真係有一粒粒嘅玄米喺度
2024-06-08 72 浏览
油尖旺區煲仔飯是最出名的,呢一日未到咗佐敦試一間高檔嘅煲仔飯。餐廳裝修雅致,中式風格,高檔的感覺。🌟廣式臘味煲仔飯真材實料,份量非常多有三款臘味,臘鴨、臘肉同埋臘腸,之前我好怕食臘鴨,因為出面多數都好鹹,但係呢間餐廳臘鴨唔會咁鹹,送飯啱啱好。特登影臘肉,晶瑩剔透,脆口好味。臘腸唔使講肥瘦適中,飯焦仲脆 !🌟甜蜜咕嚕肉咕嚕肉係嫩滑梅頭肉,沒有肥膏,但係嫩脆甜口。🌟小炒皇用少少辣椒吊味,非常香口,再加埋蝦乾同花生,好惹味。🌟特飲清新可口,唔想飲汽水,飲特飲係非常好嘅選擇。走嘅時候見到其實有即食包裝可以買,非常方便快捷。

🌟廣式臘味煲仔飯

🌟甜蜜咕嚕肉
咕嚕肉係嫩滑梅頭肉,沒有肥膏,但係嫩脆甜口。

🌟小炒皇
用少少辣椒吊味,非常香口,再加埋蝦乾同花生,好惹味。

🌟特飲
清新可口,唔想飲汽水,飲特飲係非常好嘅選擇。

走嘅時候見到其實有即食包裝可以買,非常方便快捷。

2024-06-02
2024-06-07 109 浏览
以前係呢附近返工,成日都過來食lunch或者dinner,但轉工之後都好少過來呢邊。今日剛好在九龍站,就決定行過一條橋過來食個懷念左好耐嘅廣東煲仔飯!雖然好耐冇來,但呢到依然好乾淨,裝修有d古色古香,又不失時代感。以前都係坐地下,今次坐醒咗一樓,發現呢度生意真係好好,好開心呢到d野食當然都keep到好好食!茶我地點左玄米茶,超好飲。食物方面要左港式臘味煲仔飯,同甜蜜咕嚕肉,最後當然要點埋一碟菜啦,所以要左瑤柱上湯田園時蔬。臘腸用左茅台去醃製,超級好食,甜甜地又夠香!店員仲會幫你準備成個煲仔飯,飯焦超級脆,但係又唔會過硬。

茶我地點左玄米茶,超好飲。

打風的日子選擇去食煲仔飯都幾特別,憶食尚臘味煲仔飯餐廳座落柯士甸站附近,里面環境舒適,乾淨,感覺好寫意。//今日心思思想食係川味臘腸滑雞煲仔飯米飯粒粒分明,口感一流,臘腸,滑雞美味濃郁,煲仔飯上面點綴有蔥,芫荽,加少少醬油,各種香味使人流口水. //服務員第一時間幫客人爬鬆啲飯。no啲豉油落去服務一流。抵讚。//金黃色香脆飯焦仲可以加上湯。最後嗰啲飯焦攞返入廚房,加上上湯滾幾滾。一煲飯兩種食法。湯飯非常好味.一粒米都唔晒。//另外還有麻婆豆腐煲,也特別適合大人小朋友、少少辣,香噴噴,好開胃醒神。推薦啊!//瑤柱蝦米雜菜煲:熱騰騰的健康新鮮蔬菜,蝦米的鮮味,好飲//二杯特飲,一杯雜果賓治,一杯菠蘿特飲,勁解渴

//今日心思思想食係川味臘腸滑雞煲仔飯

//瑤柱蝦米雜菜煲:熱騰騰的健康新鮮蔬菜,蝦米的鮮味,好飲

//二杯特飲,一杯雜果賓治,一杯菠蘿特飲,勁解渴
2024-06-01 146 浏览
星期五晚,上堂過後,約埋食飯有同學仔book 咗8位,入到鋪頭一陣焦香坐低窗旁,先飲為敬菊花茶落淡淡香,飲落味適中唔太濃👍品茗過後,先上一碟清藕,點點醬味香不太辣再嚟上過䱽魚一夜干,味不太鹹,微鮮跟住主角上枱⋯⋯史上最殘忍嘅飯食⋯⋯“煲⋯仔⋯飯”伙記介紹食腸前要飲茶清舌,試吓啲腸香,鴨稱為「麻鴨」無咁肥同油,但唔乾,幾好👍跟手上埋個滑鷄殘忍飯⋯⋯「殭屍」味濃濃鷄件滑,不俗⋯⋯👍加埋個黃金蝦,淡黃香而不油,好嚐過滿腹,上個經典反沙芋,可能未到時節,爽爽的最後,送上桃膠一份,清涼潤甜⋯⋯👍介紹番條腸⋯⋯唔飲酒嘅我,唔知茅台係咩味⋯⋯但香味唔太濃,👍👍👍
星期五晚,上堂過後,約埋食飯

有同學仔book 咗8位,入到鋪頭一陣焦香

坐低窗旁,先飲為敬

菊花茶落淡淡香,飲落味適中唔太濃👍

品茗過後,先上一碟清藕,點點醬味香不太辣

再嚟上過䱽魚一夜干,味不太鹹,微鮮

跟住主角上枱⋯⋯史上最殘忍嘅飯食⋯⋯
“煲⋯仔⋯飯”

跟手上埋個滑鷄殘忍飯⋯⋯「殭屍」味濃濃鷄件滑,不俗⋯⋯👍

加埋個黃金蝦,淡黃香而不油,好

嚐過滿腹,上個經典反沙芋,可能未到時節,爽爽的

最後,送上桃膠一份,清涼潤甜⋯⋯👍

介紹番條腸⋯⋯

唔飲酒嘅我,唔知茅台係咩味⋯⋯但香味唔太濃,
👍👍👍
2024-05-23 58 浏览
📍佐敦《憶食尚臘味煲仔飯》  #佐敦世一煲仔飯✨港式臘味煲仔飯 $𝟏𝟕𝟕 🍲臘味煲仔飯本身都好常見,但配料咁豐富擺到咁靚嘅煲仔飯真係好誇張😍煲仔飯有臘腸、臘肉及南安板臘鴨,油香滲入自家農場的東北五常大米。食落真係世一煲仔飯,好出色👍🏼👍🏼👍🏼尤其飯焦黄金焦脆,飯都粒粒分明,充滿油香!✨辣子雞丁 $𝟏𝟑𝟕 🌶️🐓辣子雞好惹味,雞皮炸得超脆口,但同時間雞肉又做到好嫩口,送酒一流既小菜,不過注意真係要食得辣既人仕先好叫🔥✨瑤柱蝦米雜菜煲 $𝟏𝟏𝟕 食完香口既食物,食啲清淡既菜中和返,仲飲返碗清甜的雜菜湯,材料豐富有西蘭花、菜心、白菜、瑤柱和蝦米🦐簡簡單單已經帶出清甜既味道🥬✨雜果賓治特飲 $𝟑𝟗 凍冰冰飲特飲可以消除油膩感覺,入口清爽!🥤最後配埋糖水可以話係完美!糖水好夠凍,唔會過甜🤤最後值得一讚嘅喺呢度嘅服務態度真係好好,店員會介紹菜單菜或,又會同客人傾下計。仲會幫手刮起飯焦,非常貼心!好適合同長輩一家大細聚餐👨‍👩‍👦‍👦味道:𝟗.𝟓/𝟏𝟎   性價比:𝟗/𝟏𝟎
📍佐敦《憶食尚臘味煲仔飯》
#佐敦世一煲仔飯

✨港式臘味煲仔飯 $𝟏𝟕𝟕
🍲臘味煲仔飯本身都好常見,
但配料咁豐富擺到咁靚嘅煲仔飯真係好誇張😍
煲仔飯有臘腸、臘肉及南安板臘鴨,
油香滲入自家農場的東北五常大米。
食落真係世一煲仔飯,好出色👍🏼👍🏼👍🏼
尤其飯焦黄金焦脆,飯都粒粒分明,充滿油香!

✨辣子雞丁 $𝟏𝟑𝟕
🌶️🐓辣子雞好惹味,雞皮炸得超脆口,
但同時間雞肉又做到好嫩口,送酒一流既小菜,
不過注意真係要食得辣既人仕先好叫🔥

✨瑤柱蝦米雜菜煲 $𝟏𝟏𝟕
食完香口既食物,食啲清淡既菜中和返,
仲飲返碗清甜的雜菜湯,
材料豐富有西蘭花、菜心、白菜、瑤柱和蝦米🦐
簡簡單單已經帶出清甜既味道🥬

✨雜果賓治特飲 $𝟑𝟗
凍冰冰飲特飲可以消除油膩感覺,入口清爽!🥤

最後配埋糖水可以話係完美!
糖水好夠凍,唔會過甜🤤

最後值得一讚嘅喺呢度嘅服務態度真係好好,
店員會介紹菜單菜或,又會同客人傾下計。
仲會幫手刮起飯焦,非常貼心!
好適合同長輩一家大細聚餐👨‍👩‍👦‍👦

味道:𝟗.𝟓/𝟏𝟎