2019-03-06 1725 浏览
呢間深水埗大排擋真係好出名,份量又大又夠鑊氣,落住雨都咁多人排隊記得早幾年黎食都仲係手寫飛等位而家變左電子牌叫號添🤣 由於太多人企曬係前面同埋好細聲,我地過左飛都唔知,不過職員都好好人都好快幫我地安排入座👍🏻 ⭐️豉椒炒聖子$148 聖子好大粒,鮮甜,無沙 ,唔會殼多過肉,真係比足料你!下次會再叫!🤤⭐️油鹽水浸豆苗$78 叫左咁多炒炸野,有碟清清地嘅菜好似好健康咁,哈哈 ⭐️椒鹽九肚魚$98 炸到好香口,配飯一流 ⭐️黑椒鹹豬手$148 之前見到隔離枱食好似好吸引咁,今次終於都叫黎試下! 不愧係王牌,豬手好林一切就散同埋好多肉!雖然係鐵板上但肉質好juicy 一啲都唔乾!⭐️黑椒薯仔牛柳粒$98 薯仔有落油鍋爆香,好有鑊氣,食落好似食緊焗薯咁👍🏻

⭐️豉椒炒聖子$148
豉椒炒聖子

⭐️油鹽水浸豆苗$78
叫左咁多炒炸野,有碟清清地嘅菜好似好健康咁,哈哈

⭐️椒鹽九肚魚$98
炸到好香口,配飯一流

⭐️黑椒鹹豬手$148
黑椒鹹豬手

⭐️黑椒薯仔牛柳粒$98
薯仔有落油鍋爆香,好有鑊氣,食落好似食緊焗薯咁👍🏻
豉椒炒聖子
黑椒鹹豬手
2019-02-23 1288 浏览
朋友聚會試新野!成日聽愛文生依間大排擋,終於的起心肝去試下。無得訂枱,所以一早去拎飛排隊。依個豉椒炒鵝腸口感好好,唔辣既,岩我依啲唔太食到辣既朋友。一開始睇我地仲以為係炒聖子依間店勁出名既薯仔炒牛肉!出名既唔係牛肉,反而係薯仔!好香,外脆內軟,網友係無介紹錯既。依個麻辣雜錦都幾辣,我唔太食到辣,食左一舊就頂唔順,不過好香,食辣既朋友唔可以錯過!最後清清地叫個豆苗,幾新鮮唔老。整體黎講啲野都大碟抵食!加埋飲啤酒賣單都係每人二百左右。係朋友聚餐既好地方

最後清清地叫個豆苗,幾新鮮唔老。
2019-02-22
  • 黑椒鹹豬手
  • 金銀蛋浸時菜
  • 薯仔牛柳粒
2019-01-21 1671 浏览
今晚同朋友一行7人到愛文生食飯因為係星期五晚 大約等左45分鐘先有位我地總共叫左6碟餸 份量都算大但只有黑椒豬手keep 到水準其他都比以前失色黑椒豬手夠淋又入味肥瘦適中正!!!沙拉豬扒 甜甜酸酸 不過不失黃金魷魚 唔重蛋黃味 比較似炸魷魚金銀蛋豆苗 芋頭雞煲 調味落得太重手 所以比較咸 要送飯食先得黑椒薯仔牛柳粒呢個係最失望既餸記得以前食既黑椒薯仔牛柳粒係好重黑椒味薯仔外皮好脆 牛柳好淋但今次既黑椒薯仔牛柳粒好似唔記得左落黑椒咁得咸味 同以前食差好遠
今晚同朋友一行7人到愛文生食飯

但今次既黑椒薯仔牛柳粒好似唔記得左落黑椒咁
得咸味 同以前食差好遠

• 黑椒豬手
2019-01-12 1491 浏览
與幾位好友慶生晚飯,選擇了交通不太方便的愛文生,因為食品美味,行多幾步都無所謂。可惜當晚所叫的食品,大部份都在水準之下,大失所望。豉油皇鵝腸,鵝腸無味,滿佈肥膏,豉油在鵝腸上凝結成一嚿嚿,味道極差。鐵板黑椒豬手,唔夠熱,皮厚。咸蛋黃肉鬆苦瓜,味道都不佳,我們只吃了三份一。問過是否更換了廚師,他們又話沒有,真的失望,這次好可能係最後一次了!

鐵板黑椒豬手,唔夠熱,皮厚。

咸蛋黃肉鬆苦瓜,味道都不佳,我們只吃了三份一。

2019-01-08
庆祝纪念
生日
2018-12-31 1508 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 Instagram: foodkiller_dk大腿咁粗既豬手🐷 配上黑椒汁果然係絕配🤤🤤🤤🤤 好多人都中意去大排擋食 因為有鑊氣 同自由自在 可以做番自己😂 但大家又知唔知大排擋點解叫大排擋 係50,60年代 政府見到香港經濟唔好 所以發d牌出去 等大家可以搞下食店 刺激下經濟🙂 而政府發果個牌 比一般食店既牌大 所以就叫大排擋啦🙂 現今香港大排擋主要係中環同深水埗🙂 之後幾年前 政府又玩一牌兩制 只係比中環既大排擋傳比下一代🌝 深水埗或其他地方既大排擋就唔比🌚 所以少一間 就冇一間架啦 大家想珍惜機會去食😋同去感受一下 香港舊時代既風味☺️-🐷黑椒鹹豬手🐷 佢地主打菜 好大隻 厚肉地😂 但奇就奇在 好淋身🤤 加上充滿骨膠原既皮🐽 好味😋 再加上個算幾濃既黑椒汁 好滿足 大家去得食 記得要叫尼試下🙂🐟椒鹽九肚魚🐟 尼家應該係我食過 最好既九肚魚 因爲其實本身九肚身係冇味既 😃 所以主要係靠個椒鹽味 同口感🙂 佢椒鹽味夠 仲要炸得夠脆同硬身🤤🤤🤤 配啤酒一流🍺🍻🐋豉汁蒸鱔🐋 我本身好中意食鱔既😋所以見到英國人用尼整jelly eel真係浪費晒😂 食鱔其實最緊要條鱔新
🐋豉汁蒸鱔🐋 我本身好中意食鱔既😋所以見到英國人用尼整jelly eel真係浪費晒😂 食鱔其實最緊要條鱔新鮮🙂 佢都做到 肉質彈口 配上豉汁加重返個味 正🤤
總結來說 係一間高質大排擋🤙🏻👍👍👍 大家有機會應該去試下🙂 不過記得早d去 因為好多人🤤
🎈深水埗石硤尾街1號地下B-C號舖
平均傷害:$150
好味值:7/10
2018-12-27 1007 浏览
在陳根記和愛文生之家權衡後還是選擇了愛文生。陳根記輸在地理位置上。但是愛家也難找,至少走過了三條狹窄的街道,問了幾個香港本地居民,然後有一條黑黑的街拐個彎後,哇豁然開朗,燈火通明,人氣爆棚,整條街都是他們家!有遊客,當地人,老外,豈能一個豪字概括!排隊排隊!金沙大蝦就是鹹蛋黃,豆豉炒蟶子,蟶子小了點size ok,我想說量有點大,那個茄子根本吃不完。白種元所說的鍋氣大概就是大火炒出來的菜吧菜都在水平線上,只是略咸。
在陳根記和愛文生之家權衡後還是選擇了愛文生。
陳根記輸在地理位置上。
豈能一個豪字概括!
排隊排隊!

金沙大蝦就是鹹蛋黃,豆豉炒蟶子,蟶子小了點size ok,
我想說量有點大,那個茄子根本吃不完。
白種元所說的鍋氣大概就是大火炒出來的菜吧
菜都在水平線上,只是略咸。

2018-12-27 685 浏览
一直想食好耐今日終於有機會試下😌乳鴿脆嫩多汁 夠曬香口 ✅椒鹽九肚魚 強力推薦 唔會太厚麵粉 外脆內嫩 ✅黑椒薯仔牛柳粒食到屬於大牌檔嘅真正獲氣✅原本仲想試下個招牌炒蟶子,可惜已經賣曬😞
一直想食好耐
今日終於有機會試下😌
乳鴿脆嫩多汁 夠曬香口 ✅
椒鹽九肚魚 強力推薦 唔會太厚麵粉 外脆內嫩 ✅
黑椒薯仔牛柳粒食到屬於大牌檔嘅真正獲氣✅
原本仲想試下個招牌炒蟶子,可惜已經賣曬😞
2018-12-25 676 浏览
提早做冬,屋企人話要食大排檔,所以揀左深水埗呢間好似鑊氣都唔錯既大排檔。坐街邊食既大排檔,香港都已經所剩無幾。點左幾個小菜招牌菜鐵板黑椒豬手,夠入味,肉夠淋!正!叫左鹽水雞,但上到檯似係沙薑雞?不過都無深究,雪藏雞,如果唔係做冬都可以唔食。蒸鱔,唔錯,份量多!夠新鮮!炒斑球,其實原本係叫左西蘭花炒鮮魷同埋芥蘭炒斑球,但就兩道菜變左一碟...薯仔牛柳粒,似乎萬發既質素係好呢度十萬倍,哈哈椒鹽九肚魚,一般

坐街邊食既大排檔,香港都已經所剩無幾。

點左幾個小菜
招牌菜鐵板黑椒豬手,夠入味,肉夠淋!正!

蒸鱔,唔錯,份量多!夠新鮮!

薯仔牛柳粒,似乎萬發既質素係好呢度十萬倍,哈哈

椒鹽九肚魚,一般
2018-12-21 643 浏览
第一次見大排檔有囉籌服務,好呀!上次排餐死,有吉枱又唔放俾客,有進步,讚!點咗三個菜,蒜蓉豆苗,鐵板黑椒豬手,豉椒炒聖子.蒜蓉豆苗:份量足夠,蒜蓉味亦都夠重,豆苗係老苗,唔夠鮮嫩,油過多,落少四份三油就更理想.鐵板黑椒豬手:份量更大,自問胃口細要留意,豬皮同肥膏極入味惹味,黑椒味啱啱好唔會太重,豬肉部份就重味咗.豉椒炒聖子:炒得過咗火,失去嫩口感,味道辣咗少少,當然,我唔食得辣,我所講辣咗少少相信大部份人感覺係少少少辣吧了.
點咗三個菜,蒜蓉豆苗,鐵板黑椒豬手,豉椒炒聖子.
2018-12-19 799 浏览
大愛香港街頭路邊美食!今次見到好多人排隊又見到街邊廚師炒菜時好似好有鑊氣,有啲期待。去大排檔最叻叫豉椒炒蜆,平時好多檔都係先煮熟左啲蜆再落豉椒炒,諗住今次有驚喜,但係呢度都係冇分別,所以豉椒味同蜆係分開㗎,唔入味。豉油王鵝腸反而唔錯,好彩叫錯咗冇叫豉椒炒,如果唔係就同蜆係一樣味。見到每一台食客都有點椒鹽九肚魚,係唔錯,炸得鬆化。另外見到每一台都有叫炸豬手,都好想試,但係由於今次得兩個人,費事眼闊肚窄冇叫;呢度其實係幾啱一大班人去食,得兩個人真係唔試得太多味菜,仲有好多味主打都冇試,下次再去同多啲人再試多啲。豉油王鵝腸豉椒炒蜆椒鹽九肚魚係唔錯嘅
豉油王鵝腸

豉油王鵝腸
豉椒炒蜆

豉椒炒蜆

椒鹽九肚魚係唔錯嘅
2018-12-10 672 浏览
有電子牌輪候的潮潮大排檔 好多人等位 但好快有位 朋友介紹而來 第一次去街邊做廚房的大排檔 很有風味 很有鑊氣 睇住佢炒餸有火 實在好似表演咁 炒辣蟹是店中最出名的菜式 但本人覺得味道一般 但很足料 反之炒聖子則不錯 很大碟 而且少見的小聖子很入味 很新鮮最後最驚喜的是京都豬扒 但很有水準 醬汁好美味 豬肉扒好鬆軟 值得一試 金銀蛋炒豆苗 都很入味 上湯都好飲 豉汁蒸白鱔有點失望 好大碟 大到食唔晒 很便宜 但是成碟都無鱔腩 很失望 位置有點偏僻 離地鐵站很遠
第一次去街邊做廚房的大排檔 很有風味

• 京都豬扒
  • 豉椒炒蟶子
  • 金銀蛋浸時菜
2018-12-10 564 浏览
好耐無食過大排檔 而鐵皮街邊大排檔更加無試過見呢間真係好旺場 街頭坐到街尾又見到師傅炒鑊火光紅紅 見到都知有鑊氣呀 黑椒薯仔牛柳粒 $98見好多枱都有叫的菜式 我地都唔執輸 跟人叫一樣的薯仔外皮好脆 好似平時食炸薯角的外皮牛柳粒亦唔會難咬 好有鑊氣! 黑椒咸豬手138又係見每枱都有叫 連埋個鐵板上枱時熱辣辣咸豬手唔會太咸 但外皮太肥 有點漏 潮式炸蠔餅 $88佢個粉漿好薄 蠔仔又大粒 點埋魚露食剛剛好 生炒骨 $88生炒骨又係炸得香脆 即使有汁都唔會淋哂 酸甜恰度好處 配料都唔少 青椒紅椒菠蘿洋蔥都有 金銀蛋浸時蔬 $78同樣地沒有失準 真係好耐無食過咁地道又有鑊氣的街邊大排檔喇價錢比平時食開的比都唔貴 而且仲大大碟款式多又好食 正!

好耐無食過大排檔 而鐵皮街邊大排檔更加無試過
見呢間真係好旺場 街頭坐到街尾
又見到師傅炒鑊火光紅紅 見到都知有鑊氣呀

黑椒薯仔牛柳粒 $98
見好多枱都有叫的菜式 我地都唔執輸 跟人叫一樣的
薯仔外皮好脆 好似平時食炸薯角的外皮
牛柳粒亦唔會難咬 好有鑊氣!

黑椒咸豬手138

金銀蛋浸時蔬 $78
同樣地沒有失準

真係好耐無食過咁地道又有鑊氣的街邊大排檔喇
價錢比平時食開的比都唔貴 而且仲大大碟
款式多又好食 正!

2018-12-03
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 潮式炸蠔餅
2018-12-10 511 浏览
深水埗大名鼎鼎的愛文生大排檔,深水埗A2出口走出來後還有大概5-10分鐘的路程。大排檔當然很有廣東人愛說的wok氣!但是因為冬天,食物很快凍,夏天來吃又怕熱,太尷尬了。黑椒牛柳粒98HKD,入味,牛肉還被爆炒得一點都不老!好吃!炸九肚魚98HKD,包裹一層厚厚的麵粉,但是確實是酥脆香口,凍了吃都像小吃一樣可以吃不停。還點了一瓶生力啤酒🍻共222HKD⋯⋯據說最好吃的是豬手,下次還要試一下炸豆腐。
還點了一瓶生力啤酒🍻共222HKD⋯⋯
據說最好吃的是豬手,下次還要試一下炸豆腐。
2018-12-07 931 浏览
環境:大排檔環境, 要冷氣既話要等, 如果唔係要早d去攞位; 不過佢位置有d 隔涉, 從深水埗地鐵站行過去都要15-20分鐘.食物:愛文生和一般大排檔一樣, 都是主打小菜小炒海鮮等. 今次主要叫左什菜煲, 豉油王炒鵝腸, 黑椒豬手和椒鹽九肚魚. 首先, 推介大家一定要試黑椒豬手. 初初是因為見隔離幾枱都有叫所以都叫左碟, 佢個豬手整得好淋, 好入味, 黑椒味好香. 什菜煲都唔錯, 足料低食, 有粉絲尤魚菜心...鵝腸都好似佢拿手菜, 我就覺得同出面差唔多, 冇咩咁特別, 不過都係大排檔打冷必食.價錢:愛文生同其他大排檔價錢差唔多, 但勝在食物高質素, 性價比高. 會和朋友下次再黎試試佢其他菜式.

環境:

食物:

首先, 推介大家一定要試黑椒豬手
黑椒豬手
什菜煲都唔錯, 足料低食, 有粉絲尤魚菜心...

豉油王炒鵝腸

價錢:

. 會和朋友下次再黎試試佢其他菜式.
黑椒豬手
豉油王炒鵝腸
  • 鐵板黑椒豬手
2018-11-29 1204 浏览
—喺條街個到炒餸 好大火好有鑊氣咁款椒鹽炸魷魚($98)脆口彈牙 有嚼勁黑椒薯仔牛柳粒($98)用咗美極嚟調味 牛肉都腍嘅避風塘茄子($78)平時都係食天婦羅茄子 呢個食法真係第一次茄子唔算油膩 同炸蒜辣椒都夾潮式炸蠔餅($88)見到隔離枱食 我哋又跟著嗌蠔仔都多 香脆皮唔會死鹹沙嗲牛肉粉絲煲($88)d沙嗲汁偏稀 變咗湯嗲牛肉湯粉絲雜菜煲($80)都足料————————————愛文生深水埗石硤尾街1號地下B-C號舖

喺條街個到炒餸 好大火好有鑊氣咁款
椒鹽炸魷魚
椒鹽炸魷魚($98)
脆口彈牙 有嚼勁
黑椒薯仔牛柳粒
黑椒薯仔牛柳粒($98)
用咗美極嚟調味 牛肉都腍嘅
避風塘茄子
避風塘茄子($78)
平時都係食天婦羅茄子 呢個食法真係第一次
茄子唔算油膩 同炸蒜辣椒都夾
潮式炸蠔餅
潮式炸蠔餅($88)
見到隔離枱食 我哋又跟著嗌
蠔仔都多 香脆皮唔會死鹹
沙嗲牛肉粉絲煲($88)
d沙嗲汁偏稀 變咗湯嗲牛肉湯粉絲

雜菜煲($80)
都足料
————————————