2009-04-25 130 浏览
手上拿著 Openrice 贈送的意粉屋 coupon,發覺自己已有一段時間沒有幫襯過這餐廳了。這裡供應的芝士火腿煙斗粉和焗芝士肉醬闊麵,每一口都散發出濃烈的芝士味道,一直是我這位芝士精的心頭好。這次也不例外,在兩個最愛中選擇了焗芝士肉醬闊麵,加上煙三文魚凱撒沙律,就成為豐富的二人晚餐。頭盤煙三文魚凱撒沙律先來,實物賣相比不上餐牌上的吸引,煙三文魚及一眾配菜看起來還算新鮮,唯沙律醬過多完全覆蓋了材料原有的味道,配上脆脆麵包粒,水準只可以說是僅僅合格。至於焗芝士肉醬闊麵,由於即叫即焗關係,約等了十分鐘,揭開透明膠蓋後賣相香噴噴,但可惜闊條麵麵邊焗得過火,竟燶了一大片,而藏於底層的麵條卻未焗透,入口硬梆梆的嚇死人,全因為火喉掌握不好,浪費了芝士加肉醬的美味,更破壞了這道美食在我心中的印象,最為可惜!其實市面的做得好的 Beef Lasagne 真的大有人在,例如灣仔的 Spuntini 的味道濃郁而實在,大眾化的 Ruby Tuesday 的出品則重肉醬而輕多闊麵,同樣令人印象深刻呢。或許這只是個別分店所出現的問題,如再有機會,希望我另一最愛芝士火腿煙斗粉不會令我失望吧。

煙三文魚凱撒沙律
失準焗芝士肉醬闊麵
2009-02-25 44 浏览
以為會是平平靜靜的一天,未料到會是Emergency day,辛苦滯滯了,三點返來還粒米未進,幸而頭晚吃得豐盛…雖然我吃過午餐,還是想滯滯吃得好些,于是用了意粉屋$150的coupon,估不到食物還不錯的,我們點了:挪威煙三文魚凱撒沙律:用三文魚花很漂亮,不過我們可沒有舍不得吃蔬菜爽口,沙律醬落得十分均勻適量,不會太肥膩;最impress的要屬車厘茄,印象中還未吃過這么鮮甜多汁的蕃茄呢,運氣不錯~龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯:用料十分豐富,有蝦、帶子、青口、魷魚、魚柳、菌類和蕃茄。龍蝦汁溝熱暖微溶的芝士十分濃郁香口,不過汁有點少呢;墨魚汁飯也算是咬口,吃得出墨魚汁的鮮味。兩款食物都幾滿意,而且又有coupon,埋單才四十來塊,真要多謝Openrice呀!要繼續努力認真寫食評

沙律醬落得均勻適量
漂亮的三文魚花
落料實在口感豐富
沙律醬落得均勻適量
漂亮的三文魚花
落料實在口感豐富
  • 挪威煙三文魚凱撒沙律;龍蝦汁海鮮焗墨魚汁飯
2008-06-17 30 浏览
經過意粉屋,想起6年前看到成街成巷的意粉屋1直沒機會去吃,決定進去試試香港餐廳許多數在2樓,這間也不例外,服務生很熱情招待坐下真的很喜歡香港餐廳的裝修,間間都裝得很好看,很有感覺打開餐牌,不便宜,選了最經濟的套餐,美式肉醬意粉套餐忌廉湯,很不俗~ 多肉夠料,滿足~肚子快餓壞了,意粉上來迫不及待插下去試1試,可是.....這牛肉怎麼這麼韌.... 汁的味道還算ok, 粉也沒有好到哪去.....價錢卻是比加拿大還貴,還不如麗絲,1次過,不會回頭蠻失望的,心想意粉屋的意粉應該不錯可惜只是M記般的連鎖店貨色,最後餐飲要了杯熱咖啡更是不喝也罷.... 買單連+1 $75... 下次就是$20買個牛腩粉也不再來

香港餐廳許多數在2樓,這間也不例外,服務生很熱情招待坐下

真的很喜歡香港餐廳的裝修,間間都裝得很好看,很有感覺

打開餐牌,不便宜,選了最經濟的套餐,美式肉醬意粉套餐

忌廉湯,很不俗~ 多肉夠料,滿足~

肚子快餓壞了,意粉上來迫不及待插下去試1試,可是.....

價錢卻是比加拿大還貴,還不如麗絲,1次過,不會回頭

蠻失望的,心想意粉屋的意粉應該不錯

可惜只是M記般的連鎖店貨色,最後餐飲要了杯熱咖啡

2008-05-01 10 浏览
因為要去文化中心睇獨唱會關係,同同事喺巴士已經諗去邊食野好,諗嚟諗去都唔知去邊好,大家一落車見到意粉屋,咁就決定上去食。一行四人,見到有用HSBC咭買一送一嘅餐牌,於是大家決定點了特級龍蝦套餐,用咭簽賬,變相送多一SET,兩SET套餐包括:1. 特色龍蝦湯(加$11可轉酥皮湯) X 2 (好濃味龍蝦,酥皮又好味)2.精裝挪威煙三文魚雜果沙律 X 2 (小小的一客沙律,用FRESH FRUIT)3.龍蝦龍皇麵(芝士焗龍蝦半隻配鮮製龍蝦麵) (個汁好濃味,實在太好味,但麵就略遜)4.挪威煙三文魚帶子炒飯 (炒得好味,夠熱,多三文魚)5.凍意大利白咖啡 X 2 另外同事JOIN左MEMBER,所以再用COUPON點了一客FREE嘅焗蝦、蟹、蘑菇芝士意大利粉(最好味嘅意粉,好CREAMY)。如果,冇優惠的話,食兩SET套餐同意粉要約$780,但有CARD同COUPON只須$360,絕對抵食。

4.挪威煙三文魚帶子炒飯 (炒得好味,夠熱,多三文魚)

5.凍意大利白咖啡 X 2

2008-02-21 7 浏览
我地有2個人, 點左黑松露芝士火鍋, 配紐西蘭牛肉併盤, 併盤除左有紐西蘭西冷牛肉, 仲有煙豬柳, 雞胸肉, 香辣燒烤腸, 雜菜, 墨魚汁天使麵, 法包粒, 黎到同menu差不多,可能我喜歡吃食芝士, 仲要好濃果隻, 所以聞到陣芝士味已經好興奮, 芝士汁亦好夠, 連埋菜成盤都未點哂, 好正, 但我地覺得配合得最好仍然係法包粒~其實都有叫其他野食, 不過就麻麻地!服務方面就差d, 張檯細到無論, 講明我地有叫其他野食實擺唔哂, 個waitress話無問題, 實擺得落o既, 之後d野黎到夾硬向張檯度質質質, 到真係質唔落, 就話將1碟擺番入廚房焗住先, 到張檯有位擺出黎, 再食落口個感覺已經打哂折扣,同我地講話無問題個waitress就無再serve我地, 唔係我1定潤番佢~
我地有2個人, 點左黑松露芝士火鍋, 配紐西蘭牛肉併盤,
雜菜, 墨魚汁天使麵, 法包粒, 黎到同menu差不多,
芝士汁亦好夠, 連埋菜成盤都未點哂, 好正,
但我地覺得配合得最好仍然係法包粒~

其實都有叫其他野食, 不過就麻麻地!

到真係質唔落, 就話將1碟擺番入廚房焗住先,
到張檯有位擺出黎, 再食落口個感覺已經打哂折扣,
同我地講話無問題個waitress就無再serve我地,
唔係我1定潤番佢~
2007-10-25 5 浏览
放工跟同事吃晚飯,談談工作的不快事,吃的意慾不多,只點了一個白汁闊條麵,小食拼盤和南瓜忌廉湯,樣樣都好好,都心情似乎cover了一切.整晚好像只有一個waiter serve,但沒有亂場.

整晚好像只有一個waiter serve,但沒有亂場.
2006-10-07 4 浏览
二人到這裡吃晚飯,點了個二人套餐,食物包括如下:1)特色龍蝦湯: 無上次咁咸,好好飲呢! 2)醬燒豬仔骨配香辣薯角: keep住高水準3)芝士焗龍蝦帶子天使麵: 這個最差呢,天使幼麵完完全全淋得滯呢!用支叉繞一兩下就斷晒!4) 飲品: 無咩特別
二人到這裡吃晚飯,點了個二人套餐,食物包括如下:
1)特色龍蝦湯: 無上次咁咸,好好飲呢!
2)醬燒豬仔骨配香辣薯角: keep住高水準
4) 飲品: 無咩特別
(非会员)
2004-09-08 23 浏览
可能太耐沒去意粉屋呢間新裝修好靚摩登d, 好似冇乜土不過呢, 又好似冇乜意粉屋以前的特色好多類似禾草的物體=="另外, 試過個三文魚沙律, 味道好新鮮有個牛尾飯真係幾好食, 南瓜仔上, 好似好靚咁當然個飯都好食啦, d 配菜有南瓜粒, 青紅椒等, 好入味, 食晒牛尾, 要食埋d配菜仲有食左個pizza奇怪意粉屋d pizza 又幾食喎比標榜薄餅的pizza hut 更好食餅底及料都十足十份量另外, 我覺得呢排pizza hut d 廣告好多好多但係都幾bad taste, 尤其個電視廣告d 芝脆批的碎飛去另一個人的口中簡直噁心... =___+真係好惡頂!你諗下, 如果係飛入你個口....
可能太耐沒去意粉屋
呢間新裝修好靚

摩登d, 好似冇乜土
不過呢, 又好似冇乜意粉屋以前的特色
好多類似禾草的物體=="

另外, 試過個三文魚沙律, 味道好新鮮
有個牛尾飯真係幾好食, 南瓜仔上, 好似好靚咁

仲有食左個pizza
奇怪意粉屋d pizza 又幾食喎
比標榜薄餅的pizza hut 更好食
餅底及料都十足十份量

另外, 我覺得呢排pizza hut d 廣告好多好多
但係都幾bad taste, 尤其個電視廣告
d 芝脆批的碎飛去另一個人的口中
簡直噁心... =___+
真係好惡頂!你諗下, 如果係飛入你個口....
2000-07-16 4 浏览
I like to go to this Rest. to have my lunch with friends, as it is quiet and comfort. But, the service need to improve as it is slowly in serve us, especially during the peak hours, there are alway too many people.
2000-06-08 14 浏览
我覺得呢間幾好食, 我到尖咀次次都會去呢間, 因為夠晒就腳, 係正地鐵站左近. 不過因為這個原因, 每次都要等好耐好耐.. 希望食店作出改善.
2000-06-08 16 浏览