2018-01-22 969 浏览
襯會員卡未到期食返個early dinner 。會員意粉屋食下午茶餐第二客有半價,餐飲仲有得免費升級泡沫咖啡坐底叫待應check左積分可以換蘋果派伴雪糕今次order 左魚柳白汁扁意粉同海鮮抄飯。其實意粉屋d意粉麻麻地,冇咬囗,熟到好像茶記d咁,所以叫扁意粉就冇呢個投訴。今次意粉味道中規中矩,魚柳都幾夠份量,醬汁亦行多,多你點曬條魚柳。抄飯相對之下出色,很野味,令人十分開胃 蘋果派比我預其好,起碼個皮都脆,如果雪糕大球d就正。不過呢樣係免費,我唔應該咁多要求

坐底叫待應check左積分可以換蘋果派伴雪糕

2018-01-08
冬天除了會想打邊爐,還會很期待吃芝士火鍋!所以今年的冬天又來到意粉屋喔!!極緻黃金芝士火鍋 ($498) - 除了前菜外,還有牛肉和一堆的配料來吃火鍋前菜的話有 - 蘇格蘭煙三文魚 ~ 煙薰味道頗重,而且也頗肥美。芝士 - 本來想試下單吃~但很鹹!意大利風乾火腿 - 吃落滿甘甜,肉質也很柔軟鮮果 - 除了草莓比較酸外,其他也甜的重點的「芝士火鍋」用上了四款的芝士混合而成~包括意大利Mozzarella、Parmesan及瑞士Emmental芝士和24個月熟成康堤芝士!整體來說的話~這個芝士比上年吃的更濃郁!!而且初頭好像有吃到蒜香(?)味紐西蘭特級肉眼 - 肉質很幼細~牛肉的味道亦很濃郁。還有9款的配料!其實全部吃光的話還滿飽肚的耶香軟的法包粒、香脆的薯條是最常見的。是說有幾條薯條特別長,沾芝士時有點麻煩呢。栗米很清甜、白菌吃落很新鮮~咬起來有點脆、車厘茄有點酸~這個配芝士來吃不太喜歡就是了菠蘿煙肉腸有吃到煙肉的鹹香、牛肉丸鬆鬆的,還有闊條麵很彈牙~和芝士很配呢!另外這個帶子的尺寸很大~說是刺身級的!頗為鮮美!沒想到芝士火鍋配海鮮也不錯這餐有配飲品~咖啡/茶。也可以+$18 將餐飲升級
極緻黃金芝士火鍋

前菜的話有 -
蘇格蘭煙三文魚 ~ 煙薰味道頗重,而且也頗肥美。
芝士 - 本來想試下單吃~但很鹹!
意大利風乾火腿 - 吃落滿甘甜,肉質也很柔軟
鮮果 - 除了草莓比較酸外,其他也甜的

重點的「芝士火鍋」用上了四款的芝士混合而成~

紐西蘭特級肉眼 - 肉質很幼細~牛肉的味道亦很濃郁。

還有9款的配料!其實全部吃光的話還滿飽肚的耶

另外這個帶子的尺寸很大~說是刺身級的!
頗為鮮美!沒想到芝士火鍋配海鮮也不錯

這餐有配飲品~咖啡/茶。
也可以+$18 將餐飲升級做特飲,所以便轉了這杯有粒馬卡龍的咖啡 ...
這個咖啡偏濃且有少許苦...不喜歡這種口味的還是點普通的咖啡比較好喔!!
2017-12-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
$293.7 (晚餐)
極緻黃金芝士火鍋
2018-01-07 499 浏览
Sunday lunch 係Spaghetti House 有special menu, 係for 星期六、日的。真係要好好噗個Sun lunch, 因明天又係公司附近的悶悶“美食”了!叫咗個set,因有几種加配既選擇。  個set係炭燒烤雞鮮果沙律,加配咗黑胡椒蜜汁雞翼沙律,都只係+42,加+15 又有自家制檸檬芝士餅。  由於有coupon在手,散叫咗個芝士焗龍蝦帶子天使麵,兩人食好夠。首先,沙律生果主要有菠蘿蘋果,味道配搭得好好,生果又新鮮,同時唔會太多沙律醬,portion都唔少!忌廉湯夠濃滑;而加配的黑胡椒蜜汁雞翼好juicy好野味,令人回味㗎!我哋既main course既烤雞好正,大大片雞肉好有炭燒感,肉質仍然keep到嫩。另一個main course的龍蝦汁鮮甜,芝士唔好蓋過龍蝦汁味,而帶子同龍蝦肉既份量都唔少,啖啖都有,所以好滿足! 整體黎講好得!

2017-12-11 797 浏览
同朋友去太古城行街, lunch 買圍都多人, 4個人都唔易搵位. 經過意粉屋見唔洗等, 大家都好耐無食佢, 就入去試下啦. 4個人叫左3個 set lunch. 應該都夠食既. 1. 意式燴牛肋條配闊條麵: 牛肋條好淋,但茄味未入到牛入面,呢樣差 dd. 但我超鍾意個闊條麵,超滑!好少食到咁滑既闊條麵. 最有驚喜係佢2. 香草豬扒配墨魚汁飯. 飯就無乜特別. 但件豬扒就好得. 夠淋有咬口又入曬味. 正!3. 芝士焗龍蝦汁海鮮墨魚汁飯. 基本卜呢個龍蝦汁係意粉屋既代表佢. 次次都會叫有龍蝦汁既菜. 味道如常,都係好味既. 本身想飲熱朱,但原來要加$18. 都係飲OT 算.
4個人叫左3個 set lunch. 應該都夠食既.

本身想飲熱朱,但原來要加$18. 都係飲OT 算.
2017-11-15 730 浏览
每年冬天, 總會和家人一起來吃一次芝士火鍋 。印象中並沒有哪間食肆的芝士火鍋特別好吃,所以一般也是選擇分店遍佈港九新界的意粉屋 (今年的收費是398元,另加10%服務費)。 對上一次知道其他地方有售芝士火鍋,就是荃灣區的Doodix Cxxx Bar,味道和賣相不錯,不過它是季節限定,所以不知道今年會不會再次推出。前菜的火腿鹹香適中牛肉很嫩,但味道略淡。 帶子是刺身級的,放進鍋裡不要等太久,不然反正會太靭。 肉丸很香,有點像IKXX的招牌肉丸,哈哈! 麵包比較靭,不知道是不新鮮還是故意選這種的。 其他配料,也算不錯。另外點了寬條麵,但不好吃,也沒有拍照。ーーーーーーーーーーーーーーーーーー太古城分店的服務很好,是非常好!偶爾會有粗心一點的侍應,但整體還是非常值得讚賞的。最後,就是等位的問題。因為沒有短訊提示服務,所以必須站在門外等候,這個有點麻煩,也有點累… 不想等的話,可能要考慮在平日或非繁忙時間才去。

每年冬天, 總會和家人一起來吃一次芝士火鍋

前菜的火腿鹹香適中

牛肉很嫩,但味道略淡。
帶子是刺身級的,放進鍋裡不要等太久,不然反正會太靭。
肉丸很香,有點像IKXX的招牌肉丸,哈哈!
麵包比較靭,不知道是不新鮮還是故意選這種的。
其他配料,也算不錯。

另外點了寬條麵,但不好吃,也沒有拍照。

ーーーーーーーーーーーーーーーーーー

2017-11-12
等候时间
75 分钟 (堂食)
  • 芝士火鍋
2017-11-14 481 浏览
我地日日都出街食LUNCH, 都真係食都揀無可揀..好悶家..成日都要諗食乜野...呢間又係想食西唔想等位既首選黎...咁大間..梗係唔洗等位啦..PIZZA HUT 個D 真係好恐怖!!!!我地見成日都黎食LUNCH, 咁就入左會.. 3個人夾份都有數計既...不過有D COUPON 要晚夜用就煩D LOR~~~
2017-10-22 533 浏览
69蚊有一個下午茶, 81蚊可以叫埋個酥皮龍蝦湯, 同比cafe嘅價錢抵食。酥皮龍蝦湯明顯一早整定, 很快就上枱, 味道水準不過不失。點下午茶pizza, 有四件, 整齊的放在砧板上, 食完都很飽。下午茶時段不是太多人,相聚朋友來幾好。

酥皮龍蝦湯明顯一早整定, 很快就上枱, 味道水準不過不失。

下午茶時段不是太多人,相聚朋友來幾好。
2017-09-24 635 浏览
今日舊同事媽媽特登過嚟同我哋食lunch一點去到太古城意粉屋舊同事已經坐咗係道等緊我哋因為食飯當日係初十五,所以呀媽點咗素食意粉而家身為海鮮怪,雖然好想食茄汁牛肋肉闊條面,但最後屈咗係呢個龍蝦餐上其他 set lunch都係飲紅湯或者白湯呢個set就會配埋龍蝦湯,味道尚可,但嫌太稀份量ok,我食都夠飽,唔知係咪太多芝士,膩住咗,夜晚成7點先開始有d餓意龍蝦肉都幾多,有珍珠帶子由於angel hair不是本人那杯茶,如果轉係闊條麵會更好
今日舊同事媽媽特登過嚟同我哋食lunch
一點去到太古城意粉屋
舊同事已經坐咗係道等緊我哋
因為食飯當日係初十五,所以呀媽點咗素食意粉
其他 set lunch都係飲紅湯或者白湯
呢個set就會配埋龍蝦湯,味道尚可,但嫌太稀

龍蝦肉都幾多,有珍珠帶子
2017-09-13 488 浏览
朋友一直都好鐘意食Spaghetti House而我其實不嬲都麻麻地再加上有得選擇既話我係香港不太喜歡食意粉個日2點到 到達但因為同朋友都肚餓所以就唔等下午茶照食午餐咁我就叫咗個蕃茄龍脷柳意粉蕃茄汁唔算多所以意粉唔係好夠味同有d乾而蕃茄汁個味亦都唔重蕃茄味個龍脷柳略嫌乾咗d所以combine埋我淨係覺得乾上加乾價錢上我覺得唔係好值再加上要加一我更加覺得貴我覺得意粉屋應有既水準都冇所以就應該唔會再黎食意粉屋㗎啦
朋友一直都好鐘意食Spaghetti House

再加上要加一我更加覺得貴
我覺得意粉屋應有既水準都冇
所以就應該唔會再黎食意粉屋㗎啦

2017-08-27 566 浏览
這個星期五突然決定和同事們出去吃午飯,但原來沒Book位的話真是很難等到位啊!本來打算去吃日本料理,但排了很久亦未能入座。也有在吃薄餅的餐廳拿了票等位~同時也拿了意粉屋的票等,但最終還是意粉屋的最快有位!!事隔了有一年才來~~午市套餐的餐牌已經轉了啊!我點了 -  烤大啡菇.乾番茄鮮野菌天使麵 ($98)天使麵的軟硬度適中,份量也算多的。不過說是汁的話,我覺得這麵條是沾滿了油份...而且其中的乾番茄超鹹~幸好酸度只是一般而已鮮野菌則是混在天使麵內。烤的大啡菇很厚身,咬落多汁~還有香濃的香草味道。我選的是$98套餐,所以只包飲品。貴一點的會有湯~!
這個星期五突然決定和同事們出去吃午飯,
事隔了有一年才來~~午市套餐的餐牌已經轉了啊!

我點了 -  烤大啡菇.乾番茄鮮野菌天使麵 ($98)
而且其中的乾番茄超鹹~幸好酸度只是一般而已
烤大啡菇.乾番茄鮮野菌天使麵

我選的是$98套餐,所以只包飲品。
貴一點的會有湯~!
2017-08-25
用餐时段
2017-08-01 633 浏览
I love Italian food, but not the chain store. I went lunchwith a friend of mine. She says she want to eat some western food, decent, butnot so expensive. She suggested going to the Spaghetti House. I said, no way! Ido love Italian food, but not the chain store. As I haven’t eaten for a longtime, I don’t mind give it one more chance.I ordered Lobster pasta. And my friend ordered Italiandumpling. They look so good. It is so tempting just looking at thepresentation. It is important to food enjoymen

presentation. It is important to food enjoyment. It tastes even better. The
pasta is full of flavour. Creamy and so lobster. The Italian Dumplings taste so
good too. It definitely worth the price.
2017-07-25
意粉屋是其中一間筆者會重訪的餐廳,最近在太古城中心開了新店,亦即席 walk-in 享用了一頓晚飯。 餐廳最近推廣海鮮龍蝦美食,所以很多套餐大盤也與海鮮龍蝦有關。頭盤特色龍蝦湯湯質滑厚,雖然湯中龍蝦肉份量不多,但香氣仍算穏實,出奇地受到魚仔及細周生青睞。 主食芝士焗龍蝦帶子天使麵以芝士龍蝦汁焗製,熱辣拉絲吸引,食味搶香,屬整道菜餚的主要亮點。配料方面,龍蝦肉的發揮比帶子佳,亦喜愛蕃茄蘑菇的引入,可考慮追加份量。 豬仔骨一向是筆者的心水美食,當然不會錯過這客醬燒原條丹麥豬仔骨 • 脆薯條 • 意大利黑醋蕃茄沙律。豬仔骨首重鬆軟離骨的肉質,其次是濃郁上味的燒烤醬,這兩項要求都有不俗的評分。豬仔骨味濃,配搭清新口味的意大利黑醋蕃茄沙律是很好的選擇,有助清空口醬汁濃烈的味道。脆薯條是美式大盤的常客,用上粗身的薯條固然欣賞,但脆感不足有點可惜! 細周生喜愛吃薄餅,這個珍寶雜錦薄餅特別為他而設。一如其他雜錦薄餅,餡料以數款腸仔 (意大利辣肉、辣肉腸及莎樂美腸)、煙肉、洋蔥、青椒及菠蘿等製成,味道鹹香帶辣,口味豐富。餅底介乎厚薄批之間,少了一份脆感。久別了意粉屋好一陣子,美食仍舊愜意,加上定

特色龍蝦湯

芝士焗龍蝦帶子天使麵

醬燒原條丹麥豬仔骨 • 脆薯條 • 意大利黑醋蕃茄沙律

珍寶雜錦薄餅

久別了意粉屋好一陣子,美食仍舊愜意,加上定價合理,可以試試!

[16/7/2017; Sun]
2017-07-16
芝士焗龍蝦帶子天使麵
醬燒原條丹麥豬仔骨 • 脆薯條 • 意大利黑醋蕃茄沙律
2017-07-13 400 浏览
星期日晚餐和老公去意粉屋食,兩個人叫左三碟菜,無花果西班牙火腿藜麥沙律,芝士卡邦拿意粉,芝士焗海鮮墨魚汁意大利飯,加一個意大利菜湯。沙律最先上,份量好大碟,感覺夠三至四人食。無花果好清甜加上酸酸地既汁,夠開胃。藜麥就第一次試,咬落又幾爽口,貪佢勝在健康。芝士卡邦拿意粉食落好香芝士味,啱晒芝士控既我。雖然肉唔多,但係都好夠味,真係簡單既菜式先試到廚師真材實料。意大利飯好驚喜,有大大隻帶子同蝦仁,仲有足料芝士鋪滿面,飯索左汁,夠晒香口。呢3道菜好值得去試,有質素既味道,好滿足!
呢3道菜好值得去試,有質素既味道,好滿足!
2017-06-14 393 浏览
星期日晚,我就同家人去左意粉屋食晚飯啦!等緊位就見到d裝修好靚。我地食左哈蜜瓜風乾火腿伴意大利黑醋,呢款頭盤賣相已經好靚,哈蜜瓜夾風乾火腿好夾,上面仲有我呢期好鍾意食既火箭菜,再伴埋黑醋味道真係襯到絕!第2道菜係羊肚菌風乾火腿意大利粉,呢款意粉比軟乾身,又有好重嘅乾菌味,啱晒我!另外我仲食左vip set 芝士焗海鮮墨魚汁意大利飯 & 雙重芝士意粉,呢個墨汁意大利飯好香墨魚味,佢既陪汁係龍蝦汁,夠哂濃味但又同墨汁飯互相輝映,加上新鮮既青口,鮮蝦同魷魚,鮮味無窮,值得推薦!。

2017-06-07 253 浏览
今日同老公去左意粉屋食晚餐,因為唔記得左訂位,所以都等位等左差唔多半個鐘。不過等位期間,侍應見到我係孕婦,都好主動咁問駛唔駛比將椅子我坐,唔單止咁,入到去,仲主動問駛唔駛比杯暖水我,呢種體貼既服務,真係值得一讚。先叫左一個唔蜜瓜風乾火腿伴意大利黑醋,,哈蜜瓜好fresh又夠哂健康,配埋風乾火腿,夾返小小咸味,一流!再叫左個煙肉大啡菇黑松露醬餅,餅底好鬆脆,黑松露醬又好香,加埋大啡菇,味道真係好夾好好味,大力推介。每次食西餐都會比芝士卡邦拿意大利粉吸引,今次都唔例外,即刨芝士再加香脆既煙肉,非常好味。今餐真係食得好飽好滿足。

2017-06-04
等候时间
30 分钟 (堂食)