2019-05-03 714 浏览
同朋友係lunchtime過左黎太古城,但放飯時間太多人喇,我地等左20分鐘左右先有位。第一次黎意粉屋緊係要試佢既意粉,我地仲嗌左份pizza~兩個人食都真係好飽白汁雞肉闊條麵好高質,d意粉既質地係出面食唔到
白汁雞肉闊條麵好高質,d意粉既質地係出面食唔到

等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
2019-03-26 896 浏览
黎開太古差唔多次次都會食spaghetti house, 係我中意食嘅餐廳之一。weekend 下午茶3點先開始,每次都好多人排隊,今次2:40已經黎排定隊。3點開始放人入去,好快就有檯。見佢嘅餐牌最近轉左,有幾樣新野。不過我今次就無試到。個tea set有包主食同野飲,而酥皮湯就要另外加$15。我當然都有加酥皮湯,個湯好creamy,裡面有薯仔,蜆肉,搭埋塊酥皮簡直係perfect match,我每次都必點今次叫左4個set, 分別係肉醬意粉、菠菜煎魚柳意大利麵、意式三文魚海鮮炒飯同埋珍寶薄餅。4樣野裡面最中意係海鮮炒飯,覺得佢啲飯炒得粒粒分明,同埋好香,海鮮分量都ok不過三文魚就無咩。pizza方面,一上到碟已經分左4塊,其實分量就唔算好多。同埋有啲可惜佢轉左餅底,以前係鬆厚批,宜家就變左普通薄餅底,無以前咁好食。雖然覺得依間野啲食物幾好食,而且上碟都好快。不過分量真係少左啲,配上依個價錢都有少少貴,如果唔係因為會員卡有優惠,都未必會成日黎食。

2019-03-16
用餐时段
下午茶
2019-03-16 468 浏览
星期五去太古城行街行到五點鐘左右累累地搵個地方坐低Hea下Hea😄落去就見到意粉屋,門口有一些下午茶的餐牌😎於是入咗去坐。下午茶有六至七款選擇主要係薯條同三文治🥪,意粉和飯種類不算多。於是叫一個白汁龍利柳意粉🍝🐠這個意粉味道不差,夠熱,配餐飲買咗杯熱奶茶。1️⃣首先講講環境方面,下午茶時間人流不算多,不用等位入到去侍應安排了卡位2️⃣服務方便人手也很充裕,每次要求是應的時候會很快也做到👍🏻3️⃣價錢方面最平的下午茶加一費用是$86抵唔抵就見仁見智
落去就見到意粉屋,門口有一些下午茶的餐牌😎於是入咗去坐。
下午茶有六至七款選擇
這個意粉味道不差,夠熱,配餐飲買咗杯熱奶茶。

3️⃣價錢方面最平的下午茶加一費用是$86
抵唔抵就見仁見智

2019-01-13 959 浏览
好抵食嘅下午茶👍,一入到去可以坐卡位唔使同人迫🙆‍♀️,叫咗個西班牙炒飯真係好驚喜,估唔到噤好食,海鮮嘅份量都好足,真係超抵食,但我最鍾意食係芝士肉醬意粉😍芝士好多💯
但我最鍾意食係芝士肉醬意粉😍芝士好多💯
2018-12-19 870 浏览
因為Oliver’s Super Sandwich太full所以過咗隔離spaghetti houseSpaghetti house average 貴20蚊左右啦一個餐但質素就真係好啲嘢食咗個蕃茄香草野菌寬條麵雖然係素食但醬汁夠濃菇亦好味最後嗰杯咖啡沖得好好味埋單連加一一舊水左右唔洗等位+lunchtime 唔催收枱杯咖啡值回票價而且意粉雖然細細碟但都幾飽肚由於上次食supersanwich唔飽呢幾樣嘢我覺得抵佢收多supersandwich二三十蚊嘅同行其他人食嘅餐雖然係沙律但亦非常豐富

所以過咗隔離spaghetti house

同行其他人食嘅餐
雖然係沙律
但亦非常豐富

2018-11-11 1084 浏览
工作關係去左太古下午茶時間兩個人頭痛緊食咩既時候,竟然見到意粉屋有條人龍唔蝕底心態去拎張飛仔先一坐低睇下有咩咁犀利?下午茶統一$69 送餐飲呢個價錢都會有人排隊?可能太古真係冇乜平野揀兩個人叫左一個pizza一個雞扒天使麵先黎天使麵,好大陣仗但一食就中伏,麵好熱,個湯凍既!煎雞扒就係普通料再黎pizza,四片份量ok啲料都幾足既但個pizza皮係餅乾,乾到脆,失望飲品都係普通檸茶檸水點搞呀?收呢個價錢,我就無下次喇
工作關係去左太古
下午茶時間兩個人頭痛緊食咩既時候,竟然見到意粉屋有條人龍
唔蝕底心態去拎張飛仔先
一坐低睇下有咩咁犀利?
下午茶統一$69 送餐飲
呢個價錢都會有人排隊?
可能太古真係冇乜平野揀
兩個人叫左一個pizza一個雞扒天使麵
先黎天使麵,好大陣仗
但一食就中伏,麵好熱,個湯凍既!煎雞扒就係普通料

再黎pizza,四片份量ok
啲料都幾足既
但個pizza皮係餅乾,乾到脆,失望

飲品都係普通檸茶檸水
點搞呀?收呢個價錢,我就無下次喇
2018-10-16 1013 浏览
因為有張會員卡,通常一諗唔到食乜就會去意粉屋食野🍴今次一行4人,一齊share四個餐,加10蚊有湯/沙律+飲品,真係十分飽😂😂墨魚汁同芝士係本人愛吃之一,見到有呢個配搭就當然要試下墨魚汁味不濃,被龍蝦汁的味道蓋左,而龍蝦汁比較腥😭好彩有返d芝士中和一下,不過整體上味道太濃同膩個飯比較腍,少左意大利米個種煙韌感😯配料都好足--有青口, 大蝦, 魷魚, 蜆,都幾爽口👍帶子的確幾鮮味😋,而且煎得爽口彈牙,但得2大粒就少左d😂個白汁煮得creamy同香,意粉煮得煙韌,每條意粉都沾上醬汁😋好滋味個pizza底焗得香脆,而且係厚身,食落會較有口感蕃茄醬味酸中帶甜,再加埋香濃的芝士,十分惹味😋芝士控會中意的🙋再配上咸香味的三文魚,食落唔會太膩,而且味道豐富但唔搶味👍蕃茄醬幾香同濃味,不過本人覺得愈食愈酸就較失色😯好彩有返d芝士味中和下個長通粉煮得軟厚適中,且醬汁掛哂係長通粉上,好入味👍餐牌👇👇總括黎講: 食物質素中規中矩,環境坐得舒服,不過價錢上較貴🍳🍴味道: 7/10👩👨服務: 6.5/10🏠💺環境: 7/10💰💸抵食: 6.5/10總消費: $515 (4人)
因為有張會員卡,通常一諗唔到食乜就會去意粉屋食野🍴

墨魚汁同芝士係本人愛吃之一,見到有呢個配搭就當然要試下
個飯比較腍,少左意大利米個種煙韌感😯
配料都好足--有青口, 大蝦, 魷魚, 蜆,都幾爽口👍
芝士焗海鮮墨魚汁飯(配龍蝦汁)

帶子的確幾鮮味😋,而且煎得爽口彈牙,但得2大粒就少左d😂
香煎北海道帶子配煙肉忌廉汁意粉

個pizza底焗得香脆,而且係厚身,食落會較有口感
再配上咸香味的三文魚,食落唔會太膩,而且味道豐富但唔搶味👍
蘇格蘭三文魚pizza

個長通粉煮得軟厚適中,且醬汁掛哂係長通粉上,好入味👍
芝士焗肉醬長通粉

餐牌👇👇

總括黎講:
食物質素中規中矩,環境坐得舒服,不過價錢上較貴

🍳🍴味道: 7/10
👩👨服務: 6.5/10
🏠💺環境: 7/10
💰💸抵食: 6.5/10

總消費: $515 (4人)
香煎北海道帶子配煙肉忌廉汁意粉
蘇格蘭三文魚pizza
  • 香煎北海道帶子西煙肉忌廉汁意粉
2018-09-02 1307 浏览
今日同屋企人去食spaghetti house 平時週末經過都好多人企喺門口等位所以今日就6點前去等位 唔洗5分鐘就有位😜終於可以試下呢間今次4個人去食叫左5道食品:芝焗海鮮墨汁意飯、焗芝士肉醬闊麵、珍寶什錦薄餅、焗蝦蟹芝士意粉、星級豬仔骨薯條黑醋沙今次就以由最好味的開始介紹😋星級豬仔骨薯條黑醋沙,外貌滿分配以黑醋沙律增添賣相,豬仔骨肉質嫩滑,加上用的醬酸酸甜甜胃口大增。份量適中,適合一家大小點叫。如果兩個人叫就可能太多了。然後就係焗蝦蟹芝士意粉,本人係芝士控🤤,點呢個意粉就最合適不過。未食之前,已經諗住焗芝士會膩。原來唔係,芝士味道剛好,再灑上一點點的胡椒粉就更加野味珍寶什錦薄餅餅底有點焦黑,相信是火爐太猛,除左餅底有點乾,整體薄餅麵係還可以芝焗海鮮墨汁意飯和焗芝士肉醬闊麵就比較遜色了。墨汁飯上面的蜆肉是凍的又有腥臭味,屋企人都即刻吐出來,除左呢個蜆肉敗北,墨汁飯都頗為軟熟還夾雜住大蒜味,整體還可以。 闊麵就讓人大跌眼鏡,茄汁味就略嚴太重,可能鐘意食蕃茄的朋友會比較適合餐廳的坐位舒適、寧靜,很適合情侶同家人一齊食一餐飯,希望下次可以帶男朋友一齊試下個豬仔骨
今日同屋企人去食spaghetti house
平時週末經過都好多人企喺門口等位
所以今日就6點前去等位 唔洗5分鐘就有位😜
終於可以試下呢間

今次就以由最好味的開始介紹😋

• 星級豬仔骨薯仔黑醋沙
2018-08-30 696 浏览
呢間餐廳平日下午茶時段都幾多人等位,我地都等左大概半個鐘先入座。 叫左兩個tea set,一個肉醬意粉,一個小食拼盤share黎食。肉醬意粉味道幾好,分量都好足。小食拼盤嘅配搭好豐富,春卷入面有少少黑松露,幾得意又好食,薯條都炸得岩岩好,唔會話好油膩,雞翼就略嫌淡左啲啲。

2018-08-17 619 浏览
同男朋友行完街,經過意粉屋見到出左夏日海鮮餐,所以一於入去試下,估唔到連鎖西餐廳性價比幾高,值得推介!羽衣甘藍帶子湯:真係有兩粒彈牙帶子,湯好creamy,有濃濃既甘筍香,配埋上面綠色blend好既羽衣甘藍,香濃得黎又清新。芝士蟹肉釀有機大啡菇:我男朋友非常歡喜既一道前菜,有機大啡菇非常厚肉多汁,而釀喺大啡菇上面既芝士亦焗得好香好惹味,配埋大啡菇一齊食好夾,啲芝士仲可以拉絲添。不就唔係好食到啲蟹肉,不過以哩個價錢都算係咁。香煎紐西蘭龍脷配薯菜:大大條龍脷上枱,夠晒金黃香脆。旁邊碟牛油檸檬汁最有驚喜,香濃得黎又帶點酸微微,沾薯條最正,檸檬又夠夏日,夠點題。西西利帶子馬蘇里拉芝士紐紋粉:非常清新既香草味,哩隻紐紋粉喺出面亦好少食到,帶子夠大粒彈牙。不過我地都係食慣紅白汁意粉隻味多啲~

芝士蟹肉焗釀有機大啡菇

香煎紐西蘭龍脷魚配薯菜

西西利帶子馬蘇里拉芝士紐紋粉
羽衣甘藍帶子湯
题外话/补充资料: 哩到既員工服務週到,有禮貌,又會主動收碟,忙得黎,做野不失條理!
2018-07-16
等候时间
15 分钟 (堂食)
芝士蟹肉焗釀有機大啡菇
香煎紐西蘭龍脷魚配薯菜
西西利帶子馬蘇里拉芝士紐紋粉
2018-08-02 542 浏览
已經很久沒有光顧意粉屋The Spaghetti House了。這裡的食物質素不算突出,但價錢合理。今天我這個午餐吃得很開心,其中一個原因為曾經接觸的幾位服務員都非常有禮貌。- @ The Spaghetti House
2018-08-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-07-08 839 浏览
差唔多有成幾年冇食過意粉屋,自從知佢係大x樂集團之後,對佢都有啲避忌。今日見到門口好多人等位,我一望佢個下午茶menu有多款新嘅菜式,都幾吸引下。 反正已經搵咗咁耐都唔知食咩好,就俾次機會佢啦!原來門口有咁多人等位係一個假象嚟呀! 因為入到去見到好多枱都未有安排啲人入去座嘅。唔記得影餐牌,但係所有下午茶一律75蚊,如果要酥皮周打魚湯就要88蚊,每一個餐都會包一杯咖啡或茶。 雞翼都炸得幾香脆,鹹咗少少,春捲配黑松露醬都幾特別, 雞翼同埋春捲都覺得佢幾油膩, 巴馬火腿冇乜鹹味, 普通貨色,薯條都唔係特別好食。 依個豬扒意粉我覺得係好似肉醬意粉嘅高級版咁啦!不過個汁撈埋都幾好食嘅。檸茶梗係唔合格啦!澀嘅…即磨咖啡好苦,一啲都唔香。

檸茶梗係唔合格啦!澀嘅…
即磨咖啡好苦,一啲都唔香。
2018-07-08
2018-05-15 1161 浏览
在康怡個邊睇完戲,同朋友諗住食西餐, 行左一輪覺得都係意粉屋比較抵食,其他餐廳都偏貴, 又唔想去food court食。因為係星期六晚, 所以都要拎飛等位。一行人被安排坐sofa 位, 喜出望外啊~坐得很舒服叫左個套餐, 加錢UPGRADE 左兩杯特飲,紅豆抹茶和紅豆椰子冰仲要配HAAGEN-DAZS 雪糕啊!!超棒的! 好飲~!!叫左個PIZZA, 料很多, 芝士很足, 好食特別大推 無花果意大利火腿藜麥沙律!無花果很多,沙律菜也很FRESH!汁也很好~! 係健康既選擇!店內環境很好, 座位舒服, 侍應很有禮,應對很快。
因為係星期六晚, 所以都要拎飛等位。
一行人被安排坐sofa 位, 喜出望外啊~坐得很舒服
叫左個PIZZA, 料很多, 芝士很足, 好食
店內環境很好, 座位舒服, 侍應很有禮,應對很快。
2018-05-05
等候时间
30 分钟 (堂食)
2018-05-14 642 浏览
去到太古城諗住食啲好safe啲既餐廳,最後就㨂左食意粉屋。一入到去都覺得都一般,唔會太迫人。但係慢慢就覺得真係有啲嘈,仲嘈到有啲頭痛,一來個background music個speaker太近我地枱,二來啲職員係度整理餐具,三來open kitchen裡面既員工講野都幾大聲。令到個環境都幾嘈雜。講返野食,我地叫左個 20cm法式焗忌廉菠菜田螺伴薯蓉,雙重芝士焗海蝦蟹肉意大利粉 同 珍實雜錦薄餅。20cm法式焗忌廉菠菜田螺伴薯蓉 - 感覺都穩陣無咩出事,田螺無沙無咩問題。雙重芝士焗海蝦蟹肉意大利粉 - 如果你係芝士控都會幾開心,因為佢落芝士既份量一啲都唔少,而且個味道都唔差。係有少少太過濃味有啲留。多啲人share就會幾唔錯。但係蟹肉既味道就可能比其他食材蓋過左。珍實雜錦薄餅 - 芝士份量都唔少,拉絲係唔少得呀啦。而且味道都好錯,同pizza hut果啲基本上係差唔多。
去到太古城諗住食啲好safe啲既餐廳,最後就㨂左食意粉屋。
一入到去都覺得都一般,唔會太迫人。

但係慢慢就覺得真係有啲嘈,仲嘈到有啲頭痛,
二來啲職員係度整理餐具,
三來open kitchen裡面既員工講野都幾大聲。
令到個環境都幾嘈雜。

2018-05-13
  • 雙重芝士焗海蝦蟹肉意大利粉
2018-01-25 1739 浏览
今日行過太古城附近,行到肚餓要找地方醫肚。未想好食咩時,路過見到The Spaghetti House竟然不用等位,立即入去放下戰利品開餐啦喂!坐下休息了一會,看一看menu有9款lunch set揀,一行二人選了4號及9號。上檯喇!!!烤大啡菇 · 鮮茄茸雜菜意大利粉 — $98 (連飲品)賣相和味道也不錯,一切開烤大啡菇就望到菇汁出來,好juicy呀!不知道是否因為雜菜熟了出水,茄茸變了茄湯的模樣,太水了...蘇格蘭煙三文魚板板薄餅 — $98賣相很別緻,三文魚舖滿了大半塊pizza加上少量檸檬汁之後,感覺很清新、很醒胃最後餐飲叫了凍檸茶,用兩條很幼細的飲管飲凍飲,個人覺得餐廳很有心思因為這個設計就不會飲到檸檬核啦~
今日行過太古城附近,
行到肚餓要找地方醫肚。
未想好食咩時,
立即入去放下戰利品開餐啦喂!

坐下休息了一會,
看一看menu有9款lunch set揀,
一行二人選了4號及9號。

上檯喇!!!

烤大啡菇 · 鮮茄茸雜菜意大利粉 — $98 (連飲品)
賣相和味道也不錯,
一切開烤大啡菇就望到菇汁出來,好juicy呀!

不知道是否因為雜菜熟了出水,
茄茸變了茄湯的模樣,太水了...

蘇格蘭煙三文魚板板薄餅 — $98
賣相很別緻,
三文魚舖滿了大半塊pizza

加上少量檸檬汁之後,
感覺很清新、很醒胃

最後餐飲叫了凍檸茶,
用兩條很幼細的飲管飲凍飲,
個人覺得餐廳很有心思

因為這個設計就不會飲到檸檬核啦~