餐厅: 意寿司-心意之日本料理
资讯:

2020-07-26 38 浏览
今日约左朋友去荃湾睇戏,睇戏前就搵下呢头有咩好西食由於想食日本嘢,朋友就介绍左呢间意寿司-晚上7点几到,估唔到疫情期间都满座见到呢个场境心想,质素应该唔错所以先咁多捧场客,所以未食就先安心🤣🤣食物种类选择好多~花多眼乱😛😛价钱仲要好公道!-带子蟹膏刺身 $65/4件实物比睇相片更爆蟹膏🤭🤭每颗带子都好厚身,啖啖都充满住蟹膏同带子既肉质,味道新鲜,再来都一定会点呢个带子刺身☺️--鹅肝牛柳粒炒饭🤤🤤每粒饭都炒到好香口,我锺意等佢有少少饭蕉先搅拌鹅肝既油脂充分渗透去每粒饭,好惹味,令人想一碗接一碗必点!!!-雪酒煮花甲 $62呢个价钱有呢个份量同味道,我无野再补充🤭🤭两个人食一大碗食极都仲有~超值-七味烧三文鱼腩骨 $28汁烧到岩岩好又唔乾既三文鱼,又系每人一件接一件忍唔到口🤭🤭-两个人咁样食已经好饱,下次来想试埋佢个鹅肝多士同埋甲罗烧🤤🤤-值得一提既系店员唔单止有礼貌,仲好贴心,睇餐牌时有疑问佢地都会好好态度好有心咁答我咁忙咁旺场都仲好有耐性,真系抵意寿司咁多人捧场☺️小店要加油!继续keep住!

今日约左朋友去荃湾睇戏,睇戏前就搵下呢头有咩好西食
由於想食日本嘢,朋友就介绍左呢间意寿司
晚上7点几到,估唔到疫情期间都满座

食物种类选择好多~花多眼乱😛😛
价钱仲要好公道!

带子蟹膏刺身 $65/4件
实物比睇相片更爆蟹膏🤭🤭

鹅肝牛柳粒炒饭🤤🤤
每粒饭都炒到好香口,我锺意等佢有少少饭蕉先搅拌
鹅肝既油脂充分渗透去每粒饭,好惹味,令人想一碗接一碗
必点!!!

雪酒煮花甲 $62

七味烧三文鱼腩骨 $28
汁烧到岩岩好又唔乾既三文鱼,又系每人一件接一件忍唔到口🤭🤭

咁忙咁旺场都仲好有耐性,真系抵意寿司咁多人捧场☺️
小店要加油!继续keep住!
2020-07-08
  • 七味烧三文鱼腩骨
2020-03-30 1377 浏览
All in all 简评:1 小店性价比高,而且大厨用心煮。 9/102 店内人情味浓,吃的是食物和人情味。8/103 鹅肝牛柳粒炒饭,必点,不会後悔。10/10————————————————————一直以来,自己总以为,要食一些高质素的日本料理,都要在商场来吃。然而,今天去了这一家料理店,在屋村的对面,价格平民化,而且很高质素。大厨是老板来的。-我们一行两个人,吃的份量不会太多,所以就选择叫了刺身、一些小食,同埋一个饭。-刺身我选了一份蟹膏带子,$65,带子清甜,爽滑,配上份量适中的蟹膏,海水味重、配上脆口的蟹籽,好好食。--之後叫了一份饺子🥟,$28,四只,煎得香脆,配埋饺子汁一齐食,就好正。单骨鸡翼,配上沙律酱,一口过,用来作送酒菜是一流的。最後是重点介绍这一个石锅饭———鹅肝牛柳粒炒饭,$72,必点。这一个炒饭,饭底是用鹅肝炒的,另外配上煎得香脆的鹅肝,和好好食的牛柳粒,加上酱油炒饭时,你会感受到饭跟酱油是融合在一起的,而不是分离的,这更加显示出大厨的功架。下次来吃,一定会试埋这一个鹅肝多士。
All in all 简评:

1 小店性价比高,而且大厨用心煮。 9/10
2 店内人情味浓,吃的是食物和人情味。8/10
3 鹅肝牛柳粒炒饭,必点,不会後悔。10/10

————————————————————

大厨是老板来的。

单骨鸡翼,配上沙律酱,一口过,用来作送酒菜是一流的。

下次来吃,一定会试埋这一个鹅肝多士。

2020-03-30
2020-03-13 783 浏览
是日同HONEY一齐放假,去左荃湾行街之後HONEY想食日式野,去到海霸街,行行下见到哩间外表精简,价钱不太贵的意寿司同HONEY相量下,点左胡麻冷柏叶 柚子唐扬鸡 鹅肝和牛粒石头饭 带子蟹膏刺身 雪酒煮花甲胡麻冷柏叶胡麻冷柏叶真的初看佢系好普通的一个小食,但食一口时,真的估唔到好夹,冷柏叶爽脆,加上胡麻汁,真的好开胃的小食, 带子蟹膏刺身  带子蟹膏刺身哩个小食,见到好多人都点,所以也忍唔住点左来食, 带子加上香浓的蟹膏,加埋蟹子,真的一口好满足,柚子唐扬鸡柚子唐扬鸡见到大大旧的鸡,加上柚子SAUCE,真的唔会有油利的感觉,雪酒煮花甲哩个真的值得推介,大大只好多份量的蚬,加上日本酒味重的汤底,另外也有埋娃娃菜同埋粉丝,真的食到想要埋一碗饭哈哈鹅肝和牛粒石头饭HONEY话做人要有饭气,所以点埋鹅肝和牛粒石头饭,和牛粒真的好多,粒粒有肉味,另外鹅肝甘香,加埋石头饭,真的好好味,店舖真的好有人情味,见到店员和食饭的客人打成一片,有谈有笑,同埋店员的服务真的一流,在现在的饮食中,都好少见到有咁有人情味的餐厅了,值得再去~~
是日同HONEY一齐放假,去左荃湾行街
之後HONEY想食日式野,去到海霸街,
行行下见到哩间外表精简,价钱不太贵的意寿司
 带子蟹膏刺身

带子加上香浓的蟹膏,加埋蟹子,真的一口好满足,

柚子唐扬鸡

鹅肝和牛粒石头饭

HONEY话做人要有饭气,所以点埋鹅肝和牛粒石头饭,
在现在的饮食中,都好少见到有咁有人情味的餐厅了,
值得再去~~
2020-03-10
  • 雪酒煮花甲
因为疫情关系,宝宝唔俾我食生野,我已经好耐冇食过日本野喇🥺今晚唔理咁多,一定要食返餐先❗️因为今晚宝宝差唔多搞到八点先有得放工,所以最後都系拣返喺附近食❣️最後就拣咗呢一间要排队食嘅日式料理🤓咁嘅时势仲要排队,都唔会差得去边😏等入坐期间,喺门口睇左一阵餐牌~除咗好抵食嘅晚市定食、二人餐、四人餐之外,连单点都好多选择❣️刺身、寿司、卷物、手卷、沙律、炸物、串烧/烧物、铁板、炒饭、锅物、拉面/乌冬,仲有各种各样嘅小食❗️应有尽有,总有几款啱你心水,可以满足晒全家人嘅胃口😎 啲嘢食唔单止平,仲系全年365日都系免加一嫁❗️❗️❗️咁啱坐喺我哋附近果几台都明显系街坊客😲见佢哋食得好温馨好幸福呀☺️☺️.仲有外卖set🤩和风日本温室蕃茄 $32大大个新鲜蕃茄配以切得好细嘅洋葱粒➕清爽柚子沙律❗️入口酸酸地,咬落冰凉爽口,非常之适合做前菜❣️.带子蟹膏刺身 $65今年都好多日式餐厅都锺意将带子同埋蟹膏放埋一齐🙈 变咗一款新食法咁~带子新鲜清甜😍 蟹膏嘅味道唔会太过浓烈而盖过带子嘅甜味,两者平衡得好好👍🏻仲加咗啲蟹子增强口感,有几有heart喎🤓.听到店员介绍,话呢个系佢哋嘅皇牌,即刻谂都唔谂就点嚟试吓➡️鹅肝和牛粒石头饭
因为疫情关系,宝宝唔俾我食生野,我已经好耐冇食过日本野喇🥺
今晚唔理咁多,一定要食返餐先❗️
最後就拣咗呢一间要排队食嘅日式料理🤓
咁嘅时势仲要排队,都唔会差得去边😏

等入坐期间,喺门口睇左一阵餐牌~
刺身寿司、卷物、手卷、沙律、炸物、串烧/烧物、铁板、炒饭、锅物、拉面/乌冬,仲有各种各样嘅小食❗️应有尽有,总有几款啱你心水,可以满足晒全家人嘅胃口😎

啲嘢食唔单止平,仲系全年365日都系免加一嫁❗️❗️❗️
咁啱坐喺我哋附近果几台都明显系街坊客😲
见佢哋食得好温馨好幸福呀☺️☺️
仲有外卖set🤩

和风日本温室蕃茄 $32

大大个新鲜蕃茄配以切得好细嘅洋葱粒➕清爽柚子沙律❗️
入口酸酸地,咬落冰凉爽口,非常之适合做前菜❣️
带子蟹膏刺身 $65

带子新鲜清甜😍
蟹膏嘅味道唔会太过浓烈而盖过带子嘅甜味,两者平衡得好好👍🏻
仲加咗啲蟹子增强口感,有几有heart喎🤓
鹅肝和牛粒石头饭$72

好大份呀❗️❗️❗️
目测已经见到好多牛粒😍
一大片鹅肝放咗喺最顶💕
捞石头饭嘅期间,发现原来系鹅肝炒饭底😱
一路都已经觉得好香鹅肝味,食落更加不得了😋😋
最厉害嘅系石锅嘅热度控制得好好👍🏻
唔会黏底黏到成块饭焦痴咗喺底/侧边硬都食唔到❣️
香软嘅鹅肝饭夹杂住几粒脆脆地嘅米饭,真系色香味俱全呀🥰
不愧为呢度嘅皇牌😎

唐扬单骨鸡翼(8件)$35

平时连炸嘢都唔系好食嘅宝宝都竟然话好味😳
新鲜即炸,非常香口❣️炸皮亦好薄👍🏻
鸡翼有腌制过,所以食落唔会淡茂茂❗️
碟边仲有啲芝士酱可以蘸添☺️
附近街坊可以长期以平民价钱食到咁高质素嘅食物,真系好幸福呀❣️
2020-03-11
2020-03-12 454 浏览
成日见到呢间日本野好多人,今日终於一试,疫情底下生意似乎无受影响,都要等一阵先有位😗见到menu有好多创作料理,例如呢个带子蟹膏刺身,带子肉厚厚的,夹住新鲜蟹膏仲有蟹籽,一啖摆落口好满足,口腔充满各种鲜味,正~胡麻冷柏叶,牛柏叶意想不到的爽口弹牙,无需花太多气力咀嚼,蘸上胡麻酱,酸甜开胃醒神👍🏻 相信背後必定花了不少工序制作,才有这样令人喜出望外的口感😗👍🏻鹅肝和牛石头粒饭,未黎到我面前已经听到热辣辣的滋滋声,来到面前更是香气扑鼻,先一口吃掉鹅肝,充满脂香,和牛粒非常好吃,不会有筋位,爽口嫩滑,每颗和牛还有肉汁😬 烧肉汁很充够,吃到最後也有充足的汁配饭,不怕吃到一半不够汁。这个饭应该一个人吃,不要跟别人share 🤣小食点了和风烧烤菇,想不到原来也挺大的,店员细心地切好了四件,让客人方便进食,烤过的大啡菇最好吃了😋 伴着葱花和蟹籽,清新爽口怕不够饱还点了一客三文鱼卷,想不到这家小店的卷物也做得挺好,不会松散,而且鱼生也新鲜,不过略嫌沙律酱太多,少一点就好了

和风烧烤菇

2020-03-03
和风烧烤菇
2020-07-22 2 浏览
呢间餐厅位於荃湾, 食既野会比较偏向类似居酒屋的胡麻冷柏叶第一道好食既一定系呢个胡麻冷柏叶, 估唔到日式既牛柏叶点上胡麻酱之後系咁吸引的, 甜甜的有点似食紧鬼巴士一样, 牛柏叶超级爽脆!! 爽度100分带子蟹膏刺身只有4块的带子入面放了满满的蟹膏和蟹籽, 口感同味觉都好浓郁!!鹅肝和牛粒石头饭超香既鹅肝味道, 捞饭食真系一流, 超大片的鹅肝系上面, 下面既饭都系超香既鹅肝味道同油油的口感, 正雪酒煮花甲呢度菜最岩就系餸酒食!! 每一只花甲都好香既酒味!! 不错
呢间餐厅位於荃湾,
食既野会比较偏向类似居酒屋的

鹅肝和牛粒石头饭
超香既鹅肝味道, 捞饭食真系一流, 超大片的鹅肝系上面,
下面既饭都系超香既鹅肝味道同油油的口感, 正

呢度菜最岩就系餸酒食!! 每一只花甲都好香既酒味!! 不错
2020-06-24
2020-07-15 15 浏览
今日同旧同事约食饭,又返到我地以前工作既地头了!我地两个都想食寿司,呢间又近我地住果头,一於试试带子蟹糕刺身平日带子比较清甜,就甘食未必够过瘾,呢间料理用味浓既蟹糕搭配,加埋蟹子,出奇地无cover到带子既鲜味,三者仲好夹。觉得蟹糕味太浓既话,可以加D 柠檬汁,完全无谂过可以甘样食!珍宝牛油果软壳蟹卷基本上来说,是加州卷加上软壳蟹及牛油果~软壳蟹香脆香口又唔淋,加上creamy刚刚够熟既靓牛油果,唔错2022雪酒煮花甲好浓既清酒味,但唔会「梗」!清甜及浓烈酒味既soup base,加上其他配菜,将花甲原先既海水腥味cover 得好好,又keep到佢原先既甜味爆脆鹅肝和牛粒石头饭肉量多,大满足!酱料调得恰到好处,石头锅够热,一边捞一边煮。好少有机会将鹅肝同和牛一齐配食,原来呢个配搭都唔错

带子蟹糕刺身

珍宝牛油果软壳蟹卷

2022雪酒煮花甲

2020-07-10 19 浏览
日本菜真的吃不厌,今日我又约朋友一起到这间位於荃湾的日式餐厅吃饭。我们晚上7:30来到,餐厅门外已有不少人正在等候。等了大约十五分钟,终於轮到我们了。餐厅菜式选择多,刺身、寿司、小食和烧物等。我们点了麻酱冷牛柏:牛柏叶很爽脆,加上一丝丝的青瓜,更加爽脆及开胃。鹅肝和牛粒石锅饭:由於饭是用鸡肝油炒过,吃进口有香浓既油香味,加上将饭放在石锅碗内,会吃到香脆的饭焦。雪酒煮花甲:感觉有点像胡椒猪肚汤,不过它是用花甲、粉丝和蔬菜煮成,有少许辣。唐扬单骨鸡:单骨鸡翼炸得很香脆,沾上芝士酱,忍不住一件接一件。带子蟹膏刺身:带子加上蟹膏,真的是鲜上加鲜,很鲜甜。
日本菜真的吃不厌,今日我又约朋友一起到这间位於荃湾的日式餐厅吃饭。我们晚上7:30来到,餐厅门外已有不少人正在等候。等了大约十五分钟,终於轮到我们了。餐厅菜式选择多,刺身寿司、小食和烧物等。

带子蟹膏刺身:带子加上蟹膏,真的是鲜上加鲜,很鲜甜。
2020-07-08 21 浏览
政府开仓派钱,加上公司推行弹性上班时间(早返早放),所以今日早咗放工,决定一个人食餐好野先回家「意寿司」位於海坝街,就近福来邨,位置都几方便带子蟹膏刺身入口先食到蟹膏的蟹香味加软滑,嚼落又食到带子刺身的鲜甜味,呢两种食配合一齐食,真系非常鲜美唐扬单骨鸡翼鸡翼外皮炸得非常脆口,食落甘香,但中间仍好juicy ,值得一食爆脆鹅肝和牛粒石头饭鹅肝肥美嫩滑,咬口细致绵密,又有点入口即化的口感,和牛粒,牛味浓郁,肉质鲜嫩,有口感,炒饭加上洋葱、酱汁炒得粒粒分明,配上鹅肝、和牛,让所有食材都发挥各自的特色,超美味炒饭!

「意寿司」位於海坝街,就近福来邨,位置都几方便

唐扬单骨鸡翼

• 鹅肝和牛粒石头饭
上次过嚟呢条街食咗另外一间日本料理当其时见到呢间都几平同好多人排队今次一於再过嚟试埋佢啦 😆😆😆 屋村餐厅系唔同啲 ,价钱非常亲民 想简简单单食一个定食都只系$70几蚊带子蟹膏刺身 带子大粒 新鲜 配合埋蟹膏同埋蟹子配搭得非常之好 天衣无缝 口感正 层次丰富 !!甲罗烧 蒜蓉包非常香脆😋😋蟹盖入边有蟹肉🦀 蟹膏 🦀 蟹子葱花 同 有粒生既 鹌鹑蛋 ,传统食法 搅拌後直接放在蒜蓉包上食 。鸡翼炸得够乾身,够晒脆口 仲要系单字骨非常容易食 😌😌鹅肝和牛粒石头饭 鹅肝大块 🤩🤩 煎香後鹅肝油香融入饭到 ,只系食饭都会食到满满嘅油香味 石锅保温到很好 食到最後个饭都仲系热嘅 🥳🥳
上次过嚟呢条街食咗另外一间日本料理

屋村餐厅系唔同啲 ,价钱非常亲民

想简简单单食一个定食都只系$70几蚊

带子大粒 新鲜

甲罗烧

蒜蓉包非常香脆😋😋
搅拌後直接放在蒜蓉包上食 。

鸡翼炸得够乾身,够晒脆口
仲要系单字骨非常容易食 😌😌

石锅保温到很好 食到最後个饭都仲系热嘅 🥳🥳
2020-07-07 12 浏览
又去荃湾发掘美食😋 荃湾海霸街有多间食肆,这间日本街坊食店唔大, 设计格局普通 ,但有惊喜🤩食物质素高汁,价钱唔离地👍带子蟹膏刺身清甜、鲜美,加埋蟹子,多重享受😊日式炸饺子皮簿,脆底👌黑松露牛油焗金菇香气扑鼻😚又大份,好底食~正😋酱烧三文鱼骨正正常常,味道淡咗啲👌爆脆鹅肝和牛粒石头饭必点, 冇欺场 ,啲餸几澎湃, 鹅肝焦香几大块, 牛粒有汁有味, 分量都唔少, 炒饭底配埋酱汁一齐食, 食到最後仲有饭焦,冇得输🤤
又去荃湾发掘美食😋

带子蟹膏刺身

清甜、鲜美,加埋蟹子,多重享受😊

日式炸饺子

皮簿,脆底👌

黑松露牛油焗金菇

香气扑鼻😚又大份,好底食~正😋

酱烧三文鱼骨

正正常常,味道淡咗啲👌

2020-07-06
2020-07-07 8 浏览
今日请咗假做身体检查😊做完就同食肉兽男友周围游车河行下街,到夜晚谂食咩,男友就提议落荃湾个边兜下睇吓有冇好嘢食,见到利间意寿司🍣就入左去试下啦🤤咁又比我地发掘到正野,一定要分享比大家🤪讲下我地点左啲咩野食先😚鹅肝和牛粒石头饭⭐️⭐️⭐️⭐️非常推荐比大家,鹅肝整得好香,和牛粒口感一流,但特别要讲嘅系佢嘅饭,炒得好香之余湿湿地好开胃,而且份量好多,我同男友share一个,加啲小食够晒饱😍带子蟹膏刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️平时喺出边食寿司刺身嗰啲都好锺意嗌珍宝带子,大大粒咁样食先好食,嚟到呢度见到呢款带子蟹膏刺身,觉得呢个配搭好新奇,所以就叫左,带子劲大粒,再夹住啲蟹膏,一口咁咬落去,味道特别之余真系出奇地好夹,必试👍🏻👍🏻胡麻冷柏叶⭐️⭐️⭐️⭐️男友话最爱呢个,我净系试咗一旧,就比男友清晒了🤦🏻‍♀️男友话劲爽口点埋嗰酱汁食唔停口(所以唔记得左留比我食)下次黎要叫两碟先得😂唐扬单骨鸡翼⭐️⭐️⭐️⭐️我系劲锺意食单骨鸡翼嘅,原因系唔怕食到好狼狈,好多时出街食鸡翼食都好论尽,女仔嘅话会好尴尬😳真系想赞一赞佢鸡翼炸到金黄色 ,卖相已经好吸引我,食落更加满意,唔会好油腻,亦唔会过份浓味,刚刚好👍🏻👍🏻黑松露牛油焗金菇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢
鹅肝和牛粒石头饭⭐️⭐️⭐️⭐️

带子蟹膏刺身⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

胡麻冷柏叶⭐️⭐️⭐️⭐️

唐扬单骨鸡翼⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露牛油焗金菇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢个小食系我全晚出奇地最满意嘅,冇估到焗金菇都可以做到咁好食,牛油焗金菇食得多,将黑松露加入去原来咁好食,相信有好多人都唔太接受到黑松露嘅味道,可以唔需要担心,试过呢个黑松露牛油焗金菇之後可能你会对黑松露改观,黑松露嘅香味渗晒入去金菇度再加埋有牛油,食落口好滑,味道好特别,大家嚟到不妨试一试利个,可能你会同我一样上瘾呢😚😚

最後特别要赞既系店员既服务态度好好❤️其实店员用心服务,顾客真系感受得到,加油,支持👍🏻👍🏻💪🏻💪🏻
2020-07-05 20 浏览
食寿司最紧要 新鲜, 点为之新鲜就系睇佢客流多唔多, 去货快唔快。 今日就去咗荃湾福来邨後面的意寿司, 平日星期一晚都座无虚席, 一睇就知依家小店深得民心。带子蟹膏刺身带子肉厚爽甜,白白的好肤色,蟹膏味道相当浓郁,蟹香咸鲜味涌出来,口感好极。胡麻冷柏叶牛柏叶非常爽口, 配埋一条条青瓜丝,凉快开胃。雪酒煮花甲花甲劲大只劲新鲜, 最重要系冇沙, 而且每一只都爽口鲜甜。 花甲以日本清酒煮过,味道更加香。 配埋底下的娃娃菜及 粉丝, 完全吃得出食材的新鲜。七味烧三文鱼腩三文鱼骨腩煎至表面金黄, 咬落香脆。 而且骨与骨之间的肉应口而出, 营养丰富。鹅肝和牛粒石头饭石头锅饭热辣辣, 和牛粒烧得刚刚好,一口一粒,绝对令人体验到肉质甘香,鹅肝油脂丰盈, 石头饭简单以黑椒及盐调味 , 配埋软糯有米香嘅日本米, 70多元非常抵吃。

胡麻冷柏叶
牛柏叶非常爽口, 配埋一条条青瓜丝,凉快开胃。

七味烧三文鱼腩