餐厅: 意壽司-心意之日本料理
资讯:

呢間舖頭你諗住細細地好似家庭式,點知佢的確係細細地,不過不算太家庭式,點餐之後出菜非常快速幾個主食冇乜影,其實質素不差,不過就沒有太特別,因此沒有特別拍照。一個是湯烏冬,其實慢煮雞柳都唔差,好嫩湯烏冬夠熱,質地響起上來都有點彈牙的質地;另外石鍋飯夠熱,你可以咬到一粒粒有點兒香脆,即是弄到有點飯焦的那種石鍋飯。那個牛脷,是薄片,肉汁非常豐富,內裏牛肉味道亦都很強,可說是燒得剛剛好,味道又香濃的薄燒牛舌,並且除了肉汁之外,還有少許牛脂肪的味道。螺肉好多喎,好像只是$10多$20 ,但是份量十足,其實呢度叫一碟螺肉,份量好似比起爭鮮壽司的更多,一個盤子裏內裏都裝滿晒因為呢一餐都算係替母親慶祝生日,因此其實散叫,即使叫滿成張枱,都不算太過昂貴,比先前原本計劃去食放題/自助餐都要便宜,因此還加了個帆立貝蟹膏刺身,太大件的飯盒杯中間夾了少許蟹膏,質感夠肥美味道夠香。這大盤壽司拼盤,一盤有10多件,份量夠多,質素也相當不錯,即使很快端來,不像是即叫即切(不過小型壽司舖你也不會期望它即叫即壓吧。三文魚不算太過肥,味道剛好其他的好像海膽軍艦,非常好看,紫菜不會太過軟林;另外這個帶子軍艦,質素不錯,混入少
呢間舖頭你諗住細細地好似家庭式,點知佢的確係細細地,
不過不算太家庭式,點餐之後出菜非常快速

湯烏冬夠熱,質地響起上來都有點彈牙的質地;另外
石鍋飯夠熱,你可以咬到一粒粒有點兒香脆,即是弄到有點飯焦
的那種石鍋飯。

那個
薄燒牛舌,並且除了肉汁之外,還有少許牛脂肪的味道。

一個盤子裏內裏都裝滿晒

帆立貝蟹膏刺身,太大件的飯盒杯中間夾了少許
蟹膏,質感夠肥美味道夠香。

三文魚不算太過肥,味道剛好其他的好像
海膽軍艦,非常好看,紫菜不會太過軟林;另外這個
帶子軍艦,質素不錯,混入少許沙律上足,夠開胃,相當乜錯。

原隻帆立貝那個亦都是大大隻,質地夠口,都油香

另外的
魚鮫也燒得剛剛好,覺得太過肥,保留肉汁。

兩個
送嘅小食反而更加出色,好像這個
牛肋肉,你可以見到中間有少許脂肪,不會令你覺得很難咬得入,
肉味香濃,不過這個免費贈送的小食臨尾先來,難免令人覺得吃得有點飽,難以完成。

這個
魚骨燒更加出色,可以見到很多塊三角形的魚骨,好像要國旗吶喊助威那個外貌,
香口得來內裏都脆香,骨都不算太過難咬開,不會太硬。

其實你正價時段去這間日式餐廳吃根本都很實惠,一個主餐,跟小食,然之後再可以優惠價加嘢飲,每人都唔使200 ,有幾個餐甚至毛$150以下,當真實惠。

不過佢就真係童叟無欺、明碼實價之餘仲非常之老實,我哋嗌晒嘢之後食完,到到最尾,加了一杯
提子梳打,後尾我拿張單過來看看,發現會梳打竟然是半價,原來晚餐仲可以以優惠價會飲料,隔了這麼久,再落單,店員依舊給我們優惠價格,真好。
用餐时段
2024-03-12 64 浏览
地點比較冷門但真係超高質~係我既日式飯堂🤤🤤🤤~有好多個set揀份量勁足🤭梗有一個set啱~散叫都好抵食亦有好多特色野~壽喜燒鍋湯底甜度適中,牛肉好多🤤🤤最鍾意揀個壽司set👍🏻刺身新鮮又有個迷你烏冬濕下口,唔會覺得剩食壽司好dry~私心推薦雪酒煮花甲~係我食過既最好食,個清酒唔苦味道有層次~一黎忍唔住飲幾啖湯先~花甲好大隻數量好多~仲有d粗粉絲吸晒d湯好正👍🏻👍🏻燒物都燒得好好食~👍🏻
地點比較冷門但真係超高質~
係我既日式飯堂🤤🤤🤤~
有好多個set揀份量勁足🤭
梗有一個set啱~
散叫都好抵食亦有好多特色野~
壽喜燒鍋湯底甜度適中,牛肉好多🤤🤤
最鍾意揀個壽司set👍🏻
刺身新鮮又有個迷你烏冬濕下口,
唔會覺得剩食壽司好dry~
私心推薦雪酒煮花甲~
係我食過既最好食,個清酒唔苦味道有層次~
一黎忍唔住飲幾啖湯先~
花甲好大隻數量好多~
仲有d粗粉絲吸晒d湯好正👍🏻👍🏻
冷燒玉子
心壽司定食配迷你烏冬
雪酒煮花甲
2024-02-21 73 浏览
食日本嘢通常都唔會差得去邊。依間小店坐落於福來邨嘅對面,如果唔係住嗰頭,都真係要特登去搵佢先知。午飯時間去到已經好多人排隊等位,店內位置大約40個左右,如果要搭枱的話,都會幾迫夾。首先要讚落單速度以及送餐速度十分之快。叫咗兩款魚生飯,賣相都唔錯,食落係好味嘅,魚生夠新鮮,佢隻蛋亦都好好味。
食日本嘢通常都唔會差得去邊。

首先要讚落單速度以及送餐速度十分之快。

心意雜錦海膽魚生飯
赤蝦帶子蟹膏雜錦魚生飯
心意雜錦海膽魚生飯
赤蝦帶子蟹膏雜錦魚生飯
2024-02-16 76 浏览
午飯時間可以去食,又平又抵食,質素仲要唔差。叫左個咖喱雞球蟹籽石鍋芝士飯,熱辣辣出曬煙,咖哩汁好香濃,蟹籽芝士🧀互相配合拉曬絲,份量夠曬飽,之後加杯熱奶茶完滿結束。算多人幫襯,包括學生哥打工仔,$50幾蚊既日式午餐,環境舒適。
2024-01-22 128 浏览
5:18叫屋企人親身去落單 諗住趕到午市啦 $5x蚊拉麵 點知枱面放住張晚市餐牌 $8x蚊 屋企人唔知頭唔知路 比佢地落左做晚市價 我事後問番間野 到底午市係幾點到幾點 佢地答話11點半至5點半 我就話我屋企人5:18分落單 點解係晚市 佢地話 如果客人想叫晚市都可以叫咁我想問 我晚市時間想叫午市係米都可以叫番啊?
5:18叫屋企人親身去落單
諗住趕到午市啦 $5x蚊拉麵
點知枱面放住張晚市餐牌 $8x蚊
屋企人唔知頭唔知路 比佢地落左做晚市價
我事後問番間野 到底午市係幾點到幾點
佢地答話11點半至5點半
我就話我屋企人5:18分落單 點解係晚市
佢地話 如果客人想叫晚市都可以叫
咁我想問 我晚市時間想叫午市係米都可以叫番啊?
外卖自取
每次晚上經過都見到滿座,一直都好奇這間晚餐如何。海鮮魚生飯跟餐有手卷才82蚊性價比很好而同行另叫壽司set跟餐細海鮮湯也好喝,另點雞皮串燒得軟硬剛剛好,整體都不錯亦平民路線。耐何食到前半問題開始,手卷太上重下輕而托盤附載不了結果自行倒了部份魚籽落地。承載鼓油盤久久沒洗清仍有污積。由於姐姐們太心急做下一張單,吃完便趕著收碗結果碰到剛沖了過熱的熱茶倒瀉落同行處。及後除了道歉亦不懂適當處理,結果要自行用濕紙巾涼及傷口但也紅足了一日。最後還繼續沖熱茶其實是反效果,雖說是不小心沒什麼好說但處理不當下,結果原本不差的一餐也變成失望離場。
每次晚上經過都見到滿座,一直都好奇這間晚餐如何。
海鮮飯連三文魚手卷

炸雞皮串
2024-01-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
炸雞皮串
講真,我今日試咗間日料店,真喺有啲出奇咁好味。佢哋間壽喜燒牛肉鍋簡直係爆燈推介🌟!肉片肥美滋味,同啲鮮甜的蔬菜混埋一齊,仲有啲日式粉絲吸曬湯汁,嗰種滑溜溜嘅口感喺口入面嚟個大爆炸,好過癮!至於啲壽司,都幾入味架,尤其係個蟹膏帶子,新鮮得黎又豐富,咬落去蟹膏味滿嘴,真係好正宗👍!但個赤蝦就少咗啲,無所謂啦,總體嚟講都算抵食。唐揚魷魚軟骨嗰個酥脆得嚟唔會太油,每一啖都炸得啱啱好,就算食幾多都唔會覺得膩。食完餸後,個人感覺呢家食店真係得,食物新鮮,選擇多,質素都算不錯,偶然想食番口日本味,呢度絕對係個好選擇🍣🍜!响這個嘈雜嘅城市裏面,發現咗一個街坊嘅寶藏日料店,下次我一定會再黎,又或者試吓啲新嘅菜色!

2023-11-08 276 浏览
這條街上有很多人氣餐廳,所以經過很多次這間餐廳都沒有試過,這晚星期日經過,反而另一間人氣日式餐廳不用排隊,而這間門口人頭湧湧,所以決定一試!排了隊要等幾張枱,但係翻桌率都算快,所以不用等很久。入去最後決定了試一試寫在黑板上的廚師推介—日式蕃茄雞翼拉麵加三文魚壽司($78)。雖然聽名字好像很伏,但星期日夜晚有套餐,而且不用加一,還送了小食,性價比已經十分高!小食我選了三文魚壽司,壽司味道就十分一般,加上家人選的壽司套餐,味道也一般,所以不建議在這間餐廳吃壽司。說回我的日式蕃茄雞翼拉麵,想不到賣相十分不錯,而且蕃茄湯頭都算美味,帶有番茄的味道和微妙的甜味,合格有餘。雞翼就是普通鼓油雞翼,但也算鮮嫩多汁,麵條不是自家製或手製,像味千拉麵那般味道,以這個價錢來說很不錯。這道菜還有海苔和溏心蛋等多種配料。總的來說,食物對得起價錢,不妨一試!

雖然聽名字好像很伏,但星期日夜晚有套餐,而且不用加一,還送了小食,性價比已經十分高!小食我選了三文魚壽司壽司味道就十分一般,加上家人選的壽司套餐,味道也一般,所以不建議在這間餐廳吃壽司

日式蕃茄雞翼拉麵
日式蕃茄雞翼拉麵
2023-10-10 260 浏览
好耐冇食過日式餐廳,朋友推薦呢個海壩街抵食日式小店,呢到出名唔收加一,份量夠多!嚟開荃灣呢頭一於試試佢~芝味咖喱雞石頭飯💰HK$56面頭有好多蟹籽,炸雞份量多,配上日式咖哩汁、芝士同埋蛋炒飯,撈勻哂之後仲有拉絲嘅效果,相當邪惡🤤個人認為汁撈飯比起啲炸雞更出色~日式牛肉壽喜鍋配白飯💰HK$62壽喜燒鍋材料嘅份量好多,入面有白蘿蔔、獅子狗、牛肉、生雞蛋之外仲有埋粉絲!個湯底係壽喜燒果種一貫嘅清甜,令人好開胃!

芝味咖喱雞石頭飯💰HK$56

日式牛肉壽喜鍋配白飯💰HK$62
2023-09-30
  • 日式牛肉壽喜鍋配白飯
  • 芝味咖喱雞石頭飯
2023-09-28 175 浏览
🖤黑白配⚪️喺荃灣行行吓街,覺得有啲肚餓,睇吓有咩好食,經過意壽司嘅時候,發覺出面都幾多人排隊等候,出於好奇,就諗住入去試吓😂試完之後覺得好驚喜!食材新鮮味道又好,仲要唔收加一!餐廳主打日式小食壽司刺身,成個裝修環境都係屬於小店街坊性質,唔係有啲咩裝修嗰啲,但係環境乾淨企理珍寶和風三文魚卷 $56個底係用咗加州卷,包住咗蟹柳、青瓜、同埋甜蛋喺裏面,表層就鋪咗三文魚籽、蛋黃醬同埋三文魚,大嚿得黎好豐富🤩🤩火炙芝味軟殼蟹卷 $38火炙咗嘅芝士🧀同埋三文魚籽鋪左喺軟殼蟹卷上面,個軟殼蟹🦀食落去好香脆,足料👍🏻👍🏻👍🏻鵝肝和牛粒石頭飯 $92個飯用石鍋上熱辣辣🍚,和牛同埋鵝肝配埋個炒飯混合埋一齊,啖啖飯香七味燒牛舌尖串 $14牛舌🐮串燒上面沾左醬油汁,食落去甜甜地 七味燒三文魚腩骨 $36食落嘅感覺有啲似雞泡魚乾,但呢個食落會硬身啲同埋魚香味重啲 🐠

珍寶和風三文魚卷 $56

火炙芝味軟殼蟹卷 $38

鵝肝和牛粒石頭飯 $92

七味燒牛舌尖串 $14
牛舌🐮串燒上面沾左醬油汁,食落去甜甜地

七味燒三文魚腩骨 $36
之前去食初見既吉列牛既時候見到呢間附近既壽司店,今次黎試下~晚市有套餐都幾抵食,仲要冇加一,最最推介佢地既刺身同卷物,都好高質!  1⃣️帶子蟹膏刺身($72) 呢個真係一定要嗌!帶子鮮甜,中間夾著滿滿既蟹膏!食落口係creamy既口感加上好重既蟹味🤩面頭仲有啲蟹籽!好正好正!  2⃣️珍寶和風三文魚卷($56) 每一件都幾大件。個底係加州卷,有蟹柳、青瓜、甜蛋係入面,然後鋪上蛋黃醬、三文魚、三文魚籽,好豐富😋  3⃣️鵝肝和牛粒石頭飯($92)(配三文魚蟹籽沙律手卷) 熱辣辣咁上枱,個底係炒飯底,有蛋、洋蔥絲炒埋一齊,用石鍋上更加風味十足!配料既和牛粒、鵝肝油分同炒飯混合一齊,啖啖香!晚市套餐可以自選小食一款,揀左個手卷,好抵!  4⃣️心壽司定食配迷你湯烏冬($88) 有好幾款壽司:三文魚、墨魚、馬刀貝、甜蝦、八爪魚、鰤魚、蟹膏貝柱。另外仲配上一碗仔烏冬,烏冬好滑,份量唔會太多啱啱好,入面仲有蟹柳、筍絲,湯底似係豬骨湯底但係味道偏淡。  5⃣️火炙三文魚腩壽司($12) 油脂感香,入口即溶🤤
1⃣️帶子蟹膏刺身($72)
帶子蟹膏刺身
2⃣️珍寶和風三文魚卷($56)
珍寶和風三文魚卷
3⃣️鵝肝和牛粒石頭飯($92)(配三文魚蟹籽沙律手卷)
鵝肝和牛粒石頭飯
 4⃣️心壽司定食配迷你湯烏冬($88)

心壽司定食配迷你湯烏冬
5⃣️火炙三文魚腩壽司($12)
火炙三文魚腩壽司
油脂感香,入口即溶🤤
帶子蟹膏刺身
珍寶和風三文魚卷
鵝肝和牛粒石頭飯
心壽司定食配迷你湯烏冬
火炙三文魚腩壽司
2023-07-04 277 浏览
呢間位於荃灣福來村附近既心意之日本料理,係一個不錯既午餐選擇。尋日點左午市套餐牛肉野菜鍋 (胃口較細, 叫左少飯),牛肉份量十分足夠,肉質偏肥,加上野菜同埋唔錯既湯底,都算食得幾滿足。不過,對於服務方面就有小小失望。可能因為午市期間多人等位,所以店員不時走埋黎問係咪食完 (都有禮貌地問既),但不時好似想收食物咁,令人唔好意思食得慢。整體來講,餐廳嘅性價比都算高,食物質素不俗,加上地理位置方便,係一個值得一試既餐廳。
2023-06-03 283 浏览
平日午餐通常打電話外賣自取,一段落單勁快,出餐又勁快,15分鐘可取餐。今次老公接放工,近近地行去福來邨食日本嘢。叫咗一個晚餐 壽司烏冬餐,雖然比平時午餐貴少少,但忘記咗影相,有兩件三文魚壽司,有帶子刺身軍艦壽司,赤貝壽司,墨魚壽司,及其他魚類新鮮壽司,只係貴少少但正好多,真係平靚正👍,配有迷你豬骨湯烏冬的。堂食當然叫日本料理的小食😁,燒扇貝,有一個殷勤的店員店員推介我試和風日本燒,仲可以比我選擇鴛鴦燒,另一隻用傳統蒜蓉燒。和風日本燒真係好好味,第一次食到呢種味道,個醬汁應該係佢哋自己調配,內有洋蔥,面層有蟹子,推介大家試吓!另一隻蒜蓉燒略嫌太多油,但味道ok的!炸雞軟骨,香脆,平👍又好食蒜蓉燒茄子,佢哋燒到可以連皮食,味道適中,係略嫌多油咗少少整體滿意,又平又算多選擇,但坐位唔太多,迫少少,但唔係等好耐的,只要要求唔太高的話,可以一試,出面都應該好難得搵到!
今次老公接放工,近近地行去福來邨食日本嘢。

燒扇貝(和風日燒,蒜蓉燒)

另一隻蒜蓉燒略嫌太多油,但味道ok的!

炸雞軟骨,香脆,平👍又好食
炸雞軟骨

蒜蓉燒茄子,佢哋燒到可以連皮食,味道適中,係略嫌多油咗少少
蒜蓉燒茄子

燒扇貝(和風日燒,蒜蓉燒)
炸雞軟骨
蒜蓉燒茄子
2023-04-02 333 浏览
荃灣海壩街超親民日本料理心之日本料理/午市牛肉壽喜燒📍意壽司-心意之日本料理 𝑯𝒆𝒂𝒓𝒕 𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊🧭荃灣海壩街26號地下💰人均消費: HKD65食過幾次超平嘅街坊日本料理 #意壽司 !⭐️日式牛肉壽喜燒鍋配白飯 $62𝑺𝒖𝒌𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊上枱唔係話好香,不過估唔到啲牛肉又幾靚,仲有幾多!如果個湯香濃啲就正!$62可以食個壽司燒真係好平!#MFJ荃灣 #MFJ日本菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #相機食先 #荃灣美食 #日本菜
荃灣海壩街超親民日本料理

食過幾次超平嘅街坊日本料理 #意壽司

⭐️日式牛肉壽喜燒鍋配白飯 $62
𝑺𝒖𝒌𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊
日式牛肉壽喜燒鍋配白飯

$62可以食個壽司燒真係好平!

#MFJ荃灣 #MFJ日本菜

#相機食先 #荃灣美食 #日本菜
2023-03-09
2023-02-05 844 浏览
疫情前來過多次,當時覺得食材新鮮味道好又不收加一,所以很抵食。之後因為疫情影響,店內座位又較窄,所以我沒有再惠顧。三年後的這個晚上終於又回到這裡吃一頓晚餐。餐廳裝修過,店內放置了一些日系模型擺設,牆上也掛上一組日本籃球動漫的圖片,簡潔的牆壁又添上點點生動氣息。晚上七時未到,店內已是食客滿滿,很是熱鬧。我們經開飯喇網上訂座,準時入座。今晚要了兩份餐,訂座時選了一項優惠,消費滿150元送一份安安牛肋串。心壽司定食配迷你湯烏冬,壽司共八件,三文魚,甜蝦,油甘魚,風刀貝,八爪魚,蟹膏貝柱,吞拿魚,每件食材都鮮味,唯一不足是不夠凍,飯是常溫。迷你湯烏冬的湯底味道濃郁,夠熱。烏冬彈牙爽滑,蟹柳吸滿了湯液,日式蘿蔔爽脆。西京燒比目魚便當配白飯,便當以五分格的盤子載上了五種食材,前菜的蟹籽沙律,三文魚剌身,小食脆炸雞翼,主菜比目魚,甜品泡夫。一個便當可品嚐五種不同食材,真是大大滿足。比目魚燒得恰到好處,魚肉軟滑,魚皮香口,燒汁已滲入魚肉內,與面層的沙律醬汁同吃,增添不同口感。安安牛肋串,肉質嫩滑,面層帶點焦香,惹味好吃。多年沒來,今次再臨,感到食物質素仍能保持水準。

安安牛肋串,肉質嫩滑,面層帶點焦香,惹味好吃。

多年沒來,今次再臨,感到食物質素仍能保持水準。
心壽司定食
迷你湯烏冬