2005-02-05 19 浏览
我反而鍾意o既麥包,好細個果時以為麥包一定有提子,因為落麵包鋪買o既所謂麥包都係提子包,不過快樂餅店o既真係麥包,仲係又抵,又香麥味,又好咬口,仲唔會一啖咬落去就扁晒,雖然包仔細細,但係熱辣辣食完好滿足~
2005-01-27 48 浏览
今日好想食,於是買左忌簾筒($2.5)..但亦都見到有老婆餅($3)..買埋~!忌簾筒個皮今次salty左dd,,哈哈!!似乎整餅師傅真係好隨意~! XDDD老婆餅都OK, 不過已經涼了~裡面冬瓜蓉唔係咁甜,fit for唔太好甜的人客而我食食下...竟然比我咬到冬瓜粒@o@! 因為好少會有粒粒咬下,所以覺得好特別=)

老婆餅都OK, 不過已經涼了~
裡面冬瓜蓉唔係咁甜,fit for唔太好甜的人客
2005-01-12 11 浏览
家姐見到食評讚忌廉筒, 佢又好鍾意食butter cream, 就央求我買個俾佢. 咁o岩呢排公司無咁忙, 所以有機會蛇過黎買. 要左個忌廉筒後, 見菠蘿包新鮮出, 忍唔住都買左個食. 忌廉筒$2.5, 菠蘿包$2, 取價合理. 菠蘿包個包身非常軟, 記憶中都無食過咁軟熟o既包, 可能同新鮮出爐有關啦! 菠蘿皮略嫌唔夠脆口. 下次會買無餡o既包試試.
2005-01-07 79 浏览
^_^前言:由於本身特別對餅舖裡能吃的都十分有興趣.又於灣仔上學.於是search下有哪些餅舖位於灣仔.一search之下,發現了Happy Cake Shop 的評語...經過2個街口,終於比我找到了!咦? 都幾多人光顧喎!忌廉筒:過了一晚才吃.筒很有Denmark條味,而且好香酥味,又酥化!可惜不能齒頰留香. 與其Hard Cream一起吃,感覺..十分滿足.酥皮蛋撻新鮮出爐)一直以來,吃蛋撻時我喜歡吃餡後才吃皮.因為蛋餡美味之外,撻皮更好味~!回家後叮返熱品嚐~蛋餡唔錯,不過唔夠好味..食得出師傅好似整得好求其..撻皮咬落依然酥化,但..我食得出好重豬油味..唔...呢個分開食都係麻麻~試下成個食先..good,豬油味冇左,蛋味香左!互補不足.* * *p.s. 見到過去給此評過「忌廉筒」,於是專登走去買!因為小時很愛吃,但家下好少餅店有.同時見到好大好正既酥皮蛋撻..仲有好多我都中意..「意亂」之下..終於忍痛決定只買忌廉筒和酥皮蛋撻..
^_^

前言:
由於本身特別對餅舖裡能吃的都十分有興趣.
又於灣仔上學.
經過2個街口,終於比我找到了!咦? 都幾多人光顧喎!

忌廉筒:
過了一晚才吃.

酥皮蛋撻
新鮮出爐)
一直以來,吃蛋撻時我喜歡吃餡後才吃皮.
因為蛋餡美味之外,撻皮更好味~!
回家後叮返熱品嚐~蛋餡唔錯,不過唔夠好味..
食得出師傅好似整得好求其..
撻皮咬落依然酥化,但..我食得出好重豬油味..
唔...呢個分開食都係麻麻~試下成個食先..
good,豬油味冇左,蛋味香左!互補不足.

* * *

2004-12-14 120 浏览
嚐過朱古力曲奇,今天再試埋另一主打「忌廉筒」。酥皮部份,香脆無比,忌廉量少,偏硬,但質感、味道、價錢都相當討好。夫復何求!?
前言:住合和途中,路經此店,遂試試馳名食品。食物和評語:朱古力醬夾心牛油曲奇餅($2.5):牛油曲奇餅部份,質素絕對係殿堂級:「香酥而不膩、鬆脆而不散」。「奶油酥麵糰」似乎係此店的強項!至於作夾心的朱古力醬部份,則因為用了廉價朱古力(或合成朱古力)的原故,相對之下略失色。註:裝修古舊樸實,沒有長長的人龍,店員笑容可躬,態度殷實客氣。跟中環「泰x餅家」和深水的「坤x糕品」這類人氣店相比,「快樂餅店」的親切感令我感染到‘快樂’的氣氛。好些人氣食肆的服務態度令我敬而遠之。正所謂:「人怕紅時,豬怕肥」。
前言:住合和途中,路經此店,遂試試馳名食品。
正所謂:「人怕紅時,豬怕肥」。
2004-09-03 39 浏览
美食焚化爐兄說我不吃麵包,其實當然不是,麵包吃了咁多年,簡直係可以話係伴我輩成長的食物,只不過平時太多其他野寫,才寫不到,難道不寫喜萬年乳豬去寫雞尾包嗎?尋日去吃馬拉王,心血來潮,順腳又來圓買個蛋撻吃。幫襯左呢度至少有廿幾年,因為呢度係以前返學必經之路。賣的是自家即製麵包,一日中有很多時間,都有不同的款式在新鮮出爐,好多時都可以買到熱辣辣的。吃了酥皮蛋撻,這裡的酥皮不是壇島有很多層那種,但都鬆化,勝在亦無咁油,2蚊一個,抵食。常吃的還有一頭醮了朱古力醬的曲奇餅及忌廉筒,都係便宜又水準不錯的。可能自少食慣熱辣辣的麵包,硬是覺得如果有自家焗爐的麵包舖,有熱辣辣的麵包出爐,才幫襯得過。