2006-03-26 26 浏览
昨晚去開灣仔到此買了兩個鷄批(每個五蚊)俾林小B, 見到有芝麻麥皮豬仔包又買了兩個, 超抵呀每個只係兩蚊好過我自己焗。鷄批- 林小B見到勁開心, 佢話好食過批&撻, D白汁杰身, 饀料豐富;出面好多都水汪汪兼無咩味,有時仲食到有鷄粉味。芝麻麥皮豬仔包- 我今朝先食, 勁多麥皮, 雖然隔咗一夜但入爐焗一陣仍然好好食, 師傅拍包技術好, 中間唔會有窿,麵粉我無估錯應該係香港麵粉廠出,因為剛焗出來有陣麵粉味好似係呢隻。
2006-03-19 30 浏览
有時朝早,已經買了早餐,但當我經過"快樂"的門口,嗅到那新鮮出爐麵包的香味,我的腳會自動步入店中,口會自動自覺的吐出"唔該一個菠蘿包,一個酥皮旦撻。"…唉,那天原本一早已買了的早餐,只好轉為午餐了。快樂的菠蘿包及酥皮旦撻,我愛死你們了!!!
2006-03-03 25 浏览
昨晚放工後都已經19:30, 和林小B經過這間餅店就入內買了一個鷄批、一個曲奇、一個蝴蝶酥。鷄批- 買了即食, 饀料不似出面的水汪汪, 味濃不鹹不會搶走鷄味, 批皮很鬆, 但不是爛。曲奇- 第二朝都很鬆化。蝴蝶酥- 可能我都係第二朝先食, 所以外圍好腍, 但內裡仍脆, 糖不是落太多, 所以不會只食到甜味。
曲奇- 第二朝都很鬆化。
1K
2006-01-29 10 浏览
1月23日14:00得到專兄提示,便到香港公園影花花。隨後遊蕩到這裡,被店內的老餅吸引著了。既有久違了的蝴蝶餅,更有至愛忌念筒。因要留肚食正餐,祇好二選一。要了忌念筒:酥皮極鬆化,酥皮應用動物油搓成。那帶微黃的忌念,軟滑咸香,應混有牛油。以上配撘妙極,但追求食得健康之仕,會避之側吉。但我覺得偶然放縱一次,亦無妨。題外話:見到其他食評,忌念筒HK$2.5-,為何收我HK$3.8.-?????
1月23日14:00
得到專兄提示,便到香港公園影花花。
隨後遊蕩到這裡,被店內的老餅吸引著了。
既有久違了的蝴蝶餅,更有至愛忌念筒。
因要留肚食正餐,祇好二選一。

以上配撘妙極,但追求食得健康之仕,會避之側吉。
但我覺得偶然放縱一次,亦無妨。

2006-01-05 13 浏览
好耐無過黎呢間老牌餅店買麵包食. 是日工作令到自己心情鬱悶,由公司出黎散下心時咁o岩經過, 就買左個雞尾包食.以前都講過, 呢度o既麵包包身非常軟熟, 不過是次食雞尾包就食到d個人唔係好喜歡o既香精味. 但係個雞尾餡就好好味, 總體都係一個笑面包包=>
2005-12-08 10 浏览
聞名不如見面!放早工專誠走去食個波籮包,$2一個,新鮮出爐熱辣辣,size較一般街上買到o既細小小,o岩晒我喱D至在過口隱o既人.麵包相當軟淑,上面層野好鬆化,甜度適中,唔會好硬,亦唔會一咬就散開哂,真係唔知點可以做到咁.
2005-10-23 16 浏览
行經呢度肚仔餓, 記得呢頭有兩間老牌面包舖... 搵到呢間快樂... 因為成五點半, 入到去差唔多冇晒d包, 心諗d包應該係唔熱, 但點都要買番個食下.. 因我好鍾意呢d老牌餅家.. 買左個菠蘿包. 諗住食個包算, 點知.. 俾我見到有d酥皮蛋撻.. 正!!!! 兩個唔該.. 一共只係6蚊雞, 出乎意料咁平.. 拎上手, 不得了, 個包仲有微溫, 蛋撻就仲係熱辣辣... 菠蘿包個皮仲脆, 只係面粉有dd, dd (羅)味.. 不過真係好小,ok.. 好味,蛋撻入口仲係辣咀架... 仲唔係放係電熱板果種熱而係新鮮出爐果仲.. 蛋漿唔太甜, 皮好鬆化.. 食得好開心..

2005-09-22 17 浏览
平時係灣仔玩開~~~一肚餓又唔想食咁多野就會去呢間"快樂餅店"因為食左會快樂lor~~~係一間好舊式的餅店~~~蛋撻很香很好吃
因為食左會快樂lor~~~
係一間好舊式的餅店~~~
蛋撻很香很好吃
2005-07-07 20 浏览
因工作關係, 經常食無定時, 有時好多個鐘頭都無野食, 廿一世紀, 仲慘過打仗果時. 紀得有次餓到成兩點幾, 早餐\都未食, 就係行過快樂, 好快咁買了個熱辣辣的麵包, 邊行邊食趕去客人處, 就係咁記住呢間舖頭.今日下午有客改期, 所以五點幾好得閒, 在對面的客人處去買下午茶, 叫了蛋撻, 雞批及忌廉筒.蛋撻剛出爐熱辣辣, 香噴噴, 雞批亦然, 同金鳳真係有很揮. 忌廉筒就很少見, 見到大家在Openrice 推介, 所以買了一個. 但對於喜歡香滑軟熟的我, 卻不我的那杯茶, 中間的忌廉有點膩, 不知雪凍了會不會好吃呢?客人推介食雞尾及波蘿包, 我就相信無論任何時間行過, 都有新鮮出品供應.這類舊餅店已買少見少, 同樣的店舖我會推介九龍城的豪華餅店. 可惜Openrice 沒有紀錄, 誠屬可惜.

2005-04-15 18 浏览
$5有3個,size唔係太大,外形有d提子粒&紅色既櫻桃粒(罐頭雜果入面紅色一粒粒0個d呢)賣相幾好,又紅又黑咁,而且唔太甜,又平喎,值得買呀!
2005-04-14 43 浏览
今日下午買左個蝴蝶酥$3.5及椰撻$2,兩樣都吾掂!好似擺左好耐咁,始終麵包穩陣d !
2005-03-29 19 浏览
break time 時買左個雞批---皮超鬆化!雞粒有口感,有肉味!曲奇---吾掂!淋既!差!
2005-03-24 8 浏览
我係附近返工,曾有一段時間,常常以佢的菠蘿包做早餐,我鐘意佢係新鮮出爐後,夠熱及軟熟,但我會選擇係買後,將個膠袋口微微打開(免有倒汗水),之後等到佢差不多就黎攤到凍,但仲有微暖的時候(表面的"菠蘿"先至特別脆),先至一啖一啖咁吞噬佢,wa...簡直係人間極品,皮脆包軟...其實最好係加多塊一片厚厚的牛油(仲係動物油)咁就為之"very good"。當然,要付出的代價係.... 增磅...
2005-03-24 13 浏览
今日lunch專登行過黎買麵包,1點左右都幾虛堪,師奶客多;買左cream cone $2.5---有想像中咁好食,酥皮可以再鬆脆點,但cream都挺滑;雞尾$2 & 菠蘿包$2---菠蘿包同金鳳有得揮!軟熟+煙韌,極有口感,雞尾餡不過甜!好!旦撻$2.5---一般而已!咁既價錢, 超值!
咁既價錢, 超值!
2005-03-22 12 浏览
經過此店,有舊式麵包鋪feel,好想買嚟 試試,就買咗個雞尾包,好軟熟,內裹嘅餡仲好香甜,好味道。