2019-12-23 24 浏览
老實講這間choice cafe所在的位置絕對唔起眼,其實都係好友介紹才知道這位置有一間樓上cafe...雖然有呢個先天性條件嘅缺點,不過好友極力介紹而且在旺角中心地帶,所以決定一試。餐廳本身面積不小,其實都可以容納好多人。我吔2個人分別叫左2個set dinner。 餐牌上有7-8個選擇,貴精不貴多👍🏻我叫左一個帶子黑松露野菌忌廉燴飯,另外加一個芒果milkshake...個燴飯好食黑松露好香。朋友叫了煙三文魚南瓜忌廉意粉,另加特濃朱古力一杯,意粉軟硬都處理得唔錯,有水準價錢上我覺得可以優惠一點再吸引多一些生客,不過整體上已經做得不錯👍🏻

餐廳本身面積不小,其實都可以容納好多人。

2019-12-23 26 浏览
估唔到係旺角都有間咁休閒既樓上Cafe☕️仲有Board Game玩👅餐牌係寫-給有選擇困難的你😂好有趣😝 分叫左卡邦尼意粉🍝同煙三文魚蕃茄雞肉長通粉👍🏻卡邦尼意粉個汁好入味🤤每啖意粉都掛大左卡邦尼汁 好正!而蕃茄汁酸酸甜甜好開胃👍🏻長通粉份量好多🍝仲叫左個炸花枝丸 有椒鹽味道 食到停唔到口🙉兩個人叫左兩個Set Dinner再加一個小食 好夠飽🙆🏻‍♀️仲要無限時🥳有時三五知己想搵個地方聚下可以黎心選Choice Cafe☕️
估唔到係旺角都有間咁休閒既樓上Cafe☕️
仲有Board Game玩👅

餐牌係寫-給有選擇困難的你😂
好有趣😝
分叫左卡邦尼意粉🍝同煙三文魚蕃茄雞肉長通粉👍🏻

卡邦尼意粉個汁好入味🤤每啖意粉都掛大左卡邦尼汁 好正!
而蕃茄汁酸酸甜甜好開胃👍🏻
長通粉份量好多🍝
仲叫左個炸花枝丸 有椒鹽味道 食到停唔到口🙉
兩個人叫左兩個Set Dinner再加一個小食
好夠飽🙆🏻‍♀️

仲要無限時🥳有時三五知己想搵個地方聚下
可以黎心選Choice Cafe☕️
好耐無見嘅好朋友飯聚,諗住搵間可以坐得舒服啲嘅餐廳,慢慢傾慢慢hea~ 最後朋友介紹嚟咗呢間響旺角嘅Choice Cafe。呢度嘅感覺好舒適,有柔和嘅燈光、軟綿綿嘅沙發同埋店主用心嘅佈置🥰 就快聖誕節,店內已經佈置好聖誕裝飾,幾有氣氛~我地三個人選擇咗「Special 2-4 Person Choice」套餐,店員解釋每位$168,份量會因應人數而定。是日濃湯 - 南瓜湯好濃郁嘅南瓜蓉湯,好好飲。凱撒沙律沙律菜好新鮮,配上凱撒沙律醬、煙肉碎同芝士碎,好味。焗青口其實我平時唔鐘意青口嘅味道,但係呢度嘅青口配上特製醬汁同埋芝士焗,好match好好味。青口肉下面貼心地有一小片檸檬,令到青口完全無腥味😋芝士焗大啡菇大啡菇好大隻! 焗完出嚟仲係好Juicy多汁,好正😋香蒜海鮮意粉配料有蝦、墨魚仔、蜆肉。意粉炒得夠乾身,軟硬度啱啱好,夠炸蒜食落去好香。吞拿魚芝士忌廉焗長通粉好多汁好多芝士😍吞拿魚份量好多,撈埋長通粉食啖啖都係醬好芝味!一間好嘅Cafe其中一樣好重要嘅就係飲品~我叫咗杯朱古力奶昔,樣靚有內涵😌 唔會好甜,朱古力味濃。我地3個人都係相連呢3個月生日,結果朋友order咗件Cake拜托店

南瓜湯

是日濃湯 - 南瓜湯
好濃郁嘅南瓜蓉湯,好好飲。

凱撒沙律
沙律菜好新鮮,配上凱撒沙律醬、煙肉碎同芝士碎,好味。

芝士焗大啡菇
大啡菇好大隻! 焗完出嚟仲係好Juicy多汁,好正😋

香蒜海鮮意粉

吞拿魚芝士焗長通粉

吞拿魚芝士忌廉焗長通粉

朱古力奶昔

一間好嘅Cafe其中一樣好重要嘅就係飲品~
我叫咗杯朱古力奶昔,樣靚有內涵😌 唔會好甜,朱古力味濃。

藍莓芝士蛋糕

我地3個人都係相連呢3個月生日,結果朋友order咗件Cake拜托店員幫手寫曬3個人名上去🤣 好正! 畫得好靚啊!上檯嘅時候好驚喜❤️影咗好多相~

唔覺唔覺,我地足足坐咗3個鐘~
雖然店內都有4、5檯客,但係呢度環境又唔會好嘈吵,真係好適合幾個朋友仔嚟傾吓偈🥰下次再會!
2019-12-13
庆祝纪念
生日
南瓜湯
吞拿魚芝士焗長通粉
朱古力奶昔
藍莓芝士蛋糕
2019-12-23 17 浏览
今天去左一間有得玩board game 的 cafe,本身諗住只係嚟玩board game,對食物都冇乜期望,估唔到食物有質素👍🏻今晚星期六,雖然唔算滿座,但人都唔少,不過每張枱不會太近,有足夠私人空間~餐廳佈置很有心思,好有聖誕氣氛,而且坐位都是沙發,傾計玩board game真係一流。board game 方面,有很多不同的種類,無論幾多人都啱玩👍🏻我們點了蕃茄肉醬意粉$98蕃茄肉醬酸酸甜甜,十分開胃,而且意粉彈牙,分量十足帶子黑松露野菌忌廉燴飯$138燴一送來已經聞到黑松露香味,帶子細細隻,但好彈牙👍🏻套餐包嘢飲,因為天氣凍,我們都點了熱茶: 蜂蜜綠茶和巨蜂綠茶,邊飲邊玩board game,消磨了一整個晚上😝

我們點了蕃茄肉醬意粉$98
蕃茄肉醬酸酸甜甜,十分開胃,而且意粉彈牙,分量十足

帶子黑松露野菌忌廉燴飯$138
燴一送來已經聞到黑松露香味,帶子細細隻,但好彈牙👍🏻

2019-12-22 6 浏览
係旺角行到好攰,想同朋友坐低傾下計,結果佢就帶我黎呢間樓上cafe,佢又真係冇介紹錯❤️環境清靜而且梳化好好坐,食物質素都幾好添嫁😋🔻蒜香海鮮意粉評分:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:$118估唔到大碟成咁,落足料味道都唔錯🤤岩晒大食嘅朋友🔻辣韓式炸雞長通粉評分:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:$108炸雞夠脆同香口,如果可以多兩舊更加好因為好好食🤪個長通粉真係好韓式辣,甜甜地又辣辣地咁,同朋友一致覺得好好食🤤🔻熱情果梳打評分:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:set加$6🔻奇異果梳打評分:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:set加$6👉🏻兩杯梳打都大同小異,熱情果略勝係因為奇異果唔太似奇異果味,不過放心都係幾好飲😋📌心選 (旺角)旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

🔻蒜香海鮮意粉

評分:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:$118
估唔到大碟成咁,落足料味道都唔錯🤤岩晒大食嘅朋友

🔻辣韓式炸雞長通粉

價錢:set加$6

🔻奇異果梳打

評分:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:set加$6

📌心選 (旺角)
旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
  • 辣韓式炸雞長通粉
2019-12-21 14 浏览
週末又瞓得晏,好想搵個地方Hea下,咁啱上網見到呢間樓上Cafe好似好受歡迎咁,試吓想去睇吓。剛推開門,場內比較靜,但坐左冇幾耐,就入咗幾枱客,個場開始熱鬧起來,但係又不失寧靜。牆身放左好多胡桃夾子同埋聖誕嘅裝飾物,幾有氣氛。門口櫃上面都擺咗好多唔同嘅board game,啱晒一路玩一路飲嘢吹水。煙三文魚忌廉意粉- 意粉份量都幾多,香濃嘅忌廉汁掛喺麵條上面,在切一小塊煙三文魚一齊放入口,幾夾。仲有一客蜜糖雞翼,甜甜地,焗得剛好,食得滋味。飲品叫咗一杯荔枝紅茶同埋一杯蜂蜜綠茶,拼埋一齊影張相效果又幾靚喎!

仲有一客蜜糖雞翼,甜甜地,焗得剛好,食得滋味。

2019-12-21
用餐时段
下午茶
2019-12-20 11 浏览
難得放假,同朋友同佢嘅小朋友想揾個地方就腳食飯,又唔想齋食飯悶親小朋友,所以就揀咗間喺旺角嘅樓上Cafe!門口都好有心思!餐廳內部佈置咗聖誕嘅裝飾~有種暖暖嘅感覺,比起街邊仲有聖誕氣氛!估唔餐牌竟然係手寫嘅,仲畫埋公仔好有心思!一坐低,小朋友最開心,因為有極大量Board game!多到眼花撩亂,小朋友玩到唔肯走呢!我點嘅卡邦尼長通粉有驚喜,都唔會太漏,加埋蛋黃味道不錯!朋友點嘅辣韓式炸雞長通粉都幾唔錯,炸雞唔會太粉,又唔會太硬,燒辣辣炸起好好味!再叫咗一個芝士西蘭花,小朋友最鍾意呢個😆,因為有芝士!我地再另外叫多杯嘢飲,我嘅奶昔個外貌好靚~飲落都唔會太甜!後尾多人老闆都冇嚟趕我地走,全程都坐得幾舒服,所以下次都值得再嚟!

門口都好有心思!

估唔餐牌竟然係手寫嘅,仲畫埋公仔好有心思!

我點嘅卡邦尼長通粉有驚喜,都唔會太漏,加埋蛋黃味道不錯!

再叫咗一個芝士西蘭花,小朋友最鍾意呢個😆,因為有芝士!

我地再另外叫多杯嘢飲,我嘅奶昔個外貌好靚~飲落都唔會太甜!

2019-12-20 23 浏览
呢間樓上cafe真係好驚喜,食物算係好好味,環境都幾好,慶祝生日仲有好靚既字同生日歌。我同班朋友都好享受今晚預祝聖誕同生日。好好味:1. 小食拼盤的餃子,好好味!佢仲有其他:蜜糖雞翼,薯條,咖哩角,脆皮腸,春卷。好脆,仲要個碟係無油架,好意外。因為好多餐廳整炸物都會有好多油。雞翼都好香。2. 白汁雞皇焗飯:真係唔知點解可以咁好食!好香。3. 吞拿魚忌廉長通粉:我覺得個吞拿魚幾好食,通粉唔會好硬。4. 🍟 我既朋友覺得超級超級好食!好食過出面大牌子餐廳。如果茄汁用另一款應該會更完美。可以試下:1. 日式沙拉: 雖然只係普通的菜加芝麻醬,但我覺得好新鮮。2. 熱情果紅茶,幾好飲,幾香。3. 黑椒煙鴨胸炒意粉,黑椒幾濃,幾好味呢度有一款cake可以叫,如果慶祝生日仲可以寫字同播生日歌,好正。同埋有好多board games. 只係張sofa超軟,加返個cushion都okay.

好好味:
2. 白汁雞皇焗飯:真係唔知點解可以咁好食!好香。

可以試下:
2. 熱情果紅茶,幾好飲,幾香。
3. 黑椒煙鴨胸炒意粉,黑椒幾濃,幾好味

2019-12-20 479 浏览
經常與朋友吃晚飯也到了有點厭倦的地步可以試試與朋友去一些有Boardgame玩的餐廳旺角的Boardgame Café林立這間位於女人街附近的Choice Café算有些少名氣食物和環境質素也不錯的緣故上樓梯二字樓便看到店家開放式廚房可以看到製作過程有點像BAR枱的設計店內小本經營,只有兩人負責,應該是負責人店內裝修很有聖誕氣氛座位不多,七點半左右都差不多坐滿建議先電話預約,確保有座位晚餐有七個選擇我選了B和E餐,不過店家說有些少改動菜式叫了兩杯飲品,因套餐只包$36的飲品,補了差價蕃茄肉醬長通粉 - $98非常熱騰騰,熱得冒出煙蕃茄醬用新鮮蕃茄,有很多蕃茄蓉在中央位置,蕃茄味很濃郁、甜酸適中肉醬帶有些煙肉粒,煎得爽脆,口感豐富煙三文魚卡邦尼意粉 - $108包成花朵的形狀,賣相精緻,當中有三塊煙三文魚卡邦尼意粉有些洋蔥和磨菇等材料蛋黃和芝士味道濃郁水蜜桃奶昔 - $55水蜜桃和牛奶打成奶昔,打得很細膩有營養價值之餘味道還非常的清甜熱情果奶昔 - $55熱情果味道同樣濃郁,味道也是酸酸甜甜的店內的Boardgame選擇也頗多座位空間大,沙發又舒服最正的是沒有限時,不怕你瀨著不走設有會員
經常與朋友吃晚飯也到了有點厭倦的地步
可以試試與朋友去一些有Boardgame玩的餐廳
旺角的Boardgame Café林立
這間位於女人街附近的Choice Café算有些少名氣
食物和環境質素也不錯的緣故

上樓梯二字樓便看到店家

開放式廚房可以看到製作過程
有點像BAR枱的設計
店內小本經營,只有兩人負責,應該是負責人

店內裝修很有聖誕氣氛
座位不多,七點半左右都差不多坐滿
建議先電話預約,確保有座位

晚餐有七個選擇
我選了B和E餐,不過店家說有些少改動菜式
叫了兩杯飲品,因套餐只包$36的飲品,補了差價
蕃茄肉醬長通粉

蕃茄肉醬長通粉 - $98
非常熱騰騰,熱得冒出煙
肉醬帶有些煙肉粒,煎得爽脆,口感豐富
煙三文魚卡邦尼意粉

煙三文魚卡邦尼意粉 - $108
包成花朵的形狀,賣相精緻,當中有三塊煙三文魚
卡邦尼意粉有些洋蔥和磨菇等材料
蛋黃和芝士味道濃郁
水蜜桃奶昔

水蜜桃奶昔 - $55
水蜜桃和牛奶打成奶昔,打得很細膩
有營養價值之餘
味道還非常的清甜
熱情果奶昔

熱情果奶昔 - $55
熱情果味道同樣濃郁,味道也是酸酸甜甜的

店內的Boardgame選擇也頗多
座位空間大,沙發又舒服
最正的是沒有限時,不怕你瀨著不走

設有會員制度,詳細可以再詢問職員
2019-12-19
蕃茄肉醬長通粉
煙三文魚卡邦尼意粉
2019-12-19 12 浏览
一人主理嘅樓上cafe>今日黎到一間café, 找換店入口沿樓梯上二樓就係, 入到去已經感受到濃濃嘅食物味道了, li間cafe座位都幾cozy, 一班朋友開P都有menu可供選擇, lunch做緊HKD68包一杯HKD36嘅drink.>黑椒雞柳炒意粉意粉份量好大, 聽到open kitchen現炒嘅聲音. 店家以大粒黑椒調味, 成碟意粉都有突出嘅黑椒味道好醒神. 雞柳大大件, 認真抵食!>蕃茄煙鴨胸飯一如牆上黑板所寫, 選擇困難症都傷腦筋, 六款午餐都各有不同, 隨意“心選”左一人一款. 留意到店家用上珍珠米做飯, 感覺特別好味, 煙鴨胸有豐富醎香, 多茄肉嘅蕃茄醬鋪滿整碗.>巨鋒梳打 (HKD36)欣賞店家走環保♻️路線棄用即棄飲管. 提子🍇味甜甜的梳打.>蜂蜜綠茶 (HKD36)原來綠茶都可以配搭slash嘅味道, 真係麻煩哂店家特登再行過嚟一趟問呢, 蜂蜜綠茶夠哂健康.
一人主理嘅樓上cafe

蕃茄煙鴨胸飯

巨鋒梳打 (HKD36)
巨鋒梳打

欣賞店家走環保♻️路線棄用即棄飲管. 提子🍇味甜甜的梳打.
蜂蜜綠茶 (HKD36)
蜂蜜綠茶

2019-12-19
巨鋒梳打
蜂蜜綠茶
2019-12-19 9 浏览
又到聖誕,又到聖誕🎄又到左同朋友慶祝聖誕既日子啦🙂要好好甘catch up ,當然要去啲無限時既地方食飯!有得玩,有得食先得架嘛! 先講環境,餐廳位於油尖旺區,地點非常方便。店內環境有好多聖誕飾品,仲有好多唔同board game 玩,好適合一班人一齊共渡時間。今次叫左五到二十人餐!沙律前菜同主食飲品: 熱情果紅茶💛💛💛我地叫既都係一般樓上cafe 既飲品,比較普通,味道不過不失。沙律: 日式沙拉 💛💛💛💛至於沙律,雖然不芝麻醬都唔會太差,佢既的確好食。沙律菜夠新鮮同乾淨,芝麻醬無加水。小食拼盤: 有蜜糖雞翼,薯條,咖哩角,脆皮腸,春卷,餃子💛💛💛💛💛曄!呢一啲小食係驚艷左我地!全部都好好食!佢既炸物可以話係做得比外面既餐廳更好!全部都好脆,味道適中,仲要唔會好油!我特別鐘部炸餃子和春卷。唯一係個雞翼可以再夠小小蜜糖!主食可以四揀三,我地叫左 白汁雞皇焗飯,吞拿魚忌廉長通粉和 黑椒煙鴨胸炒意粉。💛💛💛💛三個裡面焗飯有驚喜。佢用既米係偏向珍珠米,焗完之後粒粒都有白汁包埋住粒飯,唔係話得上面一堆醬。至於兩個意粉都好食,不過唔會令人好驚喜,都唔會失望既!💛💛💛💛💛總括而言,呢到係樓上cafe
又到聖誕,又到聖誕🎄
又到左同朋友慶祝聖誕既日子啦🙂

今次叫左五到二十人餐!沙律前菜同主食

飲品: 熱情果紅茶💛💛💛

沙律: 日式沙拉 💛💛💛💛

曄!呢一啲小食係驚艷左我地!全部都好好食!

主食可以四揀三,我地叫左 白汁雞皇焗飯,
吞拿魚忌廉長通粉和 黑椒煙鴨胸炒意粉。💛💛💛💛

總括而言,呢到係樓上cafe 黎講好高分,開party 岩哂☺️
2019-12-18 20 浏览
約朋友食個lunch,揾間靜靜地又方便嘅餐廳,旺角樓上店都有好多選擇。朋友㨂左「心選」。.就黎聖誕節,餐廳環境都佈置好晒,好有聖誕🎄氣氛!我地各自㨂左:1-蕃茄磨菇飯 (想暖笠笠,食個飯暖胃,蕃茄又開胃)2-煙肉蛋黃汁意粉 (意粉🍝carbonara冇走雞啦!野味!)飲品:1-荔枝梳打-唔會錯失嘅飲品👍🏻2-點紅點綠(飲落有蘋果汁加蒟蒻波波)-口感得意😼好快比我ko咗!.下次唔餓,上黎飲番杯嘢傾計,都會係一個hea點!
1-蕃茄磨菇飯 (想暖笠笠,食個飯暖胃,蕃茄又開胃)
飲品:1-荔枝梳打-唔會錯失嘅飲品👍🏻
下次唔餓,上黎飲番杯嘢傾計,都會係一個hea點!
2019-12-17 5 浏览
今晚同一個好耐冇見嘅朋友食飯 大家都想搵個地方聚下舊 於是朋友就提議cafe 呢度地方不太大 但卻異常舒服寧靜 就到聖誕節🎄 cafe都掛住裝飾 好有節日氣氛時間尚早 但已經有客人喺度慶祝生日 餐牌係手寫嘅 好有心機 仲有曬不同的選擇 唔洗再怕揀唔到😂😂我哋今次就叫咗一個鰻魚炒飯同卡邦尼長通粉兩者都十分精緻 外賣好令 一上枱漂來陣陣芝士香味 刺破蛋黃後 長通粉變得creamy左 但整體都比較乾同淡味 啱曬我呢d怕肥的人😂鰻魚飯醬汁濃郁 鰻魚汁好重手 飯粒用上珍珠米 粒粒分明 再加上紅蘿蔔同粟米 令到成個飯好有咬口 我就叫咗個抹茶鮮奶 茶味濃郁 甜度適中 朋友就叫咗個菊花杞子茶 店員提醒我哋要浸一陣拎菊花入味 果然打開之後好香 呢個地方寧靜而舒服 係一個同朋友傾計聚會嘅好地方👍🏼

時間尚早 但已經有客人喺度慶祝生日

我哋今次就叫咗一個鰻魚炒飯同卡邦尼長通粉

呢個地方寧靜而舒服 係一個同朋友傾計聚會嘅好地方👍🏼
2019-12-16 11 浏览
前排我答應仔仔只要呢排努力溫好書,我就會帶佢去cafe 到食野加玩 board game ,而佢又真係做到,所以就帶佢出旺角 cafe 了。來到仔仔已經比呢到的玩具和 board game吸引住了, 而我就負責叫野食 , 我叫了個 Afternoon Tea Choice 可以自選3款小食 《雞翼+餃子+薯條》岩哂我, 雞翼係蜜糖味,甜絲絲的又滑,餃子和薯條炸得香口, 磨菇吞拿魚意粉加上忌廉汁煮好濃郁,好食到仔仔爭住食。我同仔仔仲叫了 草莓和藍莓沙冰, 食哂野,一路玩一路飲真係好嘆,玩到仔仔唔捨得走,要求下次再來過。

• 蜜糖雞翼
2019-12-14 12 浏览
旺角好多商店同埋食店所以好熱鬧,而係旺角呢個繁囂既小區,都竟然有寧靜既一角~呢間cafe係旺角鼓油街一個唔起眼既舊樓入面~同朋友主要係想有個地方坐下、玩下broad game,見到呢間cafe好多broad game同個鰻魚飯好吸引,所以就上左去視探環境啦雖然係位於舊式樓宇,但係環境衛生方面都十分之好,裝修得好文青,亦都好有心機佈置好有聖誕氣氛呀~ 一坐低已經比唔同嘅broad game吸引咗啦,真係有好多款可以簡~最低消費係一杯嘢飲,而嗌咗個套餐就可以全日任坐~咁我地當然係叫套餐啦!饅魚炒飯 $112店裏面嘅嘢食係客人落單後由店員即煮,所以係熱辣辣架, 粒粒鰻魚分量都不少架,饅魚唔會好乾,而且魚肉嫩滑,配上綿綿飯香食落特別鮮味。帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $138上餐既時間我同朋友都嚇一跳,因為原粒嘅帶子好大粒,覺得$138呢個價錢真係超值。黑松露既味道又真係要拿捏得好,太重味就會蓋過晒其他既味道,呢個飯既黑松露份量用得剛好~加埋野菌嘅香完全帶出埋帶子既鮮味!熱情果紅茶(熱) 套餐包見到一粒粒熱情果籽,仲好香架~飲唔停口呀~水蜜桃綠茶(熱) 套餐包好香水蜜桃味,天氣凍飲果陣熱騰騰好正呀~

饅魚炒飯 $112

帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $138

熱情果紅茶(熱) 套餐包
見到一粒粒熱情果籽,仲好香架~飲唔停口呀~

水蜜桃綠茶(熱) 套餐包
好香水蜜桃味,天氣凍飲果陣熱騰騰好正呀~

最後我地玩左兩個broad game,盡數心中情之後先走,真係一個休憩既好地方。