2020-09-27 846 浏览
想坐幾耐都得,仲要係sofa,都幾舒服,可以玩下board game,又有free wifi,放假同朋友或者男朋友一齊hea因為一開始太肚餓,食食下先記得影🤣,本身賣相唔錯,份量正常🤣1. 黑椒蘑菇煙鴨胸意粉 $98 (包$36飲品)都幾好食,幾香黑椒味,雖然個煙鴨胸有d根,但整體唔錯🤤🤤2. 帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $148(包$36飲品)個味道ok,好夠黑松露,帶子普通,係個飯有d硬3.椒鹽雞翼雖然賣相普通,不過外脆內軟,雞肉幾滑,正呀,熱辣辣,椒鹽味完全夠,好食😋價錢💸 6/10不過星期一至五lunch減$20(假期除外),本來見openrice訂有8折,但黎到先知原來係要填資料做會員先有張coupon,仲要下次先用得...不過唔想行黎行去,黎hea下都唔錯,下次仲可以用埋張coupon😂

1. 黑椒蘑菇煙鴨胸意粉 $98 (包$36飲品)
都幾好食,幾香黑椒味,雖然個煙鴨胸有d根,但整體唔錯🤤🤤

2. 帶子黑松露野菌忌廉燴飯 $148(包$36飲品)
個味道ok,好夠黑松露,帶子普通,係個飯有d硬

3.椒鹽雞翼

價錢💸 6/10

• 椒鹽雞翼
2020-08-21 506 浏览
由於疫情關係 今年都無出過旺角 今日有緊要事就無辦法了 嚟襯旺角我多數去依度 因為座位好闊落 就算多人都唔使同人迫 門口見到依啲字眼同店內有人探熱幫忙消毒雙手 感覺衛生 讓我多一份安心期間隔離枱有人就咁放個口罩喺枱面 店員見到即刻比個信封佢 請佢放返好個口罩 依啲情況出面成日見到 但其他地方多數唔理今日食左個自選午餐 黑椒雞柳腸意粉 雞柳大件入味 黑椒香濃 意粉彈牙 我鍾意佢係用汁包住每條意粉再加粒粒黑椒 而唔係一pat醬就咁攤喺面Oreo奶昔 我好鍾意飲 依度係目前飲過最好飲 濃濃嘅Oreo 感覺似食緊雪糕 整體配合得接近完美跟餐只係$19 我認為超值
由於疫情關係 今年都無出過旺角

跟餐只係$19 我認為超值
黑椒自選意粉
Oreo奶昔
2020-08-20 306 浏览
嚟到Cafe一入到門口就見到有提示牌提醒要清潔雙手,有職員走來同我量體溫以及會噴消毒酒精落你隻手度,覺得呢個行為好細心值得一讚。感覺店舖好注重衛生,呢個時候呢點係好重要!另外全部都係梳化位置坐落去都軟林林,好舒服。order左一個套餐:韓式辣炸雞長通粉炸雞熱辣辣脆卜卜,配上辣韓式將同長通粉好夾好好味😋,辣到亦都啱啱好。跟餐配一杯$36飲品,我要左凍水蜜桃紅茶,茶味唔會太淡甜到啱啱好,呢度都有免費Wi-Fi可以上網,坐咗喺度Hea咗一陣。個環境唔迫唔會有人嘈到你。攰攰地有個地方可以坐下香港小店值得一支持各方面都做得好好。總括而言,價錢唔貴環境舒適味道好食,有機會可以約啲朋友再嚟食
嚟到Cafe一入到門口就見到有提示牌
辣韓式炸雞長通粉
辣韓式炸雞長通粉
2020-06-09 386 浏览
心選Choice Cafe -樓上Cafe-西式-有broad games, 啤牌任坐任玩Decorated with a simple wooden interior design, Choice cafe offers a massive selection of broad games and cards, making it a perfect place to spend time with friends and loved ones. With free WiFi and cozy sofas available, it is also a perfect spot for work that served with snacks and tea ☕️ 🛋 ! 煙肉卡邦尼長通粉HKD$98Bacon carbonara with penne pasta 🧀🥓味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️總分(overall):⭐️⭐️⭐️👍🏻長通粉煙韌又有嚼勁,但芝士醬汁略嫌不足,口感偏乾。在表面灑上少許切細的燻
心選
Choice Cafe
-樓上Cafe
-西式
-有broad games, 啤牌任坐任玩

煙肉卡邦尼長通粉HKD$98
味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️⭐️
總分(overall):⭐️⭐️⭐️

👍🏻長通粉煙韌又有嚼勁,但芝士醬汁略嫌不足,口感偏乾。在表面灑上少許切細的燻肉、菜和一隻大大嘅半生熟蛋,吃起來感覺更滑溜和豐富!😝❤️
👍🏻 Tossed in a creamy sauce with bacon and egg, the penne gives a decent texture that is smooth and chewy. It is highly recommended to stir up the coddled egg thoroughly in order to give the sauce a more uniform texture and taste!🥚🤩😛

心選 (旺角)
旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖
2020-04-13 416 浏览
最近迷上Board game,約友人時都搵一間有Board game玩嘅。去到發現其實board game選擇唔多,但係好在可以慢慢坐。當日坐咗成個下午,都只係連我地在內得兩枱客。同board game一樣,食物選擇都唔多。原本諗住食自選意粉,配南瓜忌廉汁,點知話冇。於是就叫左一心唔會伏嘅卡邦尼長通粉。惡夢嘅開始...一上枱我個份卡邦尼嘅蛋黃已經散咗,相比次下,我友人個個仲原好無缺。算,當自己臭手。食落卡邦尼係完全味,落香草分量太少。另外汁亦都少,包唔曬長通粉。煙肉嘅份量少得嚇人,想話有啲煙肉嘅鹹香味都冇。最差嘅卡邦尼!! 食咗幾啖都唔食喇。只好當自己用90幾蚊飲杯咖啡同坐左幾個鐘,內心好過啲。

卡邦尼長通粉

只好當自己用90幾蚊飲杯咖啡同坐左幾個鐘,內心好過啲。
2020-04-01
用餐时段
手寫MENU用手製作,看到佢地可能在旺市中包場,加上食物飲品質素都唔錯,可以收藏日後做活動有備用呀GOOD!午間在窗邊可以好光猛地食下午茶。我同朋友都好鍾意。叫左杯焦糖咖啡沙冰,真係用心好味。甜度剛剛好,啡味都好足(有時其他店會調到過甜或過奶)。賣相又靚,來到時我同朋友都嘩左聲。蜂蜜薑梳打,用唔同的杯上枱,看到已經心曠神怡,個味道好BALANCE,清新寧神。趕得到叫過LUNCH SET- 雞柳蘑菇配南瓜忌廉長通粉,通常CAFE比人覺得食物一般架嘛。 呢個長通粉同下面個小食下午茶拼盤的野食都打破左我的眼鏡,跳出框框。香、脆、雞翼又有汁唔係乾淨淨~~師傅好野重點一提:而家疫情店鋪特意在入門時加強防疫消毒衛生的提示同設施,非常貼心
午間在窗邊可以好光猛地食下午茶。我同朋友都好鍾意。
香、脆、雞翼又有汁唔係乾淨淨~~師傅好野
2020-02-19
  • 焦糖咖啡沙冰
2020-03-02 132 浏览
靜靜地飲吓嘢倾吓計,樓上鋪靜靜地幾舒服,靜靜地享受一下,柔和音樂,柔和燈光,舒適座位,食個下午茶☕️杧果梳打——咪道不大甜,大眾化口味白桃🍑紅茶——底下有香🍑生果蓉,白桃🍑紅茶味道濃郁,清香白🍑⋯⋯白汁香草🌿雞柳磨菇配長通粉——香草雞🐔柳,雞柳嫩滑,長通粉落有口感,味道不錯😉小食拼盤———雞翼、墨魚丸、炸新鮮薯仔🥔條.........雞🐔翼香脆熱辣辣,墨魚🦑丸有口感足夠料又彈牙,入面大大粒墨魚🦑⋯⋯又爽又好味。

杧果梳打——咪道不大甜,大眾化口味

2020-02-24 78 浏览
呢啲咁嘅時勢都少咗出去食嘢,所以今次難得約咗朋友要搵間乾淨嘅鋪頭食下,朋友話之前嚟過呢邊食,我見佢啲衛生都做得唔錯入門口個店員就會叫你望吓塊牌唔好亂擺口罩,啲枱面都有消毒藥水提供,感覺安心晒。可能真係非常時期有非常嘅行動啦。咁今次就同朋友食咗個下午茶,有一啲小食咁樣,同埋叫咗兩杯熱情果紅茶,佢啲小食係即叫即整,非常新鮮包括有咖喱角,雞翼,薯角,扭扭薯條龍蝦丸蛋白,影真好味同埋人唔太多,啱晒傾計小聚一下見佢其實都有桌遊玩架不過宜家得兩個朋友人太少都冇去玩啦

見佢其實都有桌遊玩架不過宜家得兩個朋友人太少都冇去玩啦
2020-02-24 65 浏览
係哩個非常時期都需要透下氣於是上網搵左間cafecafe為應對疫情更加強清潔消毒餐廳檯上更放有消毒供客人用👍而餐廳噶感覺好warm😌🔹煙肉卡邦尼長通粉 -$98意粉煮得剛好不會太淋或太硬而且煙肉配卡邦尼完全係絕配加上胡椒粒減低膩的程度醬汁的味道調教得剛好👌🔸黑椒煙鴨胸炒意粉 -$98如果重口味的你一定會鍾意哩個意粉因為意粉索晒d煙鴨胸味超濃郁😋會令人聽唔到😅🔹Hot Latte -$42(套餐另補$6)咖啡香不太突出味道淡了少少🤔🔸百香果綠茶 -$36(套餐不要加錢)百香果味如果濃d會更好🥰🔹🔸整體餐廳的衛生及加強消毒大大加分因為哩個非常時期保障客人安全好重要👍👍而食物味道不過不失是一個吹水好地方🤪
係哩個非常時期都需要透下氣

如果重口味的你一定會鍾意哩個意粉
因為意粉索晒d煙鴨胸味超濃郁😋
會令人聽唔到😅

🔹
Hot Latte -$42(套餐另補$6)
咖啡香不太突出
味道淡了少少🤔

🔸
百香果綠茶 -$36(套餐不要加錢)
百香果味如果濃d會更好🥰

🔹🔸
整體餐廳的衛生及加強消毒大大加分
因為哩個非常時期保障客人安全好重要👍👍
而食物味道不過不失
是一個吹水好地方🤪
2020-02-22 91 浏览
下午茶時間,睇完一場戲之後,決定去醫下個肚,結果就去咗轉角果一間嘅樓上咖啡店。這間咖啡店,入門之前要先消毒,衛生做得好足。我哋兩個人,叫咗一份小食、同埋一碟意粉,味道算不錯。小食炸得香脆,而且雞翼加上Rosemary後的味道更好,而且亦都搽咗蜜糖。另外,花枝丸也炸的香脆。意粉有好重嘅芝士味,鍾意芝士嘅人應該會幾鍾意。榛子咖啡一杯$42;特濃朱古力$48,都可以一試。朱古力有厚厚的一層奶泡,喜歡奶泡者更可以一試。

我哋兩個人,叫咗一份小食、同埋一碟意粉,味道算不錯。

意粉有好重嘅芝士味,鍾意芝士嘅人應該會幾鍾意。

2020-02-21
  • 小食拼盤
2020-02-22 73 浏览
旺角地舖租金貴 衍生好多樓上Cafe 為咗吸引顧客🗣 每間Cafe喺裝修 或者佈置上 花盡心思 今日呢間cafe 以英國🇬🇧御林軍為佈置主題 入口處有兩個特大禦林軍💂‍♀💂🏽擺設 作為迎賓 放眼所望 餐廳入面 放咗大大小小嘅擺設 滿有英倫風- #🇯🇵🐟🍚鰻魚炒飯 午市套餐連飲品一杯 ($112) 平時好少食魚 怕佢陣腥味 未食已經投降 炸魚柳又嫌太熱氣 呢個鰻魚炒飯 兩個問題都冇 鰻魚肉質同味道 同樣厚實 切成一粒粒 方便入口 再加粟米粒🌽 日本紫菜絲 蛋絲🥚 同埋珍珠米 日本豉油 成為香噴噴 熱辣辣炒飯 飯粒分明 材料豐富 營養高 大人細路👨‍👨‍👧‍👦都啱食-#🍑🥝🍹點紅點綠 (單點$46)點紅點綠嘅意思 係水蜜桃冰紅茶 加新鮮切粒奇異果🥝 仲有勁多蒟蒻 餐廳嘅特色飲品 值得一試 如果跟餐叫 只需加$6-#🍵紅棗杞子桂圓茶 (原壺上 單點$55)全城抗疫😷 飲杯固本培原💪嘅養生茶 未嘗不可 紅棗切成薄片 加桂圓肉同杞子 材料多 份量足 除咗單點 你可以跟餐叫 只需加$12-#🦆🍝煙鴨胸忌廉蘑菇汁長通粉 午市套餐連飲品一

#🇯🇵🐟🍚鰻魚炒飯 午市套餐連飲品一杯 ($112)

#🍑🥝🍹點紅點綠 (單點$46)

#🍵紅棗杞子桂圓茶 (原壺上 單點$55)

#🦆🍝煙鴨胸忌廉蘑菇汁長通粉 午市套餐連飲品一杯 ($88)

煙鴨胸係現成貨 長通粉做得al dente 口感唔錯 忌廉汁方面 可以再多D同creamyD 咁會提升整體味道同口感
2020-02-19 59 浏览
旺角平時多人到密不透風,餐廳更是等位等到傻,最近鬧市不再旺,條街靜左咁多,我梗係要出去支持下啲小店,順便見下響屋企悶到傻既朋友。以前學生時代最常去既樓上cafe,通常星期六日都可以爆滿,今日就要去重拾舊時既感覺,今次揀左呢間第一次去既cafe,一入到門,店員已經馬上叫我地睇睇門前嘅衛生守則,處理好口罩及消毒,方可內進。一入到Cafe,就見到全部位置都係梳化,而且高過人頭,令食客可以有自己的舒適區,不受隔離枱打擾,另外Cafe必備的桌上遊戲亦很齊全,枱上亦放置了消毒噴劑可供食客使用,點餐後,職員亦會馬上收起餐牌消毒一次,令人很放心在此用餐。最後點了兩個假日午市套餐白汁吞拿魚蘑菇長通粉 $88,免費配餐飲選了奇異果綠茶,同埋黑椒煙肉炒意粉$88,免費配餐飲選了荔枝紅茶。雖說是店子小小得2個人煮野食,但食物真係看出是有心機整出黎,又有伴碟擺盤設計,2款不同特色既pasta 都香濃入味,炒意粉上菜時還有煙出,証明即叫即整夠哂熱。食完野店內仍然係一個好舒適既環境可以玩下game 同傾下計,大梳化絕對有助放鬆心情。

最後點了兩個假日午市套餐

最近疫情關係 出外食飯聚會少之又少 難得有機會外出 去找舊同事食個便飯就揀咗呢間位於旺角樓上既一間cafe☕️一上到嚟入門口 地下放左一塊牌提示每個入嚟既客人都要徹低消毒後 先會安排入座 以免將外面既細菌帶到店內 下午茶關係 加上我哋兩個又細食 只點咗一款長通粉同小食唔好睇小只有兩樣 其實都好飽 臨尾仲要食唔曬 🌟原味忌廉汁磨菇吞拿魚長通粉 ($68) 🌟忌廉味好濃郁 長通粉既煙韌度又拿捏得剛剛好 咬落煙韌之餘又有嚼勁 而吞拿魚既份量反而可以預返多少少 感覺只有吞拿魚碎 🌟薯條咖喱角花枝丸 $58🌟呢個小食全部都係我鐘意既小食 好啱我口味 最鐘意係花枝丸 彈牙香口 食落唔油膩再加埋一人一杯咖啡 分別係泡沫同榛子咖啡 一個下午茶時間已經足以滿足了🤤

下午茶關係 加上我哋兩個又細食 只點咗一款長通粉同小食
唔好睇小只有兩樣 其實都好飽 臨尾仲要食唔曬

🌟原味忌廉汁磨菇吞拿魚長通粉 ($68) 🌟

🌟薯條咖喱角花枝丸 $58🌟

今日同寶寶出咗嚟旺角嘅卓悅➕萬寧睇嘢,希望買到我屋企用開嗰隻洗手液,行咗一陣就覺得有啲肚餓🙈於是OpenRice一下,就上咗嚟附近呢一間Cafe,hea下再繼續行🤓.行樓梯上到嚟大廈嘅2樓,店員即刻叫我地望下呢個牌👇🏻睇完之後就可以入去~確保我哋要注意個人衛生✔️非常好丫❗️令各位客人玩得開心➕食得安心❣️成座山咁多board game可以玩❗️重點係大部份嘅board game 都睇落好新淨➕乾淨,玩得開心又放心💕今個我哋2個人各點咗一個自選意粉❣️.煙肉番茄蘑菇長通粉 $88一上枱就傳來陣陣好香嘅蕃茄味🤤份量豐富嘅蕃茄蓉😍 食落茄味濃郁,而且酸甜度適中❣️長通粉煮得岩岩好👍🏻咬落好有質感,唔會overcook❗️混合埋細細粒嘅煙肉好香口💕南瓜忌廉汁蘑菇煙三文魚飯 $108用三片煙三文魚卷成花形狀放喺中間,成碟飯嘅賣相即刻加晒分🤩入口creamy ☺️味道相對比長通粉清淡,感覺清新又健康❣️紅棗杞子菊花茶隻玻璃茶杯好特別丫💕用茶隔隔開茶所有沖茶嘅原料,仲可以成個放番喺個杯蓋上面👍🏻飲落唔洗就住🤩 可以放心大啖飲🤓點紅點綠即刻俾佢支透明嘅玻璃飲管吸引到😍飲落有啲似蘋果茶🍹帶微微新清嘅澀味,味道唔錯,非常
今日同寶寶出咗嚟旺角嘅卓悅➕萬寧睇嘢,
希望買到我屋企用開嗰隻洗手液,
行咗一陣就覺得有啲肚餓🙈
於是OpenRice一下,
就上咗嚟附近呢一間Cafe,hea下再繼續行🤓
行樓梯上到嚟大廈嘅2樓,
店員即刻叫我地望下呢個牌👇🏻
睇完之後就可以入去~

確保我哋要注意個人衛生✔️
非常好丫❗️
令各位客人玩得開心➕食得安心❣️

成座山咁多board game可以玩❗️

今個我哋2個人各點咗一個自選意粉❣️
煙肉番茄蘑菇長通粉 $88

一上枱就傳來陣陣好香嘅蕃茄味🤤
份量豐富嘅蕃茄蓉😍
食落茄味濃郁,而且酸甜度適中❣️
長通粉煮得岩岩好👍🏻
咬落好有質感,唔會overcook❗️
混合埋細細粒嘅煙肉好香口💕

南瓜忌廉汁蘑菇煙三文魚飯 $108

用三片煙三文魚卷成花形狀放喺中間,
成碟飯嘅賣相即刻加晒分🤩
入口creamy ☺️
味道相對比長通粉清淡,感覺清新又健康❣️

紅棗杞子菊花茶

隻玻璃茶杯好特別丫💕
用茶隔隔開茶所有沖茶嘅原料,
仲可以成個放番喺個杯蓋上面👍🏻
飲落唔洗就住🤩
可以放心大啖飲🤓

點紅點綠

即刻俾佢支透明嘅玻璃飲管吸引到😍
飲落有啲似蘋果茶🍹
帶微微新清嘅澀味,
味道唔錯,非常容易入口❣️
入面仲有啲咬落好有口感嘅荔枝波波,
啱晒我呢啲鍾意一路飲一路咬嘅人😝

2020-02-14 75 浏览
3點3下午茶時間,但我同fd仲未食lunch, 就決定去呢間油麻地超就腳cafe食野上到去職員叫我地睇一塊指示牌,牌中提及除口罩後要洗手,證明佢哋都注重抗疫衞生呢個價可以坐一下午玩board game 我覺得都合理,仲包一杯$36嘅野飲(有荔枝、藍莓,嗰啲梳打,或者加紅茶/綠茶)全部嘢食都係即叫即整,當時得一位職員,估唔到賣相咁好,味道都拍得住好,長通粉唔會煮得太耐,雞肉幾入味、蕃茄唔會死甜,仲有少少蘑菇襯托,好味仲叫咗啲小食,即整即炸,最鍾意最右邊嘅墨魚丸,一咬落熱辣辣又香口右邊嗰杯叫點紅點綠,即係荔枝紅茶加綠色蘆薈啫喱,個底仲有啲透明晶球,滿足晒我想有啲野趙下嘅心態有好多board game, 即使我同friend得兩個人,都有唔少嘅選擇