2014-10-31 770 浏览
被呢間餐廳外既餐牌吸引左入去,點知入到去墙果度好多黑點,好似發莓既黑點咁, 已經覺得有點污jo,仲有佢播音樂播到好大聲, 覺得好嘈, 連同朋友傾計都差d聽唔到,首先來左餐飽,一睇似係排包分開左2份,食落, 無味既, 又無牛油...飯來到了, 叫左個芝士焗蛋粒x肉飯(即係豬,但唔識打果隻字,唔好意思)d原原來係原隻蛋拎去煮,唔係煎唔係炒,只係整碎蛋就叫蛋粒,覺得都係麻麻地...朋友叫左個咖哩滑蛋雞肉飯,佢話雞有點so味,都係麻麻地好食...
被呢間餐廳外既餐牌吸引左入去,

首先來左餐飽,一睇似係排包分開左2份,
食落, 無味既, 又無牛油...
d原原來係原隻蛋拎去煮,唔係煎唔係炒,只係整碎蛋就叫蛋粒,
覺得都係麻麻地...

2014-10-30
2014-06-28 1266 浏览
星期六的上午沒甚麼可做,下班後便到荃灣來一個午飯才回家,雖然不是家住荃灣,但是無論公榦或假期,卻經常到荃灣。無論眾安街由頭行到尾,抑或半截沙咀道,以至內街也好,幾乎肓都識行。路德圍和荃興徑也是不知道行過多少次,但是總有一間食店總是過門而不入的,這就是心意餐廳,原因只有一個,就是時間上的不配合而言。心意餐廳名符其實是一間小店,地方不大,白色的牆身配以黑色的卡座,加上另一面是鏡子牆身,顯得黑白的強烈對比顏色,餐廳的盡頭是出品的廚房。餐牌只有兩面簡單的午餐,有意粉和米飯,配以不同的材料,有牛扒豬扒和海鮮供應,也有日式和咖哩汁供應。手上的餐牌與門外的餐牌分別不大,而且午餐十分抵食,只需由三十九大洋起便有交易。當中午餐可選擇沙律,忌廉湯或羅宋湯,而在下當然選擇了羅宋湯吧!羅宋湯源自俄羅斯,正宗的羅宋湯會是較辣的,但來到香港,一般來說,羅宋湯經過改良,變得酸酸甜甜的,可是這一個羅宋湯,來得較鹹,沒有像其他的那般酸甜,也沒有辣味可言的,材料方面當然是同樣地豐富吧。主菜是香煎豬扒配西班牙野菌汁飯,聽茖也十分西化,用野菌做一個醬汁,是西菜慣常煮汁,當中卻又疑似磨菇和冬菇,不過從醬汁看來,有點似茄汁般的模

主菜是香煎豬扒配西班牙野菌汁飯,聽茖也十分西化,用野菌做一個醬汁,是西菜慣常煮汁,當中卻又疑似磨菇和冬菇,不過從醬汁看來,有點似茄汁般的模樣,但吃茖卻又富有野菌的香味。碟上配以青瓜和蘿蔔絲伴碟,青瓜和蘿蔔絲幼如魚絲,沒有加上任何調味,只是淡淡無味,一洗被調味過的敝處。豬扒已經被切開一塊塊,故此不用使用刀去切開豬扒,然而這豬扒雖煎得軟腍和鬆化,可是味道卻帶來有點港式口味,沒有像西式的那種味道。
凍奶茶是港式的奶茶,茶味亦貫徹了如茶餐廳的風味,茶香順滑和醇甘是固有的味道,但如與茶記相比,可謂稍遜一籌吧!
整體而言,雖然以西餐為主,可是卻未能如西餐般的味道,卻又離不開茶記的元素,可喜的是在午餐時段並沒有加一,可算是經濟的一餐吧。
2014-06-28
2014-05-21 1119 浏览
店舖細細 人唔算多 又不用等 就去試一試啦 個場佈置都幾有情調 不過服務員態度就爭D啦  叫好耐先有人理汁煮牛排意粉跟餐 有湯同一片蛋糕 個白湯好稀 亦冇乜味 塊蛋糕同個湯完全唔夾 又凍冰冰 好似放左好耐咁 食左2啖 即掉汁煮牛排意粉就OK 個份量算大碟 牛排好淋 亦冇根 算幾好  意粉可能索哂D味 好入味 亦幾彈牙 食物方面不失不過不過服務態度真係要改啦

店舖細細 人唔算多 又不用等 就去試一試啦

汁煮牛排意粉跟餐 有湯同一片蛋糕 個白湯好稀 亦冇乜味

汁煮牛排意粉就OK 個份量算大碟 牛排好淋 亦冇根 算幾好
意粉可能索哂D味 好入味 亦幾彈牙 食物方面不失不過

不過服務態度真係要改啦

2014-05-20
2014-05-08 912 浏览
 小小的一個荃灣到處都有好野食...單單一個路德圍就中西日泰包羅萬有今日雖然嚟到荃灣既但選擇咗食西餐呢間心意餐廳短短一星期內我就光顧了兩次...就因為第一次某人食唔到西冷而不認命今晚七點就食晚飯....應該想食咩都無問題啦呢間心意只係SET DINNER都十幾二十款,寅係有排簡DINNER都係有湯...主菜同飲品可加$18加小食紅湯比白湯足料....畢竟白湯除了菇都唔會有其他料不過對於喜愛飲湯的我嚟講...得半碗實在唔夠加了$18有個雞亦食....不過不失啦,算唔錯但雞亦好少會難食好了.....期待的西冷終於嚟到以$100嚟講呢件西冷好大塊,味道又好食!!!如果配飯/意粉一個人應該食唔完吧....呢個拿破里牛柳意粉無記錯應該$78一嚟到我就已經知唔會食得晒因為又係份量十足芝士量又夠....大滿足成個意粉最正係牛柳....入口即溶,不得了咁既價錢真係物超所值又食了一餐平靚正晚餐!

今日雖然嚟到荃灣既[米線街]但選擇咗食西餐

今晚七點就食晚飯....應該想食咩都無問題啦

呢間心意只係SET DINNER都十幾二十款,寅係有排簡

DINNER都係有湯...主菜同飲品

可加$18加小食
紅湯比白湯足料....畢竟白湯除了菇都唔會有其他料

不過對於喜愛飲湯的我嚟講...得半碗實在唔夠
西冷
好了.....期待的西冷終於嚟到
以$100嚟講呢件西冷好大塊,味道又好食!!!
如果配飯/意粉一個人應該食唔完吧....
拿破里牛柳意粉
呢個拿破里牛柳意粉無記錯應該$78
一嚟到我就已經知唔會食得晒
因為又係份量十足
芝士量又夠....大滿足
成個意粉最正係牛柳....入口即溶,不得了
咁既價錢真係物超所值
又食了一餐平靚正晚餐!
2014-05-06
西冷
拿破里牛柳意粉
2014-05-06 1117 浏览
前日(4-5-2014 Sun)同男友起身後整完一大輪o野,男友話要落荃灣改褲順便食lunch,為怕佢迷路,就同佢一齊落去,擺低啲褲後都接近1:00pm,記起有間食all day breakfast o既o係路德圍,就行去搵,一邊行一邊搵,見到有兩間食店都冇o左,點解荃灣呢條食街變成咁?因為加租?令我有啲感慨.我終於搵到喇,係Beans,見有人龍但都排吓啦,反正有時間,不過男友其實興趣不大,而且眼見啲人好似係o岩o岩至開始食,咁咪有排等?而且我又唔係未食過,o係美孚都食過啦,都係唔等喇,同男友再搵.兜o左一個圈,發現見到更多食店冇o左,見到呢間,午餐牌價錢好似唔貴,$40.00起就有個lunch set,而且入面又好似唔錯咁,於是入去試試.咁o岩有最後一張二人枱,坐低睇睇menu,有好多款午餐,每個跟餐湯或沙律同飲品,男友揀o左$40.00o既瑞士汁牛肉炒意,要羅宋湯,再加$2.00飲凍菜蜜;我要$40.00o既白汁龍脷柳配薯菜,要忌廉湯,加$2.00飲凍奶茶.冇耐, 麵包同湯都到o黎,麵包係兩片冇烘過o既薄切甜方包,咁就慳o左牛油錢,微甜o既方包口感鬆軟.而兩個湯,紅湯有半碗,白湯重

冇耐, 麵包同湯都到o黎,
麵包係兩片冇烘過o既薄切甜方包,咁就慳o左牛油錢,微甜o既方包口感鬆軟.而兩個湯,紅湯有半碗,白湯重少啲,唔夠半碗.

飲啖白湯先,蘑菇味道好濃,質地算杰,過關;紅湯顏色偏啡,啲料幾足,見到有牛肉粒,味道亦都好濃好豐富,比白湯厚.

之後兩杯飲品到o黎,
先飲啖奶茶,口感滑,茶味淡;男友o既凍菜蜜呢,同樣味道都係淡淡.

好快,男友o既瑞士汁牛肉炒意到o黎,
瑞士汁牛肉炒意
每條意粉o既顏色都一樣咁深,瑞士汁味道濃,意粉亦炒到仍保留少少硬身o既感覺,牛肉唔太滑,或者冇落鬆肉粉啦,咁重好.

香煎龍脷柳配蜆肉忌廉汁,薯菜都到o黎,
賣相幾靚,龍脷柳都唔太厚,肉質滑,忌廉汁夠多同濃,不過幾單調, 都係瑞士汁炒照燒牛肉意粉好食啲.而o衣o家睇返meun,原來裡面冇蜆肉,咁樣可能觸犯商品說明條例喎.
不過.薯菜冇乜問題,但茄汁俾得太少喇,得一茶匙點夠?

於是問侍應俾茄汁,佢應一應哦,等o左好耐都冇o左件事,然後再叫,佢就話轉頭俾,但都係做o左其他o野,耐一耐至俾我o地,重俾好多.
其實如果佢o地一開始俾咁多咪好囉.

味道: 3.55分, 抵食: 3分

環境:
光猛,雖然細但仍算舒適.
2014-05-04
$42.00 (午餐)
瑞士汁牛肉炒意
  • 羅宋湯
  • 煎龍脷柳
2014-04-17 925 浏览
原來想食新上榜的焗廚,不過好多人排隊,趕住睇戲所以就搵到黎呢到,價錢由60至120左右。白湯,開哂的感覺,亦都冇乜料咬,餐包,第一次見係用排包囉,只可以說我真係唔慣。好彩主菜都唔錯,意粉不算有嚼勁,但未至於茶記會煮到林哂黑豚豬真係唔差,外脆內滑,口感極佳,表面煎到少少脆,非常香口。有諗過為隻豬比好評,但意粉包同湯都一般,所以都係ok了
好彩主菜都唔錯,意粉不算有嚼勁,但未至於茶記會煮到林哂
有諗過為隻豬比好評,但意粉包同湯都一般,所以都係ok了
2014-04-16
三人行,又是一個要補習的星期六,卻是因這餐廳變得有點不同,帶着簡單的點綴。餐牌Set Lunch 價錢大概$40-50,套餐包熱飲,沙律/湯和餐包,免加一。FOOD熱飲:中規中矩,若加錢轉特飲,需注意水準未必及同區「普洱」。湯:羅宋湯水準尚可,忌廉野菌湯挺香,可一試。餐包:與其他餐廳不同,此處是用像「美心」的排包。主菜:滑蛋咖哩豚肉配飯($39):日式咖哩濃香,豚肉不少,厚度是薄切豬扒,惟飯量可能不足以滿足胃口較大的人士,熱度亦可改善。美國雞扒(洋蔥汁)配薯菜($40):雞扒已切,份量一般,惟嫩度有驚喜。薯菜是大家一向見的貨色。香煎原塊龍脷柳(忌廉蜆汁)配意粉($42):龍脷柳份量足,有驚喜。惟汁不是特別。SERVICE店中播放有西方歌曲、香港流行曲,整體來說,悠閒安然。侍應招呼頗佳,收碟速度剛好,反應挺好。惟小店位置不大,但這正正是可愛之處。COMMENT可再光顧。7/10
三人行,
又是一個要補習的星期六,
卻是因這餐廳變得有點不同,
帶着簡單的點綴。
餐牌Set Lunch 價錢大概$40-50,
套餐包熱飲,沙律/湯和餐包,免加一。

FOOD

湯:羅宋湯水準尚可,忌廉野菌湯挺香,可一試。

餐包:與其他餐廳不同,此處是用像「美心」的排包。

主菜:

滑蛋咖哩豚肉配飯($39):
日式咖哩濃香,豚肉不少,厚度是薄切豬扒,
惟飯量可能不足以滿足胃口較大的人士,
熱度亦可改善。

美國雞扒(洋蔥汁)配薯菜($40):
雞扒已切,份量一般,惟嫩度有驚喜。
薯菜是大家一向見的貨色。

香煎原塊龍脷柳(忌廉蜆汁)配意粉($42):
龍脷柳份量足,有驚喜。
惟汁不是特別。

SERVICE

店中播放有西方歌曲、香港流行曲,
整體來說,悠閒安然。
侍應招呼頗佳,
收碟速度剛好,反應挺好。
惟小店位置不大,
但這正正是可愛之處。

COMMENT

可再光顧。
7/10
2014-03-15
2014-01-17 488 浏览
這一兩年間,每月定時來兩至三次,因為佢地收12:00時間岩曬我,又近屋企。我很喜愛西餐,呢度價錢很合理,也是我keep住梨既原因。昨晚點了牛扒歺及黑松露蛋包飯和薯餅。湯加了$10酥皮,有點林,歺包好明顯係微波爐叮,一邊林一邊硬,白湯好似水一樣淡和希,但都能入口。牛扒很大塊,燒得剛剛好,黑召汁也不太辣,佩意粉很好食。黑松露反,黑松露味道很濃很香,飯既份量亦很多很飽肚。但本人不太喜歡主歺食甜,飯是用茄汁炒過,所以味道帶甜,很利。蛋煎得很薄,功夫很好,包住D飯都冇爛。薯餅太薄了,雖然好吃,但三兩口便吃掉,希望他們能改善。我會keep住梨的,侍應少女加油,做好D服務,笑多D
2014-01-16
宵夜
  • 薯餅
2013-12-22 346 浏览
見晚餐不用等,就去試一試,店舖細細地,但唔算多人,仍比了個門口位我們,而且服務員是好似學生妹的女孩子,服務態度不是幾好,可能坐門口,有幾次都叫好耐先有人理。好在食物都還可以,排塊就細左少少,個焗意粉就好些,都幾大碟,另加錢有田螺,不過田螺個醬用茄汁有些怪,但本身唔點醬都幾好食。可以再去一試,不過下次應該唔會叫排!
見晚餐不用等,就去試一試,
店舖細細地,但唔算多人,
仍比了個門口位我們,
而且服務員是好似學生妹的女孩子,
服務態度不是幾好,
可能坐門口,有幾次都叫好耐先有人理。
好在食物都還可以,排塊就細左少少,
個焗意粉就好些,都幾大碟,
另加錢有田螺,不過田螺個醬用茄汁有些怪,
但本身唔點醬都幾好食。
可以再去一試,不過下次應該唔會叫排!

2013-12-06
2013-11-24 374 浏览
誤打誤撞來到一間叫心意的餐廳,它的裝修很簡單,黑色的雲石枱配黑色的皮梳化,配上有點昏暗的壁燈,再加上劉德華的舊歌,感覺彷如置身它舊的卡拉OK房,很有昔日情懷。晚餐餐牌的選擇非常多,令人有點眼花撩亂。最後選了其中一款$98任選兩款主菜的鐵板餐,包餐湯及飲品。餐湯可選擇酥皮羅宋湯或酥皮忌廉湯,當日我們要求其中一個改為酥皮龍蝦湯,店方也很樂意配合,沒表示要加錢。酥皮湯製作需時,的確等了一段時間,不過端來的時候,牛油味香馥香濃厚,咬起來爽脆蓬鬆,令人很難抗拒。龍蝦湯質感較稀,帶有淡淡干邑的味道,湯中只打撈到一粒蝦肉。忌廉湯剛好相反,質感非常濃稠、忌廉味相當濃厚,湯中混有以蛋白打成的蛋花及磨菇粒。很多人都喜歡酥皮湯及其他酥皮類食品,不過根據食物環境衞生署食物安全中心對一些連鎖快餐店、麵包店及便利店進行的樣本抽查結果顯示,酥皮湯的反式脂肪含量極高,每 100 克酥皮平均含反式脂肪酸為2.1克(範圍為0.014至3.5克不等),而反式脂肪的建議攝入量為每人每日2克。所謂的反式脂肪,其實是氫化油脂的一種技術,目的是改變脂肪的分子結構,令食品增添酥脆口感,及更易於長期保存。長期攝取過量的反式脂肪的代價很

很多人都喜歡酥皮湯及其他酥皮類食品,不過根據食物環境衞生署食物安全中心對一些連鎖快餐店、麵包店及便利店進行的樣本抽查結果顯示,酥皮湯的反式脂肪含量極高,每 100 克酥皮平均含反式脂肪酸為2.1克(範圍為0.014至3.5克不等),而反式脂肪的建議攝入量為每人每日2克。所謂的反式脂肪,其實是氫化油脂的一種技術,目的是改變脂肪的分子結構,令食品增添酥脆口感,及更易於長期保存。長期攝取過量的反式脂肪的代價很大,因為它是導致心臟病、高血脂、脂肪肝的重要原因之一。
酥皮龍蝦湯
酥皮忌廉湯
第一個主菜是「芝士焗挪威三文角扒」併「蒜蓉牛油扒原隻花竹大蝦」,大蝦以薯蓉承托,威武的豎起來,賣相挺好看。三文魚扒肉質結質,不過上面淋的芝士芝味不夠強,蝦的size挺大隻,肉質爽彈,但鮮味卻被蒜蓉汁完全蓋過,有點可惜。
芝士焗挪威三文角扒 + 蒜蓉牛油扒原隻花竹大蝦 ($98)
芝士焗挪威三文角扒
蒜蓉牛油扒原隻花竹大蝦
另一道是「A級鑊仔牛柳」併「灸燒原塊豬頸肉扒」,這個的賣相則平實很多,所以亦沒有什麼驚喜。平常吃豬頸肉都是一片片切好的比較多,原塊上好像是第一次。豬頸肉肥瘦不分,口感依然爽彈,不過該部位的肉質始終比較老,所以感覺很難切開。牛柳的肉質很腍,毫無難度便可以切開,切開時發現牛的肉質纖維很易散開,感覺腍得很霉很可疑。配菜的薯條是兒是最愛的波浪薯條,不過可惜薯條已經吸引了大部份燒汁,變得又腍又有點糊開。
A級鑊仔牛柳 + 灸燒原塊豬頸肉扒 ($108)
A級鑊仔牛柳
灸燒原塊豬頸肉扒
炸波浪薯條
餐廳的店員主動有禮,許多時候都知道客人的心意。例如,當有客人離開,會主動問坐得比較擠迫的客人是否需要轉枱、配菜有薯條便會主動送上茄汁、以及等客人喝完湯才慢慢上主菜等,非常抵讚。不過在這個弱肉強食的飲食界,除了服務要好,唯有不斷改善和提升食物味道,才可以長久立足哦。

2013-11-14
酥皮忌廉湯
2013-08-30 155 浏览
次次我都會叫一個海鮮焗飯,但今次來得較遲。也沒傷干,因此我和友人都食了50分鐘。但這50分鐘,不是食完"重唔走"的人。可能食飯時間,waitress好想趕我們走。我也明白想快點做生意,但是都不用給臉色我們看,似趕客一樣。 不過,中肯點說,食物方面不失不過,也感受到八十後廚師的煮西餐的心。但想到她的態度,只能對心意卻步!
次次我都會叫一個海鮮焗飯,但今次來得較遲。
也沒傷干,因此我和友人都食了50分鐘。
但這50分鐘,不是食完"重唔走"的人。
可能食飯時間,waitress好想趕我們走。
我也明白想快點做生意,但是都不用給臉色我們看,似趕客一樣。

不過,中肯點說,食物方面不失不過,
也感受到八十後廚師的煮西餐的心。

但想到她的態度,只能對心意卻步!

2013-08-12
  • 扒類
2013-05-04 143 浏览
午餐飯腳同事快要離職,一同午餐的日子正在倒數,今天就來這家她推介的心意餐廳。在人頭湧湧路德圍等位吃飯正常不已,想不到這家小餐廳要等到13:30還未入座,幾乎要放棄到別家時,年青女侍應慧黠地跟我們說可先點菜,因廚房正忙著,現在點了菜稍後就有得吃不用再等太久;那我們也開始在門前那比人還高的易拉架中選出心水午餐。入座後不久也如小妹妹所言,午餐真比較快速送上,大家也明白午餐大都只有一小時嘛!!先送來的紅湯真夠深紅,似乎放進湯裡的茄膏份量蠻多才有如此顏色,表面有點油花的紅湯底在茄膏幫助下夠稠身,也有著蠻高不是來自鮮茄的茄味,多款煮得軟身的蔬菜證明這湯也煲了一段時間,以牛肉來煮的紅湯沒太特別也很港式,味道總算是可以的水準。除了紅湯還有白湯或沙律可選,看過鄰桌小姐的沙律,只是以蔬菜混著白色沙拉醬的做法,還是來碗熱湯更好。蒜茸多士脆得像餅乾,微微牛油香的多士稍浸湯會好吃一點,蒜香味也很輕柔,適合一眾下午還要工作的上班一族。不過多士水準比較不穩,第一次尚算香脆,第二次卻硬如餅乾,好不容易才能咬開,不想浪費就要浸湯後才可食用了。 因看到食客正吃的瑞士汁牛肉炒意粉很對眼才點,幼意粉還有彈牙之感,有點驚喜呀!

因看到食客正吃的瑞士汁牛肉炒意粉很對眼才點,幼意粉還有彈牙之感,有點驚喜呀!尚算濃郁的瑞士汁炒過後,整碟意粉變得很香,雖沒有什麼鑊氣可言,帶甜的食味卻不錯。

磨菇片同樣索透瑞士汁後更為惹味,加上生椰菜的幫忙下口感較為清爽,這個炒意粉真的蠻不錯!!碟裡牛肉份量很多,只是同事評為肉質頗韌,水準不及意粉來得吸引呢。
另一道香煎豬扒飯也似乎不錯,大大片豬扒去骨煎得金黃,肉質也有點咀嚼勁,沒有用上太多鬆肉粉去泡製,配上燒汁雖像普通,以這價錢有這水準又OK唷!難怪這小餐廳那麼受歡迎了。
飯後一杯凍檸茶看來蠻夠濃度,紅茶加冰後仍很有顏色,果然沖得夠濃有點紅茶香,檸檬新鮮又夠酸度,中和一下飽飽的胃,感覺良好。
上次水準不錯,一於繼續心意一番,時間關係很想試的焗飯忍痛捨棄,改為時間應可更快的鮮茄蜆肉燴意粉,浸在紅彤彤像蕃茄湯多過蕃茄汁的意粉煮得QQ,這西餐水準的煙韌度意粉的確理想,讚!!不像鮮茄煮成的茄汁調得較淡未夠酸香,同樣加上椰菜一堆,似乎是這裡的各款飯餐的做法。
看似無料的意粉其實有著不少小小蜆肉,這些冷凍海鮮已不求什麼鮮甜,幸好這些小蜆肉無沙不韌也沒有腥味,未能提鮮也沒有令人放棄之意。
同事無飯不歡,粟米汁龍脷柳飯竟很對眼,魚塊份量不少一定夠餸,魚肉煎得表面金黃,浸汁後沒有香脆外層卻仍感魚肉滑嫩,無骨無腥味的連不愛吃魚的我也覺好吃;粟米汁像白湯加粟米,沒有期望下原來美味,稠身有黃粟甜的粟米汁用來伴飯很好。

兩位美少女店員雖不算十分醒目,有時候多次招手都未必看到,不過對客人要求都很快做到,尤其那次主動提議先點菜節省時間更是貼心得很。

兩個午餐盛惠$80左右,荃灣區內正常價格,午餐也免加一,難怪午餐時段一位難求,走遠一點也是值得。
  • 瑞士汁牛肉炒意粉
  • 粟米汁龍脷柳飯
  • 凍檸檬茶
4個人叫午餐, 落完單15分鐘仍沒有湯、包及飲品。但後來的客人已經有了。之後第一個焗飯迅速到,那個有禮貌的侍應才發現我們未有湯。隨即給我們了。之後其餘的黑椒豬扒飯也來了。唯獨一個拉麵及烏冬未有。拉麵終於落單後30分鐘後來了, 但不奇怪嗎?焗飯都可以一早來了。拉麵卻遲遲未有。是不是未拉?拉麵沒有味道,湯多得看不見拉麵。但飲品仍未到。等到40分鐘, 已催了兩次的烏冬終於來了。但那個黑面的侍應很悔氣把它放下, 只放下一碗清湯烏冬卻沒有"送", 我問:「送」呢?那個侍應以不正的廣東話說:「甚麼呀? 烏冬囉」。然後才瞪眼很惡的看著我說:一陣俾你。一點歉意也沒有。這是甚麼態度?????是你們的食物久久未能送上, 遲來的客人也食完離開。平時我們來食飯都不是這樣的, 今天不知發生甚麼事會令食物遲來。已經很有耐性等了很久, 但換來是這種態度。你先給烏冬我, 但沒有"送"。這樣, 跟你給我們一碗白飯先食,沒有"送"給人沒有分別。點食住先呀??終於來了。但我的熱朱古力仍未到。再催, 終於又很悔氣放下。仍一點歉意也沒有。算是甚麼態度, 如果不想做, 便不要做。不要黑著面對客人, 我要付錢食飯還要受你氣嗎?不知
4個人叫午餐, 落完單15分鐘仍沒有湯、包及飲品。

一點歉意也沒有。

已經很有耐性等了很久, 但換來是這種態度。

你先給烏冬我, 但沒有"送"。
這樣, 跟你給我們一碗白飯先食,沒有"送"給人沒有分別。
點食住先呀??終於來了。但我的熱朱古力仍未到。

再催, 終於又很悔氣放下。仍一點歉意也沒有。
算是甚麼態度, 如果不想做, 便不要做。
不要黑著面對客人, 我要付錢食飯還要受你氣嗎?
不知所謂的態度。

2013-04-10
2013-02-26 83 浏览
今晚元宵佳節,放工已經9時多…又未曾食晚飯,等埋小毛來接小妹放工一同食宵夜。但原來他還未吃晚餐,於是乎找個地方吃點東西。本身想著吃點簡單的麵食,但途經這西餐廳,名字''心意"好像很有意思,況且小妹又未試過,我倆便進去了。原來小毛來過這裡用餐數次,但大部份都與同事午餐時間來的,通常點的都是拉麵,午餐大約$30多元就有交易,不過若是比小妹揀的話,西餐廳甚麼能叫上拉麵呢?望上精心設計的餐牌,頗為別緻,包羅萬有,分別有扒餐、鐵扒類、意粉、焗飯、拉麵、小食、鐵板炒飯等等選擇。侍應隨即送上二杯温水,好等我倆慢慢選擇吃甚麼。小毛急性子的性格,不出5秒已想到,小妹還在焗飯與鐵扒間從中爭搏鬥!?夜晚還是少吃澱粉質為妙。所以後來選了豬仔肶配薯菜。餐湯則配羅宋/粟米忌廉湯,加$10可升級至酥皮湯。我倆選了白湯,送上小小二片蒜蓉包,不熱但超脆,將整片放入湯中也可咬出噗噗聲的效果。小妹的鐵板餐先上,配上洋蔥汁,有喜愛的波浪紋薯條,以為豬仔肶是類似鷄肶帶棒的,因為在其他地方都是,所以奇怪以為送錯豬扒…可是詢問下又話無錯…送上小食一款,我揀炸蝦。Size大小不一,幸好不是太多脂肪連著,有點似豬扒但比較嫩口淋點。焗飯

可咬出噗噗聲的效果。
焗飯需時,本身等埋才開動的小妹被旁邊的人唸我快快吃,好喇!不理他。吃到一半
才到,真夠慢。與餐牌簡直二個模樣,應該用焗盅之類,但竟用長碟上,感覺好怪,而
且飯同豬扒是分開,豬扒上明顯舖上一塊舊芝士,有點似被火槍燒過,小毛說這不錯。
飲品方面,小妹要熱奶茶,另一杯要凍檸檬茶。熱奶茶送上是暖的,而且周邊起粒粒,
應不是放淡奶而是用上奶精?!總言之有點似台式,而檸檬茶望上去深竭色,估計茶壺都
沖左一段時間,飲品方面就不合格了。
結尾送上一客先甜品,一小球如乒乓球大小雲呢拿雪糕,面頭淋上一圈圈朱古力糖漿,
,還是給小毛吃擺。
2012-09-14 31 浏览
平日經常行過呢間店,但通常唔會走入去...因為佢好似長年關埋道門..唔講仲以為佢無開....於是今日決定試下..我叫左個牛肉拉麵SET,三十幾蚊有沙律(唔要沙律可以要湯)有拉麵有野飲,真係唔錯!沙律,好好味!係田園沙律,有少少生果粒同菜,加埋酸酸甜甜ge沙律醬,正正正!牛肉拉麵,湯底好似無咩味,燒牛肉只有三小塊,但燒牛肉幾入味,麵條都幾彈牙凍檸水,凍檸水當然就係凍檸水味...不用多說間鋪其實幾細..有d迫..但環境唔錯,唔會嘈,design亦幾雅致侍應姐姐好好人,好有笑容!overall來說,呢個價錢有呢種素質,唔錯!唔錯!
平日經常行過呢間店,但通常唔會走入去...
因為佢好似長年關埋道門..唔講仲以為佢無開....
於是今日決定試下..

我叫左個牛肉拉麵SET,
三十幾蚊有沙律(唔要沙律可以要湯)有拉麵有野飲,真係唔錯!

凍檸水,凍檸水當然就係凍檸水味...不用多說

侍應姐姐好好人,好有笑容!

overall來說,呢個價錢有呢種素質,唔錯!唔錯!