2015-11-29 7869 浏览
朋友係團購網發現有平價下午茶自助餐,就組團一齊聚舊啦。位於旺角豉油街既仕德福酒店,界符油麻地同旺角兩個地鐵站之間,2個地鐵站行過去都係10分鐘左右。食物方面當然無大型酒店咁多啦,加埋一都係$125 左右,有沙律,壽司,冷盤,炸魚薯條,雞翼,烏冬,蒸蛋,多款甜品,同埋咖啡或茶,算係咁啦。甜品當然係女生們既最愛,窩夫算係咁多樣最好食架啦,火爐剛剛好,仲有多款醬汁配搭。至於木糠布丁,Cream 既份量比較多,但係餅乾碎就過少,食起黎感覺似食cream多d。$125 可以坐成2個鐘,當朋友聚會,都算唔錯了。
朋友係團購網發現有平價下午茶自助餐,就組團一齊聚舊啦。

$125 可以坐成2個鐘,當朋友聚會,都算唔錯了。
團購
2015-11-17 5957 浏览
一去到,見到放在食物區的食物種類~咁少既?唔好話海鮮,就連熟食、甜品都小得可憐。開波第一時間緊係去拎生豪、三文魚食啦。X! 生豪腥的,仲要有回甘苦味。食左兩隻冇食了。X! 三文魚,淡味的。食左幾塊冇食了。唯有試下其他食物啦。X! 凍蝦,肉質霉散的。X! 青口,硬硬的,一陣雪味。海鮮唔得,食下熟食啦,都冇咩選擇。X! 星洲炒米,好碎~仲差過茶餐廳。飲品,見到有蘋果汁,試一杯啦!X! 有冇咁cheap 呀! 溝水既!燒烤食物,得牛肉一種。X! 肉質,嘩!外面熟到柴皮,入面生到出血。都唔知係塊肉硬定把刀鈍,砌極都砌唔入。樣樣都唔得,食下菜啦。我:唔該比碟生菜。廚師: 生菜冇了。X! 有幾多人拎過呀,咁快冇曬?點搞呀!在失望及低落的心情下,見到廚師拎左一碟紅色的食物出來。嘩嘩!終於有長腳蟹食了。立刻出去拎啦!X! 蟹腳碎的,一條蟹腳一開二。X! 開黎食,拎上手已經知唔對路,同凍蝦一樣,D肉都係霉的。食左一兩條冇食了。廚房都係補貨一次就冇出了。總結:食物唔生鮮,種類少。唔會再去!怒!#$?#?@&X y z

開波第一時間緊係去拎生豪、三文魚食啦。
X! 生豪腥的,仲要有回甘苦味。食左兩隻冇食了。
X! 三文魚,淡味的。食左幾塊冇食了。

唯有試下其他食物啦。
X! 凍蝦,肉質霉散的。
X! 青口,硬硬的,一陣雪味。

海鮮唔得,食下熟食啦,都冇咩選擇。
X! 星洲炒米,好碎~仲差過茶餐廳。

飲品,見到有蘋果汁,試一杯啦!
X! 有冇咁cheap 呀! 溝水既!

燒烤食物,得牛肉一種。

樣樣都唔得,食下菜啦。
我:唔該比碟生菜。
廚師: 生菜冇了。
X! 有幾多人拎過呀,咁快冇曬?點搞呀!

在失望及低落的心情下,見到廚師拎左一碟紅色的食物出來。
嘩嘩!終於有長腳蟹食了。立刻出去拎啦!
X! 蟹腳碎的,一條蟹腳一開二。

• 冇野好食
2015-11-08 6096 浏览
之前見到團購$99就可以食到下午茶自助餐覺得好吸引😍但買之前我都睇一睇open rice 食評,好壞參半,跟住見到有自助午餐有9折連加一都係$118😱我就即管試一試啦!講下個酒店歷史先,於1991年開業 2006年5月重新裝修,整間酒店較為舊式享用時間12-14:30,我就11:55到但未有得食住,仲差5mins, 未夠鐘時望一望環境,枱與枱空間都ok ,整體都算乾淨😊而客人就平均較年長,應該是價錢吸引吧😝好啦!開始食得!港人一搶便是生蠔,但我認為一定會refil所以還是保持儀態😝先望望有咩食。就睇吓個生蠔位,一出只有10隻左右,頭兩個拎完後面就空手而回😧😧如果你抬上面有超過4,5隻oyster ...咁您有機會俾人眼望望你碟oyster 😂😂無刺身,只有sushi ,但無試到😅熱葷方面無影相,有鳳爪,蝦蛟,炸多春魚等。選擇不多。芝士火鍋...味道較淡,芝士味都淡,配料一般😅我個人認為最好吃是滾粥,有order 紙,配料任點,可點唒全部,但如果您點唒全部每樣都只會得丁件😂😂不過味道不錯甜品area 亦不錯,擺設美觀❣味道較熱葷好😆登櫈!!13:00後先出的即製pancake !! 呢個
刺身,只有sushi ,但無試到😅
熱葷方面無影相,有鳳爪,蝦蛟,炸多春魚等。選擇不多。
芝士火鍋...味道較淡,芝士味都淡,配料一般😅
甜品area 亦不錯,擺設美觀❣味道較熱葷好😆
登櫈!!13:00後先出的即製pancake !! 呢個價錢來說有專人來即製算不錯了!配料有雜果,椰絲,花生,香蕉,提子乾,忌廉等。我當時一次過要哂所有配料!組合後大家大概會知道有什麼味道出現😂😂還是叫一至兩個配料好了!
P.S 待應都有基本禮貌,收碟快,toilet 較舊,但尚算整潔😊
2015-10-20
優惠券
你睇我下面張相就知有幾伏! 企係度整個個廚師企係度做緊乜jek! 你見吾見你切俾人d 牛肉係生ga!!!切吾開ga!!!! 咬吾斷ga!!!話有長腳蟹食?食飽左d 見吾到蟹柳一條!心諗你無蟹腳食就咪係openrice度寫話自己有蟹腳食啦!一個鐘後先有人捧左2細碟蟹腳出黎!9秒9衝出去先拎到少少!食完真心覺得蟹柳仲好食!d 肉係梅ga!!!!腥溫溫既生蠔!吾明點解d 人可以不斷搶黎食!仲有呀!地下d 垃圾永世無人執ga!其他野不願置評可怒也!呢個價錢去食放題好過!

腥溫溫既生蠔!吾明點解d 人可以不斷搶黎食!

仲有呀!地下d 垃圾永世無人執ga!

其他野不願置評
可怒也!呢個價錢去食放題好過!

2015-09-16 5712 浏览
老老實實,,,都係睇到openrice既留言先試黎試下,點知真係好失望,唔知點解仲咁多好評.同男朋友開餐都係想食好d,一開波當然搵刺身生蠔食先~點知一食生蠔..d蠔有殼既!!仲要試第2粒都係咁~點知拎果幾隻我地已經冇引食..青口又好un, 蜆又冇味!三文魚叫還可以,不過刺身選擇好少,得3,4樣咁上下之前搵熟食..炸野叫正常..<-應該好難會唔好食lo~掉落個炸爐度炸姐~之後飯&意粉我地都冇乜點食..因為我男友自己整左蛋糕比我,所以冇食佢d甜品~總括係勁差!!!可一不可再!!!
老老實實,,,
都係睇到openrice既留言先試黎試下,
點知真係好失望,唔知點解仲咁多好評.
同男朋友開餐都係想食好d,
一開波當然搵刺身生蠔食先~
點知一食生蠔..d蠔有殼既!!
仲要試第2粒都係咁~
點知拎果幾隻我地已經冇引食..
青口又好un, 蜆又冇味!
三文魚叫還可以,
不過刺身選擇好少,
得3,4樣咁上下
之前搵熟食..
炸野叫正常..<-應該好難會唔好食lo~掉落個炸爐度炸姐~
之後飯&意粉我地都冇乜點食..

因為我男友自己整左蛋糕比我,
所以冇食佢d甜品~
總括係勁差!!!
可一不可再!!!
2015-08-19
2015-06-01 9956 浏览
為了慶祝以姨甥的生日, 我們一家到了德福閣 Stanford Café享用自助晚餐, 今次呢個自助餐算中價位,海鮮魚生一樣都有,叫做抵食。當晚的食物尚算豐富, 有鮮甜入口即溶的魚生和生蠔, 壽司和冷麵, 賣相很新鮮整齊, 6點半開始入座,大部份人都會去拎D蠔食,我自己對蠔就一般,不過都有試下,雖然唔係好大隻,但起碼食落口冇沙同埋都係鮮味,算係CREAMY。魚生方面,都有幾款揀,唔算太多,不過D三文魚係幾肥美,同埋都出得幾快。熟食方面, 有火腿, 蕃茄, 蝦, 炒蜆, 燒牛肉等, 各款食物的水準也不錯, 雖然種類講真唔算多太野食,但因為個價錢係中價,所以都算可接受。 甜品方面, 有班戟, 芝士餅, 楊枝甘露和不同種類的蛋糕, 總括而言, 今次的自助晚餐我們也很享受.我覺得間HOTEL最好就係,佢D野叫多款,EG 蒸魚完左,佢會出炆魚,咁可以迎合不同人士的口味,係一般既酒店通常都係出同一款,所以我自己都大大推介。

魚生, 生蠔和冷麵
火腿, 蜆, 蝦, 蕃茄
紐約芝士餅
2015-05-16
2015-02-15 12853 浏览
好耐冇食buffet 了, 因為想就大家方便, 所以黎到呢間, 難得無分上下半場, 可以由6:30食到9:30PM, 而且價錢相當合理!地方少少, 所以食物選擇唔會算好多, 簡單巡下有咩食:buffet開始前, 每人送一份泰式蔗蝦, 下面有薯蓉墊底, 味道有些香芧味.不過可能擺凍左 (我遲到), 熱食會更加好味.第一轉由冷盤開始:三文魚都好新鮮, 不過擺出黎既份量太少...好多就被人夾晒, 真係手快有, 手慢冇..生蠔黎講, 算係大隻.另外夾左一些沙律, 主要係用罐頭沙律, 側邊都有新鮮生果切片可夾.第二轉:因為想食個牛角包 啫!有一個corner係有烤牛肉,由廚師切片俾客人,牛肉加入黑椒汁食, 好好味, 肉質好嫰, 連有少少脂肪。薯蓉帶子, 個樣好似幾靚, 不過食落我覺得似蜆用多過帶子...見到薯餅又忍唔住夾左一件, 其實好熱氣, 因為實在太新鮮炸…粉漿唔算厚, 而且好有番薯味.甜品類︰吸引到我既甜品其實唔多, 不過出面既焦糖布甸係幾好味! 好香滑, 冷左都好滑, 而且夠蛋味.芝士餅, 不過不失吧!有兩款味道既梳乎厘, 一款原味, 一款芝士味, 原味較為淡, 反而芝士味, 幾香!原來
地方少少, 所以食物選擇唔會算好多, 簡單巡下有咩食:
不過可能擺凍左 (我遲到), 熱食會更加好味.
第一轉由冷盤開始:
生蠔黎講, 算係大隻.

第二轉:
因為想食個牛角包
啫!
甜品類︰
芝士餅, 不過不失吧!
原來餐廳到8:00有一個特備節目, 好似叫做火焰香橙班戟表演, 餐廳先較暗光線, 然後有廚師出黎表濱, 離遠見到好似真係有堆火咁…之後朋友成功地取到一份香橙班戟, 原來有加入甜酒整, 班戟既顏色的確轉左係橙色, 食落係有少少酒既味道, 上面亦舖上香橙肉, 不過呢…味道就未能討好到我了….
還記得自助餐既主題係海鮮, 其實呢, 出面曾經係有長腳蟹腳供應過既, 不過實在係太珍貴了, 一出就俾人搶晒…好不容易朋友才取到兩件返黎, 其實好食既, 因為新鮮嘛, 而且都算大隻多肉, 但真係太少了, 坐咁耐, 都好似等唔到有第二轉咁…所以…嚴格黎講, 有少少搵笨架.
最後, 真係要黎返杯雪糕作結尾, 冰櫃內係牛奶公司既小杯雪糕.
2015-01-27
2014-11-26 14687 浏览
黎呢到食Buffet飲品自助 有橙汁 咖啡 奶茶仲有好多甜品食好整齊 好乾淨三文魚刺身好肥味 都幾新鮮生豪都好大隻好肥但洗得吾係太乾淨仲有啲沙石沙律吧焗生豪 味道ok 生豪就冇咁大隻花膠燉水蛋 蛋好滑 配上花膠同個醬 好食光波爐整既梳夫厘有雲尼拿同香蕉味一啲都吾好食雲尼拿吾夠味香蕉味我就麻麻燒牛肉配上黑椒汁但有啲生 好難切除左芝士蛋糕好食其他都不合格 味道差肥牛鍋 有菜有金茹 肥牛岩岩好吾會太熟
黎呢到食Buffet
其他都不合格 味道差
肥牛鍋
有菜有金茹 肥牛岩岩好吾會太熟
2014-11-19 12767 浏览
家人約在德褔閣呢間頗有歷史餐廳 本身不抱期望 低入去地方不大 裝修新淨簡潔 反而無陳舊感覺頭盤竟有生蠔住食 雖然件頭細細 個別也有點腥 但不停refill 算好有誠意 8點後之後加推長腳蟹腳 仲有青口 白蜆 唔錯唔錯, 呢度有基本沙律選擇 但更多係中式涼拌 非常好~熱盤只算普普通通, 但家人大讚比目魚大份又嫩, 仲有位廚師 craving 燒牛肉 , 煮下 sabu sabu 算收貨有餘~甜品幾有 surprise, 美式芝士餅 ,綠茶紅軍餅應有盡有, 而且唔差~廚師即整crepe 同 疏乎里又唔錯, 佢地重點推介 香橙酒crepe 用 triple set 煮果然好好食~ 難得可以encore 唔錯~中間又有每人一份象拔蒸水蛋, 新鮮出 一d都唔老 唔錯wor.!250埋單絕對收貨!唯一係要我地7人中最少3人6:15到座 有點要求高 6;30先開始。。

• 生蠔
  • 法式燈酒煮薄餅
  • 法式橙酒煮薄餅
  • 梳乎厘
2014-10-29 11467 浏览
琴日打電話book今日食,一黎想食蠔,二黎又平,所以就決定呢間。雖然openrice既評價唔好,但小女子唔係好信呢啲野! 今晚6:45分到達,好快就安排左座位,一行4大1bb,而家做緊4送1。 入到去都ok,唔係好多人,座位又唔逼,張bb椅係木做既,幾方便。 出面有生蠔,長腳蟹腳,凍蝦,青囗同蜆,三文魚,吞拿魚同劍魚。即得一贊係生蠔大隻又重海水味,好新鮮,因係生蠔發燒友,一共食左3打,真係食蠔都回本Y 熱野都有幾多,芝士焗生蠔(好味,唔腥),香醋骨(林同多肉汁),炸多春魚,印尼炒飯,卡幫尼意粉,咖哩青口,二款炒菜,燒牛肉(林同多汁)……中式西洋菜鴨腎湯,忌廉湯同紅湯 甜品:楊枝金露(同坊間差唔多),焦糖布丁蛋(唔夠甜,焦糖林左),pancake(麻麻地),馬卡龍(出面好少見有,味道ok la),芝士蛋糕(重芝士,有啲“留”),仲有啲布丁,餅同蛋糕!朱古力噴泉同雪糕 沙律吧有成盆芝士粉,都係第一次見,不過啲沙律菜加左芝士粉又幾好食,叉燒同牛肉釀磨菇(好特別,味道有啲咸),仲有啲腸Y,no野…… 其實都ok多野食,278+27.8/位,仲有4送1,埋單都係945.6,咁既價錢都抵食,起碼

其實都ok多野食,278+27.8/位,仲有4送1,埋單都係945.6,咁既價錢都抵食,起碼啲野食真係唔差,補貨又快,服務員真係好有禮貌,收碟快
值得再黎,200+既價錢,佢真心超過200+既水準同服務
成餐飯,屋企人都好開心
細佬仲話係唔係洗黑錢架,質素好高
2014-10-28
  • 生蠔
  • 芝士焗蠔
  • 梳乎厘
  • 燒牛肉
2014-10-19 10170 浏览
是晚跟baka家人初次見面,他們決定到位於旺角的德福閣吃自助餐,既緊張又興奮。我們一行六人被編排在餐廳較裡面的位置,而自助餐晚飯時段由六點半開始。本月的自助餐主題為海鮮,但我跟baka都對海鮮有點敏感,所以也不能吃太多。座上客每位都有一客蟹粉銀絲蒸杋立貝,味道濃郁,水準不過不失。餐廳的選擇較少,不過要飽肚當然不難呢~海鮮方面我拿了芝士焗蠔和燉蛋,蠔的味道被芝士蓋過,普通。壽司款式不多,不過有三款刺身和幾款加州卷,三文魚刺身鮮美,有驚喜。其實當天拿了不少沙律,可惜沒有拍照,沙律款式不太特別,但當中較有印象的是這款凍菇。又拿了燒牛肉,可以叫廚師切較熟或較生的一邊,我選了較熟的一邊,肉質尚算嫩滑,不過稍欠牛肉味。開始吃自助餐不久,我和baka便開始想吃甜品。最喜歡的是梳乎里,有原味和朱古力味,梳乎里質地幼滑,熱辣辣,不會太甜。吃到中段,店員便通知將會有火焰班戟表演,餐廳內的燈光頓時關掉,我們當然也有出去湊熱鬧。依稀記得班戟好像有橙味和柑橘味,不過兩者都很甜且油,淺嚐一口便放棄了。結帳時聽到baka家人說好像有五送一的自助晚餐優惠,看他們反應沒有對是晚有特別評價。雖然是晚自助餐質素不突出,但能
餐廳的選擇較少,不過要飽肚當然不難呢~
海鮮方面我拿了芝士焗蠔和燉蛋,蠔的味道被芝士蓋過,普通。

結帳時聽到baka家人說好像有五送一的自助晚餐優惠,看他們反應沒有對是晚有特別評價。雖然是晚自助餐質素不突出,但能夠相聚一起吃晚飯就是我最大的得著呢!

2014-10-05
2014-05-21 17763 浏览
同學幾人聚餐 食慣龍蝦乳豬 轉戰自助餐坐港鐵:旺角 & 油麻地之間 再行10~15分鐘有泊車服務 每小時 35元@侍應無經驗 問有冇 "wifi" 佢答要收錢唔夠體賠 明明無乜客 大把枱剩安排隔離兩位坐張細枱 放咗2隻大碟後 連放杯水都驚跌 失敗用餐 6:30~9:30pm 6:30 大嗌 食得啦 出來攞嘢(放飯)9:15 就大規模 大動作執嘢德福閣地方較細 食物熱葷選擇少 炒面炒飯也算主菜 炸魚仔 豉油蒸青魚木耳炒聖瓜 金銀旦炒菠菜 越煮越老田螺撻~ 田螺唔夠咸 撻焗老咗紹菜炆牛腩片 中西湯 楊支金露 行一轉已夠 無再攞炸天婦羅 ~ 無虾得雜菜 可能比人攞晒值班讚:“ 生蠔” 比好多地方要靚 靠呢個回本魚生 唔太靚 凍虾細隻  蜆~肉甩晒亞拉斯加蚧腳出1湯碗 每隻蚧腳切幾段有師傅表演~ 火焰薄餅 熄晒燈 好精彩食物同“午市”大同小異 都有蠔 有粥晚市熱葷太炒 連“粥”都無出
同學幾人聚餐 食慣龍蝦乳豬 轉戰自助餐

生蠔正
炸物 少(無)虾
田螺 無味
2014-05-20
$250.20 (晚餐)
生蠔正
炸物 少(無)虾
  • 蠔 牛扒
2014-03-17 19306 浏览
由於冬天開始後也一直食過不停,不知不覺身型也暴脹起來,一直不願提起勁再去狂吃,但早已購買的團購券限期只到3月底,而且是次優惠只在星期六日供應,因此3月8日急急致電訂枱,然而即日已full booking,但隨後我們也只有星期日才有時間享用,因此只詢問星期日的booking,職員卻說也都幾乎full了(心裡不禁想:若然有些人在期限前也book不到枱會怎樣呢?)最後我們book了其中一個full得只剩下bar枱的星期日。我們比下午茶時間早15分鐘到達,但已經有好幾個人排在接待位置登記交團購券,我想應該全場也是團購的顧客吧~雖然時間未到,但職員會預早登記並安排入座,而且有禮地表示用餐時間大約在15分鐘後開始。我們走到約好的bar枱,最初bar枱前沒有開燈,感覺暗暗的,而且枱面最近身體的半尺是傾斜的,所以碟一定要放得較入才不會滑下,用餐時必須把頸伸得長長的,也蠻辛苦呢~如果早點訂枱便可坐舒適的座位了自助餐開始了~食物種類不算多,而且只放在一張長長的枱上,一開始已人頭湧湧,很難逼進去拿食物呢那麼就等一下吧~過了一會,我想取的也先被其他人取了一round,而碟上的一款食物被取完後未必會再添加卻轉了

那麼就等一下吧~過了一會,我想取的也先被其他人取了一round,而碟上的一款食物被取完後未必會再添加卻轉了其他款式,因此有些我未嘗過亦沒法嘗了~壽司方面,飯實在太黏;熟食不多,印象不太深刻;另一邊枱有位廚師可幫忙煮牛檬粉,味道不錯;新鮮的窩夫已是最美味了;蘋果汁任斟,味道不錯;雪糕方面應該是牛奶公司吧,放有3種味道的家庭裝讓客人自取;不過印象最深的就是蛋糕等甜品類,賣相不算好,每款也只嘗一口就掉,因為味道太差了!斑蘭蛋糕難吃之餘又鬆又散,而像馬豆糕及布甸等糕狀類的,質感卻極奇硬實,甜品應該是這cafe的弱項了吧。另外,服務員都很快捷地收碟及清潔,值得一讚!

總括來說,我覺得是次團購以這個價錢已算不錯,我們也都吃得飽飽的,只是不會有令人回味的感覺。
團購
2014-01-09 20161 浏览
今天突然想食自助午餐,但係臨時臨急好多都無位,突然想起旺角德福閣,有位喎。^^黎到第一個感覺,ok 喎,環境乾淨舒適,有蠔,壽司,生滾粥,沙律,魚,雞,湯,甜品,蛋糕,雪糕,班戟... 好多野食。首先我吃了冷面,冷面汁較淡。跟著見到個湯不錯,佛手瓜豬踭湯,瓜味重而鮮甜,不太咸,值得一讚。蒸魚柳肉質香滑配一碗皮蛋瘦肉粥,最佳配搭,最後當然係甜品,各式蛋糕不單賣相漂亮,味道相當不錯,鬆軟、香口、不太甜,美國芝士蛋糕芝士奶油味重,正是我喜愛味道。整體上,合理價錢,無論服務質素,食品質素都有驚喜,一定會再次光顧。
蠔及冷面
佛手瓜煲豬踭湯
各式蛋糕
福閣,有位喎。^^
2014-01-07
其他
  • 芝士蛋糕
2013-10-16 15854 浏览
偶爾在報章看到這食肆的宣傳,挺有興趣試試,終於找到了一個較休閒的週末。酒店佈置讓人感覺簡單寧靜,午市自助餐一般選擇不會太多,但個人覺得此店所提供的令人滿意,有多款沙律、冷盤(海鮮、壽司)、蔬果、肉食、粥飯麵、甜品,包括了多國的菜式,各款食品都挺美味,達到期望。當中有特色的食品,如南瓜紅豆餅,香脆略硬的南瓜外層,加上不過甜的紅豆餡,十分特別和好吃。日本菓子屬少見,像啫喱般,但果味清新柔軟,另雪糕配料如脆米果醬充足。就是因為美味滿足,令人不自覺的吃多了,很想再回味呢!

2013-08-24
  • 南瓜紅豆餅,日本菓子