2019-06-20
父親節想搵一間酒店與父親慶祝,搵吓搵吓就發現位於旺角鬧市中有一間酒店——仕德福酒店嘅「德福閣」正舉行國際美食海鮮自助晚餐,加上呢度有爸爸最愛的生蠔,於是決定去食呢間。呢個餐廳有一個裝潢好特別嘅地方,就係在牆上掛上美食英文名稱的燈箱,而座位方面,因為自助餐用餐嘅時間亦相對較長,因此我對座位方面亦會相當注意,這裡相對其他酒店較為闊落,十分舒適 !而食物方面,分海鮮刺身類、沙律累、業本累、甜品區、即製班戟、即切燒牛肉和飲品區,於自助餐的中段時間更會關燈,令我們更清楚去欣賞法式火焰班戟,呢個幾有驚喜!坐低無耐職員就為我地送上每人一隻「香茅紫蘇焗越南大頭蝦」,呢個大頭蝦帶點鹹香,而且鮮甜爽口。首先必定要試吓凍海鮮先啦,d生蠔帶到手掌咁大,冇腥味;松葉蟹都粗大,而且剪開仲有好多海鮮水係入面,新鮮鮮甜刺身我覺得最好食係三文魚同鱲魚,件件都好大塊同切得好厚,八爪魚🐙唔忘記左試,不過應該都唔錯。而海鮮旁邊就係沙律區,有沙律菜、沙律薯仔、沙律雜果、車厘茄、青瓜、龍眼和菠蘿等可以自製沙律,二沙律的醬汁亦有三款,更有芝士碎和麵包粒,選擇很多。而小食方面,涼拌茄子同酸甜木耳,同雞腳都唔錯!小食旁邊就係熱盤,有當
而小食方面,涼拌茄子同酸甜木耳,同雞腳都唔錯!
小食旁邊就係熱盤,有當歸杞子肉碎浸冬瓜、金銀蛋蝦米浸時菜,綠咖喱青口,蘿蔔清湯牛腩
冬瓜夠淋身,綠咖喱青口亦非常入味,牛腩都炆煮得夠淋!
仲有飯麵類,薑米鮮蝦鹹蛋黃炒飯和干燒伊面都值得一試。
熱食後面就係燒牛肉和法式焗田螺,叫師傅切左一塊比我,肉質十分嫩,而且切得夠薄,唔會好難咬得開。田螺一碟有兩粒,有埋牙籤俾你一吉就可以將田螺肉夾出,都幾惹味!
之後另一邊還有其他熱食,包括上湯雲吞菜膽盅,一揭開就閒到陣陣雲吞的鮮香味,雲吞裏面更包住鮮蝦,好出色!
而古法蒸多寶魚係類似魔鬼魚的魚種,比較扁身但依然好多肉係入邊,其次既芝士焗蠔都好重cheese味,good!!!
其他熱盤仲有酸辣金沙骨、黑白芝麻炸魚柳、藍乳烤雞腿
而飲品方面,有美式天然礦泉維他命水和蘋果汁蘋果汁、更支裝汽水和啤酒可以任飲,飲品選擇十分多!
最後竟然有火焰表演,係即切燒牛肉嘅地方進行,餐廳會將燈光調暗,然後猛烈的火焰就係班戟上燒呀燒,之後職員叫我地加上橙皮和橙粒,會更加有燈味
而甜品方面,有朱古力噴泉和合桃牛油蛋糕、經典蘋果批和於雪櫃內的迷你杯,採用迷你杯可以令我們吃更多不同的款式,設計不錯!
這間自助餐的性價比十分高,食物種類選擇亦很多,飲品任飲,有火焰表演,海鮮鮮甜。