2009-07-16 91 浏览
來了兩次,一次是吃甜品,一次是吃晚餐。吃甜品我們點了梳乎里和芝心火焰山。還就得我就要芝心火焰山時,侍應黑口黑面就不要點這個,不好吃﹗我還是想試,於是還是堅持自己的意見,於是她很悔氣地說︰「不好吃不要說我沒提醒你﹗」我真的嚇了一跳。芝心火焰山︰當然沒有點火這一環節,而內餡是奶凍。味道是比較清淡,也算不上好吃。不過總是要試一試嘛,如果你認為那甜品不好吃為什麼還要放在menu呢。梳乎里︰個子小小,不是特別鬆軟,一陣風似的食完了。第二次來晚餐,我這次可醒目了,在等位間立即想好吃什麼,坐下來就點菜,免得侍應又推銷一輪。前菜的瓜不好吃。啫啫雞煲和生煎排骨煲如出一轍,都是放在熱鍋內炒一炒,令味道更引人。兩者份量都頗多,兩個人吃這兩個都夠飽了。最後點了心太軟,一來就已經是破皮了的,而巧克力既不夠熱又不夠濃,差。終於領略到這裡的侍應的推銷態度,而且我想我對這裡的甜品已沒有任何期望了。
來了兩次,一次是吃甜品,一次是吃晚餐。

梳乎里︰個子小小,不是特別鬆軟,一陣風似的食完了。

芝心火焰山
啫啫雞煲
生煎排骨煲
2009-06-16
啫啫雞煲
生煎排骨煲
2009-07-06 49 浏览
經濟低迷,想找一些特色的小菜吃,想起了深水涉的德發小廚,這小店中西合璧,既有中式的鑊氣小炒,又有西式的飯後甜品,位於人來人往的基隆街,門面不太突出,卻深受附近街坊歡迎。甫入座,伙計先送上一小碟前菜,是帶點微辣的青瓜仔,一邊吃一邊看餐牌準備點菜,那想到老闆主動出擊,先推介一道炒蟹,我們也海鮮沒大興趣,唯有拒絕,接著老闆再介紹「大富大貴」,即起肉的清蒸桂花,也覺得不太合意。想了一會,阿姐又走過來推介了鄉蒸咸雞,雖然明知又是一些較貴的菜式,反正想沒有其他主意,就來半隻吧,另外再要了一窩飛天通菜及金磚脆豆腐。說真的,伙計主動介紹菜式是好事,但全是一些貴價的又有點那個,始終只是二人的家常小菜局,竟介紹價值數百的炒蟹,實在令人摸不著頭腦。鄉蒸咸雞 ($88),半隻雞要八十八元,實在一點也不便宜,賣相方面,驟眼看這半邊雞瘦猛猛也不太討好,幸肉質都幾滑溜,而且無乜肥脂相當健康,只是味道亦不太咸,與名稱不太相符,還是稱之為貴妃雞更貼切。是日重點金磚脆豆腐 ($48),絕對是不容錯過的炸物,務必趁熱食,一咬落去豆腐外脆內軟絕不花假,椒鹽味道十足,就算不沾上醬汁也美味非常。另一阿姐推介飛天通菜 ($48),

鄉蒸咸雞 ($88),半隻雞要八十八元,實在一點也不便宜,賣相方面,驟眼看這半邊雞瘦猛猛也不太討好,幸肉質都幾滑溜,而且無乜肥脂相當健康,只是味道亦不太咸,與名稱不太相符,還是稱之為貴妃雞更貼切。是日重點金磚脆豆腐 ($48),絕對是不容錯過的炸物,務必趁熱食,一咬落去豆腐外脆內軟絕不花假,椒鹽味道十足,就算不沾上醬汁也美味非常。另一阿姐推介飛天通菜 ($48),所謂「飛天」,只是將通菜倒落熱辣辣的煲內,是鑊氣十足,加上蒜頭兜兩兜更是惹味,但是感覺實在太油膩了,曉飛都無用。

小菜還未吃完,老闆和阿姐又再開始輪流瘋狂推介疏乎里,三分鐘問一次,的確令人有點心煩,甜品實在無需介紹,我只心儀心太軟 ($22),這裡的心太軟無疑是小了一點,蛋榚也做得太薄了,朱古力醬反而份量十足,流出來的效果也不錯,是可以止一止心癮的,整體卻又未算是一流。

本來只想來一個家常小局,最後共吃了二百多元,有點「勾筆」,無疑小菜具有一定水準,但老闆和阿姐過份主動的服務令我有點無奈,如果再來的話,心裡一定要早早準備好菜單,更不要被強烈得有點煩人的推介影響決定。另外,甜品的選擇頗多,或者可來一個半甜魔局呀!
鄉蒸咸雞不夠咸
絕頂金磚脆豆腐
油膩飛天通菜
心太軟太薄了
絕頂金磚脆豆腐
  • 金磚脆豆腐
2009-06-20 9 浏览
我在深水埗返工,見呢間野門口七點後成日有人等,咁舊同學們眾舊,一行6人,咪在呢度搞,book 左枱,但去到都要等半個鐘, 好彩肥仔老闆識做,送左三支大啤比我地賠罪,我至可以向fd交代,不過間舖真係太細,坐得唔舒適,有 d 迫生煎骨煲~係你面前抄,幾得意味道不錯豬紅~只係叫8蚊,比出面衞生好多飛天通菜煲~咁多樣餸,呢個名特別,但味道比較普通,有點失望梳乎里~口感特別,唔識形容心太軟~裏面濃度適中,幾好味,掌握得好焦糖燉蛋~外面硬個層幾好味,好似咬冰塘咁,但太薄,二啖冇左,裡面就普通椰絲奶凍磚~肥仔老闆送,另一賠罪之作,唔使錢,都唔錯
,不過間舖真係太細,坐得唔舒適,有 d 迫

生煎骨煲~係你面前抄,幾得意
味道不錯
豬紅~只係叫8蚊,比出面衞生好多
飛天通菜煲~咁多樣餸,呢個名特別,但味道比較普通,有點失望
梳乎里~口感特別,唔識形容
心太軟~裏面濃度適中,幾好味,掌握得好
椰絲奶凍磚~肥仔老闆送,另一賠罪之作,唔使錢,都唔錯
2009-06-11
  • 心太軟
2009-06-10 30 浏览
今日係我們既紀念日, 所以男朋友特登上openrice揾好野食... 亂打亂撞, 俾佢揾到間好正既"餐廳"我地六點半就去到, 係門口見到個男人坐在係度, 仲以為未開始晚市... 行近d, 個男人問幾位, 跟住又話佢係出黎休息我地係最早光顧既人客, 我地邊睇電視邊諗食咩... 但實在有太多想食既野... 等左好耐都未落單... 果度既夥計好熱情咁推介佢地既招牌菜, 所以我地叫左1. 大富大貴 >> 蒸桂花魚, 一塊塊好滑既魚肉, 無骨又夠味2. 生煎骨煲 >> 好香3. 飛天通菜煲 >> 蝦醬我一般, 但都算ok原本諗住叫埋墨魚餅, 但係果位熱情既夥計話, 你地兩個應該食唔晒... 所以最後放棄左, 諗住下次去再食~~~食食下, 之前果個男人問我地點解黎呢度食野呀? 我地咪話係internet search既... 見到好多好評咪黎試下... 後來我地覺得呢個男人應該係老闆... 佢好細心, 係我地差唔多食晒d餸果陣就問我地要唔要甜品... 呢度d甜品咁正, 我地梗係要試啦~~~甜品時間, 我地心思思想試心太軟又想試梳乎里, 最後兩個都試.

2. 生煎骨煲 >> 好香
3. 飛天通菜煲 >> 蝦醬我一般, 但都算ok

甜品時間, 我地心思思想試心太軟又想試梳乎里, 最後兩個都試... 好正! 好好味!

埋單果陣, 老闆突然問仲食唔食多個甜品呀? 我咪話你請我地咪食lor... 點知... 點知... 等左一陣, 老闆竟然拎左碟椰絲奶凍磚, 一碟六件... 真係估唔到, 好開心好滿足...

真正埋單果陣, 老闆俾左張咭片我地... 仲有, 今次好似無加一... 食左咁多野, 好味又抵~~

多謝馮老闆既免費甜品

下次一定會再去!!!
生煎骨煲
生煎骨煲
飛天通菜煲
椰絲奶凍磚
2009-05-23 21 浏览
為何會知道這間食店?由於"蝦子餅"時常四處走,給他在深水埗發現這間食店有梳乎里,他很想試試;我們有一天下午專程到訪...但原來要到晚市才有得食,失望﹗但我們都嘗試了下午茶餐的炸雞脾和芝士餅.....2樣都好好味;所以下定決心"I will be back"。終於有一晚放工後跟"蝦子餅"再來,今次都是為了一嘗梳乎里,所以是吃晚餐,點了生煎骨、雞煲、麻辣豬紅、梳乎里、心太軟....嘩嘩﹗樣樣都好正,回味無窮。昨天正是"蝦子餅"生日,我提意再到德發食晚飯。今次連埋仔仔一行三人,再點了生煎骨(必食)、黃金豆腐并墨魚餅、大富大貴(是桂花魚起肉再連骨一起蒸),當然唔少得甜品啦﹗再食梳乎里、心太軟加埋藍梅芝士餅....真是無懈可擊﹗超正﹗唯一有點失色便是店內冷氣不足,所以要左啤酒同汽水先可以頂得住,希望老板可以在這方面改善改善啦﹗但我一定會再到德發....因為他實在還有很多美食呢﹗
但我一定會再到德發....因為他實在還有很多美食呢﹗
2009-05-22
生日
  • 生煎骨,雞煲,墨魚餅,梳乎里,心太軟,芝士餅
2009-05-11 11 浏览
這是第二次到訪德發小廚, 第一次是看雜誌介紹的, 今次是帶媽媽來試一下. 吃了菜式如下: (全都是上次來的時候看到鄰桌覺得吸引而試的)(1) 豬紅 -- OK -- 不過媽媽說很重味精(2) 生煎骨煲 -- 很好 -- "送"飯一流, 因為咸了些少, 可能我們家吃得太清淡 $48 合理(3) 金磚豆腐拼墨魚餅 -- 強烈推介 -- 豆腐超滑, 外脆內滑, 是日最愛; 墨魚餅亦很彈牙, 很美味 $108少少貴, 我覺得$88就合理D, 不過好味就....算啦. (4) 麵醬肉碎唐生菜 -- 一般. 伙計大力推介, 不過我覺得不是太特別, 較普通的一道菜, 不值$48. 甜品1) 凍梳乎厘 -- 完全唔得. 和燉蛋一樣, 又不是特別滑, 又不香 (2) 芝心火焰山 -- 伙計不推介的菜式, 但我又覺得OK, 我幾鍾意個芝心mousse. 蛋白略有燒焦味. 我個人都喜歡(3) 心太軟 -- 賣相唔得, 個心凍既. 但個味道唔甜則不錯. 伙計說下次做番個好D既. 整體:喜歡伙計推介菜式既態度, 不會過份強迫, 但又會問你喜歡的類型. 菜式大致OK既. 但係價錢略高. 可能係因為間間食肆都做pr
這是第二次到訪德發小廚, 第一次是看雜誌介紹的,
今次是帶媽媽來試一下.

(1) 豬紅 -- OK -- 不過媽媽說很重味精

甜品:
(1) 凍梳乎厘 -- 完全唔得. 和燉蛋一樣, 又不是特別滑, 又不香

整體:
菜式大致OK既. 但係價錢略高. 可能係因為間間食肆都做promotion或優惠, 所以習慣了有優惠吧.
環境預左噪, 這裡不是什麼高級餐廳, 沒有期望, 所以沒有失望
不過用具最好洗乾淨D, 伙計會比茶和兜你洗的. 一定要洗多幾次才用.
2009-05-11
母亲节
  • 金磚豆腐拼墨魚餅
2009-05-08 2 浏览
pre-mother's day早陣子 常在街上收到德發小廚的宣傳單張.單張上印有多款精美甜品. 例如心太軟梳乎里價錢合宜.大概x2x元. 比起灣仔尖沙咀的甜品店平十多元!所以. 很早以前 我已經盤算著到這裡今天與家人約定一起pre-mother;s day.原本計劃到深井吃燒鵝.但因為裕記的劣評太多了.我們轉移到家附近的德發小廚 我們帶約八時到了這店.從門外窺看,嘩.坐滿了嗎?..原來...這店有2層的 這店真旺喔. 很多上班一族都來這裡吃飯.可是.人客太多.服務員太少. 根本分身不暇.所以 服務方面. 我真的不太滿意.另外. 這店是非常嘈吵!!!!比茶樓 比地鐵 比apple green 更吵.可能是我坐在2樓的關係, 設備簡陋.沒有什麼隔音的東西..客人一多,再加上tv, 你必須要用近呼叫的狀態去交談.十 分 辛 苦.餐牌.有點混亂.. 很不user-friendly.沒有有條理地分類, 也沒有將不能供應的刪去, 而甜品menu只有文字沒有圖=.=我們點了2味 什麼西檸雞和中式牛柳 它都沒有供應.... 非常失望.最後. 我們研究了很久 點了3味餸 0. 白飯 x2 ($7x2)
pre-mother's day

早陣子 常在街上收到德發小廚的宣傳單張.
單張上印有多款精美甜品. 例如心太軟梳乎里
價錢合宜.大概x2x元. 比起灣仔尖沙咀的甜品店平十多元!
所以. 很早以前 我已經盤算著到這裡

今天與家人約定一起pre-mother;s day.
原本計劃到深井吃燒鵝.
但因為裕記的劣評太多了.
我們轉移到家附近的德發小廚

我們帶約八時到了這店.
從門外窺看,嘩.坐滿了嗎?..
原來...這店有2層的

這店真旺喔. 很多上班一族都來這裡吃飯.
可是.人客太多.服務員太少. 根本分身不暇.
所以 服務方面. 我真的不太滿意.

另外. 這店是非常嘈吵!!!!
比茶樓 比地鐵 比apple green 更吵.
可能是我坐在2樓的關係, 設備簡陋.沒有什麼隔音的東西..
客人一多,再加上tv, 你必須要用近呼叫的狀態去交談.
十 分 辛 苦.

餐牌.有點混亂.. 很不user-friendly.
最後. 我們研究了很久 點了3味餸

0. 白飯 x2 ($7x2)
good !

1. 瑤署扒時疏$68
味道雖然不錯.但頗貴.西花很硬.
對於牙齒不靈光的母親,這味餸不太合適

2. 生煎骨煲
侍應大力推介-,- 肉偏un, 又是不適合牙齒不靈光的呀.
不過因為配料有很多蒜."言"茜,, 等... 非常香口

佢用個熱辣辣的煲盛著.香味隨著一縷縷煙攻進我的鼻子! 超<3

3. 炸墨魚餅.
又是侍應的大力推介之一!
外層炸到脆卜卜, 內面鬆鬆軟軟.一半魚肉一半空的. [好像雞蛋仔]
再加上甜酸醬. 配合得剛好

但是爸爸說略咸.我覺得ok啦.

後來再落單.想要個雜菜粉絲煲
等了很久 ~10分鐘 都未到!
同另1位侍應講.個煲 未到. 佢哦哦幾聲..
再等多~10分鐘-,- 都仲未到.
再問另1位侍應先發現原來 冇 落 單 !

好離譜..同左2個侍應講過話要呢個煲
竟然2個都冇落到order....
可見 樓面真係好忙.... 唉唉

4. 心太軟.$22
心太軟.好食
這個價錢這個size我覺得可以接受.
可能沒有雪糕伴著 朱古力略嫌太甜.有點濟..
切開蛋糕時,溶獎朱古力湧得不夠澎湃. "瓊"住左.沒什麼驚喜.
不過. 都值得一試
皮幾脆幾香口

留意喔. 我的心太軟旁是用一粒切開的提子做伴碟.
很 創 新 ..... 哈哈

5. 法式焦糖敦蛋.
凍的敦蛋. 質地好似jelly. 不夠香滑..
相比起心太軟.這個味道很淡.很淡..
只是脆卜卜的外層 較為吸引.
這個較為普通.不推薦喔><

2009-05-07
母亲节
2009-04-20 21 浏览
在openrice見到這間餐廳不但小菜吸引,甜品仲吸引,於是心郁郁想試試同行四人,八點來到,門口少少人排隊,願以為要等,怎知轉眼已經入左一張五人檯和一張兩人檯,不需5分鐘已經有位坐,so good!由於樓下已經坐滿人,於是在樓上坐,樓上更加好,又少人,又靜!我們叫了:小菜-1) 蒜香蜜汁骨嘩,一放落黎,已經香噴噴,蒜香四溢,加上又甜甜地,肉既厚度剛剛好,不會太厚/太薄2) 金磚豆腐拼墨魚餅 ($108)豆腐好滑,會走既豆腐,加埋d椒鹽,好香口,配唿汁墨魚餅好厚肉,連埋個酸甜汁,good!如果分開叫,要$116,一齊叫就平d3) 甜梅菜蒸菜遠(菜芯)得菜芯,冇芥蘭,d梅菜唔香,反而d菜芯超爽,好甜,好好味!甜品- 份份都是$221) 心太軟keep到流哂朱古力汁,味道適中,唔會太甜2) 焦糖燉蛋凍凍地,但我覺得唔夠滑3)薑汁梳乎里好鬆化,濃厚的薑味 服務不錯,我地最後3百元埋單。我下次試下大白蜆。不過要注意d香口既食物多數都是炸既,熱氣既人未必適合食囉

我們叫了:

小菜-

1) 蒜香蜜汁骨

2) 金磚豆腐拼墨魚餅 ($108)
豆腐好滑,會走既豆腐,加埋d椒鹽,好香口,配唿汁
墨魚餅好厚肉,連埋個酸甜汁,good!
如果分開叫,要$116,一齊叫就平d

3) 甜梅菜蒸菜遠(菜芯)
得菜芯,冇芥蘭,d梅菜唔香,反而d菜芯超爽,好甜,好好味!

甜品- 份份都是$22

1) 心太軟
keep到流哂朱古力汁
,味道適中,唔會太甜

2) 焦糖燉蛋
凍凍地,但我覺得唔夠滑

3)薑汁梳乎里
好鬆化,濃厚的薑味

服務不錯,我地最後3百元埋單。我下次試下大白蜆。
不過要注意d香口既食物多數都是炸既,熱氣既人未必適合食囉
蒜香蜜汁骨
金磚豆腐拼墨魚餅
墨魚餅
甜梅菜蒸菜遠(菜芯)
薑汁梳乎里
蒜香蜜汁骨
金磚豆腐拼墨魚餅
墨魚餅
甜梅菜蒸菜遠(菜芯)
薑汁梳乎里
2009-04-18 11 浏览
這天晚上, 我和相識多年既老友駕車到深水埗一間特別既中菜館,原因係被佢地製造既法式甜品所吸引而來的, 我們八點半便到達該店~地下已經高朋滿座, 雖然店內地方不大, 而我們2人選擇坐閣樓, 我們拿起菜牌都唔知叫咩比較好, 這時候就有一名樣子ok既女侍應~介紹幾道美味既小菜給我們: 1.避風塘茄子~2.招牌生煎骨~3.川汁京蔥爆肥牛,加兩個白飯~兩罐汽水.最特別就係招牌生煎骨~因為係上菜時即場有人倒在熱窩裡炒起來, 頓時香味四溢~濃煙滿佈. 最後我們2人品嚐埋~法式蕉糖燉蛋和心太軟, 這一餐簡直係盡興而歸, 下次一定要試埋其他菜式&甜品.
頓時香味四溢~濃煙滿佈. 最後我們2人品嚐埋~
法式蕉糖燉蛋和心太軟, 這一餐簡直係盡興而歸
, 下次一定要試埋其他菜式&甜品.
2009-04-17
2009-04-16 18 浏览
一間小小的店~由東九龍搬到西九龍~其實也沒引起過小比一絲興趣~縱使神秘試食團來過~身邊的食友都來過~蔡先生也曾是老店席上客~~直到在窮鬼大聚會中~友人B拉著我說起此店的美味史後~~在百無聊賴的一個黃昏~就和大比來到試試~地點不難找~就在商場的對面~六點正~我倆成了第一檯客人早就聽聞此店的落單故事~所以快快捉了個呀姨來落單~早有心水菜式~甜梅菜蒸菜遠~金磚滑豆腐~還有那彷彿傾國傾城的粟米斑塊是也~~問呀姨除了菜心可有其他選擇~~當她道出芥蘭那刻~真的很開心~可惜是日原來沒有芥蘭供應~~算了吧~可能選上芥蘭蒸出來不及菜心就真~~落單的過程順利得我倆有點不相信呢~~因為老闆正在另一邊箱又在游說客人吃他的推介~~必定有海中蝦沙律和大富大貴~~客人們也有不吃的理由~~卻不停游說小朋友愛吃沙律嘛~~這個比呢個好味得多~不要試那個~還道出醉香豬手沒有酒的成份的(~!??)~小朋友吃吧吃吧等等的hardsell手段~確實令人有點透不過氣且尷尬不已~之後老闆回到收銀櫃位見呀姨已替我們入了單~~竟然大聲說句” 下~落左單啦!??!’’然後看著我桌的入菜紙搖頭兼喃喃自語~再望望我倆~~~~~wt else?

早就聽聞此店的落單故事~所以快快捉了個呀姨來落單~早有心水菜式~甜梅菜蒸菜遠~金磚滑豆腐~還有那彷彿傾國傾城的粟米斑塊是也~~問呀姨除了菜心可有其他選擇~~當她道出芥蘭那刻~真的很開心~可惜是日原來沒有芥蘭供應~~算了吧~可能選上芥蘭蒸出來不及菜心就真~~落單的過程順利得我倆有點不相信呢~~因為老闆正在另一邊箱又在游說客人吃他的推介~~必定有海中蝦沙律和大富大貴~~客人們也有不吃的理由~~卻不停游說小朋友愛吃沙律嘛~~這個比呢個好味得多~不要試那個~還道出醉香豬手沒有酒的成份的(~!??)~小朋友吃吧吃吧等等的hardsell手段~確實令人有點透不過氣且尷尬不已~之後老闆回到收銀櫃位見呀姨已替我們入了單~~竟然大聲說句” 下~落左單啦!??!’’然後看著我桌的入菜紙搖頭兼喃喃自語~再望望我倆~~~~~wt else???

先來自家泡的酸辣青瓜~斜切沒有拍過~說入味也是假~但那個掛面的酸辣卻是點到即止~不嗜辣的大比也吃得到~只是小比吃一碟青瓜的速度遠勝他吃一件~哈哈~~最先來的是香口的金磚滑豆腐~二人分吃這炸物感覺上很吃不消~而且我倆也不是酒水之人~但炸蒜等灑在豆腐上面~炸漿夠薄也夠脆身~連帶內裡的熱辣豆腐也是一等一的滑溜~甚少吃炸物的小比也對此停不了口~吃到最後卻發覺有數小磚竟然只有外殼~卻是完整四方體~豆腐可憐的在椰菜堆上~哈哈~發生甚麼事呢?? 不理了~好吃就是了

友人大力推推的粟米斑塊相繼上桌~沒有下過鑊同煮~是分開製作後在上碟時才瀉下粟米汁鋪面~重點都不在汁醬之上~反倒是新鮮炸起的斑塊呢~~六十八蚊的一個粟米斑算是這裡的中上價位菜式~但竟然通通都用上新鮮斑塊~起初還在猶疑的~可是卻恰巧吃到小魚骨~~難怪滑溜得來有魚汁在其中~果然吃得過~~梅菜蒸菜心姍姍來遲~因其原籠即蒸~小比的眼頓時發光~畢竟出外吃得多~也沒有太多機會吃到蒸的菜心~其實用蒸的比起少油快炒更能把營養留住~沒有蒸得過淋~而且梅菜的濃淡度與菜心不謀而合~再有機會~必定記得要走青!haha~梅菜粟米汁等都是拌飯的最佳朋友~只叫了一碗白飯著實不夠~可惜小比實在吃得不多飯麵~只好將就將就~要留肚吃甜品~

甜品選擇很多~港式西式一應俱全~原來在下午茶時間吃甜品還有優惠價啊~~但晚上供應的十數款甜品~都很吸引~大比竟然反常地主動提出今晚一定要點心太軟~另外就點了Panna Cotta~~這兩款甜品都不在我倆平常的甜品list之內~就當是個新嘗試吧~~以為奶凍都只是從雪櫃取出來就行了~但竟然比心太軟還要遲來~算了吧~看著這小小甜品水吧的年青師傅一個人忙得踢腳~~心太軟的表面依舊呈毛巾狀~看著朱古力漿緩緩流出~不是傾盤大雨~算對版~但朱古力味不夠濃~但邊吃卻邊感受到極大的麥提莎味道~真奇怪~~成形的部份是那最愛的濕潤double choco cake形態~$22~算是不錯~奶凍的賣相也是意料之外~很可愛~~但Panna Cotta很少吃~沒有比較之下~個人還是鍾情牛奶布甸那種震震感覺~~

在食物而言是心機之作也是中上水準~但老闆過於自信的態度實在令人吃不消~明白到老闆是想將自已最有信心的推薦給客人~但眼見全店的客人大多都是吃那2樣菜式~乾脆只訂下每天數樣精選就是了~像我這種”好彩”吃到其他自選菜的客人不多~~但老闆反來問我是不是上網看過食評~?!他說從不鼓勵客人叫粟米斑塊~但三兩個食評已經弄得個個來到也想點此味~真激氣…在我們這種的食客群角度~當然相信朋友吃過的多於店員提議的~單憑這種沒有自由的選擇國度之下~已經構成沒有再來的機會~~~但食物是真的中上~~大家有興趣的還是建議為著食物試一試
  • 粟米海斑塊
  • 金磚滑豆腐
2009-04-10 27 浏览
做完義工,阿媽提議黎德發試吓。去到剛十二點,見佢個餐牌無甜品,於是就問吓下晝有無甜品。阿姐話有,不過未番。佢話就番,叫我地叫個午餐食住先。呢間野都幾怪,一坐低,我地連餐牌都未睇,阿姐就即刻放碗湯上枱。最後,我地叫咗個豉油牛肉河、心太軟同焦糖燉蛋。先講個例湯,夠熱,唔肥,無味精,不過味道唔算濃。豉油牛肉河幾大碟。面頭有洋蔥、青、紅椒同豆豉。勁多獻汁。個汁仲要勁多油河粉粗身,唔會黏在一起。味道唔錯,且有鑊氣。只怪真的太油膩。心太軟講真,有點失望!好細舊,真係口大嘅人一啖就食晒。送到後不久就開始下塌,凹咗入去。見此情形,立即用匙羹"銳"開佢。有流出朱古力汁,但唔算多。多脆內軟,朱古力汁熱騰騰。唔會太甜,味道唔錯。但未見特別。不過最敗筆就係隻碟有水。證明做事馬虎。令碟上的朱古力醬化開,好核突!焦糖燉蛋份量多點,賣相幾靚。本以為是熱的,但問問個chef,佢話做唔到熱,所以只好做凍。面頭的焦糖很少,不過做得唔錯,很脆口。燉蛋滑口,但十級漏,食兩、三啖已覺飽。整體味道只屬一般,未見特別出色。兼且環境唔算好,好茶記囉。
做完義工,阿媽提議黎德發試吓。
去到剛十二點,見佢個餐牌無甜品,於是就問吓下晝有無甜品
阿姐話有,不過未番。

佢話就番,叫我地叫個午餐食住先。

最後,我地叫咗個豉油牛肉河、心太軟同焦糖燉蛋。
先講個例湯,夠熱,唔肥,無味精,不過味道唔算濃。

豉油牛肉河
幾大碟。面頭有洋蔥、青、紅椒同豆豉。
勁多獻汁。個汁仲要勁多油

河粉粗身,唔會黏在一起。
味道唔錯,且有鑊氣。只怪真的太油膩。

心太軟
講真,有點失望!
好細舊,真係口大嘅人一啖就食晒。
送到後不久就開始下塌,凹咗入去。
見此情形,立即用匙羹"銳"開佢。
有流出朱古力汁,但唔算多。
多脆內軟,朱古力汁熱騰騰。
唔會太甜,味道唔錯。但未見特別。
不過最敗筆就係隻碟有水。
證明做事馬虎。
令碟上的朱古力醬化開,好核突!

焦糖燉蛋
份量多點,賣相幾靚。
面頭的焦糖很少,不過做得唔錯,很脆口。
燉蛋滑口,但十級漏,食兩、三啖已覺飽。

整體味道只屬一般,未見特別出色。
兼且環境唔算好,好茶記囉。
心太軟
個碟有水!令朱古力化開了!
2009-04-06 21 浏览
6 點半到只餘下 2 張4 人枱, 於是我地二人就被安排上一樓 密室一間都幾焗下, 男伙記提醒今日人多要早點落單 西蘭花炒牛肉 $38 : 西蘭花青綠爽脆, 牛肉有小許”根” , 但可以接受, 而且還保留了肉汁, 味道也很好 有黃金豆腐 $38 : 香脆無比, 但一點都不油膩, 豆腐又嫩滑, 正, 每人食了五件…. 黃金豆腐 $38 : 香脆無比, 但一點都不油膩, 豆腐又嫩滑, 正, 每人食了五件…. 炒豬面青 $48 : 八成半飽下只食了二條, 質感比較硬身但爽脆 白飯2 碗 $8/碗 : 二碗等於3 碗半份量; 驚人 小菜, 白飯份量驚人, 小心 show Time- 焦糖燉蛋: 焦糖面層厚比較硬, 蛋味及吉士味平均, 但還是不夠幼滑 - 心太軟: 外表已不合格, 只有約3cm 高的心太軟, 內藏著也不必期望過多的朱古力溶岩, 果然 不會有兇湧感覺, 朱古力也只是一般貨色....灰左 - 薑汁疏乎里 : 失望了一半下再送上疏乎里, 反時帶點驚喜, 本身發起高高企位在杯中, 拍了多張杷片也無縮水的現象, 熱辣辣加上令醒胃的薑汁, 確收服丁點兒消地有個年輕女伙記係咁同

密室一間都幾焗下, 男伙記提醒今日人多要早點落單

白飯2 碗 $8/碗 : 二碗等於3 碗半份量;
驚人

小菜, 白飯份量驚人, 小心

show Time

有個年輕女伙記係咁同熟客傾計, 我倆叫左4 次先沖茶...係"4" 次

菜餐廳又加一, 又茶錢, 如果唔收呢兩樣會比笑面, 家下只給"中"

西蘭花牛肉
黃金豆腐
心太軟幾失望
薑味, 無期望, 有收獲
2009-03-29 7 浏览
好朋友成日同我講,深水埗有間餐廳既甜品好鬼正,十足酒店既甜品一樣. 有無咁誇丫,乜餐廳既甜品唔係糖水之類既野黎架咩, 但係好朋友又話, 有我最鍾意既疏乎厘同芝士旦糕食喎,仲話,淨係去食甜品都值回票價啦, 好啦, 信下又無壞, 去食一次睇下點))))))我地五個人, 係咁依點左老闆介紹既四菜一湯 ( 因為我地至在係食甜品,所以唔食咁飽囉 )大富大貴 ~ 桂花魚蒸得好出息,d肉起晒骨, 食落好香滑.o者o者粉腸煲 ~ 粉腸夠野味,又煙勒,個伙記仲係我地面前即場o者o者下,好過引.魚仔湯 ~ 好鬼鮮甜,十足阿媽剪既魚湯一樣咁出色.梅菜蒸菜心~ 夠清,菜心加左梅菜味, 幾特別.金磚豆腐~ 外面鬆脆, 個心就嫩滑.上檯熱辣辣, 正.食左8成飽, 跟住就係咁叫 甜品啦我地幾個想都唔想, 叫左 心太軟, 芝士旦糕, 疏乎厘, 法式焦糖燉蛋, 同埋 芝士火焰雪山. 全部食齊. 無得頂.心太軟 ~ 朱古力味旦糕香濃, 但入面果軟心就暖笠笠, 好溫暖既感覺.芝士旦糕~ 係我至愛, 無得講, 芝士味好好味.疏乎厘 ~ 個面火農火農地,好香脆, 旦白夠疏化.法式焦糖燉旦 ~ 焦糖脆卜卜,但係個旦就甜左dd,

大富大貴 ~ 桂花魚蒸得好出息,d肉起晒骨, 食落好香滑.

魚仔湯 ~ 好鬼鮮甜,十足阿媽剪既魚湯一樣咁出色.

梅菜蒸菜心~ 夠清,菜心加左梅菜味, 幾特別.

金磚豆腐~ 外面鬆脆, 個心就嫩滑.上檯熱辣辣, 正.

食左8成飽, 跟住就係咁叫 甜品

芝士旦糕~ 係我至愛, 無得講, 芝士味好好味.

疏乎厘 ~ 個面火農火農地,好香脆, 旦白夠疏化.

法式焦糖燉旦 ~ 焦糖脆卜卜,但係個旦就甜左dd, 不過都好香好滑

芝士火焰雪山 ~ 個芝士心好軟滑, 賣相又吸引.

總之, 就真係喜出望外啦 , 樣樣都咁好味.

2009-03-20
2009-03-19 42 浏览
由於事先做了資料搜集, 所以很快就決定點的菜式:招牌大富大貴、甜梅菜蒸菜遠,琪琪喜歡炒蜆, 所以最後1道就決定要炒大蜆~果然跟其他食家所言, 侍者和大廚都會干預我們點菜=0=先是侍者強調甜梅菜蒸菜遠味道很淡, 似乎想我們改點麵醬炒唐生菜...但基於小妹病病地, 還是淡淡的蒸菜遠就好了。而大廚介紹他們的甜品時, 第1句就說「"芝心火山"唔好味架」-0-'''先來甜梅菜蒸菜遠, 菜遠是菜心, 所謂淡味應該是指梅菜吧, 的確不像平時吃到的那麼鹹,菜心很新鮮很嫩, 不錯~再來炒大蜆, 正如侍者所言, 體型非常的大!!以蔥蒜紅椒乾炒, 蜆並不入味, 只吃到蜆本身微微的蜆味,, 最後來大富大貴, 即是起肉的桂花魚, 魚比較細條, 不過肉質嫩滑, 吃到近魚腩位置都不覺腥,吃完面頭的白滑魚肉又見雲耳、金針、紅棗, 別有1番滋味 =]甜品時間~心太軟是暖烘烘的~ 朋友們都說味道ok, 只是size很小。小妹吃的是法式焦糖燉蛋, 蛋味很香, 燉蛋的甜與焦糖的甜配合的甚諧和~只是覺得焦糖不夠焦XD燉蛋是凍的, 向肥老闆請教, 他說如果燉蛋是熱的話表頭的焦糖就會變軟不脆口了。總的來說~我們3個女孩都覺得炒大蜆

由於事先做了資料搜集, 所以很快就決定點的菜式:
招牌大富大貴、甜梅菜蒸菜遠,
琪琪喜歡炒蜆, 所以最後1道就決定要炒大蜆~

果然跟其他食家所言, 侍者和大廚都會干預我們點菜=0=
但基於小妹病病地, 還是淡淡的蒸菜遠就好了。
-0-'''

先來甜梅菜蒸菜遠, 菜遠是菜心,
所謂淡味應該是指梅菜吧, 的確不像平時吃到的那麼鹹,
菜心很新鮮很嫩, 不錯~

再來炒大蜆, 正如侍者所言, 體型非常的大!!
以蔥蒜紅椒乾炒, 蜆並不入味, 只吃到蜆本身微微的蜆味,,

最後來大富大貴, 即是起肉的桂花魚,
魚比較細條, 不過肉質嫩滑, 吃到近魚腩位置都不覺腥,

甜品時間~
只是覺得焦糖不夠焦XD

總的來說~
我們3個女孩都覺得炒大蜆是美中不足! 覺得不及細隻的蜆炒得易入味。
10分有7.5分吧X)
甜梅菜蒸菜遠
炒大蜆
法式焦糖燉蛋
2009-03-16
生日
甜梅菜蒸菜遠
法式焦糖燉蛋
同靚女舊同學買完野,本來各自與另一半撐檯腳,後來決定不如一起開飯,之後還加多一對出席飯局。近來對深水埗極感興趣,我提議去有齊甜品小菜的德發小廚開餐。 店子不大,環境都算光潔;到達後我又是如常的左拍右拍,驚動大廚給了一些點菜意見,不過都不夠女侍者意見多多,詳情如下:大都炒蜆($88)-女侍非常落力推銷海鮮菜式,但2位友人都不喜魚蟹,很多建議我們都沒接受;免得她難做,我們要了一份炒蜆,大大隻鮮香蜆炒得香口惹味,唯獨是份量不多,每人只分到1-2隻。炸蟹餅($68)-難得一項我們的心水與女侍的推介吻合;飽滿爽實又彈牙的蟹餅油分不多,以質感而非鮮味取勝,也收貨。生煎骨煲($?)-想吃豬手,但又被女侍阻止,說六個人吃一隻豬手太漏;那要蜜汁蒜香骨吧,她又說菜式太普通,介紹我們轉要這個。熱辣辣的煎排骨,味道是OK的,不過如此點菜法感覺實在不爽..椒鹽三寶($88)-女侍與大廚都說這太普通沒吃頭,由於有人想吃九肚魚,這是數番堅持下才落到單的。除九肚魚,三寶還包括魷魚及白飯魚,全都不夠香脆,今趟她們沒有講錯。但食客總有選擇的自由吧,而且不好的菜式不是應該從菜單刪除,而非禁止食客點菜嗎?西蘭花鮮魷($48)

西蘭花鮮魷($48)-西蘭花有點老,鮮魷不太鮮,不過整體味道正常都可以接受。
菜圃肉鬆炒蛋($38)-很普通的菜式,很正常的水準,但就是我喜歡吃的款式與味道。不叫招牌菜,其實有何不可?

早已被選擇眾多的甜品吸引,未上主菜前又忍不住柯打甜品同上;女侍又來推介花生布甸,被拒後立即黑面,後來更索性走開...
我們再叫她一次,才成功落到單:

Creme brulee($28)-焦糖層極為香脆,但燉蛋部分不夠香滑,可以更出色。
意式奶凍($22)-奶味不算香濃,然而質地非常幼滑入口即融,算是最好的一款甜品
藍莓芝士餅($26)-既沒有藍莓清甜,又沒有芝士香味,餅底更是軟叭叭的又濕又稔,超失敗之作;臨走向大廚反映,他說是凍櫃不夠好所致。
心太軟($28)-雖要求了壓軸出場,最後還是提早上場,既來之也馬上被我獨個吃清光。一切開真是勁勁勁流心,可朱古力味非常薄弱;由於沒有雪糕伴吃,這樣的濃度與甜度正常人應可接受,但不能滿足甜魔渴望。

以此價位,本應是抵食又開心的一餐,如果不計服務的話。又德發尚有很多甜品有待發掘,包括多款中式糖水,不過食完主菜覺得無癮,還是另尋糖水下場。

最後,大廚緊張叫我別寫這篇食評,但還是習慣了如實報導。想多幾個笑臉,請努力加油做好吧!
  • 大都炒蜆