2008-06-25
今年生日, 多得朋友疼愛, 都食左唔少餐好野. 就由蛇王彪開始分享. 一早訂左菜色, 當中有幾味係彪哥的得獎菜色, 我地一行20人, 最終飽到食唔哂.1) 椰子燉田雞 - 清甜滋潤.2) 招牌拼盤 - 有鹿筋, 海蜇, 鵝爽(胃), 墨魚. 鹿筋同鵝胃都非常爽口美味, 墨魚夠軟熟夠鮮甜, 唔錯.3) 徐李小炒 - 有象拔蚌, 海蝦, 露荀, 雞脾菇, 清爽鮮味.4) 百花彩卷 - 內有蝦膠, 皮蛋, 酸薑, 皮蛋配酸薑就食得多, 加埋蝦膠做卷就未試過, 很新鮮的配搭, 亦幾好食.5) 砵酒焗蠔 - 肥大, 甘美, 有酒香, 食過咁多度砵酒焗蠔, 彪哥的都算頭果幾位.6) 薑醋凍 - 比較硬, 麻麻地.7) 清湯鹿腩 - 湯底鮮甜, 有胡椒香, 鹿腩鬆軟, 羅白清甜無渣.8) 魚茸象拔蚌粥 - 粥底係魚茸粥來的, 夠綿又鮮甜, 不過食到e度, 巳相當飽....9) 魚茸魚湯浸白菜 - 食唔到la.....但聽講d菜好嫩.10) 堂煎鹿舌配雞脾菇 - 由李棠師傅親自操刀, 只加小小鹽同黑椒吊味, 鹿舌勁爽嫩甘香, 配上同樣爽口多汁的雞脾菇, 絕呀!11) 壽包仲有朋友帶來十幾二支美酒,
1) 椰子燉田雞 - 清甜滋潤.
6) 薑醋凍 - 比較硬, 麻麻地.
11) 壽包
仲有朋友帶來十幾二支美酒, 真係名符其實的飲飽食醉. 多謝哂.
Superbaby, 生日快樂啊!