2022-10-14 78 浏览
難得今日放假,所以一早就約好班friend,Book左荃灣嘅廚十三老壇酸菜魚到食晚飯!呢間餐廳嘅酸菜魚超出名!每一次去到都一定要食。所以今次都唔例外😋🌟老壇酸菜魚 佢個湯底非常出色,味道十分鮮甜,仲有少少辣,而且有好濃郁嘅酸菜味🥬。加埋新鮮彈牙嘅魚肉同勁滋味嘅配菜。成個菜式嘅味道同口感非常豐富!最開心嘅係個份量非常大份。就算好多人食都唔怕🤩🌟刀拍前男友 個名非常特別🤣但原來係手拍青瓜🥒!青瓜非常新鮮,味道鮮甜爽脆。再加埋喼汁同辣椒🌶️。味道酸酸地,而且帶少少辣味。食落口非常開胃👍🏻🌟蔥油撈豬肚呢個豬肚又係非常出色。🐷豬肚煮到啱啱好。口感好爽,肉質非常淋。再加埋勁香嘅蔥油一齊食。蔥嘅香味同豬肚好夾。呢個真係超正!🌟雨露均沾 正宗嘅四川甜品,好難得喺香港會食到😍。糍粑嘅口感煙煙韌韌。食落口好有四川風味。味道甜甜地。非常好食!👍🏻
🌟老壇酸菜魚
🌟刀拍前男友
🌟蔥油撈豬肚
🌟雨露均沾
2022-10-14 78 浏览
今日約咗friend去荃灣食飯。我哋今次揀咗係海之戀商場入面嘅一間川菜館開餐!之前已經食過一次,覺得佢嘅嘢食幾好味,而且環境好chill, 好岩同friend食飯傾偈😍嚟到當然叫咗兩個小食先😋🌶刀拍前男友🥒菜式個名好特別🤣完全feel到店主幾憎佢前男朋友🤣!但其實呢個係手拍青瓜🥒。青瓜新鮮可口,連埋喼汁同辣椒仔🌶一齊撈。味道非常清新。🥚上上簽🥬一個非常特別嘅菜式。廚師用竹籤串住啲食物,然後再浸喺特製嘅醬汁入邊。入面分別有鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪等。每樣野食都非常入味。超好食!而主食我地叫左以下呢兩樣菜式:🐷酥炸無臉男🌶菜式個名好特別🤣,但其實係酥炸豬柳😋。豬柳醃到非常入味。豬肉非常鹹香,而且有少少辣,口感酥脆多汁。非常好味🥰🐟老壇酸菜魚 🥬呢個菜式好好味。魚肉鮮甜彈牙。湯底用咗好多蔬菜,酸菜同山椒一齊煲。 味道非常鮮味,而且酸菜同山椒嘅味道非常突出。魚肉煮到啱啱熟,索哂湯底嘅味道。反而令到魚肉嘅味道更鮮味,超正!

嚟到當然叫咗兩個小食先😋

🌶刀拍前男友🥒

🥚上上簽🥬

而主食我地叫左以下呢兩樣菜式:

🐷酥炸無臉男🌶

🐟老壇酸菜魚 🥬

2022-10-14 45 浏览
知道屋企附近開咗間四川菜嘅餐廳,所以今日決定同屋企人去試吓😍餐廳嘅裝修好靚,而且環境同座位又大又舒服,睇得出店主花咗唔少心機係入面!呢樣真係好值得讚👍🏻睇完餐牌之後,我哋叫咗以下嘅嘢食!✔️ 十三涼粉 🌶 。賣相非常吸引, 淨係見到紅卜卜嘅辣椒油🌶就已經流晒口水🤤涼粉索晒辣椒油嘅味道,又香又麻。口感非常滑溜。真係好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✔️ 酥炸無臉男🐷。口感同味道都一流。豬肉炸到非常香酥。口感香脆多汁。再加埋惹味嘅辣椒粉🌶一齊食。令到炸豬肉嘅味道更提升。好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✔️ 蔥油撈豬肚🐷。成個菜式都有好香嘅蔥油味,但完全唔會覆蓋左豬肚嘅味道。豬肚十分爽口,味道濃郁,而且一啲膻味都冇。加埋蔥油一齊撈。滋味滿分💯!正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✔️老壇酸菜魚 🐟。呢個係必點嘅菜式。魚肉非常新鮮,而且仲一啲腥味都冇。湯嘅味道酸酸辣辣,飲落去非常醒神!而且材料充足,配菜亦都十分豐富。有豆腐,金菇,薯仔,同腐竹等。。全部都煮得非常入味。口感同味道都非常滿足。好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2022-10-14 50 浏览
今日突然間好想食酸菜魚,所以lunch嘅時候即刻捉埋阿媽一齊去屋企樓下嘅廚十三老壇酸菜魚到滿足我嘅慾望☺️呢間餐廳簡直係我哋嘅食堂😍,食物嘅味道非常好味,而且餐廳乾淨企理,座位又大又舒服。我哋真係超鍾意去☺️<<老壇酸菜魚 🐟$338>>每一次都會叫嘅精選菜式!成個酸菜魚嘅辣味非常突出,但冇覆蓋魚本身嘅鮮味🐟。成個鍋入面有好多唔同嘅食材,例如🫘豆腐,🍄金菇,🥔土豆片,🐷午餐肉同🥕青旬片係入面。全部野食吸哂湯嘅味道,酸酸辣辣咁。非常滋味!👍🏻<<上上簽🍢$88>>非常正宗嘅四川菜式。而且廚師係跟左傳統嘅做法去烹調!剩係得呢間餐廳先有!入邊有好幾種唔同嘅食材,但我最鍾意嘅係鵪鶉蛋🥚。細細粒,一啖一粒。口感一啲都唔乾。🥦椰菜花煮到啱啱好,仲索晒醬汁嘅味道。 🐓鳳爪口感非常爽,而且冇骨。食落去非常滋味,全部嘢食都非常入味。正👍🏻呢間餐廳嘅質素好高!而且價錢仲要唔貴。所以我同屋企人成日都嚟食。仲值得推薦俾朋友👍🏻

<<老壇酸菜魚 🐟$338>>

<<上上簽🍢$88>>

2022-10-12 37 浏览
今日lunch同同事去咗海之戀商場入邊嘅廚十三老壇酸菜魚到食飯😍嗰度嘅裝修唔單止有四川風味,而且座位又大又舒服😌啱晒我哋食lunch嘅時候去放鬆下🥰酥炸無臉男 - 呢個非常好食,豬柳比薄薄嘅炸粉包住,口感外脆內軟。咬開嘅時候有勁多嘅肉汁流出來。就咁食已經覺得好滋味。再加埋自家製嘅辣椒粉。味道勁香勁辣。唔鍾意食辣嘅人可以唔點辣椒粉,但鍾意食辣嘅人一定會覺得非常好食😍老壇酸菜魚 - 餐廳嘅招牌菜式,嚟到一定要食佢!魚肉非常新鮮,味道鮮甜。湯底有濃郁嘅酸菜同山椒味!道酸酸辣辣嘅味道同魚肉好夾😍。連埋海量嘅配菜一齊食,就算唔叫粉麵飯,都好夠飽!呢個真係勁好食👍🏻
2022-10-12 13 浏览
今日同男朋友去去咗荃灣行街,咁啱又到食飯時間。當然睇吓附近有咩好食😋,我哋見到喺海之戀商場有間專食酸菜魚嘅餐廳😍而且個門面仲好靚。真係諗都唔使諗,今餐就食佢😍入得餐廳,一定要叫老壇酸菜魚😋。酸菜魚勁大鍋,而且非常足料😋入邊除咗有魚之外,仲有豆腐,鮮腐竹,薯仔片,青筍片同我勁鍾意食嘅午餐肉😍魚肉爽口彈牙,味道鮮甜,而且一啲腥味都冇😋配埋酸酸辣辣嘅酸菜湯。味道超惹味。👍🏻好食😍除咗酸菜魚之外,我哋仲叫咗小食老虎椒愛鬆花蛋。濃郁嘅辣椒味滲哂入皮蛋入面🥰。味道辣辣地。非常惹味😋酥炸無臉男,呢個係炸豬柳,豬柳炸到非常乾身,一啲油膩嘅感覺都冇。咬落口啖啖肉,而且非常juicy。 配埋佢嘅辣椒粉一齊食。真係超正!😋
2022-10-11 32 浏览
難得放假💃🏻🕺🏻,就同朋友食好西,廚十三老壇酸菜魚真系好紅,我周圍的人都叫我來試下呢間鋪,呢間餐廳果然名不虛傳啊,打卡點又多,真系值得比高分!👠👞老壇酸菜魚@@🐟🐠大兜嘅魚肉果然有誠意,對得住個價錢!對得住啲客!對得住自己!而且食物質素好高。😛十三涼粉@@🍜🍜涼粉非常彈牙,而且非常入味。麻辣味係口中盤旋,辣得好過癮!煮得好入味,抵讚!👍👍刀拍前男友🥒@@即係手帕青瓜,好新鮮,好入味!首先呢度嘅餐廳職員真係要讚一讚🤗,因為佢哋好貼心㗎,佢哋會走埋嚟問我地覺得啲嘢好唔好食夠唔夠味。
刀拍前男友🥒@@即係手帕青瓜,好新鮮,好入味!

2022-10-11 26 浏览
行完元荃古道,🚶🏻‍♀️🚶🏻系荃灣落山,就想揾個地方醫肚,就揾到呢間廚十三老壇酸菜魚,朋友都讚係好正宗,而且價錢都好實惠.💯呢度既麻辣砵砵雞真系要贊下🍲🍲,D麻油、辣椒配合得天衣無縫,入面有的菜式: 牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳。🐥🐥成件事好match ar!!! 呢個下次一定會再叫。我地仲食左老壇酸菜魚好地道。雨露均沾香甜可口,幾QQ. 🐤🐤香酥雞翼個雞肉就非常彈牙,好好味,肉汁非常鮮甜,香脆得黎又食到肉味。餐廳個view仲要好正,有D位見到海添,坐得舒服,食得開心!💕💕
成件事好match ar!!! 呢個下次一定會再叫。

2022-10-11 25 浏览
廚十三老壇酸菜魚位於荃灣西站上蓋既海之戀商場,交通都好方便好就腳。✔️✔️我哋一入去呢都覺得好舒服,客店員都好有禮貌,照顧周到,講解詳細。🤗作為✅招牌既老壇酸菜🥬🍲當然出色,份量都算正常,可以自己選擇配菜,而且都非常好味,酸辣味道系口留徘徊不散。魚肉份量不少,鹹香且有肉味👍🏽它的辣味也夠突出🔥做到色香味俱全!今次反而對呢個碧綠脆筍印象幾深刻,絕對係冇得頂!分量多之餘,非常爽口,食完甘多酸野、辣野,食翻D即刻解膩,整個口感頓時不一樣! ✅十三涼粉 &✅酥炸無臉男呢兩個小食我表示好食!推介!服務真係唔錯而且食物質素都好啱我哋。我地傾左好耐💯,都叫左好多野食。呢度又好坐,又可以打卡。🔆🔆

✅十三涼粉 &✅酥炸無臉男

呢兩個小食我表示好食!推介!

2022-10-07 68 浏览
今日來到呢間人氣餐廳打卡!今次真係要上嚟讚下呢間位於荃灣嘅廚十三老壇酸菜魚📸!真係食到好爽,越食越好食,而且質素好高所以大家都可以嚟試下。💚老壇酸菜魚價錢非常親民非常大兜。所以湯底充滿各種配料既香味,系可以接受的辣味,好開胃的選擇。魚肉非常鮮嫩!💛蔥油撈豬肚豬肚夠爽脆,而且炒得非常香口,配啤酒一流!💚刀拍前男友手帕青瓜,唔算辣,唔食辣嘅人都食得到,份量都幾多,好香,間野都算交通方便,而且地方夠大夠闊落,下次可以同朋友仔再encore!❤️‍🔥💕
💚老壇酸菜魚
💛蔥油撈豬肚
豬肚夠爽脆,而且炒得非常香口,配啤酒一流!
💚刀拍前男友
手帕青瓜,唔算辣,唔食辣嘅人都食得到,份量都幾多,好香,

2022-10-06 71 浏览
咁我早排行完Donki之後呢,👭🏻發現有一間食酸菜魚嘅餐廳好正宗咁就同朋友試下,點知一試難忘真係推要推介下俾大家。我覺得CP值都好高下次可以再食。🍽️【老壇酸菜魚】🐟大大兜,送飯送面都好一流,d 魚肉好滑,其實個湯汁唔會太酸,有好多配料。入面配菜可以自己選擇。【上上簽】🥢入面有好多鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪,麻辣鮮香。【麻辣砵砵雞】🐥材料豐富,牛展,牛肚,牛脷口感滑嫩,成個菜色香味俱全!【老虎椒愛鬆花蛋 】🐣嫩滑鮮味。中意食水煮魚既朋友都可以來試試,而且價格都算實惠,值得推介。

【老壇酸菜魚】🐟

【上上簽】🥢

入面有好多鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪,麻辣鮮香。

【麻辣砵砵雞】🐥

材料豐富,牛展,牛肚,牛脷口感滑嫩,成個菜色香味俱全!

【老虎椒愛鬆花蛋 】🐣

嫩滑鮮味。

2022-10-05 54 浏览
秋高秋爽,🍂又系時候食辣幫手排毒排走身體入面嘅濕氣,同時暖胃。所以我特登就同朋友嚟咗呢間位於荃灣既酸菜魚店食辣野。🔥餐廳既裝修雅致,而且座位寬闊舒服,加分!老壇酸菜魚✨魚肉質鮮美可口🌷,而且有少少麻辣既香氣!配菜選擇左午餐肉&豆腐。仲有好多配料,好似蒜、薑片、白胡椒粉、黃豆芽等等,好足料。⭐十三涼粉✨都系必食之選,涼粉嫩滑,而且醬汁滋味。雨露均沾 ✨即係糍粑,煙煙韌韌嘅口感,甜甜地。香酥雞翼&蔥油撈豬肚🌟兩樣都好好味,雞翼夠曬入味,香脆。豬肚就夠淋,同埋好香口,越食越想吃。總括而言,性價比好高,值得下次再來食,順便行下其他商場。💕
老壇酸菜魚✨
十三涼粉✨
都系必食之選,涼粉嫩滑,而且醬汁滋味。
雨露均沾 ✨
即係糍粑,煙煙韌韌嘅口感,甜甜地。

香酥雞翼&蔥油撈豬肚🌟

總括而言,性價比好高,值得下次再來食,順便行下其他商場。💕
2022-10-05 48 浏览
荃灣好多野食,😏而且宜家有左屯馬線方便左好多,我本身好鍾意食辣,點知比我發現係荃灣呢間酸菜魚真係好正,就系地鐵上蓋既商場,超方便。🤗主角就系老壇酸菜魚😬,油而不膩、辣而不燥、香而不苦、肉質滑嫩,入面配菜可以自己選擇午餐肉,豆腐,先富足,土豆片,青筍片等等。見到餐牌好多選擇😋,我地叫左麻辣砵砵雞,夠曬入味,食唔到口。泡椒鳳爪,鳳爪多汁彈牙,而且非常入味,配啤酒一流,滋味滿載~酸菜魚果然系招牌菜,☺️色香味俱全,而且其他食物質素好高,系附近的話,大家可以試下.
2022-10-03 48 浏览
依間川菜餐廳我已經bookmark咗好耐,今日終於約到朋友嚟食,一早訂定位,咁就唔洗等位啦🤩我地叫咗幾個小食:🐷酥炸無臉男係炸豬肉條,豬肉肥瘦適中,炸得乾爽香脆,點埋旁邊嘅香辣粉微微辣帶點麻好惹味💥🐷蔥油撈豬肚洗得好乾淨,無內臟嘅臭味,爽口又入味,唔食辣都可以食到👍🏼🌶十三涼粉熱辣辣嘅夏天食好爽,涼粉晶瑩通透,辣度仲幾高添🔥🍲老壇酸菜魚係主打菜,精選嘅老壇酸菜酸味帶勁,菜莖爽脆鮮甜🥬魚片選用鱸魚肉,有彈性又滑溜🐟本身一窩酸菜魚已經包括咗寬粉、豆腐、金菇等食材,想食其他配菜可以自己再加,靈活度高👍🏼

我地叫咗幾個小食:

🌶十三涼粉熱辣辣嘅夏天食好爽,涼粉晶瑩通透,辣度仲幾高添🔥

想食川菜嘅心癮每隔一陣就會起,想食最正宗嘅四川菜,就認實🔹廚十三🔹依個招牌,一碟酸菜魚足以令你嘅味蕾遊走喺天堂之間✨🔸老壇酸菜魚 $338(小份)🔸雖然話係二人用,但絕對可以食飽3個人🫢整體嘅份量好足夠,湯底唔會太鹹太油,就咁飲完都唔算太口渴🤩魚肉大大塊,夾起唔會好易爛同碎,好完整🥢🔸小油條$18🔸隱藏食法🤫可以將小油條浸落酸菜湯,吸哂湯汁嘅小油條絕對會令你驚艷🤩🔸老虎椒愛鬆花蛋 $68🔸皮蛋中間係溏心狀態,蛋黃半凝固半流心好甘香,而且辣花椒油有明顯嘅麻油香,好食🥰🔸雨露均沾 $58🔸炸到外香內軟嘅糍粑唔油膩唔痴牙,甜絲絲作為甜品嚟講好適合🤤

🔸老壇酸菜魚 $338(小份)🔸

🔸小油條$18🔸

🔸老虎椒愛鬆花蛋 $68🔸

🔸雨露均沾 $58🔸
炸到外香內軟嘅糍粑唔油膩唔痴牙,甜絲絲作為甜品嚟講好適合🤤