廚十三老壇酸菜魚 📍荃灣 海之戀商場3樓3017-3018號舖.另外有銅鑼灣,尖沙咀,油麻地,荔枝角同埋天后都有分店.❇️環境今次係係平日下午時間食,餐廳唔多人,位置都勁寬躺,可以慢慢吹下水 慢慢食👍🏼.❇️食物⭕️酸菜魚 $5986個人去食,所以叫左「土豪」size,餐廳建議係4人份既如果唔多人都可以叫「大size」$478//「小」size大家睇我張比對相都可以見到,size係好大好多😂佢唔係淨係得碟大,魚都好多,好滑👍🏼.⭕️上上簽⭕️麻辣砵砵雞E兩種係用簽簽起d野食,食落好方便👍🏼因為細細咁,所以勁入味👍🏼食完酸菜魚,再食麻辣真係好正
廚十三老壇酸菜魚
📍荃灣 海之戀商場3樓3017-3018號舖
另外有銅鑼灣,尖沙咀,油麻地,荔枝角同埋天后都有分店
❇️環境
❇️食物
⭕️酸菜魚 $598
6個人去食,所以叫左「土豪」size,餐廳建議係4人份既
如果唔多人都可以叫「大size」$478//「小」size
大家睇我張比對相都可以見到,size係好大好多😂
佢唔係淨係得碟大,魚都好多,好滑👍🏼
⭕️上上簽
⭕️麻辣砵砵雞
E兩種係用簽簽起d野食,食落好方便👍🏼
因為細細咁,所以勁入味👍🏼
食完酸菜魚,再食麻辣真係好正
酸菜魚
上上簽
酸菜魚
上上簽
  • 老壇酸菜魚
2022-11-08 44 浏览
店內環境寬敞有精緻嘅佈置,非常適合喜愛📸📸打卡的朋友仔,食物做得除咗相當細緻,賣相都很吸睛👀👀這幾款都特別值得推介👍👍👍首先這個老壇酸菜魚既🐟魚塊十分滑溜溜,酸菜又夠爽口,配料有很多款選擇可以配搭,味道很正宗出色涼拌小食泡椒鳳爪🐔配上自家製調味料,都做得十分有水準,食到停唔到口!正經的雞被撕🐔雞肉嫰滑又唔會太淋,🌶又麻又辣又一高水準之作每次都可以用平民嘅價錢可以有地道嘅享受所以廚十三老壇酸菜魚一直都係我encorelist 入面

這幾款都特別值得推介👍👍👍
2022-11-04 74 浏览
夜晚幾個👭👬朋友想聚下,大家都係辣愛好者,而且方便收工就腳,我哋就揀咗呢間廚十三老壇酸菜魚,呢度食物種類選擇多幾多元化‼️碧綠脆筍切成片狀超級爽脆,口感非常好‼️蔥油撈豬肚豬肚肉質甘香口感Q嫰,口感又爽又軟完全冇羶味‼️老壇酸菜魚入面配菜可以自己選擇有午餐肉、豆腐、鮮腐竹、土豆片、青筍片等等,可以自由配搭,而酸菜非常之可口‼️泡椒鳳爪皮香而爽口,辣而入味‼️刀拍前男友醬汁加入辣椒乾一起,味道更加突出食物高質素有水準,一啲都唔馬虎,感覺到👨🏻‍🍳廚師用心認真製作,滿足又愉快的一個晚餐🍴

‼️碧綠脆筍切成片狀超級爽脆,口感非常好

‼️蔥油撈豬肚豬肚肉質甘香口感Q嫰,口感又爽又軟完全冇羶味

‼️泡椒鳳爪皮香而爽口,辣而入味
‼️刀拍前男友醬汁加入辣椒乾一起,味道更加突出
2022-10-25 114 浏览
WEEKEND出去食飯,要搵到一間坐得舒服已經好難🤯,空間夠大之外,仲要野食好食,仲難! 今日竟然比我係荃灣西搵到🥰廚十三老壇酸菜魚! 佢樓面設計開放式廚房,一點都覺會好焗,通風一流,坐得好chill👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️好食緊係要推薦啦~老壇酸菜魚真係好開胃☺️魚肉得極小量魚骨, 魚肉入口滑溜 ,食得過癮👍🏻作為佢地既招牌魚酸菜魚真係頂瓜瓜! 酸菜魚湯底濃底味道濃郁,酸味辣味都好夠😍入面配菜可以自己選擇,唔知點簡可以問下店員介紹下!有款老虎椒愛鬆花蛋都好特別,麻辣程度啱啱好,唔會好辣,皮蛋味道沒有那麼濃,非常適合做涼拌!皮蛋愛好者一定會鍾意❤️❤️好彩我們沒有在一開始下單的時候點甜品,因為我們吃完主菜都已經很飽了😮‍💨😮‍💨下ROUND 同埋老豆老媽子再叫多d食下!

2022-10-25 118 浏览
Friday Night 梗係揀間好嘢食迎接我開心嘅假期🤭上網Search完都係決定去海之戀食廚十三老壇酸菜魚。呢間野係我心目中算係餐牌多元化,一上菜真的沒令我失望!只是賣相都好吸引! 酸菜魚上佈滿天椒、花椒等~雖然看起來很辣,但吃起來是剛好! ! 先講講前菜先,叫左😈邪惡既香酥雞翼🎉,真係不容小覷,肉質軟淋又唔膩,入口香酥,超惹味!主角出場,老壇酸菜魚真係超級大兜👀,另外我哋加咗土豆片寬粉,同埋加咗一份酸菜。入面配菜可以自己選擇,配上豆腐土豆片, 青筍片 ,吸收晒辣汁嘅味道,好正👍🏻健康人生既我緊係加多樣碧綠脆筍啦~大廚處理Keep到萵筍既爽脆,非常爽口!零失望!👏🏻店員嘅服務態度都好好👍🏻所有野食質素都水準以上㗎💟係食到好飽又滿足💗一定會再嚟過呀

2022-10-24 98 浏览
同老公去落街行搵Dinner,見到「尋找十三的味道」又排晒長龍👫👫👫我地一於去試下睇下有幾吸引先。裝修感覺好清新!餐廳好大,枱與枱之間都好闊落,而我地更被安排入座去二枱房,好舒適啊!🖖🏻老壇酸菜魚➡️湯味很有層次,好濃郁!先是酸酸帶點辣,後勁很強的麻辣再 滲出~💦💦生魚片嫩滑冇骨! 初嚐第一口係酸酸哋幾惹味,仲要魚肉好滑大大片,味道一流仲有好多配料!泡椒鳳爪➡️一種辣中微酸的口感,泡椒一啲都唔搶喉!仲可以補D膠原蛋白Haha~刀拍前男友 ➡️呢個名吸引我ORDER!嚇到我老公呢😱😱😱(好彩依家係老公)開胃前菜,醬汁都好香食到停唔到口😆  以後真係唔愁落街冇嘢食😍👏🏻好快又去「尋找十三的味道」

以後真係唔愁落街冇嘢食😍👏🏻好快又去「尋找十三的味道」
今日係我第一次上黎荃灣食廚十三老壇酸菜魚,之前多數都係同朋友去銅鑼灣店食,今次終於約到朋友一齊試埋下。入口設計新穎,眼前一亮,大大個魚眾不同Display比大家見到,好Eye Catching!一上到枱,嘩咗一聲,咁大盤既!!成張枱都差唔多擺滿曬。老壇酸菜魚,咁大盤都係 $338🤭竟然頗有質素,魚肉係超級多,魚肉雪白,食落嫩滑,有新鮮魚應有嘅彈性同口感,酸菜嘅酸度十足✅真係爭啲食唔晒🤣呢份雨露均沾炸到好脆 ,外脆內軟煙煙韌韌嘅口感,仲配咗好多黃豆粉唔會話太甜 ,對於糍粑控嚟講真係好滿足🤩 食食下見到隔籬枱叫左酥炸無臉男,望落好正好奇係咩黎,所以叫左~點知一D都唔伏!豬肉酥炸得好香口,食上癮。另外推薦大家試下小油條,又平$18大大條,大家一定要試👍
我又食酸菜魚喇!今次點都要講啊,真係好好食😋帶埋肥仔Friend陪我,可以叫多啲嘢😏😏老壇酸菜魚 $338每件都大大舊,厚薄適中非常滑溜 ,唔會食到魚骨。酸菜魚湯底夠麻夠酸夠,好飲到攞嚟撈飯,食到差唔多成個湯底都飲晒,夠酸夠惹味!味道正宗,好食🥳刀拍前男友$58每次都會點嚟食,最愛呢度醬汁足,而且都好爽脆,非常開胃,送飯一流!麻辣砵砵雞 $98全部都係我鐘意食既,有牛展,牛脷,牛肚,萵筍片,鵪鶉蛋,土豆片,雞腳,一串串嘅嘢食,幾開胃!一開始食唔覺得好辣 ,後尾越食越辣, 流鼻水添🤣食得好爽 !鐘意食辣既朋友仔就會好似我咁好鐘意☺️Overall幾抵食都幾好食,可以再同肥仔食過!

老壇酸菜魚 $338

刀拍前男友$58

麻辣砵砵雞 $98

Overall幾抵食都幾好食,可以再同肥仔食過!
2022-10-21 71 浏览
跟朋友說想食酸菜魚,朋友🏃🏻‍♀️二話不說👭同我搵下邊度正啦!搵啊搵,見呢間好多年輕人三五知己幫襯。🍲老壇酸菜魚🍲份量足,魚肉白雪雪滑溜溜,大大塊鮮嫩🫣帶彈性!魚肉夠扎實唔易散!湯底味道酸辣酸辣的,酸辣平均得剛好!加上花椒的麻和炸蒜濃香,好惹味,沒有一點魚腥👻加配左小油條岩曬我呢D食家老油條,有啲似西餐嘅麵包條,好吃停不下來 !麻辣🌶️砵砵雞🐓個名都好得意,入面有的串串包括➡️牛展牛肚牛脷、鵪鶉蛋、萵筍片、土豆片、雞腳等等😂這辣度我們可以接受,辣得很香口,又唔會辣到條脷冇晒感覺,緊係即刻食多幾串!嗜辣的朋友一定不能錯過。蔥油撈豬肚🐷保持肉汁,不會乾硬,而且口感都係有啲嚼勁,易飽肚!做得好出色,朋友大讚♡飽到痴左線,值得👍🏻再幫襯,值得推介畀朋友!讚!

飽到痴左線,值得👍🏻再幫襯,值得推介畀朋友!讚!
2022-10-20 73 浏览
香港食酸菜魚的地方越來越多。我同我啲同事都好鍾意食酸菜魚,每星期都會心思思想食一次 。不過酸菜魚來講,呢一間算係最好食嘅一間。老壇酸菜魚 $338/份,個湯底唔太辣,酸菜酸度啱啱好,魚肉都好滑。🐟魚肉我比較喜歡吃爽口的, 所以每次都必叫👍每次質素都好好!😍 分量十足大大碗😋👍👍👍泡椒鳳爪$68味道酸酸辣辣爽口,好好咬口❤皮有韌勁和嚼勁,吃時滿口生香。已經入哂味 愈食愈上癮 雖然唔知點解佢叫酥炸無臉男🤣但其實內裏係豬肉,覺得做得唔錯!又香口又酥脆卜卜,食多幾塊都冇罪惡感。😋😋 唔係好多餐廳有得叫,呢啲小食一流。特登留肚食😂小油條,即叫即做香脆適中,非常惹味!大人小朋友都啱食!呢個熱食真係冇得頂!廚十三老壇酸菜魚食物款式多, 份量足味道不錯+性價比頗高!以上講嗰啲小食我都會極力推介,自己試過之後就會知道點解🎶

天氣轉涼就想搵d熱辣辣既嘢食,我自己都係一條離不開酸湯的「魚」,呢間真係食過返尋味。一場來到,當然要叫返餐廳為名的酸菜魚食啦。 老壇酸菜魚 ($338)真係不二之選,勁大份,超興奮。湯底鮮甜惹味又開胃!魚片好新鮮,入口都幾嫩滑😍加上湯頭濃香夠熱,鹹中帶酸味,與辣味融合,魚片滑溜有少許骨,非常惹味。小油條($18)用佢浸酸菜魚黎食,浸咗好耐酸菜魚個湯,都整唔林佢,吸得唔多汁,可能叫番粗身個隻油氣會好啲。香酥雞翼$78有肉地又入味、香噴噴酥香入魂🔥新鮮即炸熱辣辣,酥脆可口👍作為餐前嘅小食,真係最好不過❤總結黎講環境同服務都十分之唔錯!檯與檯之間既距離亦相隔好遠,傾計談心都唔怕尷尬比其他食客聽到。感覺超舒服! 鍾意酸菜魚嘅人可以一試😎

2022-10-18 74 浏览
今年生日, 男朋友帶咗我去荃灣一間好出名嘅川菜餐廳食生日飯。去到我已經俾佢個門面吸引左😍!整得好靚好有特色😍!睇完menu 之後,當然揀佢個‼️招牌菜老壇酸菜魚 ‼️呢個一啲都唔欺場!食材新鮮,而且充足。酸菜同山椒嘅味道非常突出。配埋鮮甜嘅魚肉。同其他鮮味嘅配菜。成個酸菜魚都非常出色。真係好耐都冇食過咁好味嘅酸菜魚🐟!‼️酥炸無臉男‼️份量係超充足!豬肉條炸到非常香脆🥰咬開有陣陣嘅香味飄出來!口感鬆軟多汁😍 味道真係冇得彈!廚師仲提供左辣椒粉,可以自己選擇辣或者唔辣。呢樣嘢真係好貼心!‼️十三涼粉 ‼️啱晒鍾意食辣嘅我!成條涼粉比辣椒油包住🌶有勁香嘅麻辣味🤤呢個涼粉同酸菜魚嘅味道真係好夾!而且口感非常滑身,一吸就食咗落肚。真係超正!呢餐真係超正,每樣嘢都超好食😋真心下次可以再嚟🥰

呢餐真係超正,每樣嘢都超好食😋真心下次可以再嚟🥰
2022-10-18 51 浏览
呢排做嘢好辛苦,所以今晚放咗工之後約咗成班同事去happy hour! 同事推介左公司附近嘅廚十三老壇酸菜比我地!話一定唔會令我哋失望!嚟到就知同事冇推介錯,裝修同環境都俾人感覺好寧靜,真係可以坐喺度慢慢食嘢放鬆一下💯泡椒鳳爪$68⭕️鳳爪🐓浸到非常入味,而且十分大隻。口感非常爽口。味道酸酸辣辣,十分開胃!💯老壇酸菜魚 ⭕️非常大鍋,而且份量充足。就算兩三個人食都好夠😍酸菜魚🐟味道辣辣地,但冇覆蓋到到魚肉本身嘅鮮甜味。入邊仲有海量嘅配菜!最開心嘅係配菜可以自己選擇,咁就可以揀晒自己鍾意食嘅嘢。👍🏻💯蔥油撈豬肚⭕️全個菜式都有好香濃嘅蔥油味,同豬肚嘅味道好夾☺️。蔥油嘅味道令到豬肚味更突出,而且一啲都唔覺得油膩!呢個真係超級推薦!

💯泡椒鳳爪$68⭕️

💯老壇酸菜魚 ⭕️

💯蔥油撈豬肚⭕️

2022-10-17 38 浏览
鍾意食嘢嘅我,成日周圍搵好味嘅野!今次我喺邊網上面搵到間comment 唔錯嘅四川餐廳!而且有我鍾意食嘅酸菜魚🤤所以我即刻book位去開餐🫢係餐廳嘅問口就已經見到酸菜魚嘅廣告。真係睇到到流口水😍所以入到去第一件事,就係即刻叫主菜先🤣--老壇酸菜魚 🐟 --超級香😍湯有濃郁嘅山椒同酸菜嘅味道🤤 先試咗一啖湯。味道酸酸辣辣,非常暖胃。跟住再試魚肉😍魚肉好新鮮。而且一啲腥味都冇。非常好食!除咗魚肉之外,成個菜式入邊好多其他嘅配菜。全部都煮得非常入味。但我覺得最吸引我嘅就係鮮腐竹。腐竹煮到啱啱好,吸晒湯嘅精華。食落口好似食緊個湯包咁。真係超正😍 --十三涼粉🌶--份量充足,而且辣味都十足🌶。雖然有好多辣油浸住個涼粉,但口感一啲都唔油膩,滑溜溜嘅涼粉吸晒辣汁同辣油嘅味道。味道又麻又香。呢個好容易食唔停😍

--老壇酸菜魚 🐟 --

--十三涼粉🌶--

2022-10-17 42 浏览
我住元朗果邊🏠,得閒就中意去荃灣食野🚅🚅,呢間餐廳位於海之戀商場,地方闊落,交通便利,新界人都中意黎呢度食酸菜魚。迫不及待既🔹老壇酸菜魚🔹終於出現,除咗非常霸氣嘅外觀 味道都好好👍🏻我地選擇左自己中意既配菜,午餐肉,豆腐。 魚肉肉質非常嫩滑!而且佢係用一個巨型大兜裝住🥣,好抵食。🔸麻辣砵砵雞🔸香得黎有少少麻辣,欲罷不能,入面有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片等等,既特別,肉質都好入味。真系覺得呢間店值得推薦比大家,每一碟送都非常出色,經過附近可以一試。🔷🔶🔷🔶