2019-09-28 33 浏览
在女人街附近等朋友,被現炒黑糖珍珠吸引了,吃飯前也來一杯。毫無懸念選了招牌的//焰遇幸福黑糖珍珠真鮮奶//。今天剛好有時間,可以看到整個製作過程。在台灣喝時也沒有留意到,原來幸福堂是有一部據說是由它首創的手作珍珠機器的,店員在現場搓粉,然後放入機器,一粒一粒的現製黑糖珍珠就慢慢滾出來了。現製、現炒的珍珠,確實感覺健康一點。用上明治奶,感覺不錯最後灑上黑糖再用火槍燒一燒,就來到我手上了。黑糖花紋確實治癒,我喜歡幸福堂的珍珠,煙韌質感自然,相信是現成製作的功勞,黑糖甜度剛好,和鮮奶混合在一起那種輕微厚實感就是美味。
在女人街附近等朋友,被現炒黑糖珍珠吸引了,吃飯前也來一杯。

用上明治奶,感覺不錯
最後灑上黑糖再用火槍燒一燒,就來到我手上了。
2019-09-20
  • 焰遇幸福黑糖珍珠真鮮奶
2019-09-28 44 浏览
經過登打士街,見到呢度有現炒嘅珍珠,仲要註明係冇化學成份嘅手作珍珠黎,即刻試吓先!呢度嘢飲選擇有好多,我同朋友揀咗兩款,分別係:1️⃣鑽石台灣 珍珠奶茶 $28佢個杯寫住「女神」,真係襯晒我嘅啫❤️😝打卡一流!呢杯嘢飲嘅珍珠幾煙韌彈牙,佢係奶茶底,茶味比較香濃,飲落幾幼滑。鍾意飲甜野可以揀呢杯!2️⃣抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶$28士多啤梨味嘅珍珠真係第一次試,有淡淡的果香,幾腍,都有咬口。鮮奶底,加抹茶,帶有淡淡的抹茶味,同啲珍珠都幾match,甜度好適中!呢度嘅服務還好,整嘢飲嘅速度都幾快,好快就有得飲啦!
1️⃣鑽石台灣 珍珠奶茶 $28

2️⃣抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶$28

呢度嘅服務還好,整嘢飲嘅速度都幾快,好快就有得飲啦!
2019-09-27
2019-09-28 26 浏览
✨ 今次Herm姐就同友人A去到台灣黑糖珍珠鮮奶名店飲下手調增下肥🤤🤤🤤✨餐牌✨ 大家可以望下,佢地嘅珍珠全部係手製㗎,仲要有睇店員即炒黑糖珍珠,真係杯杯都物照所值呀。今次Herm姐無飲到幸福堂嘅招牌,但係就試咗兩杯好特別嘅珍珠鮮奶。✨ 仙氣山水畫👧🏻 呢杯其實即係黑糖珍珠仙草鮮奶。呢杯山水畫無招牌黑糖鮮奶咁甜,好啱Herm姐口味。為咗去畫呢一杯山水畫,店員好小心咁避開黑糖漿黏上杯面,而造出黎嘅作品,又真係得黑同白色喎,好有心機👍🏻✨ 莓天想你👧🏻 呢杯其實即係士多啤梨珍珠鮮奶。Herm姐好少可喺台灣手調飲品店買士多啤黎嘅野飲,一黎係因為Strawberry未係Herm姐嘅favorite,二黎係因為好多店都為咗減低原材料成本所以都淨係加人造糖漿。但今次呢杯俾到友人A好大surprise,草莓珍珠好有咬口,而且飲品仲要飲到啲士多啤梨肉,真係好抵飲㗎。✨飲完幸福堂,記得去店後求翻支好籤呀😍😍!!

✨餐牌

✨ 仙氣山水畫

✨ 莓天想你

✨飲完幸福堂,記得去店後求翻支好籤呀😍😍!!
2019-09-26 23 浏览
香港有很多不同過江龍的台式飲品店,黑糖珍珠更是大熱門!連香港連鎖快餐也有~這次選擇到幸福堂嚐一嚐~ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧選擇了焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶,等待時間超快的,5分鐘也不用就有了! 看到店員會不間斷地新鮮炒黑糖珍珠,令到它們更入味,黑糖珍珠很香又入味,不會太甜而且珍珠很煙un,加上香滑的鮮奶~喝起來真的很有幸福感(⑉°з°)-♡ 驚喜的是,最上層店員會用火槍燒一燒,攪拌在一起喝的時候,會有點焦糖伴著~ 超 好 味 的 !絕對要試下~

焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶
焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶
2019-09-25 36 浏览
台式飲料橫掃香港每次經過任何一間都總係會想買返杯飲下幸福堂個名改得好好飲完甜野其實已經感覺良好仲要係厚厚鮮奶配黑糖珍珠成個人都感覺好豐富幸福感提升仲要打正旗號叫幸福堂飲完又點會唔幸福先每次都想試佢新口味飲品但係到最後都係忍唔住又揀返主角黑糖珍珠厚鮮奶
台式飲料橫掃香港
飲完又點會唔幸福先
每次都想試佢新口味飲品
但係到最後都係忍唔住又揀返主角黑糖珍珠厚鮮奶
2019-09-22 20 浏览
(台腔) 聽說幸福堂出了鑽石杯欸不是不去試吧🤔-🍼黑糖珍珠奶茶 $28好 都係講返廣東話先依排成日睇到啲人拎著女神杯我都心郁郁想扮女神打下卡😌其實依杯係最classic嘅黑糖珍奶平時無特別好黑糖因爲驚太甜但幸福堂嘅黑糖珍珠甜度啱啱好👌🏻可能因為佢地嘅珍珠每日有專人炒過啲黑糖係真係好入味好有鑊氣咁🤣-🌊水母勇闖大海洋 $28依杯野個名實在太搞笑🤣佢嘅base係好似雪碧咁🥤飲起上黎好refreshing🌊入面仲有兩大粒士多啤梨果凍好Q🍓
(台腔)

佢嘅base係好似雪碧咁🥤
飲起上黎好refreshing🌊
入面仲有兩大粒士多啤梨果凍好Q🍓

2019-09-22 367 浏览
好耐無行過旺角女人街,通常都係响旁邊匆匆而過,呢日都唔例外,穿過女人街到登打士街搭車,在路口見有好多人在小店外,原來交界位係幸福堂。早前响銅鑼灣飲過覺得好飲,天氣又悶又熱,係要幸福一吓嘅。等緊嘅時候睇吓點整,第一次見手作珍珠機,珍珠原來是這樣煉成的。由製作珍珠開始,到用黑糖烹煮都睇得見。仲可以睇到用咩鮮奶,點樣整一杯黑糖珍珠鮮奶,製作全程透明可見,對佢嘅衛生絕對有信心。終於輪到我哋杯嘢出場嘞,仙氣山水畫係男人嘅,我嘅叫女神。仙氣山水畫 -黑糖珍珠仙草鮮奶$38仙草同鮮奶又真係幾似山水畫,呢個好好飲呀!仙草軟滑微甘,鮮奶夠香,配埋黑糖珍珠甜度啱啱好,好鍾意呢種味道,男人都讚好飲。鑽石杯系列女神 - 台灣蜂巢蜜檸檬$38茶底係綠茶+茉莉花茶,好香,加上幾片青檸好清爽啊!蜂巢蜜香甜,飲到有微量嘅蜂蠟巢,健康又解渴,正呀!唔使次次都黑糖珍珠奶,呢兩款記咗响我嘅飲品名單上嘞。
好耐無行過旺角女人街,
通常都係响旁邊匆匆而過,
呢日都唔例外,
穿過女人街到登打士街搭車,
在路口見有好多人在小店外,
原來交界位係幸福堂。
早前响銅鑼灣飲過覺得好飲,
天氣又悶又熱,係要幸福一吓嘅。
等緊嘅時候睇吓點整,
第一次見手作珍珠機,
珍珠原來是這樣煉成的。
由製作珍珠開始,
到用黑糖烹煮都睇得見。
仲可以睇到用咩鮮奶,
點樣整一杯黑糖珍珠鮮奶,
製作全程透明可見,
對佢嘅衛生絕對有信心。
終於輪到我哋杯嘢出場嘞,
仙氣山水畫係男人嘅,
我嘅叫女神。
仙氣山水畫 -
黑糖珍珠仙草鮮奶$38
仙草同鮮奶又真係幾似山水畫,
呢個好好飲呀!

仙草軟滑微甘,鮮奶夠香,
配埋黑糖珍珠甜度啱啱好,
好鍾意呢種味道,男人都讚好飲。
鑽石杯系列
女神 - 台灣蜂巢蜜檸檬$38
茶底係綠茶+茉莉花茶,好香,
加上幾片青檸好清爽啊!
蜂巢蜜香甜,
飲到有微量嘅蜂蠟巢,
健康又解渴,正呀!
唔使次次都黑糖珍珠奶,
呢兩款記咗响我嘅飲品名單上嘞。
2019-09-15
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
  • 台灣蜂巢蜜檸檬
  • 黑糖珍珠仙草鮮奶
2019-09-17 31 浏览
天氣真係好焗,好熱,好想飲野呀!係旺角,我就諗起幸福堂,經過幾次都好想飲,今次一定要好好品嚐。好,睇下有咩好飲先。等店員泡製中。呢到係手作炒珍珠,每日新鮮黑糖漿炒製,粒粒通透有彈性。焰遇幸福,黑糖珍珠真鮮奶,上面係鮮奶蓋,再舖上片片焦糖脆脆,呢個奶蓋好特別,平時飲既多數係芝士奶蓋,咸咸地既。而呢個係好creamy 好重奶味,有少少似雲呢嗱。鮮奶混合黑糖既味道係最完美既,珍珠食落唔會過甜,彈牙夠煙韌,每一啖都飲到幸福感!
天氣真係好焗,好熱,好想飲野呀!

好,睇下有咩好飲先。

等店員泡製中。

呢到係手作炒珍珠,每日新鮮黑糖漿炒製,粒粒通透有彈性。

2019-09-15 26 浏览
第一次飲「幸福堂」。朋友介紹一間珍珠奶茶霸王,我就跟佢去試下。香港愈來愈多珍珠奶茶店,茶飲店做得非常出色,各式各樣既茶飲,層出不窮。珍珠奶茶之王,「幸福堂」都算數一數二啦!黑糖珍珠全部自家製,店員自己搓麵糰,非常專業。手工和材料都是天然自家製,食得好放心。黑糖味濃完全唔會太甜膩。我叫左一杯抹茶味珍珠奶茶,奶底用上明治3.6頂級牛奶,夠哂香滑重奶味,茶底突出甘香,入口好幼滑。珍珠好煙韌,好重麵粉香,朋友叫左鎮店黑糖珍珠奶茶,佢大讚好味!
2019-09-15 19 浏览
越黎越多台灣珍珠奶茶店開黎香港,試都試唔哂,今日終於試到幸福堂!知道佢出名有現場即煮珍珠🤩果然一去到就見倒呢個珍珠鑊,滿滿既黑糖漿包圍住每粒珍珠,好想直接食🤣呢部機就係用黎整珍珠,逐粒逐粒彈出黎睇落好治癒啊😌名符其實既即整珍珠!我揀左新出既鑽石台灣珍珠奶茶而朋友就要左抹茶珍珠鮮奶。鑽石台灣珍珠奶茶,飲品杯特登整成鑽石紋,仲印有女神兩字,感覺好高貴😍仲tum得人地好開心,可以做下女神!我覺得奶茶飲落似港式奶茶,茶味較濃。珍珠夠哂煙韌好好咬,而且粒粒都有濃濃既黑糖味😋抹茶珍珠鮮奶係配上草莓味既珍珠,顏色配搭得好靚!抹茶味有回甘又唔會太甜,珍珠同樣夠QQ🥰幸福堂呢個名果然無改錯,飲完令人覺得好幸福❤️

我揀左新出既鑽石台灣珍珠奶茶而朋友就要左抹茶珍珠鮮奶。

幸福堂呢個名果然無改錯,飲完令人覺得好幸福❤️
台灣的茶飲競爭激烈,店舖早已開得成行成市!但我比較喜歡在不排隊的情況下試新東西,所以今日午飯後就第一次試飲了幸福堂!要是當然是它的主打-黑糖珍珠鮮奶。標榜黑糖是即炒的的確不錯,有一股燒焦的黑糖味但是珍珠太淋一咬就散沒有彈牙的口感。但整體來說味道不會太甜,因為店員說看到是不能調校的。個人認為比較起來老虎堂那種厚厚實的黑糖鮮奶味道就比較遜色最後要介紹的是門面有一個籤筒給客人免費都求籤!求籤後自己可以同從籤櫃裏面取得號碼,有免費解籤文!創意非常

要是當然是它的主打-黑糖珍珠鮮奶。

標榜黑糖是即炒的的確不錯,有一股燒焦的黑糖味
但是珍珠太淋

黑糖珍珠鮮奶
2019-09-14
2019-09-11 16 浏览
黑糖珍珠奶茶黑糖是新鮮從炒鑊盛到杯中然後再加大量冰塊和倒進奶茶拿到手上時黑糖珍珠仍是熱騰騰的呢所以要攪拌好才喝呀冰塊雖然下得有點多但喝起來溫度和味道都剛剛好特別欣賞是這個黑糖珍珠飲品有奶茶可以選擇因為有許多其他店的黑糖珍珠都只可配鮮奶少了茶味 感覺總是差一點點的還是黑糖珍珠奶茶比較合我口味呢
黑糖珍珠奶茶
因為有許多其他店的黑糖珍珠都只可配鮮奶
少了茶味 感覺總是差一點點的
還是黑糖珍珠奶茶比較合我口味呢
2019-09-11 9 浏览
台灣幸福堂再次在香港出現,無論餐牌和材料都和台灣的一致,而且餐廳的全玻璃設計,令客人可以清楚看到整個飲品製作過程。焰遇幸福‧黑糖珍珠真鮮奶($30)幸福堂的主打黑糖珍珠鮮奶味道有保證,黑糖珍珠非常掛杯,加入鮮奶,鋪上奶霜後再火焰,拿上手熱呼呼的,搖均勻後,先喝一口,香濃鮮奶後續有陣陣黑糖香,黑糖珍珠口感煙韌。另外有個求籤位,非常特別呢!試試自己的運氣吧!不過最難得是現時不用排隊,隨時想喝就去喝!~

焰遇幸福‧黑糖珍珠真鮮奶($30)

另外有個求籤位,非常特別呢!

試試自己的運氣吧!

不過最難得是現時不用排隊,隨時想喝就去喝!~
  • 焰遇幸福‧黑糖珍珠真鮮奶
2019-09-08 4 浏览
來自台灣既黑糖珍珠鮮奶過左一陣熱潮之後,終於吾洗大排長龍就有得飲啦!-焰遇幸福黑糖珍珠真鮮奶 ($30)依杯特別既賣點係面頭有一層泡沫,並有燒焦脆脆既焦糖面😍😍😍一邊燒一邊變脆,好吸引呀!整體鮮奶同黑糖珍珠比例適中,充滿黑糖的鮮奶,真係好幸福❤️珍珠煙韌有口感~喜歡甜度較低既可以要求少甜啊!-抹茶珍珠鮮奶 ($28)抹茶鮮奶要做到黃金比例才是最好味的~有奶香之餘又有抹茶的回甘,挺不錯的😋但草莓珍珠跟普通珍珠無大差別🤭
焰遇幸福黑糖珍珠真鮮奶 ($30)

抹茶珍珠鮮奶 ($28)

2019-09-08 13 浏览
睇戲前買杯飲是必需吧~今日路經登打士街幸福堂,平時都長龍,開左段時間,咁岩呢個平日下晝時間唔算長,終於要一嚐幸福感了🥤🤣聽過這間幸福堂響台灣是人氣台飲之一,望落設計全玻璃,製作過程可以睇到,衛生一目了然👍🏻同時可以現場睇到整過珍珠生產既新鮮過程,自家製手作珍珠混合埋黑糖漿炒珍珠,望住每粒珍珠再包裹著黑糖,感覺療癒🙃 飲品主要係黑糖、茶、鮮奶和拿鐵👍🏻!人氣飲🥤鑽石台灣珍珠奶茶杯身就是鑽石型,幾特別!黑糖已有原先的甜,甜度已預設不用選擇,茶感香濃幼滑,鮮製珍珠易咬QQ!一顆檸檬鮮綠茶 Lemon green tea ,清香解渴,新鮮香檸檬味,夏日炎炎之選!
睇戲前買杯飲是必需吧~

聽過這間幸福堂響台灣是人氣台飲之一,
望落設計全玻璃,製作過程可以睇到,衛生一目了然👍🏻

飲品主要係黑糖、茶、鮮奶和拿鐵👍🏻!

人氣飲🥤鑽石台灣珍珠奶茶
杯身就是鑽石型,幾特別!
黑糖已有原先的甜,甜度已預設不用選擇,
茶感香濃幼滑,鮮製珍珠易咬QQ!