向來不是特別鍾情於珍珠奶茶,對珍珠奶茶店也沒有研究,但聽一位愛喝珍珠奶茶的朋友說,這家台灣過江龍其手炒的黑糖珍珠之前成為熱話。我們各人點了一杯分享,黑糖珍珠鮮奶及紅豆芋頭鮮奶。前者超出我預期,後者則沒有太大驚喜。店是透明玻璃設計,可以看到店員手調飲品,先弄黑糖珍珠鮮奶。店員先在熱鑊中炒一炒珍珠及黑糖漿,再把糖漿掃滿整個杯的杯邊,紋理不一,作用不只是美觀,而是讓鮮奶也沾點黑糖的甜味。而底部的黑糖漿仍然是溫熱,店員加了冰塊及日本盒裝鮮奶。喝的時候,咬下去每粒珍珠煙韌入味,充滿焦香的黑糖甜味。飲品本身只是珍珠沾滿糖漿,鮮奶沒有額外加糖,甜度剛好。紅豆芋頭鮮奶:一層層的放進杯裡,最底層是甜甜的紅豆蓉,然後芋頭泥,倒入鮮奶,就成了。喝的時候拌勻,夾雜豆蓉、芋蓉的口感,以及香濃的牛奶味道。飲品價格跟其他茶飲店差不多,相比起來,主打的黑糖珍珠鮮奶更加出色。
2020-03-23 54 浏览
在旺角飲台式飲品?我過常都飲正宗的!平時這家幸福堂要排隊的,剛好遇上人流不多,就快快手買兩杯上車飲。.我經常飲最經典的黑糖珍珠鮮奶,今次想在傳統之中帶點少少新意就叫了:紅豆鮮奶+黑糖珍珠。紅豆磨得夠沙之餘,偶爾有帶一兩粒完整的紅豆,口感好好。黑糖珍珠是一貫的煙韌香甜,而加上紅豆,就令到成杯感覺有少少似香港的紅豆冰。.抺抺暗戀(抹茶珍珠鮮奶)一次過滿足三個願望有抹茶、鮮奶及草莓,味道是意想不到的夾!下面紅色的粒粒就是帶有草莓味的珍珠,口感十分清新,非常lady!.見到佢都有做其他優惠,下次就試吓佢推介的這一款。
在旺角飲台式飲品?我過常都飲正宗的!

抺抺暗戀(抹茶珍珠鮮奶)
一次過滿足三個願望有抹茶、鮮奶及草莓,味道是意想不到的夾!

見到佢都有做其他優惠,下次就試吓佢推介的這一款。

2020-03-18 68 浏览
**幸福堂-旺角店**食飽Lunch,忽然想飲杯野醒神下,經過幸福堂見無咩人等,就一於買佢。本身想飲黑糖珍奶,但又已經飲過,咁就不如試下飲其他。見到有紅豆鮮奶,就order左佢,要求少冰。店員好快手已經沖好左比我,見到店員先筆一下紅豆,加冰再落明治鮮奶。個人就覺得紅豆要再多d先突出,因為太少變相好似飲緊鮮奶一樣。不過店員都有細心提醒我先攪一攪先好飲。回頭度:⭐️⭐️CP值:⭐️⭐️地置方便:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5分最高)
**幸福堂-旺角店**

見到有紅豆鮮奶,就order左佢,要求少冰。

回頭度:⭐️⭐️
CP值:⭐️⭐️
地置方便:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分最高)
2020-02-29
用餐时段
下午茶
2020-03-15 41 浏览
女友比 L 早到相約的地點,為表誠意特意請她飲台式飲品。女友選了一杯抹抹暗戀抹茶珍珠鮮奶,有點像意大利國旗的顏色,珍珠是小數的粉紅色。綠茶都很濃但要快點飲,冰溶後溝淡了綠茶鮮奶的味道,這款如果有熱飲推出會更好。這裡可以隔著玻璃望住製作過程,都有趣的。員工可以一腳踢之餘更可承受著這種被監察的壓力,當中的訓練到熟悉流程的程度可見一班。至於 L 則選取這杯紅豆鮮奶,紅豆甜度及軟硬度合適有口感之餘亦有咬口。跟茶餐廳飲紅豆冰的不同之處就是鮮奶,又香又滑又重奶味。
女友比 L 早到相約的地點,為表誠意特意請她飲台式飲品。

2020-03-11
等候时间
5 分钟 (堂食)
$30 (其他)
次次飲幸福堂都係招牌黑糖珍奶,今晚試左杯個名好特別既[仙氣山水畫]。原來係加左仙草既黑糖珍奶,口感豐富,將珍奶提升至另一層次~仙氣山水畫 - 黑糖珍珠仙草鮮奶 HK$38沾滿黑糖漿既珍珠Q彈煙韌有嚼勁,入口有香濃既黑糖味,甜而不膩,配以口感滑溜既仙草,層次相當豐富,再搭配味道濃郁既香滑鮮奶,正~紅豆鮮奶 HK$30紅豆色澤亮麗,熬得軟糯,粒粒清香濃醇,甜度剛好, 加入香濃meiji鮮奶調製而成,濃香又有口感,帶黎滿滿既營養感!店外仲有個籤櫃,大家可以隨心抽返張籤文:)
次次飲幸福堂都係招牌黑糖珍奶,
今晚試左杯個名好特別既[仙氣山水畫]。
原來係加左仙草既黑糖珍奶,
口感豐富,將珍奶提升至另一層次~

仙氣山水畫 - 黑糖珍珠仙草鮮奶 HK$38

沾滿黑糖漿既珍珠Q彈煙韌有嚼勁,
入口有香濃既黑糖味,甜而不膩,
配以口感滑溜既仙草,層次相當豐富,
再搭配味道濃郁既香滑鮮奶,正~

紅豆鮮奶 HK$30

紅豆色澤亮麗,熬得軟糯,
粒粒清香濃醇,甜度剛好,
加入香濃meiji鮮奶調製而成,
濃香又有口感,帶黎滿滿既營養感!

店外仲有個籤櫃,
大家可以隨心抽返張籤文:)

2020-03-12
用餐时段
2020-03-14 230 浏览
今日黎到旺角,想買杯手搖飲品,係幸福堂買左兩杯黎飲。呢間既珍珠全部新鮮現場即制,有部手作珍珠機黑糖,製作全程透明,對其衛生有信心。店員整野飲既速度都幾快,唔駛等好耐就有啦。留意呢間手搖飲品既甜度冰塊已經固定。抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶 $28珍珠係士多啤梨味,珍珠好甜,幾腍但都有𡁻口。鮮奶採用日本明治鮮奶,加抹茶,唔甜,同甜既珍珠一齊飲,甜度就變得岩岩好。水母勇闖大海洋$28,飲落好似雪碧梳打,有兩大粒紫色啫喱,飲落好清新,而且賣相好靚,加曬分。呢間仲有得抽支籤玩下添。
今日黎到旺角,想買杯手搖飲品,係幸福堂買左兩杯黎飲。
店員整野飲既速度都幾快,唔駛等好耐就有啦。
留意呢間手搖飲品既甜度冰塊已經固定。
抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶 $28
珍珠係士多啤梨味,珍珠好甜,幾腍但都有𡁻口。
抹抹暗戀 抹茶珍珠鮮奶
水母勇闖大海洋
呢間仲有得抽支籤玩下添。
2020-03-07
2020-03-12 25 浏览
時不時經過「幸福堂」都會買翻杯嘢尼飲,其實除左最招牌嘅黑糖珍珠鮮奶之外,我覺得有2款飲品都係值得推薦嘅、係我心目中幸福堂嘅必點單品。紅豆鮮奶,紅豆蓉口感好軟腍、有起沙、味道香甜,日本明治牛奶好醇厚、幼滑,整體成杯飲品唔會太甜,因為甜度主要依靠紅豆嘅甜味。抹抹暗戀抹茶珍珠鮮奶,抹茶味道非常濃郁、帶點回甘,日本明治牛奶好香濃,珍珠係採用自家製嘅草莓珍珠,味道較為清甜、口感煙韌,珍珠淺紅色的外表非常夢幻加上漸層效果好適合打卡。

2020-03-10 14 浏览
飲得多幸福堂嘅黑糖珍珠鮮奶,今次試下其他口味😆。.🥛紅豆鮮奶($30)採用紅盒明治牛奶,香滑奶味特濃,反而紅豆細細粒唔算好甜。呢款算係台式手搖飲品嘅健康之選。.🍵抹茶珍珠鮮奶($28)賣相做到靚靚漸層,底度仲有粉紅色珍珠🥰。抹茶起初飲夠濃又唔會苦澀,但啲冰溶晒後就有啲淡。記得叫少冰呀😖。最驚喜係啲珍珠,煙韌而且粒粒分明。.鋪頭有個百子櫃,原來入面有籤文㗎😆。.📍幸福堂旺角登打士街43H號登打士廣場地下7號舖
飲得多幸福堂嘅黑糖珍珠鮮奶,今次試下其他口味😆。
🥛紅豆鮮奶($30)
🍵抹茶珍珠鮮奶($28)
鋪頭有個百子櫃,原來入面有籤文㗎😆。
📍幸福堂
旺角登打士街43H號登打士廣場地下7號舖
2020-03-10 24 浏览
幸福堂 喺香港開左咁耐,我都仲未飲過幸福堂🤥所以嗰日見到旺角就想去試一試😍店鋪即場有個炒黑糖珍珠的爐🔥旁邊仲有得睇飲品製作嘅過程👩🏻‍🍳叫左杯芋頭鮮奶🥛杯底係滿滿嘅一大一小嘅芋頭粒同芋頭漿,攪拌後每啖都有粒粒芋頭同淡淡芋頭味道嘅鮮奶🤤抹抹暗戀抹茶珍珠鮮奶🍵攪勻左之後鮮奶已經充斥濃郁嘅抹茶味道☺️有少少回甘👍🏻淺紅色嘅珍珠非常吸睛👀原來係手作士多啤梨珍珠🍓珍珠食落帶淡淡士多啤梨仲幾 Q 彈💗唔會好難咬😋抹茶控不妨試一試
2020-03-10 15 浏览
今日星期六就同朋友出左登打士廣場食左午餐,之後行左一陣街,見有d口渴,就去左附近幸福堂買野飲幸福堂最出名就係手炒黑糖珍珠,係門口我已經見到有一大個鑊,裏面已經有珍珠同黑糖,店員時不時就去炒下,除左可以令到每粒珍珠都平均吸入黑糖味,仲會令到珍珠食落口個時,個熱度保持到而且有鑊氣,但制作過程一定要好細心同小心,如果唔係珍珠就會黐底,成煲燶哂,就會變得又苦又唔好食,相反煮得好,味道就會更加提升鑽石台灣珍珠奶茶$28因為加左黑糖關係,甜度係冇得選擇,但飲落味道唔會太甜,奶茶入口香濃幼滑,珍珠有嚼口,食落仲有黑糖味黑糖珍珠仙草鮮奶$38賣相已經相當漂亮,利用左仙草做成一幅山水畫,鮮奶奶香味濃,味道香醇,仙草爽滑,配上珍珠,有仲幸福既感覺

鑽石台灣珍珠奶茶$28

黑糖珍珠仙草鮮奶$38

2020-03-10 18 浏览
【支持黃店】原來小編未飲過幸福堂ಠ_ಠ 今次第一次試,除了黑鑽珍奶是必點外,這款芋頭鮮奶都不錯!芋頭有大大小小顆粒,相對有口感,而鮮奶再加攪拌的芋頭漿,做到二合為一的感覺,不錯喔!(*¯︶¯*) 不過如果芋圓粒再多一點,甜多少少就更完美啦~之後的黑鑽珍珠奶茶都是必點的,首先珍珠是即場在店面用黑糖炒製,超新鮮又好夠口感,黑糖珍珠奶茶真是「無得輸」( ´▽` )ノ 而奶茶底是挺濃的,甜度適中,大愛!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

2020-03-09 21 浏览
之前都有飲過幸福堂既珍珠奶茶今日同朋友經過旺角再去飲下啦我第一次飲🔥火焰版既黑糖珍珠奶茶 比普通個隻飲落會多左層焦糖既香味 加上個面會有小小脆脆咁 都幾特別咖至於佢既黑糖珍珠一向都係好味既因為炒黑糖係香過普通d 又夠煙un另外同朋友試左杯紅豆鮮奶紅豆鮮奶飲落就係比較無咁甜既飲品飲落味道有D似紅豆冰 但係變左奶味更濃既版本咁樣而近期肺炎疲情下 大家都會比之前留意店既衛生我見店員都有手套有口罩店面既衛生措施程況都唔錯👌🏻
之前都有飲過幸福堂既珍珠奶茶

而近期肺炎疲情下
大家都會比之前留意店既衛生
我見店員都有手套有口罩
店面既衛生措施程況都唔錯👌🏻
今日買咗兩杯 幸福堂 台式飲品。 仙氣山水畫 -- 黑糖珍珠鮮草鮮奶 每粒珍珠都沾滿了黑糖漿, 珍珠搭配著微微嘅焦香, 濃純嘅鮮奶調和之下, 抱手工現場生炒嘅黑糖珍珠 提升到另外一個層次。,珍珠q彈 有嚼勁, 仙草滑不溜口, 整杯黑糖珍珠仙草鮮奶味道純厚, 渴得出來是好品質。 紅豆鮮奶 濃濃蜜蜜的天然紅豆夠大粒, 紅豆好吃又綿密, 紅豆殼不爛,而且豆仁煮得透, 每顆都色麗亮澤。 加埋meiji鮮奶, 凍冰冰的可以品嘗到紅豆清香及鮮奶濃純嘅滋味。 私心的說,下次加埋珍珠落紅豆鮮奶可以增加o爵勁添!
今日買咗兩杯 幸福堂 台式飲品。

仙氣山水畫 -- 黑糖珍珠鮮草鮮奶

紅豆鮮奶

2020-03-08 14 浏览
早幾日同朋友黎旺角行街朋友話突然好想飲珍珠奶茶問我有咩推介,甘岩好似好耐無飲過幸福堂,決定帶佢去女人街街尾尋找幸福的味道,哈哈,幸福堂門面光鮮,而且入面有部獨特既機器每日即制珍珠,而職員亦會用個大獲炒熱珍珠,即叫即整,我地叫左杯鑽石台灣麒麟茶王,茶味香濃,杯身設計都係鑽石型甘好特別,飲落口珍珠軟淋淋,好好味,另一杯係抹茶珍珠鮮奶,入面既珍珠係士多啤梨味的,比較少見,抹茶加上mejiu鮮奶,香滑好飲,又唔會太甜。
外卖自取
2020-03-06 31 浏览
-幸福堂係我最鍾意嘅台灣飲品店之一雖然黑糖珍珠鮮奶嘅熱潮過左 我都係好鍾意飲🙈難得出街又咁啱經過 就同朋友一人一杯等嗰陣睇吓點整黑糖珍珠 欣賞佢哋製作過程透明衛生-#莓天想你($30)粉紅色嘅飲品 可愛又漸層分明 女仔應該會好鍾意上層係士多啤梨果醬同鮮奶 酸酸甜甜底層嘅粉紅色珍珠 會有淡淡士多啤梨酸香 質感軟腍-#仙氣山水畫($38)招牌嘅手炒黑糖珍珠沾滿黑糖漿 好入味有少少炭燒嘅焦香 煙韌彈牙鮮奶口感厚滑 加埋輕盈嘅仙草 口感層次一百分
幸福堂係我最鍾意嘅台灣飲品店之一
雖然黑糖珍珠鮮奶嘅熱潮過左 我都係好鍾意飲🙈
難得出街又咁啱經過 就同朋友一人一杯

等嗰陣睇吓點整黑糖珍珠 欣賞佢哋製作過程透明衛生

#莓天想你($30)

粉紅色嘅飲品 可愛又漸層分明 女仔應該會好鍾意
上層係士多啤梨果醬同鮮奶 酸酸甜甜
底層嘅粉紅色珍珠 會有淡淡士多啤梨酸香 質感軟腍
#仙氣山水畫($38)

招牌嘅手炒黑糖珍珠沾滿黑糖漿 好入味
有少少炭燒嘅焦香 煙韌彈牙