2025-05-29 7598 浏览
我非常喜歡吃拉麵坊間有不少出名的過江龍也未能得我歡心!早前吃過一間非常用心的本地小店,品嚐到店家用心的真材實料好味道。拉麵店位處尖沙咀漆咸圍內的幕多!擁有超養眼的紅色店面行過絕對不會錯過的。這天下午兩時許來到仍然全店滿座!幸運的是未有人龍所以等了約10分鐘便可入座,期間店員先給我們餐牌點選食品,餐牌內容非常簡單絕對是吃專注。店內設有十多個座位於拉麵店來說算坐得挺舒適,放在檯面的貨櫃紙巾盒也勁可愛啊。拉麵店每日也有精選美食這天有蟶子及貴妃蚌,實在太合我們口味一於全點上。不消一會所點美食全部來到我們面前!肚子已經非常雀躍地打鼓我們也不客氣要大快朵頤了。精選海鮮小食各$38/份全以醬油來調味!貴妃蚌和蟶子也沒有華麗賣相,看似簡單但吃下爽口彈牙加上幽幽的醬油提鮮是好吃的。拉麵獨孤一味只售醬油蝦濃湯麵$118但足以令我回味無窮。拉麵上檯的時候會在席前淋上自家提煉的蝦油!紅彤彤的色澤非常亮麗有了它能增味添香不可多得的小確幸。先呷口用上超過40斤的蝦來炮製的濃湯!濃稠的口感令嘴巴充斥幸福感,超鮮香確實真材實料是沒法輸味道。溏心蛋$16/隻浸得夠入味蛋香也迷人!橙紅色的蛋黃流心程度挺合我們心意,雖然不

拉麵獨孤一味只售醬油蝦濃湯麵$118但足以令我回味無窮。

溏心蛋$16/隻浸得夠入味蛋香也迷人!橙紅色的蛋黃流心程度挺合我們心意,雖然不便宜但絕對不錯吃。

店家採用日本曲麵喜歡它沒有討厭的鹼水味!軟硬適中的口感吃得我非常愜意。
拉麵內附上三隻已去殼的醬油蝦所以吃得特別暢快!點到即止的醬油香加上新鮮爽彈口感帶來滿分鮮味。
有質素的拉麵店絕對值得連湯也喝光!幕多是少數我會清碗的其中的一間。
只是百多元一碗的拉麵有這樣高質素,吃得出老闆非常用心去炮製,希望小店越做越旺生意興隆我們才可長吃長有喔。
2024-08-02
午餐
尖沙咀呢間專賣蝦湯麵嘅小店幕多,憑住一碗「醬油蝦濃湯麵」成為排隊傳說!星期五晚8點去就排足1個鐘,但飲完第一啖湯就知值得~😋✨ 醬油蝦濃湯麵 ($118)一上枱店員就會淋上一圈蝦油,儀式感滿滿🥰▫️ 湯底:質地濃到黏嘴唇!滿滿櫻花蝦+蝦油香氣攻勢‼️▫️ 麵底:有刀削麵同埋拉麵兩款揀~刀削麵大勝!超彈牙又掛汁,拉麵就普普通通👐🏻▫️ 蝦隻:3隻已剝殼醬油蝦,蝦膏爆多+肉質爽甜 ,唔使自己剝整污糟隻手,超級貼心 🦐 ⚠️ 警告:湯好飲到會不自覺飲晒,小心鈉超標😂 🦪 醬油鮑魚 ($38) ▫️ size驚喜!彈牙得來超入味 💡 小貼士▪️嗰日去到醬油蠔已經賣晒😭唔想排太耐隊又想食到其他特色醬油海鮮就記得要早啲去!▪️ 舖頭只收現金,記得要帶夠 💸▪️留意小店冇特定閂門時間‼️只要賣晒當日份量就會收舖📌蝦湯+濃湯愛好者必定要嚟朝聖!全店得一款主食,簡直係選擇困難症恩物 🤣想體驗爆膏蝦嘅鮮味暴擊 ,就一定要嚟🥹🦐舖頭唔收加一🙏🏻仲會免費提供樽裝水,真係超級暖心🤍抵食指數:🌕🌕🌕🌗🌑好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗📍 幕多❀ 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖#hongkong #hkfoodie #foodi

✨ 醬油蝦濃湯麵 ($118)
一上枱店員就會淋上一圈蝦油,儀式感滿滿🥰
▫️ 湯底:質地濃到黏嘴唇!滿滿櫻花蝦+蝦油香氣攻勢‼️
⚠️ 警告:湯好飲到會不自覺飲晒,小心鈉超標😂
醬油蝦濃湯麵

🦪 醬油鮑魚 ($38)
▫️ size驚喜!彈牙得來超入味
醬油鮑魚

💡 小貼士
去!
▪️ 舖頭只收現金,記得要帶夠 💸
▪️留意小店冇特定閂門時間‼️只要賣晒當日份量就會收舖

📌

抵食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍 幕多
❀ 尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下A號舖

#hongkong #hkfoodie #foodiehk #hkfood
#hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodlover #香港好去處 #香港必去 #香港美食 #尖沙咀美食 #日本美食 #打卡美食 #打卡餐廳 #日式料理 #香港拉麵 #日本拉麵 #日式拉麵 #日式蝦湯麵 #尖沙咀拉麵
醬油鮑魚
2025-08-01 394 浏览
枱與枱之間坐得好逼,水都無杯碗麵無咩特別,湯底似櫻花蝦湯浸出嚟甘,完全吾明點解會排長龍,食到一半放棄無食蝦好食既,拉麵底就普通貨式,打邊爐仼食場有得拎個隻貨源,成個餐後感都好差
枱與枱之間坐得好逼,水都無杯

2025-07-31
2025-07-26 900 浏览
第一次去食醬油蝦湯拉麵,真係驚為天人,覺得好好食!首先去到係門口排隊,有排櫈係到,可以坐住等,期間職員仲會派水,呢樣好貼心!舖內空間不大,但輪候時間唔耐。餐牌只有醬油蝦湯選擇,可以選刀削麵/日本拉麵,試過2款個人鐘意拉麵多d🤤仲有蠔、鮑魚同時令海鮮選擇。麵到時,職員會係你面試倒蝦油,即刻覺得成碗拉麵好香🤤🤤🤤🤤第一次,試左蠔同鮑魚,蠔勁大粒勁飽滿!!鮑魚都好食。食到最尾蝦湯會漸漸無味,呢個有d失色。總括而言,係會encore的店!第2次再光顧,蝦湯有d退步,但蠔依然大粒飽滿。未必會再來了
第一次去食醬油蝦湯拉麵,真係驚為天人,覺得好好食!

第2次再光顧,蝦湯有d退步,但蠔依然大粒飽滿。未必會再來了
醬油蝦湯拉麵
醬油蝦湯拉麵
2025-07-21 737 浏览
今日特登射波入黎食,平時星期六日放假排半個鐘都排唔到,星期一中午時間就唔洗等直入。一入門口就聞到極度濃烈嘅蝦湯味,坐低嗌左兩碗拉麵,一隻鮑魚,一個糖心蛋。只做一款麵既鋪頭,理應係每樣食材都做到滿分搭配,碗麵加埋自然係100分。先試左啖湯,OK夠濃味,蝦OK,麵冇味,百零蚊既一碗麵黎講,份量算細,大概係出面一般既2/3左右。外加既鮑魚味道普普通通,糖心蛋就同我平時係7-11買$21有3隻即食包裝既一樣,唔知應該話今時今日嘅便利店做得太好食,定係呢間舖頭做得太普通?地方亦非常之狹窄,加上最後埋單得知只收現金,過多幾個月都就黎2026,打開門做生意都仲係只收現金,唔講以為我落街篤串魚蛋

2025-07-21
2025-07-20 774 浏览
店舖主打一款【醬油蝦濃湯麵】今次為咗佢個湯底而嚟 就試試佢係咪真係咁好食૮ ˃̵ ֊ ˂̵ ა夜晚排隊用咗一個鐘左右 幾驚喜老闆會出嚟送嘢飲比排緊隊嘅客人💗✧ 醬油蝦濃湯拉麵🦐🍜店員即場淋上自家製蝦油提鮮同香氣.ᐟ湯底打至起泡濃稠 配大量櫻花蝦增加口感 頭幾啖蝦味直衝味蕾 但食多幾啖就開始得返鹹味 越食越口渴同膩 餘韻較為失色🥺配料有三大隻醬油蝦 好貼心咁剝好殼 啱曬我呢啲懶人🤭醬油蝦爽口鮮甜 不過咬落去好愕然蝦係凍的 有啲扣分˶ˊᜊˋ˶ 拉麵麵質普通無特別

✧ 醬油蝦濃湯拉麵🦐🍜
  • 醬油蝦濃湯麵
這間店在內街中,遠處已聞到很香的蝦味🦐湯底蝦味濃郁還淋上蝦油特別香,湯底還加了櫻花蝦,味道除了蝦味外還帶點麻味,每隻蝦已經剝好十分貼心,可以選擇刀削麵或拉麵,這次選了拉麵但略嫌拉麵偏軟。🦪點了醬油生蠔,$38一隻,調味簡單用醬油和蔥花帶出食材本身的鮮甜,價錢略貴.整個菜單只有一款拉麵可以選擇不過有其他醬油小食可以追加小店不會主動提供水,可以向店員詢問可提供凍水。.人氣第1️⃣的拉麵店🔥所以超多人排隊。這間小店座位不多店外很多人排隊,大家要去要預留時間。中午12:15到大概等等了50分鐘,門外有提供5個座位可以邊坐邊等。位置比較近佐敦。只收現金記得帶現金💰。.💰 人均消費大概118

這間店在內街中,遠處已聞到很香的蝦味

整個菜單只有一款拉麵可以選擇
不過有其他醬油小食可以追加
小店不會主動提供水,可以向店員詢問可提供凍水。
💰 人均消費大概118
2025-07-19 495 浏览
特登早啲出尖沙咀行街,然後過嚟食呢間拉麵因為睇食評話要排好耐,所以我哋特登5:30就過嚟食,好好彩唔使排就入得去食喇🙌🏻🙌🏻我哋叫咗兩碗拉麵,然後叫咗小食蠔同鮑魚我本身都好鍾意食🍤,然後佢個湯有蝦油,所以我覺得好好味,鍾意食蝦嘅朋友,應該都會鍾意佢個湯底生蠔同鮑魚正正常常,唔算話好驚艷,但係都好食😋價錢唔算係好貴,兩個人食好似三百幾買單有興趣嘅朋友都值得去試一次既🙌🏻🙌🏻整體我會比90分
特登早啲出尖沙咀行街,然後過嚟食呢間拉麵

我哋叫咗兩碗拉麵,然後叫咗小食蠔同鮑魚

生蠔同鮑魚正正常常,唔算話好驚艷,但係都好食😋

價錢唔算係好貴,兩個人食好似三百幾買單
有興趣嘅朋友都值得去試一次既🙌🏻🙌🏻

整體我會比90分

• 蝦湯拉麵
🦐🦐🦐雖然已經好出名但因爲太好食都好想出post🥹🥹喺youtube睇完老闆嘅訪問就更加respect ,堅持真材實料💯💯✨✨平日6點前去到唔使排 食完就排晒長龍了….餐牌只有一種選擇: 醬油蝦濃湯麵🍜 $118嚟到好有儀式感地淋上一圈嘅蝦油🦐即刻畢咗啖湯嚟試,熱辣辣,好濃郁綿滑!!! 🫧原來個湯底係用炒完嘅蝦殼,再加蝦肉絞碎熬製而成,超級真材實料!🌟而老闆亦都好堅持要用新鮮嘅食材💯上面三隻蝦好細心地已經剝咗殼🦐而且有用特製醬油去醃過〜有拉麵同刀削麵揀,拉麵比較掛湯,而刀削麵就有口感啲,各有各好另外叫咗生蠔同埋鮑魚🦪 ($38 each)生蠔好飽滿,鮑魚仲更加驚艷!彈牙好大粒好有口感🫶🏻特製醬油入面有辣椒🌶️、玫瑰露酒,但係都唔會過多,啱啱好吊到味😋個湯差唔多飲晒成碗,但係返到去都冇口渴🥶唯一嘅缺點就係都幾逼下,同左右隔離都超級近😢
平日6點前去到唔使排 食完就排晒長龍了….
餐牌只有一種選擇: 醬油蝦濃湯麵🍜 $118
嚟到好有儀式感地淋上一圈嘅蝦油🦐
即刻畢咗啖湯嚟試,熱辣辣,好濃郁綿滑!!! 🫧
而老闆亦都好堅持要用新鮮嘅食材💯
上面三隻蝦好細心地已經剝咗殼🦐
而且有用特製醬油去醃過〜
另外叫咗生蠔同埋鮑魚🦪 ($38 each)
生蠔好飽滿,鮑魚仲更加驚艷!
彈牙好大粒好有口感🫶🏻
個湯差唔多飲晒成碗,但係返到去都冇口渴🥶
唯一嘅缺點就係都幾逼下,同左右隔離都超級近😢
2025-07-11 787 浏览
2個人食 係openrice 收藏左甘啱係附近就過嚟食 ,店側有紅鐵櫈可以坐係到等位 ,等左3枱到我地 等,得唔算耐 ,店家仲好細心 ,問我地飲唔飲水比左2枝樽裝水我地 ,餐牌係得蝦拉麵/刀削麵 同另外追加既餸 我地嗰日食既是日海鮮係蟶子 我地坐低嗰時格離枱係有叫蟶子(佢地已食晒準備離枱) ,原本係想試但聞到有陣腥味,所以嗌左2個拉麵追加溏心蛋同鮑魚,鮑魚好大隻同唔un,蝦拉麵個湯係唔夠熱,微熱嗰種,蝦一碗係有3隻,但係係凍 ,上拉麵嗰時會落少少蝦油,但未落前同落左蝦油都無聞到同食到濃蝦味,有少少失望,店家只收cash only,想去食要撳cash
2025-07-08 956 浏览
醬油蝦濃湯麵 $118當間餐廳只提供一樣嘢既時候,你就知道間餐廳有幾好。幕多菜單只有醬油蝦濃湯麵同埋醬油醃製海鮮。麵的話你可以揀麵條款式,拉麵或者刀削麵,再選擇洋蔥份量,就可以。佢哋仲有少量海鮮可以追加,全部都係慢慢醃製喺醬油醬裡面。我哋揀咗蠔同埋當日特別嘅北寄貝 ( $38)。 當湯麵送上嚟既時候,店員會淋上蝦油作最後一步。飲咗一啖湯就覺得好好味!蝦肉鮮嫩,拉麵有嚼勁。湯底嘅蝦味香燶,唔會太鹹。以拉麵嚟講都算幾light,唔會覺得膩。海鮮都大推。蠔同北寄貝都係輕輕煮過,帶有少少醬油味。小提示:建議早啲到,就唔洗等太耐。我哋大概五點半到,等咗大約十分鐘。
醬油蝦濃湯麵 $118

濃蝦拉麵
濃蝦拉麵
  • 醬油北寄貝
2025-06-29 1396 浏览
經社交平台介紹今日終於一試7:30pm到達 8:15pm入座 無籌派.係巷排隊.人龍不斷.亦有唔小人見到條龍而放棄排隊既時候有桃味酒供應 鋪內坐位比較窄每碗拉麵基本有3隻蝦 上左碗麵後再加蝦油湯底濃 拉麵彈牙 大蝦已剝殼 追加左蠔同鮑魚 (當日溏心蛋賣哂)🦪肥美 鮑魚大隻彈牙個人覺得不足既係:湯底唔夠熱 碗麵份量細注意:只收現金💰
經社交平台介紹今日終於一試
排隊既時候有桃味酒供應 鋪內坐位比較窄
每碗拉麵基本有3隻蝦 上左碗麵後再加蝦油
湯底濃 拉麵彈牙 大蝦已剝殼
追加左蠔同鮑魚 (當日溏心蛋賣哂)
🦪肥美 鮑魚大隻彈牙

個人覺得不足既係:湯底唔夠熱 碗麵份量細

注意:只收現金💰

2025-06-27 1237 浏览
知道這拉麵店多人排隊,所以5時多就過去,天氣炎熱,家人早到在外等候,送了水一支給他,入到去大家必選醬油蝦濃湯拉麵🦐🦐🦐,醬油醃製蠔,及每日精選醬油蟶子,溏心蛋等!湯底濃郁, 蝦也鮮甜,醬油蠔大隻肥美,幸運當天的是日精選有蟶子,爽甜可口,我們也再encore 蟶子;拉麵不夠可加,服務方面態度親切良好,幸好我們早到,很快就坐滿及有人排隊,唯一缺點是不收電子貨幣,只收現金,所以想去試的話要準備現金了。
2025-06-23
2025-06-26 1185 浏览
終於黎左尖沙咀傳說中好出名嘅拉麵,黎到已經排緊隊,餐牌只有一樣野,就係呢個 #濃蝦湯拉麵 ,落單時仲有得好細心揀拉麵硬度,同配菜嘅需求,全部都好細心有得揀自己喜好。 好細心 店員上果時會即時倒個蝦油落個拉麵道,即刻勁香,好吸引,拉麵一定要試下個啖湯先,見到佢個湯好吸引,好Creamy ,特製打到起曬泡,好濃蝦味又唔太鹹 ,正 ,仲有三隻好靚嘅蝦,好細心摵曬殼,可以專心一啖拉麵一啖蝦,正,拉麵真係按返我喜好煮得好彈牙,好好味,真係唔覺唔覺會一路食麵一路飲曬啲湯,絕無欺場。 🌻🌻🌻🌻🌻再有其他是日推介可以追加,我地追加左今日精選嘅蟶子,好大隻,都幾好味。🌻🌻🌻最正老闆會不時請排緊隊 / 食緊嘅食客飲日本酒,令到環境好有Feel,個個都好似係老闆朋友咁,老細都請左我地飲杯蜜桃濁酒,整體氣氛感覺都好好 ,正 🌻🌻🌻🌻🌻不過店舖坐位有限,所以食完都想立刻想讓位俾其他人,所以都唔太可以坐好耐傾太耐

🌻🌻🌻🌻🌻

2025-06-19 1905 浏览
今日同友人途經尖沙咀,發現一間細地鋪大排長龍,係炎炎夏日下仍做到大排長龍,想必味道一定唔錯,我同友人也試試呢間日式拉麵餐廳,支持香港本地小店特別推介:醬油蝦濃湯麵呢間餐廳只得呢款麵,獨沽一味,拉麵上枱前會淋上餐廳自家提煉的蝦油,令味道更突出,湯汁濃郁鮮味,陣陣蝦香,超級好飲,拉麵彈牙爽口,軟硬適中,做得唔錯,最正係新鮮彈牙的蝦,入口彈牙,可見食材十分新鮮,極力推介醬油蠔佢啲蠔勁大隻,勁肥美,而且好新鮮,加上用醬油醃製,兩者配合十分完美,十分推介

特別推介:

醬油蠔