餐厅: 帯広はげ天
资讯:

2022-05-05 1495 浏览
📍#帯広はげ天 #MFJ尖沙咀 #MFJ日本菜 人均消費: HKD148終於要離開ICC,最後一次用staff card優惠食Lunch,緊係係 @obihirohagetenhk 食好啲啦!🤣 ⭐️什錦刺身丼定食🍱$148什錦刺身丼其實係角切魚生丼,雖然都係三文魚,吞拿魚等等,不過勝在夠新鮮!而且個飯係有味飯,食起來比較開胃!套餐仲有沙律,前菜,湯同甜品!特別一提前菜個菇超好味!$148午餐都可以接受(係ICC喎😂)!性價比都唔錯,下次要下佢出名嘅天婦羅先得!#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #japanesefood #japanesecuisine #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #尖沙咀美食 #日本菜

📍#帯広はげ天

什錦刺身丼定食
前菜
麵豉湯
2022-04-17 1323 浏览
這間是美心集團旗下的日本餐廳,位於圓方,門面很高級,好有日本風,據說總店位於北海道,滿有憧憬,不過,試過都覺不值,性價比低,食物質量一般,午餐天婦羅多油,剌生薄切,豚肉附有黑焦(致癌物),凍麵豉湯,連水都有怪味,十分馬虎。 服務又不濟,有些侍應更黑口黑面,態度欠佳,只想你快速食完收錢離坐,為追求生意,不顧客人感受,高级錢,低質服務,如此管理及經營,實在令人失望,差不多300元一個午餐,不值得再試。 所以,有時某些地區小店,反而更有誠意及驚喜,品牌效應,亦未必有保證。

2021-12-01 1806 浏览
話說西京燒銀雪魚呢一款美食已經唔係太多日本料理嘅餐廳會做,因為工序比較繁複味道亦都比較難控制,所以而家仲能夠食到嘅餐廳真係要好好珍惜一早上OpenRice見到佢哋嘅午餐裏面竟然有西京燒銀雪魚,身為西京燒銀雪魚忠粉嘅我,梗係要試試🤩成個午餐好豐富,有前菜、有沙律、有麵豉湯有白飯、有甜品,重點係主菜西京燒銀雪魚銀雪魚有兩大件,而且好鮮嫩多汁🤩配埋沙律醬同埋粒粒分明嘅日本米飯,果然係特別好味呀!銀雪魚甜度亦都剛剛好呀!沙律又好新鮮,酸酸甜甜嘅汁好開胃!今餐真係好滿足🤩

2021-11-14 1344 浏览
帯広はげ天尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS 圓方木區2樓2103-05號舖🍛純和雞北海道湯咖哩定食 $158 (7.5/10)雞扒外皮帶點焦香味,外酥不油膩,而藏在皮下的雞肉鮮美滑嫩,讚死👍 與傳統日式咖哩的甘口口味不同,這裡的咖哩是帶點辛辣感的(但也沒有很重),挺過癮的😂蔬菜份量蠻多的,有南瓜、薯仔、茄子、洋蔥、蘑菇等,大多蔬菜都吸收了飽滿的湯汁,能品嚐到湯的精華隨咀嚼四溢在舌尖上,但像薯仔這麼比較大塊,熬煮時間較長的就沒有很入味啦🤣這份定食有包括沙律、漬物及甜品(?),Mochi煙煙韌韌甜甜的意外地蠻好吃。湯咖哩乃北海道既名物,曾經造訪一間位於鰂魚涌既湯咖哩專門店,雖價錢相若,但相比之下帯広はげ天的質素略高一點,本人是推的喔~
帯広はげ天

🍛純和雞北海道湯咖哩定食 $158 (7.5/10)

2021-11-13 1336 浏览
在圓方唔知食乜,途經呢間打著北海道菜旗號的餐廳, 就決定試一試。北海道嚟講,我最喜歡食湯咖哩,每一間都有其不同的湯底,有香料重的,有肉味濃的,見到menu有湯咖哩揀,二話不說便選擇了雞的一款 ($158), 可惜唔似日本餐廳咁有得揀辣度,結果為咗迎合大眾口味,當然唔辣,食得唔夠過癮。雞件有啲乾,蔬菜似就咁灼熟,完全食唔出北海道的味道,失望。 冬菇海膽天婦羅 ($138), 望張相感覺好勁, 上下兩片冬菇夾住中間的海膽,叫嚟試試啦, 炸衣唔脆、兩片冬菇已經乾爭爭,海膽亦吃不到其鮮味,$138元兩件,貴而無味。其他天婦羅亦都麻麻, 除了蘆筍較好之外。 銀鱈魚西京燒($165),極級失望,魚肉勁乾無汁的,西京燒一般個皮都會燶燶地,但呢次係全黑,毫無魚味,我覺得嘥錢。

2021-10-12 1243 浏览
圓方係我同朋友好鍾意去嘅商場之一,今次去睇戲前先食個晚餐。呢間啲價錢合理,現代日式裝修,卡位舒適高私隱度。每款天婦羅都有兩件,蝦同魚都新鮮,天婦羅粉唔太厚,有口感,飯夠大碗,可惜唔係日本米,配普通味噌湯。用清湯唔會蓋過食材味道,材料豐富,三文魚煮熟咗仲好滑;蠔冇腥味;蟹腳細細隻都有肉;帶子最一般。一般玉子燒帶甜味,但呢個只係普通蛋卷,上面鋪咗鹹嘅明太子加木魚絲,冇乜特別。鰻魚底部燒得香脆,如果用炭燒更好!肉質唔太乾或太淋,夠味道,侍應另上一小碗鰻魚汁,我哋用咗嚟撈飯
特上天丼

每款天婦羅都有兩件,蝦同魚都新鮮,天婦羅粉唔太厚,有口感
,飯夠大碗,可惜唔係日本米,配普通味噌湯。
特選魚師鍋

明太子玉子燒

燒鰻魚半條

鰻魚底部燒得香脆
特上天丼
特選魚師鍋
燒鰻魚半條
2021-10-07 837 浏览
上網search見呢間嘢好似得一間分店呢間刺身丼飯認真唔貴刺身飯平均二百幾滑蛋豬扒飯都係$148今次都唔忍手,叫咗唔少美食。打響頭炮嘅係雙色鐵火丼覺得麻麻地,兩款都有筋赤身唔似赤身,覺得似普通最平嘅部位但三文魚就非常好味厚切同好香呢個名夠長夠架勢叫 五日市豚肉白菜千層紙鍋貪佢好似有啲技術點樣千層紙其實就係娃娃菜食材關係,唔會唔好味煮熟晒先好食~~~呢個海膽$388/50g當初無乜概念50g會唔會得一篤,但結果都好夠食夾住紫菜更香絕對夠新鮮~~~~滑蛋豬扒飯都無失禮,整得好香口~總結間嘢都幾多選擇,下次可以再試 爆三文魚子飯同串燒類食物~~
上網search見呢間嘢好似得一間分店

呢間刺身丼飯認真唔貴
刺身飯平均二百幾
滑蛋豬扒飯都係$148
今次都唔忍手,叫咗唔少美食。

打響頭炮嘅係
雙色鐵火丼
覺得麻麻地,兩款都有筋
赤身唔似赤身,覺得似普通最平嘅部位

但三文魚就非常好味
厚切同好香

呢個名夠長夠架勢
叫 五日市豚肉白菜千層紙鍋
貪佢好似有啲技術
點樣千層紙
其實就係娃娃菜
食材關係,唔會唔好味

煮熟晒先好食~~~

呢個海膽
$388/50g
當初無乜概念50g會唔會得一篤,但結果都好夠食
夾住紫菜更香
絕對夠新鮮~~~~

滑蛋豬扒飯都無失禮,整得好香口~

總結間嘢都幾多選擇,
下次可以再試 爆三文魚子飯同串燒類食物~~

2021-10-06 592 浏览
疫情近排好轉,好多人都返翻公司,近排Elements 啲餐廳lunch已經要排隊等位。今日約左個好耐無見嘅朋友,佢好醒目用app攞定飛先,去到唔洗點等。我叫左個北海道忌廉吉列豬扒定食。味道ok幾好,整體正正常常,個定食有湯有前菜有甜品,都幾豐富。環境服務都係正常預期之內。Icc返工或九龍站住戶有10%off,記得帶住戶證或員工證。

北海道忌廉吉列豬扒定食
2021-09-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
北海道忌廉吉列豬扒定食
2021-10-04 470 浏览
睇日本🇯🇵電影🎬真係好衰,每套戲都會去食日本野,一係就開日本🇯🇵料理,每次睇完戲之後一定要食,等如搭飛機✈️回來落機一定要食碗雲吞麵🍜一樣🥺.所以今次散場又係要極速搞掂個慾望,實在太過難捱。今次在圓方商場最就腳呢間日本料理,二話不說即刻入咗去,選擇甚多,一個人唔能夠點太多,只好散叫咗兩樣嘢🥺———————————————————————————🥢味噌蠔土鍋🦪💬鐵板上嘅蠔🦪雖然得三隻,不過都夠餸飯🍚嘅,味噌湯汁亦可伴飯,極餓之下,別無其他選擇嘅日本料理,已經好滿足🥺.🥢日式炒雜菜🥬💬炒雜菜無話好唔好食,只係豐唔豐富,用料都叫新鮮,蔬菜🥬亦夠爽。
———————————————————————————
🥢味噌蠔土鍋🦪
🥢日式炒雜菜🥬
2021-09-03 759 浏览
一直喜欢来这家餐厅, 已经好几年了。餐厅服务越来越差,  等位时候是  8:55,  服务员说  9pm  last  order, 10pm 关门。但是我还没进去, 怎么可以9pm 下单? 已经觉得不是很受欢迎。然后吃饭途中, 服务员打翻茶。这种档次的餐厅, 两个人要吃700 块。 感觉好像去了茶餐厅。虽然还是给我道歉, 但是我裙都湿了。没有人说给我洗衣服的费用, 给了我一大堆纸巾, 当中就是说 什么带了手套,手容易滑。。。就是一顿 匆匆忙忙吃完, 茶餐厅服务的晚饭, 但付了是 premium 餐厅的价格。
一直喜欢来这家餐厅, 已经好几年了。

虽然还是给我道歉, 但是我裙都湿了。

2021-08-06 1008 浏览
同老婆過黎拍下拖,順便諗住食番餐好嘅!本身都偏好食日式料理,帯広はげ天就岩晒!望過下餐牌原來招牌之一係食北海道出名嘅湯咖喱白身魚薄切配柚子洋蔥汁:用刺身來做前菜適合不過,清爽酸甜口味挺開胃,白身魚落味道都幾濃郁,口感有點像三文魚,另外還有我最愛嘅三文魚子可夾住食,沾柚子洋蔥汁較刺身醬油更適合。清酒煮榮螺:有用心嘅擺盤,清酒煮過嘅螺肉口感依然爽彈!牛油燒活帆立貝:上菜時已經聞到濃烈牛油香氣,咬落去啖啖肉,鮮甜厚肉!極上喜之次漁師鍋:喜之次係日本出名嘅高質魚,做鍋物都幾新穎。漁師鍋有喜之次、扇貝、鮮蝦、日本蠔、野菜及粉絲。湯底是豆乳湯底,豆味都幾濃郁,感覺唔會好油,用黎飲都完全無問題!喜之次魚肉煮完唔會好散,肉質非常有彈性,魚油亦豐富,推介!蠔亦好鮮甜,其他配料都新鮮,加埋粉絲就真係滿足晒!北海道湯咖喱;有兩樣口味選擇,可選純和雞/野菜,由於還會叫個鍋物就選了雞肉。雞肉份量都幾多,而且雞肉好滑。湯咖喱加入白飯食,比較像泡飯,味道唔會太辣或過咸!~鐵板北海道忌廉免治雞肉丸子:平時去食日本野都會中意叫雞軟骨棒,呢個口感味道都幾好,忌廉味夠濃,仲加入海量芝士!

望過下餐牌原來招牌之一係食北海道出名嘅湯咖喱

清酒煮榮螺:有用心嘅擺盤,清酒煮過嘅螺肉口感依然爽彈!

極上喜之次漁師鍋:

鐵板北海道忌廉免治雞肉丸子:
平時去食日本野都會中意叫雞軟骨棒,
呢個口感味道都幾好,忌廉味夠濃,仲加入海量芝士!
2021-07-28
恰巧去圓方睇戲就上網搵到呢間帯広はげ天主打北海道鄉土料理。餐廳格局裝潢非常日式,安排嘅卡座座位私隱度幾高,令人用餐非常放鬆愉快。白身與薄切配柚子洋蔥汁非常有驚喜嘅前菜,通常白身魚魚味都會較清爽或淡味,但呢道白身魚嘅魚油好充足,亦好有魚味,連埋三文魚子一齊食更提鮮!柚子洋蔥汁酸酸的幾match!清酒煮榮螺清酒味道唔算突出,飲到湯底還加入柴魚清湯煮過,螺肉彈牙!牛油燒活帆立貝帆立貝大得誇張,燒得焦香又有牛油香!一絲絲嘅帆立貝仲帶有海水味,感覺新鮮。鐵板北海道忌廉免治雞肉丸子除左忌廉非常creamy,更用左車打芝士突顯芝味,而且免治雞肉丸子混入雞軟骨口感更豐富。北海道湯咖喱(純和雞)湯咖哩係北海道札幌的名物,一直以來都未有機會食到,今次就點黎試下! 湯頭有咖哩嘅香無咖哩嘅稠度,像泡飯般食反而更清爽燒雞皮好脆,肉亦juicy~女女鍋 極上喜之次漁師鍋$628除左主角喜之次外,還有3款時令海鮮(蝦、蠔同扇貝)底層更有寬粉/粉絲岩晒吸收湯底精華,湯底像落像豆乳加上麵豉湯的味道!一夜干嘅喜之次就食得多,用黎煮鍋物就真係未試過。魚肉口感跟銀鱈魚質地相似,但魚油係超級豐富!原來煮鍋鮮味更多。蠔肉飽滿,味
恰巧去圓方睇戲就上網搵到呢間帯広はげ天主打北海道鄉土料理。

白身與薄切配柚子洋蔥汁

柚子洋蔥汁酸酸的幾match!

清酒煮榮螺
清酒味道唔算突出,飲到湯底還加入柴魚清湯煮過,螺肉彈牙!

牛油燒活帆立貝

帆立貝大得誇張,燒得焦香又有牛油香!
一絲絲嘅帆立貝仲帶有海水味,感覺新鮮。

鐵板北海道忌廉免治雞肉丸子

北海道湯咖喱(純和雞)
燒雞皮好脆,肉亦juicy~

女女鍋
極上喜之次漁師鍋

蠔肉飽滿,味道非常鮮甜!
最後當食完所有海鮮後必要試試湯頭,原本嘅豆乳清湯,瞬間已變成一鍋鮮味十足嘅海鮮湯。
2021-07-27
用餐时段
  • 女女鍋
  • 白身魚薄切配柚子洋蔥汁
2021-08-02 2487 浏览
-帶広はげ天 @obihirohagetenhk-帯広はげ天 主要係食北海道特色鄉土料理🍲令我十分之懷念 那年今日 身處北海道嘅景況北海道真係我係日本🇯🇵最愛嘅地方 沒有之一而係 @obihirohagetenhk 都令我尋回旅遊嘅味道-♦️北海盛丼 Hkd268▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑北海盛丼對我而言真係好有驚喜 我十分之推介本身我已經叫咗少飯 但係飯量都好足夠飯粒飽滿 粒粒分明 米飯已經覺得好好食刺身種類豐富 不得不提油甘魚做得最出色魚味濃郁 油甘魚係厚切 肉質夠肥美好滿足帆立貝貝味濃 粒粒都夠哂圓潤 雖然唔係太大粒牡丹蝦好新鮮彈牙 嫩滑嘅蝦肉食落真係好爽好正鮑魚比我想像中好食 本身諗住會好韌 咬唔開點知鮑魚好爽口 不過比其他刺身稍微遜色最後 海膽都好好食 雖然唔係特別甜但係海膽味真係好濃 口感又好Creamy 正爆-不過佢附送嘅豉油係太鹹啦 比平時食開嘅更加鹹-♦️十勝帯広名物豚丼 Hkd145▪️Rating🌕🌕🌕🌑🌑去北海道十勝 一定要食十勝豚肉 超級出名呢度嘅豚肉丼 當中嘅豚肉厚薄適中 口感唔錯而且脂肪分布十分平均 好明顯會見到脂肪層不過食落都唔會覺得好肥膩 反而係滿滿嘅幸福感再
帶広はげ天 @obihirohagetenhk

鮮味重 蟹味都重 就好似剛剛係海邊即食隻蟹咁
同埋 呢個鱈場蟹刺身真係啖啖肉架 睇唔睇到
特別係佢蟹鉗嘅部分 可想而知隻蟹生前會係幾大隻
食到啖啖肉嘅鱈場蟹真係好正 可以一試呀
@obihirohagetenhk 嘅職員都好Friendly
環境唔錯 食物質素高 各方面其實我都好滿意呀
今次一次過食哂90%我想食嘅野 肚子撐死了
2021-08-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
十勝帶廣名物豚丼
田樂茄子
2021-07-30 1028 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5忙碌完一個星期,星期五晚上就是要任性一下,好好獎勵自己和身邊人 ☺️選址餐廳位於圓方商場內,屬於中高價檔次的餐廳,菜式主要使用來自日本的原材料,無論是食品質素或是整體風味,都是既新鮮又地道日式的感覺 😍💋 北海盛丼 ($268)先來一碗刺身丼 🍚 滿滿的三文魚籽,每一粒都晶瑩剔透、非常脆口,輕輕一咬就爆出汁液,更帶有新鮮的海水味而不帶腥味,感覺大滿足~ 🥰💋 十勝牛壽喜燒 ($320)鍋裡基本上是新鮮的菜蔬,當然還要一讚那湯底,醬油中淡淡的昆布味把材料原味昇華,稠度、味道同樣適中,加上靈魂主角十勝牛肉,單看油脂分佈和肉質紋理,已看出是上盛材料,既軟腍又入口即融,沾上雞蛋汁吃更滑溜,真是人間極品~ 👍🏻💋 帶広天婦羅盛合 ($198)這個雜錦天婦羅,除了一般的蔬菜,當然還有我至愛的炸蝦天婦羅,所有材料全被薄薄的粉漿包裹著,質感和味道都調校得剛好,好吃~ 😋
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 北海盛丼 ($268)

💋 十勝牛壽喜燒 ($320)

💋 帶広天婦羅盛合 ($198)
帶広天婦羅盛合
2021-07-30
帶広天婦羅盛合
2021-07-04 1304 浏览
Today we went out to eat lunch. I recognised the Japanese design immediately. The waitress was nice to us and quickly found us a seat. We ordered two lunch sets:The first lunch set: Japan curry with chicken Each set came with a salad, drink, appetiser and a dessert. The Japan curry was only a bit spicy, good enough for children to eat; the chicken was cooked perfectly, and it was very soft.The second lunch set: Tempura The tempura still felt a bit crispy after we put it in the sauce. There was t

The second lunch set: Tempura

The tempura still felt a bit crispy after we put it in the sauce. There was tempura shrimp, fish, eggplant and pumpkin; the pork and the pea made an excellent contrast. The pork was sweet and soft.
With a sweet potato dessert, what a great lunch!