餐厅: 帯広はげ天
资讯:

2024-03-17 429 浏览
帯広はげ天餐廳首開業於北海道十勝帶廣市,已有接近90年的歷史,在港開業也差不多有八年。主打天婦羅及北海道鄉土料理,嚴選源自北海道及日本各縣之食材,提供包括天婦羅、爐端燒以及各式帶北海道風味的料理。.個人滿喜歡光顧Elements 店,以商場的檔次來說定價滿合理。裝潢揉合了日本傳統和現代元素,屬高級的體驗。.✿ 爐端燒野菜沙律伴北海道洋蔥柚子汁 💲88爐端燒的方式烹調了各種野菜,包括燒南瓜、蕃茄、燒蘆筍和燒粟米芯等。這些燒烤的野菜保留了自然的甜味和獨特的風味,搭配上北海道洋蔥柚子汁,增添了一絲清新的酸味。.✿ 帶廣天婦羅特上七款盛合 💲248特色天婦羅拼盤,包括松葉蟹、海老兩件、帆立貝、白身魚、蘆筍和南瓜等七種食材。天婦羅的炸得金黃酥脆,食材保持了鮮嫩的口感。每一種食材都有獨特的風味,搭配上醬料更加美味。.✿ 天婦羅龍蝦 💲188天婦羅的方式烹調了新鮮的龍蝦尾。龍蝦應該醃料調製,肉質鮮嫩多汁,炸得外酥內嫩。.✿ 特上海之幸御膳 💲428特色的御膳,包括鮑魚、松葉蟹、牡丹蝦、拖羅、三文魚、帆立貝和油甘魚等刺身食材。每款御膳均配餐前酒、前菜、雜菜沙律、漬物、燉蛋、刺身及是日甜雞蛋布丁。形成了
✿ 爐端燒野菜沙律伴北海道洋蔥柚子汁 💲88
爐端燒野菜沙律伴北海道洋蔥柚子汁

✿ 帶廣天婦羅特上七款盛合 💲248
帶廣天婦羅特上七款盛合

✿ 天婦羅龍蝦 💲188
天婦羅龍蝦

✿ 特上海之幸御膳 💲428
特色的御膳,包括鮑魚、松葉蟹、牡丹蝦、拖羅、三文魚、帆立貝和油甘魚等刺身食材。每款御膳均配餐前酒、前菜、雜菜沙律、漬物、燉蛋、刺身及是日甜雞蛋布丁。形成了一個豐富多樣的套餐。

✿ 帶廣十勝名物豚丼 💲148
餐廳招牌菜式,以北海道產豚肉為主要食材的豚丼。豚肉經過適度的烹調,口感嫩滑,肉質鮮美。
帶廣十勝名物豚丼

✿ 白桃雪葩 💲58
✿ 椰子雪葩 💲58
開胃甜品,以原個白桃和椰子殼為基礎製作的雪葩。白桃雪葩和椰子雪葩都帶有天然的水果香甜味,清爽又帶有一絲細膩。
白桃雪葩
椰子雪葩
5天前 0 浏览
真是中大伏的一餐,鱼生极度不新鲜,接近六百元一份的刺生里,toro每一片都有白色的大经!!!根本咬不动要吐了, 带子也是非常小片还不如元气寿司的高质和新鲜,虾也是吃了我一嘴的腥气和苦味,甜味完全都没感觉到!!!快两百一碗的minced tuna饭又腥气份量又小,而且也肉眼可见都是白色的经……中高级的价位却连廉价餐厅的质素都没有,最后四人买单1600+还完全吃不饱。最后环节埋单还发生了错误,总结就是这种餐厅肯能只有在圆方这种美食沙漠里才能存活下来吧…..一次足矣

2024-01-11 314 浏览
行過呢條街,好彩撞正呢間日式餐廳。起初以為會好貴,點知原來可以咁親民, 咁滿足。實話實說,食完呢頓午餐,件肚真係幸福滿滿😄。當中個天丼定食出乎意料地正!啲天婦羅幾香脆,尤其係啲蝦,夠哂脆又夠哂味,啲菇更加係香氣十足,一啖咬落去,簡直係香滑得來唔笠😋,個心諗:「真係好過癮!」仲有份銀鱈魚定食,魚肉又嫩又入味,配埋啲漬物同味增湯,真係扮演到解膩神隊友嘅角色。環顧四周,發現唔少食客都食得津津有味,心諗呢度真可以拍拍胸脯推介。不過呢,留意返啲食物份量,對小食量嘅朋友可能有啲挑戰。但對我來講,食得滿足,又可以順便打個飽嚟提提神,咁嘅午餐,真係無得頂!下次一定再試下其他菜式,睇吓仲有啲乜嘢好野食啦!👀🍣👌🏼
帯広はげ天主打地道北海道料理,今次就有幸品嚐到日本主廚親自下廚製作天婦羅廚師發辦🍤 食材非常豐富,更用咗秋天當造嘅柿子製作料理,今次主廚仲融入咗香港嘅食物元素用瀨尿蝦整天婦羅,非常滋味又特別😋-前菜係牛肉南京卷、醬漬牡蠣一口糯米飯同日本柿豆腐沙律,柿同豆腐估唔到味道咁夾,食完濃味啲嘅牛肉卷再食豆腐沙律真係幾夾😌-到咗萬眾期待嘅天婦羅,每樣都係主廚逐樣新鮮炸出嚟,雖然係油炸,但係估唔到食落一啲都唔油膩,外皮又薄又脆。材料包括車海老、松茸、瀨尿蝦、三葉銀杏天婦餅、白身魚、粟米,當中最驚喜係賴尿蝦同粟米,蝦肉質感保持到好彈牙,粟米非常鮮甜😋-主食係特上海寶丼配土瓶鯛魚湯,海寶丼用上新鮮嘅海鮮製作,有海膽、三文魚、鮑魚片等等,拌上開胃嘅芝麻醬配飯一齊食真係超級正☺️ 除咗可以就咁食之外,仲可以淋上特質嘅鯛魚湯變泡飯,令魚生變到有半熟嘅口感非常特別,食落更加鮮味。-最後仲有主廚太太嘅秘制食譜北海道牛奶布甸作結,布甸質感比較紮實,有啲似布甸同蛋糕之間嘅口感,我非常鍾意。布甸蛋香味十足,配埋奶油一齊食非常滿足🥹
2023-10-19 2165 浏览
最近好掛住北海道嘅美食終於係圓方搵到間高質餐廳主打日本北海道食物網羅北海道唔同地區嘅名物款式非常多樣 食物新鮮好味🔸帆立貝刺身沙律 $98帆立貝刺身好新鮮彈牙,喺面鋪有三文魚子。沙律菜亦都好新鮮,配埋柚子汁食落酸酸地非常開胃。🔸龍蝦天婦羅 $188原條龍蝦尾切粒去炸,天婦羅唔厚粉,食落龍蝦啖啖肉,鮮味十足,配埋特製嘅天婦羅醬汁更惹味。🔸帯広はげ天特上七款盛合 $248非常豐富,有松葉蟹、海老、帆立貝、白魚、蘆筍、南瓜同埋野菜,可以一次過品嚐到七款天婦羅美食。🔸燒松葉蟹肉蟹味噌伴法包 $112相當特別嘅一道菜式,將蟹肉蟹味噌同香蔥撈埋一齊加熱,再搽喺香脆嘅法包上面,真係超級好味。🔸五日市豚腩片芝士年糕串 $48芝士年糕串食落非常有嚼勁,豚腩片亦都非常嫩滑,配埋一齊食口感好有層次。🔸海鮮燉蛋 $68燉蛋好香滑,蛋味香濃,配埋蟹肉,三文魚子、帆立貝等等嘅海鮮,鮮味十足。🔸迷你十勝帶廣名物豚丼 $88豚肉肥瘦均勻,燒完之後好香,配埋燒肉醬汁非常好味。米飯晶瑩剔透有飯香,十分高質。🔸嚴選海鮮丼 $268呢碗海鮮丼有好多高質海鮮刺身,包括有蟹肉,帶子、拖羅、三文魚、三文魚子、油甘魚等等,每款刺身都
最近好掛住北海道嘅美食

🔸五日市豚腩片芝士年糕串 $48

🔸海鮮燉蛋 $68

🔸迷你十勝帶廣名物豚丼 $88

🔸嚴選海鮮丼 $268
呢碗海鮮丼有好多高質海鮮刺身,包括有蟹肉,帶子、拖羅、三文魚、三文魚子、油甘魚等等,每款刺身都好新鮮。

🔸北海道芝士蛋糕二重奏 $68
芝士蛋糕有兩款口味,分別係草莓練乳同埋伯爵茶,芝士味非常香濃,食落口感好creamy。
2023-10-17
2023-10-18 1201 浏览
餐廳主打北海道鄉士料理 以祖傳蝦夷天婦羅作為其招牌菜式 這次有幸品嚐到日本主廚矢野親手製作的廚師發辦 以秋季時令食材結合本地搜羅之魚鮮 呈獻共十二道菜式的北海道蝦夷天婦羅盛宴 天婦羅料理酥脆而不油膩 從食物質素可見師傅的功架.▪️前菜🔸牛肉南京卷 | 醬漬牡蠣一口糯米飯 | 日本柿豆腐沙律南瓜香甜軟糯 牛肉片加入特製醬汁烹調味道濃郁層次十足 另外的醬漬牡蠣一口糯米飯也頗特別 醬漬後配以糯米飯享用 肉質豐厚鮮美 日本柿豆腐沙律則結合日本柿子的甘甜與豆腐的滑嫩 搭配沙律清新開胃 .▪️蝦夷天婦羅車海老天婦羅 | 松茸天婦羅 | 瀨尿蝦天婦羅 | 三葉銀杏天婦羅餅 | 白身魚天婦羅 | 粟米天婦羅🔸 天婦羅瀨尿蝦主角蝦夷天婦羅沿用日本北海道總店的家族手藝及古早配方製作 多款天婦羅中印象最深刻的莫過於天婦羅瀨尿蝦 師傅先在瀨尿蝦沾上薄薄一層粉漿再加以油炸 入口外脆內香 經油炸後的瀨尿蝦肉質仍細緻嫩滑 鮮味亦得以保留 搭配獨特天婦羅蘸料同吃相當滋味.🔸 三葉銀杏天婦羅餅另外三葉銀杏天婦羅餅也頗特別 三葉銀杏葉片本身帶有淡淡的銀杏香氣和一絲絲甜味 入口淡淡清香 油炸後增添酥脆的口感 三葉銀杏沒有過多的
▪️前菜
🔸牛肉南京卷 | 醬漬牡蠣一口糯米飯 | 日本柿豆腐沙律

▪️蝦夷天婦羅
🔸 天婦羅瀨尿蝦

🔸 三葉銀杏天婦羅餅
另外三葉銀杏天婦羅餅也頗特別 三葉銀杏葉片本身帶有淡淡的銀杏香氣和一絲絲甜味 入口淡淡清香 油炸後增添酥脆的口感 三葉銀杏沒有過多的調味 當中的原始風味與天婦羅的油炸技巧相結合 帶來獨特的口感和味道體驗

🔸粟米天婦羅
粟米天婦羅鮮甜美味 粒粒飽滿 裹上似有若無的麵衣口感獨特 經油炸後更逼出自然的甜度 在完全沒有蘸醬油或鹽的情況下已自帶香甜味道 相當有驚喜

▪️間場菜式
🔸寶石車厘茄漬
品嚐主食前先吃一道間場菜式清清口腔 車厘茄清新鮮甜 經過醃漬後酸甜滋味

▪️主食
🔸特上海寶丼•土瓶鯛魚湯
海寶丼精選優質時令魚鮮製作 魚鮮肥美豐腴 鯛魚湯以具保溫功效的土瓶盛載 經過長時間的燉煮 魚骨精華慢慢滲出 入口鮮甜濃郁 配合茶漬方式品嚐特上海寶丼 更添風味

▪️甜品
🔸北海道牛奶布甸
最後以北海道牛奶布甸作結尾 聽説布甸是主廚太太的食譜 布甸入口幼滑綿密 並帶濃郁奶香 為晚餐劃上完美句號

2023《Yano’s Night》廚師發辦
北海道蝦夷天婦羅盛宴 | $780
Wine pairing | $128 (兩杯)
- 北海道上川大雪 純米吟釀 Silver
- 法國白酒 Lou Dumont Bourgogne Blanc 2019

• 北海盛丼
2023-10-13 272 浏览
日本鄉土料理是什麼的一回事呢? 就是指某地區的傳統風味美食,可以說是更地道的鄉下菜式,與傳統的日本菜,總會有一點不同之處。來自北海道的鄉土料理專門店,立足了在香港高檔的商場圓方已很久 - 帶広はげ天香港店 Obihiro Hageten。這店在北海道擁有近九十年歷史,累積著三代家族成員所經營的經驗,其社長及主廚矢野整先生,最近親臨到了香港分店,為食客親手烹調這北海道鄉土料理。雖然只得四天之限定,今天晚上與友人聞風而至這店,見識一下這大師級的廚師發辦 - 北海道蝦夷天婦羅盛宴。這個盛宴不貴,780元十二道季節時令菜式,整個盛宴秋意盎然,正正符合了香港中秋過後的秋涼感覺。盛宴主要的海鮮食材,由主廚每天搜羅自有港版築地之稱的香港仔魚市場和主廚親身自日本帶來。為盛宴揭開序幕的前菜有三味 - 牛肉南京卷、醬漬牡蠣一口糯米飯、 日本柿豆腐沙律。包裹著北海道牛肉的是日本南瓜,煎香後加入特製醬汁,一口過牛肉味濃配上香甜的南瓜,已是一道可口美食。牡蠣選自香港,先以醬漬過後帶來厚厚薑味的牡蠣,放了在糯米飯上,仿如吃了一件滿有鮮味的壽司。最驚喜的是日本柿豆腐沙律,整個上的日本柿,不論味道,賣相已震懾全場,沙

為盛宴揭開序幕的前菜有三味 - 牛肉南京卷、醬漬牡蠣一口糯米飯、 日本柿豆腐沙律。包裹著北海道牛肉的是日本南瓜,煎香後加入特製醬汁,一口過牛肉味濃配上香甜的南瓜,已是一道可口美食。牡蠣選自香港,先以醬漬過後帶來厚厚薑味的牡蠣,放了在糯米飯上,仿如吃了一件滿有鮮味的壽司。最驚喜的是日本柿豆腐沙律,整個上的日本柿,不論味道,賣相已震懾全場,沙律頓成了配角,嫩滑的豆腐配上切了粒的日本柿,清新鮮甜開胃,豆腐更豆味香濃,吃後齒頰留香。

跟住上的是蝦夷天婦羅盛宴,分為上下半場,中場以一道寶石車厘茄漬作間場菜式。

上半場的天婦羅有車海老、 松茸、 瀨尿蝦及三葉銀杏天婦羅餅。下半場的有白身魚和白粟米天婦羅。

這店炸天婦羅的油,選自大豆油混上芝麻油,這樣的配搭,炸起來的天婦羅顏色比較偏白和沒油淋淋的口感。整晚的天婦羅由主廚矢野整先生親自烹調和親自遞上給客人享用,是力不到不為財之日本人親切的態度表現,值得我們佩服。首次嘗到的瀨尿蝦天婦羅,薄薄的古早傳統脆漿剛剛熟的蝦肉,更帶出嫩滑口感,將瀨尿蝦這款來自香港的海鮮食材,發揮得淋漓盡致。三葉銀杏天婦羅餅之銀杏,由主廚親自由名古屋愛知縣帶來,沒半點苦澀味道,配上日本野菜來炸,是很好的配搭。下半場的白身魚來自本地鯛魚,即劏即炸,鮮味非常。日本白粟米來自北海道,粒粒飽滿,更不需任何調味來吃依然保存著粟米的香甜。

主食是特上海寶丼配土瓶鯛魚湯,刺身級的海寶有三文魚海胆鮑魚帶子等,一次過嚐盡新鮮肥美的魚鮮,配上鮮甜的鯛魚湯,以茶漬方式來品嚐,更添上北海道鄉土之風味。

甜品有由主廚太太精心研配的北海道牛奶布甸,濃郁的奶香,恰到好處的甜味,讓今天晚上這個鄉土盛宴,劃上深刻的印象,回味的美好回憶。

地道的料理,由地道的人來作,不是浪得虛名,可惜的是主廚只停留在分店四天,向隅了的食客只得緣慳一面,相信要到北海道他的本店才再能品嚐得到矢野san的鄉土烹調滋味。
2023-10-11
  • 瀨尿蝦天婦羅
2023-10-12 826 浏览
等了足足4年時間,YANO’S NIGHT終於回來了!來自日本的北海道鄉土料理專門店「帯広はげ天」日本總店主廚矢野整先生,親臨香港的分店帶來四日限定的北海道蝦夷天婦羅盛宴!之前幾年因為疫情停了,但今次真係唔可以再放過。YANOさん特意去了香港仔魚市場搜羅部份今次盛宴的海產,所用的海鮮都經過精挑細選,仲帶了來自日本的私伙食材到香港!等我地一飽口福!前菜有三味,牛肉南京卷中間包住蒸熟嘅南瓜,口感軟綿。醬漬牡蠣一口糯米飯,連平時唔食蠔嘅男朋友都一掃而空!糯米飯軟糯又香,跟蠔十分配搭得宜。最後的日本柿豆腐沙律令我留下印象,日本杮清甜,不時不食,很有秋意。配上清新的豆腐沙律就更襯托出日本柿那份清甜爽口的感覺。天婦羅車海老天婦羅松茸天婦羅瀨尿蝦天婦羅三葉銀杏天婦羅餅以上五味天婦羅,海鮮都是由本地市場購入,加入日式天婦羅的煮法。而且用上日本的松茸,真的滿滿都是日本的感覺。最特別應該是瀨尿蝦,出面未食過瀨尿蝦入饌的天婦羅菜式,食落甜甜地又彈牙。最後的三葉銀杏天婦羅餅,銀杏是YANOさん由日本帶回來,跟香港的不同,是香甜的味道!寶石車厘茄漬,清新鮮甜的車厘茄經過醃漬,能夠清新一下味蕾!而且承上的菜式,配

天婦羅
車海老天婦羅
松茸天婦羅
瀨尿蝦天婦羅
三葉銀杏天婦羅餅
寶石車厘茄漬,清新鮮甜的車厘茄經過醃漬,能夠清新一下味蕾!而且承上的菜式,配上一片來自日本的銀杏葉,甚有詩意。頓時好想感受一下日本的秋天。

休息完再開始最後幾道天婦羅。
白身魚天婦羅本來魚味比較淡身,以紫蘇葉包住,加上一點香味,魚身很滑,以配上芥末鹽點綴一下就最理想不過了。
以北海道白粟米天婦羅作天婦羅的結束,那份鮮甜味的確會令人一試難忘。本身唔需要煮都好甜的白粟米,經天婦羅製法之後更加香甜!
特上海寶丼選上了時令的海產,仲了海膽還有鮑魚!還有不少時令的刺身
配上土瓶鯛魚出汁以茶漬飯形式食,除了品嚐到魚湯的鮮甜濃郁,土瓶還有保溫作用,每一口都是熱辣辣的暖心感覺!這個食法夠哂特別!
甜品北海道牛奶布甸,聽說是YANOさん太太的家庭配方。百分百的日本家庭味道,加入了忌廉芝士和黑蜜打成的忌廉,不會甜膩作飯後甜品就最理想不過了。

雖然只有10月9日至12日這段時間,但已經足夠我期待至下一年🇯🇵!希望YANOさん下年再來香港,再為我們帶來更好的天婦羅菜式。套餐以$780這個價位來說都相宜,而且加$128讓可以有wine/sake pairing。
餐廳特別揀讀了兩款酒,來自北海道的「上川大雪純米吟釀Silver」以及法國白酒「Lou Dumont Bourgogne Blanc 2019」,兩款都入口甘醇,沒有搶鏡!
2023-09-24 278 浏览
这家店发挥不稳定,近期不会再去。而且似乎香港餐饮业人员流动率很高,今年以来这家店已经换了好几波服务员了,这一批服务员凶神恶煞的,服务态度很差。另外,这家店装修太老旧,桌子上很多污渍。问他们怎么这么脏,他们说是疫情防控期间胶合板的痕迹。说说今天的体验1、一个瘦、不高的男服务员带我去bar台的位子就坐,我看里面有单人台,就问能不能坐过去,这个人态度极其不耐烦。2、没有主动倒水,杯子都没给我。好在我点了咖啡,总算有喝的。3、食物素质参差不齐。最爱吃他家的十胜猪肉套餐。其他的就真的很差。比如刺身,不新鲜而且味道很腥。总结来说1、对我来说他们家只有一道菜好吃,其他的都不行 2、服务员普遍态度不好

说说今天的体验

2023-09-09 336 浏览
其實經常會經開圓方呢頭呢間餐廳我都食過好多次本身對佢嘅印象係一間價錢都算中上嘅餐廳但係因為佢啲用料都幾新鮮同埋真係食到日本味道所以就算價錢有少少貴,都會keep住幫襯但係今次嚟食晚市第一次單點嘢食估唔到係好似去咗小人國咁啲份量細到,令你懷疑人生首先,我哋叫咗個刺身二人前差唔多成$300估唔到就係加埋得10件刺身而且都唔係啲咩特別名貴嘅刺身三文魚,牡丹蝦,帶子,大拖羅,油甘魚唔講我仲以為佢比錯咗套餐set dinner嘅刺身俾我兩個人加埋攝牙罅都唔夠🙄跟住又叫咗個刺身丼飯都係二百幾三百蚊定價諗住會係一人前嘅份量啦估唔到又係嚟咗小人國係迷你丼size!!其實就算喺圓方開舖頭但係冇理由set個價錢好似ICC咁掛?入邊啲擺設又唔係特別高級有冇諗過顧客來會食到一肚氣,最重要係一啲都唔夠飽。差評。
其實經常會經開圓方呢頭
呢間餐廳我都食過好多次
本身對佢嘅印象係一間價錢都算中上嘅餐廳
但係因為佢啲用料都幾新鮮
同埋真係食到日本味道
所以就算價錢有少少貴,都會keep住幫襯

但係今次嚟食晚市第一次單點嘢食
估唔到係好似去咗小人國咁
啲份量細到,令你懷疑人生

首先,我哋叫咗個刺身二人前
差唔多成$300
估唔到就係加埋得10件刺身
而且都唔係啲咩特別名貴嘅刺身
三文魚,牡丹蝦,帶子,大拖羅,油甘魚
唔講我仲以為佢比錯咗套餐set dinner嘅刺身俾我
兩個人加埋攝牙罅都唔夠🙄

跟住又叫咗個刺身丼飯
都係二百幾三百蚊定價
諗住會係一人前嘅份量啦
估唔到又係嚟咗小人國

係迷你丼size!!
其實就算喺圓方開舖頭
但係冇理由set個價錢好似ICC咁掛?
入邊啲擺設又唔係特別高級
有冇諗過顧客來會食到一肚氣,最重要係一啲都唔夠飽。差評。

2023-08-04 454 浏览
圓方餐廳選擇不少,想食日本菜,和朋友選了這間。木系環境,寬敞舒適的餐廳,非常適合朋友家人飯聚。是晚點了:海鮮刺身井:女仔食份量剛好,每款刺身有2塊,共有4至5款刺身。日本米甜甜黏黏,刺身新鮮,好味。滑蛋豬扒盛宴:非常豐富,蛋滑豬扒脆 連湯,蒸蛋,3塊刺身,餐前酒和雲呢拿味布丁甜品。兩至三人分享最理想。服務周到 ,對食物解釋清楚,食物質素高又新鮮,很不錯的餐廳。
是晚點了:
2023-07-31
2023-08-02 465 浏览
去到ELEMENT,其實想去百樂,可惜無訂位,碰釘!利苑又係咁。。🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️咁唯有呢間,都行過好多次都未幫襯過。試下佢。。咁就領嘢!價錢唔平無所謂,最大件事係質素唔得、服務差叫左2個餐「特選天婦羅套餐」和「嚴選海鮮丼」。「特選天婦羅套餐」普通,但份量少之餘,天婦羅有些淋「嚴選海鮮丼」重大件事。2件大拖2件都筋話左比待應聴2次。2次都「哦。唔好意思。」咁就完事。$268加一嘅一碗魚生丼,我會expect (各方面)高質少少囉。絶對不會回頭。註:唔知點解咁嘅舖都可以咁爆🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

咁唯有呢間,都行過好多次都未幫襯過。試下佢。。

咁就領嘢!

價錢唔平無所謂,最大件事係質素唔得、服務差

「嚴選海鮮丼」重大件事。2件大拖2件都筋

絶對不會回頭。

註:唔知點解咁嘅舖都可以咁爆🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

特選天婦羅
嚴選海鮮丼
2023-07-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-07-31 354 浏览
帯広はげ天 圓方 九龍據說是一間以北海道料理起家的店,在網上搜尋到一些頗為吸引的料理如炸海膽、天婦羅粟米等。於是決定專程去一試,當天午市13:00到達,大約九成滿座。店員提供定食menu,向店員查詢有否其他menu,店員最初說去找一找,其後回覆是現時餐廳指做定食,由於很多材料在訂貨,所以未能提供其他menu。那只好叫定食menu吧,選好了一個忘了名字的定食,是一個有天婦羅及刺身的定食(每份約4xx)點了兩份。過了一段時時間店員回來指該定食缺貨在訂⋯另外menu上有幾個定食都無貨了😨心想是限海鮮令提早了嗎?最後點了一份鹽燒和牛定食、一份特選刺身炙燒丼、雞翼、天婦羅蝦及雜菜。整體有點失望😞不用專程來,只適合附近居住或上班人仕的飯堂。鹽燒牛定食:店員問了兩次幾多成熟,選了五成熟,結果上菜七至八成,牛扒有筋,整體口感麻麻地。特選刺身炙燒丼:個人覺得刺身種類多有火炙效果,200多圓方相信是值得的價位。雞翼:正常。天婦羅蝦及雜菜:天婦羅皮潮了相信是炸好放了一段時間,到有人再點返炸多一次,蝦肉熟過頭老了。
帯広はげ天 圓方 九龍

整體有點失望😞不用專程來,只適合附近居住或上班人仕的飯堂。

鹽燒牛定食:

特選刺身炙燒丼:

雞翼:
正常。

天婦羅蝦及雜菜:

2023-07-27 236 浏览
突然想食日式做午餐,但又唔係好想食魚生😂行下行下就發現呢間日式餐廳,午市時間有位就入去嚕😗呢度裝修都好特別,環境有點暗但係又帶一點日式,Menu都日式feel🙂睇左一輪就決定左試個定食!🐟三文魚醬醬燒定食 $138落單時店員已經講左要等20分鐘,果然值得一等 - 上枱時已經好香,鐵板起底令到d野食一路keep住熱。所謂既醬醬係有d似麵豉醬咁,配上三文魚一齊食好好味🤤三文魚下面仲有雜菜同埋菇,好入味!另外定食仲有麵豉湯,菇,青瓜,沙律,全部都幾好吃,配返三文魚既重味道,佢地反而中和左d,令到成件事冇咁膩😛佢個沙律好特別,淋上左一d酸酸微辣既醬汁,加埋下面底下有既粟米,正😋據說佢都呢間出名天婦羅,下次再黎試下!

🐟三文魚醬醬燒定食 $138

據說佢都呢間出名天婦羅,下次再黎試下!
位於高級購物中心 ᴇʟᴇᴍᴇɴᴛs 的帯広はげ天 是間日本天婦羅跟北海道鄉土料理專門店香港分店裝潢揉合日本傳統跟現代元素格調時尚又帶優雅 帯広はげ天推出「清新之選」餐目 當中有多款素菜或以可持續食材製作的餐點𓋪 薄切五日市豚肉野菜沙律伴胡麻汁𓋪 特上漁場刺身盛合薄切豚肉口感軟稔 加上健康清新野菜;二人份量的刺身盛合 有鮮甜的帶子 三文魚等光是兩款前菜已有高水準發揮𓋪 玉米餅𓋪 旬野菜六款盛合玉米餅外表超吸睛 用上北海道十勝玉米脆炸後亦保留香甜可口質感 粒粒分明;六款新鮮蔬菜以金黃天婦羅方式呈現薄薄麵衣香脆不油膩 很愛爽脆的蘆筍天婦羅𓋪 日式炒雜菜𓋪 燒松葉蟹肉蟹味噌伴法包用椰菜 胡蘿蔔等配醬油翻炒 面頭加上鰹魚碎清爽口感配上鹹香味道 蟹膏經過加熱後更顯濃郁 塗上小法包享用很涮嘴𓋪 北海道風男爵薯伴牛油北海道男爵薯為日本兩大名薯之一質感鬆化 帶天然奶香味 伴以牛油香氣更濃烈亦能搭配鹹香的日本烏賊塩辛𓋪 三文魚醬醬燒北海道其中一道特色鄉土料理軟稔三文魚跟蔬菜加入照燒醬汁燜煮甜甜鹹鹹完美入味於食材中 很好吃𓋪 野菜紙鍋使用特殊紙張以吸收火鍋中的雜質跟油膩保持湯底清爽不油膩 又能鎖住野菜們原有

位於高級購物中心 ᴇʟᴇᴍᴇɴᴛs 的帯広はげ天
是間日本天婦羅跟北海道鄉土料理專門店