2013-11-25 1210 浏览
講番少少上文提要,因為入秋天氣涼咗,兩公婆一時興起走咗入長洲行吓,晌長洲嘅西南面兜咗個大圈,買完用嚟送俾親戚嘅一大袋海味之後,返回碼頭都時近旁晚,結果晌碼頭附近內街「得得好店」食完個「下午茶」之後,距下一班大船仲有啲時間,再想食啲甜品先走。今日行咗一大輪先知原來長洲有咁多甜品鋪,不過多數都喺啲生果撈,但食甜品嘅目標清晰,記得有間「師妹甜品」頗有名氣,雖然事先無計劃嚟,最終都想起依間小店,就過嚟食埋件凍餅先上船 。因為「提早」食晚飯,過嚟「師妹甜品」都未夠7:00pm,客人就只有我倆,正正連店主都啱啱準備開飯 。店內一室黑色為主調,裝修簡約,入門口右邊喺餅櫃及廚房,左邊用餐部份大概容納20人左右。揭揭餐牌,好快就有心水,蜂蜜、豆腐、朱古力都喺老婆嘅喜好,小弟就乜都啱嘅,所以,毫無懸念之下就揀到心目中嘅選擇 。餐牌上有段溫馨提示:「小本經營,敬請堂食客人每人惠顧一款食品或飲品」,確實,依家搞間小店唔容易,都希望幫襯嘅人都識做,盡量配合下啦 ! 蜂蜜豆腐蛋糕 $22 淡黃襯白,加片薄荷葉,外型清新爽朗,如女孩柔情似水。底層墊以海綿蛋糕,雖則薄薄一片,仍感受到鬆軟有彈力 ;中層
蜂蜜豆腐蛋糕 $22

;中層喺豆腐慕絲,口感絲柔軟滑,但略嫌豆腐味唔突出,有點隱約;反而上層嘅蜂蜜啫喱,滲出幽幽蜜香,令人感覺柔和
特濃朱古力榛子蛋糕 $25

先總結一句:「超推介」,單睇賣相,$25絕對收得抵,點抵?一層又一層,足足9層
(4層海綿蛋糕、4層朱古力慕絲、1層鏡面朱古力),外型剛烈沉實,仲要層海綿蛋糕切到鬼咁薄,好考功夫
。而整件蛋糕朱古力味非常濃郁,又帶有榛子味,面層嘅鏡面朱古力做得平整幼滑,最畫龍點睛嘅喺內裡加入埋榛子粒
,口感得以升多兩級。伴碟嘅焦糖漿,豈非裝飾咁簡單,將蛋糕再沾少少焦糖漿,將濃郁香甜嘅味道再提升多一個層次,點可以唔超推介
特濃朱古力榛子蛋糕
兩件蛋糕夾埋都只喺區區$47(晌市區出面食一件有質素嘅都要四十啦),就試到食材嘅配搭,店主嘅手勢,創作嘅心思,再入嚟長洲嘅話,會再支持「師妹」囉
$24 (其他)
2013-10-29 873 浏览
心太軟 $32火焰雪山 $32 檬雜 $19(好食指數:7/10)火焰雪山會著火既甜品,下面係朱古力雪糕,有小小冧酒味,賣相特別心太軟少少流心,未算好出色。檸雜係lemon juice加檸檬皮,冰凍入心,檸檬皮有咬口,幾特別!
心太軟 $32
火焰雪山 $32
檬雜 $19
(好食指數:7/10)
心太軟少少流心,未算好出色。

位於長洲的師妹甜品可算是離島區甜品界的師姐級人馬, 除了質素夠全面 - 每款甜品皆可與市區甜品店匹敵外,最特別的一定是這裡經常會出現店員突然拉閘和熄燈的場面了。 首次到訪的顧客或許會被這個突如其來的場面嚇到,但千萬不要以為這裡是黑店啊! 這個安排其實是和該店的其中一款「名物」甜品 - 火焰雪山 有關。 每當有顧客點選這款甜品,店員便會把店外的窗廉和店內的燈光關上,然後將這座雪山點火,場面相當壯觀,對首次到訪的顧客來說更是一個大驚喜。 火焰雪山外層由蛋白加忌廉組成,內層則包括朱古力雪糕、士多啤梨醬和果仁碎,較一般所吃到的多了些層次,味道亦甚佳,無論賣相和味道來看,也是必吃的甜品!
首次到訪的顧客或許會被這個突如其來的場面嚇到,但千萬不要以為這裡是黑店啊! 這個安排其實是和該店的其中一款「名物」甜品火焰雪山 有關。
火焰雪山

火焰雪山
2013-04-04 602 浏览
在渡假屋裡玩了好一會兒後,我和另外五位同學決定外出吃吃長洲有名的師妹甜品。還記得第一次與爸媽和弟弟來長洲時曾經來過師妹甜品,那時正值下雨天,但在店外等候的人卻有增無減;果然,甜品的確又便宜又好吃。這次再來師妹甜品剛停了雨,但已沒有人在店外排隊,而店內亦非坐無虛席,難道真的如OpenRice上的食評所說,師妹出品愈來愈差?要知道答案,還是自己親口試試好了。跟同學坐在最入面的位置,每人選好一樣甜品然後一起分享。店內播出輕鬆的樂曲,加上燈光不強烈,本應令人充滿睡意,但碰巧我的位置上方漏水,才令我頓時精神。突然,整家甜品店的燈光緩緩熄滅。店員馬上把一客甜品端到我們桌上,往甜品上點起打火機—沒錯,就是我們點的火焰雪山了。若說特別,它的出場可配得上這個形容詞,然而,味道卻與這字扯不上關係。白色的猶如奶油般的頂部是蛋白,繞過冧酒後再點起打火機便會冒火。蛋白打發得頗為輕滑,但卻甚無味道,若無加冧酒,我會以為自己在吃空氣。而蛋白的數粒草苺粒淡而無味,相信只為作裝飾之用。蛋白下層是巧克力味冰淇淋,相信不是師妹自製,而是一種可以在便利店找到的平價冰淇淋。記得從前吃的時候時配上芒果味冰淇淋,個人認為它比巧克力

蛋白下層是巧克力味冰淇淋,相信不是師妹自製,而是一種可以在便利店找到的平價冰淇淋。記得從前吃的時候時配上芒果味冰淇淋,個人認為它比巧克力味的更配。
但是,看來這款甜品只有可觀性。
焦糖布丁表面的糖燒得蠻平均,不會有過焦的情況。
布丁部份蠻滑,但蛋味不算香濃,令人不夠難忘。
可能吃過名店的焦糖燉蛋,這裡的味道真的很普通。
心太軟即是流心的巧克力蛋糕,好吃的心太軟應該表面香脆,蛋糕體鬆軟而不過甜,最重要的當然是會流心。
這裡的心太軟確實能夠做到流心的效果,但細心一看,你會發現還未切開的心太軟蛋糕頂部早有流心的巧克力漿。
嚐了一口巧克力蛋糕,表面欠脆口,甚而有點淋軟;蛋糕體亦然,不夠鬆軟,而且有點過甜。
心太軟還附上一球冰淇淋,本想一口心太軟,一口冰淇淋,但現在甜得我不敢配冰淇淋了。
第一次吃心太軟是在這兒吃的,那時覺得十分好吃,事隔三年,看來我要再重新評估一下。
除了心太軟外,我還曾經在這裡吃過第一次的疏乎厘,這次跟那次一樣,同樣點了薑汁疏乎厘
料理疏乎厘的材料很少,主要是蛋白。剛弄好的疏乎厘外表鼓鼓的,很吸引。
於是,我拿吃匙子吃了一口,但是味道太甜,蛋味不夠香濃外薑味欠缺。
我明白,疏乎厘口感很輕盈,但如此質數,確實有像吃肥皂泡,不值一吃。
同學愛吃這裡出品的蘋果金寶。我摸不著頭腦,究竟什麼是蘋果金寶?是烘焙好的玉桂蘋果批嗎?
上台後一看,原來蘋果金寶是把所有食材切成粒狀,再加上玉桂粒會醬汁拿去烘焗。
雖然蘋果夠脆,但蘋果肉淋過淡,加上表面的玉桂粒太少,吃罷完全有被騙的感覺。
真的不明白為什麼那位同學如此喜愛這裡的蘋果金寶。

第一次吃師妹甜品,真的覺得很不錯;這次是第二次吃師妹甜品,如無意外是最後一次吃了。
師妹終究是師妹,當不了師傅,甜品亦如是。
2013-04-02
$30 (其他)
2013-03-23 461 浏览
情人節專登入長洲渡假一日,所以一早就上Open Rice搵關於長洲食評見到師妹甜品系好夕好評之一,所以都列入為必試之一➨晚上時段,黎到呢到,吾洗等位都算奇蹟之一,甜品:❶焗火焰雪山 推介程度❤❤❤❤❤(真系吾系老吹,呢個老闆真系好有heart去做甜品,佢一拎出黎就熄燈,之後點火,比你感受果種火焰感覺,佢每拎一個雪山出黎,同樣都系熄燈,點火,講番正題,我一食一啖,感受到火既熱同雪榚既冰凍,真系令與熱情之間,d油味雖然有,但放心!一d都吾重,所以吾喜歡酒精人士,都吾覺有酒味,佢果個蛋白做得一d都吾泡泡,好實在,真系好似Cream咁,底層系朱古力雪榚,果個雪榚好重朱古力味,吾會太淡,令你一試傾心)總結:一句講曬,長洲有d咁高質素水準,實在難得,而且價錢平民,真系難得難得!!回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤ 8分 (10分滿)外表♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛上菜速度♛♛♛♛衛生♛♛♛♛情侶必到處✓✓✓✓✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
見到師妹甜品系好夕好評之一,所以都列入為必試之一

➨晚上時段,黎到呢到,吾洗等位都算奇蹟之一,
甜品:❶焗火焰雪山 推介程度❤❤❤❤❤

回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤ 8分 (10分滿)

情侶必到處✓✓✓✓✓

2013-02-14
情人节
  • 火焰雪山
2013-03-15 313 浏览
今日天朗氣清,最適合就是去郊外走走,我們一行三人決定往長州逛逛, 聽朋友介紹長州有一間 甜品店很好味,今次來到梗係要去試一試! 這間小店外貌上沒有什麼特別, 店舖小小但店主窩心服務態度真是值得一讚;)
2013-03-10
等候时间
15 分钟 (堂食)
2013-01-01 254 浏览
為左呢間師妹甜品, 專登開個openrice account 打呢篇食評.有朋友話呢間野d 心太軟好唔錯, 倒數前同男友專登黎諗住開開心心食下點知..入到去坐低睇左一陣, 有侍應過黎問我地要咩? 我問佢心太軟有咩雪糕揀, 佢話得vanilla味, 係我最唔鐘意既味, 我就同佢講想睇多陣1-2分鐘後, 有另一位女侍應過黎話: 「可唔可以盡快叫甜品? 」我地就快快叫個心太軟吧..之後佢話兩個人要叫兩個甜品, 我地話想再睇一睇, 佢俾果張心太軟單去廚房之後, 就過黎話即刻要落埋另一個 (其實果陣唔係好多人, 又唔係就黎收鋪既時間..)我就問佢個火焰雪山係d 咩黎, 佢開始不耐煩:「雪糕囉!」之後隔左幾秒黑面話: 「可唔可以快d? 」再啤住我地, 我同男友果刻即刻想走, 但已落左心太軟..好無奈..求其落個火焰雪山..之後個火焰雪山黎得超快, 佢唔係得雪糕, 係有酒同d cream ~.~食完個火焰雪山個心太軟都未黎, 我地心諗點解要咁快嗺我地落單呢???? 仲想講我地落完單之後有4個佢地d 朋友黎左, d朋友慢慢吹水慢慢睇menu 佢地完全無嗺..仲好好招呼加一齊吹水而我地坐o係一邊好似求佢

點知..

而我地坐o係一邊好似求佢地俾野我地食咁..

個心太軟講真好一般, 雪糕味無得揀得vanilla 同超細, 本身想同火焰雪山溝埋一齊但食完曬火焰雪山個心太軟仲未黎
加上個女侍應既服務態度, 我同男友個mood 即刻無曬快快走人

如果你想開開心心慢慢享受甜品, 或者飽飽地想同fd share 一個甜品, 千其唔好黎呢間野
心太軟
2012-12-31
除夕
2012-11-28 137 浏览
令人要開account 寫食評的店三年前去, 個時仲未出名, 而家個朵響曬就有個不知名的後生女員工, 對客人極不禮貌招呼話說下午三點較遊完入去坐下食個甜品休息下個黑面後生女員工(我唔知佢係咪真的師妹定係師妹d 親屬)就叫我地入去食野, 大大力掉個menu 係枱面又趕我地落單叫甜品佢d 野飲毫無特色唔想飲叫佢俾杯水佢話要加一加一就加一我只係想飲水杯水係細到無論大個特濃小咖啡杯d d 囉飲一啖就無曬食左個甜品咪叫佢再加水飲唔夠兩杯佢就黑面 話再加水要再加一仲要我地剛食完就趕我地走話唔俾我地再坐(大佬我坐左15分鐘都無剛剛食完個甜品)仲話我地 "你痴線架!" 真係爭在無錄低佢放上youtube lor~態度惡劣甜品質素又低個心太軟係唔溶的~有無人都試過俾個個後生女員工惡劣招呼?我想去消委會投訴
令人要開account 寫食評的店

話說下午三點較遊完入去坐下食個甜品休息下
個黑面後生女員工(我唔知佢係咪真的師妹定係師妹d 親屬)
就叫我地入去食野, 大大力掉個menu 係枱面
又趕我地落單叫甜品
佢d 野飲毫無特色唔想飲
叫佢俾杯水佢話要加一
加一就加一我只係想飲水
杯水係細到無論大個特濃小咖啡杯d d 囉飲一啖就無曬
食左個甜品咪叫佢再加水
飲唔夠兩杯佢就黑面

話再加水要再加一
仲話我地 "你痴線架!"

真係爭在無錄低佢放上youtube lor~
態度惡劣甜品質素又低個心太軟係唔溶的~
有無人都試過俾個個後生女員工惡劣招呼?我想去消委會投訴
2012-10-27
2012-10-22 67 浏览
生日去左長洲食飯,食到飽晒之後食甜品~叫左兩個甜品心太軟超好味,朱古力蛋糕好軟,蛋糕唔係好厚身,一整開朱古力漿就流晒出黎~唔係太甜~整體好好味~好想ENCO!!德國水果酥皮配雪糕,份量小D,不過岩岩焗起,個酥味好脆,入面D生果應該係蜜桃來.又夾得唔錯WO~反而雪糕就真係普通料~唔係HOME MADE~不過整體都OK~
生日去左長洲食飯,食到飽晒之後食甜品~叫左兩個甜品

心太軟~
酥皮水果卷雪糕
2012-10-06
等候时间
30 分钟 (堂食)
生日
心太軟~
酥皮水果卷雪糕
今日帶幾個日本朋友去食之前食過都ok覺得可以帶佢地去食下坐落去態度極差咁掟左份menu落檯點知!一開始想叫火焰雪山,無喎無都算,我有個香港朋友爆左句話飽唔知食唔食得落個女服務員(傳說中馬尾女)即刻話我地最低消費一人一個甜品都算啦 然後我地話無火焰雪山要睇睇佢居然話唔想食咪下次囉下???聽完佢講我即刻真係唔想食囉但係費事掃日本朋友興買左兩個心太軟外賣走野又唔係突出 係話算係咁上下以為自己獨市生意唔休做?態度咁差d野幾好食都係假我真係想睇下 幾時佢地會因為服務態度差到負評破一百換左個貼紙去囉我估就日子不遠
今日帶幾個日本朋友去食
之前食過都ok覺得可以帶佢地去食下
坐落去態度極差咁掟左份menu落檯
點知!一開始想叫火焰雪山,無喎
無都算,我有個香港朋友爆左句話飽唔知食唔食得落
個女服務員(傳說中馬尾女)即刻話我地最低消費一人一個甜品
都算啦 然後我地話無火焰雪山要睇睇
佢居然話唔想食咪下次囉
下???聽完佢講我即刻真係唔想食囉
但係費事掃日本朋友興
買左兩個心太軟外賣走
野又唔係突出 係話算係咁上下
以為自己獨市生意唔休做?
態度咁差d野幾好食都係假
我估就日子不遠
2012-09-07
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2012-09-07 23 浏览
店子原來很小, 等了一會就有位叫了3個心太軟($29@1), 不知她是不是師妹?就收了我們的menu, 想看多眼都不可以- -見很多人都叩了火焰雪山, 都會關燈和閂廉, 火燒起很美, 但相信是"好睇唔好食"終於來了我們的心太軟!!! 看見心太軟的頂部震滕滕, 一篤便會漏出朱古力漿般!心太軟不太大, 比我預期小和扁身, 旁邊的雪糕也十分細size- -但一凍一熱吃得好開心好好味!心太軟不會甜到漏, 吃到有點咸味, 不是完全甜的! 朱古力漿好香濃, 甜味適中!但師妹的口面真的不太好, 黑口黑面
店子原來很小, 等了一會就有位

但一凍一熱吃得好開心好好味!

但師妹的口面真的不太好, 黑口黑面
味道適中的心太軟
2012-09-06
味道適中的心太軟
2012-08-31 29 浏览
搵到果陣入面有空位,唔洗等就可以入去因為飽飽地,所以淨係叫咗一件心太軟等既期間見到有人要火焰雪山,個女侍應真係熄咗鋪d燈,去門口拉埋d布,店內全黑,見到佢地個火焰雪山真係幾靚,燒咗10秒左右個女仔就即刻開返晒d燈,好似太快了...同埋見個女仔個樣好似'之'都唔笑隔離對情侶點咗幾件甜品,包括一件凍cake,但明明d凍cake放係雪櫃內面一拎出黎就食得,我見個女仔都係過咗一陣先拎比佢等咗成5-8分鐘,order既心太軟終於來了先黎 耐咗d.....見到呢個心太軟唔係太高,正常size, 旁邊有半個雲尼拿味雪糕一整開個心太軟,入面d朱古力即刻漏出黎,好surprised朱古力漿既份量好多,而且溫度唔係太熱,一上碟就可以食得蛋糕既味道唔太甜,而且好軟'熟',配埋d入面d朱古力真係一流為免佢凍咗唔好食,我好快就食晒成個心太軟但見到個雪糕都有d溶lu雪糕係普通貨色,但因為我當佢係配料,都冇咁高要求既$29就好似貴咗,食到一個麥當勞餐但間唔中一次都ok既,下次去會再幫襯
搵到果陣入面有空位,唔洗等就可以入去

因為飽飽地,所以淨係叫咗一件心太軟

同埋見個女仔個樣好似'之'都唔笑

我見個女仔都係過咗一陣先拎比佢

等咗成5-8分鐘,order既心太軟終於來了先黎
耐咗d.....

朱古力漿既份量好多,而且溫度唔係太熱,一上碟就可以食得

為免佢凍咗唔好食,我好快就食晒成個心太軟

但見到個雪糕都有d溶lu

雪糕係普通貨色,但因為我當佢係配料,都冇咁高要求既

$29就好似貴咗,食到一個麥當勞餐

但間唔中一次都ok既,下次去會再幫襯
题外话/补充资料: 我同fd坐係鋪入面既角落,可能有細佬,覺得好嘈 周圍望下發現原來2個喇叭播緊歌.... 不過完全係聽唔到的:mad:
2012-08-28
2012-06-29 43 浏览
去左長洲3日2夜都去左師妹甜品,但冇開,早晚都去下睇下有冇開因為我系甜魔黎咖,友人又慕名想食火焰雪山終於比我等到佢開左,入到去得我地一台人店內燈光都幾暗下,我地2人叫左3樣野火焰雪山友人話好好食,但其實都系雪糕黎姐我就叫左心太軟,但心太軟吾合我口味可能我中意食苦d既,但呢到for d普通愛食朱古力既人但佢個cake就好食啦,有鬆軟既感覺,我平時食個d都比較硬,好密同銀胃而我仲叫多左個芒果千層蛋糕,但岩岩做起雪吾夠凍但都好好食,凍d就好啦,,早知拎返去房雪下佢先食總括黎講質素都幾好,好想去試晒佢d cheese cake!另外店員態度吾錯,見我地2個人所有餐具比2份預左我地樣樣都會分咁@@而且有水飲,我去親食甜品有時食完心太軟真系好想飲水店員已經一早準備好!而食物價錢都好平好抵食!心太軟先29蚊,依家好難搵咁平啦!!友人個火焰雪山30蚊,佢都覺得好抵!
去左長洲3日2夜
都去左師妹甜品,但冇開,早晚都去下睇下有冇開
因為我系甜魔黎咖,友人又慕名想食火焰雪山

終於比我等到佢開左,入到去得我地一台人
店內燈光都幾暗下,我地2人叫左3樣野

火焰雪山友人話好好食,但其實都系雪糕黎姐

我就叫左心太軟,但心太軟吾合我口味
可能我中意食苦d既,但呢到for d普通愛食朱古力既人
而我仲叫多左個芒果千層蛋糕,但岩岩做起雪吾夠凍
但都好好食,凍d就好啦,,早知拎返去房雪下佢先食

另外店員態度吾錯,見我地2個人所有餐具比2份
預左我地樣樣都會分咁@@
而且有水飲,我去親食甜品有時食完心太軟真系好想飲水
店員已經一早準備好!

友人個火焰雪山30蚊,佢都覺得好抵!
$40 (宵夜)
  • 火焰雪山
  • 芒果千層蛋糕
2012-06-11 15 浏览
入過長洲一次對上一次入長洲(約年半前)原來已經食過呢間野但個時唔知呢間野出名上次去食食左火焰雪山的確佢個視覺效果好好但係並唔係必食因為佢只係特別於火焰個一刻之後既酒心同雪山位唔係話太好食如果想睇效果既人都可以試下嗌既!到今次入長洲(9/6)因為睇O.R.就再一次去食啦見到原來心太軟係此店必食所以就同友人去左食嗌左個心太軟配雪糕可惜既係本人十分鍾意食朱古力但雪糕只係得雲呢那味等左約十五分鐘心太軟就先後黎到一黎到既時候雪糕已溶所以覺得如果大家要嗌食心太軟就足夠...雖然雪糕快溶但係心太軟真係好好食一打開個心太軟就見到佢啲朱古力軟心流出黎而且有少少煙証明真係好新鮮即整食落口又暖又濃既朱古力配搭下覺得好好食但注意我先後兩次去過此店都覺得店員態度有待改善佢唔係話說話態度好差我覺得個店員只係可能面上無笑容同講野無啲人性化既尾音令人客感覺唔好不過點都好大家如果黎到長洲師妹甜品既心太軟係必食既因為佢真係靠食物味道吸客只要大家分開服務態度同食物味道黎睇就夠
入過長洲一次
對上一次入長洲(約年半前)原來已經食過呢間野
但個時唔知呢間野出名

上次去食食左火焰雪山
的確佢個視覺效果好好
但係並唔係必食
因為佢只係特別於火焰個一刻
之後既酒心同雪山位唔係話太好食
如果想睇效果既人都可以試下嗌既!

到今次入長洲(9/6)
因為睇O.R.就再一次去食啦
一黎到既時候
雪糕已溶

所以覺得
如果大家要嗌
食心太軟就足夠...
雖然雪糕快溶

因為佢真係靠食物味道吸客

只要大家分開服務態度同食物味道黎睇就夠

2012-06-09
等候时间
15 分钟 (堂食)
2012-05-28 24 浏览
師妹甜品開左無耐 ... op 已經好評如潮 ...當年都係因為睇左 op 食評先務名黎食記得o個陣 ... 佢地比我o既印象 , 係用心經營 , 顧客至上事別四年 , 可謂飛上枝頭變鳯凰 , 不論係店員妹妹 , 師兄定師妹 , 都硬係無咁熱誠咁最討厭o既係一句 " 唔好拎 menu 黎撥涼丫唔該 ! "嘩 .... 雖然唔係同我地講, 係話緊另一枱客 ,但都足以令我聽到呆左 ....... 心諗你張過晒膠o既 menu , 有咩咁寶貝 ??? 我見到人地係輕輕搖左幾下咋喎 ... 唔係大力揮動囉單憑自己今次經驗 ,恐怕對師妹唔係幾公平特意o係打呢篇食評之前 , 約略睇左過去幾頁 ...結論如一 .... 師妹開始被劣評o既誘因 , 係服務態度問題然而 , 我最後比左 OK , 因為始終覺得 ...佢地 D 甜品係有一定水準 , 而且價錢相宜 , 不致劣評1. 薑汁梳乎厘 ~ 薑汁味重 , 好香滑 , 要快食 ... 唔係好快凝固2. 火焰雪山~ 仍然係會熄燈點火 , 但無落閘喇 , 其實無乜所謂食一次就夠 , 因為其實唔係特別好食 , 純粹為左睇佢點火 , 諗落都幾貴 3. 雪糕好立
師妹甜品開左無耐 ... op 已經好評如潮 ...
當年都係因為睇左 op 食評先務名黎食

事別四年 , 可謂飛上枝頭變鳯凰 ,
不論係店員妹妹 , 師兄定師妹 , 都硬係無咁熱誠咁
嘩 .... 雖然唔係同我地講, 係話緊另一枱客 ,
但都足以令我聽到呆左 .......
心諗你張過晒膠o既 menu , 有咩咁寶貝 ???
我見到人地係輕輕搖左幾下咋喎 ... 唔係大力揮動囉

單憑自己今次經驗 ,恐怕對師妹唔係幾公平
特意o係打呢篇食評之前 , 約略睇左過去幾頁 ...
然而 , 我最後比左 OK , 因為始終覺得 ...
佢地 D 甜品係有一定水準 , 而且價錢相宜 , 不致劣評

1. 薑汁梳乎厘
~ 薑汁味重 , 好香滑 , 要快食 ... 唔係好快凝固
2. 火焰雪山
~ 仍然係會熄燈點火 , 但無落閘喇 , 其實無乜所謂
食一次就夠 , 因為其實唔係特別好食 ,
純粹為左睇佢點火 , 諗落都幾貴
3. 雪糕好立克
~ 意料之內o既味道 , 比左個 idea 我返屋企可以咁樣整
## 今次食唔到 Apple Crumble , 掙扎緊比唔比多次機會師妹好 ....
2012-05-27
$33.5