2013-11-25 1208 浏览
讲番少少上文提要,因为入秋天气凉咗,两公婆一时兴起走咗入长洲行吓,晌长洲嘅西南面兜咗个大圈,买完用嚟送俾亲戚嘅一大袋海味之后,返回码头都时近旁晚,结果晌码头附近内街「得得好店」食完个「下午茶」之后,距下一班大船仲有啲时间,再想食啲甜品先走。今日行咗一大轮先知原来长洲有咁多甜品铺,不过多数都喺啲生果捞,但食甜品嘅目标清晰,记得有间「师妹甜品」颇有名气,虽然事先无计划嚟,最终都想起依间小店,就过嚟食埋件冻饼先上船 。因为「提早」食晚饭,过嚟「师妹甜品」都未够7:00pm,客人就只有我俩,正正连店主都啱啱准备开饭 。店内一室黑色为主调,装修简约,入门口右边喺饼柜及厨房,左边用餐部份大概容纳20人左右。揭揭餐牌,好快就有心水,蜂蜜、豆腐、朱古力都喺老婆嘅喜好,小弟就乜都啱嘅,所以,毫无悬念之下就拣到心目中嘅选择 。餐牌上有段温馨提示:「小本经营,敬请堂食客人每人惠顾一款食品或饮品」,确实,依家搞间小店唔容易,都希望帮衬嘅人都识做,尽量配合下啦 ! 蜂蜜豆腐蛋糕 $22 淡黄衬白,加片薄荷叶,外型清新爽朗,如女孩柔情似水。底层垫以海绵蛋糕,虽则薄薄一片,仍感受到松软有弹力 ;中层
蜂蜜豆腐蛋糕 $22

;中层喺豆腐慕丝,口感丝柔软滑,但略嫌豆腐味唔突出,有点隐约;反而上层嘅蜂蜜啫喱,渗出幽幽蜜香,令人感觉柔和
特浓朱古力榛子蛋糕 $25

先总结一句:「超推介」,单睇卖相,$25绝对收得抵,点抵?一层又一层,足足9层
(4层海绵蛋糕、4层朱古力慕丝、1层镜面朱古力),外型刚烈沉实,仲要层海绵蛋糕切到鬼咁薄,好考功夫
。而整件蛋糕朱古力味非常浓郁,又带有榛子味,面层嘅镜面朱古力做得平整幼滑,最画龙点睛嘅喺内里加入埋榛子粒
,口感得以升多两级。伴碟嘅焦糖浆,岂非装饰咁简单,将蛋糕再沾少少焦糖浆,将浓郁香甜嘅味道再提升多一个层次,点可以唔超推介
特浓朱古力榛子蛋糕
两件蛋糕夹埋都只喺区区$47(晌市区出面食一件有质素嘅都要四十啦),就试到食材嘅配搭,店主嘅手势,创作嘅心思,再入嚟长洲嘅话,会再支持「师妹」啰
$24 (其他)