2014-09-12 6856 浏览
是日慶祝兩位好友生日,筆者負責買蛋糕.生日飯局在尖東, fine food很自然成為首選.週日中午十二時二十分到達,蛋糕款式未算多,點選了一磅Chocolate truffle (HK$300).由於時間尚早,侍應告知廚房未有師父幫忙寫生日子句,只有普通生日牌.試一口,蛋糕是以dark choco作為主調,朱古力味非常濃郁和rich,濕潤程度剛剛好, 最底層還有消化餅底, 層次配合得很好, 感覺好像tony wong 的 choco dome, 不出奇, tony wong也是來自帝苑, 哈哈.Happy Birthday to Jessie n Kelvin!

2014-09-07
庆祝纪念
生日
  • Chocolate truffle
2014-09-11 6213 浏览
今次第一次食帝苑餅店嘅cake真係好興奮呀!!我哋叫咗兩件cake,包括拿破崙同青蘋果芝士蛋糕拿破崙好好食,嗰酥皮好香脆好香牛油味,而且啲士多啤梨好新鮮好甜,夾麻啲吉士醬真係好好味另外我哋仲叫咗青蘋果芝士蛋糕嗰樣真係好靚其實真係好唔捨得食架!外面係比較甜嘅白朱古力,而入面就係焦糖脆餅同芝士蛋糕,兩樣都好好食但係啲白朱古力比較甜,所以我都冇食哂好想下次再去食佢其他嘅精緻cakes呀
今次第一次食帝苑餅店嘅cake

真係好興奮呀!!

我哋叫咗兩件cake,包括拿破崙同青蘋果芝士蛋糕
另外我哋仲叫咗青蘋果芝士蛋糕
嗰樣真係好靚

其實真係好唔捨得食架!
但係啲白朱古力比較甜,所以我都冇食哂

好想下次再去食佢其他嘅精緻cakes呀
2014-09-06
因為我好中意整甜品所以我對甜品啊cake果D都幾講究既fine food既cake出名賣相好呢個我都同意既味道方面我都覺得唔錯只係偏甜 由其係藍莓cheesecake總括黎講 送禮既話呢個會係好選擇黎既~
因為我好中意整甜品
所以我對甜品啊cake果D都幾講究既
fine food既cake出名賣相好
呢個我都同意既
味道方面我都覺得唔錯
只係偏甜 由其係藍莓cheesecake
總括黎講 送禮既話呢個會係好選擇黎既~
2014-09-01
10 分钟 (外卖自取)
2014-09-05 7163 浏览
有人請食帝苑既CAKE, 心情非常之好.2個人, 總共食左4件甜品, 好滿足, 而且無想像中咁漏.佢第一次試fine foods 既cake, 而我只係食過一次都係人地請既拿破崙.穩陣起建, 一定選返好好食既拿破崙.同第一次食到既拿破崙一樣, 皮十分之脆, 而且酥香味美, 佢既吉士醬唔算好甜, 不過如果少D D 仲好, 士多啤梨都算甜, 好味!第二件選人氣極高既青蘋果芝士蛋糕. 外表精緻, 非常吸睛. 外面係白朱古力, 而入面就係甜甜酸酸既cream cheese, 而cheese 既下面有蘋果肉, 酸酸地, 無咁漏, cheese 上面既脆粒就有d 牛油香, 唔錯. 不過佢表層既白朱古力就太甜, 可能我地對白朱古力麻麻啦, 最後食晒d 涵, 剩返個殼.第三件係白桃柸. 上面2片白桃好香好甜. Jelly蓉既質感好實在, 雖然係蓉, 但係唔鬆散. 中間有層應該係奶凍, 因為唔鍾意食奶, 所以skip 左. 最下面個層就係完整既jelly.最後係芒果mousse cake: 外面有macaroon包圍, 食唔出係咩味, 不過唔係好甜, 比起平時食到既macaroon 易入口. Mouss
有人請食帝苑既CAKE, 心情非常之好.
2個人, 總共食左4件甜品, 好滿足, 而且無想像中咁漏.
穩陣起建, 一定選返好好食既拿破崙.
拿破崙
青蘋果芝士蛋糕
白桃柸
Mango mousse cake
最後係芒果mousse cake: 外面有macaroon包圍, 食唔出係咩味, 不過唔係好甜, 比起平時食到既macaroon 易入口. Mousse 好香芒果味, 都係唔太甜, 而且夠軟滑,
中間既底層係朱古力味又有少少脆脆既蛋糕. 應該係dark chocolate, 因為有少少苦味. 不過係易入口既.
食完4件, 各有特色, 不過最愛都係拿破崙, 而青蘋果如果係自己俾錢應該就唔會買, 因為太多地方唔食, 好浪費…..

2014-09-04
其他
拿破崙
白桃柸
2014-09-04 4545 浏览
久仰大名,今天終於品嚐到了他們店的蛋糕。買了招牌青蘋果芝士蛋糕樣子很可愛,是蘋果形狀,其實是用白巧克力做成的。白巧克力裏的材料很豐富,有青蘋果汁,果肉等等。甜中帶酸,十分新鮮。另外買了桃子蛋糕,50元一件,外表看起來跟好一點的瑞士卷差不多,吃起來別有一番洞天。桃子味道很新鮮,吃進嘴裏很fresh。
  • 水蜜桃蛋糕
2014-09-02 177 浏览
還記得去年吃過Fine Foods推出的季節限定日本山梨縣水蜜桃甜品, 實在是令人相當滿足. 這個夏天, Fine Foods繼續為大家帶來這個一年一度的約會. 謝謝公關朋友送上當中的水蜜桃蛋糕, 讓我跟家人能夠一同分享, 真高興.日本山梨縣水蜜桃蛋糕 $380: 9分, 這客日本山梨縣水蜜桃蛋糕, 重1磅, 份量十足, 我們五個人分吃當然沒問題. 面頭的水蜜桃果肉當然是亮點, 來自山梨縣的出品, 每一口也是相當清甜, 桃汁豐盈. 底下的海綿蛋糕質感鬆軟, 中間還夾有水蜜桃粒, 增添了層次感. 配上面頭香滑的日本鮮忌廉, 實在是無得輸的組合.帝苑餅店的季節限定日本山梨縣水蜜桃蛋糕, 清甜的水蜜桃果肉, 鬆軟的海綿蛋糕, 配上香滑的日本鮮忌廉, 實在是今個夏天不能錯過的精彩甜品. 除此之外, 還有其他各款日本山梨縣水蜜桃甜品, 有興趣的朋友就要趁供應期前選購了.
用餐优惠
試食活動
2014-09-01 4866 浏览
朋友大力推薦的拿破倫,但我們5點到的時候,已經賣完了。我們一行4個女仔,決定sit down to enjoy, 呢間餅店果然系好出名,臨近6點,黎買cake既人仲系一浪接一浪。strawberry yogurt cake - 幾light, 對于唔鐘意食甜既人,都幾適合,而且外形幾討好。Exotic delight - 朋友點的,試左細啖,好酸,on top of the cake有細塊passionfruit, 已經預示左距系酸的,但外形又系幾討好。Mango mousse cake - mango味蛋糕,其實都幾難出錯,safe既選擇,朋友話都幾好食,不過d迷你Macaron好甜, 但造型好可愛。最好食既系american cheese cake - 雖然外形普通,但第一啖食落去,濃厚芝士味,“哇”左出黎,表面個層白色既系sour cream。coffee - 奶打得唔好,無其他問題。
coffee - 奶打得唔好,無其他問題。
2014-08-23
  • American cheese cake
友人有時跟糖不甩午飯後,會送上一些小驚喜給糖不甩。例如小餅乾,K11買的小蛋糕之類。直到有一天,友人買了一個帝苑的小蛋糕給我,我有點感動。因爲友人要提早來尖沙咀,在K11泊好車,再走去尖東的帝苑,揀選認為我會喜歡的小蛋糕,再走回K11的餐廳等位跟我吃飯,誠意十足。鈕約芝士餅有一次,友人吃飯時問我喜歡什麼甜點。我說芝士餅吧。友人又問,那隻芝士餅?我說喜歡鈕約芝士餅,有口感又夠香,不喜歡日式或意式。臨別時,友人叫侍應把盒拿出來,說,好彩自己選中了鈕約芝士餅。加上了上段所說走去帝苑的誠意,自此,我便踏上帝苑小蛋糕之路。這個芝士餅吃了三次,口感沒有其他鈕約芝士餅般實,但充滿芝士香氣,香氣黏著口腔久久不散,每一啖都是甜蜜。日本白桃杯友人近來也買了時令小蛋糕給糖不甩,這個白桃杯酸咪咪又有層次,白桃香味清新強烈,每一啖都充滿果香,非常推介。友人說還有提子味,下次買來自己也要一試。黑芝麻雲呢拿慕絲原本沒想到是慕絲,整個盒子室溫放到3:30才打開,己經是過了3小時,所以慕絲已經很軟身,搖搖慾墜。雲石面賣相很精緻,黑芝麻重味兼濃烈。滑滑中又有粗糙質感,好特別。這個玫瑰花餅是多年前啦,純粹因為寫開帝苑餅店所

鈕約芝士餅

日本白桃杯

黑芝麻雲呢拿慕絲

這個玫瑰花餅是多年前啦,純粹因為寫開帝苑餅店所以也放進來。這個玫瑰花餅到現在還記得好看不好吃,甜到漏。

下次多吃幾個不同款再寫食評~
2014-08-21 4704 浏览
CEO最喜歡吃月餅, 每年中秋節, 我們總會一同吃月餅, 其實中秋最緊要是人月兩團圓, 跟心愛的人在一起, 共享月餅, 那就是幸福. 而帝苑酒店的月餅一向令人滿意, 這一年就收到公關朋友送上的迷你陳皮豆沙月餅, CEO當然樂透了.迷你陳皮豆沙月餅 $348: 先要講講包裝, 實在是很精美, 長型的盒子, 配上特製的包裝袋, 是送禮佳品呢.這客月餅, 用上了15年的優質新會陳皮來製作, 那陣相當香醇的陳皮香, 帶點回甘, 很突出. 有陳皮, 自然要有紅豆, 帝苑用上的是自家製炒紅豆, 那香甜的味道, 跟陳皮是最佳拍檔呢.不知道下一年的中秋, 能否跟小吉一同分享月餅呢?
不知道下一年的中秋, 能否跟小吉一同分享月餅呢?
2014-08-18 4809 浏览
每次買生日蛋糕都是一件很苦惱的事,要好吃,賣相同樣要好看,價錢不能太貴,份量也不要太大,免得浪費,而且要到餅店提早預訂,免得到時沒有想要款式或餅店未能提供即使寫名牌服務。原本是想跟私人蛋糕店訂造一個蛋糕,但該店回覆訂單太多,拒絕了我的訂單,只好重新再找過。但這幾天實在太忙,再過2天就是生日的日子,蛋糕還未選定,我只好犧牲睡眠時間,零晨時份上網找找。偶爾看到一個豹紋蛋糕,賣相不錯,便到其餅店的專頁查看,發現可以在網頁上即時訂講,而且可以加名牌字句和選擇領取時間,十分方便,訂購後第二天餅店店員會打電話來核對資料,正確無誤便可於選定的日子取蛋糕。豹紋蛋糕 Hazelnut Crunchy Cake $360 表層的啫喱光滑明亮,突顯豹紋圖案的立體感,再加上正方形的蛋糕上有2塊橙色的Macaron,加強了其玩味個性。蛋糕容易分切,但豹紋蛋糕皮在切的同時有機會與蛋糕分離,需要用叉子副助。杏仁蛋糕內有香滑的榛子慕絲和甘香的榛子脆脆增加咬口,蛋糕層次分明,只是稍微有點過甜。整體味道不錯,賣相獨特,雖然甜度有些高,但每個人和相機都吃得開心,已經足夠😊。

2014-08-16
庆祝纪念
生日
  • 豹紋蛋糕
2014-08-15 4880 浏览
小紅姐很有心思,放工後趕去帝苑買蛋糕跟筆者慶祝生日,很感動呢!是次的蛋糕則是green apple cheesecake. 筆者吃個很多蛋糕,就是沒有吃過青蘋果。哈哈,有新口味!試一口,蛋糕不會過甜,反而感覺過份青了,明顯是走清新健康路線。蛋糕內裏有著很多細小的青蘋果粒,增加口感,但卻令蛋糕青上加青。幸好伴著的cheese mousse 夠香滑,能夠中和一點。整體來說水準不高,但小紅姐的誠意搭夠。

整體來說水準不高,但小紅姐的誠意搭夠。
2014-08-14
2014-08-13 4830 浏览
Royal Garden Hotel 既 Fine foods 對我黎講真系又愛又恨愛系因為佢啲餅真系好食相對唔算貴恨系因為系尖東真系好唔方便,行地鐵站都要穿過三條行人扶手梯...所以真系要出開尖沙咀又得閒行過去又買完之後會即刻番屋企先會買雖然把口講系甘講,但要食好野,對腳仔就唯辛苦少少啦是次與友人V系尖沙咀食完晏就,大家都想遊下街先於是佢就被捉去陪我買蛋糕已經系第三次黎幫襯,聞名既green apple又試過所以最後就買左呢三隻餅番屋企~~~Mango mousse cake $39:夏日熱辣辣買餅都好煩,如果系太遠買完番屋企都開始溶...唔記得左mousse cake易溶 番到屋企頂嗰粒芒果其實已經跌親左 (笑喊)個mousse cake唔系好甜,旁邊既macaroon只系淺嚐左一粒因為其實呢啲macaroon系雪櫃擺得耐會冧,始終系唔好食加上本人唔鐘意raspberry口味但個mousse系滑得黎唔會好滯,而且入邊左芒果肉同脆米,口感十分唔錯Banana & peanuts cake $39:初時諗左好耐試唔試下香蕉味既蛋糕好雖然香蕉既口感大多數人都唔鐘意,但可能我成日都食朱古力
愛系因為佢啲餅真系好食相對唔算貴
雖然把口講系甘講,但要食好野,對腳仔就唯辛苦少少啦

是次與友人V系尖沙咀食完晏就,大家都想遊下街先
於是佢就被捉去陪我買蛋糕

已經系第三次黎幫襯,聞名既green apple又試過
所以最後就買左呢三隻餅番屋企~~~
The cakes
Mango mousse cake $39:
夏日熱辣辣買餅都好煩,如果系太遠買完番屋企都開始溶...
因為其實呢啲macaroon系雪櫃擺得耐會冧,始終系唔好食
加上本人唔鐘意raspberry口味
Banana & peanuts cake
Banana & peanuts cake $39:
初時諗左好耐試唔試下香蕉味既蛋糕好
雖然香蕉既口感大多數人都唔鐘意,但可能我成日都食朱古力香蕉包,所以唔大問題
個蛋糕一入口有種好得意既感覺
娘娘食左一口,系我唔話俾佢知系咩黎既前題下,佢諗左好耐都耐唔到系咩味

外層既朱古力mousse同中層既香蕉蓉加埋底層既花生
出黎既效果竟然系兩個字:好夾!
不過接受唔到香蕉味/香蕉蓉既人就唔建議嚐試
Yamanashi white peach
Yamanashi  Agata white peach $50
七月系日本番黎,娘娘食過當地既水果就念念不忘
尤其系啲桃,佢就黎日以繼夜夜以繼日甘掛系嘴邊...
見到有山梨縣白桃啫喱杯就二話不說決定買黎孝敬娘娘
娘娘話個白桃都幾香,上面嗰兩舊桃好香好滑多汁有渣汁
甘當然系冇原個桃甘好味啦,但系都可以攞黎頂下癮

Fine foods既蛋糕依然都系甘好食,睇黎我已經變左個食為奴
2014-08-11
Banana & peanuts cake
Yamanashi white peach
2014-08-13 5123 浏览
八月九日 (星期六)上個月,媽媽從日本帶了一箱來自不同產地的水蜜桃作手信,享用之際,又想起Fine Foods還記得,上年推出了一系列山梨縣水蜜桃甜品,實在令我倆著迷得悉日本山梨縣水蜜桃甜品載譽歸來,而且更首次推出日本巨峰提子啫喱杯,立即走去試試~這天中午時份來到Fine Foods,倆口子還未醫肚,就打算順道到Le Soleil吃過越式午餐問過店員,可以將餅店的糕餅帶往酒店其他餐廳享用的,哈! 那就更好,可留待吃完午餐後慢慢享用...先品嚐一下今年新推出的日本巨峰提子啫喱杯杯內充滿幼滑的雲尼拿忌廉及香甜的提子啫喱粒小丸子本身不太好提子甜品的,因坊間多數也做得不好,味道也不太自然,不過Fine Foods的糕餅一向也沒令人失望,啫喱散發着清新的提子香氣,芳香濃郁置頂是一大粒爽口甜美的巨峰提子,感覺滿足!吃過新品,也回味一下上年的水蜜桃回憶吧,先來日本水蜜桃啫喱杯是兩層水蜜桃汁做的啫喱夾著以鮮奶和忌廉製作的意大利奶凍聞落已經充滿水蜜桃的果香,且甜度來得剛好,清新自然置頂更有厚厚的鮮水蜜桃果肉,肉質鮮甜多汁,真是要再次推介!日本水蜜桃卷蛋也是非常有水準鬆軟的卷蛋內充滿質感奶滑細緻的忌廉和粒
八月九日 (星期六)

還記得,上年推出了一系列山梨縣水蜜桃甜品,實在令我倆著迷
日本巨峰提子啫喱杯
先品嚐一下今年新推出的日本巨峰提子啫喱杯
杯內充滿幼滑的雲尼拿忌廉及香甜的提子啫喱粒
置頂是一大粒爽口甜美的巨峰提子,感覺滿足!
日本水蜜桃啫喱杯
是兩層水蜜桃汁做的啫喱夾著以鮮奶和忌廉製作的意大利奶凍
聞落已經充滿水蜜桃的果香,且甜度來得剛好,清新自然
置頂更有厚厚的鮮水蜜桃果肉,肉質鮮甜多汁,真是要再次推介!
日本水蜜桃卷蛋
日本水蜜桃卷蛋也是非常有水準
鬆軟的卷蛋內充滿質感奶滑細緻的忌廉和粒粒的水蜜桃果肉
配搭簡單,味道卻非常突出,啖啖也盡是水蜜桃那股誘人的芳香
還有軟綿綿的海綿蛋糕,口感層次就更豐富

無論是巨峰提子又或是水蜜桃製作的季節限定甜品,總能為大家在炎夏中清新一下
每日供應數量有限,有買真的要趁早喔!
2014-08-09
日本巨峰提子啫喱杯
日本水蜜桃卷蛋
日本水蜜桃啫喱杯
2014-08-12 3660 浏览
路經帝苑,必到Fine Foods潮聖,雖然從不是愛甜品之士,但有時候我都會買甜品回家,當係練習下影相$39 Exotic Delight樣子有趣,面頭有2條蘆薈但係無切皮,所以唔食了.白雪雪既類似CREAM狀包圍住內裡既菠蘿和奇異果肉,味道好熱帶,酸酸地好清香開胃,底層蛋糕則帶甜,中和酸度.咁TROPICALO岩哂我
$39 Exotic Delight
2014-08-12
1 分钟 (外卖自取)
2014-08-10 3571 浏览
經上次食過所以今次番尋味,亦介紹朋友去買,買了tiramisu送朋友,自己就買了raspberry macaron,好靚好大個,味道適中,但買了幾個細的就各有特色,焦糖味比較出色,其餘的一般,今次其實最想提係個Napoleon 蛋糕,因上次食過覺得非常出色所以今次係為它來的,但買了同友人分享時大家竟互望大家,因今次太甜了,比起第一次冇咁好食,custard 太甜,餅一樣係好脆,但因太甜今次朋友都食唔晒,唉…下次都係試別的了