2006-12-15 13 浏览
12月10號係我嘅生日...多謝你帶左我去這間德國餐廳...係我第一次去美利樓食飯呢...仲book左露台位tim...(但其實d檯都有d packed...未有太多人的時候...環境尚算寧靜...但開始人多時就有d嘈...我覺得同隔離檯太近啦...)可惜即使book六點半...天色已全黑了...未能好好欣賞赤柱的海景...而且天氣有點冷...令食物也很快變冷了...我們叫了農夫包,牛尾湯,德國腸.豬手和wheat beer...農夫包個樣好得意...只是略嫌硬了一點...個人覺得配芝士醬好味過配牛肝醬...我們問waiter哥哥...清淡的牛尾湯好飲d...還是濃味的較好...他帶我們遊了一輪花園以後...答案係勁hard sell的"兩樣都咁好味"!!於是...在衡量過豬手和腸都是比較heavy的食物以後...我們希望來一個清淡一點的餐湯...唔...comment是...真的很清淡...好像連牛味都沒有...似一個普通的味精湯多d...是全晚最沒驚喜的食物!!我們揀了試白色的一款德國腸...名字忘記了...好像是牛仔肉mix豬肉...好味...但未至於"嘩!!好好味!"...而且
12月10號係我嘅生日...
多謝你帶左我去這間德國餐廳...
係我第一次去美利樓食飯呢...
可惜即使book六點半...天色已全黑了...

未能好好欣賞赤柱的海景...
而且天氣有點冷...令食物也很快變冷了...

我們揀了試白色的一款德國腸...名字忘記了...好像是牛仔肉mix豬肉...好味...但未至於"嘩!!好好味!"...而且真的有點貴呢...($85/2)值得一提的是伴碟的酸椰菜...都幾好食喎...

全晚最欣賞的是豬手和wheat beer...
豬手好香好脆...加上入口的時候是熱騰騰的...味道也不算太咸...真的很美味!!

wheat beer也比一般的啤酒香和滑...i like it also!
整體來說...食物的水準ok但未至於好有驚喜...but still a good and unforgettable experience for me...a nice dinner...
2006-12-05 13 浏览
美利樓真係幾好情調,所以我都選擇左同女友響度慶祝佢生日. 呢度有佢好鍾意食的豬手同啤酒.當晚我地坐露枱,天氣唔太熱,相當好feel,最衰係有人食煙.我地都係order左網友例叫的腸拼盤,豬手,啤酒.豬手好香好脆,女友讚不絕口,啤酒有五種,我地只係試左其中兩種,我地都覺得麥味重的比較好飲.呢度的食物份量真係好大,我地之前又食左下午茶,結果兩個人係食唔哂咁多野.openrice的影響力真係好大,我去食飯當晚一共有三枱人係黎慶祝生日(包括我女朋友在內),但當晚只係有六,七枱客!!!生日歌都聽左三次.乜驚喜都冇哂.

2006-11-17 41 浏览
今日係我男朋友生日, 之前諗左好耐都唔知同佢食乜好, 米上黎openrice度睇下law....點知發現呢間餐廳, 米打去book枱試下law...唔試由自可, 一試.....嘩...凈係食佢地d service都直樹母指~~我地訂左露台位, 雖然燈光有d暗, 不過幾浪漫,啱晒兩個人去撐枱腳, 坐低無耐, 有個waiter走埋黎問我地鐘唔鐘意食芝士, 我地話鐘意阿..就介紹左一款唔知咩芝士(雖然我唔記得個名, 不過幾好食架) 佢地用部機用火烘溶d芝士, 然後配埋d薯仔, 酸菜一齊食...Johnny哥哥仲叫我地襯熱食, 食完先再慢慢點其它野食都得...之後佢好細心咁問我地係唔係第一次黎, 使唔使為我地介紹d食物, 我話我地上網都search過下...之後我地就點左一個香腸拚盤, 招牌豬手,本來我地想點甜品樹, 但係Johnny哥哥就介紹另一款甜品俾我地,佢話好好食,係佢地自己造, 無咁甜, 出面好少會食到...好啦...就試下~~ 係萍果饀既, 我又唔記叫咩名, 不過唔係好甜, 但係好好食, 好少食到d咁特別既甜品~~香腸拼盤, 一共好似有五款, 一試就可以試晒各款味道, Johnny

香腸拼盤, 一共好似有五款, 一試就可以試晒各款味道, Johnny哥哥話佢地全部香腸真係由德國入口, 雖然我地唔係好識食, 不過覺得好好味, 好特別. 我地食緊既時候, 佢見到我地唔識點醬食, 仲行埋黎好細心咁為我地介紹個兩款醬...嗯...兩款醬都好特別~

豬手, 正到痺, d皮好脆但係d肉好"林" 好似阿媽煲完湯個d瘦肉咁"林" 好食到震阿...不過食既時候就唔覺, 夜d就會覺得口乾, 可能係d豬手咸左d, 可能係用黎送beer食掛, 不過都真係好好味~~

本來我地唔係好鐘意飲啤酒, 見到d人個個都叫黎飲, 好啦..又試下啦...我地後加左d啤酒, 不過無黎到, 我地又食到好飽..算啦..唔黎就算啦...正打算堆單既時候, waitress話: 等等~~之後幾個staff拎住個甜品出黎, 上面仲插住支candle, 之後仲俾支咪我, 叫我一齊唱生日歌~佢地仲續個同我男朋友講生日快樂, 之後仲同我地影左張相...我男朋友都開心到呆呆地啦...雖然我地好飽好飽, 不過我地都係將個甜品食晒...

環境真係唔錯架...如果係人多, 就最好坐入面, 因為有live band氣氛好好, 會好熱鬧, 如果係兩個人撐枱腳就最好坐出面啦, 每個staff都好好人, 好有禮貌, 真係好少見, 就算你去到d 六星級既酒店, 你有時都會覺得佢地皮笑肉不笑, 而呢度, 你會見到佢地係真係好誠懇既...佢地會令到你食得好開心, 好滿足, 真係一流架~~

好多謝Johnny哥哥, 俾左個咁正既夜晚我地, 我地一定會再黎~~
2006-11-15 9 浏览
上個星期5係我男朋友既生日, 我早兩個就打電話去訂左位, 跟住咁星期5晚就神神秘秘咁帶左男朋友入赤柱~上到去就有一個好有禮貌既男人問我地有無訂位, 但係佢搵唔到我個booking.. 咁之後佢就好有禮貌咁問我地想坐邊到, 我話想睇到海, 就帶我地去左有海境既位坐。0個晚望海位都比較多客。一坐低,0個個應該係經理, 就拎住個special set介紹畀我地, 我地最後點左當晚個set dinner, 係for兩個人既, 頭盤有蕃茄salad,跟住有個口感有d似法國麵包既麵包,配兩種醬一種係淡口既cheese醬同埋一個類似雞肝醬既野黎一齊食~同埋有一盤有酸瓜有煙肉同埋有d類似臘腸既腸~好味!跟住主菜就有佢地既招牌菜!豬手!! 真係唔讚唔得!!真係好好味!! 個皮好脆, d肉一d都唔"鞋"!勁好味!!第2樣就有一個蕃茄意粉,詳細既配料唔太記得..有mushroom~ 個意粉美中不足就係d料同汁都太多, 不過d汁好鮮味!!如果d意粉多番少少就正到痺!其實我地兩個人食到lei個到已經full full地....(我地兩個都唔細食!)但係我地都係覺得一定要試下佢0個個香腸拼盤!佢個拼盤連埋一個薯仔

其實我地兩個人食到lei個到已經full full地....(我地兩個都唔細食!)但係我地都係覺得一定要試下佢0個個香腸拼盤!佢個拼盤連埋一個薯仔salad!個salad好好味!d腸都好特別!我當時已經full到有d想死....所以都無乜點試到...但係我男朋友話好好味~值得一試!

佢仲試左個beer!佢話同平時飲既beer唔同!!都ok~

0個到d staff好好人,因為佢地有live band,所以我入去點左首生日歌畀男朋友,我開頭以為佢地只會0係入面唱,點知原來佢地成班staff同埋個vocal一齊出左黎出面!!
佢地仲拎多支咪畀我,叫我同個vocal一齊唱畀我男朋友聽!佢地好識攪氣氛,好開心,0個到所有人都同我地一齊唱!佢地唱完生日歌之後就逐個同我男朋友講生日快樂!又好主動咁幫我影相!~個dessert叫"dessert tree"
佢地仲0係個dessert tree上面既蛋糕到插左支candle畀我男朋友吹tim~個dessert tree有5種dessert,有3係慕c,好正~ 好滑!唔太甜,一d都唔膩!

經理會好主動咁黎問我地滿唔滿意d野食,有無d咩意見畀佢地~我地食左$700拎,我記得個set係399,我覺得佢個set都ok抵食,因為都幾飽肚下,又食到佢既招牌菜~又有dessert~

有d後悔無食到佢個cake!佢有個大約一磅到既cake,$98好似話幾好味!

lei餐飯食得好開心!好浪漫~~^^
環境好,食物正,服務一流!

如果伴侶生日或者拍拖紀念日lei個地方真係值得一去!
2006-11-02 16 浏览
10月31日同男朋友慶祝生日, 半個月之前已經打電話訂位, 只係順手問係帶蛋糕收唔收special charges, 佢就已經好好人咁話唔駛, 仲幫我留o左張露台向海既位!去到坐低之後, 個待應見到我地有蛋糕已經即刻問邊個生日, 仲同男朋友講"生日快樂", 真係好人!我地叫o左牛尾湯配牛菌麵糰、蕃茄汁雲吞、香腸併盤、一杯德國啤酒同一杯凍朱古力。牛尾湯配牛菌麵糰:牛尾湯係清湯, 不過o的味就一o的都唔清, 仲好濃好好飲。o的牛菌麵糰應該係o的牛肝既o野, 不過佢就打爛o左再吱番落去o的湯度, 口感就好似食生菜魚肉裡面o的魚肉咁, 不過真係好好味。蕃茄汁雲吞:雲吞裡面係豬肉餡, 幾好味, 不過個皮就厚o左少少, 而個蕃茄汁就幾好味, 不過就覺得o的汁可以再多少少。香腸併盤:有5款香腸, 其中有一款係兩條既, 每一款都好好味, 不過就煎得過火o左少少, 有o的燶燶地。佢既配菜有炸薯仔同酸菜絲, 仲有一碗薯仔酸菜沙律, 個人就覺得炸薯仔同酸菜絲係好食過薯仔酸菜沙律, 因為真係好酸呀。德國啤酒:我係一個唔鍾意飲酒既人, 但係都試o左幾啖, 真係比出面既啤酒好飲好多, 而且唔係好多條同埋無咁苦。凍

凍朱古力:好唔掂既一杯飲品, 唔凍, 無朱古力味, 簡直唔得呀。

服務:佢地o的服務真係唔錯, 不過我就覺得o的男待應係好過o的女待應好多, 最少佢地o的笑容係多好多, 同埋服務o的客係積極o的。仲有呀, 帶蛋糕去係唔會收切餅費o家!

o個晚真係好開心呀, 雖然o個晚無live band唱生日歌, 不過兩個男待應就好風趣咁講笑同埋唱生日歌, 仲送o左張即影即有相俾同埋隻杯俾我地o添。成餐飯total around HKD450, 真係幾抵食!
2006-11-01 19 浏览
>9月12日>老婆生日>預祝結婚半週年>掟左睇海既位>好好天氣>叫左d德國腸,好好味>叫左德國beer,真係同出面d beer 唔同,唔苦>叫左鹹豬手,好似好多但係最後都食曬,因為好好味>叫左老婆最鐘意既牛肉翅生沙律,好正中,因為好多菜係度同老婆講多聲「生日快樂」
>9月12日
>老婆生日
>預祝結婚半週年
>掟左睇海既位
>好好天氣
>叫左d德國腸,好好味
>叫左德國beer,真係同出面d beer 唔同,唔苦
>叫左鹹豬手,好似好多但係最後都食曬,因為好好味
>叫左老婆最鐘意既牛肉翅生沙律,好正中,因為好多菜

係度同老婆講多聲「生日快樂」
同屋企人黎食飯...因為都有7個人...所以可以叫多d野食...沙律- 新鮮,不過份量少,叫左2份都只係勉強夠食...農夫包配牛肝醬及牛油- 好軟熟...勁好味....薯餅配忌薕磨菇汁- 薯餅太油膩...不過都幾好味...係漏o左d...鹹豬手- 唔係太鹹,好味...得獎腸- waiter推介,有豬肉同雞肉, 皮好脆,正!! 咖喱麵包雞- 太飽無食...環境,食物同服務都好好,會再幫襯!!

沙律- 新鮮,不過份量少,叫左2份都只係勉強夠食...
農夫包配牛肝醬及牛油- 好軟熟...勁好味....
鹹豬手- 唔係太鹹,好味...
得獎腸- waiter推介,有豬肉同雞肉, 皮好脆,正!!
咖喱麵包雞- 太飽無食...

環境,食物同服務都好好,會再幫襯!!
2006-10-05 27 浏览
想去這間德國餐廳好耐,但總找不到機會,一來山長水遠,二來看見各位仁兄仁姐的意見是多些人來可以多試些招牌菜.國慶晚有十人一起吃飯,於是趁這機會,反行其道,不去尖嘴或銅鑼灣灣仔同人逼,來這裏一試.一早訂位,七時半到,都有七八成滿,安排的座位比較逼,好在有幾個小朋友同女仕,如果全部大男人肯定坐不下.我們點了一個推介的套餐,是兩至三人份量,大概有六七樣菜,包括:番茄沙律農夫包-非常新鮮,熱辣辣的配牛肝醬及另一種白色的醬料意大利粉-沒有試,小朋友好像吃得頗開胃煎魚-ok鹹豬手-好味,皮很脆,印象中在德國吃過的鹹豬手沒有咁脆,可能是香港改良版,但改得不錯,不是太鹹,送啤酒一流甜品樹另外我們叫了多一份鹹豬手,侍應哥哥建議我們可以試豬手的後面那一截,我覺得還是前截比較滑,後截腿肉質較粗糙.腸拼盆-極好,又是送啤酒絶配咖哩雞麵包跟飯-可以不試,雖然個麵包都好香,但可能怕太多汁會浸軟麵包,乾爭爭的;話說回來,去西餐廳就不要吃咖哩嘛,自己選擇錯誤薯蓉配菜-好Creamy, 好香好滑甜品另外叫了德國蘋果批和芝士餅,都是輕巧型的,不大甜膩.飲品叫了共2.5 litre 啤酒,加上汽水,埋單千三,(有折),侍應招

番茄沙律
農夫包-非常新鮮,熱辣辣的配牛肝醬及另一種白色的醬料
意大利粉-沒有試,小朋友好像吃得頗開胃
煎魚-ok
甜品

腸拼盆-極好,又是送啤酒絶配
薯蓉配菜-好Creamy, 好香好滑
甜品另外叫了德國蘋果批和芝士餅,都是輕巧型的,不大甜膩.
飲品叫了共2.5 litre 啤酒,加上汽水,埋單千三,(有折),侍應招呼殷勤,在赤柱環境加送海風,現場歌手註唱,覺得幾抵.
2006-10-02 28 浏览
Tea Buffet時間3:00pm- 5:00pm,但我地4:15pm到門口, 猶疑了一陣, 到底食定唔食? 但最終比佢露台D腸味吸引到, 所以試了一個45分鐘的Tea Buffet. 食物種類唔多, Pizza, 雞翼, 炸魚等等... 沙律及麵包...露台還有自選即煮意粉, 配料有煙肉, 洋蔥, 蜆肉, 蝦仔, 冬菇, 金菇等等... 可配白汁或茄汁. 另外有兩款德國香腸, 味道唔錯, 但腸皮比較'UN'.甜品款式唔多, 普普通通, 其中一款朱古力布甸幾好味, 還有朱古力噴泉...服務態度唔錯!

服務態度唔錯!
2006-09-21 12 浏览
Spend a nite with my friend. The envirnoment is too good to be true. The food is good with reasonable price (reasonable but expensive!)Highly recommended with good services.

2006-09-13 30 浏览
上星期五同朋友嚟食晩飯, 估唔到星期五都唔使等位, 我哋四個坐出面, 本身天氣唔係太熱, 加上有D海風吹吓, 入面又有歌聴, 好舒服, 好RELAX.當晚叫左豬手, 腸拼盤, 雲吞, 農夫包仲有一隻唔知咩麵包條, 我最鍾意食個豬手, 平時食乜都唔食皮既我, 都覺得個豬手皮好脆好好味, 肉好嫩. 腸胼盤D著仔真係好正, 我覺得好食過D腸(其實D腸都OK). 麵包都ok幾好食.另外, D waiter哥哥都好nice, 因為我係第一次食德國菜, 成個問題少女咁問完又問, waiter哥哥都好好心機逐一解釋, 成個腸拼盤, 幾款腸, 逐樣逐樣介紹, 呢隻係咩腸, 用咩嚟做, 真係好好人.因為氣氛好正, 價錢合理, 下次一定帶埋男朋友去.

因為氣氛好正, 價錢合理, 下次一定帶埋男朋友去.

2006-09-07 12 浏览
因薑餅人要去赤柱買野, 所以晚上就去美利樓食dinner, 我吔試剩呢間餐廳, 今晚終於試埋啦!選擇坐在外面, 偶爾有海風所以不太熱, 枱凳是高身的, 坐得不太舒服, 但望着身邊街景又彌補這不足.叫左二杯0.5 litre既beer, 一杯清D, 另一杯重麥味D, both易入口, 我較喜歡後者.由於二個人都不太肚餓, 所以只叫左個sausage platter.餐包是小麥包, 唔熱, 但都算鬆軟.Sausage platter 有五六款腸, 其中比較特別既係一款有cheese既長腸, 啱啱我這位cheese迷, 另有一款spicy 既牛肉長腸, 有black pepper and 少少辣.配菜有roast potato and sour cabbage, and have a potato salad (D sauce有少少酸), 可減低肥膩感.Potato 幾香甜, 連不太喜歡薯仔既我也食左唔少.原本想試呢度既signature dish –crispy 豬手, 但二人胃口有限, 惟有留待下一次啦.Dessert 叫左cheese cake, 係soft 既type, 不太chee

餐包是小麥包, 唔熱, 但都算鬆軟.

Potato 幾香甜, 連不太喜歡薯仔既我也食左唔少.

Dessert 叫左cheese cake, 係soft 既type, 不太cheese, 非常普通a…

埋單around $370
2006-08-28 6 浏览
  上個星期六同朋友入左去赤柱,本來想去食雜腸拼盆同農夫麵包,但後來有人介紹我地食set,都真係幾抵食,但兩個人一定食唔哂,三個人食最岩!價錢:$ 399頭盆:番茄沙律德國腸(三款)配酸青瓜農夫麵包主菜:招牌蜜糖豬手煎朧利柳伴莧菜番茄什菌意粉甜品:甜品樹(五款)香蕉蛋糕、芝士餅、士多啤梨mosse,rice pudding,同唔知乜野布丁 超豐富,每一樣都好好食,尤其食龍利柳好好食!豬手d皮又脆,肉又爽,正!  不過個意粉無食到,打包拿走!  本來BOOK檯話坐出面,但太熱,終於要求調檯坐番入面,侍應反應好快,好快俾到檯我地,值得一讚!

價錢:$ 399

煎朧利柳伴莧菜
番茄什菌意粉

甜品
甜品樹(五款)

不過個意粉無食到,打包拿走!

2006-07-07 16 浏览
早兩星期左右放工後到了赤柱,再一次到了King Ludwig Beerhall用膳。由於上次點了table d hote,所以這次就決定要a la carte。環境:今次選擇了露台位,不太熱,有一點自然風,很舒服。當然因為是晚上,也就不太看到外面的景色。匈牙利牛尾湯:湯的味道頗鮮,而且也足料,可是好像沒有酸忌廉呢。麵包焗咖哩雞:一個大大的麵包裡盛著咖哩雞,咖哩汁不多,可是由於是印度式的,因此不太吃得辣的還是不要點好了。Ravioli:忘記了它的名字,只記得是豬肉餡的。蕃茄汁很醒胃,和豬肉餡配合得很好。服務:很多人也說那裡服務不太好,可是我卻覺得很不錯,而且比上次去更好了。他們會很耐心的介紹table d hoter有什麼,而且滿面笑容,十分有禮貌。

2006-06-25 8 浏览
昨日, 天氣好好. 藍天白雲.跟同事去赤柱, 第一次去美利樓這間餐\\\廳~我地坐出面, 對住個海, 好好風景. 同事話食德國腸, 本來唔知有乜好食. 不過上檯見有咁多不同的腸, 即刻好開胃. 食落真係幾好食, 伴碟的薯仔我覺得好好食喎.推介: 雜錦腸.不過, d凍飲同水就唔多夠凍啦~~~其實仲可以食自助餐\\\的, 但我們散叫. 自助餐\\\睇落都唔錯, 但係地方有點窄, 可能拿食物就會辛苦d~
昨日, 天氣好好. 藍天白雲.

跟同事去赤柱, 第一次去美利樓這間餐\\\廳~

推介: 雜錦腸.

不過, d凍飲同水就唔多夠凍啦~~~