2019-05-02 888 浏览
公司為今個月生日的同事慶祝生日,訂下位於銅鑼灣的帝樂德國餐廳,餐廳設有室內和室外座位,裝修設計高雅。還有Live樂隊表演。我們被安排坐近表演枱,用餐完畢,切蛋糕時,表演樂隊還為了我們唱生日歌助慶,令整個生日晚餐氣氛濃厚!同事們喜歡黑啤酒的味道。侍應知道我們一位同事咳,吾飲得凍野,立即送上一壺熱洋甘菊,十分體貼。值得一讚!侍應推介季節限定的菜式,食材全由德國新鮮運到,當然要試試。烚白蘆筍配荷蘭汁:白蘆筍好鮮嫩,加上一隻温泉蛋,滑滑蛋汁和特製的荷蘭汁,令爽口的蘆筍鮮味又惹味!蘆筍湯配大蝦及小麥米:蘆筍湯鮮味十足,數片蘆筍和大蝦爽口,加入小麥米令湯更濃郁!燒德國雞(半隻)配香草薯仔:燒雞剛剛熟,金黃色的皮香脆,雞肉鮮嫩入味,點些醬汁可以提升味道,還有鮮嫩的蘆筍,香草味香濃的薯仔。迷你德國腸拼盤:配啤酒不可少的最佳食品,香口惹味,配有酸菜和烤薯。
同事們喜歡黑啤酒的味道。
侍應推介季節限定的菜式,食材全由德國新鮮運到,當然要試試。

2019-04-29
  • 季節限定白蘆筍
2019-04-23 661 浏览
是時候要與朋友們chill 一 chill , chill out 當然要啤一啤;而喝德國啤就是最好的選擇,因為夠大杯可以暢飲加暢談,所以我們選了出名食德國鹹豬手的餐廳。環境很好,因為有live Band也有露天座位,氣氛十分好,每天都是holiday mood 。裏面的環境真的有點像德國吧風味真好!我們被安排到live Band面前的枱,最適合我這些音樂愛好者。live Band無論音樂與 vocal 實在太細聲,不過我又明白太大聲又會被客人投訴,可能很多客人都想與朋友們好好傾談......餐牌這個沙律不過不失,羅馬生菜尚算新鮮,但麵包片不夠香脆,魚餅炸得有點燶,但好在菜的份量算多這個腸仔拼盤也不錯,可以一次過品嘗各式各樣的德國腸,還有薯蓉作伴菜,不至於太單調這個德國豬手是這家餐廳的名菜,不是浪得虛名,首先我最喜愛的是會幫客人切好去骨,而且外皮炸得很脆,肥膏也不算太多,皮也不會太厚,不會太韌;肉質也不算太鹹,還有酸菜相伴,可以幫助消化去油膩芝士味十分濃厚,飲酒打底首選,還有一點香草味也不錯,肉丸嫩口非常重要的德國啤,這裏的款式很多,而且大部份份量也很大,爽!最後加番件cake先圓滿,

裏面的環境真的有點像德國吧風味

餐牌

Caesar  salad  with  fish  cakes

Cheese  dumplings  with  meat  balls  in  tomato   sauce

最後加番件cake先圓滿,可惜朱古力味不夠濃,味道很普通
2019-03-18
2019-04-07 674 浏览
下午餐去啤一啤先🍻啤酒配德國豬手簡直係絕配所以我哋選擇去呢間餐廳。餐廳有戶外同室內,今次我哋選擇咗戶外。店員推介兩款麥啤同埋黑啤味道偏甜容易入口。當然唔少得招牌菜德國豬手,另外在叫咗一款小食拼盤。份量比想像中還要多,所以結果三個人都係食唔晒😅😅因為慶祝生日關係朋友同店員講☺️結果我哋order嘅甜品寫上了祝福🎉🎂德國豬手同以往一樣皮薄香脆肉嫩,不會太咸。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小食拼盤適合一班朋友聚會, 但今次雞翼偏咸👍🏻👍🏻👍🏻德國麥啤同黑啤,夠凍容易入囗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻火焰雪山甜品,味道偏甜👍🏻👍🏻
下午餐去啤一啤先🍻
啤酒配德國豬手簡直係絕配所以我哋選擇去呢間餐廳。
餐廳有戶外同室內,今次我哋選擇咗戶外。
店員推介兩款麥啤同埋黑啤味道偏甜容易入口。
因為慶祝生日關係朋友同店員講☺️
結果我哋order嘅甜品寫上了祝福🎉🎂

德國豬手同以往一樣皮薄香脆肉嫩,不會太咸。
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
小食拼盤適合一班朋友聚會, 但今次雞翼偏咸
👍🏻👍🏻👍🏻
德國麥啤同黑啤,夠凍容易入囗
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
火焰雪山甜品,味道偏甜
👍🏻👍🏻

2019-04-07
2019-04-03 455 浏览
There was a 2019 New Year Promotion at King Ludwig, which I am eligible to get a free Pork Knuckle (with 4 numbers match on my HKID), plus a piece of Black Forest Cake (contains C in my name) at Causeway Bay branch!The pork knuckles was well-roasted, the skin is crispy and the meat is flavourful. Yet there are some parts the meat is overdone and hard to cut.It is already a lot for the two of us, therefore we just ordered a Goulash Soup and a Caesar Salad for extra. The salad is fresh but the fis

It is already a lot for the two of us, therefore we just ordered a Goulash Soup and a Caesar Salad for extra. The salad is fresh but the fish cakes were only so-so.

The dessert is simple but comfy, but we are too full for that already.
2019-03-26
  • 德國鹹豬手
2019-03-15 683 浏览
原來好多香港人都鐘情於德國野!!朋友聚會,又黎過!德國炸豬手仍然都係果句,不過不失!一隻expected ge味道同口感。好食ge,不過就唔會話好特別!特別想講下佢D酸菜同薯仔,係一個加分位,幾適合香港人口味。德國燒雞半隻賣樣非常不錯!肉質中規中矩,唔老但都唔算嫩,偏向淡味,都唔錯ge!薯仔都幾好食!特別位係原隻焗蒜,一粒粒好香好好食,如果有少少調味就仲好 !炸雞翼薯條呢個高質!雞翼大大隻,仲要8隻,算多!味道非常醃得非常好食,肉質亦好嫩好多汁!薯條亦夠粗多大條!最重要係,炸起之後真係隔哂d油先上盤比我地,所以唔會話好易淋哂同成手油!呢個推介!
原來好多香港人都鐘情於德國野!!朋友聚會,又黎過!

德國炸豬手

德國燒雞半隻

炸雞翼薯條
2019-03-13
  • 炸雞翼薯條
2019-03-14 527 浏览
前排餐廳做緊優惠, 身份證有2019數字有唔同優惠,因為中左3 個字,可以有一客腸拼盆同一客蛋糕🍰。因此,我地叫左1 個牛肉湯,細size,侍應好好,主動問地地要唔要分2碗。味道好似是好有牛肉味的羅宋湯,個人黎講幾喜歡。另一樣叫左炸魚凱薩沙拉,魚略嫌細粒,但炸得好好炸槳一d 都唔厚。呢個就係腸拼盆,3 種腸都好有肉味,味道好好, 但最右的腸皮較硬。另外送了一件黑森林蛋糕,好香朱古力,入面有莓粒。最後大概2百蚊可以食到咁多款菜,真係好抵食。😋

另外送了一件黑森林蛋糕,好香朱古力,入面有莓粒。

最後大概2百蚊可以食到咁多款菜,真係好抵食。😋
2019-03-11 501 浏览
今日夜晚約左同兩個朋友食飯 朋友提意食德國菜 所以就揀左銅鑼灣king ludwig   咁岩呢排佢地餐廳做promotion 身份證有 2/0/1/9 幾個號碼就會送啤酒或野食 而係銅鑼灣分店個名有”C” 字亦都有蛋糕送   好好彩 朋友中左3號碼 個名又有”c” 所以就免費有香腸拼盤同蛋糕   除左呢兩樣之外我哋仲叫咗卡邦尼意粉 芝士麵團配豬牛肉丸伴番茄醬 當然唔少得最出名嘅德國豬手啦  香腸拼盤有三款唔同嘅香腸配埋薯粒同埋酸菜 三種味都幾好食 紅色嗰條啱重口味嘅朋友  芝士麵團 好香芝士味 但配埋番茄醬中和返一啲都唔膩 卡邦尼意粉亦都不錯  最後就係重頭戲德國豬手 真係好大隻 上枱前侍應會係你面前幫你切開等你容易啲食 豬手層皮焗得非常之香脆 而肉質亦都唔會太鞋 同香腸拼盤一樣會配薯粒同埋酸菜   最後送上一個黑森林蛋糕作為晚餐嘅終結  整體而言食物質素唔錯 因為有優惠所以每日都係二百幾蚊 算係幾抵  如果你哋身分證都有以上幾個數字嘅 不妨趁住優惠未完去食返餐
最後送上一個黑森林蛋糕作為晚餐嘅終結
如果你哋身分證都有以上幾個數字嘅 不妨趁住優惠未完去食返餐
2019-03-10 399 浏览
餐廳d booking都幾full,平日中午訂枱食晚餐已經full哂,最後好彩walk-in有位,可以食餐好ge。芝士火煱第一次食芝士火煱,原來正宗個芝士底係會有酒係入面,當用d面包去食,個酒味好重,反而芝士味無想像中咁濃。而且個芝士底係會愈煮愈杰,食ge時候會似係有d溶左ge芝士係面包面,而唔係索哂d芝士。小弟其實都幾期待,可惜食唔慣,實在同想像中太唔同,德國炸豬手炸得好脆身,醃得幾入味,而且肉亦都好多好嫩!上菜ge時候已經幫你切埋,省卻左呢隻豬手最麻煩ge地方。啤酒就唔記得左order邊款,不過happy hour可以1L分成2杯500ml又確實幾抵,而且好好飲!總括黎講不過不失,不過就無咩驚奇!

芝士火煱

德國炸豬手

總括黎講不過不失,不過就無咩驚奇!
2019-02-20
2019-03-10 352 浏览
由於餐廳做緊promotion身份證有某啲數字中咗就有優惠嘅關係,所以我哋就決定去試下~😊德國菜今次係第三次食,呢間算係最好嘅一間,而且成晚客人都源源不絕,可見食物係有一定水準先會有咁多人幫襯😌我哋一行8人,所以都order咗好多唔同種類嘅嘢食,湯都order咗兩款,不過掛住傾計同食嘢所以有好多相都冇影到😅但係所有食物都好食嘅~有機會都會再嚟食☺整體大至上都滿意,服務不過不失,當然可以再好啲😆都有某一兩位侍應比較殷勤啲🤭
2019-02-11
朋友生日想食德國菜,揀咗呢間位於銅鑼灣,有室內同室外座位選擇嘅德國餐廳。我哋一行10人,book咗室外座位。當日氣溫有少少轉涼,餐廳好貼心設置咗暖爐,所以就算坐室外都唔係好凍~如果選擇室內用膳,有駐場歌手唱歌,氣氛相當好。食德國菜最緊要就係配啤酒! 豬手同德國腸都係送啤酒嘅良伴 呢度有得叫1L大大杯生啤仲有分happy hour時段~ 幾抵飲~前菜係麵包配兩款口味嘅醬,一個係豬肝醬,另一個無估錯應該係香草牛油~ 好味芝士火鍋有好香濃嘅酒味~ 略嫌配料唔太多選擇。維也納炸牛排,呢個我覺得一般,雖然口感唔差而且唔油膩,不過食落去無牛排味道,我地估咗好耐呢件係牛排定豬排最後由點菜嘅朋友開估。個Ribs幾好,肉質唔鞋燒到剛剛好~終於等到主角出場~ 德國豬手皮脆肉嫩,超肥美~~ 唔算好咸~ 非常鐘意呢種手工薯餅~Yummy~今日個德國腸比較遜色,大部份唔似烤過,好似白烚腸... 食慾大減我地帶咗生日蛋糕嚟同朋友慶祝~ 店員捧上蛋糕時,本身響室內唱live嘅表演者帶住木結他出嚟演唱生日歌~ 氣氛高漲,生日嘅朋友都好開心

我哋一行10人,book咗室外座位。

如果選擇室內用膳,有駐場歌手唱歌,氣氛相當好。

食德國菜最緊要就係配啤酒! 豬手同德國腸都係送啤酒嘅良伴
呢度有得叫1L大大杯生啤
仲有分happy hour時段~ 幾抵飲~

芝士火鍋

芝士火鍋有好香濃嘅酒味~
略嫌配料唔太多選擇。

Wiener  Schnitzel
最後由點菜嘅朋友開估。

German  Ribs

個Ribs幾好,肉質唔鞋燒到剛剛好~

Pork  Knuckle

終於等到主角出場~ 德國豬手

皮脆肉嫩,超肥美~~ 唔算好咸~

Potato  Cake(2pcs)

非常鐘意呢種手工薯餅~
Yummy~

德國香腸拼盤

我地帶咗生日蛋糕嚟同朋友慶祝~
氣氛高漲,生日嘅朋友都好開心
2019-02-24
German  Ribs
Pork  Knuckle
Potato  Cake(2pcs)
德國香腸拼盤
  • 豬手
  • Ribs
2019-02-18 622 浏览
行開銅鑼灣有好多餐廳,出邊大多數嘅午餐都要百幾蚊一個見到原來呢度有得半自助餐食,大概$200內已經有都真係幾抵。我哋叫咗牛扒質素都還可以,份量唔太大但係個味道都唔錯。自助餐質素幾好,一樣都係蔬菜類比較多,但係都會有啲特色嘅熟悉。都有幾多選擇,服務態度都唔錯,午餐時間都唔算好多人,最鍾意食佢嘅沙律。因為人比較少所以更換熟食嘅次數唔太多,令到好多嘢食只係暖暖地,唔夠新鮮好味。另外果餐仲包埋一杯嘢飲,唔錯。

我哋叫咗牛扒質素都還可以,份量唔太大但係個味道都唔錯。

2019-02-12 533 浏览
餐廳做緊優惠 身分證有2 0 1 9就有唔會既優惠,中得愈多就優惠愈大。 我中哂4個號碼,免費送一份豬手呀好開心呀。兩個人叫左份豬手,一份香腸拼盤,當然唔少得配返杯啤酒。份豬手好大份,兩個人都食唔哂,豬手焗到個皮好脆卜卜,不過d肉就偏乾。最後仲有件黑森林蛋糕送呀
我中哂4個號碼,免費送一份豬手呀
好開心呀。
兩個人叫左份豬手,一份香腸拼盤,當然唔少得配返杯啤酒。
最後仲有件黑森林蛋糕送呀
2019-02-05 442 浏览
可能我是金牛座,對食同消費有一定的執著!本來唔想寫,但真係過唔到自己🤦🏻‍♂️之前朋友去過尖沙咀的分店,感覺服務食物都可以,就推介我地一齊去食下,順便慶祝朋友的生日,諗住食完之後行花市,所以就去銅鑼灣分店,招呼我地個位串77,落單舉手都無人理,企係面前講唔該都走左去,人地倒瀉野,叫我等陣,之後幾個人招呼佢,我想拿個餐牌,等完又等,拿完想叫野食又要行出去櫃臺,服務態度奇差!至於食物,感覺無乜特別出色,得個豬手比較好食,朋友亦是為呢個而來,其他我地仲點左芝士拼盤,牛扒,雞亦傻條,仲有唔記得,因為真係好一般!只能説真係可一不可再,下次我情願試下其他店!

只能説真係可一不可再,下次我情願試下其他店!
2019-02-04
  • 豬手
2019-01-31 444 浏览
之前有朋友帶小編黎呢間飲啤酒,嗰次好似係叫侍應介紹下邊隻啤酒好,可能佢見小編係女仔就介紹左隻甜甜地嘅啤酒比我,係Arcobräu Weissbier Hell。紅酒黎講小編就唔鍾意飲甜,但呢隻啤酒我反而幾鍾意。佢隻甜味係有果香味,非常可口。呢隻本身麥味係比較濃,但可能果香味更搶鏡,所以飲落唔會好勁麥味。從此之後小編去呢度都係揀呢隻啤酒飲。黎到點可以唔食德國豬手!本身唔敢抱太大期望,食落就知自己顧慮多左。用外脆內軟黎形容呢個豬手最不為過。食過幾次水準都係咁,好穩定。個皮好脆好香口,肉就夠冧同有肉汁,調味剛好,唔會太咸。伴碟嘅薯仔都焗得好好味,連唔鍾意食薯仔嘅小編都忍唔住食左幾粒。海鮮通粉都好好味,啲海鮮好新鮮,亦都煮得啱啱好。蕃茄汁唔會太多,啲長通粉啱啱好掛哂啲汁。可惜價錢較貴,要成$200,可能係因為啲海鮮嘅關係。如果鍾意食香腸嘅人可以試下呢個香腸拼盤。小編好鍾意食香腸,尤其德國腸,所以都會推介呢個。呢個係黑啤,麥味非常濃,唔啱小編口味。

呢個係黑啤,麥味非常濃,唔啱小編口味。
2018-12-25
  • 德國腸拼盤
  • 德國豬手
  • 海鮮長通粉
2019-01-29 2594 浏览
基於King Ludwig 有新年優惠, 而我又竟然中3個字 + 蛋糕, 就無理由唔去順便食個團年飯 ma….雖然中3個字只係得迷你德國腸拼盤 Sausages (原價 $180), 不過著實係物超所值! 3款腸配搭酸椰菜及薯仔, 底部仲墊有大大片煙肉, 好惹味! 脆皮燒豬肘 Pork Knuckle ($240) ~ 上枱前已幫我哋起晒肉 (影相唔靚 lor), 但係皮真係超級脆, 好大隻, 肉唔鞋 好入味, 秒清!芒果炸蝦沙律 Shrimp Mango Salad ($135) ~ 有5隻炸大蝦, 爽口! 不過沙律汁太太太酸! 我應該用超級醒胃去形容吧 唔夠喉 order 多個薯條 ($60)! 炸得好好, 只係太咸, 又無醬沾! 送的黑森林蛋糕一件 (原價 $105), 正常件裝尺寸蛋糕, 唔會因為係送既就求其上枱或者切到好細件, 擺盤一樣精美! (註: 我估原價 $105 唔係咁細一件掛? 如果係既都真係超級貴) 睇完 Drink menu 發現有凍朱力 Iced Chocolate ($45) 心諗應該唔會差, 點知好失望! 好稀, 好淡! 總括而言, 呢個優惠係抵既! 如果

總括而言, 呢個優惠係抵既! 如果仲4個字就超級抵喇!
2019-01-28
  • 脆皮燒豬肘