今天下午到此酒家飲茶,職員態度十分惡劣,多次呼叫整理檯面亦無人理會,要客人自行清潔。食物方面,其中一個午市點心, 椒鹽豆腐粒,淡而無味,質感十分粗劣,相比鄰近食市差距太大。不過環境尚算不錯,交通亦算方便,但不會再光顧此酒家,希望此酒家能改善。
2017-09-01 1027 浏览
本想到8咪半七樓飲茶,中午十二時去到已經有二、三十人等枱,那麼唯有轉場吧!記得附近有間帝廷,印象中不用等位的,大熱天時,不想多等,就去試一下吧!去到居然只得十分一的食客,心想中伏吧!但也決定在此午餐。五大一小叫了個四人餐,婆婆怕不夠吃,叮囑我要叫多一點,所以點多兩個點心。這裡大、中、小點都是18.8。四人套餐真的很抵,$238有四個燉湯、油菜、炒飯、叉燒拼盤及四個點心。 燉苦瓜瘦肉湯少少甘口,尚算清甜。 燒味拼盤叉燒很瘦,估不到很軟腍。 而豉油雞味道也不錯,雞也算滑。 不知為何燒味拼盤會有中華沙律油菜很大碟,不過賣相一般,但食落很爽甜。黃金炒飯用鹹蛋黃炒飯,再加上椒鹽帶子, 口感豐富 ,味道不錯。中規中矩的豉汁鳳爪小籠包皮不算太薄 ,但內裏也很多汁,味道不錯。金錢肚賣相一般,但很腍滑, 分量太少。叉燒包皮太厚,味道也沒有驚喜。蓮蓉煎堆熱辣辣的, 也很煙韌,芝麻味很香, 不錯啊!五大一小埋單三百多元,味道中規中矩, 不想等位的話也是一個不太差的選擇呢!
去到居然只得十分一的食客,心想中伏吧!但也決定在此午餐。
燉苦瓜瘦肉湯
少少甘口,尚算清甜。

燒味拼盤

油菜
很大碟,不過賣相一般,但食落很爽甜。

黃金炒飯
用鹹蛋黃炒飯,再加上椒鹽帶子, 口感豐富 ,味道不錯。

中規中矩的豉汁鳳爪

小籠包
皮不算太薄 ,但內裏也很多汁,味道不錯。

金錢肚
賣相一般,但很腍滑, 分量太少。

叉燒包
皮太厚,味道也沒有驚喜。

蓮蓉煎堆
熱辣辣的, 也很煙韌,芝麻味很香, 不錯啊!

2017-07-21 827 浏览
今日下午要到荃灣開會,早一點到達荃灣食lunch,本想到新領域廣場的名苑飲茶,點知執咗看到樓上有間酒樓便上去試試。酒樓的裝飾是以婚宴為主,走歐陸式風格。有一人餐單,全包宴都是$48,又幾吸引烚生菜,份量適中點心拼盤有蝦餃、燒賣、潮州粉果、菜苗餃味道同一般酒樓一樣,略嫌粉果及菜苗餃皮太厚。鳳爪排骨蒸飯份量足夠一人份,排骨沒有雪味不錯$48蚊有菜、點心、蒸飯,還有甜品,當然質素不能要求高,但真係幾抵食
看到樓上有間酒樓便上去試試。

酒樓的裝飾是以婚宴為主,走歐陸式風格。

有一人餐單,全包宴都是$48,又幾吸引

烚生菜,份量適中

點心拼盤
有蝦餃、燒賣、潮州粉果、菜苗餃
味道同一般酒樓一樣,略嫌粉果及菜苗餃皮太厚。

鳳爪排骨蒸飯
份量足夠一人份,排骨沒有雪味
不錯

2015-02-21 2550 浏览
​完全唔明何解呢間酒樓何以立足。有日禮拜六​去該處飲下午茶,三點幾,室內幾乎無人,當時感覺都有啲驚賴嘢,但都費事煩,飲茶衰極都有個譜。好,叫點心,例牌蝦餃燒賣鹹水角。個碟蝦餃仲衰個係便利店買到嘅微波爐叮叮點心,皮非常齜牙,餡肉就只有味精。我已經唔記得實質叫個啲咩。每一碟都搵到可以詬病嘅地方。一直以來都頗討厭同桌人一路食一路嫌棄食物質素/餐廳侍應接待嘅態度,係度怨啲嘢食唔會好食咗,而聽者只會受罪。但係呢間酒樓冇得頂,破晒我嘅原則(我已經無咩原則可言)
​完全唔明何解呢間酒樓何以立足。
好,叫點心,例牌蝦餃燒賣鹹水角。
我已經唔記得實質叫個啲咩。每一碟都搵到可以詬病嘅地方。
但係呢間酒樓冇得頂,破晒我嘅原則(我已經無咩原則可言)
2014-03-28 2158 浏览
孩子真的長大了,首次與同學們一起上中式餐館去吃晚飯,通常後生輩都是喜歡吃中餐以外的餐店嘛! 孩子把吃剩的食物打包回家,我們得有機會吃一吃部份帝廷的出品 ...首先要講一下帝廷的餐後甜品,笑口棗及合桃酥,食落都有滿滿的鹼水苦味,就算現在我的舌頭都被灼傷的嗱嗱痛 那兩件沙律海鮮卷,炸皮腍掉是正常吧,反而內餡只得撈了沙律醬粟米粒及蟹柳粒而已。  炒飯炒得頗乾身,可見到粒粒分明,有翠玉瓜,蛋白碎,蝦肉,香蔥作餡,不油膩兼幾清爽!蠔皇鮑魚菇扣鴨掌 ... 鮑魚菇厚肉彈牙,蠔油汁全入味; 鴨掌大隻亦炆得入味腍滑,指骨關節位的筋節已被炆至起膠;西生菜是甜美而爽口!以食物味道來說,給一個OK臉算是過得去吧 ~

首先要講一下帝廷的餐後甜品笑口棗合桃酥,食落都有滿滿的鹼水苦味,就算現在我的舌頭都被灼傷的嗱嗱痛

以食物味道來說,給一個OK臉算是過得去吧 ~
2014-03-28
外卖自取
今日在這家屋企附近飲過下午茶(約2點幾),幾好食,又在檯上發現一些優惠套餐.....................6人 $428 ; 十人 $528,好抵食,不過安全起見,我們問一問部長是否全日供應,他說是,包括今日星期6。但我們還未決定。到了5點幾,我們決定到這兒吃飯,打了電話訂位,不過,他們既職員說不用訂,walk-in上黎都一定有位。於是,我們一行十人去到,他們只開了一半大廳,現有食客5-6檯,心知不妙.....................不過算啦,試下先知,可能地點唔就腳冇咩人知啦。去到,好多人服待啊,服務很好,當然,sell我地食貴價餐啦,但我地只係一心想黎食小菜。結果,搵唔倒今日飲茶張紙,問佢地,佢地又扮唔知係咩黎,又話冇云云。最後,找到了。真係有的,不過收埋左................ 之後冇咩人走過黎,我立即影底張相先啦,一陣唔認數,(d相起手電度,唔識點upload上黎呢樹) 其實係有定冇架?我地問。佢地遲遲唔答,最後個部長過黎話夜晚冇禾!我地當然唔開心啦,明明今日問過你話有,今晚就冇?咁奇怪既?之後仲話,你地係咪打黎問架,可能你地聽錯禾!我地當然即刻話係
於是,我們一行十人去到,他們只開了一半大廳,現有食客5-6檯,心知不妙.....................不過算啦,試下先知,可能地點唔就腳冇咩人知啦。去到,好多人服待啊,服務很好,當然,sell我地食貴價餐啦,但我地只係一心想黎食小菜。結果,搵唔倒今日飲茶張紙,問佢地,佢地又扮唔知係咩黎,又話冇云云。最後,找到了。真係有的,不過收埋左................ 之後冇咩人走過黎,我立即影底張相先啦,一陣唔認數,(d相起手電度,唔識點upload上黎呢樹) 其實係有定冇架?我地問。佢地遲遲唔答,最後個部長過黎話夜晚冇禾!我地當然唔開心啦,明明今日問過你話有,今晚就冇?咁奇怪既?之後仲話,你地係咪打黎問架,可能你地聽錯禾!我地當然即刻話係今日上黎飲酒飲茶時問禾,你地個員工仲走去部長度問多次話今晚可以食呢個餐tim?佢地唔出聲................可能我地講野好大聲,過一陣有個職員走過黎話,俾我地食呢個餐禾...................yeah!
1) 老火湯,唔錯好飲。
2 蒸黃立蒼 - 大條,冇張貨就價;
3) 燒味并盤 - 好食
4) 生少骨 - 脆
5) 上湯碎肉浸時菜 - good
6) 肥牛粉c - 太留了
7) 玉子豆腐 - 好食

總括黎講d食物水準唔錯架,不過係地點5就腳,冇咩人識,地方唔逼,坐我舒服。只係今次係有d俾人欺騙感覺,我想不是我影了他們那張餐單,佢地都唔俾我地食呢個套餐吧!
(不知可否後補upload d 相呢?)
2010-10-16
2010-07-21 670 浏览
今日補賀父親節,父親選擇了帝廷,7pm去到得1檯客,心打個特,叫了鮑魚魚翅套餐和兩款小菜。鮑魚魚翅套餐$138一位,鮑魚如匙羹大,好韌。魚翅連一條翅都冇,只有小量蝦粒,成碗都係生粉獻。西芹斑塊的西芹很老,多根,斑塊是急凍,冇厘味道。蛋白炒飯中規中矩。兩款小菜,其中黃金蝦應是用鹹蛋黃炒蝦,但送來的係椒鹽蝦,當客人唔識野,死未?另一款係家鄉釀豆付,好鹹。果盆係西瓜併哈蜜瓜,前者清甜後者淡。最後送上免費綠豆沙,滿是昆布臭草,好香,值得一讚。埋單$460亦算合理。總括來說係不會再幫襯。到離開的時間都係得兩檯客,生意如此淡靜,遲早等執。
2010-07-21
$90.00 (晚餐)
庆祝纪念
父亲节
  • 綠豆沙
2009-08-09 536 浏览
昨晚本身諗住去中染個間意大利野食飯,但勁多人wo, 跟住度度下就是但求其來呢間食飯啦。其實"帝廷"呢個集團既酒樓之前去過食, 都ok既, 咁諗住差唔幾就上去食la。我地原本諗住叫"238"個個鮑翅set, 但肯定食唔晒, 所以散叫d 小菜, 每個約48蚊等食個陣枱面有碟似"椒鹽豆腐" 前菜食落除左咸d外, 都ok既跟住等左3個字, 先有第一樣野食:1. 班腩豆腐煲ok好味, 全部顏色剛炸到金黃色, 味道可以ga2. 蜜桃川汁炒雞球配合都ok, 但油左d, d雞有埋雞皮,肥d3. 味菜炒象拔片味菜較甜, 片都ok 既跟住等左好耐都冇人理我地, 跟住叫埋單先拎生果同埋糖水紅豆沙勁甜, 但起沙總體成間野冇咩人, d人都係周圍行, 見到野要人叫先做呀咁lor, 好就好在香港人lor....可以傾到計既, 價錢、份量都ok既, 好多48蚊揀

等食個陣枱面有碟似"椒鹽豆腐" 前菜
食落除左咸d外, 都ok既

跟住等左3個字, 先有第一樣野食:

1. 班腩豆腐煲
ok好味, 全部顏色剛炸到金黃色, 味道可以ga

2. 蜜桃川汁炒雞球
配合都ok, 但油左d, d雞有埋雞皮,肥d

3. 味菜炒象拔片
味菜較甜, 片都ok 既

跟住等左好耐都冇人理我地, 跟住叫埋單先拎生果同埋糖水
紅豆沙勁甜, 但起沙

可以傾到計既, 價錢、份量都ok既, 好多48蚊揀
前菜- 炸豆腐 (好咸)
面槳豆腐斑腩煲
蜜桃川汁爆雞球
紅豆沙
  • 班腩豆腐煲
2009-06-13 244 浏览
太公是日補假,就扮乖陪娘親飲茶;見新領域新開了一家帝廷,就走去試試。抵達時已屆12時多,可也只零零落落地得幾枱客;同區其他茶樓這個時間,好歹也有三成滿;已感有點不妙,當時在想:也許此店太新,大家對其認知度不足而已。隨即拿起筆來點食物:午市又大中小點劃一價$13.8,這對精打細算的母女當然好搏盡的要大點,結果,送上來的食物如下: 咸魚肉餅飯 - 只有細細的一盤,滲了咸魚咸香的肉餅都算鮮美,可惜用的豉油不夠香 上湯浸娃娃菜($18) - 上湯沒有很鮮甜,但勝在夠大盤和沒有奇怪調味,抵過自己買餸煮。 葡汁鮮竹卷 - 腐皮硬實得嚇人,餡料鮮味不彰,味道都被那怪味葡汁蓋過了。 叉燒腸 - 腸粉皮也是又硬又實,叉燒也不夠鮮香,鼓油更是不用說了。 鮮蝦鳳眼餃 - 餃皮也是偏硬,所謂鮮蝦一點也不鮮,不好吃。雖然,兩個人要了四個點心一個菜,連茶芥都只需$99即可落樓;但五碟食品,除了最basic的上湯浸菜和蒸飯外,其餘點心都相當難食 ;實在很難有再光顧的意欲!無怪乎,12點幾也只得幾枱客;無怪乎,1點半我們離開時,也只得十多枱客 - 門庭冷落,原來事出有因
鮮蝦鳳眼餃 - 餃皮也是偏硬,所謂鮮蝦一點也不鮮,不好吃。

;實在很難有再光顧的意欲!
咸魚肉餅飯
叉燒腸
葡汁鮮竹卷
鮮蝦鳳眼餃
上湯浸娃娃菜
大中小點劃一價...so?
大中小點劃一價...so?
2009-05-13 169 浏览
琴晚同左成家人去o左呢間酒棲食飯,叫左個半圍o既套餐,成為$788,有七碟小菜(連炒飯同伊麪),一個翅,講真八樣野,冇樣係好食o既,係一樣都冇,最好已經係個翅,但都係冇乜翅,其他果d簡直係唔多想食,而且每碟o既分量都好細碟,以條魚為例,六個o既餐,條魚只有一斤,勁細條,仲要唔係班,一人百幾蚊,食都食唔飽,又唔係好食,我認為係好離譜!!
琴晚同左成家人去o左呢間酒棲食飯,叫左個半圍o既套餐,
冇樣係好食o既,係一樣都冇,最好已經係個翅,但都係冇乜
翅,其他果d簡直係唔多想食,而且每碟o既分量都好細碟,以
條魚為例,六個o既餐,條魚只有一斤,勁細條,仲要唔係班,一
人百幾蚊,食都食唔飽,又唔係好食,我認為係好離譜!!
2009-04-14 167 浏览
睇咗廣告去食, 話明鮑翅餐, 個碗金湯海皇生翅, 只係黃色, 一條翅都無跟住隻鮮鮑魚仲細過只瓷匙小菜好油, 而楊枝金露變咗紅豆沙有被欺騙感覺

跟住隻鮮鮑魚仲細過只瓷匙

小菜好油
, 而楊枝金露變咗紅豆沙
有被欺騙感覺
2009-04-14
(非会员)
2009-01-21 129 浏览
噚晚一家人去食團年飯, 諗住係團年飯, 就叫左個七位用的鮑參翅+八個小菜的套餐($738)!一般普通家常小菜, 小菜亦比較細碟, 每碟份量真係唔多夠七位享用, 但味道都ok.不過最最最離譜係個"鮑參翅", 仲衰過街邊碗仔翅, 水汪汪, 無味, 好好好難先搵到一條所謂的翅! 肉絲, 木耳絲, 什菇絲...就勁多囉!! 真係非常唔掂! 早知叫另一個八位普通小菜套餐($418)仲無咁嬲呀!!! 而家多成三百幾蚊食個咁差o既所謂翅!!!