2020-08-06 1396 浏览
有好友尋到觀塘區內有一優質火鍋店,惠顧後想再來一次約局,剛好我這晚有空便答應前往;由好友帶路更輕鬆,從觀塘地鐵站內出來大概花十分鐘的路程就來到了;座落於一幢工廈之內,門面的裝潢走低調沉實路線;一入門口,職員即時幫我們量體溫;尤其在現時環境下,做一些措施保障顧客與職員的健康是值得肯定的!餐枱凳的排列很寬鬆,而且冷氣抽風很足夠,加上有良好的音響系統正播放著中文歌曲,置身其中令人感覺很舒服!看看餐牌,選擇頗為豐富多樣;而相較之下,2人或以上的套餐更加抵食,而且單看牌面,2人套餐食材的選擇與份量還真不少;好友上次吃過招牌鷄鍋,今次就選招牌烤魚鍋;主食就選巧得牛肉拼盤,然後有大拼盤,蔬菜盤,甜品及飲品,真的豐富到不得了!計及其價錢,真的超值,難怪好友再度惠顧!就餐具來說,以瓷器為主,都是厚身物料,令人覺得更有質感!好友盛讚的另一東西就是麥茶,茶香撲鼻,口感溫醇回甜;食材逐一上枱,擺盤極具心思瞄頭,加上食材色澤豐富多樣,形成的構圖很漂亮!調好醬碟後,就從兩款帶點麻辣味的小食開始,估不到已可給人有驚喜!不論是大大滲進麻辣味,質感上十分爽脆且帶甜味的薄蓮藕片,還是醃過白醋增加爽彈口感,味道上更顯複雜感

座落於一幢工廈之內,門面的裝潢走低調沉實路線;

牛肉拼盤
大拼盤
蔬菜盤

蓮藕
不論是大大滲進麻辣味,質感上十分爽脆且帶甜味的薄蓮藕片,
雲耳
還是醃過白醋增加爽彈口感,味道上更顯複雜感的雲耳,吃著吃著有更開胃的感覺!

烤魚鍋
待烤魚鍋開始滾起,馬上可以大快朵頤了;
海鱸魚
主角是海鱸魚,此魚的肉質嫩滑中帶點實淨,呈現著一梳梳雪白色的肌理,口感就是十分好!而且盡吸湯底中麻辣之類的香料味,尤其散發淡淡的花椒味,餘韻悠長,極之討喜味蕾!而且魚背與魚腩位的質感及吸收醬汁的效果都不同,讓人吃得很過癮!

整條魚清空之後,來到牛肉拼盤部份;分別有牛肩胛,厚切牛舌,牛展,手切牛肉及牛柳粒;
手切牛肩胛
五款之中以手切牛肩胛最為高質,放進加湯後滾起的中辣湯底中暢泳十秒以內,再蘸上自行調配的醬汁,那股濃郁的牛肉牛脂氣息很快就在味蕾上釋放!嫩滑的質地,豐腴的牛脂肪,加上辣湯的香料氣息,醬汁的鹹味,構成有層次的味感!而這種大熱天時,配上美味牛肉的,除卻佳釀之外,可樂汽水也是理所當然的絕配!
牛舌
牛舌雖然較為厚身,但本身質素頗高,啖味在口中也能突顯嫩滑的質感!
牛展
牛展在火鍋中出來的效果亦十分好,軟滑,油潤,本味亦很濃,值得一讚!手切牛肉質地有點厚,而經過辣湯的加持後,更顯美味!相較之下,
牛柳粒
牛柳粒似乎用鐵板燒方式處理更為合適,不過既為優質食材,烚煮過後依然保持滑溜,但肉味在當中有點流失了;
油豆腐
而此時的油豆腐可謂最佳品嚐之時,先後吸收了麻辣香料,鱸魚及牛類脂肪,味道及口感都有明顯的昇華,令人吃得更開心!

之後到巧得大拼盤,既有海鮮,又有丸類,更有水餃,可稱得上是美味之外又有著飽肚的功能!
鑽石蜆
在蜆類中體型較大的鑽石蜆,肉質自然是豐厚而爽彈,本身的甜美與麻辣湯底交織之後相當突出!
帶子
啖啖肉的帶子,細嚼之下海洋氣息在味蕾上的釋放,亦叫人欣喜!
桶蠔
美國桶蠔在麻辣湯中翻滾了一會,吃上去很彈滑,香料祛其腥味後給味覺留下鮮甜味;
冰巢豆腐
冰巢豆腐,厚實的質感,蜂巢狀的外型,很容易吸入油份,尤其是麻辣湯中的辣椒油元素,既厚實又油滑加十足的辣勁,盡是豐富的層次感!
蝦丸
墨魚丸與蝦丸都很爽滑,碰上麻辣湯底後別有一番風味!
羊肉水餃
論此拼盤最有驚喜的是羊肉水餃,平凡的外型(尤其是當時未知是羊肉餡料),當在麻辣湯底中烚煮到剛剛熟的程度,可以夾起放涼一點,不蘸醬料直放入一口,一咬開,嫩滑羊肉加上肉汁即時如放煙花般燦爛了味蕾,極有衝擊性!

已有七八分飽的時候,拿蔬菜盤來平衡一下是非常好;
南瓜
烚煮過後,南瓜軟滑粉嫩而甜美,與麻辣湯底帶來的味道形成極佳的平衡!
唐生菜
唐生菜鮮嫩油綠得隱藏了強勁的辣味;
菇菌類
菇菌類在麻辣湯底的加持下,綿滑中滲出刺激味蕾的花椒辣椒氣息!

安座於舒服的環境中,可細心享受優質食材帶出的美味火鍋食物,不愧為精巧得宜的火鍋!
2020-07-08
羊肉水餃
南瓜
唐生菜
2020-08-01 485 浏览
與幾位好友做完運動後,決定去吃火鍋。上網找了一陣子,終於找到一間雞煲火鍋店,叫巧得鍋。雖然是疫情期間,但內進後發現有不少食客,看來有一定的捧場客。店舖外牆貼滿了食物海報,而店內座位寬闊,乾淨清爽,間隔闊落。炸魚皮未點菜,侍應先送上一碟炸魚皮,雖然是免費,但份量足,魚皮又香又脆,口感一流。啤酒邊食炸魚皮,邊飲樽裝Asahi,一個字:爽! 巧得鍋雞煲 來到巧得鍋,當然要試一試巧得鍋雞煲。雞煲賣相真的不錯,辣度適中,雞件嫩滑且佈滿醬汁,伴有大量三色椒,辛口惹味。胡椒鹹菜豬肚鍋辣辣的胡椒豬肚湯鍋底,令人很愜意。豬肚隱隱看到透着紅,看得出是新鮮貨色,鹹菜份量頗多,湯喝起來甘甘的,不帶半點豬騷味。手切牛頸脊肥牛脂肪分佈均衡,顔色呈鮮紅,份量足,口感不錯。白鱔大大碟的鱔片,不帶腥泥味,肉質又彈牙,又爽口。扇貝扇貝夠大隻,夠新鮮,啖啖鮮甜惹味。總結:價錢合理,食物份量足,坐位舒適,值得推介。

炸魚皮

啤酒
邊食炸魚皮,邊飲樽裝Asahi,一個字:爽!

巧得鍋雞煲
來到巧得鍋,當然要試一試巧得鍋雞煲雞煲賣相真的不錯,辣度適中,雞件嫩滑且佈滿醬汁,伴有大量三色椒,辛口惹味。

胡椒鹹菜豬肚鍋

手切牛頸脊
肥牛脂肪分佈均衡,顔色呈鮮紅,份量足,口感不錯。

白鱔
大大碟的鱔片,不帶腥泥味,肉質又彈牙,又爽口。

扇貝
扇貝夠大隻,夠新鮮,啖啖鮮甜惹味。

總結:價錢合理,食物份量足,坐位舒適,值得推介。
2020-07-17 318 浏览
趁限聚令解除,與朋友相約雞煲火鍋,選擇了觀塘地鐵站附近的「巧得鍋」。店鋪入口比較隱蔽,在成運工業大廈入口上一層再經走廊走到盡頭。店內裝潢簡單,食物種類繁多,價錢亦比較實惠。巧得鍋雞煲 (中辣)選擇了半隻雞份量,配料多樣,醬汁豐富融入雞件。雞肉味道香濃爽辣帶點麻,越煲醬汁越滲透雞肉內,香辣惹味。炸魚皮店家贈送炸魚皮,份量多,微溫上桌。魚皮酥脆香口,送酒佳餚。本地手切牛頸脊(小)小份份量比一般火鍋店大份,肥牛色澤鮮紅,脂肪平均分佈,質感爽彈。胡椒咸菜豬肚鍋滿推薦的鍋底,胡椒咸菜豬肚份量均很足料,湯頭鮮味胡椒味濃烈,用鍋底燙配料,味純而不寡,濃而不油,亦不會蓋過食材原味道。大扇貝扇貝四大隻,建議燙貝時注意時間,忌煮太生或燙過熟至變老。白蘿蔔樣白蘿蔔清甜無筋,一開始即可全倒入滾燙鍋底,越熬越入味。整體來講,單點食材價錢實惠,份量不少,性價比滿高,聚餐的好地方。

巧得鍋雞煲 (中辣)

炸魚皮

店家贈送炸魚皮,份量多,微溫上桌。魚皮酥脆香口,送酒佳餚。

本地手切牛頸脊(小)

胡椒咸菜豬肚鍋

大扇貝

扇貝四大隻,建議燙貝時注意時間,忌煮太生或燙過熟至變老。

白蘿蔔樣
白蘿蔔清甜無筋,一開始即可全倒入滾燙鍋底,越熬越入味。

• 巧得招牌雞鍋
2020-06-02 958 浏览
咁嘅價錢食雪藏牛!全部都唔新鮮!Post出嚟話好食嗰班人,應該食嘜都話好食!真氣頂嘅喺,啲牛柳粒仲未解凍,都敢攞出嚟,見人!啲手切牛入口即溶,放入口都唔使嚼,因為切到薄嗰張紙巾!啲羊肉片嘅騷味勁古怪,一陣胳肋底臭汗味,嘔!嗰鷄煲嚟到,簡直無語,生平第一次食到咁嘅水準,嗰廚簡直喺地獄爬出嚟嘅廚神,冇得頂!啲菌同菜,喺咁差嘅情況下,算叫做新鮮。至於鐵板燒烤我冇試到,不過都係一樣啫,啲嘢都勁唔得,同勁唔新鮮,都會係合埋眼吞咗佢!至於環境同服務方面,你仲想期望有乜嘢水準呢!用咁嘅價錢喺工廠區食,食嘜都得啦!
咁嘅價錢食雪藏牛!全部都唔新鮮!
Post出嚟話好食嗰班人,應該食嘜都話好食!
真氣頂嘅喺,啲牛柳粒仲未解凍,都敢攞出嚟,見人!
啲手切牛入口即溶,放入口都唔使嚼,因為切到薄嗰張紙巾!
啲羊肉片嘅騷味勁古怪,一陣胳肋底臭汗味,嘔!
啲菌同菜,喺咁差嘅情況下,算叫做新鮮。
至於環境同服務方面,你仲想期望有乜嘢水準呢!
用咁嘅價錢喺工廠區食,食嘜都得啦!
2020-05-24
2020-05-28 794 浏览
某天與一眾同事去吃火鍋,有同事提議去這家巧得鍋。起初我也不知道這個餐廳是吃什麼,我故意不去做Google,直接去看看有什麼好吃的,誰不知讓我充滿驚喜!這家店位於觀塘某一個工廠大廈的地下中,老實說真的不太起眼,不過店面漂亮乾淨,座坐得很舒服,不會有很擠的感覺。一開始可以自己調配自己鍾意的醬汁,個人偏向喜歡很多蔥,因此整個醬汁盤都被被蔥淹沒。首先來的是雞煲,雞煲的辣到適中,我們選了中立,朋友都說不會泰勒也不會沒有味道。把雞煲都吃完了便可以加上上湯作火鍋,我們選的是美國牛頸脊,因為牛頸脊的肉色比較漂亮,而且脂肪也不會太多,口感比較均富,比較有咬口,因此我們幾個都比較喜歡吃牛頸脊。配料方面我們不點得太多,因為我們都是牛魔王。飲品方便比較值得一提的是沙冰類,因為火鍋的時候比較熱氣,因此都想學一杯沙冰把火氣降下。

一開始可以自己調配自己鍾意的醬汁,個人偏向喜歡很多蔥,因此整個醬汁盤都被被蔥淹沒。首先來的是雞煲雞煲的辣到適中,我們選了中立,朋友都說不會泰勒也不會沒有味道。

• 掛架安格斯牛頸脊
  • 巧得招牌雞鍋
2020-04-13 3273 浏览
只會選擇雞鍋的一個閨蜜約我去一家佢認為好得的雞鍋吃晚飯及傾個夠!餐廳係喺觀塘上樓嘅工廈! 諗唔到都有唔少客! 坐得舒適傾到計係重點除咗火鍋都有魚生可選擇餐廳掛上食品照片已經很吸引餐牌如下: 我同閨蜜淨係喺度搞配菜調味都整咗十分鐘雞煲真係好得, 一上枱已經好香, 配菜芫茜, 洋蔥, 三色椒等味道非常濃烈, 非常新鮮 , 至於主角雞調味調較得恰到好處, 甫咬一口可見肉汁豐盈, 保持嫩滑口感!香甜味封存得剛好, 滑而不膩! 是近期吃過的雞煲較為精彩的一個! 果然冇介紹錯有我的至愛雞子, 外爽內軟要小心燙口! 味道超鮮甜! 必吃還有閨蜜的至愛豬肉! 肥瘦均勻, 入口香腍, 不錯金菇索了雞煲的汁, 味很夾; 貢丸鮮甜爽口有超水準冰豆腐及魚皮是吹水時不可或缺的兩個女孩子必定會吃甜品, 今次我們選擇了炸榴槤, 好味到唔停得口巧得鍋 我們很快會重來再吃

除咗火鍋都有魚生可選擇

餐廳掛上食品照片已經很吸引

餐牌如下:

我同閨蜜淨係喺度搞配菜調味都整咗十分鐘

有我的至愛雞子, 外爽內軟要小心燙口! 味道超鮮甜! 必吃
還有閨蜜的至愛豬肉! 肥瘦均勻, 入口香腍, 不錯

金菇索了雞煲的汁, 味很夾; 貢丸鮮甜爽口有超水準

冰豆腐及魚皮是吹水時不可或缺的

巧得鍋
我們很快會重來再吃
2020-02-19 1068 浏览
呢段時間出街少左,不過朋友始終都想見既!所以我地食飯都先搵間衛生良好既,呢間巧得鍋一坐低就先俾消毒酒精搓手液洗洗手,務求大家都食得安心👍🏻泰色生蝦每枱都會送,雖然唔使錢,但都厚肉爽口😁巧得招牌雞煲 小辣小辣不太辣,雞件嫩滑,都夠入味😋 煲內仲有好多三色椒,留返最尾食勁正😍頂級本地手切鮮肥牛頸脊手切就係皇道🤩 一啲都唔靭,牛味好重😋頂級本地手切鮮肥牛頸咀第一次聽,原來就係牛頸較近頭既位置。脂肪比較少,但肉質keep 到爽滑,好味道蒸鮑魚有得揀蒸定火鍋,我地懶就叫佢蒸埋。用左果皮蒸,鮮味更突出😉蜆、珊瑚蚌、響鈴仲點左好多唔同款既火鍋配料,全部都唔錯☺️鮮果特飲甜甜地帶微酸,用來解辣一流

泰色生蝦
每枱都會送,雖然唔使錢,但都厚肉爽口😁

巧得招牌雞煲 小辣

頂級本地手切鮮肥牛頸脊
手切就係皇道🤩 一啲都唔靭,牛味好重😋

頂級本地手切鮮肥牛頸咀

蒸鮑魚
有得揀蒸定火鍋,我地懶就叫佢蒸埋。用左果皮蒸,鮮味更突出😉

蜆、珊瑚蚌、響鈴
仲點左好多唔同款既火鍋配料,全部都唔錯☺️

鮮果特飲
甜甜地帶微酸,用來解辣一流
2020-02-11 695 浏览
超超超失望而又唔開心的一餐,,,,,雞煲開頭煮唔熟,,,,,叫中辣又唔辣,,,,,叫廚房再整辣都係咁🙄🙄服務態度無服務可言,,,,,係openrice想搵觀塘區雞煲有咩推薦,見呢一間咁多好評先去食下,,,,,點知換來咁失望😖😖價錢又唔抵,,,,,不可一 不可再!!!!!!!!!!!!!第一次試食新野食得咁不愉快,加上店舖經理的不友善實在令人失望,,,,,唔會推薦任何人去食。。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。
2020-02-08 395 浏览
上年好友推薦呢一間火鍋店俾我🤔,我今年先記起,😂決定黎呢到試下。呢到係工廠大廈度,由於係低層,所以都幾容易搵到,唔洗搭電梯。👍🏼果然無介紹錯,門口貼左唔少🤩明星嘅推薦報道,而且店內都有好多食客。呢個時段都可以有唔少人幫襯,應該都唔差。可能我太耐冇出街食,呢到好貼心,有消毒用品俾我地係食野前先清潔。😭我地叫左個🐔招牌雞煲之後就🍲打邊爐。⭐️招牌雞煲小辣雞煲好香,肉都好多,又滑。 叫左個小辣都食得黎,唔算辣,只係有辣嘅香。所以如果食到辣可以叫大辣。⭐️送嘅泰式生蝦🦐係開心嘅冇啦啦有野送。⭐️本地手切牛肉🐮見到餐牌手切牛肉係最貴嘅牛肉,所以就叫黎食下啦,雖然牛肉係新鮮,但可能本身本地牛嘅根比較多,所以我都係prefer 美國或者澳洲牛。❤️我覺得值得一提嘅係佢嘅海鮮的確非常新鮮!👍🏼⭐️珊瑚蚌好多,又爽口。⭐️蒸-象拔蚌仔除咗打邊爐之外仲可以叫廚房蒸,我覺得蒸好食啲。因為佢又加咗啲粉絲同蒜頭,所以好香又好食。😍⭐️紐西蘭鑽石蜆呢個我都係第一次食,又幾正。一份都幾多而且又大隻。食落冇沙,清洗得幾乾淨。

我地叫左個🐔招牌雞煲之後就🍲打邊爐。
⭐️招牌雞煲小辣

⭐️送嘅泰式生蝦🦐
係開心嘅冇啦啦有野送。

⭐️本地手切牛肉🐮

❤️我覺得值得一提嘅係佢嘅海鮮的確非常新鮮!👍🏼

⭐️珊瑚蚌
好多,又爽口。

⭐️蒸-象拔蚌仔

⭐️紐西蘭鑽石蜆
2020-02-07 278 浏览
天氣涼最好就是吃火鍋😋暖下身,在網上找到這間在觀塘工廈的火鍋店(其實還有刺身吃,但這次沒有吃)便和朋友前來嚐一嚐。我們坐下店員便主動拿來酒精搓手液給我們消毒雙手,店內亦設有洗手間,想不到工廈會這麼乾淨衛生,第一印象已經不錯。有套餐可選,價錢是每位計算,份量會按人數給予。湯底選擇亦多元化,也有雞鍋,烤魚等。有選擇困難症的我們想了很久要那一個鍋呢😝最後決定要滋補花膠燉竹絲雞鍋。想一邊燒肉,一邊吃火鍋都得,得左!湯底非常足料,有半隻足絲雞及大大粒花膠😃很鮮甜,有驚喜呢!牛肉拼盤有牛舌、牛柳粒、肥牛片等,燒烤或火鍋肉質都很鮮嫩。蜂巢豆腐口感彈牙,像海綿一樣吸了湯汁,一咬下湯汁溢出,充滿口裏☺️非常滋味!每人一粒肥美的蠔,煮熟了都不會縮水,蠔味十足!當然少不了菇及蔬菜啦!還有大大粒蜆,鮮味無沙。套餐包了每人一杯特飲,我們叫了藍草莓及檸檬青蘋果夢幻梳打特飲,藍草莓的那杯還真的有香甜藍莓最後有即製的紫心番薯粒作甜點,溫熱脆口!大滿足❗️

想一邊燒肉,一邊吃火鍋都得,得左!

湯底非常足料,有半隻足絲雞及大大粒花膠😃很鮮甜,有驚喜呢!

巧得牛肉拼盤

牛肉拼盤有牛舌、牛柳粒、肥牛片等,燒烤或火鍋肉質都很鮮嫩。

每人一粒肥美的蠔,煮熟了都不會縮水,蠔味十足!

巧得蔬菜盤

當然少不了菇及蔬菜啦!

還有大大粒蜆,鮮味無沙。

最後有即製的紫心番薯粒作甜點,溫熱脆口!

大滿足❗️
2020-01-13 215 浏览
巧得鍋觀塘工廈不嬲都隱藏左好多美食,今次嚟到朋友介紹嘅巧得鍋,真係巧得!餐廳離地鐵站大約行5分鐘,唔算好難去。亦都係因為工廠大廈嘅關係,餐廳入面好闊落,我同朋友兩個人佢俾咗張四人枱我哋,非常夠大!由於我哋兩個面對着咁多美食揸唔到主意,所以就決定叫巧得set! 呢個set最好嘅地方就係可以唔使加錢就有得試最貴嘅湯底—- 玉竹薏米乳鴿鍋,仲要係用鯊魚骨煲出嚟嘅湯底,個人十分建議打邊爐前試兩啖!個鍋一上嚟嘅時候會俾佢原隻乳鴿嚇一嚇,冇諗過真係咁足料,巧得!前菜有麻辣雲耳同埋涼拌蓮藕,兩個小菜都有芝麻非常香口,為接下落嚟嘅大餐揭開序幕!既然係嚟打邊爐嘅,我哋就選擇咗牛肉拼盤!呢個牛肉拼盤真係不得了,我哋完全估唔到會咁足料同埋有咁多款唔同部位嘅牛肉,上菜嘅時候侍應會介紹一次!呢度嘅牛脷同牛柳粒都十分出色,好重牛味,亦都好新鮮!巧得大拼盤入面嘅海鮮亦都好新鮮好大隻,平時唔算特別鍾意食帶子嘅我,都覺得呢度嘅帶子好好味!牛肝菌羊肉餃嘅味道亦都好新奇,平時出面好少食到呢啲特別口味,值得一試!蔬菜拼盤亦都大大份,擺到成個花盆咁!啲菜都好新鮮!呢度嘅食物全部都好大份,所以咁大張枱係必須嘅😂😂打邊爐點少得嘢飲
巧得鍋

打邊爐點少得嘢飲,呢個set仲要包一人一杯嘢飲,真係物超所值!無論兩個人定係一大班人呢度都好適合!
2019-12-30 194 浏览
啲牛唔得,又得3款揀,叫左手切,同另一款,好似係雪花,朋友叫,無問,都唔好食,仲有我估係經理,負責收錢果位態度又差,響玲番炸到好油,得返啲餃好食,連杯青蘋果蝶花特飲都唔好飲,好彩朋友請食飯,唔會再來了
2019-12-26 236 浏览
今晚收工後,去闖一闖官塘工業區。趁天氣凍d,正好去打邊爐。於是同朋友二人去左一間叫巧得鍋打邊爐暖暖身。由於選擇太多種類,我決定唔想諗,就叫左個巧得set.店家係湯底都好落足功夫。我地叫既玉竹薏米乳鴿鍋,有原隻乳鴿係鍋內仲有大大塊花膠丫,岩哂中意滋補既我地,湯底有薏米增加清甜度又唔怕上火,當然要讚。仲有兩款唔同嘅餐前小食包括有蓮藕同埋雲耳到拼盤們上黎,可以見到份量都幾足。手工出品果然比任食火鍋更精更出色。先講手作類,手打蝦丸夠爽身,啖啖蝦肉。墨丸夠彈牙不黏。韮菜安格斯牛肉餃,皮薄餡令。海鮮類有大扇貝,廣島蠔同蟹柳等。個人鐘意大大粒既扇貝,特別有口感。跟著個牛肉拼盤,切得厚薄剛好,油脂分布都算平均,唔會一大片肥膏但少少肉。肉身有光澤,食落仲會帶到牛味。除左肥牛外,仲有牛小排同一口牛,質素都旗鼓相當,不分上下。至於蔬菜類,每樣都有d,菇類不錯。基本上食到菜類,已經有八,九分飽了。其中有一杯辣飲品微辣又甜個人好鐘意總括黎講,性價都幾高,食物優質。
今晚收工後,去闖一闖官塘工業區。趁天氣凍d,正好去打邊爐。
於是同朋友二人去左一間叫巧得鍋打邊爐暖暖身。

由於選擇太多種類,我決定唔想諗,就叫左個巧得set.

仲有兩款唔同嘅餐前小食包括有蓮藕同埋雲耳

其中有一杯辣飲品
微辣又甜
個人好鐘意

總括黎講,性價都幾高,食物優質。
2019-12-22 176 浏览
上星期天氣有啲凍就約埋啲朋友出嚟打邊爐,緊緊地就搵咗呢一間。我哋叫咗個套餐定量嘅套餐, 食咗雞煲先然後就再打邊爐食。雞煲南美都足夠,雞比較瘦,好似之前預先炸過一樣, 都有好多配料有青紅椒同埋洋蔥呢個套餐真係幾抵食,裏面包括埋牛肉拼盤,海鮮,同埋一啲丸類,同埋蔬菜盤。牛肉盤非常之靚裏面有好靚嘅雪花肥牛,牛舌,同埋雪花牛肉粒, 質素都非常之高級, 牛肉味好濃郁,而海鮮方面就非常之新鮮,大嘅貝類嘅肉質好鮮甜。套餐仲可以送兩杯嘢飲俾你, 你就叫咗一杯檸檬青蘋果,同埋藍草莓。味道都唔錯嘅呢餐價錢唔係好貴但係就食得好飽足

我哋叫咗個套餐定量

呢餐價錢唔係好貴但係就食得好飽足
  • 巧得牛肉拼盤
2019-12-22 166 浏览
星期六放左工,有好多時間,所以成日都會走黎走去搵下啲餐廳。今日黎到觀塘,梗係要去啲工廈行個圈,睇下有咩食啦。巧得鍋,大概只有晚上才供應火鍋,午餐只提供碟頭飯。今日叫左個沙爹牛肉烏冬,牛肉軟淋,當然也不會肥膩啦。湯底雖然是沙爹湯,但味道不太濃烈,重口味人士就未必岩啦,但我又覺得味道淡左啲,但香味十足,配上烏冬再飲啖湯又幾配。飲品是一杯沙冰,當然是要加錢升級。但味道香甜,而且望住佢即場打沙冰,也是值得。