2021-11-23 11 浏览
連續兩日做完展覽活動,真係忙到精神同埋體力都好攰!今日終於都完咗,可以喺附近搵吓邊度有好嘢食啦!👏對一個鍾意食嘢嘅人來講,食嘢真係一個好大嘅動力🤣見到有人喺OpenRice推介左呢一間,非常吸引,即刻就衝左過去試吓👍🏻👍🏻希望可以滿足下自己啦。 我見推薦嘅人整出嚟嘅相都好靚金湯酸菜魚 $188 加大$288呢個就係喺出嚟超級靚嘅相 金湯酸菜魚 啲湯真係金黃色 同埋發現都好多酸菜同埋魚 所以宣道係啱啱好 辣到都好適中。大盆花菜 $68呢個係椰菜花 炒肉片 椰菜花同肉片嘅份量都好多 搽出嚟唔會話好乾身 所以食落去都好舒服藤香雞 $66呢個我覺得幾特別嘅雞 出麵食多數都係口水雞 呢個感覺有啲似 有啲麻麻地嘅感覺 個嘴會有電電地
對一個鍾意食嘢嘅人來講,食嘢真係一個好大嘅動力🤣

大盆花菜 $68

藤香雞 $66
2021-11-23 647 浏览
作為酸菜魚super fans既我,實在太耐冇食過酸菜魚,我真係就快忍唔住啦,終於呢晚捉左男朋友陪我食。餐廳好近銅鑼灣地鐵站,行一陣就到。店舖座位闊落,客人唔太多,所以我地一黎到就有位坐,除左酸菜魚外,仲有烤魚、香鍋、水煮魚等四川野。>金湯酸菜魚:味道幾正宗,D湯又麻又辣,唔太油膩,所以我都飲左少少😂魚塊起到好大塊,完全無骨,食落好滑溜,好過癮,入面仲有萵筍、紅薯粉、菇片、金針菇、酸菜等配料,2個人share都飽。>宮保雞丁:紅油炒到分佈得好均勻,碟底唔會有一pat油,雞粒炒到好入味,辣辣地好惹味,仲有花生+青瓜連埋一齊炒,都幾好食😋>藤香雞:唔好以為佢好清,會無乜味,其實有用花椒煮,所以入口會少少麻,雞肉大件鮮嫩又厚肉,怕辣既男朋友都食到好滋味。>酸梅汁:酸酸地,解辣就最岩。值得一讚係餐廳上菜速度好快,好似15-20分鐘左右,D野食已經好快黎齊哂,侍應態度都唔錯,會成日幫我地加水。埋單好似都係300幾,晚餐黎講幾抵食
作為酸菜魚super fans既我,
實在太耐冇食過酸菜魚,
我真係就快忍唔住啦,
終於呢晚捉左男朋友陪我食。

餐廳好近銅鑼灣地鐵站,
行一陣就到。

店舖座位闊落,客人唔太多,
所以我地一黎到就有位坐,
除左酸菜魚外,
仲有烤魚、香鍋、水煮魚等四川野。

>金湯酸菜魚:味道幾正宗,
D湯又麻又辣,唔太油膩,
所以我都飲左少少😂
魚塊起到好大塊,完全無骨,
食落好滑溜,好過癮,
入面仲有萵筍、紅薯粉、菇片、
金針菇、酸菜等配料,
2個人share都飽。

>宮保雞丁:紅油炒到分佈得好均勻,
碟底唔會有一pat油,
雞粒炒到好入味,
辣辣地好惹味,
仲有花生+青瓜連埋一齊炒,
都幾好食😋

>藤香雞:唔好以為佢好清,
會無乜味,其實有用花椒煮,
所以入口會少少麻,
雞肉大件鮮嫩又厚肉,
怕辣既男朋友都食到好滋味。

>酸梅汁:酸酸地,解辣就最岩。

值得一讚係餐廳上菜速度好快,
好似15-20分鐘左右,
D野食已經好快黎齊哂,
侍應態度都唔錯,
會成日幫我地加水。

埋單好似都係300幾,
晚餐黎講幾抵食

• 金湯酸菜魚
🔹烤加州爐魚 $298👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️4個辣度同,可以揀香辣,麻辣,酸辣同醬辣可以再另外加配配料既,不過本身都有六款基本配料,有薯粉,木耳,腐竹,蓮藕,大荳芽同青瓜絲.鱸魚好多肉,食極都好似有,都係啲大骨,好易食,肉質結實,煎過嘅邊位同面位好香脆個麻辣汁超級惹味,夠辣同好麻食完成條脷同個嘴都喺度震木耳同蓮藕好爽脆,炸腐竹同荳芽又好索味墊底有激多紅薯粉,包你食得飽食完成滾晒同有少少冒汗,好鬼爽.🔹藤香雞 $66👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️藤香雞係冷盤,塊雞皮好似果凍咁膠原滿滿,好正,麻勁十足,又咸香雞肉唔會過熟,依然好嫩,但又唔會生到見紅中意食藤香椒香既朋友一定要試下
🔹烤加州爐魚 $298

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️

4個辣度同,可以揀香辣,麻辣,酸辣同醬辣

鱸魚好多肉,食極都好似有,
都係啲大骨,好易食,
肉質結實,煎過嘅邊位同面位好香脆
個麻辣汁超級惹味,夠辣同好麻
食完成條脷同個嘴都喺度震

木耳同蓮藕好爽脆,炸腐竹同荳芽又好索味
墊底有激多紅薯粉,包你食得飽
食完成滾晒同有少少冒汗,好鬼爽
🔹藤香雞 $66

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
藤香雞係冷盤,
塊雞皮好似果凍咁膠原滿滿,好正,
麻勁十足,又咸香

雞肉唔會過熟,依然好嫩,但又唔會生到見紅
中意食藤香椒香既朋友一定要試下
2021-11-21
  • 烤魚
2021-11-21 11 浏览
今日我一位好中意食辣既朋友約左我去銅鑼灣京都廣場食川菜 「川滿居」都好耐冇見啦 就可以聚一聚☺️位於喺京都廣場6樓 餐廳內有好多唔同佈置 因為其實都唔係好肚餓 淨係叫咗兩款菜式籐香雞$66係麻辣嘅味道 食完個口係會有種麻麻地既感覺 唔算太辣!不過隻雞好入味 同埋好滑 隻雞皮入哂味🤣如果襯埋飯係會好夾麼麼皮 6張 $10不過配京葱牛肉就會包埋麼麼皮 $88如果單食牛肉都正嘅 好重味😆岩晒重口味既你 麼麼皮既話就會冇咁鹹!同埋食完都會幾飽下
位於喺京都廣場6樓 餐廳內有好多唔同佈置

因為其實都唔係好肚餓 淨係叫咗兩款菜式

籐香雞$66

麼麼皮 6張 $10

不過配京葱牛肉就會包埋麼麼皮 $88
2021-11-21 17 浏览
今日咁岩要過海去銅鑼灣到拎野 拎完就喺附近行下街😆行到餓餓地就上左京都廣場到食野簡左「川滿居」到食川菜 近期川菜真係好hit 好多地方都有😂😂可能係飲食界既潮流禁左六字樓一出就到啦見枱枱都有食緊同一款菜式 所以我地都叫左金湯酸菜魚🍲$188份量都幾大兜既 不過都算幾辣下 不過酸酸辣辣都幾正既 飲啖湯過癮下🙂 主角係d魚 d魚好滑同埋冇骨可以放心食 而且入面有好多唔同配菜尖椒土豆絲$66色澤幾靚 而且好爽口 食落索索聲
近期川菜真係好hit 好多地方都有😂😂可能係飲食界既潮流
禁左六字樓一出就到啦

見枱枱都有食緊同一款菜式 所以我地都叫左
金湯酸菜魚🍲$188

尖椒土豆絲$66
色澤幾靚 而且好爽口 食落索索聲
呢排好想食酸菜魚 俾我搵到一間坐得舒服嘅地方有包廂房間 好多卡位 坐得闊落 試咗呢度招牌嘅酸菜魚 仲有點左其他 食咗好滿足嘅一餐 ♥︎ 籐香雞 steam chicken in cold $58用上青花椒 有少少麻 但好快散香花雕酒味 凍食 雞皮好滑 回味的♥︎ 金湯酸菜魚 Golden soup poached fish with pickled cabbage and chill $188 魚切得薄 完全無骨 薯粉煙銀有咬口 夠酸夠味夠滑 ♥︎ 孜然羊肉 送六張麼麼皮Cumin lamb served with sesame peel 6pc $98用大量洋蔥🧅去炒 孜然配羊肉 香氣撲鼻配以透薄的麼麼皮 好似食片皮鴨一樣♥︎ 大盆花菜 stir-fried pork belly with cauliflowers $68 加入了豬腩肉片 香口
呢排好想食酸菜魚

用大量洋蔥🧅去炒 孜然配羊肉 香氣撲鼻
配以透薄的麼麼皮 好似食片皮鴨一樣

加入了豬腩肉片 香口
2021-11-20 378 浏览
今日口痕想食辣嘢,同男朋友喺銅鑼灣行街,於是乎就去咗呢間新開冇幾耐嘅川滿居食飯 。佢地方好方便,位於京都廣場喺正銅鑼灣地鐵站C出口對面,餐廳環境好乾淨,裝修簡潔,我哋兩個人坐咗一個卡位,夠曬闊落舒服。想食辣又唔食得太辣嘅我哋叫咗一個金湯酸菜魚,嚟到勁大兜,入面仲有好多配料,除左有滿滿嘅酸菜,唔同嘅菇類,仲有夠曬煙韌嘅薯粉,薯粉好索汁,酸酸辣辣咁樣好開胃,唔少得嘅係佢嘅主角,魚片一塊塊好嫩好滑,湯底唔算好酸,帶少少麻辣,直接飲都冇問題。另外我哋仲叫咗個藤香雞,賣相超靚,色澤鮮明,香雞超級嫩滑,帶有少少麻辣,成件事好惹味,食曬成碟都唔覺得好油膩。最後我叫咗一份孜然羊肉配嬤嬤皮,佢嘅原理同北京填鴨差唔多,但係用一塊煙韌嘅簿皮,包住炒得好香嘅羊肉同埋洋蔥,不但食落口豐富得黎又滿足,羊肉味濃,但唔會太騷,平時少食羊嘅都完全無問題呀。整體嚟講呢間餐廳好有內地川菜嘅風味,老闆同員工都好好人,下次一定會再黎食!

2021-11-20
2021-11-17 23 浏览
同朋友讀完書好少見面呀 上次咁啱喺街撞到 都係嗰句客套說話下次出嚟食飯 點知今次真係主動搵我 畫出嚟食飯 個客有少少受寵若驚 最後佢介紹咗一間食辣嘅餐廳 原因係因為佢都知我好鍾意食辣 加上地點都好方便 就係我收工嘅銅鑼灣 行過去地鐵站 上去都唔使兩分鐘 地點你講真係就曬我過到嚟環境都真係幾唔錯 員工嘅服務都好周到 而且餐牌其實都幾多嘢食。川香鮑魚雞煲 $168半隻 呢個係四川味嘅雞煲,所以個辣嘅味道好有層次,同埋好好味。招牌香鍋呢個都係用咗上面嘅四川風味來做嘅招牌香鍋,配料係我自己選擇嘅。青瓜呢個小食都好好食,特別開胃酸酸地。

川香鮑魚雞煲 $168半隻
呢個係四川味嘅雞煲,所以個辣嘅味道好有層次,同埋好好味。

招牌香鍋

青瓜呢個小食都好好食,特別開胃酸酸地。
2021-11-17 9 浏览
今日係第一次去咗呢一間喺川滿居👍🏻之前朋友send咗相俾我睇,覺得呢間餐廳好有特色!環境都真係好靚。同埋望到都唔係好貴,所以就過嚟試吓❤️睇吓佢廬山真面目先🤣🤣🤣🤣 頭先過到嚟環境我覺得係有驚喜嘅 因為感覺係好乾淨 而且位置坐得好舒服 坐咗一陣就有員工過嚟服務 我自己覺得服務態度都好好金湯酸菜魚 $188 加大$288呢個啲湯出到嚟真係金色嘅 金黃嘅湯睇落去特別開胃 而且辣度都有番咁上下 鍾意食辣嘅朋友一定會鍾意大盆花菜 $68呢個名好特別 上咗嚟其實都真係幾大兜 唔使好多菜 琴日去摷出嚟嘅肉好香 好食 去埋食飯就一流啦。

今日係第一次去咗呢一間喺川滿居👍🏻

大盆花菜 $68

2021-11-17 16 浏览
位於銅鑼灣地鐵站隔離,「川滿居」,餐廳環境優雅,氣氛唔錯,主打四川菜同京川菜,多款水煮魚、招牌香鍋等菜式! 🔥 金湯酸菜魚 $188 加大 $288湯味好濃郁,配料有酸菜、萵筍、香菇、薯粉、及小許菌類。食到d菇類係炒完先加落去,有股香味,魚肉份量都算多,鮮甜嫩滑,冇咩魚骨,好惹味🥰🔥籐香雞 $66小許麻香味,味道有層次,唔係鹹辣果啲,雞肉嫩滑爽口。🔥 辣子雞 $98油炸火候啱好,唔會覺得乾,同時又好香口,麻辣鮮香既辣椒同花椒味滲入左雞肉既脆皮之中,麻辣爽脆!

🔥 金湯酸菜魚 $188 加大 $288

🔥籐香雞 $66

小許麻香味,味道有層次,唔係鹹辣果啲,
雞肉嫩滑爽口。

🔥 辣子雞 $98

2021-11-16 43 浏览
今天和久違了的好友吃晚飯,於是特意選了一間一直以來都喜愛的餐廳!可以好好享受一番!生活忙碌,有時候亦希望可以找到一間適合的餐廳,跟朋友聊天談心😌 呢種係一種心靈上嘅需求,同朋友之間談天雪地呢種感覺真係好舒暢。 呢間餐廳真係好唔錯,過到嚟嘅時候唔駛等好耐就已經可以坐低,然後員工嘅服務都好有禮貌。 至於食物質素就一啲都唔差。 孜然羊肉 $98 孜然配上羊肉呢個配搭真係絕配,非常好食。 片皮鴨 $168半隻 $298一隻 份量都幾多,主要來講感覺佢係啱啱整出嚟好新鮮。 川香鮑魚雞煲 $168半隻 $298一隻 雞煲最主要就係食個雞煲汁,呢個雞煲汁都係好好食好開胃。 招牌香鍋 呢個份量好多,好大嘅一鍋。 口水雞$66 口水雞淨係睇過色澤我已經好鍾意,因為佢真係好紅卜卜。🤣

孜然羊肉 $98 孜然配上羊肉呢個配搭真係絕配,非常好食。

放假嚟到銅鑼灣行街,本身好鍾意食辣嘢嘅我,特別係酸菜魚😋😋😋就嚟咗呢間新開嘅試吓,仲有得OpenRice book位好方便♥ 金湯酸菜魚 $188除咗滿滿既魚肉之外,配料都係超豐富😍 有各種唔同種類嘅菇、萵筍、薯粉,唔知有冇人同我一樣都係勁鍾意食萵筍嘅呢😆有萵筍嘅酸菜魚一定加分🥰 成碗份量都唔少,魚肉大大塊又好滑,湯底酸酸辣辣好開胃 係可以一啖接一啖😋 食完都唔會好頸渴,我嗌左小辣就啱啱好♥ 涼伴黃金皮蛋 $48真係大鄉里出城第一次食黃金皮蛋🤣🤣🤣睇落已經覺得好特別晶瑩剔透,食落鹹香味,作為涼拌都幾開胃♥ 蔥椒小肥牛 $88呢個炒得好夠鑊氣好惹味,食落會食到蔥椒嘅香味,超入味,牛肉味香濃,鹹鹹地送碗白飯應該都唔錯😆♡ 食親川菜,最抉擇一定係嗌酸菜魚定係水煮魚🤣今次試咗酸菜魚下次再試返佢個水煮魚啦🙈大大碗夠晒足料好掋食

♥ 金湯酸菜魚 $188

♥ 涼伴黃金皮蛋 $48

♥ 蔥椒小肥牛 $88

2021-11-14 23 浏览
天氣涼涼地想食個酸菜魚。朋友食過呢間川滿居話好食,等我今晚試吓真唔真先。睇吓個menu 有三種魚:金湯酸菜魚、水煮魚、番茄酸菜魚我就點了金湯酸菜魚因為我不太吃得辣,店員說這個比較適合。魚片很大塊,酸菜也很好吃,金湯果然不太辣,我喜歡呀!😋我們還點了這個孜然牛肉(配6隻嬤嬤皮)店員送上這碟菜我已經聞到香噴噴既惹味,食落果然好惹味。還可配埋嬤嬤皮包著吃。是個不錯的選擇。最後我們還點了這碟藤香雞雞很嫩滑,吃落啖啖肉。好味道😋
天氣涼涼地想食個酸菜魚。
朋友食過呢間川滿居話好食,
等我今晚試吓真唔真先。

睇吓個menu 有三種魚:金湯酸菜魚、水煮魚、番茄酸菜魚

我就點了
金湯酸菜魚
因為我不太吃得辣,店員說這個比較適合。

魚片很大塊,酸菜也很好吃,金湯果然不太辣,我喜歡呀!😋

我們還點了這個
孜然牛肉(配6隻嬤嬤皮)
店員送上這碟菜我已經聞到香噴噴既惹味,
食落果然好惹味。

還可配埋嬤嬤皮包著吃。
是個不錯的選擇。

最後我們還點了這碟
藤香雞
雞很嫩滑,吃落啖啖肉。
好味道😋

• 金湯酸菜魚
天氣轉涼又係時候食辣野,個腦就不斷諗起火鍋,烤魚,雞煲,無辣不歡既我決定要搵啲再地道啲既辣野,今日搵到銅鑼灣有間專食川菜既「川滿居」首先要讚下餐廳服務,雖然店面唔算大,只有兩個服務員,但服務態度非常好,又有禮貌,老闆都好nice ,可能我哋去既時候得我哋一枱,老闆不斷走出嚟,講解下邊款好食啲,食緊既係咩魚,服務一流。烤加洲鱸魚 $298今次點左中辣鱸魚,老闆同我哋講好少人食中辣,多數都係小辣,一開始都驚會唔會太辣,但上菜後發現無想像中咁辣,反而覺得好香老闆講返完來呢個魚只要一有人叫,隔離枱聞到都會想食,而且唔止香,食落都好好味,魚肉又夠結實,怪唔之得老闆一再推薦。籐香雞 $66呢個係鋪頭既其中一個出名菜,我覺得類似係口水雞咁,不過佢就係用籐椒,有少少香麻既感覺,而且雞肉好滑又入味,我地好好彩分到個雞髀位添🤣薯粉 $22薯粉係食辣必點,呢度既薯粉係圓形,好似酸辣粉個種,零舍吸味,而且佢有樣好既係煮好耐都唔會散,我好怕薯粉碎晒,但係川滿居就無咁既情況。

烤加洲鱸魚 $298

籐香雞 $66

薯粉 $22
2021-11-10
2021-11-12 29 浏览
最近做咗一單大嘅project,所以想搵間餐廳好好咁食一餐,當下可以同自己慶祝一下!朋友同我介紹咗呢度呢間餐廳,話食物質素好高,所以就專登走咗嚟幫襯,試一試下餐廳出品嘅品質!可能因為朋友介紹關係,所以我對呢間餐廳出品嘅食物都好有信心。 因為我覺得佢對食都真係好有要求。金湯酸菜魚 $188 加大$288啲湯真係金色,係個賣相來講非常之吸引,味道都相當之好。蒜蓉拍青瓜 $38青瓜好大件,但係又好入味,所以好好食。酸辣木耳 $46呢個都好味。孜然羊肉 $98份量好多嘅羊肉,加埋塊餅一齊夾住食,食落去好有層次嘅味道。片皮鴨 $168半隻 $298一隻我個人都幾滿意呢個片皮鴨👍👍川香鮑魚雞煲 $168半隻 $298一隻因為好耐冇食雞煲關係,覺得呢個雞煲特別好食,可能因為有食得出鮑魚入邊嗰種鮮味已經煮入咗啲雞煲湯入邊。

金湯酸菜魚 $188 加大$288
啲湯真係金色,係個賣相來講非常之吸引,味道都相當之好。

蒜蓉拍青瓜 $38
青瓜好大件,但係又好入味,所以好好食。

酸辣木耳 $46
呢個都好味。

孜然羊肉 $98
份量好多嘅羊肉,加埋塊餅一齊夾住食,食落去好有層次嘅味道。

片皮鴨 $168半隻 $298一隻
我個人都幾滿意呢個片皮鴨👍👍