2015-08-29 1584 浏览
平時次次經過峰都人山人海,難得今日不用等位, 所以便入來試一試.今日我地叫左1. 炸雞軟骨: 第一次食到甘啖啖肉既炸雞軟骨, 真係一食就停唔到口.  (一定要叫店員比沙律醬)2. 黑醬油拉麵 : 湯底美味, 不過最愛都係佢既厚X燒及糖心旦(酒香). 3. 九州拉麵 : 不得不推介黎個湯面比大家, 一碗拉麵食到好BALANCE既味道.     而且最有驚喜係佢湯上面既綠色食物有點像紫菜但又有點像海藻.     食過甘多次日本拉麵, 第一次食到黎個食材.     個種美味係非筆墨可形容.
今日我地叫左

而且最有驚喜係佢湯上面既綠色食物有點像紫菜但又有點像海藻.
    食過甘多次日本拉麵, 第一次食到黎個食材.
    個種美味係非筆墨可形容.

题外话/补充资料: 麻煩店方可以加強訓練下D STAFF. 個個無野做呆下呆下, 我揮手多次都看唔到, 我2叫左碗麵, 第一碗麵不用3分鐘就到, 另外一碗要等左20分鐘. 我有禮貌地問店員,佢說整碗拉麵等20分鐘差唔多..... 聽完呆了 去到比錢個收銀只係在玩手機, 我企左一陣佢都唔知.要我叫"唔該"先識收錢....
2015-08-15 1345 浏览
早前慶祝屋企人生日~由於我係住太子加上我屋企人係鐘意食日本菜~所以誤打誤撞試下呢間啦~雖然要等約三十分鐘,不過入到去d職員好有禮貌~加上由於入座ga時候有職員見我地有BB車駛入就即刻sell好一個空間俾我地(真係好窩心)~食物方面真係幾好食,我就好鐘意個帶子同燒魚~主食有豬軟骨煎蛋飯同冷烏冬~仲有d三文魚同燒雞翼~甜品係柚子雪葩係我欣賞ga~因為個味道係好新鮮~最後一個幾得意ga地方係店鋪外係有部汽水機~機內買ga全部都係日本ga飲品~飲品價錢就見仁見智啦~
~所以誤打誤撞試下呢間啦~

食物方面真係幾好食,我就好鐘意個帶子同燒魚

冷烏冬&燒魚
冷烏冬&燒魚
清酒煮蜆&豬軟骨煎蛋飯
  • 帶子
2015-04-12 1228 浏览
搬咗嚟太子之後, 不斷咗區內覓食! 太子區嘅餐飲業不得不說係百花齊放! 今日又開心大發現咗一間相當有素質嘅日本餐廳, 位於花園街街尾嘅 - 峰。我覺得佢嘅小食做得好有水準, 而且選擇亦多及價錢合理, 非常enjoy揀嘢食嘅過程。 特盛峰拉麵 - 好香濃嘅拉麵豬骨湯底, 麵底硬度適中, 叉燒半肥半瘦, 而最感動到我嘅係半熟蛋! 半熟蛋嘅蛋白滑滑的, 蛋黃呈膠著狀態, 像滷水的鹹香味! 質素直頭好過老銅嘅一蘭拉麵!火焰日本甜蕃薯 - 好有氣勢嘅甜蕃薯! 上菜時, 甜蕃薯面頭個舊咸牛油會著哂火咁出場, 相當有範! 暖烘烘嘅咸牛油溶化且包圍著甜甜嘅蕃薯, 又咸又甜, 但出奇地配合! 蕃薯口感厚實, 係非常好味嘅前菜! 不過兩個人食就覺得有點太飽肚。炸薯絲沙律 - 進擊的巨薯絲! 好大份! 香脆嘅炸薯絲份量相當多, 口感爽脆! 炸薯絲淋上沙律醋, 再配住蘆筍、青瓜、蕃茄, 食落口"索索"聲, 即刻中和咗炸薯絲嘅熱氣感! 幾乎成個沙律都係我食嘅! 吞拿魚薄脆 - 真係要彈起身講句: 「好好味啊!!!!!!」吞拿魚碎加上酸酸嘅蛋黃醬及芝士魚子醬, 低層係一塊脆口到爆嘅脆脆, 嗯.... 好

吞拿魚薄脆 -
真係要彈起身講句: 「好好味啊!!!!!!」吞拿魚碎加上酸酸嘅蛋黃醬及芝士魚子醬, 低層係一塊脆口到爆嘅脆脆, 嗯.... 好想再食多一塊啊!!

今餐真係大滿足嘅呢! 一定會再幫襯! 我想試埋其他嘢食, 待續!
炸薯絲沙律
火焰日本蕃薯
吞拿魚薄脆
特盛峰拉麵
2015-02-04 1278 浏览
已經第5、6次來這間吃日本菜,不過第一次試他們的午餐,點了個豬軟骨飯lunch set。味道適中,五會太鹹或太甜,豬軟骨幾'林',碗飯都幾大碗!個餐包飲品同湯。不錯不錯!
已經第5、6次來這間吃日本菜,
不過第一次試他們的午餐,
點了個豬軟骨飯lunch set。
豬軟骨飯
跟沙律同湯

味道適中,
五會太鹹或太甜,
豬軟骨幾'林',碗飯都幾大碗!
個餐包飲品同湯。
不錯不錯!
豬軟骨飯
2014-08-18 2446 浏览
每逢星期六,抛開工作,習慣以運動減壓,飆飆汗把負能量帶走。每次去運動,經過這間「峰」,傳來的香味都令人十分好奇,今天終於受不住引誘,決定灑完一身汗後光顧峰來補充體力。Openrice上峰料理的食評不算很多,也沒有特別值得一試的菜式,大概是新開張的原故吧,決定今次隨意地點菜。大概七點半到,已經有大概兩三張枱的人在等候,登記後再外面看看餐牌,門口的裝修跟其他日本料理無異,參照日本特色的居酒屋。幾特別的是右邊的汽水機,售賣的並不是可樂忌廉橙汁的簡單,而是在香港較為少見的日本果汁和汽水,不過價錢不非,至少一罐也要十五元,不過有興趣的還是可以買罐會喝。汽水機隔離擺放三組不同的料理模型,逼真得令我垂涎三尺,希望快點到我吧。我們被安排到吧檯的位置,在門口等待時已經想好吃什麼,所以坐下後便立刻點菜。墊枱紙是海賊王的主題,圖中路飛一群人不停地「鯨呑」山治做的拉麵,碗上印有峰料理的標誌,相當有心思。吧檯的台階擺放了不同人物公仔,店舖不算很大,枱櫈也有規則地擺放好。值得一讚的是位置十分闊落,中間空出一條通道,感覺尚算不錯。先來的牛油粟米($19),雖燒到表面乾身,一粒粒粟米粒送到口中仍十分有爽脆和有水份,渣
先來的牛油粟米($19),雖燒到表面乾身,一粒粒粟米粒送到口中仍十分有爽脆和有水份,渣甚少,容易地把粟米吃得一乾二淨。雖然是一條竹籤,但其實是兩條粟米以一條竹籤串成,可以與朋友分甘同味。
不要少看旁邊不太顯眼的牛油,它帶有蒜蓉味,擦上粟米不但使味道更香濃,配上牛油的粟米更是惹味。
以牛油粟米開始我們的一道菜,感覺不錯,但想不到...這是惡夢的開始...
牛乳鮮蠔鍋($64) ,看到乳白色的湯底以為味道會不錯,可是吃下去欠缺蠔味,加入太多奶了令蠔鍋奶味偏重,雖然湯相當的滑,忽略了蠔的鮮味,十分可惜。不知道峰他們完全打蠔和鍋分開煮還是太遲把蠔放到鍋內,時間不夠也令蠔味不夠出眾,未能吃到蠔的鮮味,卻是失望之中的失望。
內有蔬菜,草菇,蠔,豆腐和粉絲算是足料,就算湯底比想象中欠佳,配料仍能挽回不少分數。
正提起蠔鍋,不禁想起九龍城洋一的蠔鍋,沒有太偏重奶味,反而著重把蠔的鮮味突出,更勝人一籌,不妨可以參考洋一的做法。
以西式的碗碟盛載,差點以為自己點了個意大利粉的東西,原來是櫻花蝦稻庭烏冬($76)。這菜式本是一個熱食,但來到的時候不冷不熱。烏冬痴成一餅餅,就算用叉子或筷子也是難以把烏冬分開。烏冬超級的乾,烏冬的質感完全被破壞了,也吃不到入口彈牙爽滑等等的口感,還要不時要喝水滋潤口腔,吃了幾口已經不想再吃了。脆脆的櫻花蝦也是乾身,整個配搭更是乾上加乾。真是「嗌救命」的一道菜!
在外面少見的芝士飯餅($39)算是可圈可點。雖然芝士味不夠香濃之外,飯餅也算是脆身。建議可以在幾方面著手改善: 保持飯餅的脆身,說是飯餅,總要帶給脆香的口感,這個做得不錯,希望可以維持!另外,芝士方面,可能要嘗試用不同的芝士作比較,現在所用的芝士,味道和香味都不夠濃郁!如果做到能在遠處都能聞到芝士的香味那就最好了,而且吃下去還要突出到芝士味,現在的感覺是連吃落口都並不覺自己在吃芝士,反而似在吃一塊飯餅夾著Cream般普通,而且毫無味道味道,沒有驚喜。如果可以也希望把整個飯餅和芝士能做到熱燙燙地呈上客人面前,必定可以加很多的分數。
其實都幾看好芝士飯餅,始終在外面都較為不常見,可惜有總「恨鐵不成鋼」的感覺,希望發表了一番愚見,讓峰可以改善食物的質素吧。
2014-08-02
2014-07-15 1497 浏览
小朋友的其一最愛食物便是日式拉麵。是日他又點名要吃,小弟自然會儘量滿足他所求的....太太工作的地方就在附近。自從搬竇以後是有更多機會過來太子這一地段搵嘢食,而且在可見的將來內都是這樣....在這一帶有甚麼店子可以有日式拉麵提供呢 ? 在花園街內的這間"峰"便可以有得點了....天氣大熱,要我吃一碗連熱湯的麵自然是遭老罪的。故此來一碟中華冷麵,似乎是唯一的出路....愛湯拉麵的小友,一碗最基本最原始的叉燒拉麵已可滿足到他。這裡的湯底亦是最常見的用豚骨熬的,味道算是夠濃甜。小友一喝便無法制止,但多飲始終對他沒大益處,到了某一程度便要叫他暫停....叉燒雖切得不太厚身少了點咬頭但勝在肥瘦均勻,識貨的小友自然對之愛不釋囗;麵條是正正常常的呈微鬈曲的掛湯力一般;除了主角叉燒之外還有不少其他菜蔬如粟米、筍、甜豆及紫菜哥,也算豐富....姍姍來遲的太太匆匆忙忙的趕來,當然沒有細暇去想要叫甚麼。隨囗便叫了一碗甚麼味蛋拉麵。湯底、麵條和配菜都和前述的叉燒拉麵一模一樣,唯一的不同是這麵內的那只蛋是有用煙燻過而蛋黃也是有醃味的;另外肉方面它是呈粒狀的,和一片片的叉燒是大不相同.....整體而言味道也是還不

姍姍來遲的太太匆匆忙忙的趕來,當然沒有細暇去想要叫甚麼。隨囗便叫了一碗甚麼味蛋拉麵。湯底、麵條和配菜都和前述的叉燒拉麵一模一樣,唯一的不同是這麵內的那只蛋是有用煙燻過而蛋黃也是有醃味的;另外肉方面它是呈粒狀的,和一片片的叉燒是大不相同.....整體而言味道也是還不錯....
水準對版的冷麵最重要是麵及醬汁都一定要夠凍,當然用來盛麵的容器如果是在雪櫃內冰過的玻璃碗就更是完美了....這裡做到的就只是頭兩件事情,而且其他材料如切成條狀的雞蛋、假蟹柳及所謂的鮮蝦的味道是完全不合格的 ---- 熟雞蛋條只是一味的死甜;假蟹柳一向是我最討厭的食材,真的連講也不用講了;蝦肉是一點味道也沒有只徒具一個爽字....

幸好有帶甜甜酸酸的醬汁來伴麵食,那差極也有個譜的....
身為小吃類的北海道炸芝士薯球是令人飽肚有如像在吃主食一般。外皮金黃脆口;皮內的芝士餡呈半溶混和了熱辣辣的薯茸,製造出來的化學作用是甚明顯的且良佳。愛吃香口炸物的我們一家三囗,自然感大樂了....
被滿足及止了拉麵癮的小朋友,臉上充滿著笑容
....

2014-06-22 1169 浏览
可能時間早的關係,太子花園街食的人未算多,所以有很多位,6:30進入峰的日本拉麵店,店員第一時間告訴此店限時1小時半,原來花園街而家旺到咁。OK就試吓此店拉麵,味道還可以,但沒怎麼特別,魚生都OK。反而最欣賞是小食,一碟芝士飯焦餅及清酒煮蜆烹調得很不錯,餅焦不太乾又有點醬油及芝士,基本上已不錯,我還假想如飯焦可以飄出米飯香我要再來一碟打包走😋;而清酒煮蜆好味在主要蛽肥味新鮮,清酒味及清湯調配得很好味,值得一食再食。
2014-06-11
  • 芝士飯焦餅,清酒煮蜆
2014-03-23 1742 浏览
首先呢3個菜不太欣賞壽司個樣無光澤,乾乾咁,好普通雜菜鍋最好係d薯粉豆腐扒,無mug特別,而且上碟水汪汪次後講正既部分`還記得櫻花正開 還未懂跟你示愛日本既櫻花開得如火如荼,我怎能在香港先趁趁墟,相約一班老友鬼鬼sakura一番,下個月再親身到大阪玩轉。今次book左八位,安排坐o係較有私人空間既卡位,傾大聲小小都唔怕人地聽到我地既秘密。薯絲沙律薯仔絲堆到滿滿上碟,視覺效果震撼,食落好脆,夾埋d菜同帶芝麻醬汁既沙律菜很配合,感覺一d都唔油膩,反而胃口大開一口蕃薯個牛油著住火架,好kawaii....蕃薯好清甜,個牛油就咸咸地,兩者在口中混和既感覺可為天衣無縫。芝士飯餅係芝士味重既旺旺飯焦,正燒魷魚筒燒得恰到好處,唔老唔un燒汁唔會遮左本身魷魚既鮮味櫻花蝦鳥冬係一個熱盤黎既,店員叫我地快d趁熱食否則痴埋一起我地就唔客氣,一人一撮,速速清左。d櫻花蝦乾脆脆,而且一堆灑在熱熱既稻座烏冬上,迎著鼻黎既係蝦既香氣,烏冬入口感彈牙滑。屬櫻花季節必點既菜。魚生拼盤鮮、甜
清湯雜菜鍋
壽司拼盤
豆腐扒
首先呢3個菜不太欣賞
壽司個樣無光澤,乾乾咁,好普通
雜菜鍋最好係d薯粉
豆腐扒,無mug特別,而且上碟水汪汪
次後講正既部分

還記得櫻花正開 還未懂跟你示愛
日本既櫻花開得如火如荼,我怎能在香港先趁趁墟,
相約一班老友鬼鬼sakura一番,下個月再親身到大阪玩轉。
今次book左八位,安排坐o係較有私人空間既卡位,
傾大聲小小都唔怕人地聽到我地既秘密。
薯絲沙律
薯仔絲堆到滿滿上碟,視覺效果震撼,
食落好脆,夾埋d菜同帶芝麻醬汁既沙律菜很配合,
感覺一d都唔油膩,反而胃口大開
燒一口番薯
一口蕃薯
個牛油著住火架,好kawaii....
蕃薯好清甜,個牛油就咸咸地,
兩者在口中混和既感覺可為天衣無縫。
芝士飯餅
芝士飯餅係芝士味重既旺旺飯焦,正
燒魷魚筒
燒得恰到好處,唔老唔un
燒汁唔會遮左本身魷魚既鮮味
櫻花蝦烏冬
櫻花蝦鳥冬
係一個熱盤黎既,店員叫我地快d趁熱食否則痴埋一起
我地就唔客氣,一人一撮,速速清左。
d櫻花蝦乾脆脆,而且一堆灑在熱熱既稻座烏冬上,
迎著鼻黎既係蝦既香氣,烏冬入口感彈牙滑。
屬櫻花季節必點既菜。
刺身拼盤
魚生拼盤
鮮、甜

2014-03-21
燒一口番薯
刺身拼盤
今晚同爸爸去食峰呢間日本野,幾次嘅水準都一樣keep住,環境乾淨,係值得再去嘅餐廳。😙個人黎講我好中意南瓜,而呢碟煎南瓜無咩特別,屋企都整到,不過不失。🙎唔太中意食蠔嘅我都比呢個吸引到!上面果層鹹鹹甜甜嘅味噌醬好濃好香,但同時唔會遮左蠔嘅味而互相襯托,好味到連汁都舔埋😛。好似我呢啲芝士愛好者一定唔可以錯過嘅芝士薯波!外層香脆,內裡係熱騰騰、融入左芝士嘅薯蓉,足以拉出一縷縷芝士絲。淋上適當份量嘅甜醬、沙津醬,再灑上芝士粉同木魚絲,滋味溶入心扉。😌👍牛舌係一樣偉大發明,加上烘過嘅芥末,本身刻骨銘心嘅攻鼻消失左,淨返清清淡淡嘅芥末味,我先知芥末係禁香口!呢個青芥牛舌好值得試!😋雞翼嘅做法多不勝數,點整亦都好食,而呢款就好少見。塗上醬油嘅表皮烘得微燶,香甜味更突出,加上檸檬點綴,但非常清新嘅味覺享受!☺️最後叫左個煎鵝肝蛋飯,無咩特別,只係將太陽蛋、鵝肝同飯放埋一齊😅。  整體我都好滿意,大家可以一試💁。

整體我都好滿意,大家可以一試💁。
2013-10-11
  • 青芥牛舌
  • 西京味噌雞翼
  • 北海道芝士薯球
  • 味噌燒蠔
2013-07-09 805 浏览
星期日午飯時間,路過依間鋪頭,見環境唔錯,就決定試下。叫左兩個烏冬,一個是稻庭烏冬,一個是普通烏冬辛口鍋仔黑豚肉稻庭烏冬: D湯有少少辣(如果鍾意食辣,根本稱唔上辣),比另一個烏冬湯底濃。味道OK啊,但唔知點解湯碗入面有菜,仲要另外有分開的菜,有少少奇怪。鍋仔烏冬: 個湯比較清,但勝在多料,有炸蝦,有蛋......中規中炬,不過不失
星期日午飯時間,路過依間鋪頭,見環境唔錯,就決定試下。

叫左兩個烏冬,一個是稻庭烏冬,一個是普通烏冬
辛口鍋仔黑豚肉稻庭烏冬
鍋仔烏冬
题外话/补充资料: 唔是太多人,但上餐速度有D慢
2013-07-07
2013-07-07 622 浏览
星期六到花墟買花,好彩揾到車位順帶食埋晚飯,揀左成條街最四正呢間峰曰本餐廳,估唔到有莫大驚善,店小但舒適,等左ニ+分鐘,算快,後面源源不絕有人登記,雖然X枱紙寫明逢週三、六築地返貨,放棄食魚生轉攻串燒。燒牛脷,本人至愛,有水準,四塊其中一塊厚切非常美味,其他稍嫌薄左D。燒豬頸,燒得恰到好處,豬肉味濃。牛肋肉,一個字,正。燒雞串選了山葵及梅,都係精采之作。是日厨師推介,紅酒雞肝,下酒良伴超超好味,雞肝剛熟又甜又滑。清酒煑蜆,鮮、甜、肥美,老公同仔不停用蜆殼畢湯底飲。亞仔鍾情豬骨湯拉麪,要左個海鮮拉麫,配料丰富,虾X2,大蜆X4, 蟹肉及菜,全部包括湯通通報銷亞仔個胃。填肚叫左個梅茶漬,比以前食嘅呢個綠茶湯底係超水準之作。老公話柚子雪葩好好味但真係食唔落,最大驚喜,價錢相當合理,一定会再黎過。
串燒。
燒豬頸,燒得恰到好處,豬肉味濃。
牛肋肉,一個字,正。
燒雞串選了山葵及梅,都係精采之作。
清酒煑蜆,鮮、甜、肥美,老公同仔不停用蜆殼畢湯底飲。
填肚叫左個梅茶漬,比以前食嘅呢個綠茶湯底係超水準之作。
2013-07-06
  • 紅酒雞肝
  • 串燒
2013-06-02 510 浏览
又係食生日飯呀!是晚到朋友太子屋企附近既峰。初時以為係連鎖餐廳,原來只是名有相同。朋友先到兼入座了,我到達餐廳時見尚有吉枱,可能係星期一吧!看了一下餐牌,都有相當多既選擇啊!我地點左1. 八爪魚醋物- 很不錯既前菜,夠凍但稍為過酸,除有八爪魚片,還有海帶及青瓜,好開胃!2. 燒牛肋肉- 樣靚但燒得過火了,頗韌!3. 燒免治雞肉串- 好味但正常既標準!4. 鹽燒五花腩- 至愛五花腩,夠香口又唔覺肥!5. 櫻花蝦稻庭烏冬- 還以為係冷烏冬,上桌見佢冒煙才知係熱食,味道有點像吃蝦子撈麵,都ok既!(但是晚本想吃冷烏冬嘛!)6. 芝士飯餅- 出奇地好味,夠芝士味飯餅又香脆,正!7. 菠蘿雪芭- 好Fresh 既生果雪芭,有果肉,好想 encore!!!8. 綠茶雪糕- 奶味重過茶味,不過夠滑,都好味既!整體味道很不錯,下次會再來試其他食物及蘋果雪芭!

看了一下餐牌,都有相當多既選擇啊!我地點左

2. 燒牛肋肉- 樣靚但燒得過火了,頗韌!
3. 燒免治雞肉串- 好味但正常既標準!
4. 鹽燒五花腩- 至愛五花腩,夠香口又唔覺肥!
6. 芝士飯餅- 出奇地好味,夠芝士味飯餅又香脆,正!
8. 綠茶雪糕- 奶味重過茶味,不過夠滑,都好味既!

整體味道很不錯,下次會再來試其他食物及蘋果雪芭!
2013-05-27
庆祝纪念
生日
  • 芝士飯餅
  • 鹽燒五花腩
  • 八爪魚醋物
  • 菠蘿雪芭
2013-03-06 354 浏览
六點半去到,冇咩人唔洗等位。諗住試下,點知做真係好失望,有點被的感覺。叫咗五樣嘢,唔係特別快。冇鰻魚飯但有鰻魚蛋飯,價錢一樣,都試下啦。最火就係埋單嗰時,埋單同我講鰻魚飯加咗價但未改MENU,但一開始落單又唔講加咗價,有被騙的感覺。

六點半去到,冇咩人唔洗等位。
諗住試下,點知做真係好失望,有點被的感覺。
2013-03-05
2013-03-03 274 浏览
蚧籽沙律等左20分鐘有多唔追唔出,其他飯,火鍋都出左....最激氣係個湯烏冬.30分鐘都出唔到.其他客人遲來遲叫都有得食.問D侍應就話同我追追幾次都係話等等就出.問佢幾耐都係話就出.等左40分鐘一話唔要.就立刻拿出來.叫佢找經理就話冇經理.比錢走人就有個白色上衣的人行出來.話佢自己係負責人同佢講佢就咁樣一定唔會再去食囉
咁樣
一定唔會再去食囉
2013-02-23
2012-08-16 176 浏览
尋日準時放工, 同朋友去到都係6:10pm, 唔駛等位~不過有限時1.5小時用餐我們叫左相同的拉麵, 個名唔記得!不過o係拉麵個頁, 寫住"必食" 見到碗拉麵, 個碗大大地都幾豐富!食落d麵質真係正! 好彈牙 < 呢點值得highlight湯底okay!另外叫左碟菇同雞翼, 雖然份量唔多, 但係都好野味!賣單$190
尋日準時放工, 同朋友去到都係6:10pm, 唔駛等位~
不過有限時1.5小時用餐
我們叫左相同的拉麵, 個名唔記得!
不過o係拉麵個頁, 寫住"必食"
見到碗拉麵, 個碗大大地都幾豐富!
食落d麵質真係正! 好彈牙 < 呢點值得highlight
湯底okay!

另外叫左碟菇同雞翼, 雖然份量唔多, 但係都好野味!

賣單$190

2012-08-15